Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντικές επαφές ξεκινά ο Γ. Παπανδρέου
  • [02] Εξοπλιστικές κόντρες!
  • [03] Ανοιξαν τα βενζινάδικα
  • [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [05] Πριν το 2004 έτοιμα τα έργα
  • [06] Απεργούν και οι οδηγοί ταξί
  • [07] Αυστρία: Παραμένει στη θέση του ο Χάιντερ
  • [08] Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία
  • [09] ΗΠΑ: Νέο υπουργείο για περισσότερη ασφάλεια
  • [10] Νέα εισβολή Ισραηλινών στη Γάζα
  • [11] Στο Βερολίνο ο Χριστοδουλάκης
  • [12] Το 2004 τα πρώτα τέλη για το κτηματολόγιο
  • [13] Αρνητικός ο Γιόχανσον για την συνυποψηφιότητα του 2008
  • [14] Champions League: Επιστροφή στη δράση
  • [15] Νέα ποικιλία ρυζιού γεννήθηκε σε εργαστήριο

    [01] Σημαντικές επαφές ξεκινά ο Γ. Παπανδρέου

    26/11/2002 11:05:00 πμ

    Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις προκειμένου να συνομιλήσουν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Στο μεταξύ, τις προοπτικές, που διαγράφονται για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση συζήτησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών και ο Τούρκος ομόλογός του, Γιασάρ Γιακίς.

    Θετικός ο Γιακίς στο σχέδιο Ανάν για διαπραγματεύσεις

    Ο κ. Γιακίς τόνισε ότι η Αγκυρα προσεγγίζει θετικά το σχέδιο Αναν, ενώ προέβη στην εκτίμηση πως ''μπορεί αυτό να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση''. Επισήμανε ωστόσο ότι ''θα χρειασθούν περαιτέρω ανάλυση και διευκρινίσεις''.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η προώθηση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών και προέτρεψε τον Τούρκο ομόλογό του να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων έως την 12η Δεκεμβρίου. Ο Τούρκος αξιωματούχος επανέλαβε πως ''η Αγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο, ο οποίος του ανέφερε πως αναμένει την απάντηση του Ραούφ Ντενκτάς μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης και των διευκρινίσεων.

    Να σημειωθεί ότι ο κ. ντε Σότο, ο οποίος αργότερα σήμερα συναντάται με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Βερολίνο, αναμένεται να έρθει την Παρασκευή στην Αθήνα.

    Ντενκτάς: Διαπραγματεύσιμο το σχέδιο Ανάν

    Στο μεταξύ, περισσότερο χρόνο για να απαντήσει στο σχέδιο Ανάν ζήτησε ο Ραούφ Ντενκτάς σε τηλεφωνική συνέντευξή του προς το τουρκοκυπριακό κανάλι Μπαϊράκ. Αναφερόμενος στο τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, σύμφωνα με το οποίο επρόκειτο να δώσει εντός των προσεχών δύο ημερών θετική γραπτή απάντηση στις προτάσεις Αναν ο κ. Ντενκτάς είπε πως δεν είναι σωστό να μεταδίδεται η είδηση ότι αποδεχόμαστε ένα σχέδιο που περιέχει χάρτες και στοιχεία που δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση διαπραγμάτευσης, αλλά προκειμένου να διορθώσουμε τα σημεία αυτά πρέπει να τα διαπραγματευτούμε.

    Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον εκπρόσωπο του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο.

    Εν τω μεταξύ συνεχίζει την ευρωπαϊκή του περιοδεία ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε από την Πορτογαλία ότι το σχέδιο του ΟΗΕ έχει θετικές και αρνητικές πλευρές. Εκτίμησε δε ότι είναι πιθανόν να διευθετηθεί το ζήτημα της Κύπρου μέσω διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων θυσιών, ώστε να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

    Οχι στην άρνηση διαλόγου

    Το σχέδιο Ανάν αποτελεί αφετηρία διαπραγμάτευσης επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος απέσπασε τη στήριξη των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς στο θέμα. Οι προτάσεις του σχεδίου Ανάν, τόνισε ο κ. Σημίτης, πρέπει να εξεταστούν και υπό το πρίσμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέλιξη που θα γεφυρώσει διαφορές, θα περιορίσει την εξάρτηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Τουρκία και θα δυναμώσει κοινά συμφέροντα των δύο κοινοτήτων. Ο κ. Σημίτης διαφώνησε με όσους θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνει τώρα διαπραγμάτευση και ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να βιάζεται.

    Το Κυπριακό θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    [02] Εξοπλιστικές κόντρες!

