Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπνέει η προθεσμία του ΟΗΕ
  • [02] Πτώση αεροσκάφους λόγω μηχανικής βλάβης
  • [03] Συνέδριο των Κεντρώων Δημοκρατών
  • [04] Σε χεμωνιάτικο τοπίο έρχεται ο Δεκέμβριος
  • [05] Ερχεται σκληρότερος αντιτρομοκρατικός νόμος
  • [06] Παρακαλώ μην καπνίζετε!
  • [07] Τιμήθηκε ο Θ. Αγγελόπουλος στο Φανάρι
  • [08] Δύο νεκροί σε τροχαίο έξω από τις Σέρρες
  • [09] Δείχνουν Αλ Κάιντα οι Αρχές της Κένυα
  • [10] Ινδία: δεκάδες παιδιά θύματα επιδημίας
  • [11] ''Χτενίζουν'' το Ιράκ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ
  • [12] Τουρκία: τέλος στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης
  • [13] Eύκολη νίκη του Ολυμπιακού επί του Ηρακλείου
  • [14] Ετοιμη η αποστολή του ΟΣΦΠ για το ματς με Αρη

    [01] Εκπνέει η προθεσμία του ΟΗΕ

    30/11/2002 6:01:00 μμ

    Εκπνέει σήμερα και η δεύτερη προθεσμία του Κ. Ανάν, προκειμένου οι εμπλεκόμενες πλευρές να τοποθετηθούν επί των σημείων του σχεδίου που επιθυμούν διαπραγμάτευση. Την ερχόμενη εβδομάδα και μετά τη συνεδρίαση του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Χθες, το τουρκικό Συμβούλιο Ασφάλειας παρείχε πλήρη στήριξη στους χειρισμούς Ντενκτάς. Η τουρκοκυπριακή πλευρά καθυστερεί υποστηρίζει ο Ντε Σότο. Την αισιοδοξία του για θετική επίλυση του Κυπριακού μέσα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλος.

    Αισιοδοξία για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Πάτρα, όπου παρέστη το Σάββατο στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο Απόστολο Ανδρέα, υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως αν το σχέδιο Ανάν θα βελτιωθεί ή όχι και ανεξαρτήτως αν θα γίνει αποδεκτό η προοπτική της εντάξεως της Κύπρου στην ΕΕ είναι μία προσδοκία η οποία επιτρέπει την αισιοδοξία.

    "Η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί χωρίς πρόσθετους όρους και χωρίς υποσημειώσεις της τελευταίας στιγμής" τόνισε ο Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, στην Κέρκυρα, στο περιθώριο της Συνόδου της "Κεντρώας Δημοκρατικής Διεθνούς".

    Αποκλειστική συνέντευξη Ντε Σότο στη ΝΕΤ

    Χθες, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Φάνη Παπαθανασίου, στη ΝΕΤ, ο Αλβαρο Ντε Σότο, που ήρθε στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Γιώργο Παπανδρέου, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για συμφωνία στο Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Ο Αλβάρο Ντε Σότο, τόνισε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να βρεθεί λύση και επισήμανε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Ερωτηθείς εάν δεν προκύψει συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, είπε πως δεν θέλει να σκέφτεται μία τέτοια εξέλιξη και υπογράμμισε ότι "πρέπει να συγκεντρωθούμε στη δουλειά".

    Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου, δήλωσε ότι θα ήθελε να έχει μια συνάντηση με τους δυο ηγέτες, αλλά λόγω ασθένειας του Ντενκτάς αυτό δεν μπορεί να γίνει.

    "Έχει μείνει λίγος χρόνος" είπε ο κ. Ντε Σότο, πριν από την Κοπεγχάγη, όμως ελπίζουμε ότι ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου θα συμφωνηθεί και τα υπόλοιπα θα συμφωνηθούν μετά τη Σύνοδο και πριν το δημοψήφισμα.

