Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετοιμα τα προσχέδια των Π.Δ για τα ραδιοτηλεοπτικά
  • [02] Αντιπαραθέσεις για εξοπλιστικά προγράμματα
  • [03] Αίτηση αποφυλάκισης του Σερίφη
  • [04] Ασκηση για φωτιά στο Μετρό
  • [05] Ιράκ: Επιθεωρήσεις και προειδοποιήσεις
  • [06] Διαταγή θανάτου στη Νιγηρία
  • [07] Νέα ευρήματα για τις επιθέσεις στο Μπαλί
  • [08] Συναντήσεις Σημίτη για Οικονομία-ελληνική προεδρία
  • [09] ''Καμπανάκι'' Γκαργκάνα για πληθωρισμό
  • [10] Εντονη η κριτική της ΝΔ για προϋπολογισμό
  • [11] Handicap Friendly οι Παραολυμπιακοί της Αθήνας
  • [12] Έτοιμο για το 2004 το Καραϊσκάκη
  • [13] Έφυγε ο φιλόσοφος Τζον Ρόουλς
  • [14] Αποδίδουν τα μέτρα κατά του καπνίσματος
  • [15] ''Αδέσποτος'' δορυφόρος!
  • [16] Ο πιο σέξι άνδρας σε ερωτικές διαφημίσεις
  • [17] Αγεωγράφητοι οι Αμερικάνοι

    [01] Ετοιμα τα προσχέδια των Π.Δ για τα ραδιοτηλεοπτικά

    26/11/2002 6:44:00 μμ

    Στα χέρια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θα δοθούν τα προσχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία είναι έτοιμα και με αυτά καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών ελεύθερης λήψης.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, διευκρίνιζοντας ότι αν και δεν προβλέπεται από το νόμο αυτή η ενέργεια, ωστόσο, εκτιμά ότι πρέπει να ενημερωθεί πρώτα το ΕΣΡ και στη συνέχεια να σταλεί στο ΣτΕ για την τελική έγκριση.

    [02] Αντιπαραθέσεις για εξοπλιστικά προγράμματα

    26/11/2002 4:11:00 μμ

    Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρες ερωτήσεις ζητώντας ενημέρωση και διευκρινίσεις για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, αλλά και για την προμήθεια ανταλλακτικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι αιχμάλωτη των οικονομικών συμφερόντων, επισημαίνει η ΝΔ και κατηγορεί τον υπουργό Αμυνας για περιφρόνηση του χρήματος των φορολογουμένων. "Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε", δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας και τόνισε ότι όλα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες για τα εξοπλιστικά προγράμματα από τη ΝΔ δεν μπόρεσαν να τεκμηριωθούν.

    Εντονες οι αντιδράσεις για τον ''μεσάζοντα''

    "Η ΝΔ δεν μπόρεσε να αρθρώσει υπεύθυνο πολιτικό λόγο", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν πλήρως τεκμηριωμένη και όλα έγιναν με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

    Τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα εντάσσονται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού, καθώς και στην εξυπηρέτηση εταιρειών και μεσαζόντων, ήταν η εκτίμηση του ΚΚΕ, ενώ την αντίθεσή του στην προώθηση τέτοιων εξοπλιστικών προγραμμάτων εξέφρασε και ο Συνασπισμός.

    Τα ξίφη διασταύρωσαν για το θέμα μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι είναι ψευδής η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι η διαπραγμάτευση έγινε απευθείας με τις κατασκευάστριες εταιρείες και όχι μέσω μεσαζόντων.

    Ο κ. Αποστολίδης απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ, τόνισε πως η καλύτερη απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι οι δηλώσεις του Μιλτιάδης Εβερτ, που είπε πως όλα αυτά είναι παραμύθια και πως όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα.

    Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, με την οποία ζητά διευκρινίσεις από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας σχετικά με τη διαφάνεια που επικαλείται στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε ολιγόωρη συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ καθώς και το επόμενο στάδιο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

    [03] Αίτηση αποφυλάκισης του Σερίφη

    26/11/2002 4:49:00 μμ

    Αίτηση αποφυλάκισης του Γιάννη Σερίφη αναμένεται να καταθέσουν αύριο ή την Πέμπτη οι συνήγοροί του, Φυτράκης και Κωτέας, όπως ανακοίνωσαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Οι δικηγόροι του Σερίφη επανέλαβαν ότι ο πελάτης τους δεν έχει καμιά σχέση με τη "17Ν" και δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν αρκετοί υποστηρικτές του Γ. Σερίφη, ενώ διαβάστηκε χειρόγραφη επιστολή του, στην οποία αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για γκεμπελική προπαγάνδα.

    Απαγόρευση επικοινωνίας στον Κωστάρη

    Τριήμερη απαγόρευση επικοινωνίας με τους δικηγόρους και τους συγγενείς του επέβαλε το Συμβούλιο Φυλακών Κορυδαλλού, που συνεδρίαζε από το πρωί, στον Ηρακλή Κωστάρη, με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

    Ο Σάββας Ξηρός, σύμφωνα με τη Ρομέρο, θα σταματήσει την αποχή από τη λήψη των φαρμάκων του μόνο σε περίπτωση που βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του και εφ' όσον μεταδοθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

    [04] Ασκηση για φωτιά στο Μετρό

    26/11/2002 4:38:00 μμ

    Ασκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο εργοτάξιο του Μετρό στο Χολαργό. Το σενάριο προέβλεπε εκδήλωση πυρκαγιάς σε μία από τις στοές του εργοταξίου και τον τραυματισμό ενός εργάτη. Οι πυροσβέστες που πήραν μέρος στην άσκηση και το προσωπικό του εργοταξίου συνεργάστηκαν άψογα. Τα αποτελέσματα της άσκησης κρίθηκαν απολύτως ικανοποιητικά.

    [05] Ιράκ: Επιθεωρήσεις και προειδοποιήσεις

    26/11/2002 12:18:00 μμ

    Έτοιμοι να ξεκινήσουν από αύριο την κρίσιμη αποστολή τους για την ανεύρεση όπλων μαζικής καταστροφής στο ιρακινό οπλοστάσιο είναι οι 17 επιθεωρητές του ΟΗΕ, που έφτασαν χθες στη Βαγδάτη. Σήμερα οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ θα συναντηθούν με τον επικεφαλής της Ιρακινής Υπηρεσίας Ελέγχου, Χούσαμ Μοχάμεντ Αμιν, που έχει την ευθύνη της συνεργασίας μαζί τους. Χθες τόσο ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, όσο και ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, προειδοποίησαν τον Σαντάμ Χουσείν ότι ο μόνος τρόπος για την αποτροπή του πολέμου είναι να συνεργαστεί μαζί τους.

    Παράταση του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας

    ''Ελπίζω ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές και θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποτραπεί μία σύρραξη στην περιοχή'' τόνισε χθες από το Παρίσι ο Κόφι Αναν.

    Ο Χανς Μπλιξ από την πλευρά του, κάλεσε το Ιράκ να παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό ότι δεν διαθέτει πλέον όπλα μαζικής καταστροφής, καλώντας τη Βαγδάτη να δώσει στη δημοσιότητα έναν πλήρη κατάλογο των προγραμμάτων πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων που ακολουθεί, μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, όπως ορίζει το σχετικό ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Παρά τις προειδοποιήσεις πάντως, σε μια κίνηση καλής θέλησης, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέτεινε σήμερα το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για το Ιράκ για μόνο 9 ημέρες καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ της ανανέωσης του προγράμματος για άλλους έξι μήνες.

    Τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν να παρατείνουν το πρόγραμμα πετρέλαιο αντί τροφίμων, που έληγε απόψε, μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και των άλλων 14 χωρών μελών.

