Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες ώρες πριν την Κοπεγχάγη
  • [02] Μειώθηκε η ποινή των ελεγκτών για το ''Γιάκοβλεφ''
  • [03] Ελληνικές θέσεις επί του σχεδίου Ανάν
  • [04] Στον εισαγγελέα η διαφθορά στο Δημόσιο
  • [05] Συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοΐδη για τρομοκρατία
  • [06] Με προσωπικό ασφαλείας αύριο τα νοσοκομεία
  • [07] Πρόσκρουση πλοίου ανοιχτά του Ναυπλίου
  • [08] Με τα δεσμά του γάμου δέθηκαν Κουφοντίνας-Σωτηροπούλου
  • [09] Ληστείες σε υποκαταστήματα της Alpha Bank
  • [10] Η ''μάχη'' για τη διεύρυνση της Ε.Ε
  • [11] Ινδονησία: τουλάχιστον 18 νεκροί από κατολισθήσεις
  • [12] Κολομβία: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ουρίμπε
  • [13] Δηλώσεις Μαρκαριάν για το ματς με Λίμπερετς
  • [14] Ικανοποιημένοι Έλληνες-Τούρκοι για το EURO 2008
  • [15] Καλύτερη επίδοση στον κόσμο ο Γκεμπρεσελασιέ
  • [16] ΠΣΑΤ: Οι κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς
  • [17] Κούκα: ''Επικίνδυνο το 1-0 του αγώνα της Τούμπας''
  • [18] UEFA: Εκτός αποστολής ο Μοστοβόι
  • [19] Κομμάτι του Παρθενώνα επιστρέφεται στην Ελλάδα
  • [20] Οινοπαραγωγός ο Φράνσις Κόπολα
  • [21] Hμέρα αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του κόσμου
  • [22] Μια Φεράρι για την εξάχρονη Μαρία
  • [23] Εορταστικές εκδηλώσεις για ΚΤΕΛ-ΕΘΕΛ

    [01] Κρίσιμες ώρες πριν την Κοπεγχάγη

    11/12/2002 7:02:00 μμ

    Αισιόδοξη για την ένταξη της Κύπρου αλλά επιφυλακτική για την επίλυση του Κυπριακού, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Κοπεγχάγης. " Δεν μπορούμε να υπογράψουμε το σχέδιο Ανάν" δήλωσε πριν από λίγο στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ραούφ Ντενκτάς. "Δεν θέλουμε να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις. Δώστε μας περισσότερο χρόνο" είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συνομιλίες μετά την Κοπεγχάγη.

    Επιφυλάξεις για την επίλυση

    Το στίγμα των έως τώρα δεδομένων, μετέφερε, με δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εμφανίσθηκε σίγουρος για την ένταξη της Κύπρου χωρίς όρους και υποσημειώσεις, πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει την ίδια αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού, δεδομένων των ελιγμών του Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επισήμανε ότι, αντίθετα με την ελληνική θέση, στην ΕΕ, διαμορφώνεται πλειοψηφία, η οποία συμφωνεί με τη γαλλογερμανική πρόταση για να δοθεί ημερομηνία το 2005.

    Χρ. Πρωτόπαπας: Ο πρώτος λόγος ανήκει στην Κύπρο

    Θετικές και σημαντικές χαρακτήρισε ο Χρήστος Πρωτόπαπας τις αλλαγές που επέφερε επί του αρχικού σχεδίου, ο Κόφι Ανάν, υπογραμμίζοντας ότι δεν νοείται διεύρυνση χωρίς την Κύπρο και ένταξη που δεν θα είναι «καθαρή».

    Υπογράμμισε ωστόσο, ότι ο πρώτος λόγος επί των εξελίξεων ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κληρίδη, ο οποίος θα έρθει σε συνεννόηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Αντιδράσεις επί του αναθεωρημένου σχεδίου

    Ρ. Πρόντι: Η Ένωση δεν μπορεί να επεκτείνεται απεριόριστα

    Από την άλλη πλευρά, ως το βράδυ, θα περιμένει τις απαντήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ο Κόφι Ανάν, διαφορετικά καλεί τις δυο πλευρές να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

    Μικρά μόνο περιθώρια για τροποποίηση του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν βλεπει ο Γλαυκος Κληρίδης. Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τη σύνοδο να υπογραφεί συμφωνία και επανέλαβε κατηγορηματικά ότι ένταξη της Κύπρου και λύση είναι δύο διαφορετικά θέματα.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι έχουν τροποποιηθεί κατά τρόπο θετικό αρκετά σημεία του σχεδίου Ανάν, αλλά υπάρχουν και άλλα που χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση.

    Στο αντίπαλο στρατόπεδο, την αντίθεσή του στο αναθεωρημένο σχέδιο εξέφρασε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος σήμερα αναμένεται να εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ακυρας, λόγω νέας επιδείνωσης της υγείας του. Αντικαταστάτης του στη Σύνοδο, ορίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίμ Ερτουρούογλου.

    Στο μεταξύ, επιφυλακτικός ως προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εμφανίσθηκε με σημερινές του δηλώσεις σε γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

    Κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να μην επιφυλάξουν προνομιακή μεταχείριση στην Τουρκία όσον αφορά την προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε πως η επέκταση της ΕΕ πρέπει να είναι περιορισμένη.

    ''Συμφωνήσαμε το 1993 σε σαφείς και αμετάβλητες προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων, οι οποίες ισχύουν για την Τουρκία όσο και για τις άλλες χώρες'', είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι μια ενδεχόμενη διαφορετική στάση, θα διακύβευε την αξιοπιστία της ΕΕ έναντι άλλων χωρών που θα επιθυμήσουν να ενταχθούν σε αυτήν.

    Ερντογάν: Υπάρχει και η λύση της NAFTA!

    Η ασθένεια του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν πρέπει να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν.

    Επίσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Τούρκους στη Ν. Υόρκη, ο Ρετζέπ Ερντογάν, πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν γίνει δεκτή στην ΕΕ, να ενταχθεί στην Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA)

    ''Αν η Τουρκία δει να της αρνούνται την ένταξη στην ΕΕ, δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου'', είπε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα, το εμπορικό επιμελητήριο της Αγκυρας απηύθυνε έκκληση για μποϊκοτάζ των ευρωπαϊκών προϊόντων στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ορίσει στην Κοπεγχάγη συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών για την Τουρκία.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η τουρκική κυβέρνηση θα απειλήσει με αποκλεισμό των γαλλικών και γερμανικών εταιριών από μειοδοτικούς διαγωνισμούς στην Τουρκία, κυρίως στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της στην Κοπεγχάγη.

    Τα βλέμματα στραμμένα στην Κοπεγχάγη

    Στην Κοπεγχάγη, φθάνει ο Κώστας Σημίτης. Στις 21.00 ώρα Ελλάδος, θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

    Αύριο, στις 11:00 πμ θα έχει συνομιλίες με το νικητή των πρόσφατων τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ερντογάν, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς.

