Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτός δικαστηρίων οι τηλεοπτικές κάμερες
  • [02] Καραμανλής: Ωρες εγρήγορσης και συστράτευσης
  • [03] Νέα πτέρυγα στο Γηροκομείο της Μητρόπολης
  • [04] Καθίζηση οδοστρώματος στο Περιστέρι
  • [05] Ληστείες σε οδηγούς ΙΧ στο Κορωπί
  • [06] Ισραήλ: Τέλος στις επιθέσεις ζήτησαν οι ΗΠΑ
  • [07] Στο Λονδίνο ο διαγωνισμός Μις Κόσμος 2002
  • [08] Επίσκεψη Μπους στη Ρουμανία
  • [09] Αποστάσεις Γκιούλ στους χειρισμούς Ερντογάν
  • [10] Αισιοδοξία Σιράκ για αποφυγή πολέμου στο Ιράκ
  • [11] Συνέδριο της ΓΣΕΕ για αλλαγές στο καταστατικό της
  • [12] Αποτελέσματα 8ης ημέρας της Α' Εθνικής
  • [13] Αρση Βαρών: Διακρίσεις της ελληνικής αποστολής
  • [14] UEFA: Στo ΓΣΠ Λευκωσίας ο αγώνας Μακάμπι-ΑΕΚ

    [01] Εκτός δικαστηρίων οι τηλεοπτικές κάμερες

    23/11/2002 3:15:00 μμ

    Τις κάμερες έξω από τα δικαστήρια βγάζει με διάταξή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, προς συζήτηση στη Βουλή. Το δικαστήριο κατ΄εξαίρεση μπορεί να επιτρέπει τη μετάδοση της δίκης εφ' όσον συναινέσουν εισαγγελέας και διάδικοι. Επίσης, οι δίκες των μελών της 17Ν απαγορεύεται να καλυφθούν τηλεοπτικά, όπως προβλέπεται σε σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο δικαιοσύνης.Το νομοσχέδιο παρουσίασε χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Κρυφή κάμερα; Οχι πια!

    "Σε καμμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επιτρέπεται η τηλεοπτική κάλυψη των δικών, πλήν εξαιρετικών περιπτώσεων", δήλωσε μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 ο Υπουργός δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Αναφερόμενος στην ρύθμιση ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί τέλος στο διασυρμό των θυμάτων, στη μετατροπή των εκδικάσεων σε "σόου" και στην αντικατάσταση σημαντικών υποθέσεων, με εικονική πραγματικότητα.

    Παράλληλα, απαγορεύεται η χρήση κρυφής κάμερας, πράξη η οποία διώκεται πλέον αυτεπάγγελτα, ενώ ο άδικος χαρακτήρας της πράξης αίρεται αποκλειστικά και μόνο αν η χρήση της γίνει ενώπιον δημόσιας ή δικαστικής Αρχής.

    Επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε εκτενή αναφορά στη σύνθεση των δικαστών του Τριμελούς και Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Αυτή θα γίνεται μετά από σύγκληση της ολομέλειας Εφετών, που θα προεπιλέγει αριθμό δικαστών δεκαπλάσιο από το απαιτούμενο για τη σύνθεση του δικαστηρίου.

    Από τον προεπιλεγμένο αριθμό των δικαστών και εισαγγελέων θα αναδεικνύεται με τη διαδικασία της κλήρωσης η σύνθεση της έδρας.

    [02] Καραμανλής: Ωρες εγρήγορσης και συστράτευσης

    23/11/2002 6:21:00 μμ

    Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και το Κυπριακό. Ο Κώστας Καραμανλής, στη δευτερολογία του, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία επιμένει στις θέσεις της, σημειώνοντας ότι οι καθαρές λύσεις απαιτούν σθεναρή στάση και δυνατή φωνή και επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα απαιτηθεί σκληρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ΝΔ θα είναι δυναμικός συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια, υπογραμμίζοντας ότι "ζούμε ώρες εγρήγορσης και συστράτευσης, καθώς οι αποφάσεις του σήμερα μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το αύριο του ελληνισμού".

    Επικρίσεις Καραμανλή

    Ωστόσο, προειδοποίησε την κυβέρνηση για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι δεν θα περάσουν αδιαφανείς και παράνομες μεθοδεύσεις.

