Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στου Μαξίμου για το Κυπριακό
  • [02] Βρετανικό ''μπράβο'' για το 2004
  • [03] Γ. Παπανδρέου: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας
  • [04] Αλλαγές σε δρομολόγιο ΗΣΑΠ
  • [05] Εγκλωβισμός σπηλαιολόγων στο Ηράκλειο
  • [06] Πιέσεις για συμφωνία δέχεται η Βαγδάτη
  • [07] Πολιτικά δικαιώματα για τον Ερντογάν ζητά ο Μπαϊκάλ
  • [08] Ναι των Παλαιστίνιων στο σχέδιο του Κουαρτέτου
  • [09] Ιράν: Διαδήλωση φοιτητών ενάντια σε καταδίκη Αγκαζάρι
  • [10] Συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη στο Μπαλί
  • [11] Στο 1-1 έμεινε η Ρόμα
  • [12] Πρόταση για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
  • [13] Σχέδιο ''ανταλλαγής'' για τα γλυπτά του Παρθενώνα

    [01] Σύσκεψη στου Μαξίμου για το Κυπριακό

    10/11/2002 7:21:00 μμ

    Τις παραμέτρους του σχεδίου λύσης του Κυπριακού, που θα υποβάλει αύριο ο ΟΗΕ αποκωδικοποιούν με αλλεπάλληλες συσκέψεις Αθήνα και Λευκωσία, ενώ την ίδια στιγμή η Αγκυρα τηρεί στάση αναμονής. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για το θέμα αυτό με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Τις βασικές αρχές του σχεδίου Ανάν μετέδωσε χθες το ΡΙΚ, επικαλούμενο απόλυτα αξιόπιστες διπλωματικές πηγές.

    Τι προβλέπει το σχέδιο σύμφωνα με το ΡΙΚ

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε το ΡΙΚ στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο προβλέπει:

    Τη δημιουργία κράτους με το όνομα Κύπρος και με ενιαία διεθνή εκπροσώπηση.

    Την ειρήνη και την εφαρμογή της λύσης θα εγγυάται πολυεθνική δύναμη. Οι εγγυήσεις της Ζυρίχης θα συνεχίσουν να ισχύουν αλλά θα ενεργοποιούνται μόνο αν η πολυεθνική δύναμη αδυνατεί να εκτελέσει την αποστολή της.

    Για την εκτελεστική εξουσία προτείνεται η επιλογή ανάμεσα σε τρία συστήματα:

    -Στο βελγικό μοντέλο που προβλέπει εκ περιτροπής προεδρία και πρωθυπουργία,

    -Στο ελβετικό με έξι ελληνοκύπριους υπουργούς και τρεις τουρκοκύπριους ή τρεις ελληνοκύπριους και δύο τουρκοκύπριους,

    -και στο σύστημα της Ζυρίχης με εκτελεστικό πρόεδρο ,αντιπρόεδρο και δικαίωμα βέτο.

    Στο νομοθετικό πλαίσιο, προβλέπεται η καθιέρωση της Ανω Βουλής με ίση εκπροσώπηση, και της Κάτω Βουλής με αναλογία ελληνοκυπρίων-τουρκοκυπρίων δύο προς ένα . Για την έγκριση των νόμων θα απαιτείται η πλειοψηφία και των δύο σωμάτων. Σε περίπτωση αδυναμίας λειτουργίας του κεντρικού κράτους, μια επιτροπή από τρεις ελληνοκύπριους, τρεις τουρκοκύπριους και τρεις ξένους θα λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις, εντός δέκα ημερών.

    Οι κύπριοι πολίτες θα έχουν πρωτογενή ιθαγένεια από το κεντρικό κράτος και δευτερογενή από τα δύο ομόσπονδα κρατίδια.

    Υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα παραμείνει το 27 με 30% του νησιού, με την επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της Μόρφου και της Αμμοχώστου, όχι όμως και του λιμανιού της πόλης.

    Υπολογίζεται ότι 35 χιλιάδες έποικοι θα εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα.

    Παράλληλα, προβλέπεται η επιστροφή του 40% των προσφύγων, με βάση την απογραφή του 1960, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση . Η επιστροφή προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση υπολογίζεται να φτάσει, σε 20 χρόνια, στο 20% του πληθυσμού του βόρειου κρατιδίου.

