Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώνεται η κοινή σύνοδος ΚΟ-ΚΕ του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Νέα απεργία των ταξί την Δευτέρα
  • [03] Προγράμματα για τους απολυμένους της Softex
  • [04] Στάση ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
  • [05] Τη Δευτέρα οι πίνακες του Κτηματολογίου
  • [06] Κένυα: Η επόμενη ημέρα
  • [07] Επανεκλογή του Αριέλ Σαρόν
  • [08] Πολύνεκρο δυστύχημα έξω από την Αγκυρα
  • [09] Βέλγιο: Συνελήφθη αρχηγός αραβικής οργάνωσης
  • [10] Ιταλία: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών
  • [11] Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
  • [12] Αρση κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις κουρδικές περιοχές
  • [13] Επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις Μεταποίησης-Τουρισμού

    [01] Ολοκληρώνεται η κοινή σύνοδος ΚΟ-ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

    29/11/2002 9:48:00 πμ

    Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της κοινής Συνόδου της ΚΕ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του Γεράσιμου Αρσένη και του Θόδωρου Πάγκαλου καθώς και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την εναρκτήρια ομιλία του, τόνισε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί μείζονα στόχο της Ελλάδας τα τελευταία 27 χρόνια, επαναλαμβάνοντας ότι σταθερή και αμετακίνητη θέση της Ελλάδας είναι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

    Βελτίωση του σχεδίου και λύση του Κυπριακού

    ''Σήμερα είναι η ώρα της Κύπρου'', επισήμανε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας, παράλληλα ότι το σχέδιο Αναν αποτελεί μια ευκαιρία για εποικοδομητική διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα, συνέχισε, δε διαπραγματεύεται για να οδηγήσει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο αλλά για τη βελτίωση του σχεδίου και τη λύση του Κυπριακού.

    Τέλος, επέκρινε όσους τάσσονται υπέρ της απόρριψης του σχεδίου και εκείνους που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο.

    Ο κ. Σημίτης κλείνοντας, είπε χαρακτηριστικά ότι η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες και δεν καταργείται με λόγια και ελιγμούς, αλλά με πράξεις.

    [02] Νέα απεργία των ταξί την Δευτέρα

    29/11/2002 9:56:00 πμ

    Φρένο στους παραβάτες των λεωφορειολωρίδων βάζουν από την Δευτέρα η διαρκής αστυνόμευση και περισσότερες κάμερες, ενώ σε έναν μήνα θα λειτουργήσουν λεωφορειολωρίδες και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στο μέτρο αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την Δευτέρα νέα απεργία και πορεία στις λεωφορειολωρίδες, με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, αξιώνοντας επίσης και αύξηση του κομίστρου. Στο μεταξύ, η 48ωρη απεργία τους έληξε σήμερα στις 5:00 το πρωί.

    [03] Προγράμματα για τους απολυμένους της Softex

    29/11/2002 9:32:00 πμ

    Δύο ειδικά προγράμματα για τους 450 ανέργους απολυμένους της Softex εξήγγειλε το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα αυτά προβλέπουν την επιχορήγηση επιχειρήσεων με 20,54 ευρώ την ημέρα για την πρόσληψη απολυθέντων της εταιρείας και η διάρκεια της επιδότησης ορίζεται σε 24 μήνες. Όσοι θέλουν να ασκήσουν ένα ελεύθερο επάγγελμα θα επιδοτηθούν με 12.326 ευρώ.

    [04] Στάση ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    29/11/2002 9:27:00 πμ

    Τετράωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο και την Κυριακή, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ζητώντας την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων.

    [05] Τη Δευτέρα οι πίνακες του Κτηματολογίου

    29/11/2002 9:01:00 πμ

    Αναρτώνται τη Δευτέρα σε Νομαρχίες και Δήμους οι πίνακες του Εθνικού Κτηματολογίου σε 12 περιοχές των νομών Κοζάνης, Δράμας, Φλωρίνης, Αργολίδας και του δήμου Βύρωνα Αττικής. Σε διάστημα δύο μηνών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν προσφυγές ή ενστάσεις στα κτηματολογικά γραφεία.

