Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό
  • [02] Μεγάλες οι ζημιές στο Βαρθολομιό από το σεισμό
  • [03] Στο εδώλιο οι υπεύθυνοι της ΦΑΡΑΝ
  • [04] Δεν ευθύνεται ο ΟΣΕ για τον εκτροχιασμό
  • [05] Κλειστά τα σχολεία αύριο λόγω απεργίας της ΑΔΕΔΥ
  • [06] Ποινές για τη δολοφονία ταξιτζή στη Λάρισα
  • [07] Ολλανδία: Στη σκιά τρομοκρατικών απειλών
  • [08] Αμφιβολίες για την ασφάλεια Κόνκορντ της British
  • [09] Στην Ουάσινγκτον ο Ερντογάν στις 10 Δεκεμβρίου
  • [10] Νέο αιματηρό επεισόδιο στη Χεβρώνα
  • [11] Κένυα: Ανακρίσεις επί ανακρίσεων για την επίθεση
  • [12] Ξανά σε πύρινο κλοιό το Σίδνεϊ
  • [13] Νέες θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο
  • [14] Θεσμοθετείται η ενιαία ιατρική περίθαλψη στην Ε.Ε
  • [15] Γυναίκες. . . έτοιμες για όλα
  • [16] Η κατάθλιψη χτυπά την πόρτα της Αυστραλίας

    [01] Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

    4/12/2002 11:09:00 πμ

    Μαραθώνιος επαφών για το Κυπριακό μια εβδομάδα πριν την Κοπεγχάγη. Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδώσει την απάντηση του επί του σχεδίου Ανάν αφού πρώτα απαντήσει ο Ρ. Ντενκτάς. "Θέλω κι άλλο χρόνο, το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί υπό πίεση", δήλωσε αποκλειστικά στη ΝΕΤ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, την ώρα που ο γ.γ του ΟΗΕ πιέζει για συμφωνία πριν από την Κοπεγχάγη. Είναι δυνατή η λύση μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, αν και στενεύουν τα χρονικά περιθώρια εκτίμησε ο υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υφ. Εξωτερικών Μ. Γκρόσμαν στην Αγκυρα.

    Σειρά επαφών Παπανδρέου στην Αγκυρα

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Μαρκ Γκρόσμαν, τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει ώστε η Κύπρος να αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Ελληνες και Τούρκους.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει σειρά συναντήσεων με το νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γ. Γιακίς, τον πρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρ. Ερντογάν και τον αρχηγό της Τουρκικής Αντιπολίτευσης Ντ. Μπαϊκάλ.

    Στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν είναι καλό και ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τις δυο πλευρές. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος του μετέφερε τη βούληση της Αγκυρας για την επιτάχυνση των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και την επίλυση του Κυπριακού.

    Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ

    Το κυπριακό κυριάρχησε και στις συνομιλίες της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επανέλαβε στη συνάντηση που είχε με τον Φιλανδό ομόλογό του ότι στην Κοπεγχάγη πρέπει να υπάρξει ένα θετικό μήνυμα για την Τουρκία.

    Σημείωσε ωστόσο ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει σοβαρή προσπάθεια για να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού και του ευρωστρατού.

    Νωρίτερα, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Περ Στίγκ Μέλερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδεθεί η ένταξη της Κύπρου στη Ε.Ε με την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

    Μετά από συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, διευκρίνισε επίσης ότι βάσει του Ελσίνκι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν είναι προϋπόθεση, όμως όλα θα συνυπολογιστούν.

    "Διεύρυνση της ΕΕ δίχως την Κύπρο δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας.

    Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε την ύπαρξη (σύμφωνα με απογευματινή εφημερίδα) ανεπίσημου εγγράφου της Ε.Ε. που συντάχτηκε εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη και αποκλείει την ένταξη της Κύπρου αν δεν λυθεί πρώτα το πολιτικό ζήτημα.

    ''Υπάρχει χρόνος για συμφωνία'' δηλώνει ο Ανάν

    ''Υπάρχει ακόμα χρόνος για τις δύο κοινότητες της Κύπρου να καταλήξουν σε μία συμφωνία", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ασκώντας πιέσεις προς και τις δυο πλευρές.

    ''Δεν εξαντλήθηκε ο χρόνος. Σήμερα είναι 3 Δεκεμβρίου έχουμε περίπου εννέα με 10 μέρες, φρονώ ότι είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό'', υπογράμμισε.

    Από την άλλη πλευρά, ο Ραούφ Ντενκτάς με αποκλειστική συνέντευξη του στη ΝΕΤ ζητά από τον Κόφι Ανάν παράταση χρόνου.

