Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικός μαραθώνιος για το Κυπριακό
  • [02] Έντονες αντιπαραθέσεις στο συνέδριο της ΓΣΕΕ
  • [03] Τριήμερη άσκηση ''Ουράνιο Τόξο 2002''
  • [04] Εορτασμός της Εθνικής αντίστασης στο Γοργοπόταμο
  • [05] Συνεδρίαση του Ε.Γ ΠΑΣΟΚ αύριο
  • [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών ΙΚΑ- ΤΑΧΙ
  • [07] Βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία
  • [08] Κοινές οι θέσεις Τουρκίας-Ντενκτάς για σχέδιο Ανάν
  • [09] Νέος απολογισμός νεκρών στην Νιγηρία
  • [10] Σεισμική δόνηση 5,6 Ρίχτερ στην Κολομβία
  • [11] Ισημερινός: Β' γύρος εκλογής προέδρου
  • [12] Ράμσφελντ:Τελευταία επιλογή ο πόλεμος στο Ιράκ
  • [13] Βραβεία στους κορυφαίους αθλητές του 2002
  • [14] Champions League: Εκτός αποστολής ο Ρονάλντο
  • [15] Χρυσό μετάλλιο για τον Μάρα
  • [16] Επτά στα επτά η Εθνική Ανδρών μπάσκετ
  • [17] Ατομικό ρεκόρ της Κατσίδη στην Αρση Βαρών
  • [18] Καράτε: Πέμπτος ο Κώστας Παππάς
  • [19] Χάντμπολ (Γυναικών): Ελλάδα-Βουλγαρία 29-28

    [01] Διπλωματικός μαραθώνιος για το Κυπριακό

    24/11/2002 3:06:00 μμ

    Μαραθώνιο έντονων διπλωματικών διεργασιών, έχει ξεκινήσει η χώρα μας για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και για την επίλυση του πολιτικού ζητήματος, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός μετά τις συναντήσεις που είχε στη Χάγη δήλωσε ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τη διεύρυνση, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν στην Κοπεγχάγη. Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα θα ασκήσει όλα τα μέσα για την ένταξη της Κύπρου, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

    Επαφές Παπανδρέου σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον

    Η αναβλητική στάση της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί δυσκολίες για την επίλυση των προβλημάτων, επισημάνθηκε από όλους του συνομιλητές του πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος δήλωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των καθαρών λύσεων, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δεν θα δεχθεί διαπραγματεύσεις με όρους και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να το πετύχει.

    Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις επαφές και τα ταξίδια έως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι η ένταξη της Κύπρου πρέπει να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το πολιτικό πρόβλημα, ενώ υποστήριξε ότι η απάντηση της Ελλάδας στους αστερίσκους και τις υποσημειώσεις είναι οι καθαρές λύσεις.

    Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να μεταβεί στο Λονδίνο και την Τρίτη την Ουάσιγκτον. Στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθούν η ένταξη της Κύπρου και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται στην Κύπρο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Κόφι Αναν σχεδιάζει να προσκαλέσει στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες τους Κληρίδη και Ντενκτάς.

    [02] Έντονες αντιπαραθέσεις στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

    24/11/2002 3:30:00 μμ

    Σε κλίμα έντασης με έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε συνδικαλιστικές παρατάξεις, ολοκληρώθηκε το 31ο Καταστατικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης. Η ένταση πυροδοτήθηκε αργά χθες βράδυ όταν λόγω της ψήφου των συνδικαλιστών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, η πρόταση της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ με την υποστήριξη της ΔΑΚΕ για αλλαγή του ονόματος της ΓΣΕΕ με υιοθέτηση του όρου ''εργαζομένων αντί του όρου εργατών'' δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μη γίνει δεκτή από το συνέδριο. Χθες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανοίγοντας τις διαδικασίες του συνεδρίου χαρακτήρισε θετική την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ υπογράμμισε ως κεντρικό μήνυμα των συνδικάτων την αντίθεση με την εισοδηματική πολιτική όπως αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

    Νέα σελίδα αντιπαραθέσεων μέσα στα συνδικάτα

    Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος στην ομιλία του στο κλείσιμο του συνεδρίου αναφέρθηκε απαξιωτικά στους συνδικαλιστές του ΣΥΝ, κάνοντας λόγο για υποστηρικτές των υποδίκων για την υπόθεση της τρομοκρατίας.