    Η κυβέρνηση Σημίτη, είπε, τη Δευτέρα θα δώσει εξετάσεις στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για το αν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τον Ελληνα φορολογούμενο ή αλλότρια συμφέροντα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η αδιαφάνεια και η παραβίαση της νομιμότητας επιβαρύνουν τον φορολογούμενο και δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας ότι η ανάθεση προμηθειών σε υμετέρους έχει γίνει κανόνας. Εφερε ως παράδειγμα τα ελικόπτερα Απάτσι όπου, όπως ανέφερε, για τον ίδιο αριθμό προμηθειών με καλύτερο εξοπλισμό, το Κουβέιτ καταβάλει 868 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ελλάδα διαπραγματεύεται τιμή υψηλότερη από ένα δισ. δολάρια και γίνεται και υπερτιμολόγηση μετά την υπογραφή.

    Επίαης, μίλησε για στημένες διαδικασίες για προσυνεννοημένες προμήθειες που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα αναφερόμενος στην υπόθεση των συστημάτων ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τόνισε ότι τα οικονομικά συμφέροντα που κινούνται γύρω από τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων καταφέρουν να επηρεάζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να επιβάλουν επώδυνες λύσεις.

    Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στη στρατηγική του μεσαίου χώρου και στα ανοίγματα προς ολόκληρη την κοινωνία, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του είναι η παράταξη της φιλελεύθερης επιλογής, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του μεσαίου χώρου, της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, του καθαρού πολιτικού λόγου και της υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από όλα τα στελέχη, συντεταγμένα και χωρίς μεμψιμοιρίες να δώσουν τον αγώνα για τις επόμενες εκλογές, τονίζοντας ότι θα είναι δύσκολος αφού, όπως είπε, ''έχουμε να παλέψουμε με καθεστώς''.

    Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στην ομιλία-παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, δήλωσε ότι "τα δήθεν στοιχεία που παρέθεσε είναι πλήρως ανακριβή" και τόνισε ότι "την απάντηση θα την πάρει μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ". Είναι ντροπή, είπε ο κ. Πρωτόπαπας, με ανυπόστατα στοιχεία και ανακρίβειες να παίζει "εν ου παικτοίς" και να δημιουργεί τεχνικές σκιές σε θέματα μείζονος εθνικής σημασίας. Εκτός εάν η ξαφνική ενασχόλησή του με θέματα που συνδέονται με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τη Δευτέρα, έχει ιδιαίτερο "ενδιαφέρον" για το κόμμα του, υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σκληρή κριτική από στελέχη του κόμματος

    Ο γραμματέας της ΚΕ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ο μεσαίος χώρος έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά και όχι ιδεολογικοπολιτικά, επισημαίνοντας πως η ΝΔ δεν βάζει νερό στο ιδεολογικό κρασί της και η ιδεολογία της παραμένει ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης στην ομιλία του τόνισε ότι, αν το σχέδιο Ανάν παραμείνει ως έχει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν και κυρίως από τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι είναι διαφορετικό το ''συζητώ το σχέδιο'' και διαφορετικό το ότι ''αποδέχομαι μια οποιαδήποτε λύση''.

    Πρέπει να οριοθετήσουμε, είπε ο κ. Κακλαμάνης, ως παράταξη και ως έθνος που μπορούν να φθάσουν οι υποχωρήσεις του σήμερα, υποστηρίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί εθνική σιωπή με στόχο την εθνική συνενοχή. Επίσης, δήλωσε αντίθετος στην τόσο ένθερμη υποστήριξη, από ορισμένους, όπως είπε, της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και να της δοθεί τώρα ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στις εκλογές του Οκτωβρίου, είπε ότι η νίκη της ΝΔ θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη και ζήτησε να υπάρξει βελτίωση της επικοινωνιακής πολιτικής και μετασχηματισμός της οργανωτικής δομής του κόμματος.

    Ο Γιώργος Σούρλας πρότεινε να διεξαχθεί οργανωτική συνδιάσκεψη για την αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού, ενώ ζήτησε να παραιτηθούν τα κομματικά στελέχη που κατέβηκαν με αντάρτικα ψηφοδέλτια, όχι όμως όπως είπε, και να διαγραφούν.