    Από την πλευρά του, την ανάγκη διατήρησης της δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, αν μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Για κωλυσιεργία κατηγόρησε ο Παπανδρέου τον Ντενκτάς

    Νωρίτερα την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς για κωλυσιεργία και ελιγμούς, με σκοπό να μη συζητηθεί η ουσία του προβλήματος και πρόσθεσε ότι τα περιθώρια ως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης είναι ασφυκτικά.

    Το ίδιο υπογράμμισε και ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας: " Είναι δύσκολο να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα εξαιτίας της κωλυσιεργίας της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς" ανέφερε την Παρασκευή σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8, τονίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να κρατηθεί ζωντανή η προοπτική επίλυσης ακόμα και αν αυτό δεν επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη.

    Κασουλίδης: ''ισορροπημένο το σχέδιο Ανάν''

    Αρκετά ισορροπημένο και μελετημένο χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης το σχέδιο Ανάν. Σε δηλώσεις από τη Σουδία όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας του σε ευρωπαϊκές χώρες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, ο κ. Κασουλίδης είπε πως η ελληνική πλευρά θα εργασθεί όχι για να αλλάξει το σχέδιο δραστικά, αλλά για να κάνει ορισμένες αλλαγές που αποσκοπούν στη διασαφήνιση κάποιων ανησυχιών της κοινής γνώμης που θα το επικυρώσει.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι δεν απομένει αρκετός χρόνος έως τις 12 Δεκεμβρίου και κατέστησε σαφές πως εάν δεν επιτευχθεί μέχρι τότε συμφωνία, αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειες δεν θα συνεχισθούν και μετά την Κοπεγχάγη.

    Σε παρατήρηση ότι η πλειονότητα στην Κύπρο δεν φαίνεται να είναι έτοιμη για συμφιλίωση, ο κ. Κασουλίδης απάντησε πως αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση και ότι τώρα οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να συμβιβάζονται με την ιδέα της συμφιλίωσης, γιατί όπως είπε, η ειρήνη έχει πάντοτε το τίμημά της.

    [02] Πτώση αεροσκάφους λόγω μηχανικής βλάβης

    30/11/2002 2:58:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Μονοκινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε κοντά στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, ενώ επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση, εξαιτίας μηχανικής βλάβης. Το αεροσκάφος, κατ' άλλους τύπου Πάϊπερ και κατ' άλλους τύπου Τσέσνα, και σε αυτό επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πιλότος διαπίστωσε μηχανική βλάβη και συγκεκριμένα πρόβλημα στα υδραυλικά και ειδοποίησε τον πύργο ελέγχου του ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', ο οποίος με τη σειρά του πρότεινε να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, που ήταν πιο κοντά.

    Ενας εκ των τεσσάρων είναι νεκρός

    Στις 2.15 ο πιλότος επιχείρησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση χωρίς όμως επιτυχία, με αποτέλεσμα να προσκρούσει βίαια στο έδαφος σε παρακείμενο χωράφι.

    Οι τέσσερις επιβαίνοντες στο αεροσκάφος με τη συνδρομή της μονάδας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, οι γιατροί του οποίου διαπίστωσαν ότι ο ένας από τους τραυματίες είχε υποκύψει στα τραύματά του. Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας παρέμεινε για νοσηλεία ο ένας τραυματίας, ενώ οι άλλοι δύο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ στην Αθήνα. Τα στοιχεία τους δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.

    [03] Συνέδριο των Κεντρώων Δημοκρατών

    30/11/2002 7:28:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Σύνοδο της Διεθνούς Κεντρώων Δημοκρατών που φιλοξενεί η ΝΔ στην Κέρκυρα, τόνισε ότι οι δυνάμεις του μεσαίου χώρου εξακολουθούν να παραμένουν η πρώτη επιλογή των Ευρωπαίων πολιτών. Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ ο κ. Καραμανλής είπε ότι το όνειρο της επανένωσης της Ευρώπης θα βρεθεί πολύ κοντά στο να γίνει ιστορική πραγματικότητα, καθώς μια νέα πολιτική Ενωση από την Ιρλανδία έως την Κύπρο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία και ασφάλεια για τους λαούς μας. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε όμως ότι οι προκλήσεις παραμένουν επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αίσθηση που υπάρχει πως οι εξελίξεις αυτές αφορούν λίγους και ισχυρούς.