    Η φράση αυτή οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και την αποχώρηση των συνδικαλιστών του ΣΥΝ από το συνέδριο.

    Επίσης, ο κ. Πολυζωγόπουλος προσπάθησε να εκτονώσει το κλίμα αποσύροντας την επίμαχη φράση και ζητώντας να διαγραφεί από τα πρακτικά αλλά ήταν πλέον αργά.

    Η τελική απόφαση του συνεδρίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές σε δευτερεύοντα σημεία σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα και βελτίωσης της λειτουργίας τους.

    Τέλος, πολλοί συνδικαλιστές εκτιμούσαν ότι η όξυνση των αντιπαραθέσεων ειδικά μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝ ανοίγει μια νέα σελίδα πολώσεων και αντιπαραθέσεων μέσα στα συνδικάτα.

    Κεντρικά σημεία της απόφασης

    Τα κεντρικά σημεία της απόφασης είναι:

    η ενοποίηση ομοειδών ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων σε περιφερειακό επίπεδο. το αίτημα για αύξηση των εσόδων αλλά και διαχείρισή τους υπό τον έλεγχο των συνδικάτων από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. η κατάργηση της ρήτρας που προέβλεπε περιορισμούς στις θητείες του προέδρου και των μελών του προεδρείου. η προοπτική της ενοποίησης με την ΑΔΕΔΥ με το πενταετές χρονοδιάγραμμα σύγκλισης των δύο οργανώσεων.

    Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι οι αποφάσεις αυτές απέχουν αρκετά από τις ανάγκες ανασυγκρότησης των συνδικάτων και αντιστροφής του κλίματος μείωσης της συνδικαλιστικής πυκνότητας.

    [03] Τριήμερη άσκηση ''Ουράνιο Τόξο 2002''

    24/11/2002 7:08:00 μμ

    Η εντυπωσιακή τριήμερη άσκηση "Ουράνιο Τόξο 2002" που σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώθηκε σήμερα με την επιτυχή αντιμετώπιση αεροπειρατείας. Την άσκηση πήραν μέρος 1.800 άτομα από την ΕΛ.ΑΣ, από τις ένοπλες δυνάμεις και τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στην ασφάλεια των αγώνων. Το σενάριο περιελάμβανε αεροπειρατεία στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και απειλή τοποθέτησης βόμβας σε πλωτό ξενοδοχείο στον Πειραιά.

    [04] Εορτασμός της Εθνικής αντίστασης στο Γοργοπόταμο

    24/11/2002 6:50:00 μμ

    Ιστορική μέρα η σημερινή για την Ελλάδα, καθώς πριν από 60 χρόνια οι ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου. Το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών τελέστηκε δοξολογία για όσους θυσιάστηκαν πολεμώντας για την ελευθερία. Η παρουσία του Θέμη Μαρίνου και του Αρθρουρ Εντμοντ που είναι οι δυο εν ζωή σαμποτέρ που ανατίναξαν την γέφυρα του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου 1942, μαζί με δεκάδες απογόνους των υπολοίπων 10 σαμποτέρ αποτέλεσαν την ξεχωριστή νότα στο φετινό εορτασμό της Εθνικής αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις συνθήκες και στις συνέπειες της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου τονίζοντας παράλληλα την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα μηνύματα της ενωμένης εθνικής αντίστασης.

