Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή για Κυπριακό
  • [02] Ελεύθερος ο Αυγουστίνος Ξηρός
  • [03] Σεισμός ανοιχτά της Ζακύνθου
  • [04] Αεροπορική τραγωδία στο Λουξεμβούργο
  • [05] Πολύνεκρη τραγωδία σε τρένο στη Γαλλία
  • [06] Γαλλο-αμερικανική συμφωνία για Ιράκ
  • [07] Απαντήσεις για τις καθυστερήσεις ζητά ο Όσβαλντ
  • [08] Το κάπνισμα η μεγαλύτερη επιδημία

    [01] Συναντήσεις Καραμανλή για Κυπριακό

    Πηγή: ΑΠΕ 6/11/2002 4:56:00 μμ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις στην Αθήνα των χωρών-μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει από το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις της ΝΔ για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον Κινέζο πρέσβη Τανγκ Ζενκί καθώς η Κίνα αυτό το μήνα προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Βρετανό πρεσβευτή σερ Ντέιβιντ Μάντεν και τον Γάλλο επιτετραμμένο Λικ Ασλέν ντε Βιλιενκούρ, καθώς ο Γάλλος πρεσβευτής απουσιάζει στο Παρίσι λόγω της εκεί επίσκεψης του κ.Σημίτη. Το μεσημέρι, ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον Ρώσο πρεσβευτή Μιχαήλ Μποτσάρνικοφ.

    Κινητικότητα για επίλυση σε συνδυασμό με την ένταξη

    Στις συναντήσεις αυτές, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι στη σύνοδο της Κοπεγχάγης η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και σημειώνει ότι δεν θα γίνουν δεκτές από το κόμμα του προϋποθέσεις ή εκβιασμοί της τελευταίας στιγμής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ακόμη ότι το κόμμα του επιθυμεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, σημειώνοντας ότι ''δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα βράδυ να ανατραπούν όλα αυτά που πιστεύαμε τα τελευταία 30 χρόνια και εκφράζονταν με επίσημα κείμενα, υπό την απειλή της μη ένταξης''.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι διπλωμάτες είπαν στον κ. Καραμανλή ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστικοποιηθεί σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και πως ο γγ του ΟΗΕ δεν είναι έτοιμος να καταθέσει τέτοιο κείμενο, λόγω του ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημος συνομιλητής στην Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του, ο Βρετανός πρεσβευτής ανέφερε πως συμφωνεί ότι η πολιτική δεν είναι όρος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά πιστεύει ότι η ένταξη μαζί με την λύση είναι μια σπουδαία εξέλιξη. Η δήλωση του κ. Μάντεν δείχνει την κινητικότητα που υπάρχει γύρω από την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού σε συνδυασμό με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και σηματοδοτεί τις πιέσεις που ασκούνται ή αναμένεται να ασκηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτιμούν πηγές της Ρηγίλλης.

    Στόχος των συναντήσεων του κ. Καραμανλή είναι, πριν οριστικοποιηθεί το οποιοδήποτε σχέδιο του κ. Αναν, να γνωρίζουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι διατεθειμένη να κινηθεί η Ελλάδα για το Κυπριακό και σε κάθε περίπτωση να αποσυνδεθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    [02] Ελεύθερος ο Αυγουστίνος Ξηρός

    6/11/2002 4:45:00 μμ

    Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο Αυγουστίνος Ξηρός, μετά τη σημερινή απολογία του στον εφέτη ειδικό ανακριτή. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Λεωνίδα Ζερβομπεάκου ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Νωρίτερα το πρωί η σύντροφος του επισκέφθηκε τον κ. Ζερβομπεάκο για να παραλάβει τα βιβλιάρια καταθέσεων της μετά την απόφαση για αποδέσμευση των τραπεζικών της λογαριασμών.

