Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Βασιλική περιουσία''- περιπέτεια τριών δεκαετιών
  • [02] Απεργία νοσοκομειακών γιατρών
  • [03] Πορεία για να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής
  • [04] ''Επανέρχεται'' στην αμερικανική πολιτική σκηνή ο Κίσινγκερ
  • [05] Ετοιμο το Σύνταγμα του νέου κράτους Σερβίας-Μαυροβουνίου
  • [06] Ναι στο ελληνικό αίτημα για βαμβακοπαραγωγούς
  • [07] Αλλα αποτελέσματα αγώνων ΟΥΕΦΑ
  • [08] Θρίαμβος της ΑΕΚ επί της Μακάμπι Χάιφα
  • [09] Νίκη του ΠΑΟΚ επί της Σλάβια Πράγας στη Θεσ/κη
  • [10] Κοντά στην πρόκριση ο ΠΑΟ με πολύτιμη ισοπαλία

    [01] ''Βασιλική περιουσία''- περιπέτεια τριών δεκαετιών

    28/11/2002 8:46:00 μμ

    Η υπόθεση της λεγόμενης "βασιλικής περιουσίας" μετράει περίπου 30 χρόνια ύπαρξης και αντιδικίας. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει λίγο καιρό πριν από το δημοψήφισμα του 1974, όταν κατοχυρώθηκε η αβασίλευτη δημοκρατία. Μετά το 1990 η υπόθεση μετατράπηκε σε μια διελκυστίνδα μεταξύ του τέως βασιλιά και των ελληνικών κυβερνήσεων. Η μια δικαστική μάχη σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια διαδέχονταν την άλλη. Μέχρι σήμερα, που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε το ύψος της αποζημίωσης.

    Οι κυριότεροι σταθμοί των εξελίξεων στην υπόθεση

    Οκτώβρης 73: Ν.Δ.225/73- απαλλοτρίωση της περιουσίας

    Η απαλλοτρίωση της λεγόμενης "βασιλικής περιουσίας", κινητής και ακίνητης, έγινε από τους πραξικοπηματίες τον Οκτώβριο του 1973. Το νομοθετικό διάταγμα όρισε αποζημίωση το ποσό των 120 εκατομμυρίων δραχμών, τα οποία δεν δέχθηκε να λάβει ο έκπτωτος μονάρχης.

    Δεκέμβριος 74: Ν.Δ.72/74- διαχείριση της περιουσίας

    Ένα από τα πρώτα θέματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν η διαχείριση της περιουσίας η οποία ανατέθηκε σε επταμελή επιτροπή. Τα χρόνια περνούν χωρίς καμία δραματική εξέλιξη.

    Ιούνιος 92: Νόμος 2086/92- ρύθμιση οφειλόμενων φόρων της βασιλικής οικογένειας

    Με νόμο η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ρυθμίζει τις οφειλές του τέως βασιλιά προς το ελληνικό δημόσιο και μεταβιβάζονται 37.000 στρέμματα από το κτήμα στο Τατόι στον Εθνικό Δρυμό Τατοΐου, ενώ 4.000 στρέμματα κατοχυρώνονται στον έκπτωτο μονάρχη.

    Μάιος 94: Νόμος 2215/94- οριστική απαλλοτρίωση

    Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη κατοχυρώνει με νόμο την αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιουσίας.

    Ιανουάριος 95- προσφυγή του τέως κατά της απαλλοτρίωσης

    Τρία χρόνια μετά ο τέως βασιλιάς προσφεύγει στον Αρειο Πάγο κατά της απαλλοτρίωσης. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους η ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου κρίνει το νόμο του 94 αντισυνταγματικό, τον Οκτώβριο του 96 το Συμβούλιο της επικρατείας ανατρέπει τα δεδομένα και κρίνει το νόμο άρα και την απαλλοτρίωση συνταγματική. Απόφαση με την οποία συμφωνεί και η ολομέλεια του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου ένα χρόνο μετά.

    Νοέμβριος 2000- απαλλοτρίωση και αποζημίωση

    Παράλληλα, η τέως βασιλική οικογένεια είχε προσφύγει από το 1994 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο το 2000 έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η απαλλοτρίωση των ακινήτων στο Τατόι, το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και το Πολυδένδρι στην Αγιά της Λάρισας είναι καθόλα νόμιμη, οφείλει, όμως, το ελληνικό δημόσιο να αποζημιώσει τον έκπτωτο μονάρχη.

