Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής για Κύπρο στη σύνοδο του ΕΛΚ
  • [02] Συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων για το 2004
  • [03] Αναστέλλεται η απόφαση κυνηγευτικής περιόδου 2002-2003
  • [04] Ικανοποίηση Ιράκ για τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ
  • [05] ''Εποικοδομητικό ξεκίνημα'' διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ιράν
  • [06] Νέος σύμβουλος Λευκού Οίκου-κεφαλαιαγοράς
  • [07] Χαταμί: ''Το Ισλάμ απειλείται από δύο λεπίδες''
  • [08] Αυστρία: ''Επιστροφή'' του εθνικού νομίσματος
  • [09] ΟΠΕΚ: Μείωση παραγωγής πετρελαίου
  • [10] Στους ''16'' του ΟΥΕΦΑ, ΠΑΟ και ΑΕΚ
  • [11] Ήττα της ΑΕΚ επί της Τσιμπόνας

    [01] Καραμανλής για Κύπρο στη σύνοδο του ΕΛΚ

    12/12/2002 7:54:00 μμ

    Θέματα που αφορούν τη διεύρυνση και το μέλλον της Ευρώπης είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες κατά την διάρκεια της Διευρυμένης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., χωρίς προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει λύση ή όχι του Κυπριακού. Σε ότι αφορά την Τουρκία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να αποδείξει ότι ικανοποιεί απόλυτα όλα τα κριτήρια που της έχουν τεθεί.

    [02] Συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων για το 2004

    12/12/2002 8:23:00 μμ

    Ευρεία και καθοριστική είναι η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στη διοργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Επτά χιλιάδες άνδρες με τα αναγκαία μέσα θα υποστηρίξουν το αστυνομικό έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την εκτέλεση των αποστολών θα εκδοθούν τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα. Το συνολικό κόστος των δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στα πλαίσια της εμπλοκής τους στην ασφάλεια των αγώνων, με τους οικονομικότερους υπολογισμούς θα ανέλθει στα 99 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να διατεθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

    Η δαπάνη έχει προϋπολογιστεί σε 293 εκατ. ευρώ

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία, στο αρχηγείο της οποίας έχει συσταθεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο αρμόδιος κλάδος του ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε επαφή με τις αμερικανικές, ιταλικές και αυστραλιανές Ενοπλες Δυνάμεις για την απόκτηση της εμπειρίας τους από τη δική τους εμπλοκή σε ανάλογες οργανώσεις.

    Η στολή που θα φέρει το στρατιωτικό προσωπικό της Διακλαδικής Δύναμης Ασφάλειας θα είναι η στολή παραλλαγής του Στρατού Ξηράς, ενιαία και για τους τρεις κλάδους και η στολή εσωτερικής υπηρεσίας των αξιωματικών του κάθε κλάδου.

    Επίσης, η Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει αναλάβει τη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια του Ενιαίου Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου, κατόπιν σχετικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας.

    Η δαπάνη έχει προϋπολογιστεί σε 293 εκατομμύρια ευρώ.

    Στην Εθνική προσπάθεια θα συμμετάσχουν επίσης η ΕΜΥ και η Υδρογραφική Υπηρεσία, ενώ ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί η Υγειονομική Υποστήριξη των αγώνων.

    Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε Διακλαδική Υγειονομική Μονάδα, η Ολυμπιακή Υγειονομική Μονάδα, το προσωπικό της οποίας ανέρχεται σε 800 άνδρες και γυναίκες.

    Το ποσό που θα διατεθεί για την υγειονομική υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων ανέρχεται σε 6,5 δισ. δρχ. και θα προέλθει από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    [03] Αναστέλλεται η απόφαση κυνηγευτικής περιόδου 2002-2003

    12/12/2002 9:28:00 μμ

    Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 782/2002 απόφασή του, αναστέλλει την από 26.7.2002 απόφαση του υπουργού Γεωργίας με την οποία καθορίστηκε η κυνηγετική περίοδος 2002-2003 (από 20.8.2002 μέχρι 28.2.2003) και τα είδη των πτηνών, ζώων, κλπ. που επιτρέπεται η θήρα τους. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι εκπρόσωποι τεσσάρων ζωοφιλικών και οικολογικών οργανώσεων και ζητούν την αναστολή και ακύρωση (δικάσιμος κύριας προσφυγής 19.2.2003) της εν λόγω απόφασης του Υπουργού Γεωργίας.

    Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του υπουργού Γεωργίας, καθώς δεν συμμορφώθηκε με προγενέστερες αποφάσεις του δικαστηρίου που ακύρωσαν τις αποφάσεις του ίδιου υπουργού για τις δύο προηγούμενες κυνηγετικές περιόδους (1999-2000 και 2000-2001).

    Κατόπιν αυτών δεν μπορεί να συνεχισθεί το κυνήγι σε όλη την Επικράτεια και για όλα τα είδη των θηραμάτων μέχρι την λήξη της κυνηγετικής περιόδου 28 Φεβρουαρίου 2003.

    [04] Ικανοποίηση Ιράκ για τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ

    12/12/2002 10:07:00 μμ

    Το Ιράκ χαιρέτισε εκ νέου σήμερα την εργασία των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ και κυρίως τον σεβασμό που επιδείχνουν στις ισλαμικές παραδόσεις της χώρας, παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχουν ερευνηθεί 58 περιοχές μέσα σε δύο εβδομάδες. "Η ικανοποίησή μας για την τακτική των επιθεωρητών βασίζεται πρώτον στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά επαγγελματίες και δεύτερον ότι σέβονται τα έθιμα και τις ισλαμικές παραδόσεις μας'', τόνισε ο διευθυντής του Οργανισμού Ιρακινού Ελέγχου, στρατηγός Χοσάμ Μοχάμαντ Αμιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Θα συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις

    "Οι επιθεωρητές δεν έκαναν ελέγχους στη διάρκεια των πρωινών τις Παρασκευές διαρκούντος του μήνα του Ραμαζανιού ούτε και τις δύο πρώτες ημέρες της ισλαμικής γιορτής που σηματοδοτούν το τέλος του Ραμαζανιού'', τόνισε ο στρατηγός Αμιν, συνομιλητής από την πλευρά του Ιράκ των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    Ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρήσεις θα συνεχιστούν κανονικά από αύριο αφού τελείωσαν οι ισλαμικές εορτές και πρόσθεσε ότι από τις 27 Νοεμβρίου οπότε και επανελήφθησαν οι επιθεωρήσεις, έχουν ήδη ελεγχθεί 58 τοποθεσίες, κάποιες από τις οποίες έχουν ελεγχθεί περισσότερες από μια φορές, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον στρατηγό Αμιν, εάν οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τις επιθεωρήσεις ως πρόσχημα για να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης, ο ιρακινός αξιωματούχος απάντησε: ''Είναι δύσκολο να πούμε εάν οι επιθεωρητές θα συνεχίσουν την εργασία τους με τον ίδιο επαγγελματισμό που επιδείχνουν σήμερα. Αλλά εάν υπάρξει ανάμιξη της Επιτροπής Ελέγχου-Επαλήθευσης-Επιθεώρησης καθώς και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, τότε ναι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αποστολή των επιθεωρητών ως πρόσχημα''.

    [05] ''Εποικοδομητικό ξεκίνημα'' διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ιράν

    12/12/2002 9:39:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η Ευρωπαική Επιτροπή χαιρέτισε ''το εποικοδομητικό ξεκίνημα'' των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιράν που άρχισαν σήμερα στις Βρυξέλλες, με στόχο την ολοκλήρωση μιας εμπορικής συμφωνίας και μιας συμφωνίας για συνεργασία. Οι διαπραγματεύσεις των δύο μερών έγιναν σε δύο κύκλους συνόδων, η πρώτη έγινε σήμερα το πρωί και επικεντρώθηκε στην πολιτική πτυχή των διαπραγματεύσεων και διεξήχθη υπό την αιγίδα της δανικής προεδρίας της ΕΕ και η δεύτερη έγινε σήμερα το βράδυ και αφορούσε την εμπορική πτυχή υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαικής Επιτροπής. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση τον Φεβρουάριο στην Τεχεράνη σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα καθοριστεί, όπως είπε η εκπρόσωπος του κ. Πάτεν.

    "Πρόκειται για ένα πολύ εποικοδομητικό ξεκίνημα. Το ξεκίνημα αυτό μας δίνει μια καλή βάση για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων'', δήλωσε εκπρόσωπος του ευρωπαίου επίτροπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κρις Πάτεν, στο πλαίσιο των εργασιών που σηματοδότησαν την επίσημη εναρξη των διαπραγματεύσεων.

