Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για το Κυπριακό
  • [02] Σύσκεψη για την Ολυμπιάδα
  • [03] Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν τη Βραζιλία
  • [04] Σε απεργιακό κλοιό η Βενεζουέλα
  • [05] Ισραηλινοί σκοτώνουν μέλος της Χαμάς
  • [06] Η αιτία της έκρηξης στην Βομβάη
  • [07] Έπεσε... εξαιτίας προβλήματος ο δορυφόρος Αστρα-1Κ

    [01] Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για το Κυπριακό

    10/12/2002 11:33:00 πμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλβάρο ντε Σότο, παρέδωσε πριν από λίγη ώρα στον Γλαύκο Κληρίδη και στον Ραούφ Ντενκτάς, ένα αναθεωρημένο σχέδιο της πρότασης Αναν, στο οποίο έχουν ληφθεί υπόψιν οι αρχικές τους αντιρρήσεις.

    Παπανδρέου: ''Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε δεν συνδέουν επίλυση με ένταξη''

    Την πάγια θέση της χώρας μας ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι η λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της νήσου στην ΕΕ, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάτ Κόξ, κατά τις συνομιλίες που είχαν χθες το βράδυ στην Αθήνα.

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει και θέλει τη λύση του πολιτικού προβλήματος γιατί πιστεύει ότι χωρίς αυτή τη λύση η Κύπρος θα έχει δυσκολίες στο μέλλον.

    Από την πλευρά του ο Πατ Κοξ τόνισε ότι συμμερίζεται την άποψη του Πρωθυπουργού και ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να υπάρξει μια συμφιλίωση. Με το Δανό πρωθυπουργό Αντερς Ράμσουσεν, συναντάται αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός.

    "Κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνάρτησε τη λύση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στο χθεσινό δείπνο των υπουργών Εξωτερικών των "15", στις Βρυξέλλες.

    Όπως πρόσθεσε, οι περισσότερες χώρες τείνουν να αποδεχθούν τη γαλλο-γερμανική πρόταση για ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις αρχές του 2005.

    "Η απόφαση για ένταξη της Κυπριακής δημοκρατίας στην ΕΕ είναι δεδομένη και πρέπει στην Κοπεγχάγη να είναι απόλυτα καθαρή", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    "Δεν χωρά ούτε στο περιθώριο ούτε στο υποσέλιδό της κανένας όρος και κανένα υστερόγραφο'' είπε χαρακτηριστικά.

    Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν ανυποχώρητες στο αίτημα για άμεση ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Κατηγορίες Ερντογάν κατά της ΕΕ

    Με τον Πρόεδρο Μπους και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του συναντάται σήμερα στην Ουάσιγκτον ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Από εκεί θα αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη Χθες μετά από συνάντηση που είχε με το Δανό πρωθυπουργό, ο Ρετζέπ Ερντογάν, καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕ, δηλώνοντας ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, με το να μην δίνει στην Τουρκία μία ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [02] Σύσκεψη για την Ολυμπιάδα

    10/12/2002 10:04:00 πμ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο την ολυμπιακή προετοιμασία. Στη σύσκεψη, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και ο υφυπουργός Πολιτισμού, υπεύθυνος για τα Ολυμπιακά Έργα, Νάσος Αλευράς.

    [03] Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν τη Βραζιλία

    10/12/2002 11:40:00 πμ

    Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των κατολισθήσεων που έχουν προκαλέσει οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην πόλη Ανγρα Ντος Ρέις, 160 χιλιόμετρα από το Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο διάσωσης, αν και οι ελπίδες εντοπισμού τυχόν επιζώντων είναι πλέον ελάχιστες. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 50. Οι κατολισθήσεις έχουν πλήξει τουλάχιστον οκτώ γειτονιές, τα σπίτια των οποίων έχουν θαφτεί κάτω από τη λάσπη.

    Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

    Τα σωστικά συνεργεία έφτασαν με καθυστέρηση καθώς ήταν αδύνατη η οδική πρόσβαση στην πόλη. Ο δήμαρχος κήρυξε την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προσθέτοντας πως τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι είναι άστεγοι.