    26/11/2002 9:23:00 πμ

    Εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που αφορούν την αγορά 42 μεταφορικών και 12 επιθετικών ελικοπτέρων, τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών και τη ναυπήγηση μιας κορβέτας, ενέκρινε χθες το ΚΥΣΕΑ. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι αιχμάλωτη των οικονομικών συμφερόντων, σχολίασε η Ν.Δ., κατηγορώντας τον υπουργό Αμυνας Γ.Παπαντωνίου για περιφρόνηση του χρήματος των φορολογουμένων.

    Σημίτης: Αγοράσαμε τα απολύτως αναγκαία

    Ο Κώστας Σημίτης χθες υπογράμμισε ότι "αγοράσαμε ό,τι μας ήταν απόλυτα αναγκαίο", ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η διαπραγμάτευση έγινε απευθείας με τις κατασκευάστριες εταιρείες, χωρίς προμήθειες σε μεσάζοντες. Το ενδιαφέρον του κ. Καραμανλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ίσως να προέρχεται από ενδιαφέρον του κόμματός του για τις προμήθειες αυτές, παρατήρησε ο Γιάννος Παπαντωνίου, σχολιάζοντας τις καταγγελίες του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας για αδιαφάνεια.

    Τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα εντάσσονται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού, καθώς και στην εξυπηρέτηση εταιρειών και μεσαζόντων, ήταν η εκτίμηση του ΚΚΕ, ενώ την αντίθεσή του στην προώθηση τέτοιων εξοπλιστικών προγραμμάτων εξέφρασε και ο Συνασπισμός.

    Δεν είμαστε εναντίον του εξοπλισμών, αλλά έχουμε την απαίτηση οι αγορές να γίνονται με τον πλέον διαφανή τρόπο, δήλωσε σήμερα στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος. Επίσης, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω του αρμόδιου τομεάρχη θα ζητήσει με ερώτηση στη Βουλή να πληροφορηθεί εάν και ποιες αγορές οπλικών συστημάτων έγιναν με διεθνείς διαγωνισμούς.

    Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

    Αναλυτικά το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε:

    την αγορά 42 μεταφορικών ελικοπτέρων από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Γιουροκόπτερ συνολικού ύψους 651 εκ. ευρώ. την αγορά 12 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι, συνολικού ύψους 683 εκ. ευρώ τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών τύπου Ες, η οποία θα γίνει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και θα εκτελεστεί από τη Γαλλο-ολλανδική εταιρεία Τάλες, ύψους 381 εκ. ευρώ τη ναυπήγηση μίας κορβέτας στα ναυπηγεία Ελευσίνας, σε συνεργασία με την αγγλική εταιρία Βόσπερ, συνολικού ύψους 415 εκ. ευρώ.

    Όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, οι αρχικές απαιτήσεις των κλάδων ήταν μεγαλύτερες και έφθαναν τα 4 δις ευρώ. Με τις παραγγελίες αυτές και το τεθωρακισμένο όχημα Κένταυρος που θα ακολουθήσει, κλείνει ο κύκλος παραγγελιών του εξοπλιστικού προγράμματος 2001-2005 και δεν θα ακολουθήσουν νέες παραγγελίες με στόχο, όπως είπε, σε ένα-δύο χρόνια το διατιθέμενο ποσοστό του ΑΕΠ για εξοπλισμού να μειωθεί κάτω από το 4%.

    [03] Ανοιξαν τα βενζινάδικα

    26/11/2002 8:20:00 πμ

    Κανονικά λειτουργούν σήμερα τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Η ομοσπονδία βενζινοπωλών αποφάσισε να μη συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, μετά τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών για τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει τα αιτήματά τους.

    [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΙΚΑ

    26/11/2002 8:42:00 πμ

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και σήμερα τα ιατρεία και οι κλινικές του ΙΚΑ, λόγω της απεργίας των γιατρών του ιδρύματος, ενώ 48ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει, για την Πέμπτη και Παρασκευή, και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

    [05] Πριν το 2004 έτοιμα τα έργα

    26/11/2002 11:45:00 πμ

    Έτοιμα θα είναι τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Αυτό επισήμανε σήμερα σε συνέδριο της εφημερίδας Εξπρές για τις μεγάλες εθνικές κατασκευές, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Τσακλίδης. Ο υφυπουργός υπογράμμισε, εξάλλου, ότι τα μεγάλα έργα θα έχουν συνέχεια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η συνέχεια αυτή θα στηριχθεί κυρίως σε ιδιωτικά κεφάλαια.

