Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τηλεόραση χρειάζεται ποιότητα
  • [02] Συνέδριο της ''Διεθνούς των Κεντρώων-Δημοκρατών''
  • [03] Eρωτική τραγωδία στην Καλλιθέα

    [01] Η τηλεόραση χρειάζεται ποιότητα

    29/11/2002 9:47:00 μμ

    "Η ποιότητα στο τηλεοπτικό θέαμα", ένα κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί, και πρέπει να απασχολεί, όχι μόνο τους ανθρώπους της τηλεόρασης, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, αποτέλεσε βασικό θέμα της δεύτερης ημέρας του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Υπουργείο Τύπου σε συνεργασία με τα τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου και των Πανεπιστήμιων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι, πολιτικοί, παραγωγοί και άνθρωποι της επικοινωνίας καταθέτουν τον προβληματισμό τους. Κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών έγιναν αναφορές από τους περισσότερους ομιλητές για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΡΤ.

    Σημαντικός ο ρόλος της ΕΡΤ

    Οι περισσότεροι ομιλητές έκαναν λόγο για χυδαιότητα και εξαθλίωση της τηλεοπτικής κατάστασης.

    Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ''υποκειμενικότητα της λέξης ποιότητα'', έννοια, που όπως είπε, καθορίζεται από τη διάρκεια και τα χρήματα. Δεν παρέλειψε να θέσει το ερώτημα ''γιατί το φουστάνι της κυρίας τάδε θα πρέπει να έχει θέση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων'', διαφοροποίησε τη ΝΕΤ από τα ενημερωτικά προγράμματα των ιδιωτικών καναλιών, ενώ για την ΕΤ-1, το ψυχαγωγικό πρόγραμμα δηλαδή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τόνισε ότι δεν έχει ακόμα βρει τη φυσιογνωμία του.

    Ο κ. Στάγκος τόνισε ότι η ΕΡΤ θέλει να συναντήσει το μεγάλο κοινό -''να το αγκιστρώσουμε'', όπως είπε χαρακτηριστικά- χωρίς να φύγουμε από τις αρχές της δημόσιας τηλεόρασης.

    Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ Τζώνη Καλημέρης, τόνισε ότι η ποιότητα δεν πρέπει να είναι το άλλοθι, αλλά να ενδιαφέρει όλους, πρέπει να αποκτήσει χρώμα, να μην είναι μουντή και βαρετή. Αναφερόμενος στις μετρήσεις τηλεθέασης επεσήμανε ότι ''τα μηχανάκια δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για να μάθουμε τις επιθυμίες του κόσμου''.

    Ο κ. Καλημέρης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του γι' αυτή την ''άνεση σε σχέση με τις μετρήσεις που του εξασφαλίζει το νέο του πόστο, ομολογώντας ότι πριν ένα χρόνο που ήταν ακόμα διευθυντής προγράμματος ιδιωτικού καναλιού δεν έλεγε τα ίδια.

    Αποφασισμένο το ΕΣΡ να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του

    Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος στην ομιλία του υπενθύμισε ότι η Ενωση έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΣΡ, ενώ τόνισε πως ''είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα και ο τρόπος ανάδειξης της εκάστοτε σύνθεσης του ΕΣΡ, αλλά και η υποδομή του δεν εξασφαλίζουν την άριστη λειτουργία του''. Επίσης, υπογράμμισε ότι ''ο δημόσιος διάλογος για την ποιότητα της ενημέρωσης και τους θεσμούς που τη διασφαλίζουν μόλις και έχει αρχίσει στην Ελλάδα''.

    Πάντως, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ Κ. Δρούγκας, υπερασπίστηκε την πρωτοτυπία της Ελλάδας ως ''η μόνη χώρα που έχει συνταγματοποιήσει την έννοια της ποιότητας και συνεπώς η νομική προσέγγιση της ποιότητας, ταυτίζει την έννοια της μη ποιοτικής τηλεόρασης, με το παράνομο τηλεοπτικό πρόγραμμα''.

    Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Λασκαρίδης διευκρίνισε ότι από τις αποφάσεις του Συμβουλίου προκύπτει ότι η ΕΡΤ υπερτερεί από άποψης ποιότητας σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια, από τα οποία κάποια - όχι όλα τόνισε βρίθουν χυδαιολογίας και αισχρολογίας. Οπότε το Συμβούλιο μπορεί να αντιδράσει με αρνητική μοριοδότηση σε περίπτωση χορήγησης άδειας, με κυρωτικές διαδικασίες, δηλαδή χρηματικά πρόστιμα, ηθικές κυρώσεις.