    "Ζητάμε κατανόηση από τον ΟΗΕ. Να μην πιεστούν οι δύο πλευρές σε μία συμφωνία που θα τις οδηγήσει να πετάει πράγματα η μία στην άλλη"- υπονοώντας έτσι μία συμφωνία που θα καταρρεύσει- δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στον ανταποκριτή της ΝΕΤ στη Νέα Υόρκη Μιχάλη Γριπιώτη.

    [02] Μεγάλες οι ζημιές στο Βαρθολομιό από το σεισμό

    4/12/2002 9:45:00 πμ

    Η καταγραφή των ζημιών στην Ηλεία από τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας συνεχίζεται. Στο Βαρθολομιό oχτώ σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, 76 χαρακτηρίστηκαν κίτρινα, δηλαδή είναι επισκευάσιμα, ενώ το 45% των κτιρίων από τα 330 που ελέγχθηκαν κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα για να κατοικηθούν. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης, δήλωσε ότι θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής για τους σεισμοπαθείς και σε πρώτη φάση, θα τους δοθεί το επίδομα των 200.000 δρχ. Ηδη νοικιάστηκαν ξενοδοχεία για τη διαμονή των πληγέντων.

    [03] Στο εδώλιο οι υπεύθυνοι της ΦΑΡΑΝ

    4/12/2002 9:48:00 πμ

    Σε δίκη παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, οι υπεύθυνοι της εταιρίας ΦΑΡΑΝ, καθώς και ο αρμόδιος μηχανικός για την κατάρρευση του εργοστασίου στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΡΑΝ Δημ. Κάτσικα, τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρ. -Π. Κάτσικα και τα μέλη του Δ.Σ., Νικ. Κάτσικα και Ν. -Μ. Μάρκου, όπως και ο μηχανικός Ι. Κολιόπουλος.

    [04] Δεν ευθύνεται ο ΟΣΕ για τον εκτροχιασμό

    4/12/2002 9:43:00 πμ

    "Δεν έχει καμία σχέση η παλαιότητα της χάραξης της γραμμής με τον εκτροχιασμό του τρένου", διαβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Γιαννακός, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έγινε με αφορμή το σιδηροδρομικό ατύχημα, που συνέβη τα ξημερώματα της Τρίτης. Η επιβατική αμαξοστοιχία, αποτελούμενη από δύο βαγόνια, που εκτελούσε το δρομολόγιο Καλαμάτα-Αθήνα, εκτροχιάστηκε στη 1.15 π.μ κοντά στη Μεγαλόπολη, λόγω πτώσης βράχου. Οπως διευκρινίστηκε η χάραξη της συγκεκριμένης γραμμής έγινε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ωστόσο η συντήρηση και οι έλεγχοι γίνονται σε εβδομαδιαία βάση.

    Τα δρομολόγια του ΟΣΕ Αθήνα-Καλαμάτα διεξάγονται κανονικά από χθες το πρωί σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, καθώς οι ζημιές στη σιδηροδρομική γραμμή αποκαταστάθηκαν.

    Εν τω μεταξύ, από τους 28 επιβαίνοντες, μόνο τρία άτομα υπέστησαν κατάγματα και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιποι έφεραν επιπόλαια τραύματα.

    Ο ΟΣΕ από την πρώτη στιγμή κατέβαλε το ποσό των 500 ευρώ σε κάθε επιβάτη, και ανέλαβε όλα τα έξοδα της μεταφοράς και νοσηλείας των τραυματιών στο νοσοκομείο.

    [05] Κλειστά τα σχολεία αύριο λόγω απεργίας της ΑΔΕΔΥ

    4/12/2002 8:16:00 πμ

    Κλειστά θα είναι αύριο νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Επίσης, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, οι εφορίες, τα υπουργεία και οι Δημόσιοι Οργανισμοί. H ΑΔΕΔΥ διεκδικεί μεταξύ άλλων μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς, ανατροπή του καθεστώτος αυξημένων εισφορών που περιλαμβάνεται στην Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία, την Παιδεία και τις Κοινωνικές παροχές.

    Οι απεργοί θα συγκεντρωθούν αύριο στον πεζόδρομο της οδού Κοραή και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας, στην πλατεία Συντάγματος.