    [02] Απεργία νοσοκομειακών γιατρών

    28/11/2002 7:59:00 μμ

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος έχει εξαγγείλει 48ώρη απεργία, συνέχεια των τρίωρων στάσεων που πραγματοποίησε την προηγούμενη αλλά και αυτή την εβδομάδα. Οι γιατροί διεκδικούν ειδικό επίδομα που έχει δοθεί στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων προβάλλοντας επίσης και άλλα θεσμικά αιτήματα. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών εκτιμούν ότι και αν μετά τη 48ώρη απεργία δεν δοθεί λύση θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις.

    [03] Πορεία για να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής

    28/11/2002 8:25:00 μμ

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, αφού τελείωσε η πορεία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και άτομα του αναρχικού χώρου. Ο λόγος της διαμαρτυρίας τους ήταν το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής, τα οποία βρίσκονται στη συμβολή της 3ης Σεπτεμβρίου και της οδού Σολωμού.

    [04] ''Επανέρχεται'' στην αμερικανική πολιτική σκηνή ο Κίσινγκερ

    28/11/2002 8:20:00 μμ

    Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους βετεράνους της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, ο Χένρι Κίσινγκερ, θα ηγηθεί της νέας ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Ο διορισμός του έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους."Η επιτροπή θα βοηθήσει εμένα και τους μελλοντικούς Προέδρους να κατανοήσουμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εχθροί των ΗΠΑ και τη φύση της απειλής που αντιμετωπίζουμε", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Ο ρόλος της Επιτροπής

    Αρχικά, ο Λευκός Οίκος αντιτέθηκε στη δημιουργία ειδικής επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν καλύτερο η έρευνα να διεξαχθεί από το Κογκρέσο προκειμένου να προστατευθούν τα εθνικά απόρρητα για την ασφάλεια. Η αυξανόμενη όμως πίεση των συγγενών των θυμάτων ανάγκασε τον αμερικανό πρόεδρο να προβεί στη σύσταση της επιτροπής.

    Η επιτροπή, που αποτελείται από δέκα μέλη, μέσα σε 18 μήνες θα εξετάσει θέματα, όπως η αεροπορική ασφάλεια, τα προβλήματα στα σύνορα των ΗΠΑ, καθώς και θέματα πληροφόρησης. Ο Κίσινγκερ υποσχέθηκε ότι θα διεξάγει λεπτομερή έρευνα. "Δεν έχουμε περιορισμούς και δε θα δεχθούμε περιορισμούς", τόνισε.

    Η επιλογή του Κίσινγκερ ως προέδρου της επιτροπής έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα. "Δεν ήταν στη λίστα των προσώπων που ελπίζαμε ότι θα προέδρευαν της επιτροπής", δήλωσε η Monica Gabriel, της οποίας ο σύζυγος σκοτώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Ο Κίσινγκερ υπήρξε υπουργός εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ. Το 1973 κέρδισε το Νόμπελ ειρήνης μαζί με τον Le Duc Tho από το Βόρειο Βιετνάμ για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Βιετνάμ. Αλλά ο Κίνσινγκερ κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με στυγνά δικτατορικά καθεστώτα που συμμαχούσαν με τις ΗΠΑ, όπως αυτό του Πακιστάν και της Ινδονησίας

    [05] Ετοιμο το Σύνταγμα του νέου κράτους Σερβίας-Μαυροβουνίου

    28/11/2002 8:01:00 μμ

    Ο συνταγματικός Χάρτης του κοινού μελλοντικού Κράτους της Σερβίας-Μαυροβουνίου, που θα αντικαταστήσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (RFY), ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα από το Βελιγράδι. Ο κ. Σολάνα, μετά το πέρας σειράς επαφών με τους ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου υπογράμμισε τη σημασία της εξέλιξης αυτής, τονίζοντας ωστόσο ότι η επεξεργασία του χάρτη διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Πιο κοντά στην Ε.Ε. η Σερβία και το Μαυροβούνιο

    Το Σύνταγμα που θα πρέπει ακόμη να υιοθετηθεί από τα ομοσπονδιακά κοινοβούλια της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, είναι το τελευταίο στάδιο της συμφωνίας που υπεγράφη στις 14 Μαρτίου στο Βελιγράδι υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπει τη δημιουργία κράτους στους κόλπους του οποίου η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα απολαμβάνουν ευρείας αυτονομίας.