    Ο Κόφι Ανάν, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του ΡΙΚ, προτείνει να τεθεί το σχέδιο λύσης σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο, στα δύο τμήματα της Κύπρου, λίγο πριν την ένταξή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αύριο στα χέρια των ενδιαφερίμενων

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, απέστειλε ειδοποίηση προς τον πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθούν αύριο στις 5 το απόγευμα ώρα Κύπρου με εκπροσώπους του.

    Ο λόγος της πρόσκλησης δεν εξηγείται, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή αφορά στην παραλαβή περιγράμματος του σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Το σχέδιο θα επιδώσει στον πρόεδρο Κλήρίδη ο ειδικός σύμβολος του γγ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο ο οποίος επιστρέφει σήμερα στη Λευκωσία. Για την τουρκοκυπριακή πλευρά το έγγραφο θα παραλάβει απο τον αναπληρωτή του γγ του ΟΗΕ σερ Κίραν Πρεντεργκαστ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο στενός συνεργάτης του Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκιούν.

    Ανάλογες ειδοποιήσεις στάλθηκαν και προς τους μονίμους αντιπροσώπους των τριών εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, οι οποίοι επίσης θα έχουν συναντήσεις αύριο με τον κ. Πρεντεργκαστ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Το σχέδιο θα συνοδεύεται από επιστολή του κ. Ανάν προς όλους τους ενδιαφερομένους να φανούν αντάξιοι της ιστορικής συγκυρίας και να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για να καταλήξουν σε συμφωνία πριν απο τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

    Πρώτες αντιδράσεις

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι σε περίπτωση κατάθεσης σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τον Κόφι Αναν, αυτό πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και συλλογικά.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι όσα σχετικά δημοσιεύονται να μην περιλαμβάνονται στο σχέδιο, γιατί, όπως είπε, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

    Χειρότερο από τις ιδέες Γκάλι θα είναι" το όποιο σχέδιο λύσης του Κυπριακού βρεθεί ενώπιον της ελληνοκυπριακής πλευράς από εδώ και πέρα", δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης Μιχάλης Παπαπέτρου. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα ''Σημερινή'', ο κ. Παπαπέτρου είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να ξαναβρούμε μπροστά μας τις ιδέες Γκάλι, γιατί εκείνη η ευκαιρία "πέταξε". Αν δούμε την ιστορία του Κυπριακού, πρόσθεσε, πάντα το καινούριο είναι χειρότερο από το προηγούμενο.

    Τον φόβο ότι το σχέδιο λύσης του κυπριακού που θα παρουσιάσει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν περιέχει "απαράδεκτα στοιχεία για την τουρκοκυπριακή πλευρά", εξέφρασε ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς σε τηλεφωνική επικοινωνία του , από την Νέα Υόρκη, με τον πρόεδρο του Λαϊκού Ρεμπουπλικανικού Κόμματος κ. Ντενίζ Μπαϋκάλ.

    Ο κ. Μπαϋκάλ δήλωσε στον τουρκικό τύπο ότι ο κ. Ντενκτάς θεωρεί επίσης πως οι μετεκλογικές διαδικασίες αφήνουν πολύ λίγο χρόνο στην Αγκυρα για "τις επιβαλλόμενες ενέργειες προς τον ΟΗΕ".

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Αγκυρας και μόνον ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε κακή επιλογή σε κακή χρονική στιγμή την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Παράλληλα ο Χιλμί Οζκιόκ τόνισε ότι η Κύπρος είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Τουρκίας και ότι "η ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι λύση για πολλές ενδεχόμενες κρίσεις".

    Χθες, από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η όποια λύση για χάρη της ένταξης της Κύπρου και επανέλαβε ότι η επίλυση του πολιτικού ζητήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του Κύπρου στην Ε.Ε.

    Ως "Ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού" χαρακτηρίζει την περίοδο έως την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό συνέστησαν με δηλώσεις τους από τη Θεσσαλονίκη ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [02] Βρετανικό ''μπράβο'' για το 2004

    10/11/2002 6:44:00 μμ

    Τα εύσημα αποδίδει σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση ο βρετανικός τύπος , αναφερόμενος στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 . Με τον τίτλο ''Μπράβο, σημαντική πρόοδος, συνεχίστε'' οι Τάιμς του Λονδίνου συνοψίζουν το κλίμα και τις εκτιμήσεις του κλιμακίου της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ για την πρόοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας της Αθήνας. Η Γκάρντιαν αναφέρει ότι η βρετανική ολυμπιακή επιτροπή προτίθεται να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία της Αθήνας, εάν το Λονδίνο προχωρήσει στην διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2012.