    Αρμιτάτζ: '' Ο Σαντάμ την ευθύνη''

    Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, σε συνέντευξη του στο ΒΒC διέψευσε τον ισχυρισμό του Ιρακινού ομολόγου του, Νατζί Σάμπρι, ότι η Ουάσινγκτον ψάχνει για αιτιάσεις για να εξαπολύσει την πολεμική της επιχείρηση.

    ''Ήταν ο ίδιος κύριος που κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι θα ενεργούσαν μονομερώς δίχως την σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Εθνών'' τόνισε ο Αρμιτατζ αναφερόμενος στον Σάμπρι και πρόσθεσε : ''Όταν απευθυνθήκαμε στον ΟΗΕ, ο ίδιος κύριος χαρακτήρισε την ενέργειά μας ως πρόσχημα... Τώρα το ίδιο άτομο αποκαλεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας φενάκη''. "Του απαντάμε ότι ο πρόεδρος του Ιράκ έχει την πλήρη ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι, για πόλεμο ή ειρήνη", είπε στο ΒΒC ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν πάντως σήμερα ότι δεν υπάρχουν στο Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ τήρησαν σιωπή ιχθύος για την άφιξη των επιθεωρητών. Ουδεμία από τις επτά εφημερίδες της χώρας ανέφερε την επάνοδο των επιθεωρητών του ΟΗΕ ,όπως ακριβώς άλλωστε έπραξαν χθες και η ιρακινή τηλεόραση και το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ BBC

    [06] Διαταγή θανάτου στη Νιγηρία

    26/11/2002 5:49:00 μμ

    Η φωτιά που άναψε με το άρθρο της στη Νιγηρία η συντάκτρια της αγγλόφωνης εφημερίδας "This Day" για τα καλλιστεία της εκλογής της Μις Κόσμος, μάλλον δεν θα σβήσει εύκολα. Το ομόσπονδο νιγηριανό κρατίδιο Ζαμφάρα (βόρεια Νιγηρία), η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι μουσουλμάνοι, εξέδωσε σήμερα "φάτουα" (θρησκευτικό διάταγμα) με την οποία καλούνται οι πιστοί να σκοτώσουν τη συντάκτρια του άρθρου. Η δημοσιογράφος Ισιόμα Ντανιέλ, συντάκτρια του επίμαχου άρθρου για τον διαγωνισμό ομορφιάς Μις Κόσμος, εγκατέλειψε την χώρα, όπως δήλωσε σήμερα στέλεχος της εφημερίδας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δημοσιογράφος παραιτήθηκε από τη δουλειά της, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσοτέρων των 200 ατόμων, ενώ και η εφημερίδα ζήτησε συγνώμη για το δημοσίευμα.

    [07] Νέα ευρήματα για τις επιθέσεις στο Μπαλί

    26/11/2002 1:18:00 μμ

    Νέα στοιχεία για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί βρήκε η αστυνομία της Ινδονησίας στη διάρκεια ερευνών, που πραγματοποίησε σε τέσσερα σπίτια, που χρησιμοποιούνταν από άνδρες, που θεωρούνται ύποπτοι ότι εμπλέκονται στις επιθέσεις. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και ένα βίντεο με ομιλίες του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν, που είναι ο ηγέτης της οργάνωσης Αλ-Κάιντα, που θεωρείται ότι υποκίνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, βρέθηκαν και αρκετά όπλα.

    Τα νέα στοιχεία, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, προέκυψαν στην διάρκεια ερευνών, που είχαν διάρκεια δύο ημερών και έγιναν σε συνεργασία με την αστυνομία της Αυστραλίας και επιβεβαιώνουν την υποψία ότι οι δράστες είχαν επιρροή από τον Οσάμα μπιν Λάντεν παρότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για σχέση τους με την οργάνωσή του.

    Οι επιθέσεις σε δύο νυκτερινά κέντρα του νησιού Μπαλί της Ινδονησίας σημειώθηκαν τον Οκτώβριο και είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 200 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους οποίους ξένοι τουρίστες.

