Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ σχεδίου Ανάν η ελληνοκυπριακή πλευρά
  • [02] Μόλυνση αιγοπροβάτων από άνθρακα στην Ηλεία
  • [03] Αθωώθηκε ο Βεντούρης
  • [04] Εκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στην Κοζάνη
  • [05] Πυρκαγιά σε νορβηγικό πολεμικό πλοίο
  • [06] Την Πρωτομαγιά του 2004 η διεύρυνση της ΕΕ
  • [07] Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη
  • [08] Πολύνεκρη έκρηξη λεωφορείου στην Ινδία
  • [09] Στόχος της Μοσάντ ο αρχηγός του ''Ισλαμικού Τζιχάντ''
  • [10] Σήμερα η απόφαση των βενζινοπωλών για απεργία
  • [11] Ιωαννίδης: Ομάδα με προδιαγραφές και συνέχεια

    [01] Υπέρ σχεδίου Ανάν η ελληνοκυπριακή πλευρά

    19/11/2002 8:49:00 πμ

    Τις περαιτέρω κινήσεις του επί του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού καθορίζει εντός της ημέρας ο Κόφι Ανάν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε χθες και το επίσημο "ναι" στον Αλβάρο ντε Σότο, ενώ ακόμη δεν έχει απαντήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, λόγω της ασθένειας του Ντενκτάς. Στην Αγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον. Καλή αφετηρία διαπραγμάτευσης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το σχέδιο Ανάν αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να προσέλθουν με εποικοδομητικές προτάσεις.

    Σε καλό κλίμα οι συνομιλίες Σημίτη-Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι Κυπριακό και Ευρωστρατός διατηρούν ρόλο διαβατηρίου για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι καταρχήν υπέρ του αιτήματος της γείτονας χώρας, ωστόσο επεσήμανε ότι χρειάζεται η Τουρκία να εναρμονισθεί με τους όρους που έχει θέσει η Ε.Ε. στην Κοπεγχάγη και στο Ελσίνκι.

    Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη θέληση του κόμματός του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, για το Κυπριακό, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του, δεν επιτρέπουν στην τουρκική πλευρά να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    Τις σοβαρές επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας για τη λειτουργικότητα του σχεδίου Ανάν και τις μεγάλες αποκλίσεις του από το κοινοτικό κεκτημένο, εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής στον πρωθυπουργό, κατά τη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση, ενώ χαρακτήρισε λάθος τις δηλώσεις περί ιστορικής ευκαιρίας επίλυσης του Κυπριακού και τη μη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

    Σήμερα, ο πρωθυπουργός ενημερώνει τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ συναντάται ο Κώστας Καραμανλής.

    Την υποστήριξη της ΕΕ ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να ενισχύσουν τη δυναμική επίλυσης του κυπριακού, ενώ διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για διάσταση απόψεων στους κόλπους της Ενωσης, σε ότι αφορά τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Τη θετική ανταπόκριση του κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου στο σχέδιο Ανάν γνωστοποίησε στον ειδικό αντιπρόσωπο του γ.γ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, ο Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την ελπίδα ότι και η τουρκική πλευρά θα δώσει θετική απάντηση, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Εν αναμονή των κρίσεων του Κόφι Ανάν

    Ο ανώτερος σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν, με γραπτή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες βράδυ, εξηγεί τους λόγους που η τουρκοκυπριακή πλευρά απέτυχε να ανταποκριθεί στην προθεσμία που έθεσε ο Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Ολγκούν αναφέρει πως ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος είναι ακόμη στο νοσοκομείο, δεν κατόρθωσε ακόμη να διαβουλευτεί με την ψευδοκυβέρνηση και τους τουρκοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς. Επιπρόσθετα, συνεχίζει, ο κ. Ντενκτάς δεν μπόρεσε να διαβουλευτεί με τις τουρκικές αρχές, λόγω της αναμονής σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές.

    Ο λεγόμενος ''υφυπουργός'', αφού επισημαίνει ότι αυτά τα δεδομένα μεταφέρθηκαν στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ισχυρίζεται ότι ''ο χρόνος που εισηγήθηκε για την απάντηση των δύο πλευρών δεν έχει τη μορφή προθεσμίας''.

    Τη δήλωση δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, ο Γενικός Γραμματέας θα έκανε ανασκόπηση της κατάστασης το βράδυ, αφού έληγε η προθεσμία.

    Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο κ. Ντενκτάς θα λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο σήμερα, αφού πρώτα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις. Η νέα ημερομηνία που ορίστηκε για την αναχώρηση για την Κύπρο είναι η Παρασκευή ή το Σάββατο.

