Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ωρα μηδέν για το Κυπριακό
  • [02] Συνάντηση Σημίτη με Ευρωπαίους βιομηχάνους
  • [03] Ενημερωτική συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου
  • [04] Δίκη Π. Καζάκου- κατάθεση ψυχιάτρου
  • [05] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου-Αλμπογκάν
  • [06] Χωρίς τηλέφωνο σε Μαρούσι και Χαλάνδρι
  • [07] Έγινε ληστής για να σώσει το παιδί του
  • [08] Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις ΗΠΑ
  • [09] Το Ιράκ αποφασίζει ενώ οι ΗΠΑ προειδοποιούν
  • [10] Ισραήλ: Στις 28 Ιανουαρίου οι βουλευτικές εκλογές
  • [11] Την απέλαση Αραφάτ ζητά ο Νετανιάχου
  • [12] Τραγικό δυστύχημα στην Αγία Πετρούπολη
  • [13] Φόβος για νέο λιμό στην Αιθιοπία
  • [14] Επανάληψη συνομιλιών για βιολογικά όπλα
  • [15] Διάλογο με τους Ρώσους ζητούν οι Τσετσένοι
  • [16] Στόχος επίθεσης βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
  • [17] Καταγραφή κενών θέσεων εργασίας
  • [18] Στη Ρώμη για την πρόκριση η ΑΕΚ
  • [19] Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Βασίλης Μάρος
  • [20] Θησαυροί από το Δρόμο του Μεταξιού στο Internet
  • [21] Προσφορά Γκέιτς για καταπολέμηση AIDS στην Ινδία
  • [22] Ζημιογόνος η κάνναβη για τους πνεύμονες
  • [23] Γαμήλια ''δεσμά'' για Λόπεζ και Αφλεκ

    [01] Ωρα μηδέν για το Κυπριακό

    11/11/2002 6:30:00 μμ

    Στα χέρια των κ.κ Κληρίδη και Ντενκτάς, σε Λευκωσία και Νέα Υόρκη, βρίσκονται από τις 17.50 ώρα Ελλάδας οι φάκελοι με το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού. Οι δύο πλευρές προχωρούν τώρα σε πρώτη ανάγνωση του κειμένου. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Κύπριο Πρόεδρο, θα προβεί σε δηλώσεις, αμέσως μετά τη δήλωση Κληρίδη. Αύριο ο κ. Σημίτης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις επόμενες μέρες τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Οι πρώτες δηλώσεις Ντε Σότο

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, σε σύντομη δήλωσή του κατά την έξοδό του από το προεδρικό, ανέφερε ότι επέδωσε το σχέδιο στον Πρόεδρο Κληρίδη και ότι την ίδια ώρα το σχέδιο επιδόθηκε στη Νέα Υόρκη και στο σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκιούν Ολγκιούν. Είπε επίσης ότι σε μερικές ώρες θα υπάρξει επίσημη δήλωση από μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. ντε Σότο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι "ευτυχής" για την επίδοση του σχεδίου.

    Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου

    Εκείνο που πάντα ζητούσε η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ουσιαστική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο το θέμα του τελικού σχεδίου του γ.γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις ελληνικές απόψεις και μετέφερε, όπως είπε, την ιστορικότητα της στιγμής αυτής για το μέλλον της Κύπρου. Ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τους Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς και τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    Παράλληλα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο ο οποίος πέρασε από το ελληνικό αεροδρόμιο ταξιδεύοντας προς τη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την Τετάρτη το πρωί το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό. Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει το σχέδιο στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την Δευτέρα αφού έχει προηγηθεί η συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον κ. Ερντογάν, ο οποίος την Δευτέρα επισκέπτεται την Αθήνα.

    Προβληματισμός σε αντιπολίτευση-ενημέρωση από Παπανδρέου

    Τις κινήσεις της σχεδιάζει η ΝΔ ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού. Το μεσημέρι στη Ρηγίλλης πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του κ. Καραμανλή σύσκεψη όπου έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και ανάλυση των διαθέσιμων πληροφοριών καθώς και συζήτηση για το πώς θα αντιδράσει το κόμμα μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη στη Ρηγίλλης και αναμένονται και επίσημες δηλώσεις. Στη ΝΔ υπάρχει προβληματισμός αν τελικώς θα συνδέεται η επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επιτελείς της ΝΔ εκτιμούν ότι θα πρόκειται για οδυνηρό συμβιβασμό και εστιάζουν την προσοχή τους στα θέματα της ενιαίας κυριαρχίας, της ιθαγένειας, της ελεύθερης διακίνησης και το ποσοστό του εδαφικού. Δεν αποκλείεται η ΝΔ να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις ενώ αναμένει και πρόσκληση από τον πρωθυπουργό για να ενημερωθεί ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ δήλωσε ότι είναι μία σημαντική στιγμή για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, ύστερα από τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο κ. Μίλερ ανέφερε ότι "είναι εξαιρετική στιγμή για λύση στο Κυπριακό τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά".

    Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό επίσης, ενημερώθηκε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών ο τέως υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει μια λύση στο Κυπριακό που θα βασιστεί στις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και θα διαφυλάσσει το κοινοτικό κεκτημένο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ανησυχεί ο κ. Πάγκαλος απάντησε ότι ανησυχεί για όσα γράφονται και ακούγονται. "Συνιστώ ψυχραιμία και προσοχή'', είπε ο κ. Πάγκαλος τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ακόμα δεν έχει στα χέρια της το σχέδιο του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών είπε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να απαντήσουμε στον κ. Ανάν σε ένα σχέδιο δεκάδων σελίδων που απαιτεί λεπτομερή μελέτη και άνεση χρόνου.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για να τοποθετηθεί επί του σχεδίου αφού δεν το έχει δει ακόμα, ωστόσο χαρακτήρισε δύσκολες τις στιγμές για το έθνος: "όποιες θέσεις δεν είναι σωστές και υιοθετηθούν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο".

    Κρίσεις και εκτιμήσεις

    Το αίσθημα του πατριωτισμού και του εθνικού συμφέροντος πρέπει να είναι ο οδηγός για οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, από τη Χίο, όπου παρίσταται στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια της απελευθέρωσης του νησιού από την τουρκική κατοχή.