    [08] Συναντήσεις Σημίτη για Οικονομία-ελληνική προεδρία

    26/11/2002 2:57:00 μμ

    Την επιτάχυνση των προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ και κυρίως αυτών που αφορούν στην κοινωνία της πληροφορίας, την ανταγωνιστικότητα, τη γεωργία και την αλιεία ζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας προκειμένου να υπάρξει ορατό κοινωνικό αποτέλεσμα σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός. Οικονομίας Χρηστος Πάχτας τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων λόγω απορροφητικότητας, επισήμανε όμως ότι οι κίνδυνοι υπάρχουν λόγω άστοχων προγραμμάτων και ποιότητας έργων.

    Το οικονομικό επιτελείο εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό και την πρόσληψη περίπου 500 στελεχών για τις περιφέρειες και τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης.

    Σύμφωνα με τον κ. Πάχτα έως το τέλος του έτους, θα έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ, ενώ θα έχουν ενταχθεί σε αυτό 10.000 έργα, τα οποία αφορούν πάνω από 50% του συνολικού προγράμματος.

    Οι προτεραιότητες και η προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

    Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προστασία του περιβάλλοντος, η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και η αύξηση της απασχόλησης θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα θέματα αυτά αλλά και η προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας συζητήθηκαν στη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και Εργασίας Δημήτρη Ρέππα αλλά και με την κοινοτική επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου.

    Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε πως ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο θέμα της απασχόλησης με την προώθηση προγραμμάτων απασχόλησης κυρίως για νέους.

    Ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε τον κ. Σημίτη και για την πορεία υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ, τονίζοντας ότι οι μικρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται κυρίως στους αυστηρούς κανόνες που έχει θέσει η Ε.Ε. Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα έργα του προγράμματος υλοποιούνται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία.

    Όσον αφορά στις πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι ο πληθωρισμός αποτελεί μόνιμο μέτωπο της κυβέρνησης για αυτό πρέπει να δείξουμε όλοι προσοχή με στόχο τη συγκράτηση των τιμών. Ο υπουργός Οικονομίας απέδωσε τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, ως ένα βαθμό, στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    [09] ''Καμπανάκι'' Γκαργκάνα για πληθωρισμό

    26/11/2002 5:15:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων ζήτησε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Γκαργκάνας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από την άνοδο του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι χρειάζεται προσοχή και λήψη μέτρων. Συνάντηση για το ίδιο θέμα θα έχει απόψε το βράδυ ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποίησε πως αν συνεχιστεί επί μακρό χρονικό διάστημα η απόκλιση που παρατηρείται σήμερα μεταξύ του εγχώριου πληθωρισμού και αυτού της Ευρωπαικής Ενωσης, η χώρα μας θα υποστεί σοβαρές συνέπειες τόσο στο ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης όσο και στην απασχόληση.

    Ο κ. Γκαργκάνας παρουσίασε στον Πρωθυπουργό και τα βασικά σημεία της Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική, την οποία θα καταθέσει στη Βουλή την Παρασκευή.

    Ο κ. Γκαρκάνας παρατήρησε ότι σε γενικές γραμμές η πορεία της εγχώριας οικονομίας είναι καλή, καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος όμως συνοδεύεται και με υψηλό πληθωρισμό.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα εποπτείας του ελληνικού πιστωτικού συστήματος.

    [10] Εντονη η κριτική της ΝΔ για προϋπολογισμό

    26/11/2002 2:04:00 μμ

    Ο προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής και η κυβέρνηση ψεύδεται κόβοντας και ράβοντας οικονομικά μεγέθη, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση των αρμόδιων συντονιστών για την οικονομία της ΝΔ ο εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος. Είμαστε τελευταίοι στο κατά κεφαλήν εισόδημα, το δημόσιο χρέος φτάνει το 105,2% του ΑΕΠ, ενώ η σύγκλιση θα επιτευχθεί σε 80 χρόνια, σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος τονίζοντας ότι η ΝΔ θα πάει στη συζήτηση της βουλής με δύο στόχους: να αποκαλύψει το μέγεθος του ψεύδους και να καταθέσει προτάσεις για την οικονομία.

    Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος οικονομικών της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι η αναξιοπιστία είναι εγγενές χαρακτηριστικό της κυβερνητικής πολιτικής και σ' αυτόν τον προϋπολογισμό, ενώ μίλησε για αναποτελεσματικότητα και αδικία που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση. Ο κ. Σουφλιάς μίλησε για πλασματικούς προϋπολογισμούς και μαγειρεμένα στοιχεία και τόνισε πως απόδειξη της αποτυχίας στη δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος το 2001 ήταν ίσο με αυτό του 1994.

    [11] Handicap Friendly οι Παραολυμπιακοί της Αθήνας

    Αννίτα Πασχαλινού 26/11/2002 5:36:00 μμ

    Πρωτοποριακά μέτρα αναμένεται να υλοποιηθούν εν όψει των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο του Economist για πρώτη φορά στην ιστορία των Παραολυμπιακών, καταργούνται τα τέλη συμμετοχής των αθλητών με ειδικές ανάγκες, ενώ κατοχυρώνεται νομοθετικά η δυνατότητα πρόσβασης αναπήρων σε κτίρια και η δημιουργία «φιλικών» προς τους αναπήρους μέσων μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση Anter Expo, η οποία θα προβάλει θέματα αθλητισμού και παραολυμπιακών Αγώνων.

    Συνέδριο Economist για τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας

    Όλα τα παραπάνω, καθώς επίσης και σημαντικές επισημάνσεις σε ότι αφορά την προβολή που θα πρέπει να έχουν από τα ΜΜΕ οι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων, επισημάνθηκαν στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου του Εconomist, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα, με θέμα τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, δια στόματος του Διευθύνοντα Συμβούλου της "Αθήνα 2004" Γιάννη Σπανουδάκη, για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θα γίνει η κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου με αμαξίδιο. Ο κ. Σπανουδάκης, έδωσε επίσης εγγυήσεις ότι κατά τους αγώνες, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ανακοινώθηκαν επίσης σημαντικά οικονομικά στοιχεία.

    Όπως επισημάνθηκε, το κόστος των Παραολυμπιακών Αγώνων θα κυμανθεί στα 132 εκ. δολάρια εκ των οποίων τα εκατό θα καταβάλουν από κοινού η κυβέρνηση και Οργανωτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 32 θα καλυφθούν από χορηγούς και από τα έσοδα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις εισιτηρίων.

    Η ΕΡΤ στηρίζει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες

    Στο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 36 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών της ΕΡΤ αναφέρθηκε στη δική του ομιλία ο πρόεδρός της Αγγελος Στάγκος.

    Τόνισε επίσης ότι θα υπάρξει πλήρες πρόγραμμα κάλυψης των παραολυμπιακών αγώνων από την ΕΡΤ, η οποία έχει προσφερθεί να συμβάλει και στην παραγωγή τους.

    [12] Έτοιμο για το 2004 το Καραϊσκάκη

    26/11/2002 4:44:00 μμ

    Το Στάδιο Καραϊσκάκη ανήκει δικαιωματικά στον Ολυμπιακό, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι έτοιμο το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αυτό επεσήμανε σήμερα με δηλώσεις του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης. Υπογράμμισε επίσης ότι η Πολιτεία προσπαθεί με διαφανείς τρόπους να επιλύσει το πρόβλημα της έδρας των τριών μεγάλων ομάδων της Αθήνας. Σε ότι αφορά την κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας- Τουρκίας για την ανάληψη του Euro 2008, ο Γιώργος Λιάνης εμφανίσθηκε απαισιόδοξος για την τύχη της μετά τα τελευταία επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Φενέρμπαχτσέ - Παναθηναϊκού.