    [03] Γ. Παπανδρέου: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας

    Πηγή: ΑΠΕ 10/11/2002 1:26:00 μμ

    Η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει και στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης των "15" αλλά και στην διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, ώστε να διαμορφωθεί το θετικότερο δυνατό κλίμα συνεργασίας με την Τουρκία και να μπορέσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης, όταν θα είναι σε θέση αυτή να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ. Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε δείπνο επιχειρηματιών που οργάνωσε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη προς τιμή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

    Σχέδιο Ανάν και ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ

    Αναφερόμενος στην επικείμενη κατάθεση του σχεδίου του κ. Κοφι Αναν ο υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ, την οποία, όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Αθήνα ζητούσαν επί δεκαετίες να υπάρξει και υποστήριξε πως σήμερα έχουμε τις καλύτερες συνθήκες που είχαμε ποτέ για την επίλυση του προβλήματος. "Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην κατάληξη ενός αποτελέσματος θετικού και για τις δυο πλευρές. Και οι δυο πλευρές θα πρέπει να κερδίσουν γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Από την λύση που θα εξευρεθεί, θα πρέπει να αισθανθούν περήφανοι και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι", τόνισε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πολιτική της προσέγγισης που ακολουθήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια με την Τουρκία και είπε ότι η συνεργασία αυτή απέφερε θετικά αποτελέσματα και στον οικονομικό τομέα. "Από την 25η θέση που κατείχε η Τουρκία στον κατάλογο των συναλλαγών, σήμερα βρίσκεται στην 5η θέση. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει υπερδιπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια ξεπερνώντας το 1 δις δολάρια και διαπιστώνεται κοινό ενδιαφέρον των δυο χωρών για προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, η διασύνδεση των ενεργειακών και μεταφορικών δικτύων, οι τράπεζες, κ.ά.", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την διαφωνία του με τους ισχυρισμούς του κ.Βαλερί Ζισκαρ Ντ' Εστεν, σύμφωνα με τους οποίους η ένταξη της Τουρκίας εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. "Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και θα ήταν σοβαρό λάθος αν το μεγάλο ευρωπαϊκό πείραμα σταματήσει στην γεωγραφική περιοχή που λέγεται Βαλκάνια", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, λέγοντας ότι όπως για τη Γερμανία έχει μεγάλη σημασία η Πολωνία και η Τσεχία, για τις βόρειες χώρες η Βαλτική, έτσι και για μας, εκτός από την Κύπρο, σημασία να έχουν τα Βαλκάνια, όπως φυσικά και η Τουρκία. Έσπευσε, ωστόσο, να επισημάνει ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν είναι περίπατος. Για το λόγο αυτό, απηύθυνε μήνυμα προς τους γείτονες λέγοντας: "Αφιερώστε όλες σας τις δυνάμεις στην προετοιμασία. Η δική σας προσπάθεια και οι επιδόσεις είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος για την είσοδο στην Ευρώπη. Από την πλευρά μας, είμαστε διατεθειμένοι να σας συνδράμουμε, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και διμερώς".

    Όσον αφορά τις ποικίλες δηλώσεις Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι σημαντικό το ότι ο κ.Ερντογάν εμφανίζεται αφοσιωμένος στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές. Όπως είπε, αν ο κ. Ερντογάν αποτελεί πρότυπο για τους συμπατριώτες του, θα γίνει πρότυπο και για άλλα ισλαμικά κράτη και αυτό είναι καλό. Έσπευσε πάντως να τονίσει ότι σε κάθε περίπτωση "είναι ένα εγχείρημα το οποίο ουδείς μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει".

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με το ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος τα μέλη του οποίου ενημέρωσε για τις εξελίξεις τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    [04] Αλλαγές σε δρομολόγιο ΗΣΑΠ

    10/11/2002 12:45:00 μμ

    Δεν θα πραγματοποιούν στάση στον σταθμό Αγιος Νικόλαος οι συρμοί του ηλεκτρικού, στην κατεύθυνση προς Πειραιά, λόγω εργασιών ανάπλασης.