    [06] Νέος σύμβουλος Λευκού Οίκου-κεφαλαιαγοράς

    12/12/2002 9:19:00 μμ

    Ο πρώην πρόεδρος του επενδυτικού οίκου ''Goldman Sachs'' Στίβεν Φρίντμαν είναι πλέον ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους για τις σχέσεις της Προεδρίας με το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ, ανακοινώθηκε σήμερα από πηγές του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Στη θέση αυτή ο Φρίντμαν αντικαθιστά τον Λόρενς Λίντσεϊ, που η παραίτηση του ανακοινώθηκε απο τον Λευκό Οίκο ταυτοχρόνως με υτήν του (τέως) υπουργού των Οικονομικών Πολ ο' Νιλ.

    Ο νέος υπουργός Οικονομικών διορίστηκε ο κ. Τζον Σνόου.

    Ενώ ο διορισμός του κ. Σνόου ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα, εκείνος του κ. Φρίντμαν και παρά το ότι ο Φρίντμαν εφέρετο ως το φαβορί για την καίρια θέση του συμβούλου για τις σχέσεις προεδρίας-κεφαλαιοαγοράς, καθυστέρησε αισθητά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπουμπλικανικού κόμματος σχολίασαν οτι υπήρξαν αντιθέσεις στους κόλπους του κόμματος επειδή είναι ευρέως γνωστές παλαιότερες θέσεις του νέου συμβούλου εναντίον των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός είναι υψηλά ελλειμμάτικός.

    Επομένως κατά τους αναλυτές ο Φρίντμαν αναμένεται εφ' όσον παραμείνει πιστός σε αυτές τις θέσεις του να εναντιωθεί σε νέες φοροαπαλλαγές που ωστόσο ο πρόεδρος Μπους προωθεί σε μία προσπάθεια επιτάχυνσης της οριστικής ανάκαμψης της ομοσπονδιακής οικονομίας.

    Υπενθυμίζεται ότι αυτόν τον καιρό ο πρόεδρος Μπους προχωρεί στη ριζική αναδιοργάνωση του οικονομικού επιτελείου του.

    Ο πρόεδρος Μπους διόρισε αυτήν την εβδομάδα νέο επικεφαλής της ''επιτροπής κεφαλαιαγοράς'' τον Ουίλιαμ Ντόναλντσον, πρώην στέλεχος της Γουόλ Στριτ, σε αντικατάσταση του αμφισβητούμενου απο την Γουόλ Στριτ και τελικά παραιτηθέντος Χάρβεϊ Πιτ.

    [07] Χαταμί: ''Το Ισλάμ απειλείται από δύο λεπίδες''

    12/12/2002 7:50:00 μμ

    Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν είναι ''οι δύο λεπίδες του ίδιου ψαλιδιού'' που απειλεί το Ισλάμ, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, στο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. "Η θρησκεία του Θεού (του Ισλάμ) βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στις δύο λεπίδες ενός πολύ επικίνδυνου ψαλιδιού: η μία λεπίδα είναι οι Ταλιμπάν, ενώ η άλλη προσπαθεί να επιβάλει τον πόλεμο, το μίσος, την έχθρα, τον ιμπεριαλισμό σε ολόκληρο τον κόσμο υπό το πρόσχημα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των Ταλιμπάν'', δήλωσε ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

    Επίσης, ο κ. Χαταμί πρόσθεσε ότι "το Ισλάμ των Ταλιμπάν ανήκει σε αυτούς που προσπαθούν να δώσουν μια αποκρουστική εικόνα της ωραίας θρησκείας του Θεού και οι οποίοι έχουν οπισθοδρομική σκέψη, απαρχαιωμένες συνήθειες και δύσκαμπτο πνεύμα''.

    "Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της θρησκείας του Θεού (του Ισλάμ), η οποία αποτελεί σήμερα την πηγή της εξέγερσης για την ελευθερία και την ανεξαρτησία κατά των ηγεμονικών δυνάμεων'', κατέληξε ο Χαταμί στην ομιλία του με αφορμή τα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης ζωγραφικής στην Τεχεράνη, στην οποία εκθέτουν έργα τους περίπου 435 ζωγράφοι από 36 μουσουλμανικές χώρες.