    Ενώ, χαρακτήρισε κρίσιμη την φάση που διανύουμε και έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό εκφράζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για τον διάλογο στα πλαίσια του σχεδίου του Κόφι Ανάν.

    Οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων αναφέρθηκαν ανάγλυφα στις εικόνες της αντίστασης τονίζοντας σαν κορυφαία την ανατίναξη του Γοργοποτάμου, ενώ στο χρονικό των ημερών εκείνων και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η ανατίναξη αναφέρθηκε ο Θέμις Μαρίνος και ο Αρθρουρ Εντμοντ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πολύ καλός καιρός επέτρεψε να φτάσουν στο Γοργοπόταμο εκατοντάδες αγωνιστές της εθνικής αντίστασης απ' όλα τα σημεία της χώρας, καθώς αυτή την περίοδο εξελίσσονται τα έργα ανάδειξης του χώρου του Γοργοπόταμου κάτι που χρόνια ζητούσαν οι αντιστασιακές οργανώσεις.

    [05] Συνεδρίαση του Ε.Γ ΠΑΣΟΚ αύριο

    24/11/2002 1:47:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Η προετοιμασία της κοινής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Πέμπτη είναι το αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη.

    Στη συνεδρίαση αναμένεται ο κ. Σημίτης να ενημερώσει τα μέλη του ανωτάτου πολιτικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά και ειδικότερα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών ΙΚΑ- ΤΑΧΙ

    24/11/2002 4:26:00 μμ

    Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων θα είναι η ερχόμενη. Οι γιατροί του ΙΚΑ εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο, ενώ θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Επίσης, σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν οι ιδιοκτήτες ταξί την ερχόμενη εβδομάδα, διεκδικώντας την αύξηση του κομίστρου και αντιδρώντας στην αύξηση των λεωφορειολωρίδων και την απαγόρευση εισόδου και κυκλοφορίας τους. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα ταξί την Τετάρτη από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 5 το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ). Παράλληλα, την Πέμπτη το πρωί θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στις λεωφορειολωρίδες.

    [07] Βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία

    24/11/2002 6:46:00 μμ

    Αμφίρροπο θεωρείται το αποτέλεσμα των πρόωρων γενικών εκλογών που διεξήχθησαν σημερα στην Αυστρία. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από την ψήφο των αναποφάσιστων δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Γιέργκ Χάιντερ, την οποία διεκδικούν το συντηριτικό Λαϊκό Κόμμα και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Σύμφωνα με τα exit polls, το συντηρητικό κόμμα του Αυστριακού καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σούσελ αναμένεται ότι θα προηγηθεί συγκεντρώνοντας το 43,2% των ψήφων, το Κόμμα των Ελευθέρων του Γιέργκ Χάιντερ, θα σημειώσει μεγάλες εκλογικές απώλειες, περιοριζόμενο στο 10,1% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται ότι θα συγκεντρώσουν το 36,5% των ψήφων και οι Πράσινοι 8,2%. Οι κάλπες έκλεισαν στις έξι το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά δύο ώρες μετά. Στις εκλογές κρίνονται οι 183 έδρες της Κάτω Βουλής.

    Πολιτικοί παρατηρητές πάντως εκτιμούν ότι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι οι περίπου 380.000 ψήφοι δι' αλληλογραφίας, που θα ενταχθούν στις υπόλοιπες στις 2 Δεκεμβρίου, λίγο πριν ανακοινωθεί το οριστικό αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών.

    [08] Κοινές οι θέσεις Τουρκίας-Ντενκτάς για σχέδιο Ανάν

    24/11/2002 6:20:00 μμ

    O Τούρκος υπουργός

    Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς

    Οι θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για το σχέδιο Ανάν βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο σημείο με τις απόψεις του Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ανατολή". Μετά την πρώτη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Ντενκτάς, ο Γιασάρ Γιακίς είπε: "ότι σκεφτόμαστε εμείς για το σχέδιο, περίπου τα ίδια πράγματα σκέφτεται και ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος".