    Εμφαση στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η ταχύτητα των αλλαγών έχει φέρει τεράστιες δυσκολίες και προκαλεί ανισότητες, σημειώνοντας ότι όλοι θα πρέπει να εργαστούν ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις ευκαιρίες που υπάρχουν στο νέο κόσμο.

    Σημείωσε ακόμη πως ο κίνδυνος της διεθνούς τρομοκρατίας απασχολεί σήμερα την πλειοψηφία των δημοκρατικών και ελεύθερων κοινωνιών αναφέροντας ''αν η τρομοκρατία αποτελεί τη χειρότερη όψη της παγκοσμιότητας θα πρέπει η αλληλεγγύη για την εξάλειψή της να είναι η καλύτερή της όψη. Το οργανωμένο έγκλημα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου για το περιβάλλον, η παράνομη μετανάστευση, η αντιμετώπιση της φτώχειας και της διαφθοράς αποτελούν προκλήσεις που προϋποθέτουν αλληλεγγύη και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί''.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι πολλά από τα διεθνή προβλήματα και από τις νέες προκλήσεις απαιτούν τοπικές δράσεις και τοπικές λύσεις δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας που αποτελούν- όπως είπε- και θα συνεχίσουν να αποτελούν τη βάση της πολιτικής των κεντροδεξιών κομμάτων. Θα πρέπει σημείωσε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ασφαλείς κοινωνίες και συνθήκες απασχόλησης και δημιουργίες για όλους καθώς μόνο έτσι μπορούν να μειωθούν οι ανισότητες και να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο των κοινωνιών.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι παγκόσμιες συνεργασίες και η αλληλεξάρτηση αποτελούν τη βάση του μεσαίου χώρου, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα έχουν αντίκτυπο για όλους.

    Στο επίκεντρο συζητήσεων η διεύρυνση της ΕΕ

    Συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Λογιόλα Ντε Παλάθιο, είχε το μεσημέρι ο Κώστας Καραμανλής, στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Κεντρώων Δημοκρατών.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η διεύρυνση της ΕΕ, όπου ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις θέσεις του για ένταξη της Κύπρου, στις 12 Δεκεμβρίου, στην Κοπεγχάγη, χωρίς "όρους ή προϋποθέσεις της τελευταίας στιγμής".

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ ξενάγησε τους υψηλούς προσκεκλημένους του στα γραφικά καντούνια της πόλης και στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου προσκύνησαν το σκήνωμα του Πολυούχου.

    [04] Σε χεμωνιάτικο τοπίο έρχεται ο Δεκέμβριος

    30/11/2002 7:18:00 μμ

    Με καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και τσουχτερό κρύο φαίνεται ότι θα κάνει πρεμιέρα ο Δεκέμβριος βάζοντάς μας επίσημα στο χειμωνιάτικο κλίμα. Η ΕΜΥ προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από το απόγευμα της Κυριακής στα δυτικά και μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Η κακοκαιρία θα πλήξει και την Αττική από το απόγευμα της Κυριακής. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι έντονες καταιγίδες κάνουν επικίνδυνη την οδήγηση. Οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν στα πελάγη ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για να πέσουν και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά κυρίως, στη Βόρεια Ελλάδα.

    [05] Ερχεται σκληρότερος αντιτρομοκρατικός νόμος

    30/11/2002 6:53:00 μμ

    Στις αρχές του 2003, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει και δεύτερος αντιτρομοκρατικός νόμος, ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος θα είναι προσαρμοσμένος στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου του 2001 και θα ψηφισθεί από τη Βουλή με την έναρξη της λειτουργίας της μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ως τρομοκρατικά εγκλήματα θεωρούνται οι πράξεις από πρόθεση, οι οποίες από την φύση τους ή λόγω των συνθηκών είναι δυνατόν να προσβάλουν σοβαρά τη χώρα ή διεθνή οργανισμό.