    Θα έχει επίσης διαδοχικές επαφές με Eυρωπαίους ομολόγους του.

    Στη δανική πρωτεύουσα, βρίσκεται ήδη, ο Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση του προεδρείου και στη διευρυμένη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    [02] Μειώθηκε η ποινή των ελεγκτών για το ''Γιάκοβλεφ''

    11/12/2002 7:31:00 μμ

    Κατά 8 μήνες μείωσε το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης την πρωτόδικη ποινή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που είχαν βάρδια στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' το βράδυ της συντριβής του μοιραίου ''Γιάκοβλεφ'' στα Πιέρια όρη. Αρχικά στους Ιωάννη Γιαννακόπουλο και Αδαμάντιο Φραγκιαδούλη, που εργάζονταν το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου του 1997 στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου. Συγκεκριμένα είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 ετών, για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και για παράβαση ασφάλειας πτήσεων, ενώ σήμερα το Εφετείο μείωσε την ποινή σε 4 χρόνια και 4 μήνες. Από την πτώση του ''Γιάκοβλεφ'' έχασαν τη ζωή τους 74 άτομα.

    Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου εξόργισε τους συγγενείς των θυμάτων, η οποία ωστόσο ανοίγει το δρόμο στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν από τη πτώση του ''Γιάκοβλεφ'' να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο.

    Από την πλευρά τους οι συνήγοροι των δύο ελεγκτών δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στο δικαστήριο του Αρείου Πάγου ζητώντας την αναίρεση της απόφασης.

    [03] Ελληνικές θέσεις επί του σχεδίου Ανάν

    11/12/2002 6:25:00 μμ

    Τις θέσεις τους επί του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, διατυπώνουν τα κόμματα αλλά και οι Έλληνες πολιτικοί. Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, χαρακτήρισε θετικές και σημαντικές τις αλλαγές που επέφερε επί του αρχικού σχεδίου, ο Κόφι Ανάν, υπογραμμίζοντας ότι δεν νοείται διεύρυνση χωρίς την Κύπρο και ένταξη που δεν θα είναι «καθαρή». Οριακές χαρακτήρισε τις αλλαγές, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του επιμένει στην άμεση και δίχως όρους ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Δηλώσεις πολιτικού κόσμου

    "Η στρατηγική που ακολούθησε η χώρα μας οδηγεί σε δικαίωση καθιστώντας την αυριανή ημέρα πολύ σημαντική, αφού καταφέραμε να διασφαλίσουμε τα όσα συμφωνήθηκαν στο Ελσίνκι με αποτέλεσμα να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ" δήλωσε το πρωί στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

    Για οριακές αλλαγές επί του αρχικού σχεδίου έκανε λόγο και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    "Δεν διακρίνω ουσιαστικές διαφορές στο καινούριο σχέδιο Αναν, οι αλλαγές είναι οριακές" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε "Δεν γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί η σύνοδος της Κοπεγχάγης και ποιο σενάριο θα ισχύσει. Ωστόσο το νέο σχέδιο 'Αναν συνοδεύεται από τον εκβιασμό του άσπρου-μαύρου."

    "Οι Κύπριοι βρίσκονται μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να οικοδομήσουν μια κοινωνία συμφιλίωσης" είπε από την πλευρά της η Μαρία Δαμανάκη, χαρακτηρίζοντας τη συγκυρία ως ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

    Επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος κι οποιοδήποτε άλλο σχέδιο παρουσιαστεί δε θα είναι καλό.

    "Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να είναι πλήρης χωρίς αιρέσεις και εξαιρέσεις" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κύπρο.

    Οι αλλαγές του αναθεωρημένου σχεδίου

    Σύμφωνα με το νέο σχέδιο προτείνεται:

    Για το εδαφικό ο δεύτερος χάρτης του αρχικού σχεδίου, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η επιστροφή της περιοχής της Καρπασίας που περιλαμβάνει τα χωριά Γιαλούσα, Μελάναγρα, Αγία Τριάδα ακι Ριζοκάρπασο. Δεν επιστρέφονται τα χωριά γύρω από την Αμμόχωστο που δίνονταν σύμφωνα με τον πρώτο χάρτη. Ολοκληρώνεται η επιστροφή των προσφύγων σε χρονικό διάστημα 15 ετών έναντι 20 που ήταν στο αρχικό σχέδιο. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο ο μέγιστος αριθμός Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που μπορούν να επιστρέψουν στο νησί καθορίζεται στο 28% έναντι 33% που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο. Παραμένουν οι έποικοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν συνάψει γάμο με Τουρκοκύπριο/Τουρκοκύπρια, καθώς επίσης και άλλοι 33.500 έποικοι. Να σημειωθεί ότι προσφέρονται κίνητρα (αποζημιώσεις) σε όσους εποίκους αποφασίσουν να φύγουν. Μειώνεται ο χρόνος της συμπροεδρίας από 3 χρόνια που ήταν στο αρχικό σχέδιο σε δυόμισι χρόνια και δίνεται η δυνατότητα αλλαγής συμπροέδρου με εκλογές τον Μάιο του 2003. Μειώνεται ο αριθμός των στρατευμάτων Ελλάδας και Τουρκίας από 2.500 -7.000 άντρες έναντι 1.000 -9.999 που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο. Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών που θα παραμείνει στο νησί θα καθοριστεί μετά από διαπραγματεύσεις με τις δύο εγγυήτριες χώρες Ελλάδα και Τουρκία.

    Το νέο σχέδιο που επιδόθηκε στις δύο πλευρές συνοδεύεται από επιστολή του Κόφι Ανάν, με την οποία καλούνται οι δύο πλευρές να απαντήσουν έως αύριο και σε διαφορετική περίπτωση να είναι διαθέσιμοι για διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να υπάρξει ένα αποφασιστικό συμπέρασμα για την επίλυση του προβλήματος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας αναφερόμενος στο τροποποιημένο σχέδιο Ανάν δήλωσε πως πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και ότι ο πρώτος λόγος ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι μπορεί να έχουμε θετική έκβαση.

    Κύκλοι της ΝΔ θεωρούν οριακές τις αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, επισημαίνοντας ότι παραμένει το πρόβλημα της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    [04] Στον εισαγγελέα η διαφθορά στο Δημόσιο

    11/12/2002 3:07:00 μμ

    Να ορίσει εισαγγελέα, αρμόδιο για τις υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο, ζητάει με επιστολή που απέστειλε προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Κρουσταλλάκη ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης ζητάει επίσης να εξεταστούν κατά προτεραιότητα έξι υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν τις Διευθύνσεις Γεωργίας, Ιωαννίνων και Πειραιά, και τις πολεοδομίες Ζακύνθου, Χαλκιδικής, Ανατολικής Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ο Υπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Κωνσταντίνο Δαφέρμο, ο οποίος ανέλαβε τη θέση αυτή από την περασμένη εβδομάδα, και τον προέτρεψε να προχωρήσει σε πράξεις που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο.

