Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νομικό πλαίσιο για την κάλυψη δικών από ΜΜΕ
  • [02] Περιοδεία Σημίτη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
  • [03] Στάση εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας
  • [04] Αποφασισμένες οι ΗΠΑ για το Ιράκ
  • [05] Ενισχύεται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας
  • [06] Στόχοι της ελληνικής προεδρίας στον τομέα των μεταφορών
  • [07] Για πρόωρες εκλογές ετοιμάζεται το Ισραήλ
  • [08] Μικρή αναβολή του σχεδίου για το Κυπριακό
  • [09] Εκλογική μάχη στο αμερικανικό κογκρέσο
  • [10] H CIA δολοφονεί υπόπτους στην Υεμένη
  • [11] Aναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου
  • [12] Κίντμαν και Κρουζ

    [01] Νομικό πλαίσιο για την κάλυψη δικών από ΜΜΕ

    5/11/2002 8:50:00 πμ

    Στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σχέδιο νόμου το οποίο θα καθορίζει το νομικό πλαίσιο για τη δημοσιογραφική και κυρίως την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη των δικών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο καταρτίστηκε σε ανύποπτο χρόνο και δεν έχει να κάνει μόνο με τη δίκη της ''17 Ν'', αλλά με τις παρενέργειες που έχουν διαπιστωθεί στη χωρίς κανόνες παρουσία των τηλεοπτικών μέσων και της μετάδοσης των δικών στην Ελλάδα. Η παρουσία των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων καθώς και η ζωντανή μετάδοση των δικών, σύμφωνα με τον υπουργό, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ψυχολογική φόρτιση σ' όλους τους παράγοντες της δίκης.

    Αναγκαία η θέσπιση κανόνων τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης

    ''Αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης'', τόνισε, εξηγώντας πως πουθενά δεν είναι επιτρεπτή, χωρίς κανόνες, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο, χωρίς περιορισμούς, η ζωντανή μετάδοση των δικών.

    Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο είπε ότι θα δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο, με τη συναίνεση και των υπόλοιπων παραγόντων της δίκης, να αποφασίζει εάν και σε ποια χρονική στιγμή θα υπάρχει τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη, δηλαδή αν θα υπάρχει κάλυψη ή ζωντανή μετάδοση στην αρχή της δίκης και πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία ή κατά την ανακοίνωση της απόφασης.

    Διευκρίνισε δε ότι δεν θα υπάρχει διαφορετική μεταχείριση από δίκη σε δίκη. ''Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε δίκες ''κεκλεισμένων των θυρών'', τόνισε ο υπουργός, ''κάθε άλλο μάλιστα, η δημοσιότητα είναι εξασφαλισμένη και κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα της χώρας και η δημοσιότητα θα είναι εξασφαλισμένη και μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου''.

    Παράλληλα πρόσθεσε ότι τις δίκες θα μπορούν να τις παρακολουθούν οι πολίτες, καθώς και όλοι οι δημοσιογράφοι.

    Αναφορικά με την υπόθεση της ''17 Ν'' ο υπουργός επαίνεσε τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς για τη μέχρι τώρα λειτουργία τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το όριο του 18μηνου, αλλά και τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους.

    Παράλληλα είπε πως αυτό το ενδιάμεσο στάδιο της ανάκρισης βαίνει μάλλον προς την ολοκλήρωση του, επισημαίνοντας ότι τους πρώτους μήνες του 2003 θα ξεκινήσει η δίκη, αφού προηγηθεί η πρόταση του εισαγγελέα και η έκδοση βουλεύματος.

    ''Δεν υπάρχει κανείς λόγος για ανησυχία, σε ό,τι αφορά τα χρονικά όρια του 18μηνου, πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την ποιότητα των διαδικασιών'', τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων όλων των παραγόντων και πάνω απ' όλα όλων των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, των συνηγόρων και των υπολοίπων.

