Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινικές διώξεις για τις πλημμύρες στον Κηφισό
  • [02] ''Ναι'' Σημίτη- Σρέντερ για ένταξη της Κύπρου
  • [03] Έκλεισε η δικογραφία για την ''17Ν''
  • [04] Συνεχίζεται η δίκη του Παντελή Καζάκου
  • [05] Εγκρίθηκε το σχέδιο των ΗΠΑ για το Ιράκ
  • [06] Σύγκρουση τραίνων στη Δανία
  • [07] Μέτρα για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας
  • [08] Εκπτώσεις στα εισιτήρια των Μινωικών Γραμμών
  • [09] Εντυπωσιασμένος ο Ντένις Οσβαλντ
  • [10] Σύσκεψη για το παιχνίδι ΠΑΟ-Φενερμπαχτσέ
  • [11] ΝΒΑ: Νέα ήττα για τους Λέικερς
  • [12] Εξυπνότερες οι γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη
  • [13] Νέα εξέταση για το Aids υπόσχεται αποτελέσματα
  • [14] Το ΜΙΤ προσφέρει νέα ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στο Web
  • [15] Επίθεση Πολ Μπάρελ εναντίον Σπένσερ

    [01] Ποινικές διώξεις για τις πλημμύρες στον Κηφισό

    8/11/2002 6:56:00 μμ

    Πειθαρχική δίωξη και αναστολή των καθηκόντων τους επιβλήθηκε με εντολή της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου στους επιβλέποντες μηχανικούς και στην εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο στον Κηφισό, για τις ζημιές που προκλήθηκαν χθες από την καταιγίδα. Εν τω μεταξύ, έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπει η ΕΜΥ από το βράδυ έως την Κυριακή. Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους δήμους και τις νομαρχίες να λάβουν μέτρα αυξημένης ετοιμότητας. Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κ. Καραμανλής, που επισκέφτηκε την περιοχή.

    Καταλογίζουν ευθύνες Παπανδρέου και Σκανδαλίδης

    Η κ. Παπανδρέου επισκέφτηκε και σήμερα τον Κηφισό, προκειμένου να επιβλέψει τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

    Με δηλώσεις στη ΝΕΤ, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι δεν υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί και δεν υπήρξε αρκετός χρόνος, ώστε να τοποθετηθούν σακιά για να αποτραπεί η πλημμύρα.

    Η κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για συσσωρευμένες ευθύνες δεκαετιών της πολιτείας και αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που εκτελείται στην περιοχή. Στην περιοχή του Κηφισού περιόδευσε και ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, που υποστήριξε ότι υπάρχουν φανερές ευθύνες για τα προβλήματα που δημιούργησε η υπερχείλιση του ποταμού χθες στις περιοχές Ρέντη, Μοσχάτου και Φαλήρου.

    Ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι θα γίνει το ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να μην υπάρξουν ζημιές και θύματα στο μέλλον.

    Από την πλευρά του, απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος την απόφαση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου να αποδώσει ευθύνες σε επιστήμονες πολιτικούς μηχανικούς επειδή δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν τις πλημμύρες κάνοντας χρήση σάκων άμμου.

    Υπογραμμίζει ότι η αντιπλημμυρική προστασία της χώρας δεν γίνεται με τη χρήση σάκων άμμου και καλεί την πολιτεία και την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος στην κατασκευή των έργων επικάλυψης του Κηφισού και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση

    Την περιοχή του ποταμού Κηφισού επισκέφθηκε το πρωί και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, που ανέβαλε προς τούτο την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι χθεσινές πλημμύρες.

    Ο κ. Καραμανλής επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση τονίζοντας ότι για τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες πλημμύρισε ο ποταμός Κηφισός, "διασύροντας την αξιοπιστία της κυβέρνησης και παρασύροντας τα κούφια λόγια ότι έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα". Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σπαταλά χρόνο και χρήμα χωρίς αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι και πάλι επιχειρεί να μετακυλήσει τις ελπίδες της χωρίς να βλέπει και να ακούει τίποτα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου για τα έργα στον Κηφισό, ενώ επισκέφθηκε πλημμυρισμένους χώρους και παρακολούθησε τις διαδικασίες απάντλησης των υδάτων από το υπόγειο μιας επιχείρησης.

