Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή κακοκαιρία με ένα νεκρό
  • [02] Πυρετός διαβουλεύσεων λίγο πριν την Κοπεγχάγη
  • [03] Υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού η Ιταλία
  • [04] Πρωτόπαπας: Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με Κ. Σημίτη
  • [05] Επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Κατερίνη
  • [06] Πειθαρχικές ποινές σε Π. Σερίφη- Δ. Κουφοντίνα- Σ. Ξηρό
  • [07] Συνάντηση Κακλαμάνη-Καραμανλή
  • [08] Στάση εργασίας των εργαζομένων στην Ο.Α.
  • [09] Όργανο για τον έλεγχο των υγρών καυσίμων
  • [10] Γ. Παπανδρέου: ''Η ένταξη της Κύπρου δεν θα ανακοπεί''
  • [11] Διαμαρτυρία στο Φάληρο για το τραμ
  • [12] Πυρκαγιά στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας
  • [13] Φάρσα για βόμβα στο επιβατηγό ''Νταλιάνα''
  • [14] Σε Συρία και Λίβανο ο Ανδρέας Λοβέρδος
  • [15] 12.000 σελίδες(!) η έκθεση της Βαγδάτης
  • [16] Νέος υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ
  • [17] Ακυρες ξανά οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία
  • [18] Ολοκλήρωσε η Σλοβακία τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [19] Απαγορεύουν στον Αραφάτ να επισκεφθεί τη Βηθλεέμ
  • [20] Σε πύρινο κλοιό το Σίδνεϊ
  • [21] Η Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις στην Κένυα
  • [22] Νεπάλ: Επίθεση ανταρτών σε λεωφορείο
  • [23] Συλλήψεις διαδηλωτών στην Τεχεράνη
  • [24] Ικανοποιητικά προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις
  • [25] Προς πτώχευση οδεύει η United Airlines
  • [26] Από αύριο οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Μεσσηνίας
  • [27] Ανατιμήσεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα
  • [28] Σε απολογία κλήθηκε ο Τσάρτας
  • [29] Η FIFA επέλεξε το Καραϊσκάκη για το 2004
  • [30] Μόνος πρώτος ο ΠΑΟΚ
  • [31] Αποτελέσματα Β΄Εθνικής
  • [32] Ρογκ: Εξαιρετική θα είναι η Ολυμπιάδα της Αθήνας
  • [33] Μπάσκετ: Νίκη του ΠΑΟ στην Καισαριανή
  • [34] Ιταλία: Ηττα της Γιουβέντους από την Μπρέσια
  • [35] Τηλεμαραθώνιος Αγάπης της Unicef στη ΝΕΤ
  • [36] Δημοσιογραφικό βραβείο ''Ελένη Βλάχου''

    [01] Σφοδρή κακοκαιρία με ένα νεκρό

    9/12/2002 6:55:00 μμ

    Σοβαρά προβλήματα, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει όλη την επικράτεια, με χιόνια, βροχές και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Νεκρός 28χρονος ιστιοπλόος από κεραυνό στους Γαργαλιάνους. Αποκλεισμένα 15 ορεινά χωριά και οικισμοί του νομού Ροδόπης. Σε έκτακτη ανάγκη οι νομοί Πιερίας και Λάρισας. Τις περιοχές επισκέπτονται ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Γεωργακόπουλος για να ενημερωθούν σχετικά με το μέγεθος των καταστροφών. Χιονίζει σε Πάρνηθα και Πεντέλη.

    Στα λευκά η Β. Ελλάδα

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 14 εκδρομέων που είχαν εγκλωβιστεί σε ορεινούς ξενώνες του όρους Παγγαίου. Οι τελευταίοι 7 απεγκλωβίστηκαν σήμερα το πρωί.

    Μεγάλες οι καταστροφές σε Πιερία, Λάρισα και Χίο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

    Στους κάμπους του Νέστου και των Φιλίππων Καβάλας 25.000 στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών πλημμύρισαν από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να υποστούν ζημιές σε ποσοστό ως και 100%.

    Στην Αττική, τα πρώτα χιόνια έπεσαν σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Στις περιοχές των νομών Λάρισας και Πιερίας, άρχισε η καταγραφή των ζημιών, ενώ σε ξενοδοχεία διαμένουν οι άστεγοι οι οποίοι θα λάβουν άμεσα 200.000 δραχμές, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο κ. Παπαδήμας.

    Κατάλευκες από το χιόνι είναι η Φλώρινα, το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου-Δράμας, η ορεινή Ξάνθη, ο Έβρος, η Ροδόπη, η Καβάλα και οι δυτικές περιοχές της Λαμίας.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της βόρειας Ελλάδας, ενώ στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλαταμώνα, το οδόστρωμα έχει υποστεί καθίζηση και η κυκλοφορία γίνεται μόνο από δύο λωρίδες.

    Τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί νέο δελτίο καιρικών φαινομένων, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Με κλειστού τύπου πλοία πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό. Λόγω των θυελλωδών ανέμων, που φτάνουν έως και τα 10 μποφόρ, κλειστά παραμένουν τα πορθμεία του Αιγαίου, ενώ ανοιχτά είναι αυτά του Ιονίου.

    Ο ΟΣΕ ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των τρένων σε όλη τη χώρα.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ το κύμα της κακοκαιρίας θα συνεχιστεί έως και την Πέμπτη.

    Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

    Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα νέα φαινόμενα κακοκαιρίας με εντολή του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών ετέθη σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός αλλά και η διαδικασία για βοήθεια στους πληγέντες, όπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο, που βρίσκεται στην Πιερία και τη Λάρισα επιβλέπει την κινητοποίηση επιτόπου του κρατικού μηχανισμού και τις προσπάθειες καταγραφής των ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων.

    Στην ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια των καιρικών φαινομένων αποδίδει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στην εθνική οδό το περασμένο Σαββατοκύριακο και στους νομούς Πιερίας Λάρισας και Φθιώτιδας.

    Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του, σε καμία περίπτωση τα προβλήματα δεν οφείλονται σε κακοτεχνίες, ή σε παράλειψη έργων που σχετίζονται με τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων.

    [02] Πυρετός διαβουλεύσεων λίγο πριν την Κοπεγχάγη

    9/12/2002 6:25:00 μμ

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η εισδοχή της Κύπρου στην Ε.Ε, καθώς ανακοινώθηκε ότι ολοκλήρωσε πρώτη από τις υποψήφιες χώρες τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, η Ισπανία τάσσεται υπέρ των ελληνικών θέσεων για ένταξη της Κύπρου, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση Σημίτη - Αθνάρ. Nέα συνάντηση Κληρίδη - Nτε Σότο, στη Λευκωσία, ενώ συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ο Κόφι Ανάν έως αύριο αναμένεται να παρουσιάσει το αναθεωρημένο σχέδιο επίλυσης.

    Ταύτιση απόψεων Σημίτη - Αθνάρ

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Σε δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση, γνωστοποίησε πως και οι δύο συμφώνησαν σε τρία βασικά ζητήματα: στην ένταξη της Κύπρου χωρίς προϋποθέσεις, στη συνέχιση των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού και μετά την Κοπεγχάγη και στην εντατικοποίηση των ενεργειών για την προσαρμογή της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τη βούλησή της για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, στο θέμα τους ευρωστρατού και στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τον Απρίλιο του 2003, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα υπογραφεί η προσχώρηση της Κύπρου και των άλλων υποψήφιων χωρών.

    Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, ανάμεσά τους και με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, η Κύπρος ολοκλήρωσε πρώτη από τις άλλες υποψήφιες χώρες, τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι συνεχάρησαν την κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και κατά τη διάρκεια του θα γίνει μία κατ' αρχήν συζήτηση για τις δέκα -υπό ένταξη- χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος.

    Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του προειδοποίησε ότι "αν κάποιοι ανακόψουν την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, θα ευθύνονται για την ακύρωση της διεύρυνσης".

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. στη σύνοδο της Κοπεγχάγης αποτελεί για την χώρα μας θέμα ύψιστης προτεραιότητας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Δανίας Claus Larsen-Jeusen.

    Από την πλευρά του, ο κ. Larsen-Jeusen επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Δανίας στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και επισήμανε ως κοινό σημείο μεταξύ των δύο χωρών, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές δομές των χωρών της Βαλτικής και της Βαλκανικής.