    Αναγκαίες οι διαπραγματεύσεις

    Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε πως "άλλο πράγμα είναι να δεχθούμε το σχέδιο και άλλο να το διαπραγματευτούμε. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις".

    Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η γραμμή στο εδαφικό και να υπάρξει πιο ίση κατανομή των υδάτινων πηγών. "Υπάρχουν προβλήματα σχετικά με τη δομή του κράτους. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς διαπραγμάτευση", υπογράμμισε.

    Ο Τούρκος υπουργός θα συναντηθεί εκ νέου με τον Ραούφ Ντενκτάς στις 21.30 ώρα Ελλάδας, ενώ θα έχει συνομιλίες και με Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Τη Δευτέρα ο Γιακίς θα μεταβεί στη Λισσαβόνα όπου θα βρίσκεται και ο Ταγίπ Ερντογάν.

    Ηδη ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπτνουλάχ Γκιουλ χαρακτήρισε "θετικό" το σχέδιο Αναν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει και τα "εθνικά συμφέροντα" της Αγκυρας.

    Ερντογάν: ''σκέφτομαι την ευημερία των Τουρκοκυπρίων''

    Την οικονομική ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τα κατεχόμενα της Κύπρου, υπογράμμισε ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

    Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά "σκέφτομαι την ευημερία των Τουρκοκυπρίων. Υπάρχει ανάπτυξη στο Νότο, αλλά όχι και στο Βορρά. Η Τουρκία πρέπει να κάνει πολύ σοβαρά βήματα για να λύσει το πρόβλημα αυτό. Κι αυτό είναι το ενιαίο κράτος που θα στηρίζεται σε δύο ίσα και κυρίαρχα ιδρυτικά κράτη. Στη συνέχεια μπορούν να συζητηθούν τα υπόλοιπα".

    Απαντώντας στην παρατήρηση ότι τα όσα δηλώνει ο ίδιος σχετικά με το Κυπριακό "ακούγονται περισσότερο ως κυβερνητική και όχι κρατική πολιτική".

    Επίσης, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι "δεν υπάρχει όρος ότι δεν αλλάζει η κρατική πολιτική. Το ζητούμενο είναι τα συμφέροντα της χώρας" και αναφερόμενος στο κυβερνών κόμμα και την πολιτική εξουσία συμπλήρωσε: "Θα κάνει την κρατική πολιτική αρμονική προς τη δική της πολιτική". Ο Ερντογάν έκανε λόγο για "αμοιβαίες υποχωρήσεις", αλλά αναρωτήθηκε "για ποιο λόγο εγώ να δώσω την Καρπασία ή τη Μόρφου";

    [09] Νέος απολογισμός νεκρών στην Νιγηρία

    24/11/2002 5:03:00 μμ

    Οι αρχές της Νιγηρίας και οι διοργανωτές των καλλιστείων για την ανάδειξη της Μις Κόσμος 2002 αποφάσισαν να ακυρωθεί ο διαγωνισμός στη χώρα αυτή, ύστερα από τις συγκρούσεις στη πόλη Καντούνα και στη πρωτεύουσα Αμπούζα, της Νιγηρίας. Τα αιματηρά επεισόδια μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη από την πόλη Καντούνα, στη Νιγηρία, όταν μια εφημερίδα έγραψε ότι ο προφήτης Μοχάμεντ, αν ζούσε σήμερα, θα παντρευόταν μια από τις διαγωνιζόμενες των καλλιστείων. Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού έκαναν λόγο για τουλάχιστον 215 νεκρούς και 400 τραυματίες, ενώ άλλοι 4.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Λονδίνο το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2002.

    Παρόμοιες ταραχές πριν 2 χρόνια

    Εξαγριωμένοι μουσουλμάνοι ζητούσαν να μην διεξαχθεί στην Αμπούζα ο διαγωνισμός ομορφιάς και προχώρησαν σε βανδαλισμούς στα προάστεια της πόλης, ενώ πυρπόλησαν κτίρια κια χριστιανικές εκκλησίες.