    [13] Έφυγε ο φιλόσοφος Τζον Ρόουλς

    26/11/2002 3:16:00 μμ

    Ο Τζον Ρόουλς, ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και ένθερμος υποστηρικτής του φιλελευθερισμού, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 81 ετών, όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο θάνατος του Aμερικανού φιλοσόφου οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια. Ο Ρόουλς είχε υποστεί συνεχή εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία τελικά τον άφησαν ανήμπορο να εργασθεί. Αφησε πίσω του τη γυναίκα του, Μάργκαρετ Γουόρφιλντ Φοξ Ρόουλς, τέσσερα παιδιά, και τέσσερα εγγόνια.

    Ο Αμερικανός στοχαστής

    Ο Ρόουλς, που γεννήθηκε το 1921 στη Βαλιτμόρη, δίδαξε φιλοσοφία σε μερικά από τα σπουδαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων στο Πρίνστον, στο Κόρνελ και στο ΜΙΤ. Το 1962 έγινε καθηγητής στο Φιλοσοφικό τμήμα του Χάρβαρντ, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος. Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Lawrence H. Summers, δήλωσε συντετριμμένος από το θάνατο του Ρόουλς και συνέχισε: «Συνδύαζε τη σοφία με τον ανθρωπισμό. Ελάχιστοι σύγχρονοι φιλόσοφοι είχαν μία τόσο αποφασιστική επίδραση στη σκέψη μας σχετικά με την έννοια της δικαιοσύνης. Οι επόμενες γενιές σπουδαστών σε όλα τα πεδία έχουν πολλά να διδαχθούν από τον Ρόουλς».

    Ένα από τα θεμελιώδη βιβλία του Ρόουλς ήταν η "Θεωρία της Δικαιοσύνης", που εκδόθηκε το 1971 και στο οποίο ο καθηγητής επιχειρηματολογούσε υπέρ μιας πολιτικής φιλοσοφίας, η οποία βασίζεται στην ισότητα και στα ατομικά δικαιώματα, τα οποία δεν μπορούν να υποβαθμιστούν ούτε για χάρη του κοινωνικού συνόλου. "Κάθε άνθρωπος έχει κάποια απαραβίαστα δικαιώματα, τα οποία εξασφαλίζονται από τη δικαιοσύνη και τα οποία ούτε καν η κοινωνική ευημερία δεν μπορεί να αγνοήσει. Επομένως σε μία δίκαιη κοινωνία, τα δικαιώματα δεν υπόκεινται σε πολιτικές διαπραγματεύσεις ή στους υπολογισμούς των κοινωνικών συμφερόντων", υπογράμμιζε ο Ρόουλς. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος οφείλει και μπορεί να είναι ο εγγυητής της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Ο Ρόουλς ήταν υπέρμαχος της ισοτιμίας των ευκαιριών, επειδή πίστευε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο πιο αδύνατος να προστατευθεί από τον δυνατότερο μέσα στην κοινωνία. "Καμία αναδιανομή αγαθών μπορεί να πραγματωθεί σε μία κοινωνία, αν δεν ευνοείται ο λιγότερο προνομιούχος", υποστήριζε ο αμερικανός στοχαστής.

    Αλλα έργα του Ρόουλς, εκτός της "Θεωρίας της Δικαιοσύνης" για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ, είναι ο "Πολιτικός Φιλελευθερισμός" (1993), "Συγκεντρωμένες εργασίες" (1999), "Μαθήματα για την Ιστορία της Ηθικής Φιλοσοφίας"(2000) και "Δικαιοσύνη ως εντιμότητα:Μία αναδιατύπωση" (2001).

    "Ο Ρόουλς είχε μία καθοριστική παρουσία στην ιστορία της πολιτικής και ηθικής φιλοσοφίας. Προσέγγισε τα ζητήματα της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας με τέτοιο τρόπο, που ήταν ταυτόχρονα ουσιαστικά και αναλυτικά, δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα", δήλωσε ο καθηγητής νομικής στο Χάρβαρντ, Charles Fried.