    [05] Εγκλωβισμός σπηλαιολόγων στο Ηράκλειο

    10/11/2002 6:36:00 μμ

    Συναγερμός έχει σημάνει στο Ηράκλειο της Κρήτης μετά τον αποκλεισμό δύο σπηλαιολόγων που έχουν αποκλειστεί στο Σπήλαιο Σάρχου του νομού. Στο Ηράκλειο έφτασαν από την Αθήνα με C-130 της Πολεμικής τρεις διασώστες της ΕΜΑΚ και πέντε σπηλαιολόγοι για να ξεκινήσουν έρευνες για τον εντοπισμό τους . Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο σπηλαιολόγοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε απόσταση χιλίων περίπου μέτρων μέσα στο σπήλαιο , το οποίο λόγω των βροχοπτώσεων , είναι απροσπέλαστο .

    [06] Πιέσεις για συμφωνία δέχεται η Βαγδάτη

    10/11/2002 12:00:00 μμ

    Νατζί Σάμπρι

    Η Βαγδάτη μελετάει ακόμα την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που της δίνει διορία μέχρι την Παρασκευή για να συμφωνήσει στον απρόσκοπτο έλεγχο του οπλοστασίου της από τους διεθνείς επιθεωρητές, δήλωσε, χθες, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Νατζί Σάμπρι, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο. Το Ιράκ δεν θα δώσει στην Ουάσιγκτον πρόσχημα για επίθεση επεσήμανε η εφημερίδα που εκδίδει στην ιρακινή πρωτεύουσα ο γιος του Σαντάμ Χουσεϊν, Ουντάι. Σε συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράκ κατέληξε ο Μπους, σύμφωνα με τους "New York Times". Στο μεταξύ, Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του πολέμου στο Ιράκ ανακηρύχθηκε η 15η Φεβρουαρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ της Φλωρεντίας όπου, χθες, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε αντιπολεμική πορεία.

    Έγκριση σχεδίου επίθεσης από Μπους

    Πιέσεις προς τη Βαγδάτη να αποδεχθεί το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για τους επιθεωρητές όπλων αναμένεται να ασκήσουν σήμερα και οι υπουργοί του Αραβικού Συνδέσμου από τη συνάντησή τους που πραγματοποιείται στο Κάιρο.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επέλεξε το σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράκ, προτεινόμενο από τους κύριους στρατιωτικούς διοικητές του, με πρώτο το στρατηγό Τόμι Φρανκς, το οποίο θα βασιστεί σε μια δύναμη 200.000 ως 250.000 ανδρών και θα ξεκινήσει με μια αρκετά σύντομη αεροπορική εκστρατεία, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν διάφορα προγεφυρώματα στη χώρα για να απομονωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι ηγέτες της Βαγδάτης, ανέφεραν χθες Σάββατο οι "New York Times" στην ηλεκτρονική έκδοσή τους.

    Η αεροπορική εκστρατεία θα πρέπει να διαρκέσει λιγότερο από ένα μήνα και θα χρησιμοποιήσει τα διδάγματα που αντλήθηκαν στο Αφγανιστάν, με τη διείσδυση στο Ιράκ μικρών ομάδων των ειδικών δυνάμεων οι οποίες θα κατευθύνουν τους βομβαρδισμούς προς τους στόχους τους, διευκρινίζει η εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Το σχέδιο που επέλεξε ο Μπους προβλέπει την ταχεία δημιουργία προγεφυρωμάτων, στο νότιο και το δυτικό Ιράκ, που θα χρησιμεύσουν ως βάσεις για τα αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα για να διεισδύσουν βαθύτερα στη χώρα. Μόλις εγκατασταθούν σε διάφορα τμήματα της χώρας, οι αμερικανικές δυνάμεις θα ενθαρρύνουν τις τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους Ιρακινούς εμπειρογνώμονες να αποκαλύψουν πού είναι κρυμμένα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του πολέμου στο Ιράκ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ της Φλωρεντίας, ισχυρό από την επιτυχία της ειρηνικής διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν χθες, περίπου 500.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε κατά το τέλος της πορείας "ότι η 15η Φεβρουαρίου θα είναι Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του πολέμου στο Ιράκ".