    Η πόλη Καντούνα έχει βρεθεί και στο παρελθόν στο επίκεντρο θρησκευτικών συγκρούσεων εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας εκεί τόσο της μουσουλμανικής όσο και της χριστιανικής κοινότητας.

    Πριν από δύο χρόνια σε παρόμοιες ταραχές στη Καντούνα είχαν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.

    Αρκετές μουσουλμανικές οργανώσεις εξακολουθούσαν να αντιδρούν στη διεξαγωγή του διαγωνισμού ομορφιάς στη χώρα τους, θεωρώντας τον ως "παρέλαση γύμνιας".

    Τέλος, οι 90 διαγωνιζόμενες μεταφέρθηκαν σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αμπούζα υπό μεγάλη αστυνομική προστασία.

    Αρκετές από τις υποψήφιες για το φετινό παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς εκδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, λόγω της έκρυθμης κατάστασης και των βίαιων επεισοδίων.

    Πηγές: BBC-ΑΠΕ

    [10] Σεισμική δόνηση 5,6 Ρίχτερ στην Κολομβία

    24/11/2002 3:28:00 μμ

    Σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε χθες το βράδυ αραιοκατοικημένη περιοχή στην κεντρική Κολομβία (επαρχία Μέτα). Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Μπογκοτά. Η εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού, που διήρκεσε αρκετά δεύτερα, δόθηκε από το κολομβιανό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

    [11] Ισημερινός: Β' γύρος εκλογής προέδρου

    24/11/2002 3:11:00 μμ

    Ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής απο τον λαό του προέδρου του Ισημερινού, σε δεύτερο τελικό γύρο ψηφοφορίας. Η σημερινή ψηφοφορία ξεκίνησε στις 14.00 ώρα Ελλάδας( 07.00 τοπική ώρα). Αντίπαλοι είναι ο Λούτσιο Γκουτιέρες που εκπροσωπεί τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς και ο Αλβαρο Νόμποα που εκπροσωπεί τον πολιτικό χώρο της Δεξιάς. Οι περίπου οκτώ εκατομμύρια εκλογείς καλούνται στις κάλπες να επιλέξουν μεταξύ των δύο τον διάδοχο του "ανεξάρτητου" πρόεδρου Γκουστάβο Νόμποα και ενώ η χώρα της Κεντρικής Αμερικής διέρχεται σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

    [12] Ράμσφελντ:Τελευταία επιλογή ο πόλεμος στο Ιράκ

    24/11/2002 12:02:00 μμ

    Διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ντόναλτ Ράμσφελντ όσον αφορά το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Ράμσφελντ τόνισε ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ είναι η τελευταία επιλογή και όχι η πρώτη για τον Αμερικανό πρόεδρο. Συγκεκριμένα είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει να διαλέξει μεταξύ του να παραμείνει στην εξουσία και να αφοπλιστεί από τα όπλα μαζικής καταστροφής ή να κρατήσει τα όπλα του και να διακινδυνεύψει να χάσει τα πάντα σε έναν πόλεμο.

    Ο Σαντάμ πρέπει να αλλάξει στάση και να "ανοίξει" τη χώρα του, συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός, τη στιγμή που οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ, βρίσκονται ήδη στο Ιράκ, μετά την απόλυτη συμόρφωση του προέδρου του Ιράκ στην απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Δεν έχει το Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής, αναφέρει η ''Ας Σάουρα''

    Εν τω μεταξύ, σε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα "Ας Σάουρα", όργανο του κυβερνώντος κόμματος Μπάας, αναφέρει ότι οι ειδικοί του ΟΗΕ σε θέματα αφοπλισμού "δεν πρόκειται να βρουν τίποτε για τον απλό λόγο ότι το Ιράκ δεν διαθέτει τέτοια όπλα". "Ομως ας τους αφήσουμε να ερευνήσουν, καθώς η Αμερική θέλει να διατηρήσει την ψευδαίσθηση αυτή ,για να δικαιολογήσει τα επιθετικά της σχέδια", προσθέτει η εφημερίδα.