    Ο υπερνομάρχης Καβάλας -Ξάνθης Κώστας Τάτσης ανέφερε ότι το κόμμα πρέπει να κάνει αυτοκριτική σε βάθος, σημειώνοντας ότι ''δεν μπορούμε στο μέλλον να λειτουργήσουμε ως κόμμα εξουσίας με πρακτικές όπως αυτές των εκλογών του Οκτωβρίου, που είχαν μεσαία στελέχη.

    [03] Νέα πτέρυγα στο Γηροκομείο της Μητρόπολης

    23/11/2002 2:50:00 μμ

    Τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Γηροκομείου της Μητρόπολης, πραγματοποιήθηκαν παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου το μεσημέρι στον Πειραιά. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εγκάρδια συνομιλία με τους ηλικιωμένους του Γηροκομείου, ενώ ξεναγήθηκε από τον Μητροπολίτη Πειραιώς και Πρόεδρο του Ιδρύματος Καλλίνικο στη νέα πτέρυγα του Γηροκομείου, αλλά και στην παλαιά που ανακατασκευαστηκε μετά από δωρεά του ευεργέτη Ιωάννη Κριτικού. Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του, χαρακτηρίζοντας πολύ σοβαρό το έργο που ολοκληρώθηκε με την προσφορά του αείμνηστου ευεργέτη Ιωάννη Κρητικού.

    Τα εγκαίνια συμπίπτουν με την επέτειο ίδρυσης του Γηροκομείου, το οποίο συμπληρώνει 111 χρόνια ζωής.

    [04] Καθίζηση οδοστρώματος στο Περιστέρι

    23/11/2002 12:34:00 μμ

    Κλειστή παραμένει η οδός Παναγή Τσαλδάρη στο Περιστέρι, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος πιθανότατα από τα έργα του Μετρό. Η Τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας στο τμήμα από την οδό Ραβινέ ως την Εθνικής Αντιστάσεως.

    [05] Ληστείες σε οδηγούς ΙΧ στο Κορωπί

    23/11/2002 12:27:00 μμ

    Ενέδρα σε διερχόμενα ΙΧ αυτοκίνητα είχε στήσει χθες στις 10 το βράδυ ένας άγνωστος οπλοφόρος, ο οποίος λήστεψε τους οδηγούς δύο οχημάτων στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στο Κορωπί. Ο δράστης σταμάτησε τα δύο ΙΧ αυτοκίνητα και με την απειλή καραμπίνας άρπαξε από τον έναν οδηγό 40 ευρώ και το κινητό του τηλέφωνο, ενώ από τη γυναίκα που οδηγούσε το δεύτερο αυτοκίνητο άρπαξε 5 ευρώ και το κινητό της τηλέφωνο.

    Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή, εξαφανίστηκε και αναζητείται από την αστυνομία.

    [06] Ισραήλ: Τέλος στις επιθέσεις ζήτησαν οι ΗΠΑ

    23/11/2002 12:43:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν χθες από το Ισραήλ να βάλει τέλος, το συντομότερο δυνατόν, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον Παλαιστινίων που θεωρεί τρομοκράτες στα παλαιστινιακά εδάφη. Στο μεταξύ, τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν τα ξημερώματα όταν ένα αλιευτικό με καμικάζι συγκρούστηκε με περιπολικό σκάφος του λιμενικού στα ανοιχτά των ακτών της Γάζας. Το περιπολικό σκάφος υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη. Η στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος "Τζιχάντ" ανέλαβε την ευθύνη.

    Έκκληση Αραφάτ για ''άμεση και πλήρη'' διακοπή των επιθέσεων

    Το σκάφος πραγματοποιούσε περιπολία ανοιχτά του εβραϊκού οικισμού, στα βορειοδυτικά της Γάζας και αντελήφθη το αλιευτικό, το οποίο επλεύρισε και άρχισε να ερευνά τους δύο επιβάτες του για να διαπιστώσει την ταυτότητά τους, μεταδίδει η ισραηλινή ραδιοφωνία.

    Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης της οποίας προεδρεύει ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ απηύθυνε έκκληση ζητώντας την ''άμεση και πλήρη'' διακοπή των επιθέσεων κατά ισραηλινών πολιτών και πρότεινε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση σε ένα σχέδιο διευθέτησης της κρίσης ''με τις δυνάμεις που είναι προσκολλημένες στην ειρήνη'' στο Ιρσαήλ.