    [06] Κένυα: Η επόμενη ημέρα

    29/11/2002 10:51:00 πμ

    Εκδίκηση για τις επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους που έγιναν στην Κένυα και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκαπέντε ατόμων από την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση ''Στρατός της Παλαιστίνης'' ορκίζεται η κυβέρνηση Σαρόν. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία της Κένυα συνέλαβε σήμερα και τρίτον ύποπτο. Χθες, οι αρχές της Κένυα είχαν ανακοινώσει ότι κρατούν δύο άτομα που σχετίζονται με την επίθεση που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν αμερικανικά διαβατήρια.

    Μπους: ''Φρικτά εγκλήματα''

    Αμέσως μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος του Λικούντ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν υποσχέθηκε ότι θα καταδιώξει αυτούς που δολοφόνησαν τους ισραηλινούς πολίτες στην Κένυα. " Το Ισραήλ θα καταδιώξει και θα συλλάβει αυτούς που έχυσαν το αίμα των συμπολιτών μας. Κανείς δεν πρόκειται να γλυτώσει" τόνισε ο Σαρόν.

    Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους καταδίκαζε τις επιθέσεις στην Κένυα ως "φρικτά εγκλήματα" και τονίζοντας παράλληλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους θα αγωνισθούν για να καταπολεμήσουν τέτοιες "απεχθείς ενέργειες" σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Αερογέφυρα για την μεταφορά των ισραηλινών

    Εν τω μεταξύ, μεταγωγικό αεροσκάφος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας μετέφερε στο Τελ Αβίβ τις σορούς των τριών Ισραηλινών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ,στο αεροσκάφος επέβαιναν και ορισμένοι από τους τραυματίες της χθεσινής επίθεσης.

    Χθες τη νύχτα, οι ισραηλινές αρχές οργάνωσαν αερογέφυρα για τη μεταφορά στο Ισραήλ όλων των ισραηλινών πολιτών από την Κένυα.

    Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό ,από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους εννιά Κενυάτες, τρεις Ισραηλινοί και οι τρεις τρομοκράτες. Μεταξύ των θυμάτων των Ισραηλινών ήταν δύο μικρά αδελφάκια ,η μητέρα των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά.

    Οι δύο επιθέσεις

    Να θυμίσουμε ότι χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε διπλό κτύπημα κατά ισραηλινών στόχων στη Μομπάσα.

    Στο πρώτο εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην είσοδο του ξενοδοχείου Παραντάις, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκαπέντε ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον εκατό.

    Λίγο πριν κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο που απογειωνόταν εκείνη την ώρα, αλλά αστόχησαν για λίγα μέτρα.

    Αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι η Αυστραλία είχε εκδώσει προειδοποίηση για τον κίνδυνο ''τρομοκρατικών επιθέσεων'' στην Κένυα και ιδιαιτέρως στη Μομπάσα, στις 12 Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση αυτοκτονίας σε ξενοδοχείο της πόλης, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 12 ανθρώπων.

    [07] Επανεκλογή του Αριέλ Σαρόν

    29/11/2002 8:17:00 πμ

    Αριέλ Σαρόν

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματος Λικούντ εξασφαλίζοντας το 55,88 % των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που ανακοινώθηκαν από το κόμμα. Ο αντίπαλος του Σαρόν, ο υπουργός Εξωτερικών, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πήρε το 40,08% των ψήφων. Ο 53χρονος Νετανιάχου παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον 74χρονο Σαρόν για την επανεκλογή του. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα ηγηθεί του Λικούντ στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Ιανουαρίου.

    Συνεχίζεται η αιματοχυσία

    Η εσωκομματική αυτή νίκη του Σαρόν του ανοίγει τον δρόμο για να παραμείνει πρωθυπουργός του Ισραήλ, αξίωμα το οποίο κατέχει περίπου δύο χρόνια, ενώ αναμένεται ότι θα επικρατήσει του Εργατικού Κόμματος στις γενικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου.