    "Η Αμερική δεν αντιλαμβάνεται πως οι ίδιοι οι Ιρακινοί είναι τα όπλα της χώρας τους, όπλα φτιαγμένα από σάρκα και αίμα", τονίζει η "Ας Σάουρα".

    Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι "οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί απομονωμένες", χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πολιτική "γελοία" και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους "κλόουν".

    "Ο Μπους έχει καταστεί η πιο μισητή προσωπικότητα στον κόσμο και τον μεταχειρίζονται με όλες τις εκφράσεις", τονίζει το δημοσίευμα, αναφερόμενο μάλιστα και σε πρόσφατες δηλώσεις Καναδού υψηλόβαθμου αξιωματούχου που τον χαρακτήριζε "κρετίνο".

    [13] Βραβεία στους κορυφαίους αθλητές του 2002

    24/11/2002 7:39:00 μμ

    Τους κορυφαίους αθλητές της αγωνιστικής περιόδου 2002, βράβευσε σήμερα ο Σύλλογος Φίλων Κλασικού Αθλητισμού (Σ.Φ.Κ.Α.) στην ετήσια γιορτή που διοργανώνει. Ο Κώστας Κεντέρης ήταν ένας εκ των εκλεκτών του Συλλόγου, αφού βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος της χρονιάς, χάρη στο 3ο συνεχόμενο μετάλλιο που κατέκτησε σε μεγάλη διοργάνωση (Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) και τον εντυπωσιακό χρόνο που σημείωσε στον τελικό των 200μ. του Ευρωπαϊκού με 19.85, επίδοση που αποτελεί και την δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στην Ευρώπη. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, ενώ βραβεύτηκαν ο προπονητής Χρήστος Τζέκος και ο Εθνικός προπονητής, Οδυσσέας Παπατώλης.

    Το βραβείο της καλύτερης αθλήτριας κατέκτησε η Κατερίνα Βόγγολη, η οποία ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου (δισκοβολία).

    Όσο για τους κορυφαίους νέους, ο τίτλος πήγε στον Περικλή Ιακωβάκη, που κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ. εμπόδια με 48.66 και στην Στέλλα Πιλάτου, που κατέλαβε την 6η θέση στο μήκος του Ευρωπαϊκού.

    Στην κατηγορία εφήβων-νεανίδων, ο τίτλος πήγε στα χέρια δύο επικοντιστών.

    Στον Σταύρο Κουρουπάκη και στην Δήμητρα Εμμανουήλ, δύο αθλητές που άφησαν υποσχέσεις με τις εμφανίσεις, που πραγματοποίησαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κίνγκστομ.

    Τέλος, η Μωϋσίδου και ο Στεργιούλης βραβεύτηκαν ως οι καλύτεροι σε κορασίδες και παίδες αντίστοιχα.

    [14] Champions League: Εκτός αποστολής ο Ρονάλντο

    Πηγή: ΑΠΕ 24/11/2002 6:13:00 μμ

    Χωρίς τον Ρονάλντο θα παραταχθεί η Ρεάλ Μαδρίτης την ερχόμενη Τρίτη στο μεγάλο ντέρμπι με την Μίλαν για την 2η φάση του Champions League. Ο Βραζιλιάνος άσος έχει προσβληθεί από ίωση και ταλαιπωρείται από υψηλό πυρετό, γεγονός που του στέρησε την συμμετοχή και στο χθεσινό "εγχώριο" ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα. Ο πρώτος σκόρερ και μεγάλος πρωταγωνιστής του Μουντιάλ, αρρώστησε στο διάστημα της παραμονής του στην Νότια Κορέα, όπου αγωνίσθηκε με την Eθνική Βραζιλίας και όπως δήλωσε ο Χόρχε Βαλντάνο, ακολουθεί θεραπευτική αγωγή με αντιβίωση.