    [06] Ποινές για τη δολοφονία ταξιτζή στη Λάρισα

    4/12/2002 11:18:00 πμ

    Ποινικές διώξεις κατά των δραστών για πρόκληση και προσφορά στη διάπραξη του εγκλήματος ανθρωποκτονία από πρόθεση, ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, άσκησε ο εισαγγελέας σε πέντε πληρωμένους δολοφόνους, που βρίσκονται πίσω από την δολοφονία του Λαρισαίου ταξιτζή Γιάννη Δαρλαγιάννη, τον περασμένο Ιανουάριο. Οπως έδειξε έρευνα της αστυνομίας, οι δολοφόνοι πληρώθηκαν από οικογένεια Τρικαλινών, οι οποίοι ήθελαν να εκδικηθούν τον Δαρλαγιάννη, επειδή το 1996 είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα στο οποίο είχε σκοτωθεί το 16χρονο παιδί τους. Συγκεκριμένα, από την αστυνομία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε Αλβανών και τριών μελών της οικογένειας Ιωάννου Πάτσιου από το Ζάρκο Τρικάλων.

    [07] Ολλανδία: Στη σκιά τρομοκρατικών απειλών

    4/12/2002 10:48:00 πμ

    Συναγερμός έχει σημάνει στην Ολλανδία, καθώς η αστυνομία δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα, σύμφωνα με το οποίο εκρηκτικός μηχανισμός έχει τοποθετηθεί στα κεντρικά γραφεία του ολλανδικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΝΡ, στο προάστιο Ρίζσβιτζκ, κοντά στη Χάγη. Το κτίριο του ΑΝΡ εκκενώθηκε αμέσως μετά την ειδοποίηση της αστυνομίας. Νωρίτερα, η ολλανδική αστυνομία διέταξε τη διακοπή της λειτουργίας 10 καταστημάτων της μεγαλύτερης στον κόσμο αλυσίδας επίπλων ΙΚΕΑ, μετά τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση δύο εκρηκτικών μηχανισμών σε δύο ολλανδικές πόλεις.

    Στόχος βομβιστών εταιρεία επίπλων στην Ολλανδία

    Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ελι Φλόραξ δήλωσε ότι οι δύο βόμβες βρέθηκαν στο Αμστερνταμ και στο Σλίντρεεχτ και εξουδετερώθηκαν από πυροτεχνουργούς. "Η έρευνα έδειξε ότι στόχος των αγνώστων δραστών ήταν τα καταστήματα της ΙΚΕΑ.

    Υπάρχουν 10 στην Ολλανδία και σε συνεργασία με τη διεύθυνση αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας τους μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την πιθανή ύπαρξη άλλων εκρηκτικών μηχανισμών", τόνισε η εκπρόσωπος, δίχως να αποκαλύψει γιατί η αλυσίδα επίπλων αποτελεί στόχο βομβιστικής επίθεσης.

    [08] Αμφιβολίες για την ασφάλεια Κόνκορντ της British

    4/12/2002 10:35:00 πμ

    Τμήμα του πηδαλίου του απώλεσε ένα υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος τύπου Κονκόρντ στη διάρκεια πτήσης από το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρίας τους, την British Airways. Οι πιλότοι του αεροπλάνου ανέφεραν ότι γινόντουσαν συνεχείς δονήσεις καθώς το αεροπλάνο πλησίαζε στη Νέα Υόρκη. Μετά από μια ομαλή προσγείωση ανακάλυψαν ότι έλειπε μέρος του κατώτερου πηδαλίου από το πτερύγιο. Ουδείς από τους 105 επιβάτες τραυματίστηκε.

    Κατεπείγουσες έρευνες για την ασφάλεια των αεροσκαφών

    Αυτή είναι η πέμπτη φορά από το 1989 που παρουσιάζεται πρόβλημα σε πηδάλιο Κονκόρντ της British Airways, παρά τις συνεχείς βελτιώσεις στο σύστημα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών. Γι' αυτό το λόγο οι βρετανικές αερογραμμές διέταξαν τη διεξαγωγή κατεπείγουσας έρευνας για την ασφάλεια των Κονκόρντ.

    Τον περασμένο μήνα, δύο Κονκόρντ των Βρετανικών Αερογραμμών παρουσίασαν προβλήματα κατά τη διάρκεια υπερατλαντικών πτήσεων. Την πρώτη φορά ένα πρόβλημα στον κινητήρα ανάγκασε το ένα αεροσκάφος να επιστρέψει στο Λονδίνο, ενώ σε μια άλλη πτήση ο πιλότος αναγκάστηκε να μειώσει την ταχύτητα καθώς παρουσιάστηκαν ρωγμές σε ένα από τα παράθυρα του Κονκόρντ.