    "Τα ευρωπαϊκά δίκτυα είναι σύμφωνα να οργανωθεί μια ευρωπαϊκή ημέρα και αν είναι δυνατόν και διεθνής, αρχίζοντας από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κατά του πολέμου στο Ιράκ", ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Αγκιτόν, υπεύθυνος για τα διεθνή θέματα στην ένωση κατά της παγκοσμιοποίησης "Attac France". Της ημέρας αυτής θα προηγηθούν "διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου", πρόσθεσε.

    Σε "έκκληση κατά του πολέμου" που διαβάστηκε από τους οργανωτές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ (FSE) της Φλωρεντίας στο στάδιο Αρτέμιο Φράνκι, οι πολέμιοι της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης "καλούν όλα τα κινήματα και τους πολίτες της Ευρώπης να ενεργήσουν με συντονισμένο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο χάρη σε μια κινητοποίηση για να απαιτήσουν τον τερματισμό των σχεδίων πολέμου κατά του Ιράκ".

    "Οι πολίτες της Ευρώπης, από κοινού, μπορούν να σταματήσουν αυτόν τον πόλεμο. Εμείς, τα ευρωπαϊκά κινήματα, αγωνιζόμαστε για τα κοινωνικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη, για την δημοκρατία και κατά όλων των μορφών καταπίεσης", τονίζεται στην έκκληση.

    "Όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι μια πολιτική και δημοκρατική λύση πρέπει να επιβληθεί σε μια διευθέτηση των διεθνών συγκρούσεων θα πρέπει να αντιταχθούν στον πόλεμο αυτόν που θα αυξήσει τους κινδύνους μιας ακόμη πιο μεγάλης καταστροφής για τον ιρακινό λαό, που υποφέρει ήδη από το εμπάργκο και από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, και για όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής", αναφέρεται τέλος στην ίδια έκκληση.

    Από την πλευρά της, η Βρετανίδα υπουργός Ανάπτυξης Κλερ Σορτ δήλωσε το Σάββατο πως έγκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αποφασίσει αν θα πρέπει να αναληφθεί στρατιωτική δράση, στην περίπτωση που το Ιράκ αρνηθεί να αφοπλιστεί. Οι δηλώσεις της αφήνουν να φανούν εντάσεις πάνω στο θέμα αυτό στους κόλπους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Η Σορτ ζήτησε επίμονα από τον Σαντάμ Χουσεΐν να συνεργαθεί με τον αρχηγό των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ.

    [07] Πολιτικά δικαιώματα για τον Ερντογάν ζητά ο Μπαϊκάλ

    10/11/2002 6:53:00 μμ

    Τον τερματισμό της απαγόρευσης που δεν επιτρέπει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκλεγεί βουλευτής, ώστε να του επιτραπεί να γίνει πρωθυπουργός, ζήτησε σήμερα ο επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Τουρκία, Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο ηγέτης του μοναδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος, τόνισε πως το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει ένα πακέτο συνταγματικών τροποποιήσεων που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα σε αναπληρωματικές εκλογές.

    [08] Ναι των Παλαιστίνιων στο σχέδιο του Κουαρτέτου

    10/11/2002 6:00:00 μμ

    Τα κυριότερα σημεία ενός σχεδίου που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού Κράτους έως το 2005, ενέκρινε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο, που συνήλθε σήμερα στη Ραμάλα υπό την προεδρία του Γιάσερ Αραφάτ. Πρόκειται για το ειρηνευτικό σχέδιο του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία, ΕΕ). Η απάντηση είναι ''θετική'', δήλωσε ο Αχμεντ Αμπντελ Ραχμάν, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος είπε ότι πρέπει να προστεθεί ένας όρος ότι ''δεν θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις χωρίς μία πολιτική και διεθνή παρουσία ασφαλείας επί τόπου''. Η απάντηση θα επιδοθεί στον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, που ξεκινά τη Δευτέρα περιοδεία στην περιοχή για να συζητήσει αυτό το σχέδιο, πρόσθεσε ο Αμπντελ Ραχμάν.

