Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποχώρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων
  • [02] Επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους βουλευτές
  • [03] Η κακοκαιρία ''καίει'' τις τιμές των οπωροκηπευτικών
  • [04] Συνάντηση Μπακογιάννη-Χριστοδουλάκη
  • [05] Εικονο-μαχιών συνέχεια στην Ιερά Σύνοδο
  • [06] Προς ένα ''Ενιαίο Ευρωπαϊκο Ουρανό''
  • [07] Τουρκική εναέρια παρενόχληση
  • [08] Τσοχατζόπουλος: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
  • [09] Ιράκ: Εντείνονται οι έρευνες των επιθεωρητών του ΟΗΕ
  • [10] Βαρυχειμωνιά και στην Ευρώπη
  • [11] Έκρηξη σε αγωγό αερίου στην Ρωσία
  • [12] Μεγάλο το χρέος της Ο.Α στο Ελληνικό Δημόσιο
  • [13] Θ. Καρατζάς: Αναγκαία η δημοσιονομική σταθερότητα
  • [14] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αθλητών με αναπηρία
  • [15] Στασιμότητα επικρατεί στις σχέσεις Ρεάλ-Κλοντ Μακελελέ
  • [16] Με εξώδικο απάντησε ο Τσάρτας
  • [17] Η μεγάλη γιορτή του Θεάτρου
  • [18] Εκφρασης αγάπης ο τηλεμαραθώνιος της UNICEF
  • [19] Ένα μουσείο τέχνης σε αεροδρόμιο

    [01] Υποχώρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων

    10/12/2002 7:41:00 μμ

    Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη τη χώρα ενώ άρχισε να υποχωρεί το κύμα κακοκαιρίας. Σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας ο υδράργυρος αγγίζει μέχρι και τους -6 βαθμούς Κελσίου. Τεράστιες οι καταστροφές σε Λάρισα, Πιερία και Καβάλα. Νεκροί δύο οδηγοί νταλίκας. Στην Κατερίνη, δύο άνθρωποι κινδύνεψαν όταν έπεσαν σε χιονοθύελλα στα Πιέρια Όρη, ενώ 200 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, καθώς στο δίκτυο ύδρευσης πέρασαν όμβρια ύδατα. Λόγω των θυελλωδών ανέμων, παραμένουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, ενώ κλειστές παραμένουν όλες οι πορθμειακές γραμμές, εκτός του Ρίου-Αντιρρίου. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα γύρω ορεινά της Αττικής.

    Μεγάλες οι ζημιές από τη σφοδρή κακοκαιρία

    Νεκρός ένας 28χρονος ιστιοπλόος από κεραυνό στους Γαργαλιάνους.

    Δύο οδηγοί νταλίκας, ένας 40χρονος από τη Θεσσαλονίκη και ένας 56χρονος από το Ιράν, πέθαναν από έμφραγμα χθες ενώ βρίσκονταν με τα αυτοκίνητά τους στην εθνική οδό Κοζάνης - Ιωαννίνων στο ύψος της Κόνιτσας. Στον θάνατο των δύο οδηγών που αντιμετώπιζαν καρδιολογικά προβλήματα συνέβαλε, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των γιατρών, το πολικό ψύχος που επικρατούσε στην περιοχή.

    Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση διάσωσης των δύο υπερήλικων μοναχών, που είχαν αποκλειστεί από την Κυριακή στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, στο Υψάριο Όρος της Θάσου. Δύσκολες στιγμές εξακολουθούν να ζουν για δεύτερο 24ωρο 9 στρατιώτες στην ίδια περιοχή, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στο φυλάκιό τους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, κάνει ενέργειες για τον απεγκλωβισμό τους.

    Σε έκτακτη ανάγκη εξακολουθούν να βρίσκονται οι νομοί Πιερίας και Λάρισας. Οι ζημιές υπολογίζονται μέχρι στιγμής σε 6.000.000 ευρώ. Στο νομό Ροδόπης αποκλείστηκαν 20 ορεινοί οικισμοί στον Κέχρο και την Οργάνη Ροδόπης, καθώς και 13 οικισμοί στην περιοχή Δερείου Έβρου.

    Τις περιοχές επισκέφτηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Γεωργακόπουλος για να ενημερωθούν σχετικά με το μέγεθος των καταστροφών.