    Πώς ορίζονται τα τρομοκρατικά εγκλήματα

    Συγκεκριμένα, οι πράξεις αυτές πρέπει να έχουν στόχο να εκφοβήσουν σοβαρά τον πληθυσμό ή να εξαναγκάσουν αδικαιολόγητα τις δημόσιες Αρχές ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσουν οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχουν από την εκτέλεσή της.

    Ή μπορούν ακόμα να έχουν σκοπό να αποσταθεροποιήσουν σοβαρά ή να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές της χώρας ή διεθνούς οργανισμού.

    Βαριές οι ποινές

    Παράλληλα, βαριές ποινές θα προβλέπονται για τους αρχηγούς τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς επέρχεται τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα και ως μικρότερη ποινή προβλέπεται πλέον η κάθειρξη των 15 ετών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

    για τους αρχηγούς κάθειρξη από 15 χρόνια έως ισόβια,

    κάθειρξη μεγαλύτερη των οκτώ ετών για την κάθε είδους συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως είναι η παροχή χρηματικών ποσών, υλικών μέσων κ.ά.

    Τέλος, ο χρόνος παραγραφής των τρομοκρατικών εγκλημάτων αυξάνεται στα 30 χρόνια από 20 που είναι σήμερα.

    Η αποφυλάκιση όσων καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατική δράση θα μπορεί να ζητείται δικαστικά μετά την έκτιση 20 ετών και όχι 16 ετών, όπως ισχύει σήμερα.

    [06] Παρακαλώ μην καπνίζετε!

    30/11/2002 7:31:00 μμ

    Από την Κυριακή τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα για περιορισμό του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και ζαχαροπλαστείων θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει χώρο για καπνιστές και μη καπνιστές, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται τα μπαρ, τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης και τα καφενεία παραδοσιακού τύπου. Τη Δευτέρα εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξετάζει τη νέα οδηγία για τον "Περιορισμό της διαφήμισης και της χορηγίας σε προϊόντα καπνού", η οποία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής μετά από εισήγηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νένης Μαλλιώρη.

    [07] Τιμήθηκε ο Θ. Αγγελόπουλος στο Φανάρι

    30/11/2002 7:12:00 μμ

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε στο Φανάρι η πανηγυρική θεία λειτουργία της εορτής του Αγίου Ανδρέα, η Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και η χειροθεσία του κ. Θεόδωρου Αγγελόπουλου σε άρχοντα ''Μέγα Λογοθέτη''. Στην τελετή παραβρέθησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου, αντιπροσωπεία του Βατικανού, ο Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, πολλοί επίσημοι και πλήθος πιστών.

    [08] Δύο νεκροί σε τροχαίο έξω από τις Σέρρες

    30/11/2002 5:42:00 μμ

    Την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο άφησαν δυο νεαρά άτομα, όταν η δίκυκλη μοτοσικλέτα τους βρέθηκε κάτω από τους μπροστινούς τροχούς φορτηγού αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 60χρονος συνταξιούχος Σωτήριος Κόνσουλας. Νεκροί είναι ο οδηγός της μηχανής Γιάννης Ιωαννίδης 18 χρόνων μαθητής λυκείου και η συνεπιβάτισσά του Στυλιανή Νέγρου 21 χρόνων, από την Κω, ιδιωτική υπάλληλος που διέμενε προσωρινά στη Νέα Ζίχνη Σερρών. Ελαφρά τραυματίστηκε ο οδηγός του φορτηγού. Το τροχαίο έγινε στο 31 χιλιόμετρο του δρόμου Σερρών-Νέας Ζίχνης και για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί προανάκριση η Τροχαία των Σερρών.