    Εντολή στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να πληγούν όσοι πλήττουν το Ισραήλ, όσοι βοηθούν γι'αυτό και επίσης όσοι παραγγέλλουν παρόμοια πλήγματα, έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, σύμφωνα με χθεσινές του δηλώσεις στην ισραηλινή κρατική τηλεόραση.

    "Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική και θα εφαρμοστεί", κατέληξε ο Σαρόν.

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις

    Μια τεθωρακισμένη φάλαγγα του ισραηλινού στρατού διείσδυσε σήμερα το πρωί στην πόλη Καμπατίγια, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, όπου οι στρατιώτες προέβησαν σε έρευνες σε κατοικίες της πόλης για παλαιστίνιους μαχητές, όπως ανακοινώθηκε από πηγές της παλαιστινιακής ασφαλείας.

    Ο ισραηλινός στρατός περιορίσθηκε να επιβεβαιώσει απλώς πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στην πόλη.

    Η Καμπατίγια βρίσκεται σε μία απόσταση μικρότερη των 10χλμ από την Τζενίν, πάνω στον οδικό άξονα προς την Τουμπάς, όπου χθες ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε μία παρόμοια επιχείρηση, συλλαμβάνοντας δέκα Παλαιστινίους, μεταξύ αυτών και τον Μοχάμαντ Νταράρνεχ, τοπικό ηγέτη της Φατάχ, του κινήματος του παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Στο μεταξύ ένας 12χρονος Παλαιστίνιος υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά του στο κεφάλι από τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης, ενώ ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από ένοπλους Παλαιστίνιους που άνοιξαν πυρ εναντίον του όταν φάλαγγα ισραηλινών αρμάτων μάχης εισέβαλε το πρωί της Παρασκευής, στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Τζενίν και στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό.

    Κατά την εισβολή σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Παλαιστινίους ενόπλους και Ισραηλινούς στρατιώτες.

    Εν τω μεταξύ, ένας ανώτερος αξιωματούχος, ιρλανδικής καταγωγής, της Υπηρεσίας Αρωγής προς τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) σκοτώθηκε χθες σε προσφυγικό καταυλισμό, στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

    Στη Λωρίδα της Γάζας, στρατιώτες, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων και 40 αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, εισέβαλαν στο χωριό Αλ-Κουράρα, όπου έκαναν έλεγχο στο σπίτι ενός μέλους της Χαμάς.

    Η οργάνωση αυτή εξάλλου, ανέλαβε την ευθύνη για την προχθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο λεωφορείο, στην Ιερουσαλήμ.

    Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει πολλά σπίτια, στο χωριό Αλ-Κουράρα, όπου πιστεύεται ότι κατοικούν μέλη της Χαμάς.

    [07] Στο Λονδίνο ο διαγωνισμός Μις Κόσμος 2002

    23/11/2002 3:51:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Οι αρχές της Νιγηρίας και οι διοργανωτές των καλλιστείων για την ανάδειξη της Μις Κόσμος 2002 αποφάσισαν να ακυρωθεί ο διαγωνισμός στη χώρα αυτή, ύστερα από τις συγκρούσεις στη πόλη Καντούνα και στη πρωτεύουσα Αμπούζα, της Νιγηρίας. Τα αιματηρά επεισόδια μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη από την πόλη Καντούνα, στη Νιγηρία, όταν μια εφημερίδα έγραψε ότι ο προφήτης Μοχάμεντ, αν ζούσε σήμερα, θα παντρευόταν μια από τις διαγωνιζόμενες των καλλιστείων. Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού έκαναν λόγο για τουλάχιστον 105 νεκρούς και 500 τραυματίες, ενώ άλλοι 3 χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Λονδίνο το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2002.

    Σε παρόμοιες ταραχές είχαν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι

    Εξαγριωμένοι μουσουλμάνοι ζητούσαν να μην διεξαχθεί στην Αμπούζα ο διαγωνισμός ομορφιάς και προχώρησαν σε βανδαλισμούς στα προάστεια της πόλης, ενώ πυρπόλησαν κτίρια κια χριστιανικές εκκλησίες.