    [09] Στην Ουάσινγκτον ο Ερντογάν στις 10 Δεκεμβρίου

    4/12/2002 10:18:00 πμ

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να μεταβεί ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη διεξαγωγή της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους. Οπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις 10 Δεκεμβρίου και θα συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ζητούν την υποστήριξή της σε μια ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση κατά του γειτονικού της Ιράκ.

    [10] Νέο αιματηρό επεισόδιο στη Χεβρώνα

    4/12/2002 9:29:00 πμ

    Δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Οχθης, ανακοίνωσαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Μονάδα του ισραηλινού στρατού πραγματοποιούσε περιπολία ερευνώντας για καταζητούμενους Παλαιστινίους όταν δέχθηκε πυρά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά και σκότωσαν τους ενόπλους Παλαιστινίους.

    [11] Κένυα: Ανακρίσεις επί ανακρίσεων για την επίθεση

    4/12/2002 11:46:00 πμ

    Στις 28/11 η Κένυα συνταράχτη-

    κε από διπλή τρομοκρατική επίθεση

    Η κενυατική αστυνομία ανακρίνει έναν άνδρα, ο οποίος υπήρξε ιδιοκτήτης του παγιδευμένου αυτοκινήτου, που χρησιμοποιήθηκε στην αντιισραηλινή επίθεση αυτοκτονίας στην Μομπάσα, στις 28 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση στην Κικαμπάλα του Κενυάτη ανακριτή Ουίλιαμ Λανγκάτ. "Τον ανακρίνουμε. Υποστηρίζει ότι είχε πουλήσει το αυτοκίνητο πριν από ένα μήνα. Πιθανό να είναι Κενυάτης. Προσπαθούμε να το εξακριβώσουμε. Ίσως όμως να είναι και Σομαλός", τόνισε. Δέκα ακόμα άτομα, έξι Πακιστανοί και τέσσερις Σομαλοί, κρατούνται και ανακρίνονται από την αστυνομία της Κένυας μετά τη διπλή επίθεση στην Μομπάσα κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, από τους οποίους οι 10 ήταν Κενυάτες.

    [12] Ξανά σε πύρινο κλοιό το Σίδνεϊ

    4/12/2002 11:32:00 πμ

    Εφιαλτικές στιγμές περνούν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Σίδνεϊ καθώς για πολλοστή φορά εφέτος απειλούνται από πύρινο κλοιό. Μόνο γύρω από το Σίδνεϊ μαίνονται κάπου 30 πύρινα μέτωπα με εκατοντάδες πυροσβέστες να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά άτομα έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, έχουν καταστραφεί σπίτια και άλλα ακίνητα, κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους και έχει κλείσει η κεντρική οδική αρτηρία Μ5, ενώ μαύρα σύννεφα καπνού έχουν καλύψει περιοχές της πόλης που ασφυκτιά. Η Π.Υ εκτιμά ότι οι επόμενες ώρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν από το απόγευμα.

    Πρωτοφανής ανομβρία στην περιοχή

    Υπάρχουν και άλλες πύρινες εστίες στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας που, εφέτος, μαστίζεται από πρωτοφανή ανομβρία, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί και πολλές καταστροφικές πυρκαγιές.

    Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στη βόρεια Νέα Νότια Ουαλία από καταιγίδα και ανεμοθύελλα υπέστησαν μεγάλες ζημιές πάνω από 10 σπίτια σήμερα.

    [13] Νέες θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο

    4/12/2002 10:00:00 πμ

    Την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση. Θέσεις μερικής απασχόλησης αναμένεται να δημιουργηθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και σε κοινωνικούς τομείς που σήμερα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως οι σχολικοί φύλακες και το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, ενώ οι απασχολούμενοι σε τέτοιες θέσεις θα έχουν κατοχυρωμένο ασφαλιστικά δικαιώματα. Για το θέμα συγκαλεί σύσκεψη αύριο ο πρωθυπουργός με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών.

    [14] Θεσμοθετείται η ενιαία ιατρική περίθαλψη στην Ε.Ε

    4/12/2002 10:41:00 πμ

    Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα- μέλος, αν στη χώρα όπου διαμένουν οι προθεσμίες για την περίθαλψη της ασθένειάς τους υπερβαίνουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η απόφαση αυτή, όπως ανέφερε η αρμόδια Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, περιλαμβάνεται στο σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο υιοθετήθηκε από τους 15 υπουργούς Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Σκοπός του νέου κανονισμού

    Στόχος του σχεδίου κανονισμού είναι ο εκσυγχρονισμός της κοινοτικής νομοθεσίας για τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση της ελεύθερης εγκατάστασης των πολιτών στο εσωτερικό της Ε.Ε. Το σχέδιο θα λάβει την τελική του μορφή μέχρι το τέλος του 2003.

    Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου, η ρύθμιση αυτή αφορά και στους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι όμως ζουν μόνιμα σε χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [15] Γυναίκες. . . έτοιμες για όλα

    4/12/2002 10:26:00 πμ

    Οι εκτεταμένες ξηρασίες στην Πολιτεία της Βικτώρια στην Αυστραλία έχει θορυβήσει τους κατοίκους της περιοχής σε τέτοιο βαθμό που οι γυναίκες είναι διατεθειμένες να χορέψουν γυμνές, προκειμένου να προκαλέσουν την ευεργετική βροχή. Όπως αναφέρουν τα MME της χώρας, οι γυναίκες της περιοχής θα χορέψουν με την περιβολή της Εύας τον Μάιο στο Ουγιέν, βορειοδυτικά της Πολιτείας. Την ίδια ιεροτελεστία είχαν ακολουθήσει εφέτος και γυναίκες από το Νεπάλ με πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα.

    Εκτεταμένες ξηρασίες στην Αυστραλία

    Οι άνδρες της πόλης θα απομακρυνθούν όταν οι εκατοντάδες γυναίκες θα επιβιβασθούν στα λεωφορεία για να μεταβούν σε κρυφούς προορισμούς, όπου θα χορέψουν γυμνές για να εξευμενίσουν τον ουρανό. Όπως τόνισε η Λιν Χίλι, μία από τις διοργανώτριες της ιεροτελεστίας, ο χορός της βροχής θα τελεστεί χωρίς κάμερες και θεατές.

    Η ανατολική Αυστραλία πλήττεται ιδιαίτερα από τη χειρότερη ξηρασία που έχει γνωρίσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Η αγροτική παραγωγή έχει πληγεί και πολλές οικογένειες βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, η ξηρασία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πτώση της αγροτικής παραγωγής, με απώλειες που, ίσως, φθάσουν τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

    [16] Η κατάθλιψη χτυπά την πόρτα της Αυστραλίας

    4/12/2002 9:46:00 πμ

    Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η κατάθλιψη στην ομογένεια της Αυστραλίας καθώς οδηγεί πολλά άτομα και ιδιαίτερα τους νέους στην αυτοκτονία. Σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον δέκα Έλληνες αυτοκτόνησαν στη Μελβούρνη από τις αρχές του έτους. Τα επίπεδα αυτοκτονίας νέων από 13 ως και 25 ετών στην Αυστραλία είναι από τα πλέον υψηλά σε όλο τον κόσμο.

    Διαστάσεις επιδημίας παίνει το φαινόμενο

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου 800.000 Αυστραλοί υποφέρουν ετησίως από κατάθλιψη. Τα στοιχεία μάλιστα είναι πιο ανησυχητικά για τις γυναίκες, καθώς υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις θα πάθει κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή της. Στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι ένας στους έξι.

    Η απόπειρα αυτοκτονίας είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της ασθένειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι για κάθε άτομο που βάζει τέλος στη ζωή του υπάρχουν άλλα τριάντα που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα άτομα ηλικίας 15 ως 30, άνω των 65 και όσοι υποφέρουν από μοναξιά.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η πιο διαδεδομένη πάθηση στο δυτικό κόσμο μετά τις καρδιοπάθειες. Η δραματική αύξηση του φαινομένου οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο γεγονός ότι 25% των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, δε ζητεί ψυχολογική βοήθεια. Περισσότερο από τις γυναίκες, οι άνδρες είναι αυτοί που αρνούνται να επισκεφτούν έναν ειδικό για το πρόβλημα τους από φόβο ότι θα θεωρηθεί σημείο αδυναμίας.

    Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι τα ποσοστά της κατάθλιψης θα αυξηθούν κατακόρυφα εξαιτίας των καθημερινών πιέσεων που υφίστανται οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, την αύξηση των διαζυγίων και τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.

    Πέρα από αυτά όμως, βασική αιτία του προβλήματος παραμένει η ανεργία, η οποία ευθύνεται για την αυτοκτονία πολλών νέων ανθρώπων. "Απελπίζονται όταν δεν βρίσκουν δουλειά. βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται και βρίσκουν εκεί διέξοδο. Συχνά εκείνοι που πεθαίνουν από υπερβολική δόση ναρκωτικών είναι αυτόχειρες", δήλωσε χαρακτηριστικά η ομογενής ψυχίατρος Δέσποινα Μουρατίδου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 December 2002 - 9:55:06 UTC