    Στους κάμπους του Νέστου και των Φιλίππων Καβάλας 25.000 στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών πλημμύρισαν από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να υποστούν ζημιές σε ποσοστό ως και 100%.

    "Στις περιοχές των νομών Λάρισας και Πιερίας, άρχισε η καταγραφή των ζημιών, ενώ σε ξενοδοχεία διαμένουν οι άστεγοι οι οποίοι θα λάβουν άμεσα 200.000 δραχμές", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο κ. Παπαδήμας.

    Στα λευκά η Φλώρινα, το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου-Δράμας, η ορεινή Ξάνθη, ο Έβρος, η Ροδόπη, η Καβάλα και οι δυτικές περιοχές της Λαμίας.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της βόρειας Ελλάδας, ενώ στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλαταμώνα, το οδόστρωμα έχει υποστεί καθίζηση και η κυκλοφορία γίνεται μόνο από δύο λωρίδες. Το ίδιο απαραίτητες είναι οι αλυσίδες και στο επαρχιακούς δρόμους Θεσσαλίας και Ηπείρου, όπως και στο εθνικό δίκτυο Ιωαννίνων-Τρικάλων στη θέση Κατάρα και Λαμίας-Καρπενησίου, στις Ράχες Τυμφρηστού.

    Στην Πάρνηθα με αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων από το τελεφερίκ και πάνω.

    Στη Χίο, από την καταρρακτώδη βροχή του Σαββάτου, υπάρχουν ακόμη σπίτια από τα οποία η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντλεί νερά, ενώ στο Κιλκίς, στο χωριό Κορόνα έβρεξε ψάρια.

    Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα νέα φαινόμενα κακοκαιρίας με εντολή του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών ετέθη σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός αλλά και η διαδικασία για βοήθεια στους πληγέντες, όπως δήλωσε ο Υπουργός Τύπου.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο, που βρίσκεται στην Πιερία και τη Λάρισα επιβλέπει την κινητοποίηση επιτόπου του κρατικού μηχανισμού και τις προσπάθειες καταγραφής των ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων.

    Στην ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια των καιρικών φαινομένων αποδίδει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Εθνική οδό το περασμένο Σαββατοκύριακο και στους νομούς Πιερίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

    Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του, σε καμία περίπτωση τα προβλήματα δεν οφείλονται σε κακοτεχνίες, ή σε παράλειψη έργων που σχετίζονται με τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων.

    [02] Επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους βουλευτές

    10/12/2002 5:15:00 μμ

    Παύση επαγγέλματος θα κληθούν να δηλώσουν όλοι οι βουλευτές το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, σε εφαρμογή του νέου συντάγματος για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα. Όσοι δεν καταθέσουν δήλωση χάνουν αυτοδικαίως τη βουλευτική ιδιότητα. Η επιτροπή θεσμών που συγκάλεσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Σκανδαλίδης, αποφάσισε ομόφωνα το επαγγελματικό ασυμβίβαστο να εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό στο σύνταγμα και έγινε σαφές ότι οι συμβατές δραστηριότητες με την ιδιότητα του βουλευτή δεν θα συνιστούν έστω και μερική ή προσωρινή άσκηση επαγγέλματος. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα.

    [03] Η κακοκαιρία ''καίει'' τις τιμές των οπωροκηπευτικών

    10/12/2002 4:09:00 μμ

    Ανησυχία προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι ζημιές που έχουν σημειωθεί σε αρκετές καλλιέργειες, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τις ανατιμήσεις στην αγορά σε πολλά προϊόντα. Ηδη, στη κεντρική αγορά του Ρέντη παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής των οπωροκηπευτικών, οι οποίες φθάνουν ακόμα και το 40%. Το πρωί, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, επισκέφθηκε την κεντρική αγορά στου Ρέντη. Προανήγγειλε ενίσχυση των εισαγωγών και εντατικοποίηση των ελέγχων και τόνισε ότι οι τιμές των προϊόντων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.

    Το πρόβλημα ενισχύεται από το παραεμπόριο

    Ο κ. Θεοδώρου επιθεώρησε τα έργα που γίνονται στην κρεαταγορά του Ρέντη και διαπίστωσε -όπως τόνισε- ότι αυτά εκτελούνται με βάση τις προδιαγραφές, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Από την πλευρά τους οι χονδρέμποροι ανέφεραν ότι οι ανατιμήσεις τροφοδοτούνται από το παραεμπόριο των οπωροκηπευτικών αφού, όπως είπαν, "μόνο το 18% των προϊόντων διακινούνται από την κεντρική αγορά".

    Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός το Νοέμβριο σημείωσε οριακή πτώση και έκλεισε στο 3,6% από 3,7% που ήταν τον Οκτώβριο.

    [04] Συνάντηση Μπακογιάννη-Χριστοδουλάκη

    10/12/2002 2:50:00 μμ

    Κονδύλια για την καθαριότητα, την προσβασιμότητα στην πόλη και για έργα Πληροφορικής, ζήτησε σήμερα η νέα δήμαρχος της Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, για την προετοιμασία της Αθήνας ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες οικονομικής φύσεως, που πρέπει να ληφθούν, έτσι ώστε η Αθήνα να επιτελέσει το σημαντικό της έργο στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Επίσης, η νέα δήμαρχος της Αθήνας τόνισε ότι η συνεργασία που ξεκίνησε σήμερα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο. Πιστεύω, είπε η κ. Μπακογιάννη, ότι υπάρχει βούληση για ειλικρινή συνεργασία στην υπόθεση αυτή που μας αφορά όλους.

    Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οι λύσεις που απαιτούνται, ώστε η Αθήνα να θέσει σε πέρας την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και να επιτελέσει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης πρόσθεσε ότι οι λύσεις που θα βρεθούν θα αποσκοπούν ώστε τα έργα να αξιοποιηθούν, όχι μόνο για την διοργάνωση των αγώνων, αλλά και για τις ανάγκες της χώρας μετά απ' αυτούς.

    [05] Εικονο-μαχιών συνέχεια στην Ιερά Σύνοδο

    10/12/2002 1:55:00 μμ

    Αναταραχή έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Εκκλησίας η αντιπαράθεση μεταξύ του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Αφορμή η δήλωση-καταγγελία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων ότι η Εκκλησία ενθαρρύνει την περιφορά εικόνων και λειψάνων με μοναδικό σκοπό να γεμίσουν τα παγκάρια των ναών. Οι απόψεις του Ιεράρχη, προκάλεσαν ήδη την έντονη αντίδραση του κ. Χριστόδουλου που τον κατηγορεί για προτεσταντισμό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 το θέμα της περιφοράς ιερών λειψάνων και εικόνων θα τεθεί στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Ιανουάριο.

    Ποικίλες αντιδράσεις

    Αρκετοί Iεράρχες, μεταξύ των οποίων ο Ζακύνθου Χρυσόστομος και ο Καβάλας Προκόπιος, συντάχθηκαν με τις απόψεις του Ιωαννίνων Θεόκλητου, ότι πολλοί στην Εκκλησία ενθαρρύνουν την ειδωλολατρία και περιφέρουν λείψανα Αγίων και Ιερά Κειμήλια για να γεμίζουν τα παγκάρια.

    "Δεν μπορώ να συμφωνήσω με τους όρους που χρησιμοποίησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος. Η Ορθοδοξία στηρίζεται στην Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα δογματικά και συμβολικά μνημεία της Εκκλησίας, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος.

    [06] Προς ένα ''Ενιαίο Ευρωπαϊκο Ουρανό''

    10/12/2002 6:51:00 μμ

    Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του λεγόμενου "Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού", με απώτερη ημερομηνία υλοποίησής του την 31η Δεκεμβρίου του 2004, έγινε με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου έγιναν δεκτές οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Αυτές αφορούν την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών στον εναέριο χώρο υπό την ευθύνη τους, την διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος επιχειρησιακής και στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και το δικαίωμα βέτο των κρατών - μελών, δηλαδή θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εκάστοτε συμμετεχόντων κρατών για τη "διαμόρφωση λειτουργικών τμημάτων εναέριου χώρου".

    Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών

    Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελείται από τέσσερις κανονισμούς: έναν κανονισμό-πλαίσιο λειτουργίας και τρεις εφαρμοστικούς που ρυθμίζουν την οργάνωση και χρήση του εναέριου χώρου, την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας και την διαλειτουργικότητα των συστημάτων διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας.

    Ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής δήλωσε σήμερα ότι "η υιοθέτηση της δέσμης μέτρων για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, την μείωση των καθυστερήσεων και την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας των υπηρεσιών αυτών.