    [09] Ιράν: Διαδήλωση φοιτητών ενάντια σε καταδίκη Αγκαζάρι

    10/11/2002 1:54:00 μμ

    Χασέμ Αγκαζάρι

    Περίπου 500 Ιρανοί φοιτητές διαδήλωσαν ειρηνικά χθες στην Πανεπιστημιούπολη στο κέντρο της Τεχεράνης εναντίον της καταδίκης σε θάνατο του διανοούμενου Χασέμ Αγκαζάρι για "βλασφημία των προφητών". Αφού κατέλαβαν σιωπηλά το δρόμο μπροστά στην Πανεπιστημιούπολη, εκεί όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού του 1999, οι οποίες είχαν κατασταλεί βίαια, οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα εναντίον των αρχών και ζήτησαν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την πολιτική κατάσταση.

    "Χασεμί-Πινοσέτ, το Ιράν δεν θα γίνει Χιλή", φώναξαν οι φοιτητές απευθυνόμενοι στον Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, το συντηρητικό πρόεδρο του ύπατου οργάνου πολιτικής διαιτησίας της χώρας, αλλά και "Χαταμί παραιτήσου" προς το μεταρρυθμιστή πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί.

    Πολλές δεκάδες αστυνομικοί και φρουροί της επανάστασης είχαν μπλοκάρει με τα αυτοκίνητά τους τις προσβάσεις στο δρόμο όπου γινόταν η διαδήλωση.

    Μουσουλμάνος διανοούμενος αλλά και καθηγητής της Ιστορίας στην Παιδαγωγική Σχολή της Τεχεράνης, ο Αγκαζάρι καταδικάσθηκε την Τετάρτη κεκλεισμένων των θυρών στην ποινή του θανάτου από δικαστήριο της πόλης Χαμεντάν (δυτικό Ιράν) επειδή σε ομιλία του τον Ιούνιο είχε υποστηρίξει πως πρέπει να υπάρξει "ένας προτεσταντισμός του Ισλάμ" και είχε δηλώσει πως οι μουσουλμάνοι "δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τυφλά ένα θρησκευτικό ηγέτη".

    [10] Συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη στο Μπαλί

    10/11/2002 4:47:00 μμ

    Την πεποίθηση ότι περίπου 10 άτομα που συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί, τον περασμένο μήνα, εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ινδονησία, εξέφρασε εκπρόσωπος της αστυνομίας της χώρας Εντουαρντ Αριτονάνγκ. Ο Αριτονάνγκ, πρόσθεσε επίσης ότι ένας άνδρας που θεωρείται ύποπτος ανακρίνεται με την υποψία ότι έδωσε εκρηκτικά στον Αμροζί -τον Ινδονήσιο που έχει ήδη παραδεχθεί την συμμετοχή του στις επιθέσεις.

    Εν τω μεταξύ, Ινδονήσιοι αστυνομικοί έκαναν έρευνες στο χωριό όπου ζούσε ο Αμρόζι στο Μπαλί και κατάσχεσαν διάφορα αντικείμενα, όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ινδονησίας, Αντάρα.

    Ερευνες έγιναν και στο εργαστήριο του Αμρόζι, σε ένα ισλαμικό σχολείο-οικοτροφείο και σε άλλα σπίτια του χωριού Τενγκουλούν, στην επαρχία της Ανατολικής Ιάβας, που βρίσκεται κοντά στο Μπαλί.

    Από το σχολείο κατασχέθηκαν ένα φωτογραφικό άλμπουμ με φωτογραφίες από στρατιωτική εκπαίδευση και εννέα βιντεοκασέτες ενώ μεταξύ των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από το εργαστήριο ήταν και ένα κλιματιστικό. "Τα αντικείμενα αυτά θα μεταφερθούν στο Ντενπασάρ (την πρωτεύουσα του Μπαλί) για περαιτέρω έρευνες" ανέφερε ένας αστυνομικός, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Ο επικεφαλής του ισλαμικού σχολείου ανακρίνεται ως μάρτυρας.

    Ανακρίνεται επίσης ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος χημικών ουσιών από τη Σουραμπάγια που πούλησε εκρηκτικές ύλες στον Αμρόζι αλλά μέχρι στιγμής δεν θεωρείται ύποπτος.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο Αμρόζι είχε ταξιδέψει στο Αφγανιστάν και οι αρχές προσπαθούν να καθορίσουν εάν εκπαιδεύτηκε εκεί.