    [08] Αυστρία: ''Επιστροφή'' του εθνικού νομίσματος

    12/12/2002 9:56:00 μμ

    Το πρώην αυστριακό εθνικό νόμισμα, το σελίνι, "επανεμφανίζεται" και πάλι στην αγορά με την παλιά του αγοραστική αξία, σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος "Ευρώ". Σχεδόν οκτώ μήνες μετά τη απόσυρση από την κυκλοφορία στις χώρες της Ευρωζώνης των εθνικών τους νομισμάτων, κάτι που συνδέθηκε με τις δυσκολίες προσαρμογής του πληθυσμού, στα νέα δεδομένα και στην Αυστρία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Κεντρική Τράπεζα έχουν καταλήξει, μετά την απόσυρση και μέχρι σήμερα, γύρω στα 187 δισεκατομμύρια σελίνια που αντιπροσωπεύουν το 94% του συνόλου που βρίσκονταν σε κυκλοφορία. Το υπολειπόμενο 6% είναι τα 13 δισεκατομμύρια, ένα μεγάλο μέρος των οποίων πιστεύεται πως θα κάνει την εμφάνισή του με τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

    Την ιδέα υλοποίησε μια αλυσίδα καταστημάτων

    Πάνω από 13 δισεκατομμύρια σελίνια, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο Ευρώ, οκτώ μήνες μετά την απόσυρσή του, δεν έχουν επιστρέψει στη νομισματική Τράπεζα της Αυστρίας (Κεντρική Τράπεζα) αλλά βρίσκονται ακόμη στα χέρια πολιτών, ίσως κάπου ξεχασμένα ή "φυλαγμένα", οδήγησε τελευταία ευρηματικούς επιχειρηματίες να "επαναφέρουν σε ισχύ" το πρώην αυστριακό νόμισμα και να ανακοινώσουν την επαναποδοχή του ως μέσο πληρωμής.

    Την ιδέα υλοποίησε, αρχικά διερευνητικά, πριν περίπου ένα μήνα μια αλυσίδα καταστημάτων ενδυμάτων με 27 υποκαταστήματα σε ολόκληρη την Αυστρία, διαπιστώνοντας μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες πως πάνω από ένα 5% των αγορών σε αυτά γίνονταν στο παλιό νόμισμα, το σελίνι, με αποτέλεσμα να παρατείνει αμέσως τον χρόνο για αγορές με σελίνι μέχρι το τέλος της χρονιάς, εκμεταλλευόμενη και την ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση εξαιτίας των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Το παράδειγμα ακολουθούν τις τελευταίες ημέρες και άλλοι επιχειρηματίες, υπολογίζοντας, προφανώς δικαιολογημένα, πως αυτά τα "ξεχασμένα" 13 δισεκατομμύρια σελίνια θα βρεθούν στα ταμεία τους και θα αυξηθούν οι πωλήσεις τους κατά αυτό το μη αναμενόμενο ποσό.

    Στην Αυστρία οι πολίτες μπορούν για πολλά ακόμη χρόνια να ανταλλάξουν στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας το παλιό εθνικό νόμισμα με Ευρώ.

    Το γεγονός όμως ότι πολλοί είναι εκείνοι που συλλέγουν σελίνια τόσο σε κέρματα όσο και σε χαρτονομίσματα, οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν θα καταλήξουν ποτέ και τα 13 δισεκατομμύρια σελίνια που "λείπουν" ακόμη από τον τελικό λογαριασμό της απόσυρσης, στην Κεντρική Τράπεζα, στην οποία βέβαια θα ανταλλαγούν και εκείνα από τους επιχειρηματίες που τα δέχονται τώρα ως μέσο πληρωμής.

    [09] ΟΠΕΚ: Μείωση παραγωγής πετρελαίου

    12/12/2002 9:25:00 μμ

    Οι Yπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή τους σε πετρέλαιο σε 23 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να υποστηριχθεί η τιμή του, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Οργανισμού. "Η σύνοδος του ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή σε ένα νέο επίπεδο των 23 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Αμπντελραχμάν αλ Χεράιγκι, κατά το τέλος της έκτακτης συνόδου των Υπουργών Πετρελαίου του καρτέλ στη Βιέννη.

    "Η σύνοδος θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της και θα λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την αυστηρή τήρηση" των νέων ποσοστόσεων, πρόσθεσε.