    Ενοχλημένοι οι Κουφοντίνας και Τζωρτζάτος

    Στο μεταξύ, προσκόμματα στην προετοιμασία της υπεράσπισης των πελατών τους κατήγγειλαν συνήγοροι προφυλακισμένων για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, μετά τον έλεγχο που διενήργησαν στα κελιά τους σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι, πήραν τις σημειώσεις Κουφοντίνα και Τζωρτζάτου τις οποίες αργότερα επέστρεψαν.

    Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζουν ότι τέτοιοι έλεγχοι γίνονται σε όλα τα κελιά και σε όλες τις φυλακές, ωστόσο εντονότατη ήταν η αντίδραση συνηγόρων και κατηγορουμένων.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας διαμαρτυρήθηκε επίμονα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αρνήθηκε να λάβει συσσίτιο μέχρι να δοθούν πίσω οι σημειώσεις.

    Επίθεση Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης

    Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την υπόθεση της τρομοκρατίας, εξαπέλυσε χθες από το Mega ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    "Τρομοκρατία δεν είναι ο Γιωτόπουλος και δυο οικογένειες" υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά την έρευνα σε βάθος γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος.

    [03] Σεισμός ανοιχτά της Ζακύνθου

    Πηγή: NET 105,8 fm 6/11/2002 11:52:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:12 στη θαλάσσια περιοχή 15 χλμ βόρεια της Ζακύνθου και έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Δυτική Ελλάδα. Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [04] Αεροπορική τραγωδία στο Λουξεμβούργο

    6/11/2002 7:18:00 μμ

    Δεκαεπτά άνθρωποι νεκροί και πέντε σοβαρά τραυματισμένοι είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός της συντριβής επιβατικού αεροσκάφους της Luxair σε δασική περιοχή, κοντά στο αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 22 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί επιχειρηματίες, και τρία μέλη του πληρώματος. Σωστικά συνεργεία βρίσκονται επιτόπου, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν τα αίτια της πτώσης στις συνθήκες πυκνής ομίχλης που επικρατούσαν στην περιοχή.

    Δεν πρόλαβε να εκπέμψει σήμα κινδύνου

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών της χώρας ''και οι πέντε επιζήσαντες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία του Λουξεμβούργου''.

    Το δικινητήριο Fokker 50 μετέφερε 19 επιβάτες και τριμελές πλήρωμα και εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από το αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου. Συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωσή του, στις 10:15, τοπική ώρα.

    ''Ήμασταν σε επαφή με το αεροπλάνο όταν ξαφνικά η επαφή χάθηκε'', δήλωσε προς το Ρόιτερ ο Πολ Γκρέϊς, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας, και πρόσθεσε ότι στον πύργο ελέγχου δεν ελήφθη σήμα κινδύνου.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο είναι η πρώτη φορά στην 40-χρονη ιστορία της LUXAIR που πέφτει αεροπλάνο της. Το συγκεκριμένο είχε αρχίσει δρομολόγια το 1991 και μόλις χθες είχε περάσει απο τεχνικό έλεγχο. Ο Γκρέϊς ανέφερε πως η εταιρεία ακινητοποίησε τα τρία άλλα Fokker που έχει στο στόλο της, ο οποίος αριθμεί 17 αεροσκάφη, προκειμένου να περάσουν από τεχνικό έλεγχο. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε φόβους ότι μεταξύ των νεκρών είναι πολλοί Γερμανοί υπήκοοι.

    Οι αρχές του Λουξεμβούργου αρνήθηκαν προς το παρόν να κάνουν σχόλια για τα αίτια του δυστυχήματος, μετά το οποίο το αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου έκλεισε για δύο ώρες κατευθύνοντας τις πτήσεις προς τα αεροδρόμια του Βελγίου και της Γερμανίας.

    Να σημειώσουμε ότι το 13% της LUXAIR ανήκει στην γερμανική Lufthansa και το 36,5% στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου. Το υπόλοιπο ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες και στην Luxair Group.