    [02] Περιοδεία Σημίτη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

    5/11/2002 9:43:00 πμ

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, θα επισκεφθεί στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις. Εξάλλου ο κ. Σημίτης αναχωρεί το απόγευμα για το Παρίσι, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου αναμένεται να συζητήσει το Κυπριακό, αλλά και θέματα που αφορούν την Ε.Ε και ιδιαίτερα την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί αύριο με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η περιοδεία εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    [03] Στάση εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας

    5/11/2002 12:17:00 πμ

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα σήμερα από τις 11 το πρωΐ έως τις 3 το μεσημέρι. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος προκήρυξε πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Στη διάρκεια της στάσης θα εξυπηρετούνται μόνον τα επείγοντα περιστατικά.

    [04] Αποφασισμένες οι ΗΠΑ για το Ιράκ

    5/11/2002 10:29:00 πμ

    Κόλιν Πάουελ

    Το αμερικανικό σχέδιο για το Ιράκ, που θα καταθέσει η Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποτελεί "απόφαση για να κάνουμε πόλεμο", τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, προειδοποιώντας πάντως ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το δικαίωμα να αντιδράσουν αν το Συμβούλιο επιλέξει να μην αντιδράσει".

    Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό, ο Πάουελ τόνισε ότι το σχέδιο, που επεξεργάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνιστά μια απόφαση, που θα πιέσει τον ΟΗΕ να δράσει στρατιωτικά, αν υπάρξουν νέες ιρακινές παραβιάσεις.

    "Δεν πρόκειται για μία απόφαση να κάνουμε πόλεμο, καθώς προβλέπει ότι αν το Ιράκ συνεχίσει να μην συμμορφώνεται, το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας", τόνισε ο Πάουελ.

    Σκληρή απόφαση του ΟΗΕ περιμένουν οι ΗΠΑ

    Ο αρχηγός του Στέητ Ντηπάρτμεντ προειδοποίησε πάντως, ότι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας επιλέξει να μην αντιδράσει, "οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, δεν μπορούν να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια αν κρίνουν, ότι είναι αναγκαία η ανάληψη δράσης".

    Ο Πάουελ τόνισε ότι περιμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει μία "αυστηρή απόφαση" για το Ιράκ, που θα καθιστά σαφές ότι "αν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφασίσει αμέσως την απάντηση, που θα δώσει σε αυτές τις παραβιάσεις".

    Η Ουάσινγκτον ενδέχεται να καταθέσει ακόμη και σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας το νέο σχέδιο απόφασης για τον αφοπλισμό του Ιράκ, το οποίο οι Αμερικανοί ελπίζουν να ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη, δήλωσε χθες ανώτατος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    [05] Ενισχύεται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας

    5/11/2002 12:30:00 πμ

    Την επιπλέον ενίσχυση με 150 εως 200 άτομα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για τη στήριξη του έργου του ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας κατά τη συζήτηση χθες βράδυ στη Βουλή επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για την υγιεινή και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους.

    Ο κ. Τζιόλας ανέφερε ότι το 2002 το 75% των επιχειρήσεων έχουν γιατρό εργασίας, ενώ για το Ολυμπιακό Χωριό είπε ότι εκεί έχει εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο επιθεώρησης για να ελέγχει τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

    Από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ υποστηρίχθηκε ότι η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ στο θέμα των ελέγχων και ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα αυξάνονται ραγδαία ακόμη και εντός των δημοσίων επιχειρήσεων, όπως συνέβη με τους θανάτους στο Ολυμπιακό Χωριό και το εργαστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

    [06] Στόχοι της ελληνικής προεδρίας στον τομέα των μεταφορών

    4/11/2002 11:47:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τις προτεραιότητες και τους στόχους της ελληνικής προεδρίας στον τομέα των μεταφορών ανέπτυξε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο κ. Χρίστος Βερελής ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2003, θα είναι η προώθηση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και η ενσωμάτωση του δικτύου μεταφορών των υπό ένταξη χωρών. Εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να δοθεί ένα πολιτικό μήνυμα στις υπό ένταξη χώρες για την ανάγκη ταχείας εναρμόνισης των δικτύων τους με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.

    Οσον αφορά στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, ο κ. Βερελής είπε, ότι η ελληνική προεδρία προτίθεται να προωθήσει τον "Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό" που έχει ως στόχο την ενιαία διαχείριση του κοινοτικού εναερίου χώρου ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις των πτήσεων.