    [07] Τουρκική εναέρια παρενόχληση

    10/12/2002 6:35:00 μμ

    Παρενόχληση ελληνικού μεταγωγικού C-130 που επέστρεφε από την Κύπρο πραγματοποίησαν 2 τουρκικά F16 ανατολικά της Νάξου, σήμερα στις 15:00. Τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν στα 150 μ. το ελληνικό σκάφος και επί δύο λεπτά το παρενοχλούσαν. Αμέσως απογειώθηκαν δύο Μιράζ από τη Σκύρο για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά, τα οποία όμως έφυγαν αμέσως.

    Ο υπουργός Aμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, από τη Ρώμη, χαρακτήρισε το περιστατικό δυσάρεστο φαινόμενο που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ασταθής ισορροπία ανάμεσα στην στρατιωτική και τη νέα πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, θα επιμείνει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Ο κ. Παπαντωνίου αναμένεται το βράδυ να συναντηθεί με το νέο υπουργό Aμυνας της Τουρκίας, στον οποίο θα τονίσει, όπως είπε, ότι αυτές οι προκλήσεις δεν εξυπηρετούν καμία πολιτική σκοπιμότητα και ότι αν σταματήσουν θα ανοίξει προοπτική αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

    [08] Τσοχατζόπουλος: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

    10/12/2002 5:43:00 μμ

    Η Ελλάδα φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο της Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, υπογράμμισε στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας, στο πλαίσιο της σύνδεσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας που θα απελευθερωθεί πλήρως το 2007 με την περιοχή της κεντρικής Ασίας. Τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ολοκληρωμένο και ασφαλές το ηλεκτρικό σύστημα μεταφοράς στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ θα καλύπτει την Τουρκία, την Ιταλία, την Ουκρανία και την περιοχή γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις προοπτικές που δημιουργεί η συνεργασία με την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στις δυνατότητες για τουριστική συνεργασία με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [09] Ιράκ: Εντείνονται οι έρευνες των επιθεωρητών του ΟΗΕ

    10/12/2002 4:43:00 μμ

    Συνεχίζονται οι έρευνες σήμερα από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, σε δύο νέες εγκαταστάσεις, που επιχειρούν να εξακριβώσουν εάν το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Μια ομάδα επιθεωρητών κατευθύνθηκε προς την περιοχή Αμπού Γκουράιμπ, 25 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης και η άλλη στις εγκαταστάσεις της χημικής βιομηχανίας Αλ-Φουράτ, που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών αναλύουν την 12.000 σελίδων έκθεση, που παρέδωσε χθες το Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, για το εξοπλιστικό του πρόγραμμα.

    Αντιδρά η Βαγδάτη για την επίδοση της έκθεσης στις ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ έλαβαν αντίγραφο της έκθεσης παρότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε αποφασίσει ότι η έκθεση των Ιρακινών θα έμενε μόνο στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών.

    Έντονα αντέδρασε σήμερα το Ιράκ σε αυτήν την ενέργεια, εκφράζοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει το πολυσέλιδο ντοκουμέντο ως πρόσχημα για να εξαπολύσει πόλεμο.

    Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που παρέλαβε, τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, την ιρακινή έκθεση, πριν παραδοθούν αντίγραφα στη Βρετανία και τη Γαλλία, και αφού παρακάμφθηκε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην πειραχθεί το ντοκουμέντο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι το έκαναν διότι έχουν την τεχνική δυνατότητα να βγάλουν γρήγορα αντίγραφα σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για λογαριασμό του ΟΗΕ.

    Μπλερ: ''Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη δράση''

    Βρετανία και ΗΠΑ είναι ''έτοιμες να περάσουν στη δράση'' χωρίς να περιμένουν μια νέα απόφαση κατά του Ιράκ εάν η χώρα αυτή παραβιάσει την απόφαση του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του, προειδοποίησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

    Επίσης, ο κ. Μπλερ δήλωσε ότι θα ήταν ''απλοϊκό'' να πιστεύει κανείς ότι το Ιράκ μπορεί να συμμορφωθεί προς την απόφαση 1441 για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Σύμφωνα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ''οι συνέπειες'' της απόφασης του ΟΗΕ είναι ότι ''εάν παραβιαστεί η απόφαση αυτή και ο Σαντάμ Χουσέιν δε συμμορφωθεί, τότε είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη δράση''.