    [05] Πολύνεκρη τραγωδία σε τρένο στη Γαλλία

    6/11/2002 6:43:00 μμ

    Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και μία Ελληνίδα σε πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε βαγόνι τρένου έξω από την πόλη Νανσί της Γαλλίας. Τουλάχιστον επτά από τους δώδεκα νεκρούς πέθαναν εξαιτίας των αναθυμιάσεων ενώ σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν και εννέα τραυματίες η κατάσταση των οποίων δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

    Μια Ελληνίδα μεταξύ των θυμάτων

    Σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο στο Παρίσι, στο δυστύχημα που συνέβη στις 2.15 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), σκοτώθηκε μία 40χρονη Ελληνίδα, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού.

    Σύμφωνα με τις αρχές του Βερολίνου, τουλάχιστον τέσσερα από τα θύματα είναι Γερμανοί πολίτες ενώ μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και πέντε Αμερικανοί.

    Σε ότι αφορά την ταυτότητα των τραυματιών, τέσσερις εξ αυτών είναι Γερμανοί υπήκοοι, δυο Βρετανοί, δυο Γάλλοι και ένας Αμερικανός.

    Ερευνες για τα αίτια του δυστυχήματος

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο μηχανοστάσιο το οποίο εξασφάλιζε τη θέρμανση στις κλινάμαξες και έγινε αντιληπτή από έναν υπάλληλο του σιδηροδρομικού σταθμού κατά τη διέλευση του τρένου από την πόλη Νανσί.

    Ο υπάλληλος ενημέρωσε αμέσως τον οδηγό ο οποίος σταμάτησε το τρένο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Παρά το γεγονός ότι τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος, δεν κατάφεραν να απεγκλωβίσουν σώους όλους τους επιβάτες.

    Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για να διαπιστωθούν οι, άγνωστες μέχρι στιγμής, αιτίες του δυστυχήματος.

    [06] Γαλλο-αμερικανική συμφωνία για Ιράκ

    6/11/2002 7:03:00 μμ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει το αναθεωρημένο αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, ανακοίνωσε ο Κινέζος, Ζανγκ Γισάν, ασκών χρέη προέδρου του σώματος. Συμφωνία Γαλλίας και ΗΠΑ για μια απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράκ, δηλώνει μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. "Θα καταθέσουμε επισήμως το αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης που θα αναφέρεται σαφώς στην ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ'', δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Παραμένουν διαφωνίες σχετικά με την προσέγγιση

    Ο ρεπουμπλικανός Τομ Κόλμπι, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ότι το Παρίσι και η Ουάσινγκτον κατέληξαν σε μια συμφωνία.

    ''Πετύχαμε μια συμφωνία με τους Γάλλους. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της απόφασης. Ξέρω ότι δεν είναι όλα όσα θέλαμε, αλλά τουλάχιστον αρκεί, όπως νομίζουμε, για να μας δοθεί η αναγκαία άδεια για να προχωρήσουμε και να εφαρμοστούν οι προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ '', δήλωσε ο Αμερικανός βουλευτής που εκλέγεται στην Πολιτεία της Αριζόνας.

    Η διατύπωση του συμβιβασμού που επετεύχθη σύμφωνα με τη Γκάρντιαν, είναι η ακόλουθη: "σε περίπτωσης άρνησης του ιρακινού καθεστώτος να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκληθεί αμέσως μόλις λάβει την αναφορά των επιθεωρητών για να εξετάσει την κατάσταση και την ανάγκη για πλήρη σεβασμό από το Ιράκ των υποχρεώσεών του".

    Η γαλλο-αμερικανική συμφωνία επιτεύχθηκε χθες, έπειτα από δύο τηλεφωνικές συνομιλίες του Κόλιν Πάουελ με το Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, γράφει σήμερα η εφημερίδα Γκάρντιαν.