    Ακόμη, θα δοθεί έμφαση στα θέματα που σχετίζονται με την άρνηση επιβίβασης των επιβατών με εισιτήριο από αεροπορικές εταιρείες, με την επιδίωξη, όπως είπε ο Ελληνας υπουργός, να ληφθούν αποφάσεις για την καταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων στους επιβάτες.

    Παράλληλα, επί ελληνικής προεδρίας θα υπογραμμιστεί η ανάγκη αξιολόγησης της ασφάλειας των αεροσκαφών από τρίτες χώρες που κινούνται σε κοινοτικά αεροδρόμια, αντίστοιχη της ασφάλειας που έχει επιτευχθεί για τα κοινοτικά αεροσκάφη.

    Οπως ανέφερε ακόμη ο κ. Βερελής, θα δοθεί έμφαση στον Κοινό Διατλαντικό Αεροπορικό Χώρο, που αφορά τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για τη σύναψη αεροπορικής συμφωνίας σχετικά με την απελευθέρωση των αεροπορικών μεταφορών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

    Σε ότι αφορά τις χερσαίες μεταφορές, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει τις εντατικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στο "Δεύτερο Σιδηροδρομικό Πακέτο" που σχετίζεται με θέματα διαλειτουργικότητας των σιδηροδρομικών δικτύων των κοινοτικών χωρών, ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, ίδρυσης Ευρωπαϊκού Σιδηροδρομικού Οργανισμού και απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών.

    Η ελληνική προεδρία, πρόσθεσε, θα προωθήσει ακόμη την ασφάλεια στις σήραγγες και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων συλλογής διοδίων στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον κ. Βερελή, έμφαση θα δοθεί επίσης στην οδική ασφάλεια με την προώθηση δράσεων για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ΕΕ να μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των νεκρών από οδικά ατυχήματα στην Ευρώπη μέχρι το 2010.

    Τέλος, ο κ. Βερελής επεσήμανε ότι βασικό θέμα του άτυπου συμβουλίου υπουργών που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο, σε κρουαζιερόπλοιο, θα είναι οι αστικές συγκοινωνίες και ο ρόλος των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της χρηματοδότησης των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι επτά από τα δεκατέσσερα έργα πρώτης προτεραιότητας που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να κλείσει το κεφάλαιο του "Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού".

    [07] Για πρόωρες εκλογές ετοιμάζεται το Ισραήλ

    5/11/2002 11:06:00 πμ

    Την πρόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Μοσέ Κατσάβ, διευκρινίζοντας ότι θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Σαρόν, ο οποίος απέτυχε στην προσπάθεια του να συγκροτήσει μια νέα βιώσιμη κυβέρνηση με την άκρα δεξιά, μετά την αποχώρηση των Εργατικών από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω διαφωνιών για τον προϋπολογισμό, πρόκειται να προχωρήσει σε εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου, εννιά μήνες πριν την εκπνοή της θητείας της Κνέσετ.

    Οροι από τον Νετανιάχου για την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών

    Πάντως χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, "επέζησε" τριών προτάσεων μομφής που κατατέθηκαν κατά της κυβέρνησής του στην Κνέσετ.

    Επιπλέον κατά τις συζητήσεις που είχε χθες ο Σαρόν με τον εσωκομματικό πολιτικό του αντίπαλο και πρώην πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου δεν μποόρεσε να εξασφαλίσει καταφατική απάντηση του τελευταίου όσο αφορά στην ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον τελευταίο στο νέο "σωσίβιο" κυβερνητικό σχήμα που επιδιώχθηκε μετά την αθρόα αποχώρηση των Εργατικών από την κυβέρνηση ''εθνικής ενότητας'', προ έξι ημερών.

    Ο Νετανιάχου, ο οποίος επωφθαλμιά την αρχηγία του κόμματος Λικούντ και σκοπεύει να την αποσπάσει από τον Σαρόν, έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και όχι μόνον. Αξίωσε ακόμα την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης στην ιδέα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους και την απομάκρυνση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Οροι που έρχονται σε σύγκρουση με το αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ.

    ''Πιστεύω ότι θα χρειασθεί να ηγηθώ αυτού του έθνους για αρκετά χρόνια ώστε να δώσω απαντήσεις και λύσεις στο θέμα της ασφάλειας, στο θέμα της πολιτικής διαδικασίας, της οικονομίας'', τονίζει ο Σαρόν σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου που δημοσιεύεται σήμερα. ''Θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές'', λέει ακόμα στην ίδια συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν από πριν στη δημοσιότητα.