    Η καθυστέρηση που σημειώθηκε στην επεξεργασία του κειμένου του Χάρτη είχε σαν αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναβάλλει για μεταγενέστερη ημερομηνία την ένταξη στους κόλπους του της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. "Η χώρα είναι σήμερα πιο κοντά στην Ευρωπαική Ενωση", δήλωσε τέλος ο Σολάνα.

    [06] Ναι στο ελληνικό αίτημα για βαμβακοπαραγωγούς

    28/11/2002 9:56:00 μμ

    Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόταση της χώρας μας για χορήγηση έκτακτης εθνικής επιδότησης, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, προς τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς. Την ικανοποίησή του εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Γεωργίας, ο οποίος τόνισε ότι το ελληνικό αίτημα για εθνική αντιστάθμιση στους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς είναι απόλυτα συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία και δεν ανατρέπει τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.

    Ενενήντα εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς

    Το σχετικό αίτημα είχε υποβάλει η κυβέρνηση επισήμως την 14η Οκτωβρίου 2002, με σκοπό να μειώσει την απώλεια εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών από την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κανονισμών επιδότησης του προϊόντος. Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση πήρε την έγκριση καταβολής συμπληρωματικού ποσού 90 εκατ. ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς που τήρησαν τις ορθές γεωργικές πρακτικές κατά την περίοδο 2001-2002 και παρέδωσαν στα εκκοκκιστήρια ποσότητες βάμβακος που κρίθηκαν επιδοτήσιμες από την ΕΕ.

    Περί κοινής αλιευτικής πολιτικής

    Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης σήμερα να οριστικοποιηθεί η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ο κ. Δρυς κατά την τριμερή συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Προεδρίας και των κρατών μελών αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη κοινωνική σημασία των ρυθμίσεων για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει ένα μεγάλο αλλά "γηρασμένο" στόλο μικρών αλιευτικών σκαφών.

    Ειδικότερα, ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε τη συνέχιση των διαρθρωτικών προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του στόλου, σε αντίθεση με τις χώρες του βορρά που ζητούν τη διακοπή τους από το 2003.

    Προτεραιότητες ελληνικής προεδρίας για ΚΑΠ

    Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας συζήτησε στο περιθώριο του Συμβουλίου ο κ. Δρυς με τον αρμόδιο Επίτροπο Φραντς Φίσλερ. Αυτές συνοψίζονται στα ακόλουθα θέματα:

    -Προτάσεις για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

    -Προετοιμασία της ΕΕ ενόψει της συμμετοχής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

    -Αποτίμηση των συνεπειών της διεύρυνσης στο γεωργικό τομέα

    -Μεσογειακή αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες, προστασία παράκτιας αλιείας, εκσυγχρονισμός στόλων

    -Ποιότητα και επωνυμία γεωργικών προϊόντων

    -Ασφάλιση αγροτικής παραγωγής από φυσικές καταστροφές

    -Απασχόληση και αγροτικός τομέας

    [07] Αλλα αποτελέσματα αγώνων ΟΥΕΦΑ

    28/11/2002 11:30:00 μμ

    Από τον αγώνα στο Μπορντό

    Τα αποτελέσματα στους αγώνες της Πέμπτης για τον Γ΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ:

    Στο Γκρατς:

    Στουρμ Γκράτς (Αυστρία) - Λάτσιο (Ιταλία) 1-3

    Στην Κωνσταντινούπολη:

    Μπεσίκτας (Τουρκία) - Ντ. Κιέβου (Ουκρανία) 3-1

    Στη Μπριζ:

    Μπριζ (Βέλγιο) - Στουτγκάρδη (Γερμανία) 1-2

    Στο Μπορντό:

    Μπορντό (Γαλλία) - Αντερλεχτ (Βέλγιο) 0-2

    [08] Θρίαμβος της ΑΕΚ επί της Μακάμπι Χάιφα

    28/11/2002 11:10:00 μμ

    Την πρόκρισή της στους «16» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μπορεί να πανηγυρίζει πλέον η ΑΕΚ. Ο «Δικέφαλος» συνέτριψε με 4-0 τη Μακάμπι Χάιφα στο «Νίκος Γκούμας», στον πρώτο αγώνα του γ γύρου της διοργάνωσης, πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση. Τα γκολ πέτυχαν οι Γεωργάτος (13' ), Νικολαϊδης (24' ), Πετκόφ (31' ) και Ζαγοράκης (35' ).