    Το νέο πλαφόν των 23 εκατομμυρίων βαρελιών είναι αυξημένο κατα 1,3 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα σε σχέση με εκείνο που ο ΟΠΕΚ είχε καθορίσει τον Ιανουάριο και δεν γινόταν σεβαστό.

    Όμως για να τηρηθεί αυτό, οι χώρες-μέλη του καρτέλ θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους κατα 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Κατάρ, Αμπντάλα μπέν Χαμάντ αλ Ατίγια.

    [10] Στους ''16'' του ΟΥΕΦΑ, ΠΑΟ και ΑΕΚ

    Eκτός ο ΠΑΟΚ

    12/12/2002 11:45:00 μμ

    Ένα γκολ του Τάκη Φύσσα μόλις στο 2ο λεπτό ήταν αρκετό για να δώσει την πρόκριση στους "16" του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στον Παναθηναϊκό, κόντρα στην Σλόβαν Λίμπερετς. Το αήττητο σερί της ΑΕΚ στην Ευρώπη συνεχίζεται. Ο "Δικέφαλος" νίκησε 4-1 τη Μακάμπι Χάιφα στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, σ' έναν αγώνα διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς το 4-0 της Νέας Φιλαδέλφειας είχε "σφραγίσει" την πρόκριση στους "16". Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει το "τρίο" της πρόκρισης, αφού ηττήθηκε από την Σλάβια στην Πράγα με 4-0.

    Ανετη νίκη-πρόκριση

    Οι "πράσινοι", που έδειξαν από νωρίς τις διαθέσεις τους, είχαν τον πλήρη έλεγχο στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα απέναντι σε μία μαχητική αλλά όχι ιδιαίτερα απειλητική Σλόβαν Λίμπερετς. Τώρα πλέον οι παίχτες του Σέρτζιο Μακαριάν περιμένουν να μάθουν τον επόμενο τους αντίπαλο στους "16" της διοργάνωσης.

    Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα δυνατά και έδειξε τα "δόντια" του νωρίς στους Τσέχους. Μόλις στο 2', μετά από κόρνερ που εκτέλεσε ο Καραγκούνης, ο Φύσσας εκμεταλλεύτηκε τις κόντρες στην περιοχή της Σλόβαν Λίμπερετς και με δυνατό σουτ άνοιξε το σκορ.

    Από εκεί και πέρα και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου όλα ήταν εύκολα. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε έξυπνα για να κρατήσει το σκορ και όταν χρειαζόταν έβγαινε στις αντεπιθέσεις προκειμένου να πετύχει και ένα δεύτερο γκολ. Από την πλευρά τους, οι Τσέχοι δεν μπορούσαν να βρουν διαδρόμους προς την εστία του Νικοπολίδη.

    Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα δεν άλλαξαν αφού ο Παναθηναϊκός διατήρησε την υπεροχή του αγώνα και οι Τσέχοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κάτι καλό.

    Στο 52' δημιουργήθηκε και η καλύτερη ευκαιρία για την Σλόβαν, όταν ο Ζμπόντσακ μπήκε στην μεγάλη περιοχή αλλά το σουτ του απέκρουσε ο Νικοπολίδης. Στην συνέχεια ο Γκαϊάν με τον Νικοπολίδη εξουδετερομένο σούταρε αλλά έδιωξε πάνω στην γραμμή ο Κυργιάκος.

    Στο 76' ο Νίκος Λυμπερόπουλος έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του, όταν μετά την προσπάθεια του Ολισαντέμπε δεν μπόρεσε από πολύ πλεονεκτική θέση να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Χάουζρ.

    Τρία λεπτά αργότερα ο Βλάοβιτς, που μόλις είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο στην θέση του Λυμπερόπουλου, έπιασε το σουτ από το ύψος του πέναλτι αλλά η μπάλα χτύπησε στην πλάτη του Ολισαντέμπε και απομακρύνθηκε.

    Μέχρι το τέλος της αναμέτρησης τίποτα δεν άλλαξε και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε την πρόκριση.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Γάλλος Ερικ Πουλά, που έδειξε κίτρινη κάρτα στους Καραγκούνη, Ζαποτότσνι, Πόλακ, Γιοχάνα, Πίλνι, Πάπουσεκ

    Συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Καραγκούνης, Μικαέλσεν (62' Κωνσταντινίδης), Λυμπερόπουλος (79' Βλάοβιτς), Ολισαντέμπε (90' Βαζέχα)

    ΣΛΟΒΑΝ ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ: Χάουζρ, Γκίαν, Ζαποτότσνι, Ζμπόντσακ, Χοντούρ (59' Πάπουσεκ), Πόλακ, Γιοχάνα, Γιάνου, Πίλνι, Σλόβακ (76' Μπλάχα), Λάνγκερ (46' Νέζμαρ).