    Ο κ. Λασκαρίδης διαβεβαίωσε ότι ''το νέο ΕΣΡ είναι αποφασισμένο να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του ως κόρη οφθαλμού''. Το συνέδριο θα εξετάσει αύριο τη σχέση ποιότητας και κοινού και ποιότητας και ενημέρωσης.

    [02] Συνέδριο της ''Διεθνούς των Κεντρώων-Δημοκρατών''

    29/11/2002 9:10:00 μμ

    Στην Κέρκυρα έφθασε αργά το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής για το συνέδριο της ''Διεθνούς των Κεντρώων -Δημοκρατών'', το οποίο διοργανώνει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Καραμανλής υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος έφθασε αργά το βράδυ στο νησί. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου, το οποίο αρχίζει αύριο στις 4 το απόγευμα είναι: ''Η απάντηση του μεσαίου χώρου: παγκόσμιες προκλήσεις, παγκόσμια αλληλεγγύη''.

    Το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο περιθώριο της Συνόδου

    Είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει στις εργασίες ''κεντρώου'' κόμματος, γεγονός που οφείλεται- όπως φαίνεται- στις καλές σχέσεις του κ. Καραμανλή με τον Ισπανό πρωθυπουργό, αλλά κυρίως στη γραμμή που έχει αποφασίσει να ακολουθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ για διεύρυνση της απήχησης του κόμματός του και ανοίγματα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων με βάση τη στρατηγική του μεσαίου χώρου.

    Πάντως, ο κ. Καραμανλής θα επιδιώξει τόσο στο συνέδριο, όσο και στις συναντήσεις που θα έχει να προωθήσει και το θέμα της ένταξης της Κύπρου.

    Ηδη αύριο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, κυρίους Αθνάρ και Μπαρόσο, αλλά και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λογιόλα ντε Παλάθιο. Βασικό θέμα των συζητήσεων θα είναι η πορεία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει της Κοπεγχάγης, αλλά και η συνεργασία των μεσογειακών χωρών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεύρυνσης στις οικονομίες τους.

    Στη σύνοδο της Κέρκυρας θα συμμετάσχουν ακόμη πρόεδροι κοινοβουλίων, υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί και γερουσιαστές από πολλά κόμματα από 35 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. Ανάμεσά τους οι πρώην πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Κολομβίας, κύριοι Βίκτορ Ορμπάν, Βίκτορ Τσορμπέα και Αντρές Παστράνα, ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής κ. Κασίνι, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καμπότζης πρίγκιπας Νοροντόμ Ραναρίντ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου των Φιλιππίνων Χοσέ ντε Βενέτσια, η υπουργός Πολιτισμού και Ερευνας της Νορβηγίας Βάλγκερντ Χάουλαντ κ.ά..

    Αύριο το βράδυ ο κ. Αθνάρ θα παραθέσει επίσημο δείπνο στους ηγέτες που μετέχουν στη Σύνοδο, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν το απόγευμα της Κυριακής με δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής.

    Η ''παράλληλη προεδρία'' της Νέας Δημοκρατίας

    Επίσης, την Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία θα ανακοινώσει το σήμα της ''παράλληλης προεδρίας'', η οποία είναι μία ομάδα τεχνοκρατών και κοινοβουλευτικών στελεχών της ΝΔ που θα παρακολουθεί στενά τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Το σύνθημα της ''παράλληλης προεδρίας'' της Νέας Δημοκρατίας είναι ''Ευρώπη για όλους'' και όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Καραμανλή έχει στόχο την εδραίωση της ασφάλειας και της ευημερίας για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο παγκοσμοποιημένο περιβάλλον.

    Ο κ. Καραμανλής είχε ανακοινώσει την πρωτοβουλία για την ''παράλληλη προεδρία'' τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

    [03] Eρωτική τραγωδία στην Καλλιθέα

    29/11/2002 8:08:00 μμ

    Ένας Αλβανός αγνώστων λοιπών στοιχείων μέχρι αυτή την ώρα, πυροβόλησε και σκότωσε την πρώην σύζυγο του εξαιτίας της σχέσης που διατηρούσε εκείνη τον τελευταίο καιρό με Ιρακινό άντρα. Ο δράστης τραυμάτισε και τον ερωτικό σύντροφο του θύματος, ενώ στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε. Το επεισόδιο σημειώθηκε σε διαμέρισμα της οδού Θέμιδος στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματισμένο είναι κι ένα μικρό παιδί. Ολοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Η αστυνομία ερευνάει την υπόθεση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 November 2002 - 22:00:40 UTC