    Το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την "ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας στο λεκανοπέδιο Αττικής", ζητώντας να μάθει ποιοι ευθύνονται για την απαράδεκτη εκτέλεση των έργων αλλά και το ποια μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καραμανλή, ο Χρήστος Πρωτόπαπας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απαντά με το έργο της και σημείωσε ότι τέτοια ζητήματα δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση.

    Εχει γίνει σοβαρή και ουσιαστική δουλειά στην περιοχή του Κηφισού τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραπέμποντας ενδεικτικά στην ικανοποίηση που εξέφρασε τηλεφωνικά ο δήμαρχος Πειραιάς Χρήστος Αγραπίδης προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

    ''Ωστόσο, υπήρξε μια αστοχία σε μια εργολαβία που αφορούσε ένα συγκεκριμένο σημείο και ήδη έχει ανακοινωθεί πως θα αποδοθούν ευθύνες τόσο στην εργολήπτρια εταιρία όσο και στους υπεύθυνους απο το ΥΠΕΧΩΔΕ μηχανικούς του έργου'', υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας και επισήμανε πως συνεχίζεται η υλοποίηση μέτρων στην περιοχή όπου 400 άνθρωποι εργάζονται καθημερινά.

    Απαντώντας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την τριτοκοσμική πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

    Έρχονται νέες βροχές

    Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο, η ΕΜΥ προβλέπει ακραία καιρικά φαινόμενα από απόψε μέχρι την Κυριακή, που θα επηρεάσουν κυρίως την Αττική, Πελοπόννησο, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Σταδιακή ύφεση σε ορισμένες περιοχές αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου.

    Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους δήμους και τις νομαρχίες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα χθεσινά φαινόμενα.

    Εν τω μεταξύ, οργή και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα εκατοντάδων ανθρώπων που για τέταρτη συνεχή φορά, είδαν τα σπίτια και τα καταστήματά τους να πλημμυρίζουν, λόγω της υπερχείλισης του Κηφισού.

    Από νωρίς το πρωί συνεργεία των εργοληπτικών εταιρειών των έργων που πραγματοποιούνται στον Κηφισσό ''μπαλώνουν'' τις τρύπες στα σιδερένια φράγματα που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του συγκεκριμένου σημείου και τοποθετούν τσουβάλια με άμμο έτσι ώστε σε περίπτωση που το ποτάμι και πάλι "φουσκώσει" τα νερά να μην υπερχειλίσουν.

    [02] ''Ναι'' Σημίτη- Σρέντερ για ένταξη της Κύπρου

    8/11/2002 6:45:00 μμ

    Η επίλυση του Κυπριακού, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, αλλά και οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ενωση το πρώτο εξάμηνο του 2003 ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν οι κύριοι Κώστας Σημίτης και Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο. Και οι δύο συμφώνησαν πως η Κύπρος θα ενταχθεί τον Δεκέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανεξάρτητα από το πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Δεν σχετίζεται η επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού, είναι ένα θέμα πολιτικό, το οποίο δεν αφορά στην ενταξιακή πορεία της Μεγαλονήσου, ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος επισήμανε ότι η υπογραφή της διεύρυνσης πρέπει να γίνει τον Απρίλιο στην Αθήνα.

    Αναφορικά με την επικείμενη υποβολή του σχεδίου λύσης για το Κυπριακό από τον Κόφι Αναν, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. "Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την όποια λύση", ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

    Οι κύριοι Σρέντερ και Σημίτης ανακοίνωσαν επίσης, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιόσκα Φίσερ και Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθούν προσεχώς και θα συνεργαστούν για την αξιολόγηση του σχεδίου που θα υποβληθεί από τον γγ του ΟΗε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν "τυχόν προβλήματα".

    Ο Γερμανός Καγκελάριος υπογράμμισε πως η Γερμανία θα υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την ελληνική προεδρία στην ΕΕ και ότι στηρίζει το χρονοδιάγραμμα που προτείνει, σύμφωνα με το οποίο, η υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των δέκα υποψηφίων χωρών, που θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στους πρόποδες της Ακρόπολης, στις 16 Απριλίου 2003. "Δεν θα υπήρχε καλύτερη επιλογή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σρέντερ.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στην προοπτική της διεύρυνσης της ΕΕ επιπρόσθετα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για το 2007. Για την Τουρκία είπε πως χρειάζεται "οπωσδήποτε ένα θετικό μήνυμα", αλλά ότι η ενταξιακή της προοπτική είναι ακόμη "ανοικτό θέμα" και η συγκεκριμενοποίησή της -ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων -θα εξαρτηθεί από τις θέσεις και τις πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης.