    Χθες τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών στο Μπεΐτ Σεάν στο βόρειο Ισραήλ κοντά σε εκλογικό τμήμα του Λικούντ, ενώ τουλάχιστον δύο από τους ενόπλους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας ένας εκ των δραστών ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, τα οποία δεν πρόλαβε να πυροδοτήσει, ενώ την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση, "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά".

    Ο Αριέλ Σαρόν, καταδίκασε την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων του Λικούντ. Στο μεταξύ, παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι ένα παιδί τριών ετών σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Εντούτοις, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι κάποιοι έριξαν εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον στρατιωτών που έκαναν περιπολία στη γειτονιά του παιδιού, και η αυτοσχέδια βόμβα χτύπησε στον τοίχο του σπιτιού του παιδιού, με συνέπεια να θραύσματα να τού προκαλέσουν σοβαρά τραύματα.

    [08] Πολύνεκρο δυστύχημα έξω από την Αγκυρα

    29/11/2002 11:23:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και 80 τραυματίστηκαν όταν περίπου τρία λεωφορεία και περισσότερα από 10 άλλα οχήματα συγκρούστηκαν σε αυτοκινητόδρομο της κεντρικής Τουρκίας, εξαιτίας της πυκνής ομίχλης που επικρατεί στην περιοχή. Το δυστύχημα συνέβη 20 χλμ έξω από την Αγκυρα και απέκλεισε το δρόμο που ενώνει την πρωτεύουσα με το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Σωστικά συνεργεία έχουν ήδη φθάσει στο σημείο. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NTV, η αστυνομία υποστηρίζει ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες οι οδηγοί ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα. Οι τραυματίες έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αγκυρας.

    [09] Βέλγιο: Συνελήφθη αρχηγός αραβικής οργάνωσης

    29/11/2002 8:57:00 πμ

    Ως υπεύθυνος για τις ταραχές που έγιναν αυτή την εβδομάδα στην Αμβέρσα, προπύργιο της ακροδεξιάς, συνελήφθη ο αρχηγός της εξτρεμιστικής Αραβικής Ευρωπαϊκής Λίγκας, μετά τη δολοφονία ενός νεαρού Αραβα, όπως έγινε γνωστό από στενό συνεργάτη του. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, υποσχέθηκε ότι θα εξουδετερώσει την Αραβική Ευρωπαϊκή Λίγκα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός νόμου την οργάνωση αυτή.

    Η οργάνωση αρνείται τις κατηγορίες

    Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον Νιάμπ Αμπού Ζαζία, αρχηγό της Αραβικής Ευρωπαϊκής Λίγκας (AEL), όπως δήλωσε ο Αχμέντ Αζούζ, στέλεχος της οργάνωσης στις Βρυξέλλες, ο οποίος διευκρίνισε πάντως ότι δεν γνωρίζει τις ακριβείς κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ζαζία και διαβεβαίωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης δεν θα αντιδράσουν σε αυτή την πρόκληση.

    Η Αραβική Ευρωπαϊκή Λίγκα έχει από την πρώτη στιγμή αρνηθεί τις κατηγορίες ότι προκάλεσε τις βίαιες διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία ενός 27χρονου Μαροκινού μετανάστη, επισημαίνοντας ότι αντίθετα προσπάθησε να καθησυχάσει τους εξοργισμένους από τη ρατσιστική επίθεση Αραβες.

    [10] Ιταλία: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών

    29/11/2002 8:35:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Σβήστηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε, από άγνωστη αιτία, σε εργοστάσιο χημικών στα περίχωρα της Βενετίας χθες το βράδυ. Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη διαρροή χημικών, ο δήμαρχος της πόλης επισήμανε στους πολίτες ότι θα ήταν καλύτερο να μην βγουν από τα σπίτια τους. Το εργοστάσιο ''Enichem'' ανήκει στον πετρελαϊκό όμιλο ''Eni''. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, τέσσερις εργαζόμενοι στο εργοστάσιο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισαν από εισπνοή τοξικών καπνών.