    Ο Γεωργάτος κορυφαίος παίκτης του γηπέδου

    Για ένα 10λεπτο οι κιτρινόμαυροι βρίσκονταν εκτός τόπου και χρόνου και λίγο έλειψε να το πληρώσουν, όταν στο 12' ο Χιώτης ανέτρεψε τον Κάταν και η Μακάμπι κέρδισε το καθαρό πέναλτι. Ο Αγεγκμπένι έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια μέσα από τη γραμμή του τέρματος, όμως ο βοηθός διαιτητής δεν το είδε κι έτσι η ΑΕΚ γλύτωσε από το «σοκ».

    Κι από εκείνο το σημείο ξεκίνησε το πάρτι των ελληνικών γκολ!

    Στο αμέσως επόμενο λεπτό (13΄) ο Γεωργάτος με κεραυνό έξω από την περιοχή και από πλάγι, «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα του Αουάτ πετυχαίνοντας ένα εκπληκτικό γκολ.

    Στο 24΄ πάλι ο Γεωργάτος (κορυφαίος παίκτης του γηπέδου απόψε) έβγαλε σέντρα ακριβείας προς τον Νικολαϊδη κι αυτός με κεφαλιά έγραψε το 2-0, σκοράροντας για 26η φορά στα κύπελλα Ευρώπης.

    Επτά λεπτά αργότερα, στο 31΄, μετά από μπαλιά του Νικολαϊδη, ο επανακάμψας Μιλέν Πετκόφ με κεφαλιά στο «απέναντι» δοκάρι πέτυχε το τρίτο γκολ της ΑΕΚ.

    Στο 35΄ ήρθε η σειρά του Θοδωρή Ζαγοράκη να εκμεταλλευθεί την ασίστ (με το στήθος!) του Βασίλη Λάκη και να πετύχει το 4-0. Μέσα σ ένα μαγικό 20λεπτο, η Ενωση είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια... χαώδη διαφορά από τους Ισραηλινούς και ουσιαστικά να εξασφαλίσει την πρόκριση. Αρκούσε λίγη προσοχή στη συνέχεια.

    Οι πρωταθλητές Ισραήλ δεν συνήλθαν από το σοκ και στο πρώτο 20λεπτο του δευτέρου ημιχρόνου κυριολεκτικά δεν πέρασαν το κέντρο του γηπέδου. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο, οι γηπεδούχοι κρατούσαν αυτό το σκορ, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απίστευτο, αν αναλογιστεί κανείς την εικόνα που είχε δείξει η Μακάμπι Χάιφα στις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό για το Τσάμπιονς Λιγκ.

    Παράλληλα, η ΑΕΚ δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μετά την ήττα από τον Ακράτητο, ενώ αγωνίστηκε χωρίς τον τραυματία Βασίλη Τσάρτα (ήταν εκτός αποστολής).

    Συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Χιώτης, Λάκης, Κασάπης, Κωστένογλου, Καψής, Ράιτ, Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Γεωργάτος (90' Ναλιτζής), Πέτκοφ (75' Σεντένο), Νικολαϊδης (89' Ιβιτς)

    ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑ: Αουάτ, Χαράζι, Εγιαφόρ (46' Ζάντμπεργκ), Μπενάντο, Κέισε, Ζάνο, Μπαντίρ, Ρόσο, Πράλια (63' Ισραϊλεβιτς), Κάταν, Αγεγκμπένι (73' Σιβίλια)

    [09] Νίκη του ΠΑΟΚ επί της Σλάβια Πράγας στη Θεσ/κη

    28/11/2002 10:51:00 μμ

    Προβάδισμα για την πρόκριση πήρε ο ΠΑΟΚ που επικράτησε με 1-0 της Σλάβια Πράγας στην Θεσσαλονίκη στον πρώτο αγώνα της τρίτης φάσης του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το τέρμα που έκρινε την συνάντηση πέτυχε ο Γιώργος Γεωργιάδης στο 52ο λεπτό.