    Διαφθορά στο ελληνικό Δημόσιο: τo εθνικό μας σπορ

    Η χώρα μας κατέχει τα σκήπτρα της ντροπής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των πολιτών πιστεύει πως οι κρατικοί λειτουργοί είναι διεφθαρμένοι, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

    Σύμφωνα με την έρευνα, εννέα στους 10 Ελληνες πιστεύουν πως υπάρχει διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες, με πρώτες τις πολεοδομίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

    Η ακτινογραφία της διαφθοράς στο δημόσιο, φέρνει στην κορυφή της λίστας τις πολεοδομίες, αφού τα περιβόητα φακελάκια στα νοσοκομεία έχουν γίνει πλέον τρόπος ζωής.

    [05] Συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοΐδη για τρομοκρατία

    11/12/2002 2:34:00 μμ

    Συνάντηση με θέμα τις εξελίξεις γύρω από την τρομοκρατία είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Αστυνομία συνεχίζει πυρετωδώς τις έρευνες για την εξάρθρωση των υπολοίπων τρομοκρατικών οργανώσεων μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες η έκδοση του βουλεύματος για την παραπομπή ή όχι όσων κατηγορούνται για συμμετοχή στη "17Ν".

    Η έκδοση του βουλεύματος θεωρείται κομβικό σημείο και θα αποτελέσει την αφετηρία για τις έρευνες, τις προσαγωγές ή ακόμα και τις συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται είτε για κάποια μορφής συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη είτε για άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Για τα θέματα αυτά μαζί με οικονομικά θέματα της Αστυνομίας ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τον πρωθυπουργό, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα και τη συνεργασία με διάφορες χώρες η οποία αφορά και στην έκδοση κατηγορουμένων.

    [06] Με προσωπικό ασφαλείας αύριο τα νοσοκομεία

    11/12/2002 2:10:00 μμ

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν αύριο στο χώρο της υγείας λόγω της 48ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι νοσοκομειακοί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Στα νοσοκομεία θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας και θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

    [07] Πρόσκρουση πλοίου ανοιχτά του Ναυπλίου

    Πηγή: NET 105,8 fm 11/12/2002 12:07:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Φορτηγό πλοίο με σημαία Παναμά προσέκρουσε χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Νικολάου Καραθώνας Ναυπλίου. Το "THEOFILOS S", που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Ναυπλίου με προορισμό το Γιαλί Νισύρου ήταν κενό φορτίου με 9μελές πλήρωμα (όλοι Ουκρανοί υπήκοοι) και τα ξημερώματα ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Ναυπλίου. Κανείς από το πλήρωμα δεν έπαθε το παραμικρό, ενώ ο Ουκρανός πλοίαρχος μετά από αλκοτέστ διαπιστώθηκε ότι ήταν μεθυσμένος και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

    [08] Με τα δεσμά του γάμου δέθηκαν Κουφοντίνας-Σωτηροπούλου

    11/12/2002 5:52:00 μμ

    Στο γραφείο του διευθυντή των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού τελέστηκε σήμερα το πρωί ο γάμος της Αγγελικής Σωτηροπούλου και του Δημήτρη Κουφοντίνα. Την τελετή έκανε ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Γιώργος Δημόπουλος και ως μάρτυρες παρέστησαν η συνήγορός τους Ιωάννα Κούρτοβικ και η σύντροφος του Σάββα Ξηρού Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες παρούσα ήταν και η διευθύντρια των φυλακών Ελισάβετ Σαρισάβα. Ως καλεσμένοι του ''ζευγαριού'' ήταν η μητέρα του Δημήτρη Κουφοντίνα, η αδελφή της Αγγελικής Σωτηροπούλου και ο 12χρονος γιος της Εκτορας, ενώ κανείς από τους καλεσμένους, αλλά και τους παριστάμενους ως μάρτυρες δεν έδωσαν δώρα στο ζευγάρι των ειδικών κρατουμένων. Μετά το πέρας της γαμήλιας τελετής το ζευγάρι των νεονύμφων οδηγήθηκε και παλι στα χωριστά ειδικά κελιά των γυναικείων φυλακών, ενώ οι καλεσμένοι, οι μάρτυρες και ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού αποχώρησαν.

    Εν τω μεταξύ, από το βράδυ η Αγγελική Σωτηροπούλου ξεκινά απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες κράτησής της.

    [09] Ληστείες σε υποκαταστήματα της Alpha Bank

    11/12/2002 2:31:00 πμ

    Δύο άγνωστοι με την απειλή όπλου, ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Alpha Bank στη Βούλα, στη συμβολή των οδών Διγενή και Βασ. Παύλου και αφού απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό εξαφανίστηκαν. Η ληστεία έγινε στις 12.10 και οι δράστες σύμφωνα με καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, που ήταν σταθμευμένη κοντά στην τράπεζα. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, ενώ ιδιαίτερα βαρύτητα αποδίδεται στην αξιοποίηση βιντεοταινίας, στην οποία μέσω κλειστού κυκλώματος έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας. Η δεύτερη ληστεία έγινε στο υποκατάστημα της Alpha Bank, στο Γαλάτσι. Δυο άγνωστοι με την απειλή όπλων στη 1.30 ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους της τράπεζας στην οδό Βεΐκου 46 και αφού απέσπασαν 3.000 ευρώ εξαφανίστηκαν.

    [10] Η ''μάχη'' για τη διεύρυνση της Ε.Ε

    11/12/2002 1:09:00 μμ

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται αύριο στην Κοπεγχάγη για να πανηγυρίσουν την ιστορική διεύρυνση της Ε.Ε και για να επιλύσουν την ''σπαζοκεφαλιά'' που θέτει η Τουρκία με το αίτημά της για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι η επισφράγιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τις 10 υποψήφιες χώρες. Δεκατρία χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Ε.Ε ετοιμάζεται να ενώσει στους κόλπους της τη Γηραιά Ήπειρο με την εισδοχή της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας , της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

    Ορατό το ενδεχόμενο αποτυχίας της Συνόδου

    Η επίσημη ένταξη των παραπάνω χωρών είναι προγραμματισμένη να γίνει την 1η Μαΐου 2004 ενώ η Βουλγαρία και η Ρουμανία ελπίζουν να ενταχθούν στην Ένωση τρία χρόνια αργότερα.

    Ωστόσο, η επιτυχία της γιορτής δεν είναι απολύτως βέβαιη: η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να συμβιβάσει τις απαιτήσεις των χωρών μελών της ΕΕ και των υποψηφίων χωρών σχετικά με την ''επιταγή'' της διεύρυνσης. ''Δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε τίποτε άλλο από τις τσέπες μας'', όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Στιγκ Μέλερ, απευθυνόμενος κυρίως προς την πιο απαιτητική από τις υποψήφιες χώρες, την Πολωνία, η οποία έχει απειλήσει ''να φθάσει μέχρι τα άκρα''.