    Ο Κώστας Σημίτης αναφερόμενος στην Τουρκία και στην επίσκεψη του νικητή των εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου, είπε ότι η συγκεκριμενοποίηση του "θετικού μηνύματος" για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα γίνει "επί τόπου" στην Κοπεγχάγη και ότι η ελληνική θέση θα αποκρυσταλλωθεί αφού προηγουμένως η ελληνική πολιτική ηγεσία, αντί να ερμηνεύει διάφορες δηλώσεις, ακούσει από τον ίδιο τον Ερντογάν τις θέσεις του και διαμορφώσει σχετική άποψη.

    Συνομιλίες Παπανδρέου με Ντεβιλπά και Στρο

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος πραγματοποιεί ευρωπαϊκή περιοδεία, συναντήθηκε το πρωί με τον Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ Ντεβιλπά στο Παρίσι. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι οι συζητήσεις του στο Παρίσι αφορούσαν το συντονισμό των ενεργειών, προκειμένου να ενισχυθεί η πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό και η πιθανή ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου τη συνάντηση που είχε και με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο υπογραμμίζοντας ότι είναι ιστορική ευκαιρία αυτή που μας δίνεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την επίλυση του Κυπριακού.

    Βέβαιος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Λευκωσίας για την ένταξη Γιώργος Βασιλείου.

    Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε την προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα.

    [03] Έκλεισε η δικογραφία για την ''17Ν''

    8/11/2002 3:09:00 μμ

    Ο φάκελος της ογκωδέστατης δικογραφίας για τη υπόθεση της "17Ν" έκλεισε και την Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα διαβιβασθεί στον εισαγγελέα εφετών. Ο κ. Καρούτσος, θα τον μελετήσει, έτσι ώστε να συντάξει την πρότασή του προς το τριμελές Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση της "17Ν" αναμένεται να εκδοθεί λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Όσον αφορά στην δίκη, αυτή θα προσδιοριστεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

    Εν τω μεταξύ, αρνούνται να πάρουν συσσίτιο από σήμερα και οι αδελφοί Ξηροί, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους.

    Για τον ίδιο λόγο, 48ωρη αποχή από το συσσίτιο ξεκινούν τη Δευτέρα οι κρατούμενοι ως μέλη της "17Ν" στις γυναικείες φυλακές. Την απόφασή τους γνωστοποίησαν με κείμενο που έστειλαν χθες στα μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

    [04] Συνεχίζεται η δίκη του Παντελή Καζάκου

    8/11/2002 12:13:00 μμ

    Με τις καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται και σήμερα τρίτη ημέρα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, η δίκη του Παντελή Καζάκου που πρωτοδίκως εχει καταδικαστεί δυο φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, για δυο δολοφονίες και επτά απόπειρες σε βάρος οικονομικών μεταναστών. Ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού Κώστας Ζαχαράκης, που εξέτασε τον κατηγορούμενο μετά τη σύλληψή του, στην κατάθεση του τον χαρακτηρίζει αντικοινωνική προσωπικότητα και όπως είπε δεν πάσχει από κάποια ψυχική νόσο.

    [05] Εγκρίθηκε το σχέδιο των ΗΠΑ για το Ιράκ

    8/11/2002 6:20:00 μμ

    Το νέο σχέδιο απόφασης για το Ιράκ που είχαν καταθέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο αξιώνει από τη Βαγδάτη να σταματήσει την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, ψηφίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ρωσία και Γαλλία τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου απόφασης, καθώς οι ηγέτες των δύο χωρών Ζακ Σιράκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν κρίνουν το σχέδιο ως ικανοποιητικό.

    Μία εβδομάδα για να αποδεχτεί τους όρους έχει το Ιράκ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα σε δημόσια σύνοδό του την απόφαση 1441 για τον αφοπλισμό του Ιράκ, που δίδει στη Βαγδάτη μια τελευταία ευκαιρία να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής ή στην αντίθετη περίπτωση να αντιμετωπίσει ''σοβαρές συνέπειες''.

    Η απόφαση δίνει στη Βαγδάτη μια εβδομάδα για να αποδεχθεί τους όρους της και να δεσμευτεί να συμμορφωθεί με αυτούς.