    Οι προτάσεις Ανάν θα αποτελέσουν, κατ αρχήν, τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και θα πρέπει να στηρίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Χάντελσμπλατ", ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Επίσης θα πρέπει να περιέχουν εγγυήσεις για την ελεύθερη διακίνηση, το δικαίωμα εγκατάστασης και τις απρόσκοπτες οικονομικές συναλλαγές. Τέλος ο κ. Σημίτης ο χαρακτηρίζει ''μάλλον απίθανο'' το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    "Η αντίληψη", είπε ο Χρήστος Πρωτόπαπας "του ή δέχεσαι το σχέδιο ή το αφήνεις δεν βοηθά τον διάλογο. Εμείς επιθυμούμε λύση του Κυπριακού", συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να μη φτάσουμε σε μια ντε φάκτο διχοτόμηση".

    Με δηλώσεις στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο ως τη σύνοδο της Κοπεγχάγης να υπάρξει οριστική λύση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σημείωσε ακόμη ότι μετά την κοινοποίηση του σχεδίου, ο Πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνία με το Γλαύκο Κληρίδη και θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

    "Δεν είναι καθόλου βέβαιο ποιες θα είναι οι τελικές θέσεις των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, 105,8 ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου. Προέβλεψε ότι στις 14 Δεκεμβρίου η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τη λύση του πολιτικού προβλήματος, που δε θα έχει προκύψει όπως εκτίμησε.

    Την ευχή "να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενο του σχεδίου επίλυσης, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ασυμφωνία", εξέφρασε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο επίτιμος πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης τόνισε στην ΝΕΤ 105,8 ότι η μη λύση του Κυπριακού, σημαίνει στην ουσία διχοτόμηση και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται η ΕΕ να δεχτεί λύση που δεν θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σε δήλωσή του το απόγευμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κρητικός αναφέρει ότι οι προτάσεις του Κόφι Ανάν οι οποίες εισηγούνται καθεστώς συνομοσπονδίας στην Κύπρο είναι απαράδεκτες και πρέπει να απορριφθούν. Συνομοσπονδία αυτής της μορφής, αναφέρει, είναι χειρότερη και από τη διχοτόμηση γιατί σημαίνει κυριαρχία της Τουρκίας στον Κυπριακό Βορρά, συγκυριαρχία στο Νότο και επικυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Αν η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος δεν μπορεί να απορρίψει αυτό το απαράδεκτο σχέδιο, τότε να το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα.

    Η θέση της Αθήνας είναι σταθερή, δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή λύση εκτός των αποφάσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας κληθείς να απαντήσει αν η Ελλάδα δέχεται πιέσεις, είπε ότι "πιέσεις δεχόμαστε πάντα όταν δύο δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία θέλουν κοινά αποδεκτή λύση. Υπάρχει ένας εκβιασμός, εάν δεν γίνει αποδεκτό το σχέδιο να μην έχει αίσιο τέλος η ένταξη της Κύπρου". Σύμφωνα με τον κ. Παπούλια, πιθανόν αύριο να δοθεί στα κόμματα το σχέδιο του Ανάν.

    Στην Τουρκία, με αισιόδοξο τόνο, υποδέχονται οι σημερινές εφημερίδες τις πληροφορίες για το σχέδιο Αναν, αλλά και την επίδρασή του στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό Δίκτυο CNN-turk, ο εκπρόσωπος του Ραούφ Ντενκτάς Εργκούν Ολγκούν είπε ότι οι λύσεις που δημοσιεύονται στον ελληνικό Τύπο αποτελούν απλές υποθέσεις και ότι η διαρροή του σχεδίου Αναν στον ελληνικό Τύπο δεν ήταν δίκαιη.

    [02] Συνάντηση Σημίτη με Ευρωπαίους βιομηχάνους

    11/11/2002 7:20:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δέχτηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων (European Roundtable of Industrialists-ERT) με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Gerhard Cromme. Η συνάντηση του πρωθυπουργού εντασσόταν στο πλαίσιο συναντήσεων που θα έχει εν όψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ από 1-1-2003, τόσο με την Ένωση των Ευρωπαίων Εργοδοτών (UNICE) όσο και με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Wim Philippa, ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, το μόνο μέλος από ελληνικής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα (είναι πρόεδρος του ομίλου εταιριών Δέλτα), καθώς και ο κ. Σωτήρης Σεϊμανίδης, συνδεδεμένο μέλος της ΕRT και αντιπρόεδρος του Ομίλου Goody s.

    Για την ενίσχυση της οικονομίας Ε.Ε

    Η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχάνων ιδρύθηκε το 1983 ως ένας ιδιωτικός ''κύκλος'' 17 κορυφαίων βιομηχάνων, με πρωτοβουλία του σουηδού Pehr Gyllenhammar, επικεφαλής της Volvo. Eκτοτε η αποστολή της ουσιαστικά έχει μείνει η ίδια: η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Προς το σκοπό αυτό η Στρογγυλή Τράπεζα υποβάλλει εκθέσεις και προτάσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδίως πριν από σημαντικά Συμβούλια Κορυφής.

    Το ειδικό βάρος της ERT θεωρείται σημαντικό γιατί σε αυτήν συμμετέχουν δια των επικεφαλής τους κορυφαία επιχειρηματικά ονόματα της Ευρώπης: Philips, Vodafone, Nokia, Siemens, Bayer, BP, Renault, Pirelli, Fiat, Unilever, Lafarge, TotalFinaElf, Royal Dutch/Shell, Telefonica, Carsberg, Nestle, Vivendi, Stora Enso, Solvay, Volvo, SAP, Norsk Hydro κ.α. Ο γερμανός πρόεδρος της ERT Gerhard Cromme ανέλαβε αυτή τη θέση το 2001. Είναι πρόεδρος του ΔΣ του γερμανικού Ομίλου εταιριών ThyssenKrupp και παράλληλα συμμετέχει στα ΔΣ των εταιριών ABB, Allianz, E.ON, Suez, Thales και VW. ΕΕΕ

    [03] Ενημερωτική συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου

    11/11/2002 7:12:00 μμ

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ενημέρωσε σήμερα το απόγευμα η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου, για τον πρόσφατο έλεγχο του κλιμακίου της ΔΟΕ και τις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ντένις Οσβαλντ από τη γενική εικόνα της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Παράλληλα, η κα Αγγελοπούλου επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες και τους προβληματισμούς του κ. Οσβαλντ τόσο για ορισμένα έργα, όπως τη μελέτη Καλατράβα για το ΟΑΚΑ ή το συγκρότημα του Ελληνικού, όσο και για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους για το τραμ και τους υποσταθμούς της ΔΕΗ, που πρέπει να κατασκευαστούν για τις ανάγκες των Αγώνων.

