Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξαναχτύπησε ο μανιακός με τις πέτρες στο Φάληρο
  • [02] Ερευνα για θάνατο 18χρονου λαθρομετανάστη
  • [03] Ο Αραφάτ επικρίνει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν
  • [04] Δύο Εβραίοι έποικοι στα πυρά Παλαιστινίων
  • [05] Λίστα με τους χείριστους τρομοκράτες από τη CIA
  • [06] Σύγκρουση πλοίων ανοικτά της Μάγχης
  • [07] Γκουτζαράτ: Εκλογικός θρίαμβος Ινδουιστών
  • [08] Εκτός πολιτικής η Τανσού Τσιλέρ
  • [09] Δάνειο για Ολυμπιακά έργα;
  • [10] Μουσείο Μαρίας Κάλλας
  • [11] Σε ένα χρόνο από σήμερα γαμπρός ο Ράσελ Κρόου

    [01] Ξαναχτύπησε ο μανιακός με τις πέτρες στο Φάληρο

    15/12/2002 10:48:00 πμ

    Την εμφάνισή του έκανε χθες το βράδυ, για άλλη μια φορά, ο μανιακός που εκτοξεύει πέτρες σε ανύποπτους οδηγούς, από τη γέφυρα του Ιπποδρόμου, στο Φάληρο. Με ολονύχτιες έρευνες επί τόπου και προσαγωγές υπόπτων ατόμων, αστυνομικοί προσπάθησαν να εντοπίσουν και να συλλάβουν, τον μανιακό που εδώ και ένα χρόνο περίπου επιτίθεται με πέτρες στα διερχόμενα οχήματα. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, εντόπισαν έναν άντρα να κινείται ύποπτα πάνω στη γέφυρα και που στη θέα των περιπολικών τράπηκε σε φυγή. Ακολούθησε καταδίωξη και ο άντρας κατόρθωσε να διαφύγει μέσα στα έργα που εκτελούνται στην περιοχή.

    Ακαρπες οι μέχρι στιγμής έρευνες

    Παρά τις επισταμένες έρευνες της αστυνομίας, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, δεν έγινε δυνατό να εντοπιστεί.

    Ο δράστης, που σύμφωνα με τις καταθέσεις των θυμάτων είναι νεαρός, άρχισε τις επιθέσεις του στις αρχές Δεκεμβρίου πέρυσι, δείχνοντας προτίμηση σε οδηγούς ταξί.

    Εκτός από τις υλικές ζημιές, έχει προκαλέσει και τραυματισμούς σε επιβάτες, όπως αυτόν της 25χρονης Ιωάννας Τσαφού, που είχε χτυπηθεί σοβαρά στο μάτι.

    [02] Ερευνα για θάνατο 18χρονου λαθρομετανάστη

    15/12/2002 11:25:00 πμ

    Έρευνες διεξάγει η αστυνομία για τις συνθήκες θανάτου ενός 18χρονου Ιρακινού λαθρομετανάστη το βράδυ του Σαββάτου. Ο Ιρακινός ονόματι Μαχμότ Σλαβ, είχε επιβιβαστεί λαθραία σε φορτηγό αυτοκίνητο με ξύλα που οδηγούσε ο Πέτρος Πανταζής, 28 ετών από την Αθήνα. Ο λαθρομετανάστης βρέθηκε σε λίμνη αίματος, αλλά χωρίς εξωτερικές κακώσεις στο κεφάλι και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Δυστυχώς ήταν αργά γιατί είχε πεθάνει. Τη Δευτέρα θα γίνει νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του, ενώ ο οδηγός κρατείται και ανακρίνεται από την αστυνομία.

    Το μοιραίο τέλος της περιπέτειας του Ιρακινού

    Σύμφωνα με την προανάκριση, το όχημα που οδηγούσε ο Πέτρος Πανταζής ερχόταν από τα Φιλιατρά στην Πάτρα προκειμένου να αναχωρήσει με τα φέρι μποτ της γραμμής για την Ιταλία. Σε κάποια στιγμή και μετά την έκδοση των εισιτηρίων το φορτηγό δεν μπήκε στο χώρο του λιμανιού και κατευθύνθηκε σε βενζινάδικο στην οδό Κανελλοπούλου στην έξοδο για την Αθήνα. Εκεί προφανώς ο λαθρομετανάστης αντελήφθη οτι το όχημα αλλάζει πορεία και χτυπούσε την καρότσα για να σταματήσει και να αποβιβαστεί. Ο οδηγός άνοιξε το κουβούκλιο και μάλιστα χτύπησε το λαθρομετανάστη. Ο 18χρονος, όπως υποστηρίζει ο Πανταζής, εκ των υστέρων φοβήθηκε και πήδηξε από την καρότσα με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του. Ο οδηγός του φορτηγού εγκατέλειψε το νεαρό και συνελήφθη αργότερα στο λιμάνι.