    Σε εκείνους από τους "15", όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που δηλώνουν ότι η Ένωση ήταν, ήδη, εξαιρετικά γενναιόδωρη, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν απάντησε ότι ''η Ένωση δεν μπορούσε να κάνει λιγότερα''.

    Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών σε ένα συνολικό πακέτο 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης ανάμεσα στο 2004 και το 2006. Εναπόκειται στη Δανική Προεδρία να πείσει τις υποψήφιες χώρες να αποδεχθούν αυτή τη συμφωνία.

    Η μάχη της Κοπεγχάγης θα δοθεί επί του συμπληρωματικού ποσού των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προτείνει η Δανική Προεδρία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των "14", για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η πλειοψηφία των υποψηφίων χωρών έχει αποδεχθεί αυτό το βελτιωμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο, αλλά ορισμένες, με επικεφαλής την Πολωνία, το θεωρούν ακόμη ανεπαρκές.

    Αν και κανένας από τους πρωταγωνιστές δεν φαντάζεται μία πλήρη αποτυχία της Συνόδου της Κοπεγχάγης, πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ατελείωτο παζάρεμα που μπορεί να παραταθεί μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

    H ''σπαζοκεφαλιά'' του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας

    Το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας θα είναι το άλλο μεγάλο θέμα της Κοπεγχάγης. Έπειτα από υπεκφυγές πολλών ετών η ΕΕ βρίσκεται πλέον ''στριμωγμένη'' και οφείλει να διατυπώσει μία απάντηση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στην οποία δόθηκε το 1999 το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

    Η γαλλο-γερμανική πρόταση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο του 2005 θα μπορούσε να δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ των Δεκαπέντε. Αλλά η πρόταση βρίσκεται πολύ μακριά από το αίτημα της Τουρκίας για τον καθορισμό μίας ημερομηνίας εντός του 2003. Στα χέρια της Τουρκίας βρίσκεται το κλειδί για την απεμπλοκή του θέματος της ευρωπαϊκής άμυνας και για την επανένωση της Κύπρου.

    Η συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο κέντρο διασκέψεων στις παρυφές της Κοπεγχάγης θα διεξαχθεί για μία ακόμη φορά υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας: 5.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης που συρρέουν στην πρωτεύουσα της Δανίας.

    [11] Ινδονησία: τουλάχιστον 18 νεκροί από κατολισθήσεις

    11/12/2002 3:49:00 μμ

    Περιοχή με θερμές πηγές σε χωριό της Ανατολικής Ιάβας, στην Ινδονησία, επλήγη από κατολίσθηση, που προκλήθηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Antara, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο, μετέδωσε πως οι νεκροί είναι 30 και ο αριθμός τους είναι πιθανόν να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν παγιδευμένοι κάτω από τις λάσπες και τα ερείπια. Το ίδιο πρακτορείο ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι παιδιά.

    Αιτία των κατολισθήσεων οι δυνατές βροχές

    Νοσοκομειακή πηγή στην πόλη Μοτζοκέρτο, που βρίσκεται κοντά στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, τη Σουραμπάγια, 675 χιλιόμετρα ανατολικά της Τζακάρτας, ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο δύο νεκροί και τρεις τραυματίες.

    Οι κατολισθήσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ινδονησία κατά την διάρκεια των βροχών που πέφτουν στο νησιωτικό κράτος συνήθως απο τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.

    [12] Κολομβία: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ουρίμπε

    11/12/2002 6:59:00 μμ

    Δολοφονική απόπειρα σε βάρος του προέδρου της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε απετράπη σήμερα στην πόλη Μεντεγίν, ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο επίσημη πηγή. Ο ηγέτης του Κολομβιανού κράτους χρειάστηκε να ανατρέψει ολόκληρο το πρόγραμμά του και βρίσκεται στον περίβολο της τέταρτης ταξιαρχίας του Μεντεγίν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Κολομβίας, με πληθυσμό 3.000.000 κατοίκους. Καμία λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η απόπειρα. Στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι πρέπει να έγινε στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ της πόλης όπου είχε μεταβεί ο πρόεδρος.

    [13] Δηλώσεις Μαρκαριάν για το ματς με Λίμπερετς

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2002 7:17:00 μμ

    Τη νίκη, η οποία θα φέρει τον Παναθηναϊκό στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου UEFA, ζήτησε από τους παίκτες του ο Σέρτζιο Μαρκαριάν, εφιστώντας, παράλληλα, την προσοχή τους ώστε να κρατήσουν, ει δυνατόν, το "μηδέν" στην άμυνα, στην αυριανή ρεβάνς με τη Σλόβαν Λίμπερετς στο "Απόστολος Νικολαϊδης". "Έχουμε το αβαντάζ, μετά το 2-2 στην Τσεχία, αλλά θα πάμε για τη νίκη. Οχι με οποιοδήποτε ρίσκο, αλλά με ασφάλεια, προκειμένου να μην δεχτούμε γκολ", τόνισε ο Ουρουγουανός τεχνικός, κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου.

    Το αυριανό παιχνίδι είναι το δεύτερο μέρος της πρόκρισης, είπε ο κ. Μαρκαριάν και πρόσθεσε ότι: "ξέρουμε ότι είναι δύσκολος ο αντίπαλος, πρεσάρει, έχει οργάνωση, τακτική, καλό σύστημα και πειθαρχία. Θα προσπαθήσουμε πολύ, με μεγάλη σοβαρότητα, για να πάρουμε την πρόκριση, που είναι ο δεύτερος στόχος μας. Είναι δύσκολο να παίζουμε κάθε τρεις μέρες, αλλά προπονηθήκαμε χαλαρά και θα είμαστε σε καλή φόρμα. Εχουμε πετύχει τον πρώτο στόχο μας, που ήταν η ηρεμία. Αλλά η πολλή ηρεμία κάνει κακό. Θέλουμε να κερδίσουμε όλους τους στόχους μας και γι΄ αυτό προσπαθούμε".

    Ο προπονητής του "τριφυλλιού" δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση προς τον κόσμο της ομάδας, προκειμένου να ενισχύσει τον Παναθηναϊκό στην προσπάθειά του.

    Το μοναδικό αγωνιστικό πρόβλημα του κ. Μαρκαριάν ακούει στο όνομα Αγγελος Μπασινάς, ωστόσο ο τεχνικός του Παναθηναϊκού εμφανίστηκε σίγουρος για την συμμετοχή του διεθνούς αμυντικού μέσου στο αυριανό παιχνίδι.

    "Δεν είναι σημαντικό. Θα μιλήσω μαζί του και με το γιατρό και είμαι σίγουρος ότι θα παίξει. Αλλιώς, γι΄ αυτό έχουμε 20 παίκτες στην αποστολή", κατέληξε ο Ουρουγουανός.