    Συναντήσεις Ντε Σότο με Κληρίδη - Ντενκτάς σήμερα

    Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο Ντε Σότο, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Σε ερώτηση αν υπέβαλε αναθεωρημένο σχέδιο στον πρόεδρο Κληρίδη, ο Αλβαρο Ντε Σότο απάντησε: "Δεν απαντώ". Ο Αλβαρο Ντε Σότο θα μεταβεί στα κατεχόμενα όπου θα έχει συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ θα συναντηθεί και πάλι με τον κ. Κληρίδη.

    Εως αύριο αναμένεται ο Κόφι Ανάν να παρουσιάσει το αναθεωρημένο σχέδιο επίλυσης, βάσει των παρατηρήσεων που διατύπωσαν οι δύο πλευρές στο αρχικό σχέδιο.

    Νωρίτερα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση του Ελσίνκι για την ένταξη της Κύπρου δεν έχει τροποποιηθεί και βεβαίωσε ότι η απόφαση στην Κοπεγχάγη θα ληφθεί χωρίς κανένα εξωτερικό βέτο.

    Ο κ. Κοξ ανέφερε πως ο πρόεδρος Κληρίδης του παρουσίασε σε επικεφαλίδες αριθμό θεμάτων, τα οποία επιθυμεί να διαπραγματευθεί. "Ο Πρόεδρος επιθυμεί πριν την οποιαδήποτε διευθέτηση του Κυπριακού να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί και να έχει συνομιλητή'', πρόσθεσε.

    Το πρωί, ο κ. Κληρίδης είχε συνάντηση και με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση "καλή και παραγωγική". Ο Αμερικανός συντονιστής θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια και τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι συναντήσεις του κ. Γουέστον, ο οποίος βρίσκεται στη Μεγαλόνησο από την Παρασκευή, εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης ή κατά τη διάρκειά της.

    Στη Λευκωσία ο πρόεδρος του ΣΥΝ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν αποκλείεται, αν δεν υπογραφεί η λεγόμενη θεμελιώδης συμφωνία που προνοεί το σχέδιο Ανάν, να υπάρξει συμφωνία για τη διαδικασία και δέσμευση ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν για λύση του Κυπριακού και μετά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Αισιόδοξος, ότι δεν θα υπάρξουν ανυπέρβλητα εμπόδια, στην επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8, ο γενικός εισαγγελέας της Μεγαλονήσου Αλέκος Μαρκίδης.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος, για λύση του Κυπριακού πριν ή κατά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, αφού αυτό προϋποθέτει τεράστια ευλυγισία εκ μέρους της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Την ανάγκη απρόσκοπτης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονα την απαραίτητη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των κομμάτων στη σκληρή διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια των πρώτων επαφών που είχε στη Λευκωσία στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο. Μετά τη συνάντησή του με τον Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Κωνσταντόπουλος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο συγκεκριμένοι κύκλοι στους ευρωπαϊκούς κόλπους να επιχειρήσουν να ασκήσουν αρνητικό βέτο για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ελληνική και κυπριακή πλευρά θα πρέπει να απαντήσουν δυναμικά με ένα θετικό βέτο.

    Αυτή την ώρα ο πρόεδρος του Συνασπισμού έχει επαφές με εκπροσώπους των τουρκοκυπριακών κομμάτων της αντιπολίτευσης Ντενκτάς, ενώ αύριο το πρωί θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσο Παπαδόπουλο, του Δημοκρατικού Συναγερμμού Νίκο Αναστασιάδη, του ΑΔΗΚ Νίκο Μιχαηλίδη, των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού και τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Συνάντηση Μπους - Ερντογάν αύριο στην Ουάσινγκτον

    Εν τω μεταξύ, στην Κοπεγχάγη βρίσκεται σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο θα μεταβεί στις ΗΠΑ κατόπιν πρόσκλησης του Τζορτζ Μπους.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή", ο κ. Ερντογάν κατά την πτήση του προς την Κοπεγχάγη δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ''τουλάχιστον 50% πιθανότητες'' να λάβει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης μια σταθερή ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών.

    Όταν ρωτήθηκε εάν θα αυξηθούν οι πιθανότητες της χώρας του να λάβει τη σχετική ημερομηνία μετά τη συνάντηση που προβλέπεται να έχει αύριο στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο Ερντογάν απάντησε ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να παίξει ένα ρόλο. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση που σχημάτισε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα επιδιώξει την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ως τη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Απαισιόδοξος είναι ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, σχετικά με την απόφαση για τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκία με την Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Σεζέρ τόνισε ότι οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα πετύχουν στην προσπάθειά τους, ενώ πρόσθεσε πως από τα αρνητικά σημάδια, όχι μόνο της Δανίας, αλλά και των άλλων χωρών προς την Τουρκία, δεν σκοπεύει να μεταβεί στην Κοπεγχάγη.

    Στην Αγκυρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντήθηκε το πρωί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ντένις Μπαϊκάλ, ενώ το απόγευμα θα έχει συνομιλίες με τους στρατηγούς.

    [03] Υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού η Ιταλία

    9/12/2002 6:23:00 μμ

    Οι στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας, ο Ευρωστρατός, αλλά και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει της Κοπεγχάγης αποτέλεσαν βασικό αντικείμενο των συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου στη Ρώμη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της ιταλικής Βουλής Λουίτζι Ραμπόνι. Ο Ιταλός αξιωματούχος δήλωσε στον κ. Παπαντωνίου ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

    Ιδιαίτερα σημαντική η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

    Ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, επεσήμανε ότι ο κ. Ραμπόνι δήλωσε ότι στηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και από τις δύο πλευρές διατυπώθηκε η ευχή ότι η Κύπρος θα ενταχθεί κανονικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Κοπεγχάγη και πως το Κυπριακό, στη βάση του σχεδίου Ανάν όπως έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, είτε θα λυθεί στην Κοπεγχάγη, είτε -εάν ο χρόνος δεν αποδειχθεί εφικτός- θα συνεχιστεί η προσπάθεια και μετά.

    Ο κ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στη σύνοδο της Κοπεγχάγης ή αμέσως μετά θα υπάρξει συναίνεση της Τουρκίας στο θέμα του Ευρωστρατού. Ο ίδιος τόνισε ότι ενδέχεται να υπάρξει συμβιβαστική φόρμουλα στο θέμα της ημερομηνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την είσοδο της στην ΕΕ.

    Οι κύριοι Ραμπόνι και Παπαντωνίου συμφώνησαν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την ίδια τη χώρα. Επίσης, τόνισαν ότι θα πρέπει να στηριχτεί ο προσδιορισμός μιας ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Κοπεγχάγη, σε ένα πλαίσιο που θα δώσει ένα πολιτικό σήμα στην Τουρκία, ότι θα γίνει κάποια στιγμή δεκτή από την Ευρώπη.

    "Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Κοπεγχάγη θα είναι μία επιτυχία. Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν κοινές θέσεις στο ζήτημα αυτό", είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

    Στη συνάντηση του κ. Παπαντωνίου με τον κ. Ραμπόνι συζήτηθηκε επίσης το θέμα των εξοπλισμών, χωρίς όμως να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση καθώς οι βουλευτές δεν έχουν αρμοδιότητα για θέματα αμυντικής βιομηχανίας. Στις συνομιλίες και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που προέρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

    "Εχει σημασία να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, στην οποία και η ελληνική βιομηχανία αλλά και η ιταλική βιομηχανία μπορούν να έχουν μία πολύ ουσιαστική θέση", είπε ο κ. Παπαντωνίου .

    [04] Πρωτόπαπας: Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με Κ. Σημίτη

    9/12/2002 4:24:00 μμ

    Ο Κώστας Σημίτης θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές που θα γίνουν το 2004, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σενάρια που φέρουν τον πρωθυπουργό να κινεί διαδικασίες διαδοχής του μετά τη λήξη της προεδρίας της ΕΕ.

    Σε ερώτηση εξάλλου σχετικά με το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οι εθνικές εκλογές και οι ευρωεκλογές το Μάιο του 2004 και αν υπάρχει σχετική βολιδοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό, ο κ. Πρωτόπαπας απάντησε ότι μέσα στα σενάρια που συζητούνται είναι και αυτό της ταυτόχρονης διεξαγωγής των δυο εκλογών.