    Χθες πλήθη νεαρών εξοργισμένων Μουσουλμάνων, βγαίνοντας από τα τεμένη ύστερα από την καθιερωμένη χθεσινή προσευχή, άρχισαν να λεηλατούν και να πυρπολούν καταστήματα κι αυτοκίνητα στη πρωτεύουσα της Νιγηρίας, ενώ η αστυνομία προσπάθησε εκτοξεύοντας δακρυγόνα και πυροβολώντας στον αέρα να επιβάλλει την τάξη, ενώ πραγματοποίησε και δεκάδες συλλήψεις.

    Η πόλη Καντούνα έχει βρεθεί και στο παρελθόν στο επίκεντρο θρησκευτικών συγκρούσεων εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας εκεί τόσο της μουσουλμανικής όσο και της χριστιανικής κοινότητας.

    Πριν από δύο χρόνια σε παρόμοιες ταραχές στη Καντούνα είχαν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.

    Η διοργάνωση των φετεινών καλλιστείων στη Νιγηρία είχε γίνει θέμα και μ' αφορμή την περίπτωση της καταδίκης σε θάνατο με λιθοβολισμό της Αμίνα Λαουάλ επειδή γέννησε παιδί όντας διαζευγμένη.

    Πολλές οργανώσεις είχαν ζητήσει από τις χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό ομορφιάς να μποϋκοτάρουν τα καλλιστεία, όμως το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε όταν οι αρχές της Νιγηρίας ακύρωσαν το λιθοβολισμό της Λαουάλ.

    Ωστόσο αρκετές μουσουλμανικές οργανώσεις εξακολουθούσαν να αντιδρούν στη διεξαγωγή του διαγωνισμού ομορφιάς στη χώρα τους, θεωρώντας τον ως "παρέλαση γύμνιας".

    Από χθες οι 90 διαγωνιζόμενες μεταφέρθηκαν σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αμπούζα υπό μεγάλη αστυνομική προστασία.

    Αρκετές από τις υποψήφιες για το φετινό παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς εκδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, λόγω της έκρυθμης κατάστασης και των βίαιων επεισοδίων.

    [08] Επίσκεψη Μπους στη Ρουμανία

    23/11/2002 7:18:00 μμ

    Με ομιλία στην Πλατεία της Επανάστασης στο Βουκουρέστι ολοκλήρωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτ Μπους την περιοδεία του σε χώρες του ανατολικού μπλοκ που εντάχθηκαν προ ημερών στο ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, επισκεπτόμενος τη Λιθουανία δήλωσε ότι "η ένταξη της Λιθουανίας στο ΝΑΤΟ θα "ενισχύσει" και θα "αναζωογονήσει το πνεύμα της Συμμαχίας".

    Μπους: ''Η Βορειοατλανιτική Συμμαχία θα ενισχυθεί από την παρουσία της Λιθουανίας''

    Ο Λιθουανός Πρόεδρος Βάλντας Αντάμκους μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Μπους δήλωσε πως είναι "ευτυχής" για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου και για την επικύρωση από το ΝΑΤΟ, την περασμένη Πέμπτη, της ένταξης της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Βαλτικής, η οποία επέτυχε την ανεξαρτησία της πριν 11 χρόνια, στον οργανισμό που είχε δημιουργηθεί ως αντίπαλον δέος στην πρώην ΕΣΣΔ.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι η Λιθουανία αντιπροσωπεύει για εμένα το θάρρος ενός λαού που αντιμετωπίζει την τυραννία και αξιώνει την ελευθερία του. Η έγκριση του ΝΑΤΟ "αποδεικνύει πως είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στον ελεύθερο κόσμο και να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας" ως μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, από τις αρχές του 2004, τόνισε ο Αντάμκους.

    Ο Λιθουανός Πρόεδρος απένειμε στον κ. Μπους τον Σταυρό της Τάξεως του Βιτάουτας του Μεγάλου, την ανώτερη κρατική διάκριση της Λιθουανίας.

    "Η Βορειοατλανιτική Συμμαχία θα ενισχυθεί από την παρουσία της Λιθουανίας. Όχι μόνον θα μας βοηθήσετε στρατιωτικά, αλλά, είναι επίσης εξίσου σημαντικό πως η παρουσία σας θα βοηθήσει να εξυψωθεί και να αναζωογονηθεί το πνεύμα της Ευρωπαϊκο-βορειοατλαντικής Συμφωνίας", τόνισε ο Μπους.