    [14] Ικανοποιημένοι Έλληνες-Τούρκοι για το EURO 2008

    11/12/2002 6:47:00 μμ

    Από την παρουσίαση της κοινής

    υποψηφιότητας Ελλάδας-Τουρκίας,

    στην Νιόν της Ελβετίας.

    Απόλυτα ικανοποιημένοι έμειναν Ελληνες και Τούρκοι από την σημερινή παρουσίαση της υποψηφιότητας που έκαναν στους ανθρώπους της UEFA. "Αν η παρουσίαση έχει ένα ποσοστό 5% για την τελική απόφαση, τότε το έχουμε πάρει", είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης. Από πλευράς του ο προέδρος της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Χαλούκ Ουλουσόι χαρακτήρισε ικανοποιητική την απόφαση και πρόσθεσε ότι "κάναμε ότι πέρναγε από το χέρι μας". Αύριο στις 13.30 θα ανακοινωθεί η απόφαση για την ανάδειξη της χώρας ή των χωρών, που θα διοργανώσουν το Ευρωπαϊκο Πρωταθλημα Ποδοσφαίρου του 2008.

    Τα επιχειρήματα της ελληνοτουρκικής πλευράς

    Στη συγκεκριμένη αίθουσα είχαν πρόσβαση μόνο έξι άτομα από κάθε Επιτροπή Υποψηφιότητας και οι άνθρωποι της UEFA (14 της Εκτελεστικής Επιτροπής και 11 από τις Επιτροπές Εθνικών Ομάδων).

    Μάλιστα, κάθε διεκδικήτρια της διοργάνωσης έκανε τη δουλειά της χωρίς την παρουσία των αντιπάλων της, ώστε αυτοί να μην έχουν τη δυνατότητα να δουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν ή τι ερωτήσεις έγιναν από τους ανθρώπους της UEFA.

    Γεγονός που αναδεικνύει τη διάσταση μυστικότητας που έχει αυτή η ιστορία. Κανείς δεν γνωρίζει μια ημέρα πριν την ψηφοφορία και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πώς θα γίνει αυτό.

    Η ελληνοτουρκική πλευρά παρουσίασε τα επιχειρήματά της που εντοπίζονται στα εξής σημεία:

    Έτοιμα γήπεδα συνολικής χωρητικότητας 425.000 θέσεων (περίπου 1.600.000 εισιτήρια αναμένεται να κοπούν συνολικά), δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη αντίπαλο. Κι αυτό συμβαίνει καθώς τρία από τα οκτώ γήπεδα που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν από 60.000 θέσεις και πάνω (ΟΑΚΑ, Ολυμπιακό Στάδιο Κωνσταντινούπολης και Σουκρού Σαράτσογλου της Φενέρμπαχτσε). Το μοναδικό γήπεδο που είναι απλώς στα σχέδια είναι αυτό της Αττάλειας το οποίο θα κατασκευαστεί έτσι κι αλλιώς, καθώς βρίσκεται σε μια περιοχή την οποία επιλέγουν εκατοντάδες ομάδες για χειμερινή προετοιμασία. Εμπειρία μεγάλων διοργανώσεων λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας κι ό,τι συνεπάγεται αυτό με μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια, η οποία είναι μια βασικότατη προϋπόθεση για την ανάληψη του EURO 2008. Δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλου αριθμού ατόμων. Επιχείρημα: Περίπου 25 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως στις δυο χώρες. Ειδικά τον Ιούνιο (μήνας διεξαγωγής του τουρνουά), υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός διαθέσιμων κλινών. Μεταφορές-Επικοινωνίες: Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ψηφίστηκε ως το καλύτερο (σε παροχή υπηρεσιών και εξυπηρέτηση πελατών) στην Ευρώπη τη χρονιά που διανύουμε. Αυτό της Αθήνας ήταν τρίτο. Πτήσεις τσάρτερ στα 7 διεθνή αεροδρόμια που θα χρησιμοποιηθούν θα καλύπτουν τις ανάγκες των ομάδων, των διαιτητών και των ανθρώπων της UEFA. Επίσης, τα 7 διεθνή λιμάνια που υπάρχουν στις δυο χώρες θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των φιλάθλων που θα επιλέξουν αυτό τον τρόπο μεταφοράς. Ρατσισμός: Ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά τον τελευταίο καιρό την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Υπενθύμιση από την ελληνοτουρκική πλευρά πως δεν έχει δημιουργηθεί κανένα τέτοιου είδους περιστατικό στα πρωταθλήματα των δυο χωρών. Παρουσίαση χάρτη της Ευρώπης με ειδικό χρωματισμό στα σημεία χώρες που έχουν πάρει μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Στο συγκεκριμένο γραφικό φαίνεται καθαρά πως τα Βαλκάνια έχουν αντιμετωπιστεί ως ο φτωχούλης της Ευρώπης. Και φυσικά το θέμα της ειρήνης και της συνεργασίας μέσω του αθλητισμού και συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου. Στην παρουσίαση δεν έλειψε βεβαίως η προβολή της κυβερνητικής υποστήριξης που είναι η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει μια υποψηφιότητα να στοιχειοθετηθεί. Σε βίντεο δόθηκαν οι δηλώσεις πλήρης υποστήριξης του αρχηγού του κόμματος που κέρδισε της εκλογές στην Τουρκία, Ρετζίπ Τοπράκ Ερντογκάν και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου.

    Η αναμονή για την τελική απόφαση περιλαμβάνει πολλές επαφές και τις τελευταίες προσπάθειες των διεκδικητών να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής τα οποία ψηφίζουν.

    Ανχέλ Μαρία Βιγιάρ (Ισπανία), Τζέφρι Τόμπσον (Αγγλία), Μάθιου Σπρένγκερς (Ολλανδία), Μάριος Λευκαρίτης (Κύπρος), Γκέρχαρντ Μάγιερ - Φορφέλντερ (Γερμανία), Τζόζεφ Μισφούντ (Μάλτα), Μισέλ Πλατινί (Γαλλία) και Ανρί Ρεμέρ (Λουξεμβούργο) έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι για να βγάλουν τα δυο ή τρία καλύτερα κομμάτια.

    Στην τελική δοκιμασία θα προστεθούν και κάποιοι από τους Λέναρτ Γιόχανσον (Σουηδία), Σενές Ερζίκ (Τουρκία), Περ Ραβν Ομντάλ (Νορβηγία), Βιάτζεσλαβ Χολοσκόφ (Ρωσία), Εγκερτ Μάγκνουσον (Ισλανδία) και Τζιαντζιόρτζιο Σπλες (Ελβετία) αναλόγως με τις υποψηφιότητες που θα έχουν αποκλειστεί.