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διπλών εκλογών

    Θα ήταν ευκτέο, πρόσθεσε, να γίνουν οι εκλογές ταυτόχρονα και όχι να έχουμε δυο εκλογικές αναμετρήσεις σε σύντομο διάστημα. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση ο κ. Πρωτόπαπας ήταν κατηγορηματικός ότι σχετικά με το χρόνο των εθνικών εκλογών δεν πρόκειται να υπάρξει οτιδήποτε που να κινείται έξω από το πλαίσιο του Συντάγματος.

    [05] Επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Κατερίνη

    9/12/2002 7:22:00 μμ

    Περισσότερα από 80 άτομα από την Κατερίνη και τα γύρω χωριά έχουν μεταφερθεί από το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο της πόλης με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας που πιθανότατα προκλήθηκε από το νερό. Ηδη η Δημοτική Εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης Κατερίνης εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι δημότες θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση. Επιστήμονες έχουν πάρει δείγματα νερού και έχουν ξεκινήσει τις αναλύσεις τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται αύριο.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του νοσοκομείου Κατερίνης, πρόκειται για μια ελαφράς μορφής γαστρεντερίτιδας, ενώ όλοι οι άρρωστοι που παρουσίασαν έντονους πόνους στην κοιλιά και διάρροια, επέστρεψαν σπίτια τους και θα ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή.

    Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πραγματοποιήθηκε το πρωί σύσκεψη στη νομαρχία Κατερίνης, παρουσία του υφυπουργού Υγείας κ. Νασιώκα, ο οποίος ενημερώθηκε για το θέμα και ζήτησε να επιλυθεί άμεσα.

    [06] Πειθαρχικές ποινές σε Π. Σερίφη- Δ. Κουφοντίνα- Σ. Ξηρό

    9/12/2002 7:16:00 μμ

    Τρεις, πέντε και επτά ημέρες απαγόρευσης κάθε επικοινωνίας με συγγενείς και συνηγόρους επέβαλε το Συμβούλιο Φυλακών του Κορυδαλλού στον Παύλο Σερίφη, τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό αντίστοιχα, λόγω συνεντεύξεων που παραχώρησαν τις τελευταίες ημέρες. Αντίθετα, δεν επεβλήθη καμία ποινή στην Αγγελική Σωτηροπούλου. Εν τω μεταξύ, αίτηση άρσης της προσωρινής του κράτησης υπέβαλε προς το Συμβούλιο Εφετών ο Παύλος Σερίφης. Πολιτική χαρακτηρίζουν τη δίκη οι αδελφοί Ξηροί, που κατέθεσαν υπόμνημα ώστε αυτή να διεξαχθεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

    Ο Παύλος Σερίφης ζητά την προσωρινή αποφυλάκισή του με την επιβολή περιοριστικών όρων, επικαλούμενος ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Με την αίτησή του, ο Σερίφης ζητά επίσης από το Συμβούλιο να τον δεχθεί ενώπιόν του, προκειμένου να αναπτύξει αυτοπροσώπως τα επιχειρήματά του.

    Με υπομνήματά τους προς το Συμβούλιο Εφετών οι αδελφοί Ξηρού χαρακτηρίζουν εσφαλμένη την παραπεμπτική πρόταση του εισαγγελέα εφετών Κυριάκου Καρούτσου και τονίζουν ότι η δίκη για την υπόθεση πρέπει να διεξαχθεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, καθώς η δράση της "17Ν" αποτελεί πολιτικό έγκλημα.

    Για τον ίδιο λόγο, υπομνήματα προς το Συμβούλιο Εφετών έχουν καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν άμεσα σχεδόν όλοι οι κρατούμενοι για την υπόθεση, ζητώντας να μην είναι αμετάκλητο το βούλευμα που θα εκδοθεί για την υπόθεση, όπως προβλέπεται στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

    Αναφερόμενος στον τρόπο διεξαγωγής των δικών ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι η δημοσιοτητά τους δεν θίγεται εφόσον οι πόρτες θα είναι ανοιχτές για το κοινό και τους δημοσιογράφους.

    Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τάσσεται κατά της τηλεοπτικής κάλυψης, διότι οι κάμερες μέσα στο δικαστήριο δεν συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή της δίκης, υπογράμμισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο αντιπρόεδρος της Ενωσης.

    [07] Συνάντηση Κακλαμάνη-Καραμανλή

    9/12/2002 3:20:00 μμ

    Η κατάχρηση του θεσμού της ασυλίας των βουλευτών, η απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας για τις εργασίες της Βουλής και η διαφθορά στο δημόσιο ήταν τα θέματα που συζήτησαν το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη διάθεσή του να συμβάλει για τον πλήρη διαχωρισμό των αδικημάτων κατά την πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών από τα άλλα αδικήματα.

    Ο κ. Κακλαμάνης διαπίστωσε θετική στάση από τους κυρίους Σημίτη και Καραμανλή και ανέφερε ότι μετά από τις συναντήσεις που θα έχει με την Αλέκα Παπαρήγα και τον Νίκο Κωνσταντόπουλο πιστεύει ότι θα βρεθεί κοινή βάση για τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής για τον σαφή διαχωρισμό των πολιτικών δραστηριοτήτων από άλλες.

    Οσον αφορά στο Κανάλι της Βουλής ο κύριος Κακλαμάνης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει και στην κυβέρνηση και στην ΕΡΤ τις απόψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να προωθηθεί η κάλυψη των εργασιών του Κοινοβουλίου.

    Τέλος, όσον αφορά στη διαφθορά συμφώνησαν και οι δύο ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό, ώστε οι πολίτες να μην δέχονται εκβιασμούς για την εξυπηρέτησή τους από το Δημόσιο. Μάλιστα τις αμέσως επόμενες μέρες θα συγκληθεί για το θέμα αυτό η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    [08] Στάση εργασίας των εργαζομένων στην Ο.Α.

    9/12/2002 4:36:00 μμ

    Στάση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα από τις 11:00 έως τις 15:00, οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίησή της, καθώς και στο ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στην εταιρεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το λόγο αυτό άλλαξαν ώρα αναχώρησης οι πτήσεις προς Λονδίνο, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.

    [09] Όργανο για τον έλεγχο των υγρών καυσίμων

    9/12/2002 1:55:00 μμ

    Ειδική υπηρεσία που θα ελέγχει τη νοθεία στα υγρά καύσιμα συγκρότησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι έλεγχοι στα διυλιστήρια, τα βυτιοφόρα και τα βενζινάδικα θα αρχίσουν από τις 15 Ιανουαρίου και ο συντονισμός της επιχείρησης θα γίνεται μέσω δορυφόρου και του Διαδικτύου. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται νοθεία θα επιβάλλεται κατευθείαν η ποινή που προβλέπει ο νόμος, ακόμη και σφράγισμα του πρατηρίου.

    [10] Γ. Παπανδρέου: ''Η ένταξη της Κύπρου δεν θα ανακοπεί''

    8/12/2002 1:50:00 μμ

    "Η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ στο σύνολό της", βεβαιώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". "Το κοινοτικό κεκτημένο θα εφαρμοστεί για όσο χρόνο απαιτήθει για τη λύση του πολιτικού προβλήματος, στο έδαφος όπου ασκεί εξουσία η νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, και η εφαρμογή του θα επεκταθεί στα κατεχόμενα με την οριστική λύση", διαβεβαιώνει ο κ. Παπανδρέου. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών δίνει το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων στη συνοδό της Κοπεγχάγης και συνιστά ψυχραιμία στην Τουρκία, αν η απόφαση στη Δανία δεν την ικανοποιήσει πλήρως.

    ''Αν υποχρεωθούμε να βάλουμε βέτο δεν θα φταίμε εμείς''

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, στην Κοπεγχάγη θα επιβεβαιωθεί ο στρατηγός στόχος της ΕΕ για τη διεύρυνση. "Η ΕΕ αλλάζει και δεν αλλάζει μόνο γεωγραφικά. Θα αποκτήσει και μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική οντότητα με την ενσωμάτωση των χωρών της Αναταλοκής Ευρώπης και της Μεσογείου", τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφορικά με πολιτικό πρόβλημα, ο υπουργός αναφέρει πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν είναι εμπόδιο στη διαδικασία επίλυσής του, και τονίζει ότι λειτουργεί ως καταλύτης για ένα βιώσιμο και λειτουργικό μοντέλο καθώς "η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα λειτουργεί ως εγγυητής για η λύση".

    Ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι η διεύρυνση θα ακυρωθεί αν δεν μπει η Κύπρος και προσθέτει πως η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων "λειτουργεί ως μεγάλη ιδέα για την Τουρκία".

    [11] Διαμαρτυρία στο Φάληρο για το τραμ

    8/12/2002 5:08:00 μμ

    Με τις ομπρέλες στο χέρι και παρά τη βροχή οι κάτοικοι του Φαλήρου ύψωσαν για άλλη μια φορά τη φωνή τους ενάντια στο έργο του τραμ. Οπως επισήμαναν όλοι οι ομιλητές ο αγώνας των κατοίκων είναι ένας αγώνας δίκαιος ενάντια σε ένα δαπανηρό έργο που όχι μόνο δεν εξυπηρετεί συγκοινωνιακά τους κατοίκους αλλά υποβιβάζει και το επίπεδο της ζωής τους. Η υπόθεση του τραμ είναι υπόθεση όλων μας και όχι κομματική, επισήμανε ο δήμαρχος κ. Διονύσης Χατζιδάκης. Κατά του έργου με διάφορα επιχειρήματα τοποθετήθηκαν και οι άλλοι ομιλητές, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, δημοτικοί σύμβουλοι επισημαίνοντας ότι το έργο είναι επί της ουσίας άχρηστο και καταστροφικό. Οι διαδηλωτές ολοκλήρωσαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας με το κλείσιμο της Ποσειδώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για ένα πεντάλεπτο.

    [12] Πυρκαγιά στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/12/2002 4:41:00 μμ

    Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 13.00 μετά το μεσημέρι σε αποθήκη σιδηρικών και ναυτιλιακών υλικών στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας. Η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής εμπόδισε την φωτιά να επεκταθεί παρά το γεγονός ότι υπήρχαν στην αποθήκη εύφλεκτα υλικά και το κτίριο ήταν παλιό. Την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά εντός του καταστήματος εκτελούνταν εργασίες. Ενας 32χρονος εργάτης έχει πάθει εγκαύματα πρώτου βαθμού στα χέρια νοσηλεύεται στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο εκτός κινδύνου αλλά καθώς παρουσίασε και αναπνευστικά προβλήματα παρακολουθείται από τους γιατρούς. Το κατάστημα έχει πάθει ολοσχερή καταστροφή, ενώ ζημιές έπαθε και το γειτονικό σε αυτό εστιατόριο. Η Πυροσβεστική κινητοποίησε μεγάλο αριθμό πυροσβεστών και τέσσερα οχήματα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

    [13] Φάρσα για βόμβα στο επιβατηγό ''Νταλιάνα''

    8/12/2002 4:34:00 μμ

    Σε πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ''Λαβίς'' που προβλέπει την αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων, προχώρησαν το μεσημέρι οι Λιμενικές Αρχές μετά από τηλεφώνημα για την ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο ''Νταλιάνα''. Το τηλεφώνημα του αγνώστου άνδρα, που αξιωματικοί του Λ.Σ. πιστεύουν ότι πρόκειται για φαρσέρ, έγινε τις 15.30 γνωστοποιώντας ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός θα εκραγεί στις 18.30, ενώ το πλοίο θα βρισκόταν εν πλω για τον προορισμό του. Αμέσως άνδρες της Ειδικής Μονάδας του ΛΣ αποβίβασαν τους επιβάτες και σε συνεργασία με τα μέλη του πληρώματος ερεύνησαν όλα τα σημεία του πλοίου.

    [14] Σε Συρία και Λίβανο ο Ανδρέας Λοβέρδος

    8/12/2002 2:39:00 μμ

    Επίσημη επίσκεψη στη Συρία και στο Λίβανο, πραγματοποιεί από χθες Σάββατο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο ενίσχυσης των ανθρωπιστικών και οικονομικών δράσεων της Ελλάδας στις δύο χώρες, αλλά και προετοιμασίας για την υλοποίηση των σχεδιασμών της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. όσον αφορά στη Μέση Ανατολή. Χθες, είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, Ιγνάτιο τον Τέταρτο, ενώ σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Συρίας, δρ. Μοχάμεντ Μουσταφά, τον υφυπουργό Οικονομικών Γασέν Ριφάι και τον ομόλογό του, Σουλεϊμάν Χαντάντ.

    Προώθηση οικονομικών σχέσεων

    Ιδιαίτερο βάρος στις σημερινές συνομιλίες, αναμένεται να δοθεί από ελληνικής πλευράς, στη μεταστροφή της Συρίας, αλλά και του Λιβάνου, προκειμένου να συμμετάσχουν στις Συνόδους των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας των χωρών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, απ' όπου απέχουν λόγω συμμετοχής του Ισραήλ.

    Ο κ. Λοβέρδος, πρόκειται να υποσχεθεί για λογαριασμό της ελληνικής Προεδρίας, την περαιτέρω προώθηση των διαδικασιών, για την υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Συρία.

    Η δεύτερη επιδίωξη του ταξιδιού του υφυπουργού Εξωτερικών είναι η εξέταση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Συρία, τον περασμένο Φεβρουάριο, στόχος της οποίας, ήταν μεταξύ άλλων και η προώθηση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Τέλος, διόλου αμελητέα είναι και η δραστηριοποίηση του ΥΠΕΞ προς την κατεύθυνση ενίσχυσης μη κυβερνητικών οργανώσεων που λειτουργούν στην περιοχή, με δραστηριότητες όπως η κατασκευή ενός ιατρικού κέντρου στο Χαλέπι, ή η ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της κατάρρευσης ενός υδροηλεκτρικού φράγματος. Μη κυβερνητική Οργάνωση θεωρείται και το τοπικό Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, η Θεολογική Σχολή του οποίου ενισχύεται οικονομικά από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το φαινόμενο της τρομοκρατίας και τη συνάρτησή του με την αντιπαλότητα των ΗΠΑ με χώρες της περιοχής, όπως η Συρία και το Ιράκ, ο κ. Λοβέρδος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα καταδικάζει κάθε μορφής τρομοκρατία. Στις περιπτώσεις δε, όπου υπάρχουν "αμφισημίες", η θεώρηση της ελληνικής διπλωματίας στηρίζεται στο ανθρωπιστικό στοιχείο προκειμένου να καταδικάσει τις, "απ' όπου κι αν προέρχονται, επιθέσεις εναντίων αμάχων και ιδιαίτερα παιδιών και ηλικιωμένων.

    Αξια καταγραφής υπήρξε η συνάντησή του με τον κ. Λοβέρδο και για τον Πατριάρχη Αντιοχείας, καθώς ο τελευτάιος υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής: "Κανείς δεν χάνει με το να είναι ανοιχτός. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται κανείς και να είναι ανοιχτός στον άλλο-ιδιαίτερα στη Συρία που είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Ήδη πετύχαμε να ακούγεται η φωνή μας ως χριστιανοί στα Μέσα Ενημέρωσης και εύχομαι να γίνει ακόμα περισσότερο ακουστή".

    [15] 12.000 σελίδες(!) η έκθεση της Βαγδάτης

    9/12/2002 5:09:00 μμ

    Έφτασε, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην έδρα του ΟΗΕ η έκθεση της Βαγδάτης για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ, προκειμένου να μεταφρασθεί να μελετηθεί, και να αναλυθεί. Σύμβουλος του προέδρου Χουσεϊν κάλεσε την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να δώσουν στη δημοσιότητα τις αποδείξεις που ισχυρίζονται ότι έχουν για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα του. Μεγάλη στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ στο Κατάρ. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επανέλαβαν σήμερα τις έρευνές τους.

    Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις

    Η ογκώδης έκθεση περιέχει πάνω από 12.000 σελίδες και το περιεχόμενό της μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την απόφαση επίθεσης ή μή κατά του Ιράκ.

    Η Βαγδάτη τονίζει πως στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά για πυρηνικά, χημικά, βιολογικά ή χημικά όπλα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν διαθέτει τέτοια όπλα.

    Πλήρη αντίγραφα της έκθεσης θα έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα στο πλαίσιο σιωπηρής συμφωνίας κατά το Σαββατοκύριακο, ανατρέποντας την απόφαση που είχε ληφθεί την Παρασκευή από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία όριζε ότι η έκθεση θα παραμείνει στα χέρια των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών μέχρι να ελεγχθεί λεπτομερώς για πιθανά πυρηνικά μυστικά.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες διπλωματών των πέντε κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας των διεθνών επιθεωρητών Χανς Μπλιξ και του προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Δεκέμβριο Αλφόνσο Βαλντιβιέσο.

    Εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας επισκέφθηκαν σήμερα τις πυρηνικές εγκαταστάσεις αλ-Τουουέιτα, 20 χλμ νότια της Βαγδάτης. Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας επιθεώρησαν το Πυρηνικό Ερευνητικό Κέντρο Τουουέιτα δύο φορές την περασμένη εβδομάδα. Μια άλλη ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ κατευθύνθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, δεκάδες χιλιόμετρα ΒΔ της πρωτεύουσας.

    ''Παιχνίδια πολέμου''

    Οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα σημαντικές ασκήσεις στον Κόλπο για να δοκιμαστεί ένα σύγχρονο κέντρο που έχει εγκατασταθεί στο Κατάρ, δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Οι ασκήσεις αυτές φέρουν την ονομασία Internal Look.

    Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, στρατηγός Τόμι Φρανκς, ηγείται των ασκήσεων που θα διαρκέσουν μια εβδομάδα και οι οποίες θα επιτρέψουν κυρίως να δοκιμαστούν τα μέσα επικοινωνίας του κέντρου διοίκησης του Κατάρ.

    Ο πρόεδρος Μπους είναι πρόθυμος να δείξει υπομονή προς το Ιράκ, αλλά αν δεν αφοπλισθεί θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πόλεμο, επαναλαμβάνει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ.

    [16] Νέος υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ

    9/12/2002 6:34:00 μμ

    Ο εξηντατριάχρονος Τζον Ου. Σνόου είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αντικαθιστώντας τον Πολ Ο' Νιλ. Ο Σνόου, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος από το 1991 του αμερικανικού κολοσσού σιδηροδρόμων CSX Corp, ήταν προσωπική επιλογή του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους. Κοινό σημείο του νέου υπουργού και του απερχόμενου είναι η μεγάλη επιχειρηματική τους εμπειρία, καθώς και ο Ο' Νιλ ήταν πρόεδρος του μεγάλου ομίλου αλουμινίου Alcoa.

    Δύσκολο το έργο που αναλαμβάνει

    Καθήκον του νέου υπουργού, ο οποίος θεωρείται "αδιάφθορος", είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αναζωογονήσει την οικονομία και τις κεφαλαιαγορές πριν τις προεδρικές εκλογές του 2004. Πρώτο βήμα θα είναι να πείσει το Κογκρέσο να περάσει πακέτο φοροαπαλλαγών για να τονώσει την οικονομία που αιμορραγεί από την ανεργία.

    Ο Τζον Σνόου κατείχε σημαντικές θέσεις μεταξύ 1980 και 1991 στη διοίκηση της σημαντικότερης εταιρίας σιδηροδρόμων στην ανατολική περιφέρεια των ΗΠΑ. Μεγάλη εμπειρία όμως, είχε και ως κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς υπηρέτησε στις κυβερνήσεις του Ρίτσαρντ Νίξον και Τζον Φορντ.

    Ο Σνόου γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1939 στο Τολίντο της πολιτείας Οχάιο. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της πόλης καταγωγής του και το 1965 ανακηρύχθηκε διδάκτορας στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Έκανε, επίσης, σπουδές στα νομικά στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

    Μετά την πανεπιστημιακή του καριέρα, το 1972 εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα του υφυπουργού Μεταφορών και αρχικά ήταν υπεύθυνος για τα διεθνή θέματα, ενώ αργότερα ασχολήθηκε με θέματα εσωτερικού.

    [17] Ακυρες ξανά οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία

    9/12/2002 9:17:00 πμ

    Για άλλη μια φορά, οι προεδρικές εκλογές της Σερβίας δεν κατάφεραν να δώσουν τελικά αποτελέσματα. Ακυρες απέβησαν και οι χθεσινές εκλογές καθώς στις κάλπες προσήλθε λιγότερο από το απαιτούμενο 50% των ψηφοφόρων. Στον Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία των εκλογών ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κατηγορώντας τον για παράνομες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους. ''Η σερβική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της δεν επιθυμούν την ενίσχυση των θεσμών, θέλουν το χάος'' τόνισε ο Κοστούνιτσα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Κέντρο για τις Ελεύθερες και Δημοκρατικές Εκλογές, κατά την χθεσινή εκλογική διαδικασία ο Κοστούνιτσα πήρε περίπου το 57,9% των ψήφων από όσους προσήλθαν στις κάλπες, έναντι ποσοστού 36% που εξασφάλισε ο Βόισλαβ Σέσελι και 4,2% του Μπόρισλαβ Πέλεβιτς.

    Νωρίτερα, ο Κοστούνιτσα είχε απειλήσει ότι θα ανατρέψει την σερβική κυβέρνηση, υπό τον Ζόραν Τζίντζιτς, αν ακυρωθούν και αυτές οι εκλογές.

    [18] Ολοκλήρωσε η Σλοβακία τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    9/12/2002 7:16:00 μμ

    Η Σλοβακία έγινε η δεύτερη κατά σειρά υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις 10 που αναμένεται να προσκληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης να γίνουν ισότιμα μέλη της Ε.Ε, που ολοκλήρωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ανέφεραν διπλωματικές πηγές της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι ''η Σλοβακία αποδέχθηκε την πρόταση της προεδρίας της Ε.Ε για την ένταξή της''.

    Η χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης, που έχει πληθυσμό περίπου πέντε εκατομμύρια, αποδέχθηκε τη δέσμη των όρων που συνοδεύουν την πρόταση της δανικής προεδρίας της ΕΕ για την ένταξή της, με τη μοναδική επιφύλαξη να επωφεληθεί από τυχόν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις της τελευταίας ώρας που θα ισχύσουν και για άλλα κράτη που θα κληθούν να ενταχθούν ως μέλη της ΕΕ. Η πρώτη χώρα που ολοκλήρωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι η Κύπρος.

    [19] Απαγορεύουν στον Αραφάτ να επισκεφθεί τη Βηθλεέμ

    9/12/2002 5:45:00 μμ

    Ούτε τα φετινά Χριστούγεννα θα επιτραπεί στον Γιάσερ Αραφάτ να επισκεφθεί τη Βηθλεέμ, δήλωσε στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί πρέπει να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την Δυτική Όχθη πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Αραφάτ χαρακτήρισε ''μεγάλο ψέμα'' τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι η Αλ Κάιντα έχει εγκατασταθεί στα ελεγχόμενα από την Παλαιστινιακή Αρχή εδάφη. ''Ο Σαρόν θέλει να καλύψει τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων με ένα νέο προσωπείο'', δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    Ο αριθμός των θυμάτων μεγαλώνει

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άνδρες του πυροβόλησαν και σκότωσαν μία Παλαιστίνια και τραυμάτισαν τρία παιδιά της, στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σήμερα, ένας ακόμα Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών σήμερα, στην πόλη Τουλκάρεμ, στην βόρεια Δυτική Οχθη κοντά στον εβραϊκό οικισμό Εϊνάβ, ανακοινώθηκε από παλαιστινιακή ιατρική πηγή. Ο 28χρονος Μπασέλ αλ-Κόα, ο οποίος αντιμετώπιζε "διανοητικά προβλήματα", πετούσε πέτρες εναντίον των στρατιωτών.

    Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι στρατιώτες που βρίσκονται κοντά στον καταυλισμό εντόπισαν ένα άτομο το οποίο φαινόταν ύποπτο. Του ζήτησαν να σταματήσει και, όταν δεν υπάκουσε, πυροβόλησαν στον αέρα. Στη συνέχεια πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι λόγω του διανοητικού του προβλήματος οι κινήσεις τους έδειχναν ύποπτες.