    Αναφερόμενος στην έκθεση των 12.000 σελίδων για τα οπλικά του συστήματα που το Ιράκ παρέδωσε στον ΟΗΕ, ο Μπλερ τόνισε ότι το Λονδίνο θα την εξετάσει με προσοχή.

    Τη διεξαγωγή ερευνών ζήτησαν οι χώρες μέλη της Ε.Ε

    Τη διεξαγωγή ερευνών σε βάθος ζήτησαν σήμερα οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Βελιγράδι και το Σαράγεβο, σε σχέση με την υπόθεση πώλησης όπλων στο Ιράκ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ''κατάφωρη παραβίαση'' των κυρώσεων του ΟΗΕ.

    Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων αναφέρει τα εξής: ''Οι χώρες που εμπλέκονται στην υπόθεση πρέπει να διεξαγάγουν αμέσως έρευνες και καταλογίσουν ευθύνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει σε έναν πολιτικό έλεγχο στο στρατό και καλεί τις ενδιαφερόμενες χώρες να λάβουν τα απαιτούμενα νομικά και διοικητικά μέτρα".

    Η υπόθεση της παραβίασης του εμπάργκο κατά του Ιράκ αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο όταν η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη γιουγκοσλαβική εταιρία Jugoimport ότι ενήργησε ως μεσολαβητής ανάμεσα σε μια σερβοβοσνιακή εταιρία και τη Βαγδάτη για την πώληση στο Ιράκ στρατιωτικού εξοπλισμού.

    [10] Βαρυχειμωνιά και στην Ευρώπη

    10/12/2002 5:10:00 μμ

    Πολικό κρύο επικρατεί σήμερα σε πολλές περιοχές της Γερμανίας και της Βουλγαρίας με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να πέσουν σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή αυτή και να δημιουργηθούν προβλήματα στις μεταφορές. Στην ορεινή περιοχή Χαρτς, η θερμοκρασία έπεσε στους -17,7 βαθμούς, νέο χαμηλό ρεκόρ και τον μήνα Δεκέμβριο. Στο Πότσνταμ, κατά την διάρκεια της νύκτας, η θερμοκρασία έπεσε στους -7,1 βαθμούς και ήταν η χαμηλότερη για τις 9 Δεκεμβρίου από το 1983.

    Ανθρώπινες απώλειες λόγω του ψύχους

    Ισχυροί ανατολικοί άνεμοι από τις ρωσικές στέπες έριξαν την θερμόμετρο πολλούς βαθμούς κάτω του μηδενός σε ορισμένες περιοχές. Αναφέρθηκαν προβλήματα στην κίνηση των σιδηροδρόμων σε πολλές περιοχές της χώρας. Ένας 79χρονος σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του βγήκε από την πορεία του εξαιτίας του ολισθηρού οδοστρώματος.

    Αντίθετα, οι πολικές αρκούδες στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου φαίνεται να απολαμβάνουν το κρύο και ένας εργαζόμενος δήλωσε ότι ''πλατσουρίζουν στο νερό και παίζουν με τον πάγο''.

    Στην Σόφια, τοπικά μέσα ενημέρωσης γράφουν σήμερα πως εξαιτίας των καιρικών συνθηκών έχασαν την ζωή τους 3 άτομα στην Βουλγαρία. Ένα καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στην ορεινή περιοχή Πιρίν και δύο υπέκυψαν από το κρύο στο Μπουργκάς, στην Μαύρη Θάλασσα, όπου οι θερμοκρασίες έφθασαν τους -10 βαθμούς Κελσίου.

    [11] Έκρηξη σε αγωγό αερίου στην Ρωσία

    10/12/2002 1:00:00 μμ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον αγωγό αερίου "Περμ-Γκόργκι", κοντά στην περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ, στη βορειοδυτική Ρωσία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, μετέδωσε το πρακτορείο "Ιτάρ-Τας". Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά. Τα αίτια δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα.