    Λιάνης: ''Το EURO 2008 αποτελεί μεγάλο αθλητικό γεγονός''

    Πολλά αθλητικά οφέλη, αλλά και πολιτικό κέρδος, θα έχει η χώρα μας, εάν αναλάβει την διοργάνωση του EURO 2008 μαζί με την Τουρκία, επεσήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης.

    Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι "ο κόσμος είδε το θέμα της συνδιοργάνωσης συναισθηματικά και σωβινιστικά. Η συνδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008 αποτελεί ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός και, αν το αναλάβουμε, θα έχουμε πολλά αθλητικά οφέλη, αλλά και πολιτικό κέρδος. Μη στεκόμαστε σε όσα έγιναν στο γήπεδο της Φενέρμπαχτσε στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό".

    Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών σχέσεων της ΕΠΟ, Θόδωρος Θεοδωρίδης, τόνισε ότι: "η εικόνα είναι πολύ καλή για μας. Κάναμε μια τεχνοκρατική παρουσίαση, η οποία κάλυψε όλες τις πλευρές, δεχθήκαμε συγχαρητήρια και πιστεύουμε πως κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Παρουσιάσαμε ένα πρόσωπο τεχνοκρατικό, που πιστεύω πως έπεισε ότι έχουμε τις δυνατότητες να πάρουμε αυτή την διοργάνωση".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    [15] Καλύτερη επίδοση στον κόσμο ο Γκεμπρεσελασιέ

    Aννα Κούρτη 11/12/2002 6:23:00 μμ

    Ο Αιθίοπας Πρωταθλητής Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ πρόσθεσε ένα ακόμη ρεκόρ στην πλούσια συλλογή του. Ο Γκεμπρεσελασιέ έλαβε μέρος στον αγώνα δρόμου 10.000 μέτρων που έγινε στην Ντόχα του Κατάρ, σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση στον κόσμο, καθώς κάλυψε την απόσταση σε 27 λεπτά και 1 εκατοστό. Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο προώθησης των Ασιατικών Αγώνων του 2006 που θα διεξαχθούν στο Κατάρ και ο Γκεμπρεσελασιέ έλαβε, για την συμμετοχή του και το ρεκόρ, 1 εκατομμύριο δολλάρια.

    Ο βραχύσωμος αθλητής, ο οποίος, εκτός των άλλων, είναι γνωστός για την τακτική που ακολουθεί σε κάθε αγώνα, είχε αρκετούς καλούς αντιπάλους, όπως ο Κενυάτης Φέλιξ Λίμο και οι Μαροκινοί Ιμπραίμ Λελάφι και Αλι Ζεϊν. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 27.11 και το κατείχε ο Κενυάτης Τζέιμς Κιπκέτερ.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [16] ΠΣΑΤ: Οι κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2002 5:54:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η μεγάλη γιορτή των αθλητικών συντακτών που διεξάγεται από το 1954 και κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώνονται τα ονόματα των κορυφαίων, αθλητών της χρονιάς, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στο κινηματοθέατρο "ΑΤΤΙΚΟΝ". Διοργανωτής της εκδήλωσης είναι ο ΠΣΑΤ. Στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ, συμμετείχαν 393 επαγγελματίες αθλητικοί συντάκτες, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Αύριο, ο ΠΣΑΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για τον αθλητή, αθλήτρια και ομάδα που κατετάγησαν μετά την 5η θέση.

    Ευκαιρία για την διάδοση του Αθλητισμού και το 2004

    Τα ονόματα αυτών που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα θα ανακοινωθούν την βραδυά της εκδήλωσης.

    Την μεγάλη γιορτή του αθλητισμού θα τιμήσει για μία ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και θα παρεβρεθεί η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία είναι επικεφαλής στους τομείς Παιδείας, Νέας Γενιάς, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού.

    Οι πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει στον Αθλητισμό, για τον οποίο προσπαθεί να περάσει την αληθινή του διάσταση και την μεγάλη επίδραση που έχει στην κοινωνία και τους νέους, είναι σημαντικές και έχουν αναγνωρισθεί διεθνώς.

    Θεωρεί δε, ότι μεγάλη ευκαιρία για την διάδοση των μηνυμάτων του Αθλητισμού, την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, των πρώτων που φιλοξενούνται στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Επίσης, προσκεκλημένος του ΠΣΑΤ είναι και ο Ιταλός Ολυμπιονίκης και Ευρωβουλευτής, Πιέτρο Πάολο Μενέα, ένας από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών στους δρόμους ταχύτητας.

    Ο κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης με 19.72 είναι ένας από τους μεγάλους πολέμιους της χρησης απαγορευμένων ουσιών, κάτι που απέδειξε έμπρακτα το 1984, όταν δήλωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του φαινομένου, που εξελίχθηκε σε μάστιγα του αθλητισμού.

    Ο Μενέα επανήλθε τρία χρόνια αργότερα και πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, ένα χρόνο αργότερα. Σήμερα ο Μενέα είναι Ευρωβουλευτής και ασχολείται με την δικηφορία και την συγγραφή. .

    [17] Κούκα: ''Επικίνδυνο το 1-0 του αγώνα της Τούμπας''

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2002 6:06:00 μμ

    Την εκτίμηση του ότι το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για το Κύπελλο UEFA είναι επικίνδυνο, εξέφρασε σήμερα ο επιθετικός της Σλάβια Πράγας, Πάβελ Κούκα. Αναφερομένος στα πλεονεκτήματα που έχει η Σλάβια, ενόψει του αυριανού επαναληπτικού, ο 34χρονος επιθετικός τόνισε ότι: " ασφαλώς για μας είναι θετικό το ότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι συνηθισμένος στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις μέρες στην Πράγα. Παίζουμε στην έδρα μας, θα έχουμε τη στήριξη των φιλάθλων μας, ενώ και η ψυχολογία μας είναι ανεβασμένη, γεγονός που ενισχύεται από τη σκέψη που έχουμε όλοι μας ότι στους δύο τελευταίους επαναληπτικούς αγώνες που εχουμε δώσει για το UEFA έχουμε νικήσει με 5-1".

    Όσο αφορά τον κόσμο του "Δικεφάλου", ο Πάβελ Κούκα είπε ότι "ξέρουμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει θερμούς φιλάθλους, οι οποίοι θα βρεθούν στο γήπεδο κοντά στην ομάδα τους. Εχω ακούσει πολλά γι' αυτούς. Θεωρώ ότι η παρουσία ενός τόσο θερμού κοινού θα είναι μια καλή δοκιμασία για τους νεαρούς παίκτες μας".

    [18] UEFA: Εκτός αποστολής ο Μοστοβόι

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2002 6:02:00 μμ

    Χωρίς τον Αλεξάντερ Μοστοβόι θα παραταχθεί η Θέλτα στον αυριανό εντός έδρας επαναληπτικό του Γ' γύρου του Κυπέλλου UEFA με τη Σέλτικ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του ισπανικού συλλόγου. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ρώσος διεθνής μέσος ταλαιπωρείται από τραυματισμό στον αστράγαλο, με αποτέλεσμα να μην είναι αρκετά έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα του, ώστε να ανατρέψει το εις βάρος της 1-0 από τον αγώνα της Γλασκώβης. " Είμαι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που πιστεύαμε", τόνισε ο Μοστοβόι, με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της Θέλτα.