    [09] Αποστάσεις Γκιούλ στους χειρισμούς Ερντογάν

    23/11/2002 1:11:00 μμ

    Σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να παίρνει ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό και την επίλυση του σχεδίου, με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωστρατό τόνισε χαρακτηριστικά "οι στρατιωτικοί και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, γνωρίζουν καλύτερα τα ζητήματα αυτά".

    Στις ΗΠΑ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών

    Δεν υπάρχει ριζική αλλαγή στις θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, δήλώσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς τονίζοντας ότι αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και με Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Γιακίς είπε πως θα ενημερώσει τον Ντενκτάς σχετικά με τις επαφές που είχε ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Ο τούρκος υπουργός αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, τόνισε ότι πρόκειται για μια φάση της τακτικής διαδικασίας διαβουλεύσεων. Ο κ. Ντενκτάς γνωρίζει τις θέσεις της Τουρκίας και δεν υπάρχει ριζική αλλαγή στις θέσεις αυτές.

    Ο Γιακίς είπε ότι στις ΗΠΑ θα συναντηθεί «και με Αμερικανούς αξιωματούχους και πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Λισσαβόνα όπου θα βρίσκεται και ο ηγέτης του ΚΔΑ Ρ.Τ. Ερντογάν.

    [10] Αισιοδοξία Σιράκ για αποφυγή πολέμου στο Ιράκ

    23/11/2002 4:29:00 μμ

    Την αισιοδοξία του ότι ο πόλεμος στο Ιράκ τελικά θα αποφευχθεί εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος τόνισε ότι προέχει οι Ιρακινοί να συμμορφωθούν απολύτως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ. "Ελπίζω όλος ο κόσμος να έχει επίγνωση ότι ο πόλεμος είναι η χειρίστη λύση και ότι δεν εξυπηρετεί ποτέ προσωπικά συμφέροντα", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο πλαίσιο του Β' Διεθνούς Συνεδρίου για τον Λίβανο.

    "Θα πρέπει να κατανοήσουν οι ιρακινές αρχές ότι δεν μπορεί να παραταθεί η κατάσταση της αμφιβολίας γύρω από την ενδεχόμενη κατοχή εκ μέρους τους όπλων μαζικής καταστροφής. Αναγκαίο και ουσιώδες είναι να αποδεχθούν τους επιβεβλημένους ελέγχους", πρόσθεσε ο Σιράκ. Επισήμανε εξάλλου ότι "προσδοκά από τους ελέγχους αυτούς να αναδειχθεί πως το Ιράκ δεν διαθέτει οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής και σε αντίθετη περίπτωση (κατοχής παρόμοιου οπλοστάσιου) να καταστραφεί αυτό ώστε να μην υπάρχει αιτία πολέμου".

    [11] Συνέδριο της ΓΣΕΕ για αλλαγές στο καταστατικό της

    23/11/2002 7:04:00 μμ

    Με τη συζήτηση για τις αλλαγές στο καταστατικό και τις οργανωτικές προτάσεις άρχισε σήμερα στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης το 31ο Καταστατικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ανοίγοντας τις διαδικασίες του συνεδρίου χαρακτήρισε θετική την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ υπογράμμισε ως κεντρικό μήνυμα των συνδικάτων την αντίθεση με την εισοδηματική πολιτική όπως αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος κάλεσε για μια νέα σύνθεση των συνδικαλιστικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας τις αλλαγές στο όνομα της συνομοσπονδίας, αλλά και τη διαδικασία ενοποίησης των εργατικών κέντρων και των ομοσπονδιών, όπως και την προοπτική ενοποίησης με την ΑΔΕΔΥ.

    Αντιπαραθέσεις και αντεκλίσεις

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για την οργάνωση των συνταξιούχων πρότεινε την προοπτική δημιουργίας ομοσπονδίας συνταξιοδοτικών οργανώσεων.

    Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης (ΝΔ), ο οποίος υποστήριξε τις περισσότερες προτάσεις για τις αλλαγές και κάλεσε σε μια πορεία προσαρμογής των συνδικάτων στις νέες πραγματικότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αντίθετα έντονες αντιπαραθέσεις τόσο στο όνομα όσο και στο ζήτημα του ειδικού λογαριασμού της εργατικής εστίας υπήρξαν από τους συνδικαλιστές του ΚΚΕ.