    Οπως λέει στη συνέντευξή του αυτή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, νιώθει πως είναι το πεπρωμένο του να οδηγήσει το έθνος του σε ένα ειρηνικό διακανονισμό με τους Παλαιστίνιους. ''Πιστεύω ότι Εβραίοι και Αραβες μπορούν να συμβιώσουν. Δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε μία συμφωνία'', λέει. ''Θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός ώστε να μην υποκρίνομαι, αλλά πιστεύω ότι στο παρόν στάδιο είμαι ο μοναδικός εδώ που έχει την εξουσία και τη δύναμη να πει στους πολίτες του Ισραήλ τί πρέπει να κάνουν, ότι (πρέπει) να κάνουν συμβιβασμούς, οδυνηρούς συμβιβασμούς'', προσθέτει.

    [08] Μικρή αναβολή του σχεδίου για το Κυπριακό

    5/11/2002 10:16:00 πμ

    Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία θεωρούν βελτιωμένες τις προοπτικές να υποβληθεί σύντομα σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού, μετά τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών. Οι δηλώσεις του νικητή των εκλογών περί προθέσεώς του για λύση του Κυπριακού με βάση το βελγικό μοντέλο έχουν δημιουργήσει θετικές προοπτικές.

    Ωστόσο η λήψη της απόφασης για την υποβολή σχεδίου έχει μετατεθεί για αργότερα αυτή την εβδομάδα, ώστε να δοθεί χρόνος για καλύτερη και σε βάθος ανάλυση των εξελίξεων.

    Παρά τις δηλώσεις Ερντογάν, ανασταλτικός παράγοντας εξακολουθεί να θεωρείται στη Λευκωσία ο ρόλος του τουρκικού στρατού, που εξακολουθεί να ενεργεί ως επιτηρητής στα παρασκήνια και να υπαγορεύει τις αποφάσεις σε θέματα, που θεωρούνται εθνικής σημασίας για την Τουρκία.

    Το βελγικό μοντέλο και ο τουρκικός στρατός

    Κόφι Ανάν

    Πάντως, οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η λύση μπορεί να είναι κοντά, αν ο Ερντογάν εννοεί λύση βασισμένη πραγματικά στο βελγικό μοντέλο και όχι επιλογή κάποιων στοιχείων του, που συμφέρουν την τουρκική πλευρά, όπως είναι η μέχρι τώρα πρακτική του Ραούφ Ντενκτάς και υπό τον όρο της αποδοχής μιας λύσης βελγικού μοντέλου από τον τουρκικό στρατό.

    Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετατίθενται στη Νέα Υόρκη. Ο γ.γ Κόφι Ανάν θα έχει σήμερα συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Παράλληλα, ο κ. ντε Σότο θα έχει διαβουλεύσεις με τον ειδικό συντονιστή του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και στη συνέχεια με τον Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεη.

    Ο Αλβαρο ντε Σότο θα έχει επίσης συνάντηση με τον ανώτερο σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς Εργκιούν Ολγκιούν.

    [09] Εκλογική μάχη στο αμερικανικό κογκρέσο

    5/11/2002 10:11:00 πμ

    Στο Τέξας, την Πολιτεία στην οποία ήταν κυβερνήτης πριν την εκλογή του στην προεδρία, ολοκλήρωσε χθες βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, τον πενθήμερο προεκλογικό "περίπλου" του σε 15 Πολιτείες πριν τις σημερινές εκλογές για το Κογκρέσο. Οι εκλογές αναμένεται να είναι εξαιρετικά αμφίρροπες ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους του Μπους και στο Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς η αναμεταξύ τους διαφορά κρίνεται στη μία έδρα. Αντίθετα η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους με διαφορά έξι εδρών από τους Δημοκρατικούς.

    Μάλιστα, στο ίδιο το προπύργιό του το Τέξας, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τη Γερουσία, Τζον Κόρνιν, παλεύει στήθος με στήθος με τον δημοκρατικό Ρον Κέρκ. Οι ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν όλα τα κρατικά αξιώματα στο Τέξας.