    Ικανοποίηση από ΔΟΕ αλλά και εντατικοποίηση των εργασιών

    Ο κ. Σημίτης, υπενθυμίζεται, ότι είχε αναφερθεί στην τελευταία συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, στα παραπάνω προβλήματα-και πάντα σε συνδυασμό με τον χρόνο που πιέζει ασφυκτικά-τονίζοντας ότι οι υπουργοί πρέπει να πάρουν πάνω τους τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία, ενώ είχε ζητήσει και την αποτελεσματική ενημέρωση των νέων δημάρχων, προκειμένου να ξεπεραστούν τοπικά προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέες καθυστερήσεις στην Ολυμπιακή προετοιμασία.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν το θέμα της χρηματοδότησης των overlays (Ολυμπιακών προσαρμογών) και το πρόβλημα που προέκυψε με τα test events (δοκιμαστικοί αγώνες) και την άποψη της ΔΟΕ ότι δεν αποτελεί λύση η μεταφορά τους σε μη Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στην περίπτωση που δεν είναι έτοιμες ορισμένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Ερχεται συνεργείο αμερικανικού δικτύου για την προβολή της χώρας μας

    Εν τω μεταξύ,συνεργείο και ομάδα παραγωγών του μεγάλου αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC θα επισκεφτεί αύριο την Ελλάδα στο πλαίσιο τουριστικής προβολής της χώρας μας ενόψει και των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Ο ΕΟΤ θα συνεργαστεί με την αμερικανική ομάδα και θα παρέχει τις σχετικές διευκολύνσεις. Η προβολή της τουριστικής Ελλάδας μέσω του αμερικανικού δικτύου εντάσσεται σε μια συνεργασία που ξεκίνησε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας πριν τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Το NBC είναι το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο στις ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς και διεθνής χορηγός τους.

    [04] Δίκη Π. Καζάκου- κατάθεση ψυχιάτρου

    11/11/2002 4:27:00 μμ

    Από παρανοϊκή ψύχωση που βρίσκεται πλέον σε ύφεση λόγω της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθεί, πάσχει ο Παντελής Καζάκος, σύμφωνα με την κατάθεση του θεράποντος ιατρού του στο Ψυχιατρικό Κατάστημα των Φυλακών Κορυδαλλού, Γιώργου Δημόπουλου. Όπως κατέθεσε ο ψυχίατρος ο Παντελής Καζάκος είχε μειωμένο καταλογισμό όταν τον Οκτώβριο 99 σκότωσε δύο αλλοδαπούς και τραυμάτισε άλλους επτά, με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς να έχουν μείνει με μόνιμο πρόβλημα αναπηρίας.

    Μικροεπεισόδιο

    Στο μεταξύ μικροεπεισόδιο συνέβη όταν σε μια διακοπή της δίκης ο Κούρδος Μοχάμεντ Σερίφ, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι από τα πυρά του Καζάκου, πέταξε ένα φλιτζάνι με καφέ προς έναν από τους συνηγόρους του κατηγορουμένου και βουλευτής της ΝΔ Χρήστο Μαρκογιαννάκη, που βρισκόταν στο κυλικείο του Εφετείου. Ο συνήγορος τραυματίστηκε ελαφρά στη μύτη αλλά το επεισόδιο δεν έλαβε διάσταση καθώς ο κ. Μαρκογιαννάκης φέρεται να μην επιθυμεί την ποινική δίωξη του Κούρδου.

    [05] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου-Αλμπογκάν

    11/11/2002 1:30:00 μμ

    Ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση είχε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος στα γραφεία του κόμματος με τον πρέσβη της Τουρκίας Γιγίτ Αλμπογκάν. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ευχήθηκε στον Τούρκο πρέσβη καλή επιτυχία στο έργο του και εκδήλωσε την επιθυμία για επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων του ΣΥΝ στην Τουρκία το αμέσως επόμενο διάστημα.

    [06] Χωρίς τηλέφωνο σε Μαρούσι και Χαλάνδρι

    11/11/2002 5:50:00 μμ

    Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί από το πρωί, περισσότερα από 3.000 τηλέφωνα στις περιοχές Αμαρουσίου και Χαλανδρίου λόγω τεχνικής βλάβης στο δίκτυο του ΟΤΕ. Οι τεχνικοί του ΟΤΕ εκτιμούν ότι έως αύριο το μεσημέρι, θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη.

    [07] Έγινε ληστής για να σώσει το παιδί του

    11/11/2002 1:59:00 μμ

    Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο δράστης της ληστείας του υποκαταστήματος της Τράπεζας Εγνατίας στη Νέα Πολιτεία Εύοσμου, ο οποίος το πρωί της περασμένης Πέμπτης αφαίρεσε 14.655 ευρώ και συνελήφθη λίγο αργότερα. Ο Χρήστος Καλαφάτης 31 ετών, από τον Πενταπλάτανο Γιαννιτσών ομολόγησε την πράξη του και όπως ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς, έψαχνε τρόπους να βρει χρήματα, για να σώσει το παιδί του, που πρέπει να υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς στο εξωτερικό.

    [08] Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις ΗΠΑ

    11/11/2002 4:15:00 μμ

    Δεκάδες φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν από χθες τις Νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τους οποίους οι 16 είναι από την πολιτεία του Τενεσί (νότια), μετέδωσαν σήμερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Περισσότερο επλήγησαν οι πολιτείες του Οχάϊο και της Αλαμπάμα, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας κηρύχθηκε η περιοχή της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.