    [11] Στο 1-1 έμεινε η Ρόμα

    10/11/2002 3:02:00 μμ

    Η Ρόμα, αντίπαλος της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ, περιορίστηκε σε ισοπαλία 1-1 με την Πιατσέντσα για την 9η ημέρα του Καμπιονάτο. Η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο δεν κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης, αν και προηγήθηκε στο σκορ με τον Κασάνο στο 26΄. Και αυτό αφού η Πιατσέντσα κατάφερε να αντιδράσει και να ισοφαρίσει στο δεύτερο ημίχρονο (75`) με τον Μαρέσκα. Η σύνθεση της Ρόμα: Αντονιόλι, Ζεμπινά, Σάμουελ, Αλνταϊρ, Πανούτσι, Καφού, Τομάσι, Εμερσον, Γκίγκου (74` Ντελβέκιο), Τότι, Κασάνο (79` Μοντέλα).

    [12] Πρόταση για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

    10/11/2002 6:44:00 μμ

    Το ενδεχόμενο επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση εκθέσεων ελληνικών αρχαιοτήτων στο Βρετανικό μουσείο εξετάζει ο νέος διευθυντής του μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Ιντιπέντεντ". Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως με τον τρόπο αυτό ο διευθυντής του Βρετανικού μουσείου ελπίζει να καλύψει το έλλειμμα έξι εκατομμυρίων λιρών, επειδή ενώ η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν, οι διαδοχικές εκθέσεις των ελληνικών αρχαιοτήτων θα έχουν ξεχωριστό εισιτήριο.

    Το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα θα απασχολήσουν τον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο στις επαφές που θα έχει στο Λονδίνο με το διευθυντή του Βρετανικού μουσείου και τη Βρετανίδα ομόλογό του Τέσα Τζάουελ.

    Το δημοσίευμα προσθέτει πως η σχετική ιδέα φαίνεται να προέκυψε ύστερα από συνάντηση του κ. Μακ Γκρέγκορ με τον Αντονι Σνόντγκρας, πρώην καθηγητή κλασικών αρχαιοτήτων στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και πρόεδρο της βρετανικής επιτροπής επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Παρόλα αυτά, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Βρετανικό μουσείο αναφέρει ότι "αποτελεί ένα πραγματικά οικουμενικό μουσείο της αρχαιότητας, το οποίο επισκέπτονται δωρεάν τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο και ως εκ τούτου σ' αυτό το μουσείο μπορεί να γίνει πραγματικά αντιληπτή η παγκοσμίου εύρους σημασία των γλυπτών του Παρθενώνα".

    [13] Σχέδιο ''ανταλλαγής'' για τα γλυπτά του Παρθενώνα

    Μπέττυ Σαβούρδου 10/11/2002 2:22:00 μμ

    Σε σημερινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα "Independent" υποστηρίζει ότι ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, θέτει υπό εξέταση το ενδεχόμενο επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση διαδοχικών εκθέσεων ελληνικών αρχαιοτήτων. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό, ο Νιλ Μακ Γκρέγκορ ελπίζει να καλύψει το έλλειμμα 6.000.000 λιρών, καθώς οι εκθέσεις αυτές θα έχουν εισιτήριο τη στιγμή που η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν. Η αλλαγή στάσης του Βρετανικού Μουσείου κοινοποιείται καθώς επίκειται επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού στο Λονδίνο, για συναντήσεις με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τέσα Τζάουελ και με τον Μακ Γρέγκορ.

    Η απόφαση αυτή φαίνεται να ελήφθη ύστερα από συνάντηση του Μακ Γκρέγκορ με τον Αντονι Σνόντγκρας, πρώην καθηγητή κλασικών αρχαιοτήτων στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και Πρόεδρο της βρετανικής επιτροπής επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Εντούτοις, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Βρετανικό μουσείο αναφέρει ότι αποτελεί ένα πραγματικά οικουμενικό μουσείο της αρχαιότητας, το οποίο επισκέπτονται δωρεάν τουλάχιστον 5.000.000 άτομα ετησίως, κάτι που αποδεικνύει ότι μόνο στους χώρους του μπορεί να γίνει πραγματικά αντιληπτή η παγκοσμίου εύρους σημασία των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Σύμφωνα πάντα με τον "Independent", η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει την Τρίτη επίσημη παρουσίαση σε σημαίνοντες Βρετανούς του νέου Μουσείου Ακροπόλεως, καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται και χώρος ειδικά διαμορφωμένος για να φιλοξενήσει τα μάρμαρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 10 November 2002 - 17:53:19 UTC