    Λεπτό προς λεπτό ο αγώνας

    Με την έναρξη του αγώνα ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε πολύ νωχελικός και αδυνατούσε να επιβάλλει τον ρυθμό του κόντρα στους Τσέχους, οι οποίοι αμύνονταν και προσπαθούσαν να απειλήσουν με αντεπιθέσεις. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο όμως οι παίκτες της Σλάβια Πράγας, προφανώς διαπιστώνοντας πως η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη δεν ήταν στην καλύτερη της μέρα, αποφάσισαν να αφήσουν την άμυνα τους και σιγά σιγά να βγουν στην επίθεση. Έτσι απέκτησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ δημιούργησαν και ευκαιρίες για γκολ.

    Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που βρέθηκε πολύ κοντά στο να ανοίξει το σκορ. Ηταν το 21ο λεπτό όταν ο Καφές εκτέλεσε φάουλ, ο Κουκιέλκα έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα χτύπησε στον Μίλερ και προσέκρουσε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Τσέρνι.

    Τρία λεπτά αργότερα ήταν η σειρά την Σλάβια να χάσει πολύ σπουδαία ευκαιρία, όταν ο Βάσουσεκ βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Τοχούρογλου ο οποίος με τα πόδια απομάκρυνε το πλασέ του Τσέχου.

    Ο ΠΑΟΚ μέχρι και το 40ο λεπτό θα πρέπει να ήταν μάλλον ευχαριστημένος από το 0-0 αφού οι Τσέχοι, αν και αγωνίζονταν εκτός έδρας, υπερείχαν σε όλους τους τομείς. Στο τελευταίο πεντάλεπτο οι Θεσσαλονικείς ανέβασαν την απόδοση τους και εάν ο Γεωργιάδης ήταν πιο προσεκτικός στο σουτ που επιχείρησε στο 42΄ και ενώ ήταν μόνος του απέναντι στο Τσέρνι, ο «δικέφαλος του βορρά» θα πήγαινε στα αποδυτήρια με προβάδισμα.

    Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ όμως αποζημίωσε τους οπαδούς της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 52΄, όταν μετά από σέντρα του Κουτσόπουλου κοντρόλαρε την μπάλα και με δυνατό δεξί σουτ έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Οπως καταλαβαίνει κανείς, το ηθικό των γηπεδούχων ανέβηκε κατακόρυφα και στην συνέχεια η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη παρουσιάστηκε πολύ προσεκτική αλλά και πειθαρχημένη. Από την πλευρά τους, οι Τσέχοι προσπάθησαν για την ισοφάριση, αλλά μάλλον λόγω της υπερπροσπάθειας που κατέβαλαν στο πρώτο ημίχρονο δεν είχαν τις απαιτούμενες δυνάμεις για να πιέσουν όσο θα έπρεπε τον ΠΑΟΚ. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Κυριάκου Τοχούρογλου, ο οποίος ήταν εκ των κορυφαίων στην νίκη του ΠΑΟΚ.

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Ουντέζε (62΄ Κούτσης), Αμπονσά, Χασιώτης, Μάρκος (58΄ Νάστος), Κουτσόπουλος, Κουκιέλκα, Καφές, Γεωργιάδης, Γιασεμή (69΄ Φρούσσος), Οκκάς.

    ΣΛΑΒΙΑ: Τσέρνι, Λ. Ντόσεκ, Τ. Ντόσεκ (78΄ Ανταούτο), Βάσουσεκ (88΄ Χρντλιτσκα), Ντοστάλεκ, Σκάτσελ, Γκέντεον, Πέτρους, Πίτακ, Μίλερ, Κουχάρ (73΄ Κούκα).

    [10] Κοντά στην πρόκριση ο ΠΑΟ με πολύτιμη ισοπαλία

    28/11/2002 10:18:00 μμ

    Ισόπαλος με 2-2 αναδείχτηκε ο Παναθηναϊκός με αντίπαλο τη Σλόβαν Λίμπερετς, στην Τσεχία. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους "πράσινους" ο Εμανουέλ Ολισαντέμπε, που κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ο Μπασινάς άνοιξε το σκορ στο 14' και που πέτυχε το δεύτερο γκολ στο 53'. Τα τέρματα των γηπεδούχων πέτυχαν οι Ζμπόντσακ (44') και Σλόβακ (83' με πέναλτι). Τώρα πλέον η ομάδα του Σέρτζιο Μαρκαριάν έχει το προβάδισμα για την πρόκριση στους "16" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, στη ρεβάνς που θα γίνει στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στις 12 Δεκεμβρίου.

    Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ολισαντέμπε

    Αν και οι παίχτες της Σλόβαν Λίμπερετς ήταν αυτοί που μπήκαν πιο δυνατά στον αγώνα, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που ευτύχησε να ανοίξει το σκορ. Στην πρώτη επίθεση για τους "πράσινους", ο Ολισαντέμπε ανετράπη από τον Γιόχανα. Το πέναλτι ανέλαβε να εκτελέσει ο Αγγελος Μπασινάς, που έστειλε την μπάλα στα δίκτυα των Τσέχων.

    Στη συνέχεια, οι παίχτες του Μακαριάν άφησαν χώρο στους Τσέχους, που κυκλοφορούσαν με ευκολία τη μπάλα, όμως οι προσπάθειές τους σταματούσαν έξω από την περιοχή του Νικοπολίδη. Η υπεροχή των γηπεδούχων καρποφόρησε στο 44', όταν ο Ζμπόντσακ βρέθηκε τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα του ΠΑΟ και από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

    Οι πρωταθλητές Τσεχίας αναθάρρησαν μετά το γκολ και μπήκαν πολύ δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο. Όμως η τύχη ήταν και πάλι στο πλευρό του Παναθηναϊκού, αφού ήταν αυτός που πήρε "κεφάλι" στο σκορ. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Μπασινά, ο Ολισαντέμπε εκμεταλλεύθηκε τη σύγχυση στην περιοχή της Σλόβαν και με έξοχο γυριστό σουτ πέτυχε το 2-1.

    Μετά το δεύτερο γκολ η ομάδα του Σέρτζιο Μαρκαριάν έφτασε τέσσερις φορές κοντά στο γκολ, καθώς η Σλόβαν είχε χάσει τελείως τον έλεγχο του αγώνα.

    Η τύχη όμως άλλαξε στρατόπεδο, κι αφού ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να "καθαρίσει" το ματς και την πρόκριση, δέχθηκε την ισοφάριση από μια εντελώς ανύποπτη φάση. Σε ένα "γέμισμα" στην περιοχή του Νικοπολίδη, ο Γκούμας τράβηξε από τη φανέλα τον Μπλάχα, ο Ράιλι το είδε και καταλόγισε το πέναλτι το οποίο αξιοποίησε ο Σλόβακ στο 83', διαμορφώνοντας το τελικό 2-2.

    Τώρα πλέον οι παίχτες του Παναθηναϊκού κρατούν στα "πόδια" τους την υπόθεση πρόκριση στους "16" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Αγγλος Μάικ Ράιλι, που έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Λυμπερόπουλο, Φύσσα, Γιάνου, Γιοχάνα και Λάνγκερ

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΣΛΟΒΑΝ ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ: Χάουζρ, Γιόχανα, Ζαποτότσνι (73' Νέμζαρ), Ζμπόντσακ, Χόντουρ, Χόλενακ (69' Πίλνι), Μπλάχα, Γιάνου, Λάνγκερ, Μπαφούρ (59' Πάπουσεκ), Σλόβακ

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Γκούμας, Μικάελσεν, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος (90' Βόκολος), Καραγκούνης (80' Κωνσταντινίδης), Ολισαντέμπε (85' Βλάοβιτς).

    Ικανοποίηση Μαρκαριάν

    «Το 2-2 είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Είχαμε πάρα πολλές δυσκολίες ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Ξέραμε ότι η Σλόβαν είναι πολύ δυνατή ομάδα που πρεσάρει συνέχεια. Κάναμε κάποια λάθη στο κέντρο γι αυτό δυσκολευθήκαμε. Στο β΄ ημίχρονο κρατήσαμε περισσότερο χρόνο τη μπάλα και μετά το 2-1 είχαμε 2-3 ευκαιρίες για να καθαρίσουμε το ματς. Η Σλόβαν δεν μπορούσε να τρέχει συνέχεια κι ήταν φυσικό να πέσει ο ρυθμός της στο δεύτερο 45λεπτο κι αυτό προσπαθήσαμε να εκμεταλλευθούμε. Με το 2-2 νομίζω ότι ανταμείφθηκαν οι προσπάθειές μας και τα δύο εκτός έδρας γκολ μας δίνουν πλεονέκτημα. Ομως, η Σλόβαν είναι τέτοια ομάδα που ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, δεν μας επιτρέπεται να χαλαρώσουμε. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου για τη μεγάλη προσπάθεια».


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 November 2002 - 21:57:43 UTC