    Ο αριθμός των θυμάτων πιθανόν να αυξηθεί

    Οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες και πιθανόν εκατοντάδες, ενώ εικόνα καταστροφής παρουσιάζουν οι περιοχές από τον Κόλπο του Μεξικού μέχρι τις Μεγάλες Λίμνες, ανακοινώθηκε από την αστυνομία η οποία προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων πιθανόν να αυξηθεί.

    Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό περίπου 46 αγνοουμένων στο Νόξβιλ, στο ανατολικό Τενεσί.

    Οι νεκροί στην Αλαμπάμα ανέρχονται μέχρι στιγμής σε εννέα και σε πέντε στο Οχάϊο.

    Αξιωματούχοι σωστικών συνεργείων ανέφεραν ότι, εκτός απο τους τραυματίες, πολλοί είναι οι παγιδευμένοι, σπίτια έχουν καταρρεύσει η έχουν παρασυρθεί οι στέγες τους, δένδρα έχουν ξεριζωθεί, ενώ μεγάλες περιοχές εχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

    Από το Κέντρο Πρόβλεψης Θύελλας ανακοινώθηκε ότι υπήρχαν πληροφορίες για 45 ανεμοστρόβιλους από χθες το πρωί σε έξι πολιτείες, παρά το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν όλες.

    Ο Ρότζερ Εντουαρντς, μετεωρολόγος του Κέντρου, δήλωσε ότι τα καιρικά αυτά φαινόμενα δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για το Νοέμβριο και διευκρίνισε ότι πολλές από τις ίδιες περιοχές είχαν πληγεί από παρόμοια κακοκαιρία το 1992.

    [09] Το Ιράκ αποφασίζει ενώ οι ΗΠΑ προειδοποιούν

    11/11/2002 4:14:00 μμ

    Την έκτακτη ειδική συνεδρίαση της Βουλής, έχει συγκαλέσει για σήμερα το απόγευμα, ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν, προκειμένου να αποφασισθεί η στάση που θα τηρηθεί σχετικά με την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο. Διπλωματικοί κύκλοι, εκτιμούν ότι μετά από τις πιέσεις των αραβικών κρατών, η Βαγδάτη θα κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΟΗΕ. Στην αντίπερα όχθη, οι ΗΠΑ, κάνουν λόγο για "μηδενική ανοχή" σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Ιράκ με τους όρους του ΟΗΕ.

    Θετικά σημάδια

    Το Ιράκ, έχει προθεσμία μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για να αποδεχτεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις 18 Νοεμβρίου αναμένονται στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ασκήθηκαν πιέσεις προς το Ιράκ, να αποδεχτεί τους όρους του ΟΗΕ, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το ενδεχόμενο πολέμου θα μπορούσε να προκαλέσει λαϊκές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.

    « Η Βαγδάτη, θα αδράξει την ευκαιρία για να βγει από το σκοτεινό τούνελ» εκτίμησε ο ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών , Χανς Μπλιξ ενώ από την πλευρά του ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμεντ Μάχερ εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος

    ''Οι ενδείξεις είναι θετικές και υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι η συνεργασία του Ιράκ με τους επιθεωρητές θα είναι οργανική για την αποτροπή οιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης'', τόνισε ο Μάχερ, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

    Χαρακτηριστική της θετικής στάσης ως προς την θέση του ΟΗΕ και η απόφαση της Συρίας η οποία, απροσδόκητα αποφάσισε τελικά να ταυτιστεί με τις γραμμές του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με την Καρολίν Χόλει, ανταποκρίτρια του ΒΒC στη Βαγδάτη, στην πλειοψηφία τους οι Ιρακινοί θεωρούν ταπεινωτικούς τους όρους που θέτει ο ΟΗΕ. Παρόλα αυτά, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο άλλης επιλογής.

    Μηδενική η ανοχή των Αμερικανών

    Μηδενική θα είναι η ανοχή των ΗΠΑ για το ιρακινό καθεστώς αυτή τη φορά δήλωσε η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις, καθιστώντας σαφές το μήνυμα της Ουάσινγκτον προς τον Ιρακινό πρόεδρο.

    '' Η επόμενη ουσιαστική παράβαση του Σαντάμ Χουσέιν θα πρέπει να έχει σοβαρές συνέπειες. Νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές τι μπορεί να σημαίνει αυτό '', δήλωσε η Ράις υπογραμμίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει βία αν οι Ιρακινοί δε συμμορφωθούν με άλλους τρόπους.

    Αποφασισμένοι για στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράκ, αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του ΟΗΕ εμφανίζονται οι Αμερικανοί.

    '' Ο ΟΗΕ μπορεί να συγκληθεί και να συζητήσει, αλλά εμείς δεν έχουμε ανάγκη την άδειά του '', δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Λευκού Οίκου, Αντριου Καρντ.

    Η διάθεση της Ουάσινγκτον διαφαίνεται και μέσα από το σαββατιάτικο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Νew York Times, το οποίο αναφέρεται στα πολεμικά σχέδια του Τζορτζ Μπους.

    « Το σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράκ, θα βασιστεί σε μια δύναμη 200.000 ως 250.000 ανδρών και θα ξεκινήσει με μια αρκετά σύντομη αεροπορική εκστρατεία, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν διάφορα προγεφυρώματα στη χώρα για να απομονωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι ηγέτες της Βαγδάτης.

    Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε προς τον Ιρακινό πρόεδρο απηύθυνε και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ ''Αν ήμουν ο Σαντάμ Χουσέιν, θα το έπαιρνα στα σοβαρά και θα είχα καταλάβει ότι δεν πρόκειται για μια απειλή στον αέρα από τις ΗΠΑ''

    Διορίες για τα επόμενα βήματα

    15 Νοεμβρίου 2002: Τελευταία προθεσμία για την ιρακινή κυβέρνηση για να δηλώσει αν αποδέχεται ''την τελική προσφορά να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της στον τομέα του αφοπλισμού''.

    8 Δεκεμβρίου 2002: Τελευταία προθεσμία για την ιρακινή κυβέρνηση να παρουσιάσει μία ''πλήρως ενημερωμένη δήλωση, ακριβή και πλήρη, για όλες τις πτυχές των ιρακινών προγραμμάτων τελειοποίησης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων, των βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και άλλων μέσων όπως μη επανδρωμένων αεροπλάνων και συστημάτων διασποράς των όπλων''. Το Ιράκ σύμφωνα με διατυπώσεις της απόφασης του συμβουλίου ασφαλείας έχει 30ήμερη διορία για να συμμορφωθεί.