    [03] Ο Αραφάτ επικρίνει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

    15/12/2002 11:32:00 πμ

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ κατηγόρησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ότι εκμεταλλεύεται τον αγώνα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο κράτος. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Τάιμς της Κυριακής, ο κ. Αραφάτ υποστηρίζει ότι ο ηγέτης του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα κρύβεται πίσω από την παλαιστινιακή υπόθεση για να εξυπηρετήσει τους προσωπικούς του στόχους.

    Καταδίκη Αραφάτ των επιθέσεων εναντίον πολιτών

    Ο κ. Αραφάτ εκφράζει την οργή του επειδή η Αλ Κάιντα προσπάθησε να δικαιολογήσει τρομοκρατικές επιθέσεις- όπως αυτή του περασμένου μηνός στη Μομπάσα- ισχυριζόμενη ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν μέρος της εκστρατείας για την απελευθέρωση ακραίων Παλαιστίνιων που κρατούνται στο Ισραήλ.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι το κίνημα που εκπροσωπεί καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον πολιτών, ακόμη κι αν αυτοί είναι Ισραηλινοί.

    [04] Δύο Εβραίοι έποικοι στα πυρά Παλαιστινίων

    15/12/2002 11:10:00 πμ

    Δύο Εβραίοι έποικοι τραυματίστηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου από τα πυρά Παλαιστινίων ενόπλων κοντά στον οικισμό Σίλο, στη Δυτική Οχθη, όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου των εποίκων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο ένας και ελαφρότερα ο άλλος. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ και εναντίον ενός άλλου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής του εβραϊκού οικισμού Σίλο, Πίνας Βαλερστάιν δίχως όμως να υπάρξουν τραυματισμοί.

    [05] Λίστα με τους χείριστους τρομοκράτες από τη CIA

    15/12/2002 11:00:00 πμ

    Ο Λευκός Οίκος ενέκρινε έναν κατάλογο όπου περιλαμβάνονται τα ονόματα 12 αρχηγών τρομοκρατικών οργανώσεων, τους οποίους η CIA έχει την εξουσιοδότηση να σκοτώσει, γράφει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα ''Νιου Γιορκ Τάιμς'' επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο κατάλογος αυτός, που μέχρι σήμερα είχε κρατηθεί απόρρητος, περιλαμβάνει τα ονόματα του Οσάμα μπιν Λάντεν και του υπαρχηγού του, Αιμάν αλ-Ζαουάχρι, καθώς και άλλων ηγετών οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Πρόκειται για τους ''χείριστους των χείριστων'' τρομοκρατών παγκοσμίως δήλωσε ένας αξιωματούχος στην εφημερίδα. Υπάρχει έγκριση για τη δολοφονία τους "εάν η σύλληψη είναι ανέφικτη και μπορούν να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες πολιτών".

    Με άδεια Μπους, η CIA ερευνά, συλλαμβάνει και σκοτώνει

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έχει παραχωρήσει γραπτώς στη CIA την εξουσία να καταδιώξει και να σκοτώσει τους θεωρούμενους ως τρομοκράτες, χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνει έγκριση κάθε φορά που ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια επιχείρηση, διευκρινίζουν οι ''Νιου Γιορκ Τάιμς''.

    Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ο Μπους είχε δώσει στη CIA προεδρική άδεια να συλλάβει ή να σκοτώσει τους ηγέτες της Αλ Κάιντα. Στις 17 Σεπτεμβρίου είχε δηλώσει ότι θέλει τον Οσάμα μπιν Λάντεν ''νεκρό ή ζωντανό''.

    Η σύνταξη του καταλόγου αυτού εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της CIA να εντοπίσει ή να σκοτώσει τα μέλη της Αλ Κάιντα μακριά από τους συνήθεις χώρους δράσης τους, για παράδειγμα στην Υεμένη, προσθέτει η εφημερίδα αναφερόμενη στη δολοφονία έξι Υεμενιτών, που φέρονταν ως μέλη της οργάνωσης αυτής, από αμερικανό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 4 Νοεμβρίου. Τα ακριβή κριτήρια για την προσθήκη ονομάτων στον κατάλογο αυτό δεν έχουν γίνει γνωστά. Η λίστα όμως ενημερώνεται τακτικά.