    [12] Μεγάλο το χρέος της Ο.Α στο Ελληνικό Δημόσιο

    10/12/2002 4:35:00 μμ

    Η Ολυμπιακή Αεροπορία θα συνεχίσει οπωσδήποτε να λειτουργεί, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής, ενώ διαβεβαίωσε ότι αυτό ισχύει ακόμα και εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλει στην εταιρεία να επιστρέψει κάποια ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο. Τόνισε ότι η εταιρεία θα κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός της και θα καταθέσει έφεση εντός 60 ημερών, καθώς και κάθε άλλο έντυπο μέσο. Το αργότερο μεθαύριο, αναμένεται η απόφαση της ΕΕ και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι καταδικαστική, καλώντας την Ο.Α να επιστρέψει στο δημόσιο 200 εκ. ευρώ, ποσό που είχε κατατεθεί στην εταιρεία το 1998 για το β΄πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε.

    Σήμερα, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ζήτησαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού στην ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση. Παράλληλα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

    Στο μεταξύ, χθες άρχισαν και οι διαπραγματεύσεις των συμβούλων της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και της ''Γκόλντεν Αβιέϊσον'' του εφοπλιστή κ. Ρέστη ο οποίος κρίθηκε προτιμητέος υποψήφιος.

    [13] Θ. Καρατζάς: Αναγκαία η δημοσιονομική σταθερότητα

    10/12/2002 4:03:00 μμ

    Την επιτακτική ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας μέσα από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπογράμμισε στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με θέμα "Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας", ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Θόδωρος Καρατζάς. Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων και τόνισε πως με την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι μεταφορές.

    Ισχυρές δομές στους οικονομικούς κλάδους

    Ο κ. Καρατζάς υπογράμμισε πως η ανάληψη της Ολυμπιάδας δεν αποτελεί απλώς συμμετοχή σε μια διεθνή αθλητική διοργάνωση, αλλά ένα πολυετές και εντατικό βίωμα παγκοσμιοποίησης για εκατοντάδες επιχειρήσεις της χώρας μας, για χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς και για τη διοίκηση και την πολιτεία.

    Τέλος, ο κ. Καρατζάς διατύπωσε την εκτίμηση ότι μέσα από τις διαδικασίες στη συμμετοχή μας στην ΟΝΕ, δημιουργήθηκαν ισχυρές δομές στους κλάδους των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών, της παραγωγής ενέργειας, της επεξεργασίας-διανομής καυσίμων και των μεταφορών, τονίζοντας ότι σε όλους αυτούς τους κλάδους θα υπάρξουν ισχυρότατοι φορείς στο ορατό μέλλον.

    [14] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αθλητών με αναπηρία

    10/12/2002 2:31:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Αθλητές και αθλήτριες από 58 χώρες, συμμετέχουν στο 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αθλητών με αναπηρία, που διεξάγεται από τις 6 Δεκεμβρίου στο Μαρ ντε Πλάτα της Αργεντινής. Η διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο των προκριματικών διοργανώσεων για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πρόκειται να κατανεμηθούν οι μισές θέσεις αθλητών και αθλητριών στην Κολύμβηση των Παραολυμπιακών Αγώνων. Από τις επιδόσεις των αθλητών και των αθλητριών της κάθε χώρας, θα εξαρτηθεί και ο αριθμός όσων θα συμμετάσχουν στο άθλημα της Κολύμβησης στους Παραολυμπιακούς. Οι υπόλοιπες θέσεις θα κριθούν από τις επιδόσεις των αθλητών στις επίσημες διεθνείς διοργανώσεις του 2003.

    Το γεγονός αυτό προσδίδει πρόσθετο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, δεδομένου ότι δεν αρκεί για να συμμετάσχει ένας αθλητής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες να πιάσει τα όρια πρόκρισης στη διάρκεια του έτους που προηγείται των Αγώνων, πρέπει και η χώρα του να έχει δικαίωμα θέσεων συμμετοχής.

    Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 8 αθλητές και αθλήτριες. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Παραολυμπιονίκης, στην κατηγορία S8 Κώστας Φύκας, κάτοχος 2 χρυσών μεταλλίων στο Σίδνεϊ.

    Ο Κώστας Φύκας κατέχει το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 και στα 100 μέτρα ελεύθερο και το Ευρωπαϊκό ρεκόρ στα 200 μέτρα της μικτής ατομικής στην κατηγορία του.