    [09] Δείχνουν Αλ Κάιντα οι Αρχές της Κένυα

    30/11/2002 6:43:00 μμ

    Τρεις ημέρες μετά τη φονική επίθεση αυτοκτονίας στο ξενοδοχείο "Παράδεισος" στην Κένυα, και οι Αρχές της χώρας ήδη ανακρίνουν 12 άτομα για πιθανή εμπλοκή τους στην υπόθεση. Την ευθύνη έχει αναλάβει η οργάνωση "Στρατός της Παλαιστίνης", όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι στρέφουν την προσοχή τους στην σομαλέζικη ισλαμική οργάνωση Αλ ιτιχάντ Αλ Ισλαμίγια, που έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Οι δραματικές στιγμές που ακολούθησαν την φοβερή επίθεση στο ξενοδοχείο της Μομπάσα έχουν καταγραφεί σε ερασιτεχνικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Συνεχίζονται οι έρευνες υπό τη σκιά νέας απειλής

    Οι Αρχές της Κένυας άφησαν τελικά ελεύθερους την Αμερικανίδα και τον Ισπανό σύζυγο της που είχαν συλληφθεί την Πέμπτη για τυχόν ανάμειξη τους στην βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο ξενοδοχείο Παραντάϊς της Μομπάσα, καθώς δεν προέκυψαν σε βάρος τους ενοχοποιητικά στοιχεία, ωστόσο εξακολουθούν να κρατούν και να ανακρίνουν τέσσερις Σομαλούς και έξι Πακιστανούς.

    Ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας της Κένυας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στους συλληφθέντες και την οργάνωση Αλ Κάιντα, ενώ ύστερα από αίτημα των Αρχών ασφαλείας προς όλα τα ξενοδοχεία της Μομπάσα η διεύθυνση τους θα αναφέρει όσα άτομα επιχείρησαν ν' αναχωρήσουν από τα ξενοδοχεία αμέσως μετά τις επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών στόχων.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ συνέστησε στους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Κένυα να προσέχουν, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους που συχνάζουν ξένοι, καθώς υπάρχει αυξημένη απειλή εναντίον Δυτικών στο Ναϊρόμπι, τη πρωτεύουσα της χώρας.

    Σομαλοί Ισλαμιστές πίσω από την επίθεση;

    Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως πίσω από την διπλή τρομοκρατική επίθεση στη Μομπάσα είναι πολύ πιθανόν να κρύβεται μια εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση της Σομαλίας, που διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα, αν κι επισήμως οι αμερικανικές Αρχές έχουν ανακοινώσει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να πουν ποιος ευθύνεται, παρότι τόσο η Κένυα όσο και το Ισραήλ έχουν εκφράσει υποψίες για την Αλ Κάιντα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση Αμερικανού αξιωματούχου, η διπλή επίθεση στη Μομπάσα, ενδέχεται να είναι έργο της Αλ Ιτιχάντ Αλ Ισλάμι, η οποία έχει δράσει στα τέλη της δεκαετίας του 90 στην Αιθιοπία, με δυο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αντίς Αμπέμπα, το 1996 και το 1997 και απαγωγές εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων το 1998.

    Αν και επίσημα, οι Αμερικανοί, διευκρινίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινώσουν ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από τα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για την Αλ Ιτιχάντ Αλ Ισλάμι.

    Η συγκεκριμένη οργάνωση σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρμεντ, έχει "λαμπρή" δράση και στο παρελθόν μέσα από τις επιθέσεις στην Αντίς Αμπέμπα το 1996 και το 1997.

    Στόχος της είναι πάντα η εγκαθίδρυση ενός σκληρού ισλαμιστικού καθεστώτος στη Σομαλία.

    Η Αλ Ιτιχάντ Αλ Ισλάμι, φέρεται υπεύθυνη για πολλές απαγωγές εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις (1998) ενώ εκτιμάται ότι αποτελείται από 2000 άνδρες που εκπαιδεύτηκαν στο Αφγανιστάν.

