Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαμπροί εορτασμοί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
  • [02] Η αίσθηση του καθήκοντος, ''κλειδί'' προόδου
  • [03] Εκδηλώσεις επετείου του ''Οχι'' στην Κύπρο
  • [04] Επικρίσεις Πάγκαλου μέσω της ΝΕΤ
  • [05] Βραζιλία: Πανηγυρισμοί για την εκλογή Λούλα
  • [06] Δολοφονία διπλωμάτη των ΗΠΑ στην Ιορδανία
  • [07] Ταραχές για τη σύλληψη μουσουλμάνου ηγέτη
  • [08] Μαζικές διαδηλώσεις κατά πολέμου στο Ιράκ
  • [09] Νικητής ο ΠΑΟ - Ισοπαλία για Ιωνικό και Ξάνθη
  • [10] Συχνό σεξ για βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας

    [01] Λαμπροί εορτασμοί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

    28/10/2002 10:26:00 πμ

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για την επέτειο του ιστορικού "Οχι" με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο. Στην εκδήλωση θα παρίστανται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο και οι τοπικές αρχές. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα, στην Κύπρο και στις ελληνικές παροικίες ανά τον κόσμο.

    Στην Αθήνα λόγω της παρέλασης άρχισε η σταδιακή απαγόρευση της κυκλοφορίας στις οδούς Βασ. Σοφίας, Αμαλίας, Πανεπιστήμιου και Μητροπόλεως.

    Στα μηνύματα που εξέδωσαν η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την ιστορική επέτειο επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους τόσο στις διεθνείς εξελίξεις όσο και στην ανάγκη μεγαλύτερης ισχυροποίησης της χώρας μας, με ταυτόχρονη ανάπτυξη και πρόοδο.

    Μηνύματα κομμάτων για την ιστορική Επέτειο του ''Οχι''

    "Συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τη νίκη και το δημοκρατικό απελευθερωτικό μεγαλείο της 28ης Οκτωβρίου" σημειώνει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι "η Ελλάδα, ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη δίνει μάχες για την ολοκλήρωση των στόχων της ανάπτυξης, της προόδου, της ευημερίας". "Ως μέλος διεθνών περιφερειακών οργανισμών, με διακριτή παρουσία συμβάλλουμε στην εμπέδωση και κατοχύρωση αξιών, όπως είναι η προσήλωση στον άνθρωπο, ο σεβασμός της προσωπικότητάς του, το απαραβίαστο της αξιοπρέπειάς του και η εξυπηρέτηση στοιχειωδών αναγκών του.

    Δηλώνουμε εμπράκτως την αποφασιστικότητά μας να εμποδίσουμε φαινόμενα παράλογης βίας, αυτοδικίας και τρομοκρατίας να κατισχύσουν της Δημοκρατίας και του Δικαίου. Η Δημοκρατία στις μέρες μας, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, ωριμότητα και ευθύνη.

    Τέλος, ως δύναμη στην ευρύτερη περιοχή είμαστε για τις χώρες αυτές μόνιμο σημείο αναφοράς τους. Δύναμη ειρήνης με σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλους τους λαούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειάς τους'' καταλήγει στο μήνυμα του ο Πρωθυπουργός.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σημειώνει ότι ''με το έπος του 40 η χώρα μας απέδειξε ότι όταν οι λαοί είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν την εθνική τους ανεξαρτησία, δεν υπάρχει δύναμη ικανή να καταλύσει την ελευθερία τους''.

    Υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παλέψει για τη συμμετοχή της Κύπρου στο επόμενο βήμα διεύρυνσης της Ε.Ε. και να κρατήσει αρραγές το μέτωπο έναντι των εξ Ανατολών γειτόνων, ''φωνάζοντας ''Όχι'' στις υπαναχωρήσεις και τις υποχωρήσεις''.

    Για το ΚΚΕ, το ''ΌΧΙ'' της 28ης Οκτωβρίου παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο που πρέπει να εκφραστεί "με πλατειά συσπείρωση και δράση κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και με καθημερινό αγώνα κατά της εργασιακής δουλείας, για να μην περάσουν μέτρα κατά των δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να γίνει ανθρώπινο το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων στην υγεία, στην πρόνοια, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο'' καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

    Στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο, ο Συνασπισμός καλεί τον ελληνικό λαό, ''σε μια ευρύτερη συνειδητοποίηση και εγρήγορση, τόσο για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, όσο και για τη διεκδίκηση κοινωνικών κατακτήσεων και την υπεράσπιση των εγγυήσεων των δημοκρατικών ελευθεριών'', καθώς ''οι αδιαπραγμάτευτες αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, αυτονόητα σεβαστές".