    Επίσης, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, οι οποίοι έχουν φύγει από τη Βαγδάτη εδώ και τέσσερα χρόνια, έχουν το δικαίωμα για "άμεση, απρόσκοπτη και άνευ όρων" έρευνα για χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα οπουδήποτε στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών μεγάρων του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν.

    Η απόφαση απειλεί το Ιράκ με σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που δεν συνεργαστεί.

    Η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας διεξήχθη παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο οποίος ζήτησε από τις αρχές της Βαγδάτης να αποδεχθούν την απόφαση αυτή για το καλό του ιρακινού λαού και της παγκόσμιας ειρήνης.

    Η Συρία, μόνη αραβική χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ψήφισε επίσης υπέρ της απόφασης.

    Την καλύτερη λύση κάτω από τις παρούσες συνθήκες, χαρακτήρισε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ, την απόφαση1441 για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    Ο κ. Φεντότοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η υιοθέτηση της απόφασης θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση γύρω από το Ιράκ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το ότι η απόφαση υιοθετήθηκε ομόφωνα, δείχνοντας έτσι την ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

    Κάλυψη για στρατιωτική επίθεση λέει το Ιράκ

    Ιρακινός υπουργός δήλωσε σήμερα, λίγο πριν την ομόφωνη υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της απόφασης για το Ιράκ, ότι η απόφαση αυτή δεν έχει στόχο να επαληθεύσει αν η Βαγδάτη διαθέτει ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια κάλυψη για να αρχίσουν στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράκ.

    Ο ιρακινός υπουργός Εμπορίου Μοχάμαντ Μέχντι Σάλεχ αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει αν η Βαγδάτη δεχτεί τη νέα απόφαση που δίνει στη χώρα του μια τελευταία ευκαιρία να προχωρήσει σε αφοπλισμό, αλλιώς θα έχει να αντιμετωπίσει τον πόλεμο.

    "Δυστυχώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία παρεμπόδισαν την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, εκτός αν υπήρχε μια νέα απόφαση του ΟΗΕ που οδηγεί σε στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ με τη διεθνή κάλυψη", τόνισε ο Σαλέχ, που κατέληξε επισημαίνοντας πως αυτή η απόφαση δεν έχει να κάνει με το αν το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής γιατί το Ιράκ δεν έχει τέτοια όπλα.

    [06] Σύγκρουση τραίνων στη Δανία

    8/11/2002 4:28:00 μμ

    Δύο τραίνα που εκτελούσαν τακτικά δρομολόγια συγκρούστηκαν κοντά στην Κοπεγχάχη, με αποτέλεσμα μία γυναίκα να χάσει τη ζωή της και πέντε επιβάτες να τραυματιστούν, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Τα αίτια της σύγκρουσης παραμένουν άγνωστα.

    [07] Μέτρα για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας

    8/11/2002 2:14:00 μμ

    Μέτρα ενίσχυσης της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα εξήγγειλαν οι υπουργοί Εργασίας και Γεωργίας σε διημερίδα που γίνεται στην Αθήνα. Η Κοινωνική Οικονομία αφορά στους Συνεταιρισμούς και τις μη κυβερνητικές-μη κερδοσκοπικές Οργανώσεις, στις οποίες απασχολείται το 10% των εργαζομένων στην Ευρώπη, αλλά μόλις το 2% στην Ελλάδα. Συμφωνα με τους σχεδιασμούς των κυρίων Δημήτρη Ρέππα και Γιώργου Δρύ, η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας θα επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης του Εναλλακτικού Τουρισμού, των Αγροτικών και Καταναλωτικών Συνεταιρισμών, αλλά και των Αυτοδιοικούμενων Ασφαλιστικών Ταμείων.

    [08] Εκπτώσεις στα εισιτήρια των Μινωικών Γραμμών

    8/11/2002 12:25:00 μμ

    Σε έκπτωση 50% σε όλες τις κατηγορίες θέσεων, αποφάσισε να προχωρήσει η Ναυτιλιακή Εταιρία των Μινωικών Γραμμών. Η απόφαση αυτή της Εταιρίας, πάρθηκε για να εκφραστεί εμπράκτως το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ευαισθησία της, για τις κατηγορίες εκείνες, που η κοινωνική μέριμνα και βοήθεια αξίζει να είναι μεγαλύτερες. Οι εκπτώσεις θα διατηρηθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου.