    Από τον Σεπτέμβριο του 2000 σε συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σκοτωθεί 2.027 Παλαιστίνιοι και 678 Ισραηλινοί

    [20] Σε πύρινο κλοιό το Σίδνεϊ

    9/12/2002 10:34:00 πμ

    Από καπνούς σκεπάσθηκε για έκτη συνεχή ημέρα το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Χιλιάδες αποκαμωμένοι πυροσβέστες σε όλην την περίμετρο της πόλης απεγνωσμένα μάχονται να θέσουν υπό έλεγχο τις μαινόμενες πυρκαγιές στις θαμνώδεις εκτάσεις, όμως οι δυνατοί άνεμοι εμποδίζουν την πυρόσβεση από αέρος. Στα δυτικά του Σίδνεϊ οι φλόγες έφθασαν σε ύψος τα 30-40 μ. και κατέστρεψαν το ηλικίας 98 ετών ξενοδοχείο Hydro Majestic Hotel. Υπενθυμίζουμε ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και περίπου 50 κατοικίες έγιναν παρανάλωμα του πυρός στο Σίδνεϊ, καθώς πάνω από 60 πυρκαγιές ξεκίνησαν γύρω από την πόλη, μέσα σε διάστημα μικρότερο από μία ώρα, την περασμένη Τετάρτη.

    [21] Η Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις στην Κένυα

    8/12/2002 4:39:00 μμ

    Την ευθύνη για τις αντιϊσραηλινές επιθέσεις που έγιναν στη Μομπάσα της Κένυα και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων, ανέλαβε με ηχογραφημένο ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε σήμερα από ιστοσελίδα Ισλαμιστών στο Διαδίκτυο ο εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα Σουλεϊμάν Αμπού Γάιθ. Η Αλ-Κάιντα απείλησε μάλιστα ότι οι επιθέσεις κατά αμερικανικών και ισραλινών συμφερόντων θα συνεχιστούν και θα γίνουν ''πιο σοβαρές''. Ο Αμπού Γάιθ είναι από τα πλέον καταζητούμενα στις Ηνωμένες Πολιτείες ηγετικά μέλη της Αλ Κάιντα. Τα ίχνη έχουν εξαφανιστεί μετά τις αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Αμέσως μετά την ανάληψη της ευθύνης και τις νέες απειλές για ''πιο σοβαρές επιθέσεις'', οι αρχές της Κένυας έθεσαν σε επιφυλακή τον στρατό και την αστυνομία της χώρας.

    Νέες προειδοποίησεις για χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων

    Λίγο αργότερα οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ προειδοποίησαν τις αρχές για νέα ανακοίνωση που περιέχεται και σε ισραηλινή ιστοσελίδα στο Ιντερνετ, ότι το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και η σιϊτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου σκοπεύουν να χτυπήσουν ισραηλινούς πολίτες ή ισραηλινούς στόχους στην Πράγα.

    Η πρωτεύουσα της Τσεχίας αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους Ισραηλινούς.

    Μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μομπάσα της Κένυας στις 28 Νοεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν όσοι Ισραηλινοί ταξιδεύουν στην Αιθιοπία, την Ερυθραία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και σε ορισμένες περιοχές της Ταϊλάνδης. Στην οδηγία αυτή δεν γίνεται λόγος για την Τσεχία.

    [22] Νεπάλ: Επίθεση ανταρτών σε λεωφορείο

    Πηγή: ΑΠΕ 8/12/2002 5:00:00 μμ

    Πέντε άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν όταν μαοϊστές αντάρτες ανατίναξαν ένα λεωφορείο στο ανατολικό Νεπάλ. Οπως δήλωσε αστυνομικός εκπρόσωπος της χώρας, νωρίς σήμερα το πρωί το λεωφορείο προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα από τους αντάρτες στην περιοχή Καρκάρε της επαρχίας Σιντούλι, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Κατμαντού. Ενας άλλος αστυνομικός δήλωσε ότι οι αντάρτες επετέθησαν αργά χθες το βράδυ με βόμβα και σε εστιατόριο στα περίχωρα του Κατμαντού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένδεκα άνθρωποι, αλλά κανείς από αυτούς δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Την περασμένη εβδομάδα το Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ (Μαοϊστές) κάλεσαν την κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της εξάχρονης εξέγερσής τους κατά της συνταγματικής μοναρχίας, υποσχόμενοι να τερματίσουν τις επιθέσεις.

    Η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει ότι είναι έτοιμη για μία συνάντηση με την ηγεσία των ανταρτών, εφόσον όμως της υποβάλουν επίσημη πρόταση για συνομιλίες.

    Οι μαοϊστές αντάρτες μάχονται από το 1996 για την ανατροπή της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση μονοκομματικού κομμουνιστικού κράτους στο μικρό αυτό βασίλειο των Ιμαλαΐων, που είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

    Η εξέγερση έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή τουλάχιστον 7.200 ανθρώπων.

    [23] Συλλήψεις διαδηλωτών στην Τεχεράνη

    8/12/2002 11:59:00 πμ

    Περισσότερους από 60 διαδηλωτές συνέλαβαν άνδρες της ιρανικής αστυνομίας, που ανέλαβαν την επιβάλουν την τάξη σε ογκώδη διαδήλωση που έγινε χθες γύρω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, με αίτημα την προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Η διαδήλωση, που συνέπεσε με την Εθνική Ημέρα των Φοιτητών, ήταν η πλέον ισχυρή ένδειξη τις τελευταίες εβδομάδες, ότι οι Ιρανοί πολίτες συνυπογράφουν το αίτημα των φοιτητών για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες υποστηρίζει η κυβέρνηση του προέδρου Χαταμί και αντιδρούν οι πανίσχυροι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές.

    Η χθεσινή διαδήλωση άρχισε στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπου βρίσκονται περίπου 3.000 φοιτητές. Γρήγορα όμως, περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και στους γύρω δρόμους φωνάζοντας συνθήματα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

    Αργά το βράδυ, περίπου 500 συγγενείς των συλληφθέντων συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης στην Τεχεράνη, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

    [24] Ικανοποιητικά προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις

    9/12/2002 4:50:00 μμ

    Αισιόδοξος για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σε ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα "Η Ωρα της ελληνικής Οικονομίας".

    Ο υπουργός ανέφερε ότι για το επόμενο έτος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα στραφεί περισσότερο στη σύναψη συμμαχιών, τονίζοντας ωστόσο ότι η υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος στάθηκε ικανοποιητική και απέφερε έσοδα που ανήλθαν φέτος στο 2% του ΑΕΠ.

    Εμφαση στις εξαγωγές

    Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι η ανάπτυξη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θα κυμανθεί στο 3,8%. Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πληθωρισμού και της ανεργίας.

    Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι το 2003 θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγές.

    [25] Προς πτώχευση οδεύει η United Airlines

    9/12/2002 10:36:00 πμ

    Η United Airlines, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση μετά από ένα Σαββατοκύριακο κρίσιμων συνομιλιών, κάτι που προσπαθεί να αποφύγει εδώ και μήνες. Η εταιρεία προσπαθούσε να πάρει δάνειο ύψους 1,15 δισ. δολαρίων, από την Υπηρεσία Σταθεροποίησης των Αεροπορικών Μεταφορών, που συστάθηκε για να βοηθήσει τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η απόρριψη του δανείου επέφερε πτώση στην αξία της μετοχής της εταιρείας και ακολούθησαν φήμες ότι η United Airlines θα κάνει αίτηση για πτώχευση βάσει του Αρθρου 11, που επιτρέπει σε εταιρείες με οικονομικά προβλήματα να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, προσπαθώντας παράλληλα να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους.

    Πήγή: BBC Greek

    [26] Από αύριο οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Μεσσηνίας

    9/12/2002 5:34:00 μμ

    Αρχίζει αύριο η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ προς τους αγρότες της Μεσσηνίας, των οποίων οι παραγωγές επλήγησαν το Σεπτέμβριο από φυσικές καταστροφές. Το ύψος των αποζημιώσεων για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας ανέρχεται σε 1.019.531 ευρώ. Από τις 12 Δεκεμβρίου θα χορηγηθούν οι αποζημιώσεις στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου και το ύψος των αποζημιώσεων φθάνει τις 878.124 ευρώ.

    [27] Ανατιμήσεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα

    9/12/2002 11:30:00 πμ

    Αυξήσεις έως και 25% σε 200 φάρμακα, με χαμηλή τιμή, ανάμεσά τους και ορισμένα ευρείας κατανάλωσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Στο νέο δελτίο τιμών περιλαμβάνονται και μειώσεις, έως 38%, σε 164 σκευάσματα.