    Κύρια πηγή του οπλοστασίου της είναι το Σουδάν.

    Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές η προσωρινή κυβέρνηση της Σομαλίας δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην Ανατολική Αφρική και τη προσαγωγή τους στη Δικαιοσύνη.

    Τα ''προβληματικά'' σύνορα με την Σομαλία

    Η παράνομη διακίνηση όπλων στην Κένυα, από το Σουδάν, είναι εύκολη υπόθεση και γίνεται από τα σύνορα της χώρας με τη Σομαλία.

    Τα σύνορα της Κένυας με τη Σομαλία, βρίσκονται σε μία ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιτήρηση τους από την αστυνομία.

    Το ελεγχτικό έργο των αρχών δυσχεραίνεται και από τη δράση ένοπλων συμμοριών, γνωστών και ως σίφτας.

    Η δεκαετής εμπόλεμη διαμάχη και η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη Σομαλία, καθιστά εύκολη τη διακίνηση όπλων στις γειτονικές χώρες.

    Μαύρο χρήμα από τη Σ. Αραβία στους τρομοκράτες

    Το περιοδικό ''US News and World Report'' γράφει πως το FBI και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως έως και 100 εκατομμύρια δολάρια προερχόμενα από τη Σαουδική Αραβία έχουν φθάσει στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων τα τελευταία χρόνια.

    "Πρόκειται για επιχειρηματίες μεγάλου διαμετρήματος που συνδέονται με τη βασιλική οικογένεια και που πέρασαν τα χρήματα μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων, εταιρειών επενδύσεων, ενώ τα χρήματα ξεπλένονται πριν φτάσουν στους εγκληματίες" εξηγεί υπεύθυνος του υπουργείου Οικονομικών στο περιοδικό.

    [10] Ινδία: δεκάδες παιδιά θύματα επιδημίας

    Τζένη Χαραλαμπίδου 30/11/2002 6:05:00 μμ

    Μυστηριώδης επιδημία σκότωσε 44 παιδιά στην Ινδία, μέσα σε ένα μήνα, έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές. Ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου μεταδοτικών νόσων έσπευσε στην περιοχή Σαχαρανπούρ του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, για να διερευνήσει τις αιτίες, δήλωσε ο τοπικός επικεφαλής θεμάτων υγείας, δόκτορ Γκανσαγιάμ Σινγκ. ''Είναι δύσκολο να διακριβώσουμε την πραγματική αιτία εξάπλωσης της επιδημίας και μια ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου πήρε δείγματα αίματος για να τα εξετάσει'', είπε. Οι κάτοικοι της Σαχαρανπούρ θεωρούν υπεύθυνες τις συνθήκες υγιεινής στην περιοχή, αλλά οι τοπικοί αξιωματούχοι κατηγορούν τους γονείς των άρρωστων παιδιών ότι απευθύνονται σε ακατάλληλα άτομα για τη θεραπεία τους.

    Εγκεφαλίτιδα που φείλεται στα κουνούπια;

    Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι τα συμπτώματα του πονοκεφάλου και του πυρετού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μάλλον για μια ιαπωνικής προέλευσης εγκεφαλίτιδα που οφείλεται στα κουνούπια, αν και δεν υπάρχει επίσημη διαβεβαίωση γι αυτό.

    ''Τα περισσότερα κρούσματα είναι παιδιά μεταξύ ενός και πέντε ετών και το συχνότερο παράπονο είναι ότι έχουν πονοκέφαλο και πυρετό'', βεβαίωσε και ο δόκτορ Σινγκ από το Ουτάρ Πραντές, που είναι το πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Ινδίας.

    Ο πατέρας ενός παιδιού που έχει προσβληθεί από τη νόσο δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερ ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, ότι ''έχουν πεθάνει πάνω από 100 παιδιά και ότι οι συνθήκες στα χωριά που εκδηλώθηκε η επιδημία είναι πολύ κακές''.