    [19] Κομμάτι του Παρθενώνα επιστρέφεται στην Ελλάδα

    11/12/2002 3:36:00 μμ

    Ενα μικρό τμήμα της ανατολικής μετώπης του Παρθενώνα που απεικονίζει το πόδι της θεάς Πειθούς και που δώρισε Αγγλος διπλωμάτης στο ιταλικό κράτος πριν από 150 χρόνια, επιστρέφεται στην Ελλάδα με απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης. Μετά από τη συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού Τζουλιάνο Ουρμπάνι ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι και η ελληνική πλευρά θα προσφέρει δώρο μεγάλης αξίας στην περιφέρεια της Σικελίας όπου και βρίσκεται το τμήμα του Παρθενώνα.

    Kαλός οιωνός για την επανένωση του Παρθενώνα

    Ο κ. Ουρμπάνι τόνισε ότι η κίνηση αυτή ενισχύει τη φιλία των δυο χωρών και ελπίζει ότι αυτό θα ικανοποιήσει τους Ελληνες φίλους.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του τόνισε ότι η χειρονομία εκ μέρους των Ιταλών είναι σημαντική και μπορεί ''ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα που επιστρέφει για να ενωθεί με το υπόλοιπο γλυπτό σύνολο να είναι μικρός σε μέγεθος, είναι όμως μεγάλης συμβολικής σημασίας μια που μπορεί να σημάνει μια επιστροφή που μπορεί να λειτουργήσει ως καλός οιωνός για την επανένωση του γλυπτού του Παρθενώνα''.

    Το μικρό τμήμα της μετώπης φιλοξενείται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο του Παλέρμο.

    [20] Οινοπαραγωγός ο Φράνσις Κόπολα

    11/12/2002 4:41:00 μμ

    Ένας από τους διασημότερους σκηνοθέτες και παραγωγούς του κινηματογράφου, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, τώρα επιχειρεί να καθιερωθεί και ως οινοπαραγωγός. Για να επιτύχει το στόχο του ο διάσημος σκηνοθέτης πλήρωσε το ποσό των 31,5 εκατομμυρίων δολαρίων για 25 εκτάρια ενός αμπελώνα στη φημισμένη οινοπαραγωγό περιοχή της Νάπα, στη βόρεια Καλιφόρνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ''San Francisco Chronicle'', ο Κόπολα σκέφτεται να αναδείξει την εταιρία ''Niebaum-Coppola Wine'' ως την κορυφαία οινοπαραγωγό εταιρία των ΗΠΑ που να μπορεί να συναγωνισθεί τους μεγάλους οινοπαραγωγούς της Γαλλίας.

    ''Στόχος μας είναι να γίνουμε η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ονομασία προέλευσης όπως είναι το ''Μπορντό'' για τη Γαλλία. Εχουμε πλέον και τη γη αλλά και τους αμπελώνες για να το κάνουμε'', δήλωσε ο Κόπολα.

    [21] Hμέρα αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του κόσμου

    11/12/2002 12:01:00 μμ

    Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού σήμερα, όμως σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF περισσότεροι από 250 εκατομμύρια ανήλικοι εργάζονται παράνομα σε όλο τον κόσμο. Επίσης, 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν στους δρόμους, ενώ ένα εκατομμύριο παιδιά προωθούνται κάθε χρόνο στην πορνεία. Στη χώρα μας περίπου 15.000 παιδιά από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων έγιναν την τελευταία δεκαετία αντικείμενο σεξουαλικής κακοποίησης. Η ΕΡΤonline σε συνεργασία με το ραδιόφωνο του kosmos 93,6, ετοίμασαν ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα για όλα τα παιδιά του κόσμου.

    Παιδιά ενός κατώτερου Θεού

    Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή, για πολλά παιδιά του πλανήτη. Αθώες ψυχές πληγώνονται ακόμα και από αυτούς που τις "έφεραν" στον κόσμο. Αθώα παιδικά κορμιά γίνονται "επιχειρήσεις" που υπόσχονται καλά κέρδη και αθώα παιδικά μάτια έχουν πάψει πια να δακρύζουν γιατί, απλά, τα δάκρυα τους έχουν στερέψει.

    Ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ ακούγεται στα αυτιά μας, κάθε φορά που πλησιάζουν τέτοιοι εορτασμοί... λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

    Παρόλα αυτά, η άλλη όψη του νομίσματος είναι εδώ και δεν θα πρέπει να την ξεχνάμε.

    Και να θυμόμαστε ότι συμβαίνει πολύ συχνότερα από ότι πιστεύουμε: Παιδιά του δρόμου, να κακοποιούνται από εκείνους που λογικά όφειλαν να τα προστατέψουν: την αστυνομία Παιδιά επτά ή οκτώ ετών να προσλαμβάνονται ως στρατιώτες ή να πέφτουν θύματα απαγωγής για να υπηρετήσουν σε κάποιο σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης Παιδιά, μόλις έξι ετών να εργάζονται αλυσοδεμένα και να εξαναγκάζονται σε πορνεία Παιδιά να φυλακίζονται σε απάνθρωπες συνθήκες και να μοιράζονται τα ίδια κελιά με ενήλικες Παιδιά πρόσφυγες να χάνουν τα ίχνη όχι μόνο την πατρίδα τους αλλά και αυτά της ίδιας τους της οικογένειας Παιδιά των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών να εξυπηρετούν τις σεξουαλικές ορέξεις των γονιών τους και αντί για μια ζεστή αγκαλιά, να ξυλοκοπούνται από αυτούς Έφηβοι να μην μπορούν αν πάνε σχολείο και να στερούνται του δικαιώματος της εκπαίδευσης λόγω του χρώματος ή της εθνικότητας τους Δάσκαλοι να έχουν το δικαίωμα της σωματικής τιμωρίας !

    Θανατική Ποινή για παιδιά- νόμοι ''δολοφόνοι''

    Παρά την κατηγορηματικά αντίθετη θέση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Αμνηστίας, η θανατική ποινή, νομιμοποιημένη εκτέλεση για ορισμένες περιοχές του πλανήτη, εξακολουθεί να ισχύει ακόμα και σήμερα. H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1977, υπογράμμισε τον κύριο στόχο της: καθολική κατάργηση της θανατικής ποινής στους ανηλίκους.

    Σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα, (PIRDCP), η θανατική ποινή, δεν μπορεί να επιβληθεί για εκλήματα που έχουν τελεστεί από άτομα μικρότερα των 18 ετών. Με την υπογραφή της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, πολλές χώρες, αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία τους προς όφελος των ανήλικων παιδιών. Όχι όμως όλες.