    [28] Σε απολογία κλήθηκε ο Τσάρτας

    9/12/2002 7:11:00 μμ

    Νέο επεισόδιο στο σίριαλ του διαφαινόμενου διαζυγίου της ΑΕΚ με τον Βασίλη Τσάρτα. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής κλήθηκε σε απολογία, κατηγορούμενος για "επίδειξη αντισυμβατικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς κατ' εξακολούθηση". Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρει τα εξής: "Σε απολογία κλήθηκε από την Διοίκηση της ΑΕΚ ΠΑΕ ο ποδοσφαιριστής της ομάδας, Βασίλης Τσάρτας, για επίδειξη αντισυμβατικής κι αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς κατ' εξακολούθηση, αναφορικά με πράξεις και παραλείψεις του από τις 30-11-2002 έως και σήμερα απέναντι στην ομάδα και την διοίκηση της ΑΕΚ". Ο Τσάρτας αναμένεται να απολογηθεί προφορικά ή εγγράφως, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.

    [29] Η FIFA επέλεξε το Καραϊσκάκη για το 2004

    9/12/2002 5:59:00 μμ

    To Στάδιο Καραϊσκάκη επέλεξε, τελικά, η FIFA για τη διεξαγωγή των αγώνων του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου του 2004. Η οριστική απόφασή της για το Καραϊσκάκη λήφθηκε στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της (Ισα Χαγιάτου, Μάριος Κευκαρίτης, Γουόλτερ Γκαγκ, Μάριον Μέγερ) με τον γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστα Καρτάλη, τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΑΘΗΝΑ 2004, Σπύρο Καπράλο, το γενικό διευθυντή αθλημάτων Μάκη Ασημακόπουλο, το διευθυντή ποδοσφαίρου, Πατρικ Κομνηνό και τους αρχιτέκτονες Στέλιο Αγιοστρατίτη και Χρήστο Κούρτη, η οποία έγινε στα Γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής, στη Νέα Ιωνία.

    Την επιλογή του Σταδίου Καραϊσκάκη ανακοίνωσε ο Σενεγαλέζος αντιπρόεδρος της FIFA, Ισα Χαγιάτου, ενώ επεσήμανε, ότι το γήπεδο της Ριζούπολης, που είχε προταθεί αρχικά, αντιμετωπίζει πρόβλημα προσβασιμότητας, αλλά και χωρητικότητας.

    Τα ίδια ακριβώς είχε τονίσει και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

    Στο μεταξύ, ο Ισα Χαγιάτου υπογράμμισε, ότι το Στάδιο Καραϊσκάκη θα πρέπει να έχει παραχωρηθεί στον Ολυμπιακό μέσα στον Ιανουάριο του 2003, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα και να είναι έτσι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [30] Μόνος πρώτος ο ΠΑΟΚ

    8/12/2002 9:12:00 μμ

    Τοπική καταιγίδα στη Ριζούπολη με τον Ολυμπιακό να κερδίζει με το επιβλητικό 7-0 την Παναχαική ενώ στο ντέρμπι της ημέρας ο Παναθηναϊκός με δύο τέρματα από το πρώτο ημίχρονο του Ολιζαντέμπε, κέρδισε τον Ηρακλή. Με νίκη συνέχισε και ο ΠΑΟΚ που παρέμεινε μόνος στη κορυφή της βαθμολογίας, ενώ για μία ακόμα Κυριακή δεν γεύτηκε τη χαρά της νίκης η ΑΕΚ.

    Τα αποτελέσματα αναλυτικά

    Ακράτητος-Αρης 0-2

    Γιάννινα-Ξάνθη 1-1

    Πανιώνιος-ΟΦΗ 0-0

    ΠΑΟΚ-Ιωνικός 3-0

    Αιγάλεω-Καλλιθέα 0-0

    Ολυμπιακός-Παναχαϊκή 7-0

    Προοδευτική-ΑΕΚ 1-1

    Παναθηναϊκός-Ηρακλής 2-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 10 αγώνες) ΠΑΟΚ 21 Ολυμπιακός 20 Παναθηναϊκός 19 Ηρακλής 18 Αρης 18 Ξάνθη 15 Πανιώνιος 15 ΑΕΚ 15 Προοδευτική 14 Αιγάλεω 12 Ιωνικός 10 ΟΦΗ 10 Καλλιθέα 10 Ακράτητος 8 Γιάννινα 6 Παναχαϊκή 1

    [31] Αποτελέσματα Β΄Εθνικής

    8/12/2002 7:34:00 μμ

    Με τις νίκες της Κέρκυρας της Καλαμαριάς και της Χαλκηδόνας συνεχίστηκε σήμερα το πρωτάθλημα της Β΄Εθνικής. Εκπληξη προκάλεσε η ήττα του Πανσερραικού στις Σέρρες από την Κασσάνδρα, ενώ βαθιά βαθμολογικά ανάσα αποτέλεσε για την Καλαμάτα επί του Φωστήρα. Τα αποτελέσματα αναλυτικά: Καλαμάτα-Φωστήρας 1-0 Πανσερραϊκός-Κασσάνδρα 0-2 Εθνικός Αστέρας-Αθηναϊκός 1-2 Κέρκυρα-Πανηλειακός 2-0 Χαλκηδόνα-Παναιγιάλειος 4-1 Ατρόμητος Αθηνών-Πατραϊκός 1-1 Ολυμπιακός Βόλου-Απόλλων Αθηνών 2-0 Καβάλα-Απόλλων Καλαμαριάς 0-1 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 10 αγώνες) Κέρκυρα 21 Χαλκηδόνα 20 Καλαμαριά 18 Πανσερραϊκός 15 Απόλλων Αθ. 15 Πανηλειακός 15 Ατρόμητος 15 Πατραϊκός 14 Κασσάνδρα 14 Καλαμάτα 14 Φωστήρας 14 Εθνικός Αστέρας 13 Ολυμπιακός Βόλου 12 Αθηναϊκός 11 Παναγιάλειος 4 Καβάλα 2.

    [32] Ρογκ: Εξαιρετική θα είναι η Ολυμπιάδα της Αθήνας

    Πηγή: ΑΠΕ 8/12/2002 12:52:00 μμ

    Την αισιοδοξία του ότι "η Αθήνα θα διοργανώσει εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες" διατύπωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζαγκ Ρόγκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αυστραλία. Στο Πέρθ, όπου βρέθηκε για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Χόκεϊ, στα πλαίσια περιοδείας του στην Ωκεανία, ο κ. Ρογκ ερωτήθηκε από το κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό του ABC αν ανησυχεί για την πορεία της προετοιμασίας της Αθήνας. "Όχι δεν ανησυχώ. Υπάρχει βεβαίως μια χρονική πίεση. Αν οι Έλληνες φίλοι μας εξακολουθήσουν να δουλεύουν με τον ίδιο ρυθμό, όπως κάνουν τον τελευταίο χρόνο, τότε αισιοδοξώ ότι θα οργανώσουν εξαιρετικούς αγώνες. Θα πρέπει να υπογραμμίσω πάντως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου".

    Σε άλλη ερώτηση αν η ΔΟΕ ανησυχεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ο κ. Ρογκ απάντησε ότι το θέμα της ασφάλειας απασχολεί το ολυμπιακό κίνημα από το 1972.

    "Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου το θέμα αυτό ήρθε πιο πολύ στο προσκήνιο. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην Αθήνα αφού λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Ο κ. Πίτερ Ράιαν, έκανε καταπληκτική δουλειά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ το 2000 και τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Αθήνα. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα γίνεται την επιτυχία του Σίδνεϊ και θα τα καταφέρουμε", είπε ο κ. Ρογκ.

    [33] Μπάσκετ: Νίκη του ΠΑΟ στην Καισαριανή

    Πηγή: ΑΠΕ 8/12/2002 12:30:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Το "τρένο" του Παναθηναϊκού πέρασε χθες και από την Καισαριανή, καθώς η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς νίκησε τη Νήαρ Ηστ με 88-67 και έκανε το 6Χ6 στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας ανδρών στο μπάσκετ. Μολονότι οι "πράσινοι" δεν απέδωσαν καλό μπάσκετ στην πρώτη περίοδο, κατάφεραν στη συνέχεια να συνέλθουν και να πάρουν τη νίκη σε ένα ματς, αρκετά επεισοδιακό, καθώς τέσσερα λεπτά πριν το τέλος διακόπηκε για αρκετά λεπτά λόγω έντονων διαμαρτυριών των γηπεδούχων για την αποβολή του τεχνικού Τόλη Καρνέση.

    Τα δεκάλεπτα: 16-15, 26-33, 45-55, 67-88.