    [09] Εντυπωσιασμένος ο Ντένις Οσβαλντ

    8/11/2002 4:41:00 μμ

    "Η Αθήνα παίρνει πλέον ολυμπιακή μορφή, έχουμε εντυπωσιαστεί θετικά από την αποφασιστική πρόοδο που έχει σημειωθεί σε όλους τους τομείς της ολυμπιακής προετοιμασίας. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ επισημαίνοντας ωστόσο ότι το χρονικό διάστημα που απομένει είναι πιεστικό. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στο Ελληνικό, το ΟΑΚΑ και το πολύκροτο έργο του τραμ.

    Από την πλευρά της η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλους τους τομείς της προετοιμασίας, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή επικεντρώνει την προσοχή της στις λύσεις και όχι στα προβλήματα.

    "Αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα που υπήρχαν το Μάιο του 2000 τότε μπορεί εύκολα να συνειδητοποιήσει τα άλματα προόδου που σημειώνονται σήμερα", είπε χαρακτηριστικά.

    Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση της κ. Αγγελοπούλου όταν επεσήμανε πως όλοι πρέπει να εργάζονται για την ολυμπιακή προετοιμασία πάνω και πέρα από προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα, καθώς και κερδοσκοπικές νοοτροπίες.

    [10] Σύσκεψη για το παιχνίδι ΠΑΟ-Φενερμπαχτσέ

    8/11/2002 1:40:00 μμ

    Ευρεία σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν τα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκού-Φενερμπαχτσέ την ερχόμενη Πέμπτη στο γήπεδο ''Απόστολος Νικολαϊδης'' στη λεωφ. Αλεξάνδρας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του διευθυντή αστυνομίας Αθηνών ταξίαρχου Νίκου Τσιράκη στο αστυνομικό Μέγαρο. Στη σύσκεψη πήραν μέρος όλοι οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που θα διατεθούν, ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γκαγκάτσης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ-ΠΑΟ, Αγγελος Φιλιππίδης, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Αντώνης Αντωνιάδης και άλλοι αρμόδιοι αθλητικοί παράγοντες.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή τα μέτρα θα είναι πρωτοφανή και δρακόντεια. Θα διατεθούν περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί των ΜΑΤ, της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης, της ασφάλειας, της τροχαίας και άλλων υπηρεσιών. Θα υπάρχουν τρεις ζώνες ελέγχου (μία σε απόσταση τεσσάρων στενών γύρω από το γήπεδο, μία περιμετρικά του γηπέδου και μία στις εισόδους).

    Η τουρκική αποστολή και οι φίλαθλοι θα μεταβούν και θα αναχωρήσουν από το γηπέδο συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

    Οι φιλοξενούμενοι θα καθίσουν στην κερκίδα 6, ενώ οι διπλανές 5 και 7 θα είναι κενές και θα φρουρούνται από δυνάμεις των ΜΑΤ.

    Το σχέδιο της αστυνομίας έχει δοθεί και σε εκπρόσωπο της τουρκικής πρεσβείας και αναμένεται απάντηση από τους Τούρκους παράγοντες για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα τη Δευτέρα.

    [11] ΝΒΑ: Νέα ήττα για τους Λέικερς

    8/11/2002 11:52:00 πμ

    Ακόμη ψάχνονται οι Λος Αντζελες Λέικερς, αφού αποδεικνύεται πως χωρίς τον Σακίλ Ο' Νιλ (τραυματίας) δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Και αυτό φάνηκε για ακόμη φορά σήμερα τα ξημερώματα στη Βοστώνη, όπου οι πρωταθλητές γνώρισαν την τέταρτη σε έξι αγώνες ήττα τους από τους Σέλτικς με 98-95 στην παράταση. Ο Κόμπε Μπράιαντ προσπάθησε, πέτυχε 41 πόντους, τους 18 από τους οποίους στην 3η περίοδο, όμως δεν ευστόχησε σε καμία από τις 8 προσπάθειες σε σουτ τριών πόντων.

    Στην Μινεάπολη, οι Τίμπεργουλβς νίκησαν 114-110 τους Μπακς και διατήρησαν το αήττητο της έδρας τους.

    Παίκτης του αγώνα ο Κέβιν Γκαρνέτ που πέτυχε 28 πόντους και μάζεψε 24 ριμπάουντ.

    Ο Ουάλι Σέζμπιακ στο ντεμπούτο του για φέτος σημείωσε 19 πόντους και ο Χάντσον 13 με 11 ασίστ.

    Από την άλλη πλευρά ο Κασέλ είχε 32 και ο Αλεν 27 πόντους για τους Μπακς.