    Τέλος, στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας υποστηρίζει ότι ''ο καλύτερος φόρος τιμής στους αγωνιστές του έπους του 40 είναι η αντίσταση στον ενδοτισμό, την ηττοπάθεια, την έλλειψη εθνικής αξιοπρέπειας και την αποψίλωση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως αυτά εκφράζονται από το νεοφιλελεύθερο δικομματισμό''.

    [02] Η αίσθηση του καθήκοντος, ''κλειδί'' προόδου

    28/10/2002 11:05:00 πμ

    Στην αίσθηση του καθήκοντος επικέντρωσε την ομιλία του στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, τονίζοντας πως για να αναπτυχθούμε ως χώρα, με την ταχύτητα που θέλουμε, πρέπει ο κάθε πολίτης από το πόστο που βρίσκεται να κάνει με συνείδηση τη δουλειά του και να επιτελεί το καθήκον του. Επ' αυτού ο κ. Στεφανόπουλος επιστράτευσε ως παραδείγματα τις κλοπές όπλων από τα στρατόπεδα της Κω και του Συκουρίου ενώ μίλησε και για κρούσματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος στο δημόσιο.

    "Την αίσθηση και το νόημα του καθήκοντος ήθελα να προβάλλω για να τιμήσω τους μαχητές της πατρίδας αλλά και για να υπενθυμίσω πόσο αναγκαία είναι η αυτή σε κάθε περίσταση και στιγμή για στρατιωτικούς και πολίτες υπαλλήλους και επαγγελματίες, δασκάλους για όλους πέρα ως πέρα", είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε αναφερόμενος στον στρατό:

    "Ο αξιωματικός δεν είναι υπάλληλος, δεν απαλλάσσεται από τις φροντίδες καμία στιγμή, η ζωή του είναι το στρατόπεδο και η μονάδα και η εξασφάλιση της λειτουργίας τους είναι η μονιμη φροντίδα του. Γι' αυτό και προκάλεσε δυσμενείς εντυπώσεις η κλοπή των όπλων από την Κω και προ αυτής από άλλα στρατόπεδα, όπως εκείνο του Συκουρίου. Θέλω να τονίσω ότι δεν κάνω κριτική, εναντίον οιουδήποτε, αντιθέτως επειδή έχω μεγάλη εκτίμηση προς το στράτευμα και τους αξιωματικούς του σημείωσα τα περιστατικά για να υπενθυμίσω τη σημασία της επιτέλεσης του καθήκοντος κάθε στιγμή και εν καιρώ ειρήνης".

    Ο κ. Στεφανόπουλος μίλησε και για παραβάσεις καθήκοντος στους δημόσιους υπάλληλους για να τονίσει: "Ο τόπος δεν θα προοδεύσει και δεν θα αναπτυχθεί με τη ζητούμενη ταχύτητα αν δεν εξαφανιστούν μέχρις εξαφανίσεως τα κρούσματα, αδιαφορίας, διαφθοράς και παραβίασης του καθήκοντος που αφορούν υπαλλήλους του κράτους".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σε δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμή του από την διοίκηση του Γ' Σώματος Στρατού και στην οποία παραβρέθηκαν ο υπουργός Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κώστας Καραμανλής, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, κ.α.

    Το μεσημέρι ο κ. Στεφανόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Κατερίνης ενώ επισκέφθηκε στην πόλη και το λαογραφικό μουσείο της τοπικής Ενωσης Ποντίων.

    [03] Εκδηλώσεις επετείου του ''Οχι'' στην Κύπρο

    28/10/2002 10:51:00 πμ

    Με δοξολογίες, παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις ο κυπριακός ελληνισμός γιορτάζει σήμερα την επέτειο του ιστορικού "Οχι". Στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία τελέστηκε το πρωί πανηγυρική δοξολογία, στην οποία παρέστη ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος στις 11 το πρωί θα δεχθεί τον χαιρετισμό της παρέλασης που θα γίνει στη Λευκωσία. Με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου κατά την ανατολή του ηλίου ερρίφθησαν 21 χαιρετιστήριες βολές. Στη δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου ο οποίος θα δεχθεί επίσης τον χαιρετισμό της παρέλασης που θα γίνει στην πόλη στις 11 το πρωί.