    Ένας εκπρόσωπος της CIA που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

    [06] Σύγκρουση πλοίων ανοικτά της Μάγχης

    15/12/2002 10:45:00 πμ

    Το νορβηγικό σκάφος Τρικολόρ που μετέφερε 2.862 καινούργια αυτοκίνητα βυθίστηκε ανοικτά των ακτών της Δουνκέρκης, στη Μάγχη, μετά τη σύγκρουσή του με σκάφος μεταφοράς κοντέινερς, δίχως ευτυχώς να υπάρξουν θύματα χάριν στην άμεση παρέμβαση της ακτοφυλακής. Η σύγκρουση σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε απόσταση 20 μιλίων βορείως της Δουνκέρκης, λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή.

    Είχαν άγιο

    Το νορβηγικό πλοίο βυθίστηκε, αλλά τα 24 μέλη του πληρώματός του-ο Νορβηγός πλοίαρχος, ένας Σουηδός αξιωματικός και 22 Φιλιππινέζοι ναυτικοί- σώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Δουνκέρκη.

    Το υπό σημαία Μπαχάμας σκάφος μεταφοράς κοντέινερς Kariba υπέστη σοβαρές ζημιές αλλά δεν χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί και συνέχισε την πορεία του προς το λιμάνι της Αμβέρσας.

    Η αξία των οχημάτων που μετέφερε το Τρικολόρ από το Ζεεμπρούκε του Βελγίου στο Σαουθάμπτον ανέρχεται σε 25 έως 31 εκατομμύρια ευρώ.

    [07] Γκουτζαράτ: Εκλογικός θρίαμβος Ινδουιστών

    15/12/2002 11:36:00 πμ

    Ο εθνικιστής υπουργός του κρατιδίου Γκουζαράτ και ηγέτης του Ινδουιστικού κόμματος Ναρέντρα Μόντι υποστήριξε ότι κέρδισε τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας εθνοσυνέλευσης. Το αντίπαλο κόμμα, το Κόμμα του Κογκρέσου, παραδέχθηκε την ήττα του, αφού πρώτα η καταμέτρηση των ψήφων έδειξε ότι το κόμμα του κ. Μόντι, το Μπαρατίγια Ζανάτα (BJP), συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι εκλογές στο Γκουζαράτ είχαν θεωρηθεί τεστ δοκιμασίας ανάμεσα σ' αυτούς που υποστηρίζουν το κοσμικό κράτος και σ' εκείνους που είναι υπέρμαχοι του Ινδουιστικού εθνικισμού.

    Ερχονται πολιτικές αλλαγές σε πανεθνικό επίπεδο

    Ο πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου είπε ότι το BJP κέρδισε τις εκλογές, επειδή κατάφερε να διχάσει τους Ινδουιστές και τους Μουσουλμάνους.

    Ο κ. Μόντι έχει επικριθεί για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την θρησκευτική βία στο κρατίδιο του Γκουζαράτ νωρίτερα φέτος που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι- οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι να χάσουν τη ζωή τους.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών στο Γκουζαράτ κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ινδία σε πανεθνικό επίπεδο.

    [08] Εκτός πολιτικής η Τανσού Τσιλέρ

    15/12/2002 11:17:00 πμ

    Η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποσύρεται από την πολιτική ζωή της χώρας και στη θέση της εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος του Ορθού Δρόμου ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μεμέτ Αγκάρ. "Αναλαμβάνω προσωπικά όλη την ευθύνη για την ήττα στις εκλογές και υποκλίνομαι μπροστά στην λαϊκή βούληση" δήλωσε η Τσιλέρ ενώπιον των μελών και των οπαδών του κόμματός της τονίζοντας ότι "ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού". Η Τσιλέρ αποσύρθηκε από την ηγεσία του κόμματός της-πρόεδρος του οποίου ήταν από το 1993, μετά την εκλογική ήττα στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αφού το κόμμα του Ορθού Δρόμου δεν ξεπέρασε το όριο του 10% για να εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή. Ο Μεμέτ Αγκάρ εξελέγη ως ανεξάρτητος βουλευτής στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, για να ενταχθεί στη συνέχεια στο κόμμα του Ορθού Δρόμου.