    Τέλος στο Ντένβερ, ο Τσόνσι Μπίλαπς πέτυχε 21 πόντους απέναντι στην παλιά του ομάδα και οι Πίστονς έφυγαν με την νίκη 89-63 κόντρα στους Νάγκετς. Από την γηπεδούχο ομάδα ξεχώρισε ο Πόσι με 21 πόντους.

    Αποτελέσματα-βαθμολογίες

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες:

    Βοστώνη-Λέικερς 98-95 (στην παράταση) Μινεσότα-Μιλγουόκι 114-110 Ντένβερ-Ντιτρόιτ 63-89

    Βαθμολογίες

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 4-1 Ορλάντο 4-1 Φιλαδέλφεια 3-1 Βοστώνη 3-2 Ουάσινγκτον 2-3 Μαϊάμι 1-3 Νέα Υόρκη 1-4

    Κεντρική Περιφέρεια

    Ντιτρόιτ 5-1 Ιντιάνα 3-1 Νέα Ορλεάνη 3-1 Ατλάντα 3-2 Σικάγο 2-3 Κλίβελαντ 2-3 Μιλγουόκι 2-3 Τορόντο 2-3

    Κεντροδυτική Περιφέρεια

    Ντάλας 4-0 Σαν Αντόνιο 4-1 Μινεσότα 4-2 Χιούστον 2-2 Ντένβερ 1-4 Γιούτα 1-4 Μέμφις 0-5

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Σιάτλ 4-1 Σακραμέντο 3-3 Φοίνιξ 2-3 Πόρτλαντ 2-3 Λέικερς 2-4 Κλίπερς 1-3 Γκόλντεν Στέιτ 1-4

    [12] Εξυπνότερες οι γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη

    8/11/2002 6:37:00 μμ

    Η μητρότητα κάνει τις γυναίκες εξυπνότερες και μπορεί να τις βοηθήσει να αποφύγουν την άνοια σε μεγάλες ηλικίες προσφέροντας στον εγκέφαλό τους προστατευτικές ορμόνες, όπως ανακοίνωσαν χθες Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρίτσμουντ στη Φλόριντα. "Η έρευνά μας δείχνει ότι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, όπως το οιστρογόνο που γνωρίζουμε ότι έχει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, προστατεύουν τον εγκέφαλο", δήλωσε ο καθηγητής Craig Kinsley.

    Οι αλλαγές

    Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι εκείνα που ανατρέφουν δύο ή περισσότερα νεογνά έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης και ικανοτήτων από εκείνα που δεν έχουν μωρά. Οι εγκέφαλοι των πρώτων επίσης, παρουσιάζουν αλλαγές που δείχνουν ότι προστατεύονται από ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.

    "'Οταν οι άνθρωποι σκέφτονται την εγκυμοσύνη, συλλογίζονται μόνο για το τι συμβαίνει στο έμβρυο και στη μητέρα από το λαιμό και κάτω", πρόσθεσε ο Αμερικανός ερευνητής. "Δε συνειδητοποιούν ότι οι ορμόνες καθαρίζουν τον εγκέφαλο. Αν παρατηρήσετε ένα θηλυκό ζώο που δεν πέρασε ποτέ τη φάση της εγκυμοσύνης, θα δείτε ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά στα μικρά. Αλλά αν μείνει έγκυος, θα θυσιάσει ακόμα και τη ζωή της για χάρη του παιδιού της. Αυτή είναι μια τρομακτική αλλαγή στη συμπεριφορά της και υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλός της έχει υποστεί γενετικές αλλαγές".

    Το κίνητρο για να ξεκινήσει αυτή την έρευνα ο Kinsley ήταν η εγκυμοσύνη της γυναίκας του κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά στρεσαρισμένης περιόδου, όταν ο ίδιος είχε ξεκινήσει να εργάζεται σε μια νέα δουλειά και η οικογένειά του είχε μετακομίσει σε καινούριο σπίτι.

    "Παρατηρώντας αυτήν και τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά της γινόταν πιο αποδοτική εκείνη την περίοδο, άρχισα να σκέφτομαι τη σχέση ανάμεσα στη μητρική συμπεριφορά και τη μητρική επάρκεια", λέει ο Kinsley και προσθέτει "φαίνεται ότι η φύση παρέχει στη μητέρα μια ώθηση ώστε να μπορέσει να φροντίσει μακροπρόθεσμα την πιο σημαντική και ακριβή σε γενετικό υλικό επένδυση της ζωής της - το παιδί της".