    23 Δεκεμβρίου του 2002: Τελευταία προθεσμία για την Επιτροπή Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης του ΟΗΕ (COCOVINU) και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΑΙΕΑ) να έχουν ξεκινήσει τις επιθεωρήσεις (η διορία των 45 ημερών στο κείμενο της απόφασης του Σ.Α.).

    21 Φεβρουαρίου του 2003: τελευταία προθεσμία για την COCOVINU και την AIEA να ενημερώσουν για το περιεχόμενο των αποστολών τους το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, δηλαδή 60 μέρες μετά την έναρξη των επιθεωρήσεών τους. Στις 60 αυτές μέρες, τόσο η COCOVINU όσο και η AIEA πρέπει να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα εργασίας που να τύχει της έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί εκ των προτέρων ο ακριβής χρόνος υλοποίησης του προγράμματος εργασίας.

    Αν το Ιράκ δε συμμορφωθεί...

    Ψευδείς δηλώσεις ή παραλείψεις του Ιράκ και η μη πλήρης συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις στον τομέα του αφοπλισμού αποτελεί κατά το κείμενο της απόφασης ''ουσιώδη παραβίαση στις υποχρεώσεις'' του Ιράκ.

    Σ' αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει ευθύς αμέσως και πιθανώς οι ΗΠΑ θα του ζητήσουν να επιτραπεί σε άλλα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να συμμετάσχουν σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

    Στην περίπτωση κατά την οποία τηρείται το πρόγραμμα των επιθεωρήσεων, οι επικεφαλής τόσο της COCOVINU όσο και της AIEA θα ενημερώνουν γραπτώς το Συμβούλιο Ασφαλείας κάθε 120 μέρες.

    [10] Ισραήλ: Στις 28 Ιανουαρίου οι βουλευτικές εκλογές

    11/11/2002 5:45:00 μμ

    Το Ισραηλινό κοινοβούλιο όρισε σήμερα την 28η Ιανουαρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες προκήρυξε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού ευρείας βάσης, της οποία ηγούνταν. Πριν από τις εκλογές θα διεξαχθούν εσωκομματικές ψηφοφορίες για την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, στις 19 Νοεμβρίου και του δεξιού κυβερνητικού Λικούντ στις 28 Νοεμβρίου.

    Το Ισραήλ θα απαντήσει με σκληρότητα στη χθεσινή επίθεση

    Το Ισραήλ είναι έτοιμο να ''απαντήσει σκληρά'' στην χθεσινή επίθεση Παλαιστινίων, στο κιμπούτζ Μετζέρ που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, μετέδωσε το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο.

    ''Το Ισραήλ θα απαντήσει με σκληρότητα στη φονική επίθεση'', δήλωσε ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Το είδος της απάντησης θα αποφασιστεί μετά από διαβουλεύσεις που θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν, ο υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ και μέλη του γενικού επιτελείου, διευκρίνισε το ραδιόφωνο.

    Η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση επισημαίνοντας με ανακοίνωσή της πως πρόκειται για αντίποινα για ''τις συνεχιζόμενες σιωνιστικές επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού''.

    Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η επίθεση εναντίον του κιμπούτζ στο βόρειο Ισραήλ ήταν σε εκδίκηση για το θάνατο του Ιγιάντ Σαουάλχα αρχηγού της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με ισραηλινούς στρατιώτες που ήθελαν να τον συλλάβουν.

    [11] Την απέλαση Αραφάτ ζητά ο Νετανιάχου

    11/11/2002 1:55:00 μμ

    Υπέρ της ''απέλασης'' του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ τάχθηκε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Μπενιαμίν Νετανιάχου, ύστερα από τη δολοφονία πέντε Ισραηλινών σε εβραϊκό κιμπούτζ κατά τη χθεσινή νύκτα. Ο Νετανιάχου διευκρίνισε πάντως, ότι δεν θα πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτό το μέτρο αμέσως, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από ''τις διεθνές εξελίξεις που έρχονται'', κάνοντας έτσι αναφορά στις προετοιμασίες για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    Ο Αραφάτ κάνει λόγο για προβοκάτσια

    Αυτή η αναφορά μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, αφού πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο ενδεχόμενο ''απέλασης'' του Γιάσερ Αραφάτ εν μέσω μίας αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης για την εκδίωξη του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν.

    Την πράξη της δολοφονίας των πέντε Ισραηλινών πάντως καταδίκασε σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την σύσταση επιτροπής που θα διεξαγάγει έρευνα για την επίθεση.

    Ο Αραφάτ παράλληλα άφησε αιχμές ότι η επίθεση αυτή έγινε προκειμένου να υπονομευθούν οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του ριζοσπαστικού κινήματος Χαμάς.

    Χθες το βράδυ, πέντε Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν, από τα πυρά Παλαιστινίου που μπήκε σε κιμπούτζ του βόρειου Ισραήλ. Λίγες ώρες αργότερα ισραηλινά ελικόπτερα κατέστρεψαν με πυραύλους ένα μηχανουργείο και σπίτια στη Γάζα.

    [12] Τραγικό δυστύχημα στην Αγία Πετρούπολη

    11/11/2002 12:01:00 μμ

    Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί, μετά τον εκτροχιασμό δύο βαγονιών αμαξοστοιχίας μέσα σε σταθμό της Αγίας Πετρούπολης στη βόρεια Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ-Τας. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη όταν δύο άδεια βαγόνια εκτροχιάστηκαν και ανατράπηκαν πάνω στην αποβάθρα όπου βρισκόταν πλήθος επιβατών. Μια μηχανική βλάβη στο σύστημα τροχοπέδησης της πρόσφατα επισκευασμένης αμαξοστοιχίας φαίνεται πως ήταν η αιτία του δυστυχήματος, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους της υπηρεσίας Σιδηροδρόμων

    [13] Φόβος για νέο λιμό στην Αιθιοπία

    11/11/2002 10:21:00 πμ

    Το φόβο ενδεχόμενου λιμού στην Αιθιοπία, πολύ χειρότερο από εκείνον που είχε ξεσπάσει στις αρχές του 1980, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Μέλες Ζενάουϊ και ζήτησε βοήθεια από τη Διεθνή κοινότητα, προκειμένου να αποφευχθεί η τραγωδία.