    [09] Δάνειο για Ολυμπιακά έργα;

    15/12/2002 10:56:00 πμ

    Δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones NewsWires, το οποίο επικαλείται κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (κατασκευή σταδίων, οδικών αρτηριών, υπηρεσίες ασφαλείας), ενώ τη συμφωνία υπέγραψε από την ελληνική πλευρά ο υφυπουργός οικονομικών Χρ. Πάχτας.

    Εξακόσια εκατ. δολάρια το κόστος για την ασφάλεια

    Η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνεται στο τηλεγράφημα, επιμένει πως το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων δεν πρόκειται να υπερβεί τον προϋπολογισμό των 4,4 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος για την ασφάλεια των Αγώνων εκτιμάται, σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα, πως θα ανέλθει στο ύψος ρεκόρ των 600 εκατ. δολαρίων.

    [10] Μουσείο Μαρίας Κάλλας

    15/12/2002 11:40:00 πμ

    Μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη και το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο Μαρίας Κάλλας, θα εγκαινιάσει την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος. Το μουσείο θα στεγάζεται σε αίθουσα της Τεχνόπολης όπου θα εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα, επιστολές και φωτογραφίες της Μαρίας Κάλλας, τα οποία αγόρασε σε δημοπρασία στο Παρίσι ο Δ. Αθηναίων το 2000. Η αίθουσα, έκτασης 300 τ.μ., έχει διαμορφωθεί ειδικά για τη στέγαση του μουσειακού χώρου, που θα λειτουργήσει πιλοτικά έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με τη φιλοδοξία να εμπλουτιστεί από δωρεές ή νέες αγορές κειμηλίων της αξέχαστης ντίβας.

    Πιλοτική λειτουργία έως τους Ολυμπιακούς του 2004

    Η αλληλογραφία της διάσημης υψιφώνου με τους συγγενείς της με μεγάλες προσωπικότητες της Λυρικής Τέχνης (όπως τον μαέστρο Τούλιο Σεραφίν και την Ισπανίδα δασκάλα της Ελβίρα ντε Ιντάλκο), η αγαπημένη της γούνα- δώρο του συζύγου της Μπατίστα Mενεγκίνι, ένα ζευγάρι γάντια του οίκου Hermes, η περούκα που τη μεταμόρφωνε σε "Μήδεια" στην ομώνυμη όπερα καθώς και περίπου 200 πρωτότυπες φωτογραφίες από την προσωπική της ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία είναι μερικά από τα εκθέματα.

    Οι επισκέπτες επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν ένα πλήρες αρχείο με τις ηχογραφήσεις της σε CD, καθώς και όλες τις σωζόμενες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές σκηνές της σε VHS και DVD.

    [11] Σε ένα χρόνο από σήμερα γαμπρός ο Ράσελ Κρόου

    15/12/2002 11:06:00 πμ

    Ο Νεοζηλανδός ηθοποιός Ράσελ Κρόου θα παντρευτεί του χρόνου την επί πολλά χρόνια σύντροφο του, τραγουδίστρια Ντανιέλ Σπένσερ, με την οποία αρραβωνιάστηκε κρυφά τον περασμένο Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του. Το ζευγάρι επιβεβαίωσε έτσι τις φήμες για επικείμενο γάμο που κυκλοφόρησαν στο βρετανικό τύπο όταν η 32χρονη Σπένσερ εθεάθη να φορά ένα δαχτυλίδι αρραβώνων αξίας περίπου 100.000 δολαρίων.

    Ενα love story με happy end

    Η εκπρόσωπος του Κρόου Γουέντι Ντέι, διευκρινίζει ότι ο γάμος δεν θα γίνει πριν από τα μέσα του επόμενου έτους.

    Ο 38χρονος ηθοποιός έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του σε ένα εστιατόριο του Σίδνεϊ, αφού προηγουμένως είχε τηλεφωνήσει στον πατέρα της, τον παρουσιαστή της τηλεόρασης Ντον Σπένσερ, για να τον ενημερώσει.

    Ο Κρόου γνωρίστηκε με την Σπένσερ, που είναι επίσης και ηθοποιός, στα γυρίσματα της ταινίας "The Crossing", το 1990.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 December 2002 - 9:51:24 UTC