    [11] ''Χτενίζουν'' το Ιράκ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

    Αννίτα Πασχαλινού 30/11/2002 4:42:00 μμ

    Νέα σειρά επιθεωρήσεων στο Ιράκ ξεκίνησαν σήμερα οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν στη χώρα όπλα βιολογικής καταστροφής. Στο πλαίσιο του εξονυχιστικού τους ελέγχου, οι επιθεωρητές, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίσκεψη σε στρατιωτική βάση βόρεια της Βαγδάτης. « Οι πρώτες επιθεωρήσεις έφεραν στο φως τα ψεύδη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ» δηλώνουν οι Ιρακινοί επιμένοντας ότι δεν έχουν στη διάθεση τους βιολογικά όπλα. Αντίθετα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να κρύβουν οι Ιρακινοί τέτοιου είδους οπλικά συστήματα σε ιδιωτικούς χώρους.

    ΗΠΑ και Μ. Βρετανία πεπεισμένες για ύπαρξη βιολογικών όπλων

    Η νέα αποστολή του ΟΗΕ θα επιτρέψει να διαπιστωθεί εάν το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Η Βαγδάτη δηλώνει ότι δεν διαθέτει τέτοιο οπλοστάσιο, όμως η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο δηλώνουν πεπεισμένες για το αντίθετο.

    Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Μπλερ το Σεπτέμβριο, εκφράζετο η βεβαιότητα ότι υπάρχουν περιοχές όπου κρύβονται πυρηνικά όπλα.

    Η Βαγδάτη, όχι μόνο αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, αλλά προειδοποιεί τον ΟΗΕ για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των επιθεωρητών του ως κατασκόπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Επιθεωρητής ΟΗΕ: ''Στο Ιράκ όλα είναι πιθανά''

    Εκπρόσωπος πάντως, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στα χέρια του Σαντάμ Χουσείν.

    " Η εμπειρία μου ως επιθεωρήτριας κατά τη δεκαετία του '90 μου έδειξε ότι στο Ιράκ όλα είναι πιθανά " είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ενδέχεται οι πληροφορίες που προέρχονται από τη Βρετανία, να μην είναι ακριβείς.

    Υπογράμμισε επίσης ότι μέχρι στιγμής η συνεργασία ανάμεσα στη Βαγδάτη και τους επιθεωρητές της AIEA εξελίσσεται κανονικά.

    [12] Τουρκία: τέλος στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης

    30/11/2002 7:03:00 μμ

    Η Τουρκία ήρε επίσημα την κατάσταση ανάγκης στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, που ίσχυε επί 15 χρόνια, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο που οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν απεριόριστη εξουσία για την καταστολή της κουρδικής εξέγερσης και οδήγησε σε 30.000 νεκρούς. Το τουρκικό Κοινοβούλιο αποφάσισε τον Ιούνιο να βάλει τέλος στο καθεστώς αυτό στις επαρχίες Σιρνάκ και Ντιγιάρμπακιρ στις 30 Νοεμβρίου, ενώ είχε προηγηθεί παρόμοια απόφαση για άλλες δύο επαρχίες. Ο λαός στο Ντιγιάρμπακιρ καλωσόρισε την απόφαση με την ελπίδα ότι θα φέρει ειρήνη και ευημερία.

    Μία νέα σελίδα

    Οι Κούρδοι των αγροτικών περιοχών του Σιρνάκ διαμαρτύρονται ότι υπέστησαν εκφοβισμό από το στρατό την προεκλογική περίοδο στις αρχές του μήνα και ότι υπήρχε ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα.

    Το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης που αναδείχθηκε νικητής των εκλογών υποσχέθηκε ''μηδενική ανοχή'' στα βασανιστήρια και μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    ''Η κατάσταση ανάγκης τέλειωσε. Χαίρομαι όπως όλοι'', λέει ο 20χρονος φοιτητής Χαλίτ Τσελίκ στο Ντιγιάρμπακιρ. ''Ελπίζω ότι δεν θα γυρίσουμε ξανά πίσω στις παλιές ημέρες''.

    Διαδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Σήμερα, εν τω μεταξύ, σε κεντρική πλατεία της Αγκυρας, η τουρκική ένωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα οργάνωσε διαδήλωση εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, ενώ μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας αναμένεται την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.

    [13] Eύκολη νίκη του Ολυμπιακού επί του Ηρακλείου

    30/11/2002 7:23:00 μμ

    Χωρίς να αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα, ο Ολυμπιακός επικράτησε 87-65 του Ηρακλείου στο κλειστό του Κορυδαλλού, πετυχαίνοντας την τρίτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα της Α1. Τα δεκάλεπτα: 27-16, 45-25, 69-42, 87-65

    Λεπτό προς λεπτό

    Με ηγέτη τον ασυγκράτητο ΝτεΜάρκο Τζόνσον (πέτυχε τους 12 από τους πρώτους 19 πόντους της ομάδας του), ο Ολυμπιακός ξέφυγε πολύ γρήγορα στο σκορ (21-10 στο 8΄).

    Στη συνέχεια, ο Αμερικανός σίγησε και ανέλαβε δράση ο Νέναντ Μάρκοβιτς (3 στα 3 τρίποντα). Πολύ γρήγορα, απρόσμενα ίσως, το Ηράκλειο είχε πετάξει "λευκή πετσέτα", όταν οι "ερυθρόλευκοι" έκλεισαν το ημίχρονο με τη... χαώδη διαφορά των 20 πόντων (45-25).

    Το "σόου" του Ολυμπιακού συνεχίσθηκε και στο β΄ ημίχρονο, με μπροστάρηδες πάντα τους Τζόνσον, Μάρκοβιτς, ενώ από το Ηράκλειο ο μόνος που προσπαθούσε να σώσει τα. . . προσχήματα ήταν ο Ερικ Τέιλορ. Ηταν αναμενόμενο η διαφορά να πλησιάσει τους 30 πόντους (72-49) και να τους ξεπεράσει (80-49), πριν "καταλήξει" στο τελικό 87-65

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης, Χαρίσης 3 (1), Εβανς 10, Μάρκοβιτς 18 (4), Πρίντεζης, Γιαννουζάκος 3 (1), Μαντζάνας 2, Τόμιτς 6 (2), Νικαγκμπάτζε 5 (1), Μοράλες 5, Τζόνσον 22, Ντε Μιγκέλ 13

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Παβλίσεβιτς, Σιούτης 3 (1), Μπάτσικ 9, Μακρής 9 (3), Οστιν 14 (4), Κούβαρης 5, Μπένερμαν 9, Βαρδαβάς 4, Τέιλορ 10, Κρίτσαλος 2

    [14] Ετοιμη η αποστολή του ΟΣΦΠ για το ματς με Αρη

    30/11/2002 5:46:00 μμ

    Με προπόνηση στις 11 το πρωί οι παίκτες του Ολυμπιακού ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους για το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Αρη την Κυριακή στο Χαριλάου. Ο Τζιοβάνι ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα. Η πορεία της υγείας του βελτιώνεται και αναμένεται από τη Δευτέρα να μπει στο κανονικό πρόγραμμα προπόνησης. Ο Ζέτερμπεργκ ακολούθησε θεραπεία λόγω οσφυαλγίας και δεν θα ακολουθήσει την αποστολή στη Θεσσαλονίκη.

    Εντός αποστολής

    Ο Σρέτσκο Κάτανετς επέλεξε στην αποστολή τούς:

    Ελευθερόπουλο

    Κατεργιαννάκη

    Αμανατίδη

    Αντζα

    Ανατολάκη

    Κόντη

    Κωστούλα

    Μαυρογενίδη

    Πατσατζόγλου

    Βενετίδη

    Τζόρτζεβιτς

    Γιαννακόπουλο

    Καρεμπέ

    Νινιάδη

    Ζε Ελίας

    Αλεξανδρή

    Χούτο

    και Οφορίκουε


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 30 November 2002 - 18:00:46 UTC