    Πηγές: ΑΠΕ, Harvard University

    [14] Αποδίδουν τα μέτρα κατά του καπνίσματος

    26/11/2002 2:09:00 μμ

    Θετικό χαρακτηρίζουν τον απολογισμό της έως τώρα εφαρμογής των μέτρων περιορισμού του καπνίσματος ο Υπουργός Υγείας και τα μέλη της Επιτροπής Εθνικού Σχεδιασμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρήσης προϊόντων καπνού. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες έχουν συμμορφωθεί, ενώ καθολική είναι η αποδοχή των μέτρων από τα νοσοκομεία της χώρας. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού του καπνίσματος σε χώρους αναψυχής που τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, ο Υπουργός τόνισε ότι δεν θα έχουν αστυνομικό χαρακτήρα.

    [15] ''Αδέσποτος'' δορυφόρος!

    26/11/2002 11:59:00 πμ

    Απέτυχε η Ρωσία να θέσει σε τροχιά τον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Astra-1K, ο οποίος στο εξής και μέχρι να πέσει στη γη, θα περιστρέφεται άσκοπα στο διάστημα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Rosaviakosmos. Ο Astra-1K είχε εκτοξευθεί το πρωί από το Μπαϊκονούρ με τη βοήθεια ενός ρωσικού πυραύλου τύπου Proton, αλλά όπως δήλωσε ο Κονσταντίν Κρεϊντένκο, εκπρόσωπος της Rosaviakosmos δεν κατόρθωσε να τεθεί στην προγραμματισμένη τροχιά σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων και ως εκ τούτου αφέθηκε σε χαμηλότερη.

    Το πρόβλημα προκάλεσε ο δεύτερος πύραυλος ο οποίος επρόκειτο να ωθήσει τον δορυφόρο σε μεγαλύτερο ύψος, αλλά τελικά δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσει. Κίνδυνος πάντως δεν υφίσταται, όπως ανέφερε ο Κρεϊντένκο, αφού στην επιφάνεια της γης θα φτάσουν μόνο μικρά φλεγόμενα κομμάτια.

    Να σημειωθεί ότι ο ''Astra-1K'' θα αποτελούσε τον μεγαλύτερο, μη στρατιωτικό, τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο. Στόχος του ήταν η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων σε αναλογική και ψηφιακή μορφή, καθως επίσης και η ανάπτυξη των επικοινωνιών μέσω κινητών τηλεφώνων και του Ιντερνετ στη δυτική Ευρώπη.

    [16] Ο πιο σέξι άνδρας σε ερωτικές διαφημίσεις

    26/11/2002 1:38:00 μμ

    Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, Μπεν Αφλεκ που πρόσφατα ανακηρύχθηκε ο πιο σέξι άνδρας στον κόσμο, θα φωτογραφηθεί ολόγυμνος σε μια σειρά άκρως ερωτικών διαφημίσεων για χάρη της μνηστής του, της λατινοαμερικάνας τραγουδίστριας Τζένιφερ Λόπεζ με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της νέας λοσιόν ξυρίσματος "Man" της εταιρείας της "J.Lo". "Θα είναι από τις πιο ερωτικές διαφημίσεις στον κόσμο που έχετε δει ποτέ", γράφουν οι εφημερίδες. Ο Αφλεκ άλλωστε πρωταγωνίστησε πρόσφατα μαζί με τη Λόπεζ σε ερωτικές σκηνές για το βιντεοκλίπ του νέου της σινγκλ, "Jenny From The Block".

    Αφοσιωμένος στη Τζένιφερ

    "Ο Μπεν διατηρεί αμφιβολίες. Αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει τίποτε να κάνει περισσότερο για να δείξει την αφοσίωσή του στην Τζένιφερ. Ο Μπεν είναι προτεραιότητα στη ζωή της", γράφει η εφημερίδα "Ντέιλι Σταρ", επικαλούμενη πηγή φιλική του διάσημου ζεύγους.