    [11] Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

    29/11/2002 12:02:00 πμ

    Κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχει ιδρύσει την Επιτροπή Διασφάλισης των Αναφαίρετων Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Ποια είναι αυτά; Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της Παλαιστίνης χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, το δικαίωμα εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων στις οικίες τους, από όπου και εκδιώχθηκαν.

    Ιερουσαλήμ

    Al- Quds στα Αραβικά, Jerushalayim στα εβραϊκά. Αποτελεί την πόλη σύμβολο, την ιερή πόλη, τόσο για τους Αραβες όσο και για τους Εβραίους. Από τη μια αποτελεί τον τόπο του μαρτυρίου του Ιησού Χριστού και από την άλλη είναι το Al-Aqsa Mosque, ιερό τέμενος του Ισλάμ. Μήλον της έριδος ανάμεσα στους δυο λαούς οι οποίοι θεωρούν ότι είναι δικαίωμα τους να την ενσωματώσουν στα εδάφη της εθνικής κυριαρχίας τους.

    Το 1947 μετά από σειρά διαβουλεύσεων και διεξοδικές συζητήσεις τα Ηνωμένη Έθνη υιοθέτησαν με το ψήφισμα 181 (II) της 29ης Νοεμβρίου τη διαίρεση της Παλαιστίνης ανάμεσα στην αραβική κοινότητα που τότε αποτελούσε την πλειοψηφία και την εβραϊκή. Βάσει αυτού του ψηφίσματος η Ιερουσαλήμ διατηρούσε την ενότητα της, διοικούμενη από ένα διεθνές καθεστώς υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Η φόρμουλα αυτή ωστόσο δε λειτούργησε.

    Το Μάιο του 1948 ιδρύεται το κράτος του Ισραήλ από τους εβραίους εποίκους και, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεσπά πόλεμος με τους άραβες γείτονες. Το Ισραήλ προσαρτά μεγάλες εκτάσεις Αράβων. Μόνο η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας παραμένουν υπό τον έλεγχο αραβικών χωρών, η μεν πρώτη υπό ιορδανική διοίκηση και η δεύτερη υπό αιγυπτιακή.

    Σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ η συμφωνία ανακωχής Ισραήλ-Ιορδανίας το 1949 όρισε από τη μια μεριά τον έλεγχο της ανατολικής πλευράς στην Ιορδανία και από την άλλη τον έλεγχο της δυτικής πλευράς από το νεοϊδρυθέν κράτος του Ισραήλ.

    "Ο πόλεμος των έξι ημερών" του 1967 που οδήγησε στην κατάληψη από το Ισραήλ της ανατολικής Ιερουσαλήμ, άνοιξε και πάλι τους ασκούς του Αιόλου.

    Το Ισραήλ προσάρτησε στα εδάφη του την ανατολική Ιερουσαλήμ το 1980 υποστηρίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ είναι όλη και ενωμένη πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα πρέπει να παραμείνει για πάντα κάτω από την κυριαρχία του. Ακολούθως επένδυσε τεράστια ποσά για να αλλάξει πολλά από τα φυσικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της πόλης.

    Ωστόσο η ισραηλινή αξίωση δεν είχε ακόμα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα που απέρριπτε την προσάρτηση των εδαφών μέσω πολέμου και ως εκ τούτου θεωρούσε τις οποιεσδήποτε εδαφικές αλλαγές που είχαν γίνει παράνομες και άκυρες. Από την άλλη πλευρά οι Παλαιστίνοι διεκδικούσαν την ανατολική Ιερουσαλήμ ισχυριζόμενοι ότι αυτή θα είναι η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Πρόσφυγες

    Το 1947, τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν το χωρισμό της Παλαιστίνης σε δύο ανεξάρτητα κράτη, ένα υπό παλαιστινιακή-αραβική διοίκηση και ένα υπό ισραηλινή με την Ιερουσαλήμ να διοικείται από ένα διεθνές καθεστώς.