    Ο Γιώργος Μαυρίκος κατήγγειλε την πολιτική που υλοποιεί ο προϋπολογισμός δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν υλοποιεί την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κάλεσε σε κινητοποίηση ενάντια στον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο κ. Μαυρίκος προειδοποίησε ότι στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003 θα υπάρξει έντονη αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης (ΣΥΝ) που πρότεινε με έμφαση την ένταξη των συνδικάτων στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα.

    Ο κ. Καλύβης πρότεινε επίσης τη διοργάνωση από τα συνδικάτα αντιπολεμικού συλλαλλητηρίου πιθανότατα στις 15 Φεβρουαρίου.

    Ενδιαφέρον έχει επίσης η πρόταση του Χρήστου Πολυζωγόπουλου που υποστηρίζεται και από την ΠΑΣΚΕ να αρθούν οι περιορισμοί που έθεσε το προηγούμενο Καταστατικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ για το πλαφόν δύο θητειών για τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας και τριών θητειών για το προεδρειο της οργάνωσης.

    Θέματα του Συνεδρίου

    Τα κεντρικά θέματα που απασχολούν το Συνέδριο είναι:

    Αρση της πολυδιάσπασης των συνδικάτων με μέτρα ενοποίησης στην κατεύθυνση ένα σωματείο σε κάθε χώρο δουλειάς, ένα Εργατικό Κέντρο σε κάθε νομό, μία Ομοσπονδία σε κάθε κλάδο, μία τριτοβάθμια οργάνωση. Υιοθέτηση νέων ευέλικτων αποτελεσματικών δομών όπως η περιφερειακή οργάνωση των συνδικάτων που θα ενοποιεί διακλαδικά σωματεία ώστε να σχηματίζει νέες μάχιμες ενότητες που θα ανταποκρίνονται στις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Διεκδίκηση ειδικού λογαριασμού της Εργατικής Εστίας όπου τα έσοδα των συνδικάτων θα τεθούν υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση των ίδιων των συνδικάτων. Πρόβλεψη 5ετούς χρονοδιαγράμματος ανασυγκρότησης διάστημα μέσα στο οποίο αναμένεται να προωθηθούν οι επιμέρους αλλαγές αλλά και η ενοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στην κατεύθυνση αυτή ιδιαίτερη σημασία έχει η θεσμοθέτηση του εθνικού συντονιστικού συνδικαλιστικού συμβουλίου που θα συγκροτηθεί από τον ερχόμενο Ιανουάριο αλλά και οι περιφερειακές γραμματείες. Αλλαγή του ονόματος της Συνομοσπονδίας, με την υιοθέτηση του όρου ''εργαζομένων'' στη θέση του όρου εργατών που υπήρχε μέχρι σήμερα, ώστε να ανταποκρίνεται στις αλλαγές που έχουν υπάρξει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

    Οι συζητήσεις του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο με ψηφοφορίες.

    [12] Αποτελέσματα 8ης ημέρας της Α' Εθνικής

    23/11/2002 6:32:00 μμ

    Σε αγώνες για την 8η ημέρα της Α' εθνικής, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    ΟΦΗ-Αρης 1-2

    Ακράτητος-ΑΕΚ 24/11

    Αιγάλεω-Παναθηναϊκός 24/11

    Πανιώνιος-Ξάνθη 24/11

    Ολυμπιακός-Ιωνικός 24/11

    Παναχαϊκή-Καλλιθέα 24/11

    ΠΑΟΚ-Προοδευτική 24/11

    ΠΑΣ Γιάννινα-Ηρακλής 24/11

    Η βαθμολογία έχει διαμορφωθεί ως εξής:

    1. ΑΕΚ 14 βαθμοί,

    -Ηρακλής 14 βαθμοί,

    -Αρης (8 αγώνες) 14

    3. Πανιώνιος 13

    -Ολυμπιακός 13

    -Προοδευτική 13

    6. ΠΑΟΚ 12

    -Παναθηναϊκός 12

    9. Αιγάλεω 10

    10. Ιωνικός 9

    11. Ξάνθη 8

    12. ΟΦΗ (8αγ) 6

    13. Καλλιθέα 5

    14. Ακράτητος 4

    - Γιάννινα 4

    16. Παναχαϊκή 1

    [13] Αρση Βαρών: Διακρίσεις της ελληνικής αποστολής

    Aννα Κούρτη 23/11/2002 6:21:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ενα ακόμη μετάλλιο πρόσθεσε στη συγκομιδή της η εθνική μας ομάδα Αρσης Βαρών, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Βαρσοβία, καθώς η Χριστίνα Ιωαννίδη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ζετέ της κατηγορίας των 75 κιλών με επίδοση 132,5 κιλά. Η 20χρονη πρωταθλήτρια μας, ήταν 6η στο αρασέ με 102,5 κιλά και 4η στο σύνολο με 235 κιλά. Οι επιδόσεις της Ιωαννίδη σε ζετέ και σε σύνολο, αποτελούν πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών. Ελπίδες για μία ακόμη ελληνική διάκριση έχει και ο Ηρακλής Ψωμιάδης στη κατηγορία 85 κιλών. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών μεταδίδεται απευθείας από την ΕΤ-1, από τις 6 το απόγευμα.

    Δεν θα αγωνιστεί ο Κάχι Καχιασβίλι

    Ατυχος ωστόσο, στάθηκε ο πρωταθλητής μας στα 85 κιλά, Γιώργος Μαρκούλας, καθώς τραυματίστηκε στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού του. Ο Μαρκούλας πρόκειται να επιστρέψει στις προπονήσεις σε πέντε με έξι εβδομάδες. Ο Μαρκούλας δεν κατάφερε να ανυψώσει τα 162,5 κιλά (είχε 157,5 κιλά στην πρώτη προσπάθειά του) και έπεσε στο πλατό, ενώ η μπάρα τον χτύπησε στο αριστερό πόδι του.

    Ο γιατρός της Εθνικής μας ομάδας, Γιώργος Τσίκουρης, μετέφερε αμέσως τον 18χρονο πρωταθλητή μας στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Βαρσοβίας, όπου διαπιστώθηκε, ότι έχει υποστεί εξάρθρημα οστού στο δεύτερο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού του και έτσι του τοποθετήθηκε νάρθηκας.

    Δεν θα αγωνιστεί τελικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών, που διεξάγεται στην Βαρσοβία, ο τρεις φορές Ολυμπιονίκης Κάχι Καχιασβίλι.

    Σύμφωνα όμως με δηλώσεις του ο Ελληνας πρωταθλητής θα παραμείνει στην πολωνική πρωτεύουσα προκειμένου να παρακολουθήσει τις προσπάθειες των μελλοντικών αντιπάλων του στα 105 κιλά, μια κατηγορία στην οποία δεν έχει αγωνιστεί ποτέ, αφού μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 συμμετείχε στα 94 κιλά.

    "Πολλοί από αυτούς που νίκησα στο Σίδνεϊ έχουν ανέβει κι αυτοί στα 105. Αρα πιστεύω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να δω κάποια πράγματα", τόνισε ο Καχιασβίλι, που συμπληρώνει πλέον δύο χρόνια και δύο μήνες αγωνιστικής απραξίας, δίνοντας όμως για τον επόμενο Απρίλιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Λουτράκι.

    "Δεν ξέρω αν θα λάβω μέρος στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βανκούβερ, όμως, στο Λουτράκι θα είμαι σίγουρα", τόνισε ο Καχιασβίλι.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    [14] UEFA: Στo ΓΣΠ Λευκωσίας ο αγώνας Μακάμπι-ΑΕΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 23/11/2002 1:22:00 μμ

    Οριστικά στο ΓΣΠ της Λευκωσίας θα διεξαχθεί ο αγώνας Μακάμπι Χάιφα με την ΑΕΚ στις 12 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του γ' γύρου για το Κύπελλο UEFA, κάτι που επιβεβαίωσε η διοίκηση του ισραηλινού συλλόγου. Στο ίδιο στάδιο, οι Ισραηλινοί έδωσαν φέτος και τους αγώνες τους για την α' φάση του Champions League, φιλοδωρώντας τον Ολυμπιακό και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με συνολικά έξι τέρματα, ενώ μόνο η Λεβερκούζεν κατάφερε να φύγει αλώβητη (νίκησε 2-0). Ετσι, πλέον απομένει το τυπικό μέρος, που είναι η επικύρωση από πλευράς UEFA, της έδρας που επέλεξαν οι Ισραηλινοί για να φιλοξενήσουν τον αγώνα με την Ένωση, η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο 48ωρο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 November 2002 - 17:59:05 UTC