    Διακηρύξεις κομμάτων

    Τα κόμματα με ανακοινώσεις τους χαιρετίζουν την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ημέρα κατά την οποία οι Ελληνες με ομοψυχία και αποφασιστικότητα πρόβαλαν το θρυλικό "Οχι" στις δυνάμεις του φασισμού.

    Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι τα ιδανικά του πατριωτισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας που δημιούργησαν το έπος του Σαράντα και της Εθνικής Αντίστασης, εμπνέουν και σήμερα τον κυπριακό λαό στο δικό του δύσκολο και γεμάτο αντιξοότητες αγώνα ενάντια στην τουρκική κατοχή για ειρηνική επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

    Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι το 1940 σηματοδοτεί την πορεία της Κύπρου, η οποία σε όλους τους αγώνες του έθνους είναι ταυτισμένη με εκείνη της Ελλάδας. Και στις σημερινές δύσκολες και καθοριστικές στιγμές, προσθέτει απαιτείται συστράτευση και ομοψυχία.

    Το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι καλούμαστε να παραδειγματιστούμε από το σθένος και την αποφασιστικότητα της γενιάς του '40 ώστε να σταθούμε όρθιοι και να αντισταθούμε στην τουρκική επιβουλή και ετσιθελισμό.

    Το ΚΙΣΟΣ αναφέρει ότι ο κυπριακός ελληνισμός τιμώντας την επέτειο του ένδοξου ΟΧΙ φέρει στη μνήμη του την κορυφαία ανάταση της ελληνικής φυλής, όχι με διάθεση θριαμβολογίας αλλά προβληματισμού.

    [04] Επικρίσεις Πάγκαλου μέσω της ΝΕΤ

    28/10/2002 8:35:00 πμ

    Ο αγροτικός και εργατικός κόσμος της χώρας εξέφρασε την αντίδρασή του στο ΠΑΣΟΚ λόγω έλλειψης κοινωνικής πολιτικής, εκτιμησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με συνέντευξή του στη ΝΕΤ και την εκπομπή "Συνάντηση της Κυριακης" της Βάλιας Πετούρη. Ο πρώην υπουργός σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Στις δηλώσεις Πάγκαλου απάντησε εμμέσως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι "στις εκλογές αυτές το στρατηγικό σχέδιο της ΝΔ απέτυχε, γιατί δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια μετεκλογική πολιτική κρίση στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση".

    ''Η ηγετική ομάδα του κόμματος δεν έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα (...) Για ν' αλλάξει τα πράγματα, θα χρειαστεί να κάνει ένα θαύμα''.

    Δριμύς επέστρεψε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην κριτική κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, μια μόλις εβδομάδα μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συνέντευξή του, που μεταδόθηκε στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση.

    ''Η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται 5 έως 7 μονάδες μπροστά'' εκτιμά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές δε, ''όπου ήταν λαϊκός ο πληθυσμός, εκφράστηκε μία αντίδραση λόγω έλλειψης κοινωνικής πολιτικής''.

    Κατά τον κ. Πάγκαλο, στους τρεις μεγάλους δήμους το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να δώσει τη μάχη με πολιτικά και όχι αυτοδιοικητικά κριτήρια: ''Έπρεπε να κατεβάσουμε Παπανδρέου στην Αθήνα, Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη, Λαλιώτη στον Πειραιά...''

    ''Η πηγή του προβλήματος στις εκλογές, είναι το αγροτικό πρόβλημα'' υποστηρίζει ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Ωστόσο σε ερώτηση, εάν θα δεχόταν να αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας, απαντά χαρακτηριστικά: ''Ο κυβερνητικός βουλευτής, πρέπει να είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού και δεν έχει δικαίωμα να πει όχι. Όμως δεν είμαι εφεδρικός τροχός κανενός (...) Με έταξαν να είμαι μόνο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος και εδώ θα μείνω. Έκριναν ότι δεν έπρεπε να είμαι στο Εκτελεστικό Γραφείο. Εκείνοι, όχι η βάση του κόμματος, γιατί το Συνέδριο έκρινε αλλιώς...''