    Στο απερχόμενο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν 223 έδρες έναντι 208 των Δημοκρατών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία βρίσκονται επίσης ένας ανεξάρτητος και τρεις κενές έδρες, που πρωτύτερα κατελάμβαναν Δημοκρατικοί. Στο σύνολό τους οι 435 έδρες του σώματος πρόκειται να ανανεωθούν στις σημερινές εκλογές. Στη Γερουσία θα ανανεωθούν οι 34 από τις 100 έδρες.

    Στην παρούσα σύνθεση του σώματος τα δύο κόμματα διαθέτουν από 49 έδρες, ενώ άλλες δύο καλύπτονται από ανεξαρτήτους.

    Στις σημερινές εκλογές κρίνονται επίσης και οι θέσεις 36 από τους 50 κυβερνήτες των Πολιτειών στις ΗΠΑ.

    Παραδοσιακά το κόμμα που ελέγχει τον Λευκό Οίκο χάνει έδρες στις εκλογές για το Κογκρέσο, αλλά ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάνει ότι μπορεί για να ανατρέψει την παράδοση αυτή.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε την εκστρατεία του στις απειλές στην ασφάλεια της χώρας και στην ανάγκη να αφοπλιστεί ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν.

    Το Δημοκρατικό κόμμα επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στο πρόβλημα της διαφθοράς σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση της κατάρρευσης της Ενρον, καθώς και στις ανησυχίες για την οικονομία και τις συντάξεις. ''Πιστεύω πως ο κόσμος γνωρίζει ότι η οικονομία δεν πάει καλά και θέλει αλλαγή'' τόνισε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ. Στην προεκλογική εκστρατεία δραστηριοποιήθηκε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

    Η προεκλογική αυτή εκστρατεία υπήρξε η πιο πολυδάπανη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής οι άμεσες συνεισφορές προς τους υποψήφιους των δύο κομμάτων έφθασαν το ποσό των 416 εκατομμυρίων δολλαρίων. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 43% σε σχέση με τις εκλογές του 1998. Η οικονομική ενίσχυση που έλαβαν οι Ρεπουμπλικανοί ανέρχεται στα 289 εκατομμύρια δολάρια και των Δημοκρατικών σε 127 εκατομμύρια δολάρια.

    Παρά τις προσπάθειες των δύο κομμάτων όμως, η προσέλευση στις κάλπες προβλέπεται ότι θα είναι περιορισμένη.

    [10] H CIA δολοφονεί υπόπτους στην Υεμένη

    5/11/2002 10:08:00 πμ

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, διατηρώντας την ανωνυμία τους, ανακοίνωσαν ότι η επίθεση με πύραυλο, που σημειώθηκε την Κυριακή στην πόλη Σαναά της Υεμένη και στην οποία σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι, που θεωρούνταν ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν, πραγματοποιήθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA.

    Ανάμεσα στους νεκρούς αναγνωρίστηκε από τις αρχές της Υεμένης και ο Αλί Καέντ αλ-Χαρίτι, που κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για ανάμιξη στη βομβιστική επίθεση, πριν από περίπου δύο χρόνια, εναντίον αμερικανικού πλοίου λίγο έξω από την Υεμένη.

    Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι, αν επιβεβαιωθεί η είδηση, θα είναι η πρώτη φορά, που οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν τέτοιου είδους επίθεση εκτός Αφγανιστάν.

    Ως μέλη της Αλ Κάιντα φέρονται οι νεκροί

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, που μετέδωσε πρώτο την είδηση επικαλούμενο ανώνυμες αμερικανικές πηγές, πρόκειται για έναν πύραυλο Χελφάιρ, που ερρίφθη από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA, ο οποίος ανατίναξε το αυτοκίνητο στο οποίο βρίσκονταν οι ύποπτοι ως μέλη της Αλ Κάιντα.