    [02] Μόλυνση αιγοπροβάτων από άνθρακα στην Ηλεία

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/11/2002 9:57:00 πμ

    Συναγερμός σήμανε στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του νόμου Ηλείας μετά τη διαπίστωση ότι στο Τραγανο βρέθηκαν αιγοπρόβατα που μολύνθηκαν από την ασθένεια του άνθρακα. Δεκαπέντε θανατώθηκαν, ενώ δόθηκαν εντολές για αυστηρό έλεγχο των πιστοποιητικών διακίνησης αιγοπροβάτων στα σφαγεία της Ηλείας.

    [03] Αθωώθηκε ο Βεντούρης

    19/11/2002 11:16:00 πμ

    Αθώος κρίθηκε αργά χθες το βράδυ από το Κακουργιοδικείο Πειραιά, ο 42χρονος πλοιοκτήτης Βαγγέλης Βεντούρης, που κατηγορείτο ότι τον Ιούλιο του 1998 είχε αποπειραθεί να σκοτώσει με τέσσερις πυροβολισμούς στο κέντρο του Πειραιά το "συνάδελφό" του Κώστα Αγαπητό με τον οποίο είχε επιχειρηματικές διαφορές. Το δικαστήριο απεφάσισε o αθωωθείς να μη διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση για τον 6μηνο χρόνο κράτησής του στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ θα του επιστραφεί η εγγύηση που είχε καταβάλει για την αποφυλάκισή του.

    [04] Εκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στην Κοζάνη

    19/11/2002 8:40:00 πμ

    Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε πρατήριο υγρών καυσίμων και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο κέντρο της Κοζάνης. Νεκρός είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Λάζαρος Μπόκας, ενώ σοβαρά τραυματισμένοι είναι ο Ηλίας Πατίκας, Νικόλαος Καρακούλας και Ανδρέας Βλάχος. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνά το τοπικό ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής

    [05] Πυρκαγιά σε νορβηγικό πολεμικό πλοίο

    19/11/2002 10:35:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Νορβηγικό πολεμικό σκάφος φλέγεται ανοικτά των ακτών του Ααλεσουντ, στην κεντροδυτική Νορβηγία, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Στο πλοίο "KNM Όρκλα" που έχει τυλιχτεί στις φλόγες επέβαιναν 33 άτομα, εκ των οποίων τα 26 απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με τις σωσίβιες λέμβους.

    [06] Την Πρωτομαγιά του 2004 η διεύρυνση της ΕΕ

    19/11/2002 10:08:00 πμ

    Η 1η Μαΐου του 2004 ορίσθηκε ως ημερομηνία προσχώρησης στην ΕΕ των δέκα υποψηφίων χωρών, προκειμένου να υπάρξει αρκετός χρόνος για την κύρωση των αποφάσεων από τα εθνικά κοινοβούλια, με απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των ''15'' που συνήλθαν χθες στις Βρυξέλλες. Οι ''15'' αποφάσισαν επίσης ότι τα υποψήφια μέλη θα συμμετάσχουν πλήρως στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη θεσμική αναθεώρηση της ΕΕ και ότι θα διαθέτουν από έναν Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Βούληση των Ευρωπαίων για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2004, στις οποίες θα μετάσχουν για πρώτη φορά οι υποψήφιες χώρες, ενώ και η θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα λήξει πρόωρα τον Οκτώβριο του 2004, προκειμένου να ανανεωθεί μετά τη διεύρυνση.

    Οι ''15'' συναντήθηκαν χθες με τους ομολόγους των δέκα υποψηφίων χωρών, οι οποίες ολοκληρώνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τους με την ΕΕ τον Δεκέμβριο και συζήτησαν τις τελευταίες εκκρεμότητες μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης και κυρίως τα αγροτικά και δημοσιονομικά θέματα.

    Οπως δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης η ΕΕ προτίθεται να επιδείξει κάποια ευελιξία στις ''ρεαλιστικές οικονομικές απαιτήσεις'' των υποψηφίων χωρών, αλλά είναι κατηγορηματική ότι δεν μπορεί να υπερβεί την οροφή που έθεσε η σύνοδος του Βερολίνου, τον Μάρτιο του 1999 ή άλλες αποφάσεις Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι οι ενισχύσεις θα περιορισθούν στις προβλέψεις της πρόσφατης συνόδου των Βρυξελλών. Σημείωσε όμως ότι προβλέπεται αύξηση της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία.

