Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταρχήν Ναι!
  • [02] Πολυτεχνείο 29 χρόνια μετά!
  • [03] Ευρωπαϊκός ο προσανατολισμός Γκιουλ

    [01] Καταρχήν Ναι!

    17/11/2002 10:24:00 πμ

    Θετικά φαίνεται να τοποθετούνται Αθήνα και Λευκωσία στο σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδιώξει συμφωνία δήλωσε ο Κώστας Σημίτης, μετά τη χθεσινή του συνάντηση, στην Αθήνα, με τον Γλαύκο Κληρίδη. Υπάρχουν σημεία πάνω στα οποία χρειάζεται εντατική διαπραγμάτευση και άλλα που πρέπει να διευκρινιστούν, επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές μη ικανοποιητικές ρυθμίσεις. "Εάν ενδεχόμενη λύση δεν είναι λειτουργική, θα υπάρξουν γρήγορα νέες εντάσεις", σημείωσε, από την πλευρά του, ο Kύπριος πρόεδρος.

    Συζητήσεις Κληρίδη με πολιτικούς παράγοντες

    Το σχέδιο Αναν συζητήθηκε και στις διαδοχικές συναντήσεις του κ. Κληρίδη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους ηγέτες των κομμάτων, καθώς και με τον Αμερικανό ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον. Επιφυλάξεις για την λειτουργικότητα της προτεινόμενης λύσης εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας όμως ότι η ΝΔ θα σταθεί δίπλα στις αποφάσεις του κυπριακού λαού.

    Απατηλή και μη λειτουργική χαρακτήρισε τη λύση που προτείνεται η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των Κυπρίων, ό,τι κι αν αποφασίσουν.

    Ο ΣΥΝ στηρίζει τη διαπραγμάτευση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αρνητικά σημεία του σχεδίου Ανάν και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ανακοινώθηκε από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ύστερα από εισήγηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου.

    Τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, επισήμανε ο Αμερικανός συντονιστής Τόμας Γουέστον, τονίζοντας την ανάγκη για πολύ πιο γρήγορα βήματα προς τα εμπρός.

    Συνάντηση είχε ο κ. Κληρίδης σήμερα και με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η προταση Αναν είναι μια βάση για περαιτέρω διαπραγματευσεις από ελληνικής και τουρκικης πλευρας. Επίσης σχολιαζοντας τη νικη του Ερντογαν στις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία τόνισε ότι είναι ένα θετικό στοιχείο, ενώ στη συνεχεια επισημανε ότι η συμφωνία-προταση Αναν συνδυαστηκε με την είσοδο της Κυπρου στην ΕΕ. "

    Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα θα συνεδριάσει στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

    Συνδέει το Κυπριακό με Ε.Ε. ο Ερντογάν

    Διαπραγματεύσιμο χαρακτήρισε, από τα κατεχόμενα, το σχέδιο Αναν ο νικητής των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα, και τάχθηκε υπέρ μιας λύσης με ίσα κατανεμημένες υποχωρήσεις. Λίγο αργότερα, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο κ. Ερντογάν είπε, εκπλήσσοντας τους πολιτικούς παρατηρητές, ότι μία ενωμένη Κύπρος, όπως προβλέπεται στο σχέδιο, θα πρέπει να περιμένει να ενταχθεί στην ΕΕ ταυτόχρονα με την Τουρκία.

    Τέλος,"για σχέδιο γεμάτο παγίδες" έκανε λόγο ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να υπογραφεί συμφωνία μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη

    [02] Πολυτεχνείο 29 χρόνια μετά!

    17/11/2002 10:33:00 πμ

    Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 29η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του ιδρύματος θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 12 και μισή το μεσημέρι, ενώ, για λόγους ασφαλείας, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στους γύρω δρόμους. Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και πορεία προς το αμερικανικό προξενείο. Στο μήνυμά του για την 29η επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε μεγάλη ιστορική στιγμή την εξέγερση των φοιτητών επισημαίνοντας ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι δείκτης αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης μιας χώρας και ενός λαού.

    Επεισόδια με την υπογραφή της Χρυσής Αυγής

    Ένας εικοσάχρονος, μέλος της νεολαίας του ΣΥΝ τραυματίστηκε ελαφρά με μαχαίρι και μία 30χρονη γυναίκα ξυλοκοπήθηκε χθες βράδυ από ομάδα ακροδεξιών που επιτέθηκε σε ομάδα φοιτητών οι οποίοι αποχωρούσαν από το Πολυτεχνείο. Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα γραφεία της νεολαίας του ΣΥΝ, στο κέντρο της Αθήνας.

    Τις συνεχείς προκλήσεις των Χρυσαυγιτών, κάτω από τα γραφεία της Νεολαίας του κόμματος και την αδράνεια της αστυνομίας καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο ΣΥΝ, μετά τη χθεσινή επίθεση

    [03] Ευρωπαϊκός ο προσανατολισμός Γκιουλ

    17/11/2002 11:12:00 πμ

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου ο Αμντουλάχ Γκιούλ, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε χθες από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ. "Με την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για την ένταξή της στην ΕΕ, τόνισε ο Γκιούλ σε συνέντευξή του στο CNN Turk.

    Αρχές Δεκεμβρίου έτοιμη η νέα κυβέρνηση

    Ο Γκιούλ είναι ο 26ος πολιτικός που θα σχηματίσει κυβέρνηση στην Τουρκία. Η διαδικασία πάντως αναμένεται να είναι σύντομη, αφού το υπουργικό συμβούλιο είναι σχεδόν έτοιμο. Όπως δήλωσε ο Γκιούλ η κυβέρνηση του που θα αποτελείται από 23 υπουργούς, θα είναι έτοιμη μέχρι τη Δευτέρα.

    Μια εβδομάδα μετά το σχηματισμό, η κυβέρνηση θα κάνει προγραμματικές δηλώσεις και μετά από τη διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας επί του προγράμματος που θα έχει διάρκεια πέντε ημερών, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για έργο, γύρω στις 1-3 Δεκεμβρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 November 2002 - 9:51:03 UTC