    Αντίθετα το ABC, μετέδωσε πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Πριντέιτορ έρριξε δύο πυραύλους Χελφάιρ. Μετά το πλήγμα του πυραύλου, ακούσθηκαν πολλαπλές εκρήξεις από το αυτοκίνητο, γεγονός που συνηγορεί στην εικασία ότι οι ύποπτοι μετέφεραν εκρηκτικά, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ιδίου δικτύου. Ερωτηθείσα η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

    Κατά το NBC, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντόπισε το αυτοκίνητο των υπόπτων στην επαρχία Μαρίμπ, περίπου 160 χλμ ανατολικά της Σαναά, πριν του επιτεθεί.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Αμπού Αλι θα αποτελεί μία καλή είδηση, όμως δεν δήλωσε τίποτε για πιθανή αμερικανική εμπλοκή στην έκρηξη, επικαλούμενος την ελλιπή πληροφόρηση που είχε ως εκείνην την ώρα.

    Σύμφωνα με επίσημες πηγές της Σαναά στο κατεστραμμένο αυτοκίνητο ανακαλύφθηκαν ίχνη εκρηκτικών, πυρομαχικών, όπλων και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

    [11] Aναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου

    5/11/2002 8:54:00 πμ

    Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου προέβη o οίκος αξιολόγησης επενδυτικού κινδύνου Moody's, επικαλούμενος την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη σύγκλιση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε σε Α1 από Α2 τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αξίας 103,2 δισ. δολαρίων, επισημαίνοντας ότι ''η αναβάθμιση της Ελλάδας απηχεί την ίδια διαδικασία δημοσιονομικής σταθεροποίησης που οδήγησε στις αναβαθμίσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας'', νωρίτερα εντός του έτους από τη Moody's. H Moody's αναφέρει ακόμη ότι, από το 1995 και μετά, το ελληνικό ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό άνω του 3%, τα ελλείμματα μειώνονται και υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ και το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται.

    Τέλος, η Moody's προβλέπει μεν ότι θα υπάρξει αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2002 και του δημοσίου χρέους εξαιτίας της πρόσφατης αναθεώρησης ορισμένων δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, αλλά εκτιμά ότι ''η αύξηση αυτή δεν θα ανατρέψει τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών που επιτεύχθηκε την περασμένη δεκαετία''.

    Τα ελληνικά ομόλογα ενισχύθηκαν αμέσως από την αναβάθμιση, ''η οποία δεν ήταν έκπληξη, αλλά εξέπληξε λίγο η χρονική στιγμή που αποφασίστηκε'', δήλωσε ο αναλυτής Γκιγιόμ Σάλμον της UBS Warburg στο Λονδίνο, ο οποίος πρόσθεσε ότι ''η θέση της Ελλάδας ως προς το δημόσιο έλλειμμα βελτιώθηκε από τη στιγμή που εντάχθηκε στην ευρωζώνη''.

    Την ικανοποίηση για τις εξελίξεις αυτές εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    [12] Κίντμαν και Κρουζ

    5/11/2002 10:11:00 πμ

    Ένα χρόνο μετά το χωρισμό τους, η Νικόλ Κίντμαν δηλώνει ότι τώρα μόλις έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τους λόγους που οδήγησαν στο διαζύγιό της από τον Τομ Κρουζ.

    Ήμουν τρελά ερωτευμένη με τον Τομ

    Το διαζύγιο ήταν μια πολύ επώδυνη εμπειρία για εκείνη και για ορισμένο χρονικό διάστημα υπέφερε από κατάθλιψη. "Η ζωή μου κατέρρευσε. Οι άνθρωποι απομακρύνονταν από κοντά μου επειδή πίστευαν ότι όλα τελείωσαν για μένα", δήλωσε στο περιοδικό Vanity Fair.

    Όσον αφορά τις φήμες για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του ζευγαριού, η Κίντμαν είναι απόλυτη. "Ο γάμος μας υπήρχε επειδή ήμαστε ερωτευμένοι. Είναι τόσο απλό. Ήμουν τρελά ερωτευμένη με τον Τομ". Σε αντίθεση με τον Τομ Κρουζ, η Αυστραλή ηθοποιός δεν έχει σκοπό να καταθέσει μηνύσεις εναντίον αυτών που αμφισβήτησαν τη σχέση τους και τους χαρακτήρισαν ομοφυλόφιλους.

    Όσο για τα σχέδιά της για το μέλλον, αυτά είναι μάλλον απλά. "Θέλω μόνο να κάνω τη δουλειά μου, να μεγαλώσω τα παιδιά μου και βρω ξανά έναν άνθρωπο για να μοιραστώ μαζί του τη ζωή μου".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 November 2002 - 9:53:54 UTC