    Επίσης συμμετέχει και η Μαρία Καλπακίδου, τρίτη παραολυμπιονίκης στα 50 μέτρα ύπτιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

    [15] Στασιμότητα επικρατεί στις σχέσεις Ρεάλ-Κλοντ Μακελελέ

    10/12/2002 2:04:00 μμ

    Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του Κλοντ Μακελελέ με τη διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης. Η στασιμότητα που επικρατεί στο θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του, ανάγκασε τον Γάλλο να μιλήσει ανοιχτά για μεταγραφή. "Αν οι διοικούντες τη Ρεάλ δεν με υπολογίζουν, για ποιο λόγο να μείνω εδώ; Θα κάνω ό,τι μπορώ για να παραμείνω, όμως δεν νομίζω ότι αυτή είναι η επιθυμία της άλλης πλευράς", είπε ο παλιός άσος της Μαρσέιγ. Επίσης, αποκάλυψε ότι οι μάνατζέρ του Μαρκ Ροζέ και Σάντος Μαρκές, συμφώνησαν με τον πρόεδρο της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, να παραχωρηθεί ο Μακελελέ σε περίπτωση που βρεθεί προσφορά 10.000.000 Ευρώ.

    [16] Με εξώδικο απάντησε ο Τσάρτας

    10/12/2002 1:57:00 μμ

    Νέο επεισόδιο στο σίριαλ του διαφαινόμενου διαζυγίου της ΑΕΚ με τον Βασίλη Τσάρτα. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής κλήθηκε χθες σε απολογία, κατηγορούμενος για "επίδειξη αντισυμβατικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς κατ' εξακολούθηση". Ο Τσάρτας αναμένεται να απολογηθεί προφορικά ή εγγράφως, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ενώ απάντησε με εξώδικο στο οποίο υποστηρίζει ότι του οφείλονται περίπου 310 εκατομμύρια δραχμές από τον δικέφαλο. Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στην Κύπρο τη Μακάμπι Χάιφα, για τον επαναληπτικό του Γ' γύρου του Κυπέλου UEFA, ενώ για την ίδια διοργάνωση ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Σλόβαν Λίμπερετς και ο ΠΑΟΚ στην Πράγα με την Σλάβα. Και οι τρεις αγώνες θα μεταδοθούν απευθείας από την ΕΤ-1 την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.

    [17] Η μεγάλη γιορτή του Θεάτρου

    10/12/2002 5:53:00 μμ

    Με μία λαμπρή εκδήλωση δόθηκαν χθες στο ΡΕΞ τα θεατρικά έπαθλα του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του ελληνικού θεάτρου που απονέμονται ανά διετία. Ο Στάθης Λιβαθινός, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος και η Έρση Πήττα είναι μερικά μόνο ονόματα που τιμήθηκαν με τα Θεατρικά Έπαθλα του Θεατρικού Μουσείου για τη διετία 2000-2002. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

    Οι νικητές

    Η Φιλαρέτη Κομνηνού και η Λυδία Φωτοπούλου μοιράστηκαν το Έπαθλο Κοτοπούλη για την καλύτερη ερμηνεία πρώτου γυναικείου ρόλου, ενώ στον Γιάννη Φέρτη απονεμήθηκε το Έπαθλο Βεάκη πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην παράσταση "Θαυματοποιός". Το Έπαθλο Παναθήναια για ερμηνεία ρόλου στην επιθεώρηση απονεμήθηκε παμψηφεί στη Βάσια Τριφύλλη.

    Τιμητικά έπαθλα για την πολύχρονη προσφορά τους στο θέατρο απονεμήθηκαν και σε άλλους δεκαπέντε καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Κώστας Βουτσάς και ο Σταύρος Ξενίδης.

    Χθες, δόθηκαν από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αναδρομικά έπαθλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς για την σημαντική πολύχρονη προσφορά τους στο θέατρο. Την παράσταση έκλεψε με τη σεμνότητά του ο Θανάσης Βέγγος.

    [18] Εκφρασης αγάπης ο τηλεμαραθώνιος της UNICEF

    10/12/2002 6:53:00 μμ

    Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά, δεν έλειψαν και φέτος από τις καρδιές των πολιτών, αφού ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης της UNICEF που φέτος ήταν αφιερωμένος στα παιδιά θύματα του AIDS, συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα. Το μαραθώνιο πρόγραμμα, άρχισε να μεταδίδεται από τη ΝΕΤ στις 4 το απόγευμα και έκλεισε στις 1.30 το πρωί, όπου ύστερα από 12.500 τηλεφωνήματα συγκέντρωσε το ποσό των 865.000 ευρώ. Ποσό που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν οι λογαριασμοί στις τράπεζες για τις δωρεές των πολιτών που δεν πρόλαβαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους τη βραδιά του τηλεμαραθωνίου.