    Υιοθετώντας παρεμφερές ύφος με τις διαφημίσεις για το γυναικείο άρωμα "Glow", ο Μπεν Αφλεκ θα εμφανίζεται ολόγυμνος στις διαφημίσεις του ανδρικού αρώματος, ενώ ένα σύννεφο καπνού θα καλύπτει τα άκρως απόρρητα σημεία. Η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία θα γράφει: "J.Lo for Men - ένα άρωμα που θα ξυπνήσει όλες σας τις αισθήσεις". Όσον αφορά στην ίδια τη Λόπεζ, αυτή την εποχή βάζει τις τελευταίες πινελιές στο άρωμα, μαζί και στην αρωματισμένη συσκευασία του.

    [17] Αγεωγράφητοι οι Αμερικάνοι

    26/11/2002 12:46:00 μμ

    Μία διαφορετική έρευνα πραγματοποίησε η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror, η οποία ζήτησε από 100 Αμερικανούς να εντοπίσουν σε ένα χάρτη το Ιράκ, στο οποίο ο Τζορτζ Μπους ετοιμάζεται να επιτεθεί. Τα αποτελέσματα όμως, ήταν μάλλον απογοητευτικά: Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τη χώρα του Σαντάμ Χουσείν και αρκετοί έδειχναν τη Γαλλία, την Κίνα η ακόμη και τη Νικαράγουα. Μεγαλύτερη ανησυχία πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το 10% των Aμερικανών δεν γνώριζε σε ποιο σημείο του πλανήτη βρίσκονται οι ΗΠΑ.

    Απογοητευτικά τα αποτελέσματα και για Μεξικανούς

    Χαρακτηριστικό είναι ότι το 71% των ερωτηθέντων δεν μπορούσε να εντοπίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αντίθετα το 34% γνώριζε τα νησιά Μαρκέσας στη Γαλλική Πολυνησία, όπου γυρίστηκε το ριάλιτι παιχνίδι "Survivor". Στην έρευνα των δημοσιογράφων της Daily Mirror, οι Αμερικάνοι απάντησαν μάλλον ειρωνικά. "Δεν ξέρω και δε με νοιάζει. Ούτως ή άλλως δε θα μείνει τίποτα από αυτό σε λίγο" ή "Εμείς οι Αμερικάνοι δεν είμαστε τόσο χαζοί όσο νομίζετε" ήταν μερικές από τις απαντήσεις τους.

    Παρόμοια έρευνα σε αισθητά μεγαλύτερο δείγμα πραγματοποίησε τον Ιουνίο-Ιουλίο του 2002 και η Αμερικάνικη Γεωγραφική Εταιρεία (ANGS) με εξίσου απογοητευτικά αποτελέσματα. Περίπου 3.000 νεαρά άτομα από εννέα χώρες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 56 ερωτήσεις γεωγραφίας και ως ικανοποιητικό ποσοστό ορίστηκαν οι 42 σωστές απαντήσεις.

    Την πρώτη θέση κατέλαβαν οι Σουηδοί μαθητές, οι οποίοι ωστόσο απάντησαν σωστά μόνο σε 40 ερωτήσεις, ενώ την τελευταία κατέλαβαν οι Μεξικανοί με μέσο όρο 21 σωστών απαντήσεων. Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν οι Ιταλοί με μικρή διαφορά από τους Γερμανούς, ενώ για πρώτη φορά οι Αμερικανοί δεν κατέλαβαν την τελευταία αλλά την προτελευταία θέση.

    Ορισμένα από τα πλέον ανησυχητικά συμπεράσματα της έρευνας ήταν ότι μόλις το 25% των Γάλλων, Καναδών, Ιταλών, Βρετανών και Αμερικάνων γνώριζαν τέσσερις χώρες που να διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Αντίστοιχα μόλις το 58% των Αμερικανών ήξερε ότι οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα δρούσαν στο Αφγανιστάν, αν και μόλις το 17% μπορούσε να εντοπίσει τη χώρα στο χάρτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 November 2002 - 18:03:16 UTC