    Στον πόλεμο του 1948 το Ισραήλ κατέλαβε το 77% των εδαφών της Παλαιστίνης με αποτέλεσμα περίπου 750.000 Παλαιστίνιοι, πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας να τραπούν σε φυγή, ή να εκδιωχθούν.

    Στον "πόλεμο των έξι ημερών", το Ισραήλ κατέλαβε το υπόλοιπο έδαφος της Παλαιστίνης, το οποίο μέχρι τότε τελούσε υπό ιορδανική και αιγυπτιακή διοίκηση. Ο πόλεμος αυτός οδήγησε σε μια δεύτερη μαζική έξοδο του Παλαιστινιακού λαού (περισσότεροι από 500.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους).

    Εβραϊκός εποικισμός

    Ο εβραϊκός εποικισμός στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη άρχισε αμέσως μετά τον πόλεμο του 1967. Από τις αρχές του 1990 η πολιτική του εποικισμού επιταχύνθηκε με την ισραηλινή κυβέρνηση να ενθαρρύνει τους εποίκους να χτίζουν τα σπίτια τους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ.

    Το θέμα αυτό, έχει κατ' επανάληψη απασχολήσει τα Ηνωμένα Έθνη και έχει αποτελέσει το αντικείμενο πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Παραδείγματος χάριν, στο ψήφισμά του 446 (1979) το Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνει ότι η ισραηλινή πολιτική και η πρακτική της καθιέρωσης του εποικισμού δεν είχαν καμία νομική ισχύ και παρεμπόδιζαν την επίτευξη της ειρήνης στη Μ. Ανατολή. Η ίδια θέση επαναδιατυπώθηκε και στο ψήφισμα 465 (1980) του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο η πολιτική που ακολουθούσε το Ισραήλ αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της τέταρτης συνθήκης της Γενεύης.

    Η δέκατη έκτακτη ειδική περίοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Φεβρουάριο του 1999 ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα για τη σύγκληση μιας διάσκεψης των συμβαλλόμενων μερών στην τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης, με στόχο να επιβληθεί η συνθήκη στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ.

    Νερό

    Σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται για το ξηρό κλίμα, το λιγοστό νερό θεωρείται κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας για την ευημερία των χωρών και των λαών. Τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ειδικά οι ανυψωμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης, είναι προικισμένες με μια αφθονία ανανεώσιμων υδάτινων πόρων σε σχέση με την υπόλοιπη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επιβάλλει αυστηρότατους περιορισμούς ως προς την άντληση νερού, γεγονός που αφήνει λιγοστά περιθώρια χρησιμοποίησης των υδάτινων πόρων από τους Παλαιστινίους.

    Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί το 80% του νερού της Δυτικής Όχθης και ζητούν μια πιο δίκαιη κατανομή. Από την πλευρά του το Ισραήλ, διατείνεται ότι δεν πρόκειται να παραδώσει ποτέ τα εδάφη της Δ. Όχθης όπου υπάρχει νερό. και διακινεί υπόγεια το νερό στους εβραίους εποίκους. Κατά συνέπεια, μια "προκαλούμενη από τον άνθρωπο" κρίση ύδατος υπονομεύει τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων.

    Ανακοίνωση Ανάν

    Ημέρα πένθους και θλίψης είναι η σημερινή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν. Οι ανθρώπινες και υλικές απώλειες που έχει υποστεί ο Παλαιστινιακός λαός τα τελευταία δυο χρόνια ήταν καταστροφικές συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι είναι τραγικό και απαράδεκτο ότι πολλά από τα θύματα είναι παιδιά.

    Υπερβολική και δυσανάλογη βία χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές από τις ισραηλινές αρχές, μαζί με δολοφονίες, αυθαίρετες κρατήσεις, εκτοπισμούς και συλλογικά τιμωρητικά μέτρα όπως το γκρέμισμα σπιτιών. Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν την οργή, την απογοήτευση και την επιθυμία για εκδίκηση, τονίζει ο γγ του ΟΗΕ.