    [13] Νέα εξέταση για το Aids υπόσχεται αποτελέσματα

    8/11/2002 10:45:00 πμ

    Μία καινούρια και πολύ γρήγορη εξέταση του ιού HIV, που προκαλεί το Aids, εγκρίθηκε από την αμερικανική κυβερνητική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δίνοντας έτσι τέλος στην αγωνία των ασθενών που ήταν αναγκασμένοι να μένουν μέρες προτού λάβουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος. Η εξέταση, η οποία επινοήθηκε από την εταιρία OraSure Technologies, δίνει τα αποτελέσματα σε περίπου 20 λεπτά.

    Η άλλη πλευρά

    Ο γραμματέας της αμερικανικής υπηρεσίας υγείας, Tommy Thompson, δήλωσε ότι "Με αυτή τη νέα εξέταση σε λιγότερο από μισή ώρα, οι ασθενείς θα μπορούν να πάρουν αρχικές πληροφορίες για την κατάσταση του ιού, κάτι που θα τους επιτρέπει να λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται για να επιβραδύνουν την πρόοδο της ασθένειας και να πάρουν μέτρα για να αποτραπεί η διάδοση του φονικού ιού".

    Παρόλο που η γρηγορότερη διάγνωση είναι πολύ χρήσιμη, η προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Andrew Pendleton που συμμετέχει στην εκστρατεία της οργάνωσης "Χριστιανική Βοήθεια" κατά του Aids, πρέπει να είναι η προσφορά στους ασθενείς χωρών, όπως η Αφρική, των απαραίτητων ιατρικών πληροφορίων, της αναγκαίας θεραπείας και υποστήριξης.

    Υπολογίζεται ότι στην Αφρική 28 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και μόνο 30000 από αυτούς έχουν την οικονομική δυνατότητα να λάβουν θεραπεία.

    [14] Το ΜΙΤ προσφέρει νέα ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στο Web

    8/11/2002 6:37:00 μμ

    Μία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στον ήδη τεράστιο κατάλογο των υλικών σε ψηφιακή μορφή προσθέτει το ΜΙΤ στις on line προσφορές του. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη, που ονομάζεται DSpace, αρχικά θα διευθύνεται από μία ομοσπονδία οχτώ πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου και του ΜΙΤ. Θα είναι διαθέσιμη στο κοινό μέσω Web και θα επιτρέπει την αποθήκευση πληροφοριών όχι μόνο σε μορφή κειμένου, αλλά και σε βίντεο και σε άλλες μορφές.

    Το ΜΙΤ επίσης προσπαθεί να διασυνδέσει το σύστημα με το πρόγραμμα eScholarship του κρατικού πανεπιστημίου της Καλοφόρνια, μία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη δηλαδή που λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2000 και περιέχει περισσότερους από 1200 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων και άρθρων.

    Το σύστημα θα λειτουργεί με ένα λογισμικό "ανοιχτής πηγής" που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη Hewlett Packard. Αυτό σημαίνει πως ότι άλλα ινστιτούτα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή να προσαρμόσουν το πρόγραμμα χωρίς καμία υποχρέωση απέναντι στους δημιουργούς του και να κατασκευάσουν δικές τους ψηφιακές βιβλιοθήκες, οι οποίες να μπορούν να συνδεθούν εύκολα με το DSpace.

    "Ο μέσος όρος ζωής ενός ψηφιακού κειμένου είναι μόνο μερικά χρόνια", υπογράμμισε η Ann Wolpert, διευθύντρια των βιβλιοθηκών του ΜΙΤ. "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τη δυνατότητα συνέχισης των ψηφιακών εργασιών".

    Στους επόμενους μήνες στο σύστημα θα προστεθούν και τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ , το Κολούμπια, το Κόρνελ, το Ρότσεστερ, το Τορόντο και τα κρατικά πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον και του Οχάιο.