    [06] Απεργούν και οι οδηγοί ταξί

    26/11/2002 8:55:00 πμ

    Χωρίς ταξί θα παραμείνει η πρωτεύουσα, από τις πέντε το πρωί της Τετάρτης, μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών ταξί που ζητούν ελεύθερη είσοδο στις λεωφορειολωρίδες και αύξηση του κομίστρου.

    [07] Αυστρία: Παραμένει στη θέση του ο Χάιντερ

    26/11/2002 9:49:00 πμ

    Σε αλλαγή θέσης μέσα σε μία νύχτα προχώρησε ο πρώην αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FP), Γιέργκ Χάιντερ αποφασίζοντας σήμερα το πρωί να μην παραιτηθεί τελικά από την θέση του κυβερνήτη της επαρχίας της Καρινθίας. Χθες ο κ. Χάιντερ είχε δηλώσει την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή της χώρας του, μετά την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν ένας "ψήφος μομφής για εμένα και για την πολιτική μου.

    Πιέσεις για να αλλάξει θέση

    Ο Χάιντερ άλλαξε την αρχική του απόφαση μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από μέλη του κόμματός του και αποφάσισε να παραμείνει στην ηγεσία της επαρχίας για το υπόλοιπο της θητείας του μέχρι τον Μάρτιο του 2004, ενώ παράλληλα ανέλαβε την ευθύνη για τον εκλογικό καταποντισμό δηλώνοντας πως το ισχνό αποτέλεσμα του κόμματός του "ήταν ένα κρίσιμο μήνυμα από τους ψηφοφόρους".

    Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) συγκέντρωσε μόλις το 10,2%, από 26,9% που είχε στις προηγούμενες εκλογές, ενώ έπεσε από την πρώτη στην τρίτη θέση στη νότια επαρχία της Καρίνθιας.

    Νίκη της κεντροδεξιάς

    Παράλληλα, συντριπτική ήταν η νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές, καθώς πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό του σε βουλευτικές εκλογές, στην Αυστρία εδώ και 36 ολόκληρα χρόνια. Το κόμμα του Αυστριακού καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ συγκέντρωσε 42,3%, καταλαμβάνοντας 79 έδρες και πέτυχε αύξηση της δύναμής του κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες και κατά 27 έδρες, σε σχέση με το αποτέλεσμά στις προηγούμενες εκλογές της 3 Οκτωβρίου 1999.

    Ανοδο κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες και 4 έδρες είχε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που έλαβε ποσοστό 36,9% και 69 έδρες. Ωστόσο απώλεσε την πρώτη θέση για πρώτη φορά μετά το 1966, αποτυγχάνοντας το στόχο του να τη διατηρήσει και να ηγηθεί ενός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού.

    Τέλος, οι "Πράσινοι" πέτυχαν ελάχιστη βελτίωση, συγκεντρώνοντας 8,96% και λαμβάνοντας 16 έδρες.

    [08] Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία

    26/11/2002 11:19:00 πμ

    Παραλύει η δημόσια ζωή στη Γαλλία, καθώς μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών εναντίον των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που αποφάσισαν εικοσιτετράωρη απεργία, ζητώντας αύξηση των αποδοχών τους και αναστολή του προγράμματος απολύσεων. Στην απεργία συμμετάσχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με στάση εργασίας διαρκείας 32 ωρών, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν οι αεροπορικές συγκοινωνίες.

    Προβλήματα στις πτήσεις

    Η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ακύρωσε ήδη το 90 % των πτήσεων, ενώ και από τα υπόλοιπα δρομολόγια πολύ λίγα αναμένεται να πραγματοποιηθούν.

    Η απεργία των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας αναμένεται να προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους ευρωπαϊκούς αιθέρες και σοβαρότατα προβλήματα με ακυρώσεις πτήσεων και σε άλλες χώρες.

    Ήδη στη Βρετανία η British Airways ακύρωσε 64 πτήσεις από Λονδίνο προς Παρίσι και αντίστροφα, ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa έχει ματαιώσει 70 πτήσεις, ενώ και στα δρομολόγια άλλων εταιρειών προς, από και μέσω Γαλλίας αναμένεται να υπάρξουν ακυρώσεις και καθυστερήσεις.

    Η Ολυμπιακή από την πλευρά της αποφάσισε να επιτρέψει να γίνουν μόνο δύο πτήσεις από Αθήνα προς Παρίσι αυτή που ήταν προγραμματισμένη στις δέκα το πρωί και αυτή της Air France, στις τρεις το απόγευμα.

    Επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις

    Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Τα προβλήματα εστιάζονται στο παρισινό μετρό και στα μέσα μεταφοράς στο Μπορντό, τη Μασαλία και την Τουλούζη. Ωστόσο τα περισσότερα δρομολόγια των σιδηροδρόμων εκτελούνται κανονικά.

    Απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στην δημόσια εκπαίδευση, στις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων, στα υπουργεία και στις εταιρίες ενέργειας.

    Στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα πάρουν μέρος στη διαδήλωση που διοργανώνεται στο κέντρο του Παρισιού.

    [09] ΗΠΑ: Νέο υπουργείο για περισσότερη ασφάλεια

    26/11/2002 9:53:00 πμ

    Νομοθετικό διάταγμα με το οποίο ιδρύεται Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, υπέγραψε σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους , σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε ο ίδιος, να αντιμετωπιστεί ο συνεχιζόμενος κίνδυνος της τρομοκρατίας εναντίον αμερικανικών στόχων. Ο υποψήφιος για τη θέση του πρώτου υπουργού Eσωτερικής Aσφαλείας είναι το Τομ Ριτζ, πρώην κυβερνήτης της Πενσυλβάνια, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για αρκετές επιχειρήσεις ασφαλείας έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου. Το νέο υπουργείο θα έχει 170.000 υπαλλήλους, ενοποιώντας τη λειτουργία τουλάχιστον 22 κυβερνητικών οργανώσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 40 δις δολλάρια.

    [10] Νέα εισβολή Ισραηλινών στη Γάζα

    26/11/2002 10:02:00 πμ

    Ισραηλινά άρματα μάχης διείσδυσαν σήμερα τα ξημερώματα στην κοινότητα Ντερ ελ Μπάλαα, στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, για να υποστηρίξουν δύο εκσκαφείς που κατεδάφισαν την κατοικία που του υπεύθυνου της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Μοχάμεντ Αμπου Χούλι, ο οποίος ευθύνεται για πολλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στην κατοικία του ανακαλύφθηκε ένας μεγάλος αριθμός από οβίδες, ενώ στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν τρείς ύποπτοι Παλαιστίνιοι, που καταζητούνταν για εμπλοκή τους σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    [11] Στο Βερολίνο ο Χριστοδουλάκης

    26/11/2002 10:02:00 πμ

    Με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Aιχελ, στο Βερολίνο και με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Φράνσις Μερ στο Παρίσι, συναντάται σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας, την 1η Ιανουαρίου.

    [12] Το 2004 τα πρώτα τέλη για το κτηματολόγιο

    26/11/2002 10:39:00 πμ

    Στις αρχές του 2004 θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα πρώτα ανταποδοτικά τέλη των ιδιοκτησιών ακινήτων που περιλαμβάνονται στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα του κτηματολογίου που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου πρόκειται για ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες σε 66 περιοχές της χώρας που θα πάρουν προσωρινούς τίτλους ιδιοκτησίας. Το ανταποδοτικό τέλος που θα καταβάλλουν αρχίζει από 30 ευρώ και φθάνει τα 880 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο, την έκταση και τον αριθμό των ιδιοκτητών των ακινήτων.

    [13] Αρνητικός ο Γιόχανσον για την συνυποψηφιότητα του 2008

    Πηγή: ΑΠΕ 26/11/2002 10:04:00 πμ

    Οσοι πίστευαν ότι οι αναμετρήσεις Παναθηναϊκού-Φενερμπαχτσέ στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ήταν μια δοκιμασία για την κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας-Τουρκίας για το EURO 2008 φαίνεται, δυστυχώς, να επιβεβαιώνονται. Σε συνύντευξη που παραχώρησε στη γαλλόφωνη εφημερίδα της Ελβετίας "Le Dimanche", ο πρόεδρος της UEFA Λέναρτ Γιόχανσον είπε ότι τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στην Κωνσταντινούπολη θα επηρέασουν αρνητικά την κοινή υποψηφιότητα.

    Σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε, ο Σουηδός παράγοντας απάντησε απλά ότι "αυτό είναι αλήθεια", ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο και για την πρόσφατη τραγωδία στη Μόσχα, με την κατάληψη του θεάτρου από Τσετσένους αντάρτες και την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 100 και πλέον ομήρων.

    Ο Γιόχανσον μάλιστα φάνηκε να δίνει προβάδισμα στον φάκελο Ελβετίας-Αυστρίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Είναι μια λογική υποψηφιότητα. Η Ελβετία χτίζει καινούρια στάδια και έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, το δίκτυο τηλεπικοινωνιών, οι δυνατότητες φιλοξενίας και η ασφάλεια. Γι΄αυτό το λόγο η υποψηφιότητά της είναι ρεαλιστική'.