    Ταυτόχρονα, συνεχίζει η ανακοίνωση, ωμές και ολέθριες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών, περιλαμβανομένων και των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη περισσότερων. Τέτοιες ενέργειες ανακόπτουν την πρόοδο του παλαιστινιακού ζητήματος.

    Ο γγ του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη ότι ο παλαιστινιακός λαός χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια και η διεθνής κοινότητα των δωρητών πρέπει να συνεχίσει να συνεισφέρει γενναιόδωρα την περίοδο αυτή της μεγάλης ανάγκης μέχρι να σταματήσει η κρίση και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

    Τέλος με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό ο κ. Αναν σημειώνει ότι ανανεώνει τη δέσμευσή του να εργαστεί με όλα τα μέρη έως ότου επιτευχθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος, στη βάση των αποφάσεων 242, 338 και 1397 του Συμβουλίου Ασφαλείας και την αρχή της γης για την ειρήνη.

    [12] Αρση κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις κουρδικές περιοχές

    29/11/2002 10:02:00 πμ

    Αύριο αίρει η Τουρκία την κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις νοτιοανατολικές επαρχίες όπου ζουν κατά πλειοψηφία Κούρδοι, προϋπόθεση που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία επιβλήθηκε το 1987 λόγω της ένοπλης κουρδικής εξέγερσης και που αφορούσε συνολικά 11 επαρχίες, θα αρθεί και από τις 2 τελευταίες, όπου ίσχυε μέχρι τώρα: τις επαρχίες Ντιγιάρμπακιρ και Σιρνάκ.

    Σημειώνεται ότι αυτό το καθεστώς έδινε αυξημένες εξουσίες στις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Τουρκίας, με αποτέλεσμα το μεγάλο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και των δικαιωμάτων των πολιτών. Παράλληλα, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές αυτές ήταν πολύ αυξημένες, λόγω και των μαχών που διεξάγονταν μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών.

    [13] Επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις Μεταποίησης-Τουρισμού

    29/11/2002 9:39:00 πμ

    Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2003 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων Μεταποίησης και Τουρισμού μπορούν να υποβάλλουν τα επενδυτικά σχέδιά τους, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του Γ' ΚΠΣ, στις 29 τράπεζες που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ως Φορείς Υποστήριξης για την παροχή σημαντικού ύψους κρατικών επιχορηγήσεων στις μικρομεσαίες. Ως Φορέας Υποστήριξης, οι Τράπεζες θα βοηθούν τους υποψήφιους επενδυτές στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών και τη συμπλήρωση των αιτήσεων και θα καταβάλλουν τελικά τις εγκρινόμενες επιχορηγήσεις στους δικαιούχους.

    Οι επιχορηγήσεις αυτές θα αφορούν τις ήδη υπάρχουσες αλλά και τις νέες επιχειρήσεις.

    Στην μεταποίηση ενισχύονται, μεταξύ άλλων, οι επιχορηγήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους: Τροφίμων και ποτών, Ένδυσης, Ξύλου, Εκδόσεων, κατασκευής μηχανημάτων, Κατασκευής επίπλων κ.λπ.

    Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα των κατωτέρω τραπεζών: Εθνική Τράπεζα, Εμπορική, Αγροτική, EFG Eurobank-Ergasias, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΤΒΑ Bank, Citibank, Bayerische HYPO -UND Vereinsbank, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, Εγνατία, Τράπεζα Κύπρου, Aspis Bank, Nova Bank, Probank, Ωμέγα Τράπεζα, FBB - Πρώτη Επιχειρηματική Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα και οι συνεταιριστικές τράπεζες Έβρου, Ιωαννίνων, Παγκρήτια, Πιερίας, Δωδεκανήσου, Ν. Τρικάλων, Καρδίτσας, Χανίων, Λέσβου-Λήμνου και Ευβοίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 November 2002 - 10:04:37 UTC