    Η ΑΕΚ ''μετρά'' 4 νίκες και 6 ισοπαλίες

    Η Μακάμπι προηγήθηκαν με πέναλτι του Μπαντίρ στο 5', όμως η ΑΕΚ έφτασε στη νίκη με σκόρερ τους Κατσουράνη (55'), Λάκη (79', 90') και Ναλιτζή (+90').

    Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τη Μακάμπι να προηγείται 1-0, αποτέλεσμα που μόνο ως "μαγική εικόνα" μπορεί να χαρακτηριστεί.

    Ήταν ο 10ος διεθνής αγώνας που δίνει φέτος η ΑΕΚ, η οποία "μετρά" 4 νίκες και 6 ισοπαλίες, στην αναμφισβήτητα πιο "παραγωγική" χρονιά της ιστορίας της στα κύπελλα Ευρώπης.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Κνουντ Ερικ Φίσκερ (Δανία).

    Κίτρινες: Ζάνο, Πράλια, Γεωργάτος

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑ: Αλμαντόν, Χαράζι, Μπενάντο, Μπαντίρ, Κέισε, Ζάντμπεργκ (73' Ισραϊλεβιτς), Εγιοφόρ, Ζάνο (60' Λέβι), Κάταν, Πράλια, Αγεγκμπένι (72' Σεβίλια)

    AEK: Χιώτης, Γεωργέας, Κωστένογλου, Κρέικ, Ράιτ, Γεωργάτος, Κατσουράνης, Ζαγοράκης (80' Σεντένο), Λάκης, Μαλαδένης (69' Πετκόφ), Νικολαϊδης (65' Ναλιτζής).

    Οι Τσέχοι πήραν το εισιτήριο για τον Δ' γύρο

    Δεν κατάφερε τελικά ο ΠΑΟΚ να ολοκληρώσει το "τρίο" της πρόκρισης, αφού ηττήθηκε σήμερα απο την Σλάβια στην Πράγα με 4-0.

    Έτσι οι Τσέχοι πήραν το εισιτήριο για τον τέταρτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αφού το 1-0 με το οποίο είχε νικήσει ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα αποδείχθηκε λίγο.

    Τα τέρματα των τσέχων πέτυχαν οι Σκάτσελ (13'), Βάτσουσεκ (52') και Κούκα (89', 90').

    Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε στο γήπεδο με αρκετές απουσίες αφού Ουντέζε, Σπάσιτς, Πουρλιοτόπουλος, Ζαβαντίας και Φουτσίνι δεν μπορούσαν για διάφορους λόγους να αγωνιστούν.

    Ο Ισπανός Λόπεθ Νιέτο κιτρίνισε τους Οκκά και Κούτση

    Οι συνθέσεις:

    ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ: Τσέρνι, Λ. Ντόσεκ, Τ. Ντόσεκ (83΄ Ανταούτο), Πέτρους, Πίτακ (87΄ Κούτσαρ), Γκέντεον, Ντοστάλεκ, Σκάτσελ, Χρντλίτσκα, Βάτσουσεκ (75΄ Κούκα), Μέλερ.

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Νάστος, Κούτσης, Χασιώτης (64' Αμπονσά), Μάρκος, Κουτσόπουλος, Κουκιέλκα, Γεωργιάδης, Οκκάς, Φρούσος (55' Γιασεμή), Καφές (81' Σαλπιγγίδης).

    [11] Ήττα της ΑΕΚ επί της Τσιμπόνας

    12/12/2002 11:31:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ούτε στα Λιόσια κατάφερε η ΑΕΚ να πετύχει εντός έδρας νίκη στην Eυρωλίγκα. Οι πρωταθλητές Ελλάδας ηττήθηκαν από την Τσιμπόνα 71-69 (ημίχρονο 42-34 για την Ενωση) σε αγώνα για την 8η ημέρα της διοργάνωσης και παραμένουν στην τελευταία θέση του Α΄ ομίλου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 December 2002 - 21:51:43 UTC