    Ο εφιάλτης επιστρέφει

    Ήδη έξι εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα και 15 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC.

    Η Αιθιοπική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της την επερχόμενη καταστροφή και δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη για ''τεράστιες ποσότητες'' επισιτιστικής βοήθειας.

    "Αν ο λιμός του 1984 ήταν ένας εφιάλτης, ο σημερινός θα είναι πολύ χειρότερος", τόνισε ο Μέλες Ζενάουϊ και προέβλεψε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα χτυπηθούν από τον λιμό θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από εκείνον του 1984.

    Εξέφρασε επίσης, το φόβο ότι οι άνθρωποι στις αναπτυγμένες χώρες δε θα συγκινηθούν από το πρόβλημα, καθώς οι τηλεοράσεις δεν παρουσιάζουν εικόνες αποσκελετωμένων ανθρώπων, όπως το 1984.

    Η Αιθιοπία πλήττεται από ξηρασία η οποία επιτάθηκε από την απουσία φέτος της βραχείας εποχής των βροχών (Ιανούαριος-Μάιος) καθώς και από την καθυστέρηση και την ανεπάρκεια της ποσότητας βροχής κατά τη διάρκεια της μακράς εποχής των βροχών (Ιούνιος-Σεπτέμβριος).

    [14] Επανάληψη συνομιλιών για βιολογικά όπλα

    11/11/2002 5:52:00 μμ

    Οι συνομιλίες για τη διάσωση της Συνθήκης του ΟΗΕ που απαγορεύει την χρήση βιολογικών όπλων επαναλήφθηκαν σήμερα μετά από διακοπή ενός έτους εν μέσω της κλιμακούμενης πίεσης προς το Ιράκ για αφοπλισμό προκειμένου να αποφύγει τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα. Αλλά παρά τις προειδοποιήσεις ότι η αυξανόμενη πρόοδος στον τομέα των βιολογικών όπλων έχει αυξήσει τους κινδύνους για χρησιμοποίησή τους ως πολεμικών όπλων, οι περισσότερες χώρες δεν αναμένεται να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να συμφωνήσουν να συνεχίσουν να συνέρχονται τα προσεχή χρόνια.

    Ποια η στάση των ΗΠΑ;

    Βάσει της Συνθήκης για τα Βιολογικά Όπλα (BWC) του 1972, η οποία έχει υπογραφεί από 146 χώρες, απαγορεύεται η χρήση, παραγωγή και αποθήκευση βιολογικών ή τοξικών όπλων, αλλά αντίθετα με άλλες διεθνείς συνθήκες για τα πυρηνικά και τα χημικά όπλα, η BWC δεν έχει μηχανισμό επαλήθευσης ώστε να μπορούν τα κράτη-μέλη να διαπιστώνουν τυχόν παραβιάσεις της.

    Η Ουάσινγκτον θέλει η Σύνοδος της Γενεύης να κάνει κάτι περισσότερο από το να συμφωνήσει σε μία σύνοδο το 2006. Εάν η συζήτηση ενταθεί, όπως πέρυσι, έχει απειλήσει ότι θα κατηγορήσει περισσότερα κράτη-μέλη για παραβιάσεις, πέραν του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης και της Βόρειας Κορέας. Και οι τέσσερις χώρες έχουν αρνηθεί ότι διαθέτουν η κατασκευάζουν βιολογικά όπλα.

    [15] Διάλογο με τους Ρώσους ζητούν οι Τσετσένοι

    11/11/2002 1:18:00 μμ

    Έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, δίχως όρους, δηλώνει με συνέντευξη του στον επίσημο δικτυακό τόπο των Τσετσένων αυτονομιστών, ο Ασλάν Μασχάντοφ. Ο έκπτωτος πρόεδρος των Τσετσένων αυτονομιστών, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων εμφανίσθηκε πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να βρεθεί διέξοδος στον πόλεμο που διαρκεί τα τελευταία τρία χρόνια.

    Δολοφόνος ο Μασχάντοφ για τους Ρώσους

    '' Παρά την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Τσετσενίας, η τσετσενική πλευρά έχει πει αρκετές φορές ότι είναι έτοιμη για έναν πολιτικό διάλογο χωρίς όρους '' είπε χαρακτηριστικά.

    Η πρόταση Μασχάντοφ, βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον θεωρεί « δολοφόνο» τύπου με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Ο έκπτωτος πρόεδρος των Τσετσένων αυτονομιστών, χαρακτήρισε τραγωδία την κατάληψη του μοσχοβίτικου θεάτρου, από Τσετσένους αντάρτες και υπογράμμισε ότι η διοίκηση του θα λάβει μέτρα ώστε στο μέλλον τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν.

    Στο μεταξύ, το θέμα της Τσετσενίας, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, στις Βρυξέλλες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ- Ρωσίας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [16] Στόχος επίθεσης βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

    11/11/2002 12:43:00 μμ

    Επίθεση με ρουκέτες, χωρίς να υπάρξουν θύματα, δέχτηκε αμερικανική στρατιωτική βάση στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τρεις διαφορετικές θέσεις και είχαν στόχο τη βάση Λουάρα, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Από την επίθεση δεν σημειώθηκαν καταστροφές ενώ δεν υπήρξαν και θύματα. Οι ειδικές δυνάμεις, απάντησαν με τη ρήψη βλημάτων όλμων και την αποστολή δύναμης ταχείας αντίδρασης''.

    [17] Καταγραφή κενών θέσεων εργασίας

    11/11/2002 5:08:00 μμ

    Στατιστική έρευνα καταγραφής των κενών θέσεων εργασίας που υπάρχουν στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατά την διάρκεια του τελευταίου διμήνου του 2002. Σκοπός της έρευνας είναι η καλύτερη δυνατή παρακολούθηση της εξέλιξης των κενών θέσεων εργασίας. Η έρευνα θα είναι δειγματοληπτική στις επιχειρήσεις και απογραφική στους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Στα τέλη Δεκεμβρίου η ολοκλήρωση της έρευνας

    H συμπλήρωση των ερωτηματολογίων των επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί από ειδικούς στατιστικούς συνεργάτες, οι οποίοι θα επισκεφθούν κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2002 τις επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.