    Πάντως, ο πρόεδρος της UEFA αρνήθηκε να μπει στη λογική των προγνωστικών, τονίζοντας ότι, αν κάποιος πει ότι ο φάκελος Αυστρίας-Ελβετίας ή εκείνος των βόρειων χωρών (Δανία, Νορβηγία, Φιλανδία, Σουηδία) είναι το φαβορί "ξέρει περισσότερα από μένα".

    [14] Champions League: Επιστροφή στη δράση

    26/11/2002 10:08:00 πμ

    Επιστροφή στην αγωνιστική δράση σήμερα στο Champions League, καθώς ξεκινά, η Β' φάση των ομίλων. Η πρώτη αγωνιστική περιλαμβάνει το μεγάλο παιχνίδι στο Μιλάνο, μεταξύ της Μίλαν και της Ρεάλ Μαδρίτης, δύο ομάδων από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η Ρεάλ Μαδρίτης θα παραταχθεί στο Μιλάνο χωρίς τον Ρονάλντο, καθώς ο Βραζιλιάνος άσος έχει προσβληθεί από ίωση και ταλαιπωρείται από υψηλό πυρετό, γεγονός που του στέρησε την συμμετοχή και στο μεγάλο ντέρμπι του ισπανικού πρωταθλήματος με την Μπαρτσελόνα.

    Ο πρώτος σκόρερ και μεγάλος πρωταγωνιστής του Μουντιάλ, αρρώστησε στο διάστημα της παραμονής του στην Νότια Κορέα, όπου αγωνίσθηκε με την εθνική Βραζιλίας και όπως δήλωσε ο Χόρχε Βαλντάνο, ακολουθεί θεραπευτική αγωγή με αντιβίωση.

    Στο άλλο παιχνίδι του Γ' ομίλου, η Λοκομοτίβ Μόσχας υποδέχεται τη Ντόρτμουντ, σε ένα παιχνίδι το οποίο ο Ματίας Ζάμερ χαρακτήρισε καθορτιστικό στην προσπάθεια της γερμανικής ομάδας να συνεχίσει την προσπάθεια της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

    Στον Δ' όμιλο τα βλέμματα στρέφονται στο ''Ριαθόρ'' όπου η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια υποδέχεται τη Γιουβέντους, σε μια ακόμη μεγάλη ιταλο-ισπανική μονομαχία.

    Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το παιχνίδι στην Ελβετία μεταξύ της (έκπληξης της πρώτης φάσης) Βασιλείας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    [15] Νέα ποικιλία ρυζιού γεννήθηκε σε εργαστήριο

    26/11/2002 12:13:00 πμ

    Μία νέα ποικιλία ρυζιού, γενετικά τροποποιημένη ώστε να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία, το αλμυρό νερό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, δημιούργησε ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με τους ίδιους, η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει τους αγρότες στις φτωχές χώρες να παράγουν περισσότερα τρόφιμα ακόμα και σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

    Βοήθεια σε αγρότες

    "Ο πληθυσμός της γης συνεχίζει να αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς, η καλλιεργήσιμη γη μειώνεται, το φρέσκο νερό σπανίζει, ενώ η ολοένα και μεγαλύτερη περιβαλλοντική μόλυνση αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για την παγκόσμια αγροτική παραγωγή και για την ασφάλεια των τροφίμων", τόνισε ο Ρέι Γου, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο Κορνέλ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ερευνών. Γι' αυτό το λόγο, "οτιδήποτε κάνουμε για να βοηθήσουμε τις σοδειές να αντεπεξέλθουν στις περιβαλλοντικές πιέσεις, θα έχει θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα και ποσότητα των τροφίμων γι' αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο", κατέληξε ο Ρέι Γου.

    Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η γενετική τροποποίηση του ρυζιού έγινε με την προσθήκη ενός γονιδίου που προέρχεται από την τρεχαλόζη, ένα είδος σακχάρου που κάνει τα φυτά ανθεκτικά στην περιβαλλοντική πίεση. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ρύζι Ιντικα, που αποτελεί το 80% της παγκόσμιας σοδειάς, πιστεύουν όμως ότι και άλλα είδη ρυζιού, όπως και καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι και ζαχαροκάλαμο μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά με την τρεχαλόζη, η οποία βρίσκεται στη φύση σε πολλούς οργανισμούς, όπως στα βακτήρια και τους μύκητες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 November 2002 - 10:02:11 UTC