    Οσοι πολίτες θέλουν να ενισχύσουν τα παιδιά θύματα του AIDS μπορούν να καταθέσουν στους παρακάτω λογαριασμούς:

    ΕΘΝΙΚΗ: 169/480020-64

    ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 031/80191081

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ: 017 04 004416 -70

    ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5049 -001837-211

    ΝΟVΑ ΒΑΝΚ: 51 98 29

    ALPHA BANK: 115 00 2002 017649 (Διαδικασία Κ03)

    CITIBANK: 55 02 346484

    HSBC: 002 -066694 -130 και σε όλα τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο τηλεοπτικός μαραθώνιος αγάπης έγινε για τα παιδιά θύματα του AIDS, παιδιά που είτε ανήκουν στην τραγική ομάδα των 3.000.000 φορέων της ασθένειας σε όλο τον κόσμο, είτε ανήκουν σε αυτά που έχουν μείνει ορφανά και ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας εξαιτίας του AIDS.

    Γνωστοί καλλιτέχνες, αθλητές και δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Τσαλίκης, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Αριστείδης Καμάρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Νίκος Αλιάγας, η Μαρίζα Κωχ, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Στέλιος Μάινας, ο Πέτρος Φιλιππίδης, η Καίτη Κωνσταντίνου και η Μαρία Καβογιάννη, καθώς και ο Πρόεδρος της Unicef Λάμπρος Κανελλόπουλος, βρέθηκαν στο στούντιο και στήριξαν με την παρουσία τους την μεγάλη αυτή παραγωγή της ΝΕΤ και απαντούσαν στα τηλεφωνήματα των πολιτών.

    Την παρουσίαση είχαν ο Παύλος Τσίμας, η Εμυ Κροκίδη, ο Ανδρέας Ροδίτης και η Λένα Αρώνη. Την αρχισυνταξία είχαν η Ντίνα Οικονομίδου και η Εμυ Κροκίδη, ενώ συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλογλου, Εφη Ζέρβα, Ματρώνη Δικαιάκου, Εμμα Παπαεμμανουήλ, Ματίνα Καραμήντζου, και οι ανταποκριτές: Λάμπης Τσιριγωτάκης, Δημήτρης Δεληολάνης, Μιχάλης Γρυπιώτης και Βαγγέλης Δεμίρης.

    [19] Ένα μουσείο τέχνης σε αεροδρόμιο

    10/12/2002 6:43:00 μμ

    Όσοι ταξιδέψουν στο Αμστερνταμ θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν ένα παράρτημα του διάσημου μουσείου τέχνης Rijksmuseum στο αεροδρόμιο του Σίπολ. Το νέο μουσείο τέχνης, που εγκαινίασε χθες ο πρίγκιπας Βίλεμ-Αλεξάντερ, διάδοχος του ολλανδικού θρόνου, προσφέρει στα εκατομμύρια των ταξιδιωτών που φτάνουν καθημερινά στο Αμστερνταμ μία εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας. Το Rijksmuseum έγινε το πρώτο μουσείο μόνιμα εγκατεστημένο σε τερματικό αεροδρομίου.

    Τα εκθέματα

    Συνολικά εκτίθενται 10 αριστουργηματικές ελαιογραφίες ολλανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα, οι οποίες θα ανανεώνονται τακτικά για να δίνουν στους επισκέπτες μια σύντομη και γενική εικόνα της χρυσής εποχής της ζωγραφικής στην Ολλανδία.

    Το μουσείο βρίσκεται στην εμπορική ζώνη του αεροδρομίου, στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι επιβάτες οι οποίοι έχουν περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων. Τα έργα εκτίθενται πίσω από αλεξίσφαιρες τζαμαρίες, σε χώρο μήκους 30 μέτρων και πλάτους πέντε μέτρων, ο οποίος ελέγχεται συνεχώς.

    Δίπλα στο μουσείο, υπάρχει κατάστημα από το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν αντίγραφα των έργων που εκτίθενται, μεταξωτές μαντίλες, κοσμήματα και άλλα αναμνηστικά.

    Υπολογίζεται ότι περίπου 40 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως περνούν από το αεροδρόμιο Σίπολ, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς αερολιμένες της Ευρώπης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 December 2002 - 17:52:48 UTC