    Το θέρετρο αποτελεί δημοφιλή προορισμό και εκατοντάδες άνθρωποι από το Ρίο πηγαίνουν για να επισκεφτούν τα μικρά νησιά και τις παραλίες της περιοχής. Η ίδια όμως η πόλη της Ανγρα Ντος Ρέις είναι μία περιοχή με πολλές φτωχογειτονιές, οι οποίες επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό.

    Ειδικοί προειδοποιούν πως οι μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας, όπως το Ρίο, μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύ χειρότερες καταστροφές, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών ζουν σε φτωχογειτονιές, όπου η προστασία από δυνατές βροχοπτώσεις είναι πρακτικά αδύνατη.

    [04] Σε απεργιακό κλοιό η Βενεζουέλα

    10/12/2002 10:34:00 πμ

    Παραλύει ο δημόσιος τομέα στη Βενεζουέλα από τη γενική απεργία που έχουν κηρύξει σύσσωμα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διαμαρτυρόμενα για την πολιτική του προέδρου της χώρας Ούγο Τσάβες. Στο μάτι του κυκλώνα η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας, οι οποίες για την ώρα έχουν παγώσει. Την επιστράτευση των απεργών ζητά ο πρόεδρος της εθνικής εταιρείας πετρελαίων Αλι Ροντρίγκες

    Σαμποτάζ στη διάθεση καυσίμων

    Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση εισέρχεται η οικονομία της Βενεζουέλας, μετά τη γενικευμένη απεργία που έχουν κηρύξει όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι αν η χώρα δεν παραδώσει τις ποσότητες του πετρελαίου που οφείλει σε κάποιες χώρες μέχρι το Δεκέμβριο θα πληρώσει πρόστιμο έξι εκατομμυρίων δολαρίων.

    Σε μια προσπάθεια ελέγχου των απεργών, η κυβέρνηση Τσάβες ανέπτυξε δυνάμεις γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, χαρακτηρίζοντας την απεργία πραξικόπημα που αποσκοπεί στο σαμποτάρισμα της διάθεσης των καυσίμων.

    [05] Ισραηλινοί σκοτώνουν μέλος της Χαμάς

    10/12/2002 10:33:00 πμ

    Έναν Παλαιστίνιο, μέλος της Χαμάς, πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα τα ξημερώματα, ισραηλινοί στρατιώτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει. Στην κατοχή του, βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός και ένα Καλάσνικοφ. Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινά πυρά, λόγω "ύποπτης συμπεριφοράς". Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2000 σε συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σκοτωθεί 2.027 Παλαιστίνιοι και 678 Ισραηλινοί.

    [06] Η αιτία της έκρηξης στην Βομβάη

    10/12/2002 9:30:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η Ινδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βομβάης, όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων ένα κατάστημα γρήγορου φαγητού McDonald' s, προκλήθηκε από αυτοσχέδια βόμβα. "Οι εκθέσεις των ιατροδικαστών αναφέρουν ότι επρόκειτο για έναν μηχανισμό που περιείχε μπαρούτι, καρφιά και σιδερένια σφαιρίδια", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Από την έκρηξη αυτή τραυματίσθηκαν 23 άνθρωποι. Η ινδική αστυνομία αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από σύστημα κλιματισμού που δεν λειτουργούσε σωστά.

    Την Πέμπτη σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι από έκρηξη βόμβας σε εστιατόριο McDonald's στο νησί Σουλαουέζι της ανατολικής Ινδονησίας και η τοπική αστυνομία διεξάγει έρευνες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια διασύνδεση των δραστών με την "Αλ Κάιντα".

    [07] Έπεσε... εξαιτίας προβλήματος ο δορυφόρος Αστρα-1Κ

    10/12/2002 11:16:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Καταστράφηκε ο ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Αστρα-1Κ, εξαιτίας λανθασμένης τροχιάς και σοβαρού προβλήματος στη μονάδα προώθησης του δορυφόρου. Ο Αστρα-1Κ έπεσε νότια του Ειρηνικού Ωκεανού, στις 4.19 τα ξημερώματα (ώρα Μόσχας), ανακοίνωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι. Ο δορυφόρος Αστρα-1Κ, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είχε εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με τη βοήθεια ρωσικού πυραύλου Πρότον-Κ, στις 26 Νοεμβρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 December 2002 - 9:54:08 UTC