    [05] Βραζιλία: Πανηγυρισμοί για την εκλογή Λούλα

    28/10/2002 10:11:00 πμ

    Με έξαλλους πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν οι Βραζιλιάνοι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών αλλά και την εμφάνιση του ίδιου του νικητή, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στη γιορτή για τα επινίκια, στο Σάο Πάολο. Ο Λούλα στις εκλογές αυτές έλαβε περισσότερα από 51 εκατομμύρια ψήφους, αριθμό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τη Βραζιλία. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης, που έδινε ποσοστό 63% στον πρώην συνδικαλιστή ηγέτη, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης, ενώ άλλοι βγήκαν στα μπαλκόνια και στα παράθυρα των σπιτιών τους κλαίγοντας, γελώντας και τραγουδώντας ρυθμικά συνθήματα. Με τα πόδια ή με αυτοκίνητα χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς τη φημισμένη λεωφόρο Παουλίστα, το οικονομικό κέντρο της πόλης, και συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη Πράκα ντα Σε, την πλατεία του καθεδρικού ναού. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος εμφανίστηκε τα μεσάνυχτα και έγινε δεκτός με ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Από εκεί ο Λούλα επανέλαβε την υπόσχεση του "να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις" της Βραζιλίας και να διατηρήσει την αντιπληθωριστική πολιτική. Ταυτόχρονα όμως ζήτησε από τους διεθνείς επενδυτές και από τις αγορές να θυμηθούν ότι "οι Βραζιλιάνοι χρειάζεται να τρώνε". Στο πλευρό του νεοεκλεγέντα συντάχθηκαν αμέσως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες κι ο Κουβανός ηγέτης Φιδέλ Κάστρο.

    "Θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις που υπογράψαμε τον Ιούνιο" είπε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην καλωδιακή τηλεόραση Γκλόμπο Νιους αναφερόμενος σε μία επιστολή με την οποία δεσμευόταν να σεβαστεί "τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις" της Βραζιλίας κυρίως όσον αφορά την αποπληρωμή των χρεών.

    Πρόσθεσε ότι "οι αγορές πρέπει να ηρεμήσουν τώρα". "Οι αγορές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Βραζιλιάνοι έχουν ανάγκη να τρώνε τρεις φορές την ημέρα. Πολλοί άνθρωποι στη Βραζιλία πεινούν" κατέληξε.

    Εχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο Ζοσέ Αλενκάρ, τη δήμαρχο του Σάο Πάολο Μάρτα Σουπλίσι και τον υποψήφιο κυβερνήτη της πολιτείας του Σάο Πάολο, Ζοσέ Τζενόινο -- ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί -- αναφέρθηκε στους φίλους και συντρόφους του που δεν ζουν πια όπως τον κομμουνιστή ηγέτη Ζοάο Αμαζόνας, το συγγραφέα Σέρτζιο Μπουάρκε ντε Ολάντα και τον συνδικαλιστή ηγέτη Τσίκο Μέντες που δολοφονήθηκε στην Αμαζονία. "Οτι και να γίνει, θα είστε πάντα τα σύμβολα αναφοράς μου" είπε τονίζοντας ότι θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του. "Σας ευχαριστώ πολύ" επαναλάμβανε συγκινημένος λίγο πριν ακουστεί ο εθνικός ύμνος ενώ ο ουρανός φωτιζόταν από βεγγαλικά.

    Η ομιλία του διακόπηκε πολλές φορές από τα "χρόνια πολλά Λούλα" που τραγουδούσε το πλήθος. Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας γιόρταζε την Κυριακή τα 57α γενέθλια του.

    Ο Λούλα στις εκλογές αυτές έλαβε περισσότερα από 51 εκατομμύρια ψήφους, αριθμό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τη Βραζιλία. Με καταμετρημένο το 97,8% των ψήφων, ο Λούλα λαμβάνει 51.801.060 (ποσοστό 61,4%) και ο αντίπαλος του, Ζοσέ Σέρα, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος 32.571.590 ή 38,6%. Ο απερχόμενος πρόεδρος Φερνάντο Καρντόσο είχε επανεκλεγεί το 1998 με 35 εκατομμύρια ψήφους.