    Τέλος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί έχουν ισχυρή πολιτική βούληση να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις δέκα πρώτες χώρες, μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία παραμένει το 2007 ως στόχος και καθίσταται σαφές ότι δεν θα τεθούν νέες προϋποθέσεις μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

    [07] Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

    19/11/2002 9:39:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Δεκαπέντε Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ με την κατηγορία της συμμετοχής σε αντι-ισραηλινές επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Πέντε Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην Νάμπλους και την Τουλκάρεμ, επτά στη Ραμάλλα και τρείς στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Στη λωρίδα της Γάζας, τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα πυρά άρματος μάχης, στη διάρκεια συγκρούσεων στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Δύο από τους τραυματίες ανήκαν στην οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, την ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ, όπως ανακοίνωσαν ισραηλινές πηγές.

    [08] Πολύνεκρη έκρηξη λεωφορείου στην Ινδία

    19/11/2002 9:18:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Τριάντα άτομα σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν στο κρατίδιο Αντρα Μπραντές της νότιας Ινδίας, όταν μαοϊστές αντάρτες ανατίναξαν ένα λεωφορείο με τηλεχειριζόμενο εκρηκτικό μηχανισμό, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Η πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε σε δασώδη περιοχή, 200 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Χαϊντεραμπάντ, πρωτεύουσας του κρατιδίου. Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό εναντίον των ανταρτών της εκτός νόμου "Ομάδας Λαϊκού Πολέμου" (PWG), η οποία επιτίθεται κυρίως εναντίον πλουσίων γαιοκτημόνων και κυβερνητικών εγκαταστάσεων. Να σημειώσουμε ότι πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν βρει βίαιο θάνατο από το 1981 που άρχισε να δρα η οργάνωση, με διακηρυγμένο στόχο να τερματίσει την κυβερνητική καταπίεση.

    [09] Στόχος της Μοσάντ ο αρχηγός του ''Ισλαμικού Τζιχάντ''

    19/11/2002 10:57:00 πμ

    Μυστική εντολή στη Μοσάντ έχει δώσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν για να εξοντώσει τον Ραμαντάν Σάλαχ, αρχηγό της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Ισλαμικό Τζιχάντ". Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Ιταρ Τας, ο Σαρόν χαρακτήρισε ως στόχο προτεραιότητας για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες τη φυσική εξόντωση του Ραμαντάν Σάλαχ, ο οποίος ζει στη Συρία.

    "Ο Σαρόν ενεργεί ως αρχηγός μίας συμμορίας και όχι ως επικεφαλής κυβέρνησης", ήταν το σχόλιο που έκαναν ηγετικά στελέχη της οργάνωσης "Ισλαμικό Τζιχάντ".

    Ο Ραμαντάν Σάλαχ έχει δηλώσει ότι δεν φοβάται από τις απειλές του Σαρόν και χαρακτηρίζει χάσιμο χρόνου τις συνομιλίες των Παλαιστινίων με την ισραηλινή ηγεσία.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προ ημερών ζήτησαν από τη Συρία να απαγορεύσει τη λειτουργία της αντιπροσωπείας της οργάνωσης "Ισλαμικό Τζιχάντ" στη Συρία.

    [10] Σήμερα η απόφαση των βενζινοπωλών για απεργία

    19/11/2002 11:35:00 πμ

    Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι βενζινοπώλες. Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, προκειμένου να αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία της απεργίας που προετοιμάζεται. Μέχρι τότε καλεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να σκεφτεί το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου των ταμειακών μηχανών στις αντλίες πετρελαίου ή συμπληρωματικά να δεχθεί την πρότασή τους για τη σφράγιση και των δεξαμενών.

    [11] Ιωαννίδης: Ομάδα με προδιαγραφές και συνέχεια

    19/11/2002 10:36:00 πμ

    Η Εθνική μπάσκετ είναι ομάδα υψηλών προδιαγραφών, που πρέπει να έχει συνέχεια, για αυτό καλούνται παίκτες με διάθεση να προσφέρουν και έχουν θυσιάσει το χρόνο τους από το καλοκαίρι. Αυτό τόνισε ο Γιάννης Ιωαννίδης, ενόψει του αυριανού αγώνα με το Βέλγιο για τα ημιτελικά του Eυρωμπάσκετ του 2003. Η Εθνική θα κυνηγήσει την έκτη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες προκειμένου να έρθει ακόμη πιο κοντά στην πρόκρισή της στην τελική φάση της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στη Σουηδία. Στον πρώτο αγώνα, η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη είχε επιβληθεί άνετα του Βελγίου με το ευρύ 88-49, κάτι που θέλει να επαναλάβει και στην αυριανή αναμέτρηση.

    Ο Φραγκίσκος Aλβέρτης αντιμετωπίζει πρόβλημα στη μέση και θεωρείται απίθανο να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, ενώ ερώτημα αποτελεί και η συμμετοχή του Γιώργου Διαμαντόπουλου, ο οποίος τραυματίστηκε στον αγώνα του Σαββάτου με τον Hρακλή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 November 2002 - 10:06:24 UTC