    [15] Χρυσό μετάλλιο για τον Μάρα

    24/11/2002 8:03:00 μμ

    Ο Έλληνας πρωταθλητής Βλάσης Μάρας αγωνίστηκε για ακόμα μια φορά "άξια" στο μονόζυγο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής, που διεξάγεται στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας. Ο Μάρας προκρίθηκε στον τελικό του μονόζυγου με την δεύτερη καλύτερη επίδοση (9.637). Αντίθετα, ο Βασίλης Τσολακίδης, παρ' ότι ένα από τα φαβορί, δεν τα κατάφερε. Με πολλά προβλήματα στο πρόγραμμά του, βαθμολογήθηκε με 7.775 κι έμεινε εκτός τελικού στο δίζυγο.

    [16] Επτά στα επτά η Εθνική Ανδρών μπάσκετ

    24/11/2002 4:14:00 μμ

    Ο έβδομος κρίκος στην αλυσίδα των επιτυχιών της Eθνικής μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών, στην ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2003 μπήκε χθες στο κλειστό της Ηλιούπολης, επικρατώντας 103-45 της Ρουμανίας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης και οι παίκτες του έκαναν το 7/7 κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς τη Σουηδία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα συνεχίσει την προετοιμασία του, αφού έχει έναν ακόμη αγώνα σε αυτή τη φάση και συγκεκριμένα την Τετάρτη με αντίπαλο τη Δανία. Η Εθνική θα αναχωρήσει την Τρίτη το πρωί για τη Δανία.

    Δηλώσεις Σιγάλα-Παπαλουκά

    "Παλεύουμε σε κάθε παιχνίδι. Υπάρχει δυναμισμός, ικανότητες, αλλά και πειθαρχία και εκεί έγκειται και η τεράστια διαφορά που παρουσιάζει η ομάδα. Το θέμα δεν είναι να υπάρχει ταλέντο και δυνατότητες, αλλά το ταλέντο αυτό να μην χύνεται. Να το ελέγχεις και να το χειρίζεσαι όπως πρέπει μέσα στο παιχνίδι. Και αυτό γίνεται τώρα. Το καλό είναι ότι όσοι ξεκινούν τώρα στην Εθνική ξεκινούν με έναν προπονητή που τους δίνει τρομερές αρχές και βάσεις", τόνισε ένας από τους βασικούς συντελεστές της Εθνικής ο Γιώργος Σιγάλας.

    Ο παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Θοδωρής Παπαλουκάς δήλωσε ότι "είναι πολύ ωραία να παίζεις μπροστά σε Ελληνες φιλάθλους. Νιώθεις πολύ ωραία και κάνει πιο εύκολο και το έργο σου στο γήπεδο, γιατί σε βοηθάει πολύ. Όλα τα παιδιά έπαιξαν καλά. Όλοι θέλαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω για τον κόσμο, αλλά και γι' αυτό το 7/7 που έχουμε πετύχει. Θέλουμε το αήττητο ως τη Σουηδία και θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε".

    Βαθμολογίες ομίλων

    A' Όμιλος

    Βαθμολογία:

    Τουρκία 13 Λιθουανία 13 Ουκρανία 12 Βουλγαρία 10 Ελβετία 8 Ολλανδία 7

    Β' Όμιλος

    Βαθμολογία:

    Ελλάδα 14 Ισπανία 13 Ισραήλ 10 Ρουμανία 9 Βέλγιο 7 Δανία 7

    Γ' Όμιλος

    Βαθμολογία

    Κροατία 13 Γερμανία 13 Βοσνία 12 Ιρλανδία 9 ΠΓΔΜ 9 Κύπρος 7

    Δ' Όμιλος

    Βαθμολογία

    Λετονία 12 Γαλλία 12 Ουγγαρία 11 Εσθονία 10 Πολωνία 9 Λευκορωσία 9

    Ε' Όμιλος

    Βαθμολογία

    Ιταλία 13 Ρωσία 12 Σλοβενία 11 Αγγλία 9 Τσεχία 9 Πορτογαλία 9

    [17] Ατομικό ρεκόρ της Κατσίδη στην Αρση Βαρών

    24/11/2002 2:05:00 μμ

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Θεανώ Κατσίδη στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών που διεξάγεται στη Βαρσοβία. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μετείχε στο β' γκρουπ της κατηγορίας των 75 κιλών και κατέρριψε τα ατομικά της ρεκόρ, σηκώνοντας 100 κιλά στο αρασέ, 135 στο ζετέ και 235 στο σύνολο. Η Κατσίδη περιμένει τη διεξαγωγή του α' γκρουπ στις 2 μετά το μεσημέρι, για να μάθει τη θέση της στην τελική κατάταξη.

    [18] Καράτε: Πέμπτος ο Κώστας Παππάς

    24/11/2002 7:36:00 μμ

    Οι θετικές εμφανίσεις, χωρίς μετάλλιο αυτή τη φορά, συνεχίστηκαν στην Μαδρίτη, όπου ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καράτε Ανδρών-Γυναικών. Καλύτερη παρουσία στη σημερινή μέρα ήταν του Κώστα Παππά (70κ.), ο οποίος κατέλαβε την 5η θέση. Ο Έλληνας αθλητής, παρά το άσχημο ξεκίνημα, αφού ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα από τον Ντι Τομένικο, κατάφερε να φθάσει στον τελικό του ρεπασάζ, όπου τον "τράβηξε" ο Ιταλός πρωταθλητής (έφθασε στον τελικό). Οι υπόλοιποι καρατέκα δεν κατάφεραν να φθάσουν στη διάκριση.

    Εκεί ο Παππάς νίκησε τον Ντιντάτε (Πορτογαλία) 4-1, Φαβρέ (Ελβετία) 3-1, Ανταμ (Σκωτία) 6-0 και ηττήθηκε από τον Χαμού (Γαλλία) 3-2.

    Ο Σπύρος Μαργαριτόπουλος (80κ.) νίκησε στον πρώτο αγώνα τον Παρς (Εσθονία) 4-1 και ηττήθηκε από τον Ρόου (Βέλγιο) 12-4.

    Ο Ηρακλής Τσαμουρλίδης (+80κ.) νίκησε τον Φρέιτακ (Γερμανία) 2-0 και ηττήθηκε από τον Κόναν (Ακτή Ελεφαντοστούν) 1-0, ενώ η Αργυρώ Κωστή ηττήθηκε στο πρώτο της παιχνίδι από την Φίσερ (Γαλλία) 6-3. Να σημειώσουμε ότι ο "χάλκινος" Παγκόμιος Πρωταθλητής της κατηγορίας όπεν, Κώστας Παπαδόπουλος, δεν αγωνίσθηκε σήμερα, στα 75 κιλά, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον χθεσινό τραυματισμό του στο πρόσωπο.

    [19] Χάντμπολ (Γυναικών): Ελλάδα-Βουλγαρία 29-28

    24/11/2002 5:47:00 μμ

    Η Εθνική μας ομάδα χάντμπολ γυναικών "πήρε το αίμα της πίσω" από την Βουλγαρία, καθώς στον δεύτερο αγώνα της για τα προκριματικά (1ος όμιλος) του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2003, νίκησε 29-28 την ομάδα της γειτονικής χώρας. Ο αγώνας έγινε στο Λέχοβο της Φλώρινας και ήταν ο επαναληπτικός του 30-19, σκορ με το οποίο οι Βουλγάρες κέρδισαν την περασμένη Τετάρτη στο Γκάμπροβο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 24 November 2002 - 19:03:39 UTC