    [06] Δολοφονία διπλωμάτη των ΗΠΑ στην Ιορδανία

    28/10/2002 11:50:00 πμ

    Ενας Αμερικανός, υπάλληλος στην πρεσβεία της χώρας του στο Αμμάν της Ιορδανίας, δολοφονήθηκε σήμερα το πρωί στην ιορδανική πρωτεύουσα, μπροστά από την κατοικία του, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πληροφόρησης της χώρας, Μοχάμεντ Αντουάν. Ο ανώτερος υπάλληλος, που σύμφωνα με τις πληροφορίες ονομάζεται Λόρενς Φόλι, εργαζόταν για την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID).

    O δράστης της δολοφονίας διέφυγε προς την κατεύθυνση ενός πολυπληθούς προαστίου του Αμμάν, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες.

    Ο Φόλι έπεσε νεκρός έπειτα από αρκετούς πυροβολισμούς στο χώρο στάθμευσης της διώροφης βίλας του σε γειτονιά κοντά στην εμπορική οδό Μέκκας στην ιορδανική πρωτεύουσα.

    Πρόκειται για την πρώτη δολοφονία με θύμα δυτικό διπλωμάτη που σημειώνεται στη χώρα και η κυβέρνηση της χώρας έσπευσε να καταδικάσει την ενέργεια αυτή και προανήγγειλε έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων.

    [07] Ταραχές για τη σύλληψη μουσουλμάνου ηγέτη

    28/10/2002 11:20:00 πμ

    Συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το νοσοκομείο της πόλης Σόλο, στη νήσο Ιάβα, εκεί όπου νοσηλεύεται ο μουσουλμάνος κληρικός Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, μεταξύ οπαδών του και αστυνομικών που πήγαν να τον συλλάβουν και να τον μεταφέρουν στην πρωτεύουσα Τζακάρτα. Την ανακοίνωση για την επικείμενη σύλληψη του Μπασίρ, ο οποίος θεωρείται από τις αρχές της χώρας ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες, είχε κάνει νωρίτερα ένας από τους δικηγόρους του, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οπαδοί του πνευματικού ηγέτη να συγκεντρωθούν έξω από το νοσοκομείο προκειμένου να αποτρέψουν τη σύλληψη του, γεγονός που στάθηκε αφορμή για την έναρξη επεισοδίων. Να σημειώσουμε ότι πρόθεση της αστυνομίας ήταν να τον μεταφέρει στην Τζακάρτα για να τον ανακρίνει σχετικά με σχέδιο δολοφονίας της προέδρου της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούρτι, καθώς και για πολλές βομβιστικές ενέργειες, όχι όμως και για την επίθεση που σημειώθηκε στις 12 Οκτωβρίου στο Μπαλί. Ο Μπασίρ έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

    [08] Μαζικές διαδηλώσεις κατά πολέμου στο Ιράκ

    27/10/2002 9:04:00 μμ

    Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, 5000 με 8000, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που κάλυπταν την εκδήλωση, διαδήλωσαν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Μαδρίτης ενάντια σε μία επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράκ. Η διαδήλωση, που οργανώθηκε έπειτα από κάλεσμα του συνασπισμού της Ενωμένης Αριστεράς (Ιθκιέρδα Ουνίδα) και άλλες περίπου 50 κοινωνικές, συνδικαλιστικές οργανώσεις, και φορείς της ισπανικής κοινωνίας, διεξήχθη χωρίς επεισόδια. Χιλιάδες ήταν και οι διαδηλωτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ουάσιγκτον, που συγκεντρώθηκαν χθες, μπροστά στο Μνημείο των Βετεράνων του Βιετνάμ, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στο Ιράκ που προετοιμάζει η κυβέρνηση Μπους, αναφέρουν οι "Τάιμς" επισημαίνοντας ότι ωστόσο σύμφωνα με ένα γκάλοπ της 17ης Οκτωβρίου, το 56% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ μιας ένοπλης επέμβασης για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

    ''Λεπτή Ισορροπία στον ΟΗΕ''

    Ομως άλλες δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν να περιμένουν για την εξασφάλιση της υποστήριξης των συμμάχων, καθώς και για τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων των ιρακινών εξοπλισμών που αναμένεται να επαναλάβουν σύντομα τα Ηνωμένα Εθνη.