    ''Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι παραμένουν εκκρεμή προβλήματα'', δήλωσε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

    Η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα έντονες αντιρρήσεις στις δύο προηγούμενες προτάσεις των Αμερικανών, που άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο της αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας.

    Διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πάντως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου στην ''προσέγγιση του θέματος''.

    Η Συρία αναμένεται να είναι το μόνο από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα απέχει κατά την ψηφοφορία για το σχέδιο της απόφασης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

    Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, ότι οι ΗΠΑ θα καταθέσουν στο αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης που θα κατατεθεί επίσημα σήμερα θα τονίζεται με σαφήνεια την ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το σχέδιο απόφασης δεν θα εμποδίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν μονομερώς ή με τη στήριξη των συμμαχικών κρατών στην ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του καθεστώτος της Βαγδάτης.

    Η συζήτηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως την Παρασκευή, οπότε και θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το θέμα.

    Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζακ Στρο επισκέφθηκε σήμερα την Πρίστινα τονίζοντας ότι "προσδοκούμε το σχέδιο, που παρουσιάζεται από τις ΗΠΑ αλλά και από τη Βρετανία, να τύχει μεγάλης υποστήριξης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, δηλαδή αν είναι δυνατόν και των 15 μελών του Συμβουλίου".

    Επίσης, εξέφρασε την ευχή η αναθεωρημένη απόφαση να έχει υιοθετηθεί πριν από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, υπενθυμίζοντας ότι έγινε το αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων τόσο μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου, όσο και μεταξύ των 10 μη μόνιμων.

    [07] Απαντήσεις για τις καθυστερήσεις ζητά ο Όσβαλντ

    6/11/2002 6:42:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Ο χρόνος παραμένει το πιο κρίσιμο στοιχείο για την προετοιμασία της χώρας μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ, που εξέφρασε, ωστόσο την εμπιστοσύνη του στην Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004". Κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσής του από την Οργανωτική Επιτροπή για την πορεία της προετοιμασίας των Αγώνων, ο κ. Όσβαλντ επεσήμανε ότι μέχρι την Παρασκευή θέλει να έχει πάρει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις για τα "καυτά" ζητήματα και ειδικότερα στα έργα σε Ελληνικό, ΟΑΚΑ, Γουδί και το τραμ, στα οποία υπάρχει καθυστέρηση.

    Από την πλευρά της, η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου υποστήριξε ότι τα 2/3 από τα έργα που είναι αναγκαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκονται στην φάση της υλοποίησης.

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος Μάρτον Σίμιτσεκ υπογράμμισε σχετικά με τον εθελοντισμό, ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής 45.000 άτομα.

    Όσον αφορά στην φιλοξενία, οι εκπρόσωποι της "Αθήνα 2004" σημείωσαν ότι ως τώρα έχουν εξασφαλιστεί 18.000 δωμάτια για την Ολυμπιακή οικογένεια.

    Ο αρμόδιος υπουργός για τα Ολυμπιακά έργα, Νάσος Αλευράς, διευκρίνισε, ότι δεν έχει κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για την β' φάση του περιβάλλοντα χώρου του ΟΑΚΑ.

    [08] Το κάπνισμα η μεγαλύτερη επιδημία

    6/11/2002 1:03:00 μμ

    Ως η μεγαλύτερη επιδημία που εμφανίστηκε ποτέ επί της γης, χαρακτηρίσθηκε το κάπνισμα σε ειδική συζήτηση του συλλόγου των υπαλλήλων της Βουλής, με ομιλητές τους καθηγητές Δημήτρη Κρεμαστινό και Χάρη Ρούσο. Ο παριστάμενος υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής ανέφερε ότι το κάπνισμα ταυτίζεται με ό,τι ισχύει για όλες τις ψυχοτρόπες ουσίες. Στη συζήτηση τονίστηκε ότι κάθε 8 δευτερόλεπτα πεθαίνει από το κάπνισμα ένας άνθρωπος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 November 2002 - 17:54:46 UTC