    Σε μερικές χώρες του πλανήτη, ακόμα και σήμερα, το Δίκαιο δείχνει τα δόντια του ακόμα και σε ανήλικα παιδιά.

    Τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί, στη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, τη Γουατεμάλα,την Ινδία, τη Τζαμάικα, την Κένυα, το Πακιστάν, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

    Σε έξι χώρες του κόσμου, στο Ιράν, στη Νιγηρία, στο Πακιστάν, στη Σ. Αραβία, στις ΗΠΑ και την Υεμένη, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταδικασθεί και εκτελεστεί για εγκλήματα που διέπραξαν όταν ήταν σε ηλικία κάτω των 18 ετών.

    Στις Η.Π.Α., ανάμεσα στο 1964 και το 1985, δεν πραγματοποιήθηκε καμιά εκτέλεση ανηλίκου. Από τότε οι Η.Π.Α, πραγματοποιούν τις περισσότερες εκτελέσεις νέων (κάτω από το όριο των 18 ετών κατά την τέλεση της αξιόποινης πράξης) από όλες τις χώρες του κόσμου

    Περισσότερες από 72 χώρες που διατηρούν τη θανατική ποινή στο δίκαιό τους την έχουν καταργήσει για νέους κατηγορούμενους. Οι μόνες χώρες εκτός των Η.Π.Α. για τις οποίες έχουν αναφερθεί τέτοιες εκτελέσεις στη δεκαετία των '90 είναι η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη.

    Είκοσι τέσσερις από τις 36 Πολιτείες των Η.Π.Α. που διατηρούν τη θανατική ποινή έχουν νομοθεσία που επιτρέπει την επιβολή της σε νέους κάτω των 18.

    Από αυτές: Μια πολιτεία επιτρέπει τη θανατική ποινή από τα 12 χρόνια Μια πολιτεία επιτρέπει τη θανατική ποινή από τα 13 χρόνια Έξι πολιτείες επιτρέπουν τη θανατική ποινή από τα 14 χρόνια Τρεις πολιτείες επιτρέπουν τη θανατική ποινή από τα 15 χρόνια Μια πολιτεία επιτρέπει τη θανατική ποινή από τα 16 χρόνια

    Χαρακτηριστικότερη όλων των Πολιτειών είναι αυτή του Τέξας. Το Φεβρουάριο του 1992 εκτελέστηκε ο Johnny Garre με θανατηφόρα ένεση. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο για ένα έγκλημα που είχε διαπράξει όταν ήταν 17 ετών. Οι εμπειρογνώμονες που τον εξέτασαν είχαν αποφανθεί ότι ήταν διανοητικά καθυστερημένος, χωρίς αυτό το στοιχείο να επηρεάσει δυστυχώς το δικαστήριο.

    Παιδιά στην πορνεία

    Είναι το έγκλημα των εγκλημάτων και όμως συμβαίνει: περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά προωθούνται κάθε χρόνο στην πορνεία.

    Ανήλικα, κυρίως κορίτσια, ηλικίας μέχρι 15 ετών, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στα χέρια στυγνών σωματεμπόρων. Μάλιστα, δέκα πέντε χιλιάδες απ' αυτά έχουν ήδη πουληθεί στη χώρα μας για να προσφέρουν σεξουαλική ικανοποίηση σε Έλληνες!

    [22] Μια Φεράρι για την εξάχρονη Μαρία

    11/12/2002 11:44:00 πμ

    Ο Ρώσος επιχειρηματίας Κίριλ Ζιμίνοφ από την Πετρούπολη προσέφερε το τέλειο δώρο στην κόρη του Μαρία την ημέρα των έκτων γενεθλίων της, η οποία του είχε ζητήσει ένα ''αληθινό αυτοκίνητο''. Ο πατέρας της λοιπόν της χάρισε ένα αυτοκίνητο μεγέθους των 2/3 της κλασικής Φεράρι που κατασκευάστηκε στο ίδιο εργοστάσιο που κατασκευάζονται και τα αγωνιστικά μοντέλα. Το δώρο κόστισε 12.000 δολάρια και για την κατασκευή του απαιτήθηκαν επτά μήνες. Με τη βοήθεια διαφόρων ειδικών κατασκευάσθηκε με απόλυτη πιστότητα το μοντέλο F50 που κυκλοφόρησε το 1997 για την επέτειο των 50 χρόνων της Φεράρι. Με την τρίμετρη Φεράρι που μοιάζει πολύ με την αληθινή, πατέρας και κόρη βγήκαν στα προάστια της Πετρούπολης για να τρέξουν σε ανοιχτούς δρόμους. ''Οι φήμες λένε ότι οι νεόπλουτοι Ρώσοι έχουν ξετρελαθεί με τα ακριβά αυτοκίνητα. Ετσι αγοράζουν Φεράρι και με τρέιλερ τις μεταφέρουν στην εξοχή γιατί φοβούνται να τις οδηγήσουν μέσα στην πόλη'', δήλωσε ο Ζιμίνοφ γελώντας.

    [23] Εορταστικές εκδηλώσεις για ΚΤΕΛ-ΕΘΕΛ

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2002 7:17:00 μμ

    Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που ιδρύθηκαν τα ΚΤΕΛ (Κοινά Ταμεία Εισπράξεως Λεωφορείων), όταν δηλαδή έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της σημερινής ΕΘΕΛ (Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων), που με τα αστικά λεωφορεία εξυπηρετεί τους κατοίκους της πρωτεύουσας για τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Ήδη άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Village Entertainment Park στο Ρέντη, όπου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο φιλοξενούνται έξι λεωφορεία, αντιπροσωπευτικά της κάθε δεκαετίας και έκθεση φωτογραφιών.

    Βράβευση παλαίμαχων εργαζομένων

    Η γιορτή για τα 50 χρόνια κορυφώθηκε σήμερα με την πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών στην οποία παρευρέθησαν ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρίστος Βερελής, ο πρόεδρος του Ομίλου Αστικών Συγκοινωνιών κ. Γεώργιος Παπαβασιλείου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΘΕΛ κ. Κωνσταντίνος Κόκκορης και πλήθος εργαζομένων.

    Οι παρευρισκόμενοι προμηθεύτηκαν και ένα πολυτελές λεύκωμα, στο οποίο αποτυπώνεται το έργο της ΕΘΕΛ.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση πέντε παλαίμαχων εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία στους οποίους η διοίκηση του υπουργείου και του ΟΑΣΑ απένειμε τιμητική πλακέτα.

    Σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας, πρόκειται να αγοραστούν 600 νέα λεωφορεία μέχρι το 2006, ενώ η ΕΘΕΛ σήμερα εξυπηρετεί 1,2 εκατ. επιβάτες καθημερινά με 1.845 ιδιόκτητα λεωφορεία που πραγματοποιούν 15.000 δρομολόγια με ένα δίκτυο 321 γραμμών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 December 2002 - 17:52:45 UTC