    Κύριο άρθρο των "Τάιμς" με τίτλο ''Λεπτή Ισορροπία στον ΟΗΕ'' επισημαίνει ότι οι ''ατέρμονες'' συζητήσεις στην τράπεζα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και στα παρασκήνια, αφορούν λιγότερο τη φύση και το εύρος των επιθεωρήσεων και την απειλή για τη χρήση βίας, αν το Ιράκ αρνηθεί να συνεργαστεί και περισσότερο την αμερικανική ισχύ, ''τη στρατηγική και τους απώτερους σκοπούς της μοναδικής υπερδύναμης του πλανήτη, πως σκοπεύει να εξασκήσει την επιρροή της απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο''.

    Είναι η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα που απασχολεί και ανησυχεί τα μέλη του Συμβουλίου περισσότερο και από τους ενδεχόμενους κινδύνους από τον υπερεξοπλισμό του Ιράκ, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

    Καταλήγει προτρέποντας την κυβέρνηση Μπους να συμμετάσχει ενεργά στο εξαιρετικά κρίσιμο δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων, που θα αρχίσει την Δευτέρα, ''για να καθησυχάσει αυτούς που φοβούνται ότι οι ΗΠΑ αναζητούν απλά μια πρόταση για να ξεκινήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ''.

    Προβληματισμός στο Παρίσι

    Ανταπόκριση των "Τάιμς" από το Παρίσι αναφέρεται σε δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Dominique de Villepin ότι η Γαλλία είναι μεν πρόθυμη να αποδεχθεί σαν βάση για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν επισήμως οι ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο είναι έτοιμη να υποβάλλει εν ανάγκη ένα δικό της σχέδιο, για να αποφύγει να εξαναγκασθεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας ή και να ρίξει λευκή ψήφο σ ένα τόσο κρίσιμο θέμα, αν ο πρόεδρος Μπους διακόψει κάθε περαιτέρω συζήτηση για κάποιους ενδεχόμενους συμβιβασμούς και χρήσιμες αλλαγές και απαιτήσει να τεθεί αμέσως ''ανέπαφο'' σε ψηφοφορία προς έγκριση από την ολομέλεια, το αμερικανικό σχέδιο.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Γαλλία επιθυμεί η απόφαση να εγκριθεί ομόφωνα από την ολομέλεια του Συμβουλίου, για να λάβει το Ιράκ ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα και επανέλαβε ότι η χώρα του πιστεύει πως μια πολεμική επέμβαση πρέπει να αποφασισθεί μόνο σε έσχατη ανάγκη.

    Τέλος οι "Τάιμς" θυμίζουν ότι η Γαλλία χρησιμοποίησε το βέτο της εναντίον ενός αμερικανικού σχεδίου απόφασης μόνο μια φορά πριν 40 και πλέον χρόνια, το 1956 στην κρίση του Σουέζ.

    [09] Νικητής ο ΠΑΟ - Ισοπαλία για Ιωνικό και Ξάνθη

    27/10/2002 8:42:00 μμ

    Την δεύτερη νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα πέτυχε σήμερα ο Παναθηναϊκός που επικράτησε του Αρη στη Λεωφόρο με 3-2 για την 5η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Για τους "πράσινους" σκόραραν οι Λυμπερόπουλος (5'), Μπασινάς (18') και Κωνσταντίνου (32') ενώ τα δύο γκολ του Αρη πέτυχαν οι Σειταρίδης με αυτογκόλ (16') και Σίμιτς (58').

    Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το παιχνίδι ανάμεσα σε Ιωνικό και Ξάνθη για την 5η ημέρα του πρωταθλήματος. Ο Ιωνικός είχε μια ελαφρά υπεροχή, όμως οι δύο ομάδες δεν απέδωσαν καλό ποδόσφαιρο και μάλλον είναι ευχαριστημένες με το τελικό αποτέλεσμα. Στους υπόλοιπους αγώνες σημειώθηκαν τα παρακάτω αποτελέσματα: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1, ΑΕΚ-Καλλιθέα 1-0, Αιγάλεω-Πανιώνιος 0-0, ΠΑΣ Γιάννινα-Παναχαϊκή 3-0, Προοδευτική-ΟΦΗ 0-0 και Ηρακλής-Ακράτητος 1-0.

    Αγχώδης νίκη για τον Παναθηναϊκό

    Το παιχνίδι άρχισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον Παναθηναϊκό, αφού μόλις στο 5ο λεπτό ο Νίκος Λυμπερόπουλος άνοιξε το σκορ με προβολή, μετά από σέντρα του Μιχάλη Κωνσταντίνου.