    Ο κόσμος τα έβαλε με την διαιτησία, στην συνέχεια ο Κώστας Πολίτης και οι συνεργάτες του αρνήθηκαν να φύγουν πίσω από την μπασκέτα κατόπιν απαίτησης των διαιτητών, οι οποίοι προχώρησαν στην διακοπή του αγώνα. Μετά από περίπου 30' διαπραγματεύσεων στα αποδυτήρια το διαιτητικό δίδυμο αποφάσισε να επιστρέψει στο παρκέ και να ολοκληρώσει το παιχνίδι.

    Ο Αντώνης Φώτσης έδωσε το σύνθημα και βασιζόμενος σε περιφερειακά σουτ ο Παναθηναϊκός διατήρησε -σχεδόν σε μόνιμη βάση- μια διαφορά 10 πόντων. Από κει και πέρα η αναμέτρηση είχε τυπικό χαρακτήρα, με την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να επιβεβαιώνει τα προγνωστικά και να κάνει το διπλό επικρατώντας άνετα με 88-67.

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ:Μπένσον 14(1), Κουπίδης 5, Νάκιτς 18(2), Καϊμακόγλου 11, Ξανθόπουλος 2, Γκριρ 10, Καράγκουτης 7.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Καλαϊτζής 3(1), Λάκοβιτς 11(1), Φώτσης 21(3), Κουτλουάι 9, Μίντλετον 17, ΜακΝτόναλντ 9(1), Μπιούφορντ 18(4).

    Στους υπόλοιπους αγώνες για την 11η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Μαρούσι-Αρης 78-93

    Ηρακλής-Ιωνικός Ν.Φ. 90-94 (κ.α. 85-85)

    ΠΑΟΚ-Ολύμπια Λαρ. 89-82

    Περιστέρι-Ηράκλειο 91-81

    Μακεδονικός-ΑΕΚ 8/12

    Πανιώνιος-Ολυμπιακός 9/12

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 6 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 12

    Μακεδονικός (5αγ.) 10

    AEK (5αγ.) 10

    Ηρακλής 10

    Ιωνικός ΝΦ 10

    Αρης 9

    ΠΑΟΚ 8

    Μαρούσι 8

    Περιστέρι 8

    Ολύμπια Λαρ. 7

    Ηράκλειο 7

    Νήαρ Ηστ 7

    Ολυμπιακός (5αγ.) 6

    Πανιώνιος (5αγ.) 6

    Σημειώνεται ότι ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν με -2 βαθμούς, λόγω τιμωρίας από τηνπερσινή περίοδο.

    [34] Ιταλία: Ηττα της Γιουβέντους από την Μπρέσια

    8/12/2002 7:48:00 μμ

    Μπορεί τα ντέρμπι να έγιναν το Σάββατο, με την Μίλαν να φτάνει στη νίκη επί της Ρόμα και την Ιντερ να αποσπά πολύτιμη ισοπαλία στη Λάτσιο, όμως η μεγάλη έκπληξη σημειώθηκε την Κυριακή, στη 13η αγωνιστική του καμπιονάτο. Η Γιουβέντους γνώρισε την ήττα με 2-0 από τη Μπρέσια, αφήνοντας τη Μίλαν μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας της Serie A. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο και οι συμπαίκτες του "καθάρισαν" το ματς στο τελευταίο 15λεπτο, όταν με γκολ των Μάρκους Σοπ (78΄) και Ιγκλι Τάρε (84΄) έφτασαν στη μεγάλη νίκη. Θυμίζουμε, ότι αναβλήθηκε η αναμέτρηση Τορίνο-Αταλάντα λόγω του αιφνίδιου θανάτου του γιατρού των φιλοξενουμένων, Βάλτερ Πολίνι.

    Τα αποτελέσματα αναλυτικά

    Λάτσιο-Ιντερ 3-3

    Μίλαν-Ρόμα 1-0

    Μπρέσια-Γιουβέντους 2-0

    Μόντενα-Κόμο 1-1

    Πάρμα-Ρετζίνα 2-0

    Περούτζια-Πιατσέντζα 0-0

    Ουντινέζε-Εμπολι 2-1

    Κιέβο-Μπολόνια Εναρξη 21:45

    Τορίνο-Αταλάντα Αναβλ.

    Βαθμολογία (σε 13αγ) Μίλαν 29 Λάτσιο 28 Ιντερ 27 Γιουβέντους 26 Κιέβο 22 -12αγ Μπολόνια 22 Πάρμα 22

    [35] Τηλεμαραθώνιος Αγάπης της Unicef στη ΝΕΤ

    9/12/2002 4:04:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Αφιερωμένος στα παιδιά-θύματα του AIDS είναι ο φετινός τηλεμαραθώνιος της Unicef, που μεταδίδεται από τη ΝΕΤ, από τις 16:00 μέχρι τη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα. Η Unicef και η ΝΕΤ σας καλούν να συμμετάσχετε και να βοηθήσετε με τη συνεισφορά σας τα παιδιά που έχουν πληγεί από τη μάστιγα του AIDS, κάτι που μπορείτε να κάνετε και μέσω της ERTonline. Στο στούντιο ο Παύλος Τσίμας, η Εμυ Κροκίδη, η Λένα Αρώνη και ο Ανδρέας Ροδίτης, υποστηριζόμενοι από επιτελείο δημοσιογράφων και ανταποκριτών της ΝΕΤ, θα συζητήσουν το πρόβλημα με σημαντικές προσωπικότητες.

    Την αρχισυνταξία του τηλεμαραθώνιου έχουν αναλάβει οι Ντίνα Οικονομίδου και Έμυ Κροκίδη. Τη δημοσιογραφική ομάδα αποτελούν οι Τάσος Τέλλογλου, Έφη Ζέρβα, Ματρώνη Δικαιάκου, Έμμα Παπαεμμανουήλ, Ματίνα Καραμήντζου. Συμμετέχουν οι ανταποκριτές της ΝΕΤ Λάμπης Τσιριγωτάκης, Δημήτρης Δεληολάνης, Μιχάλης Γρυπιώτης και Βαγγέλης Δεμίρης.

    [36] Δημοσιογραφικό βραβείο ''Ελένη Βλάχου''

    9/12/2002 4:47:00 μμ

    Δημοσιογραφικό βραβείο με το όνομα "Ελένη Βλάχου" θεσπίζει από τον επόμενο χρόνο η γερμανική πρεσβεία, με στόχο να ενθαρρύνει την ειδησεογραφική κάλυψη ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων. Η γερμανική Πρεσβεία σε συνεργασία με το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, το κόμμα της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και των Επαγγελματικών Ενώσεων των δημοσιογράφων, ανά διετία θα βραβεύει την καλύτερη δημοσιογραφική εργασία σε θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Το βραβείο

    Το βραβείο επιλέχθηκε να φέρει το όνομα της Ελένης Βλάχου, καθώς υπήρξε μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες δημοσιογράφους. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Τύπου της γερμανικής πρεσβείας Καρλ Σον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του βραβείου το μεσημέρι, "η Ελένη Βλάχου υπήρξε πέρα των άλλων και μία θαρραλέα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας".

    Υποψηφιότητα θα μπορεί να θέσει κάθε Έλληνας δημοσιογράφος, υποβάλλοντας στην επιτροπή υλικό, το οποίο μπορεί να προέρχεται από τον ίδιο ή άλλο συνάδελφό του.

    Κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής μπορεί να προτείνει έως τρεις υποψηφιότητες για το βραβείο, ανάμεσα στις οποίες και θα γίνει η τελική επιλογή.

    Οι υποψηφιότητες για το έτος 2003 πρέπει να υποβληθούν έως τις 15 Φεβρουαρίου του 2003 στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία προσωρινά έχει αναλάβει τη γραμματειακή υποστήριξη της κριτικής επιτροπής.

    Την κριτική επιτροπή θα αποτελούν ο εκάστοτε πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας, ο εκάστοτε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκάστοτε πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα, ο εκάστοτε πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ένα μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ -υπό την ατομική ιδιότητά του και όχι ως εκπρόσωπος του ΔΣ- και ένα μέλος της οικογένειας Βλάχου.

    Ο νικητής του βραβείου θα λάβει χρηματικό ποσό ύψους 2.000 ευρώ και ένα ταξίδι στη Γερμανία. Η απονομή, για πρώτη φορά, του βραβείου "Ελένη Βλάχου" θα γίνει τον μήνα Μάιο του 2003.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 December 2002 - 17:54:33 UTC