    [18] Στη Ρώμη για την πρόκριση η ΑΕΚ

    11/11/2002 3:39:00 μμ

    Με στόχο τη νίκη μέσα στην έδρα της Ρόμα που θα της χαρίσει την πρόκριση στη Β' φάση των ομίλων του τσάμπιονς λιγκ, αναχώρησε σήμερα το πρωί για την ιταλική πρωτεύουσα η ΑΕΚ. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αήττητη στην πρώτη φάση των ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, θα προσπαθήσει για την πρώτη της νίκη στην διοργάνωση μέσα στο Ολίμπικο κόντρα στην Ρόμα του Φάμπιο Καπέλο, που της κάνει και το αποτέλεσμα της ισοπαλίας.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παρουσιάστηκε σίγουρος για την ομάδα του και με την πίστη πως μπορεί να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα κόντρα στους Ιταλούς. "Εχουμε ελπίδες και αύριο θα φανεί αν τις αξιοποιήσουμε", δήλωσε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κατά την αναχώρηση της αποστολής της Ενωσης από το "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    "Ολοι μας έχουμε δείξει την αξία μας και τις δυνατότητες μας και περιμένω να έχουμε την ίδια απόδοση. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι και χρειάζεται και να ρισκάρουμε. Δεν με τρομάζει η κούραση. Οι παίκτες μου είναι έτοιμοι και γνωρίζουν τι μπορεί να φέρει το παιχνίδι αυτό. Δείξαμε σε όλα μας τα παιχνίδια ότι δεν έχουμε άγχος και για αυτό φέραμε καλά αποτελέσματα", δήλωσε σχετικά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    [19] Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Βασίλης Μάρος

    11/11/2002 5:24:00 μμ

    Ο γνωστός πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό σκηνοθέτης Βασίλης Μάρος, έχασε τη μάχη για τη ζωή χθες, χτυπημένος από τον καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη, στις 3 το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Βασίλη Μάρου.

    Γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα και σπούδασε φωτογραφία στη Σχολή Μάγιερ του Μονάχου, με μετεκπαίδευση στον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ.

    Δούλεψε ως φωτορεπόρτερ σε ευρωπαϊκά περιοδικά, και ως διευθυντής φωτογραφίας σε διεθνείς παραγωγές.

    Ήταν παραγωγός και σκηνοθέτης κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών και προγραμμάτων, και για σταθμούς του εξωτερικού, όπως το BBC ή η γερμανική τηλεόραση.

    Είχε τιμηθεί με διεθνή βραβεία, διακρίσεις και μετάλλια για τη συμβολή του στις τέχνες και τα γράμματα.

    [20] Θησαυροί από το Δρόμο του Μεταξιού στο Internet

    11/11/2002 6:18:00 μμ

    Ένας θησαυρός περισσότερων από 50.000 χειρογράφων, έργων ζωγραφικής και τεχνουργημάτων από αρχαίες σπηλιές και ναούς κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού θα εκτεθεί στο Internet. Στην πραγματικότητα, η συλλογή είναι διασκορπισμένη σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά οι ερευνητές θα μπορούν να βρουν όλα αυτά τα έργα σε ψηφιακή μορφή σε ένα site, που δημιουργήθηκε από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας.

    Σκοπός προγράμματος

    «Η ιδέα είναι να έρθουν οι σπουδαστές όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτά τα αντικείμενα μέσω της οθόνης του υπολογιστή τους», εξήγησε η Dr Susan Whitfield, Διευθύντρια του προγράμματος International Dunhuang της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

    Τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην σπηλιά Dunhuang της Κίνας στις αρχές του 20ου αιώνα προσφέρουν κάποιες ενδείξεις για την καθημερινή ζωή των εμπόρων, των στρατιωτών, των αρχών, των μοναχών και των αγροτών στις πόλεις του Δρόμου του Μεταξιού.

    Ανάμεσα στα τεχνουργήματα υπάρχουν εκατοντάδες έργων ζωγραφικής πάνω σε μετάξι και δεκάδες χιλιάδες χειρογράφων σε περισσότερες από 15 γλώσσες. Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως στο μουσείο του Πεκίνου, του Λονδίνου και του Παρισιού.

    "Σκοπός του προγράμματος είναι να κατασκευάσουμε μία εικονική σπηλιά Dunhuang και να προσφέρουμε στους σπουδαστές ελεύθερη είσοδο σε αυτό το γεωγραφικά διασκορπισμένο υλικό μέσω του προσωπικού τους υπολογιστή", υπογράμμισε η Dr Whitfield. "Όλες οι εικόνες μας θα είναι το ίδιο ή και περισσότερο ευανάγνωστες από τις πρωτότυπες, επομένως θα είναι πιο εύκολο να διαβάζουν τα χειρόγραφα".

    Επιπλέον, η ψηφιακή μορφή των έργων εξασφαλίζει τη διατήρησή τους για τις μελλοντικές γενιές. "Πρόκειται για εξαιρετικά εύθραυστες συλλογές", τονίζει η Dr Whitfield. "Η σπουδαιότητα τους είναι πολύ μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο και με το να τα αγγίζουμε συχνά υπονομεύουμε τη συντήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα".

    [21] Προσφορά Γκέιτς για καταπολέμηση AIDS στην Ινδία

    11/11/2002 7:29:00 μμ

    Δωρεά 100 εκατομμύρια δολάρια προσφέρει ο πρόεδρος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, για την καταπολέμηση του ιού του AIDS στην Ινδία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τη νόσο αυτή στον κόσμο. Η αναγγελία αυτή έγινε καθώς ο Γκέιτς άρχιζε τετραήμερη επίσκεψή στην Ινδία. ''Ο πληθυσμός που μετακινείται κινδυνεύει πάρα πολύ από το AIDS και υπάρχει κίνδυνος διάδοσής του στον πληθυσμό γενικότερα'', δήλωσε ο Γκέιτς διευκρινίζοντας ότι το φιλανθρωπικό ''Ίδρυμα Μπιλ &amp; Μελίντα Γκέιτς'' θα βοηθήσει στην εξάλειψη του κοινωνικού στιγματισμού αυτών που είναι φορείς του AIDS στην Ινδία.