    [15] Επίθεση Πολ Μπάρελ εναντίον Σπένσερ

    8/11/2002 9:02:00 πμ

    Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρώην οικονόμος της πριγκίπισσας Νταϊάνας, Πολ Μπάρελ, προς την οικογένεια Σπένσερ, κυρίως τα αδέλφια και τη μητέρα της αξέχαστης Νταϊάνας χαρακτηρίζοντάς τους, υποκριτές ζηλόφθονους, άπληστους και αναιδείς. Ο Μπάρελ πήρε την εκδίκησή του όσον αφορά την οικογένεια Σπένσερ, μετά την αθώωσή του από δικαστήριο του Λονδίνου καθώς κατηγορείτο για κλοπή τουλάχιστον 300 προσωπικών αντικειμένων της πριγκίπισσας της Ουαλίας. Το κατηγορητήριο σε βάρος του κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα όταν η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ ανέφερε ότι γνώριζε πως τα είδη αυτά τα φύλασσε ο Μπάρελ καθώς του τα είχε εμπιστευτεί η Νταϊάνα, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην αθωωτική απόφαση.

    Όσο ζούσε η Νταϊάνα, οι Σπένσερ την έκριναν απαράδεκτη

    Ο 44χρονος Μπάρελ παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη έναντι αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων στερλινών, την οποία δημοσιεύει σήμερα η σκανδαλοθηρική εφημερίδα ''Ντέιλι Μίρορ'' υπό τον τίτλο ''Τι είπε ο οικονόμος;''.

    Εκεί ομολογεί ότι ένιωσε περιφρόνηση για το βαρύγδουπο επικήδειο του κόμη Τσαρλς Σπένσερ για την αδελφή του.

    ''Το στομάχι μου ανακατεύτηκε. Πώς τολμά; και μέσα στην εκκλησία! σκέφτηκα. Αραγε είμαι ο μόνος εδώ που νομίζει ότι αυτός υποκρίνεται; Όσο ζούσε η Νταϊάνα, οι Σπένσερ την έκριναν απαράδεκτη. Μετά το θάνατό της όμως, την έκριναν πολύ αποδεκτή με εισιτήριο εισόδου στο κτήμα τους τις 10,5 στερλίνες (περίπου 17 ευρώ)'', δήλωσε σε μια καυστική επίθεση για το μνημείο που στήθηκε εις ανάμνησιν στο κτήμα της οικογένειας στο Αλθορπ της κεντρικής Αγγλίας, όπου έχει ταφεί η Νταϊάνα.

    ''Εγώ τουλάχιστον δεν θα επιδεικνύω τη ζωή της για 10,50 στερλίνες κάθε φορά'', τόνισε.

    Η αντίδραση των Σπέρνσερ σε όλα αυτά διατυπώθηκε μέσω του εκπροσώπου τους: ''Η οικογένεια Σπένσερ δεν σχολιάζει τέτοια θέματα. Η σιωπή δείνχει περισσότερη αξιοπρέπεια''.

    Η πριγκίπισσα πέτυχε πολύ περισσότερα στη σύντομη ζωή της

    Η αδικοχαμένη Νταϊάνα που πήρε διαζύγιο από τον πρίγκιπα Κάρολο και διάδοχο του θρόνου, σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1997.

    Ο Μπάρελ, ο ''βράχος μου'' όπως τον αποκαλούσε η Νταϊάνα μίλησε για τις δύσκολες σχέσεις της ''κυρίας του'' με τη μητέρα της Φράνσις Σαντ Κιντ, καθώς οι δύο γυναίκες δεν μιλούσαν μεταξύ τους επί τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν από τον αναπάντεχο χαμό της Νταϊάνας.

    Η Νταϊάνα του είχε ζητήσει να παρακολουθήσει μια συζήτηση που είχε στο τηλέφωνο μαζί της.

    ''Ηταν φρικτό. Χρησιμοποιούσε ένα τέτοιο λεξιλόγιο που ουδέποτε μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα άκουγε μητέρα να εκστομίζει στην κόρη. Την επέκρινε για τις σχέσεις της με μουσουλμάνους''.

    Είπε ακόμη ότι η μεγαλύτερη αδελφή της Νταϊάνας, η λαίδη Σάρα Μακ Κορκοντέιλ που κάποτε έβγαινε με τον Κάρολο, ζήλευε τη Νταϊάνα και μάλιστα της έλεγε την ημέρα του γάμου της: ''Νόμιζα ότι όλα αυτά θα γίνονταν δικά μου μια μέρα. Υπήρχε μεγάλη ζήλια στην οικογένεια. Πάντως, η πριγκίπισσα, η μικρότερη της οικογένειας πέτυχε πολύ περισσότερα στη σύντομη ζωή της από τη λοιπή οικογένεια στο σύνολό της'', κατέληξε ο Μπάρελ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 November 2002 - 17:53:11 UTC