    Εντεκα λεπτά αργότερα, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης πέτυχε αυτογκόλ, σε προσπάθειά του να γυρίσει την μπάλα στον Νικοπολίδη με κεφαλιά. Ο διεθνής αμυντικός δεν υπολόγισε την δύναμη της μπάλας και η ισοφάριση ήταν αναπόφευκτη. Ομως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να απαντήσει γρήγορα και να πάρει ξανά "κεφάλι" στο σκορ.

    Ηταν το 18ο λεπτό, όταν ο Αγγελος Μπασινάς, με απευθείας χτύπημα φάουλ και την βοήθεια του τείχους, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Δέλλιου. Το θέαμα του πρώτου ημιχρόνου στην Λεωφόρο ήταν πολύ όμορφο και έτσι στο 32' είχαμε και τέταρτο γκολ.

    Ηταν η σειρά του Μιχάλη Κωνσταντίνου να προσθέσει το όνομα του στον πίνακα των σκόρερ, αφού, μετά απο λάθος της άμυνας του Αρη, κατάφερε με πλασέ να κάνει το 3-1.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει την υπεροχή, αλλά και πάλι έβαλε τον Αρη στο παιχνίδι! Αυτή τη φορά ο Κυργιάκος υπέπεσε σε λάθος, έχασε την μπάλα και ο Σίμιτς μόνος του απέναντι στον Νικοπολίδη δεν δυσκολεύθηκε να κάνει το 3-2 στο 58'.

    Απο εκεί και πέρα, δεν άλλαξε κάτι και ο Παναθηναικός πήρε τους τρείς βαθμούς. Ο διαιτητής Μποροβήλος του συνδέσμου Αρκαδίας "κιτρίνισε" τους: Κυργιάκο, Κωνσταντινίδη, Πασσαλή, Κολτσίδα.

    [10] Συχνό σεξ για βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας

    27/10/2002 6:47:00 μμ

    Είναι από τις σπάνιες φορές που οι επιστήμονες για να αντιμετωπίσουν μια ανωμαλία του οργανισμού, δεν προτείνουν κάποια φάρμακα. Αντίθετα, προτείνουν ως θεραπευτική αγωγή το συχνότερο σεξ. Αυτό τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Σοφικίτης, με αφορμή το Πανελλήνιο Συνέδριο Ανδρολογίας που πραγμτοποιήθηκε στα Γιάννενα. Στις εργασίες συμμετείχε και ο Αμερικανός καθηγητής Ουρολογίας του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, κ. Λιν, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα να κάνουν παιδιά οι άνδρες που πάσχουν από παραπληγία.

    ''Η αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών διεγείρει την σπερματογένεση, προκαλώντας αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και κατά συνέπεια βελτίωση της υπογονιμότητας'', τόνισε ο κ. Σοφικίτης.

    Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά από έρευνες πρώτα σε αρουραίους και μετά σε ανθρώπους.

    Με τα πειράματα αυτά, 21 υπογόνιμοι άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό αύξησαν τη μέση συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών από 3,2 την εβδομάδα σε 1,1 την ημέρα για ένα χρονικό διάστημα επτά μηνών. Στο τέλος της πειραματικής περιόδου, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων αυξήθηκε στους 18 από τους 21 ασθενείς, ενώ οι υπόλοιποι τρεις κατάφεραν να πετύχουν εγκυμοσύνη.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών είχε μια μικρή...ώθηση από το πασίγνωστο ''Βιάγκρα''.

    Ο Αμερικανός καθηγητής Ουρολογίας κ. Λιν έδωσε έμφαση στη δυνατότητα να κάνουν παιδιά οι άνδρες που πάσχουν από παραπληγία, λέγοντας ότι υπάρχει πλέον ο τρόπος ''να γίνουν φυσικοί γονείς''.

    Η μέθοδος που ακολουθείται, βασίζεται σε ηλεκτρικά σοκ. Ο Ιάπωνας καθηγητής κ. Μιγιαγκάουα μίλησε για τη διαδικασία της αιμοδιάλυσης που δίνει την ευκαιρία σε ουραιμικούς ασθενείς και πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια να αυξήσουν τη λίμπιντό τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Βέβαια, σε αυτό το σημείο, παρατηρήθηκε ότι η διαδικασία της αιμοδιάλυσης είναι μια πανάκριβη διαδικασία, η οποία όμως στην Ιαπωνία παρέχεται δωρεάν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 October 2002 - 9:53:58 UTC