    Το φιλανθρωπικό ''Ίδρυμα Μπιλ &amp; Μελίντα Γκέιτς'' θα προσφέρει πρόσβαση σε μέτρα πρόληψης κατά του ιού HIV σε οδηγούς φορτηγών, σε εργάτες που μετακινούνται για δουλειά και στην ομάδα του πληθυσμού που μετακινείται για τέτοιους λόγους, η οποία θεωρείται ευάλωτη στον ιό HIV.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ινδία έχει τέσσερα εκατομμύρια φορείς του ιού του AIDS, το υψηλότερο ποσοστό μετά τη Νότια Αφρική.

    Ορισμένες εκθέσεις προβλέπουν ότι ο αριθμός των φορέων στην Ινδία μπορεί να φτάσει τα 20 εκατομμύρια ως το 2010.

    Όπως καταγγέλλουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι Ινδοί που είναι φορείς του HIV εκδιώκονται από τις δουλειές τους, και τα σπίτια τους έως και στερούνται ιατρικής περίθαλψης από τους γιατρούς. Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Σατρουγκάν Σίνχα θα προεδρεύει του συμβουλίου που θα αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος κατά του AIDS, διευκρίνισε ο Γκέιτς.

    Η διευθύντρια του προγράμματος κατά του AIDS του Ιδρύματος του Γκέιτς, Χέλεν Γκέιλ δήλωσε ότι τα 100 εκατομμύρια δολάρια είναι ένα αρχικό ποσό χωρίς χρονοδιάγραμμα για τη διάθεσή του.

    Με αυτήν την προσφορά ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια δολάρια το ποσό που έχει διανείμει μέχρι στιγμής το Ιδρυμα του Γκέιτς στο πλαίσιο του προγράμματός του κατά του AIDS, πρόσθεσε η ίδια.

    Ο Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, του οποίου η εταιρεία κυριαρχεί στην αγορά λογισμικού, θα συναντηθεί με ηγέτες, επιχειρηματίες και ειδικούς στα θέματα της νέας τεχνολογίας κατά την επίσκεψή του στην Ινδία.

    [22] Ζημιογόνος η κάνναβη για τους πνεύμονες

    11/11/2002 12:10:00 μμ

    Το κάπνισμα καθαρής κάνναβης είναι πολύ πιο καταστροφικό για τους πνεύμονες από ότι το τσιγάρο, ανακοίνωσε η Βρετανική Ένωση για τους πνεύμονες. Σύμφωνα με μια μελέτη της, μόλις τρία τσιγάρα κάνναβης την ημέρα προκαλούν το ίδιο πρόβλημα που προκαλούν και είκοσι τσιγάρα. Όταν, μάλιστα, κάποιος καπνίζει παράλληλα και κανονικά τσιγάρα και κάνναβη, τα αποτελέσματα είναι τραγικά χειρότερα.

    Ασφαλή θεωρούν την κάνναβη οι περισσότεροι

    "Αυτές οι στατιστικές θα εκπλήξουν πολλούς ανθρώπους, ειδικά αυτούς που επιλέγουν να καπνίζουν κάνναβη αντί για καπνό επειδή θεωρούν ότι είναι ασφαλέστερο για αυτούς", επισήμανε ο Dr Mark Britton, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για τους πνεύμονες. "Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε επαρκώς όλους τους κινδύνους ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε συνειδητά τι να καπνίσουμε".

    Τα στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν ότι η πίσσα από τα τσιγάρα κάνναβης περιέχει 50% περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από ότι το τσιγάρο.

    Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πολύ αποκαλυπτικά, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν φέτος στη Βρετανία, το 79% των παιδιών πιστεύει ότι η κάνναβη είναι "ασφαλής". Μόνο το 2% συνειδητοποιούν ότι το κάπνισμα κάνναβης προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Η Βρετανική Ένωση για τους πνεύμονες καλεί την κυβέρνηση της Αγγλία να εισάγει στα σχολεία ένα μάθημα που θα ενημερώνει τους μαθητές για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κάνναβη, ενώ η ίδια προτίθεται να συνεχίσει τις έρευνες σχετικά με τα αρνητικά αποτελέσματα του καπνίσματος της συγκεκριμένης ουσίας.

    [23] Γαμήλια ''δεσμά'' για Λόπεζ και Αφλεκ

    11/11/2002 12:18:00 μμ

    Η Τζένιφερ Λόπεζ είναι μνηστευμένη και πρόκειται να παντρευτεί με τον Μπεν Αφλεκ, αποκαλύπτει σε τηλεοπτική της συνέντευξη που θα μεταδοθεί αυτή την εβδομάδα. Η ανακοίνωση της Λόπεζ που έγινε στην Ντάιαν Σόγιερ στις ειδήσεις του ABC, ήταν η κατάληξη των φημολογιών που κυριαρχούσαν τις τελευταίες εβδομάδες στον τύπο, οι οποίες κορυφώθηκαν στις αρχές του μήνα όταν η Λόπεζ εμφανίσθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με ένα δαχτυλίδι με ένα τεράστιο ροζ διαμάντι.

    Η Λόπεζ και ο Αφλεκ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα γυρίσματα της κωμικής ταινίας Gigli πριν από ένα χρόνο και στη συνέχεια πρωταγωνίστησαν στην ταινία '' Το κορίτσι του Τζέρσι''. Και οι δυο ταινίες θα προβληθούν το 2003.

    Ο Αφλεκ, 30 χρόνων από την Καλιφόρνια, δεν έχει παντρευτεί ποτέ, ενω η 32χρόνη ηθοποιός και τραγουδίστρια από τη Νέα Υόρκη θα διαβεί τα σκαλιά της εκκλησίας για τρίτη φορά.

    Το ζευγάρι δεν μπορεί να παντρευτεί πριν από την έκδοση του διαζυγίου της Λόπεζ από το δεύτερο σύζυγο της χορευτή Κρις Τζουντ, το οποίο υπολογίζεται ότι θα βγει στα τέλη Ιανουαρίου. Η Λόπεζ είχε υποβάλει την αίτηση διαζυγίου τον Ιούλιο επικαλούμενη αγεφύρωτες διαφορές, μετά από ένα χρόνο γάμου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 November 2002 - 18:00:17 UTC