Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη δικαιοσύνη ο επίδοξος δολοφόνος της Μπακογιάννη
  • [02] Θεσ/κη: 24ωρη απεργία των ιδιοκτητών ταξί
  • [03] Πρωτόπαπας: ''Εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές μαζί''
  • [04] Διαδήλωση στο Φάληρο εναντίον του τραμ
  • [05] Γιορτή της UNISEF για τα παιδιά
  • [06] Θεσ/κη: Επίθεση με γκαζάκια σε γραφείο του ΚΚΕ
  • [07] Καυστικά σχόλια για Ντενκτάς από Αγκυρα-κατεχόμενα
  • [08] Πέθανε ο ''σκληρός'' των Τσετσένων ανταρτών
  • [09] Μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας
  • [10] Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε ιρακινά εργοστάσια
  • [11] Γαλλικές ενισχύσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
  • [12] Α. Τσοχατζόπουλος: Καλή η πορεία της αγοράς
  • [13] Χριστοδουλάκης: Η Ελλάδα μια μεγαλομεσαία χώρα
  • [14] ''Περίπατος'' του Ολυμπιακού επί του Πανιωνίου
  • [15] Επιτέλους νίκη για την Παναχαϊκή
  • [16] Η Μίλαν επικεφαλής στο καμπιονάτο
  • [17] Δεύτερος ο Κακλαμανάκης στα Μιστράλ

    [01] Στη δικαιοσύνη ο επίδοξος δολοφόνος της Μπακογιάννη

    15/12/2002 5:06:00 μμ

    Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη βρίσκεται πλέον ο Γιώργος Σανδάλης, ο οποίος την Παρασκευή αποπειράθηκε να δολοφονήσει τη Ντόρα Μπακογιάννη. Ο δράστης της επίθεσης θα απολογηθεί αύριο στην ανακρίτρια. Στο μεταξύ, βελτιώνεται σταθερά η υγεία του οδηγού της κ. Μπακογιάννη, Γιώργου Λυμπερίου, που νοσηλεύεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στο Γενικό Κρατικό. Ο Λυμπερίου βρίσκεται εκτός κινδύνου, αλλά θα παραμείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς κυρίως λόγους μέχρι την Τετάρτη. Σήμερα, τη νεοεκλεγείσα δήμαρχο Αθηναίων επισκέφθηκαν ο πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Η κ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευδιάθετη και είναι σαφώς καλύτερα στην υγεία της.

    [02] Θεσ/κη: 24ωρη απεργία των ιδιοκτητών ταξί

    15/12/2002 3:13:00 μμ

    Ταλαιπωρία αναμένεται να υποστούν αύριο οι Θεσσαλονικείς, καθώς την πρώτη μέρα εφαρμογής του εορταστικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων διάλεξαν οι ιδιοκτήτες ταξί να πραγματοποιήσουν την 24ρη απεργία τους. Οι ιδιοκτήτες των ταξί προγραμματίζουν μάλιστα και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διεκδικώντας τη χρήση των λεωφορειολωρίδων για την γρηγορότερη και οικονομικότερη όπως ισχυρίζονται μετακίνηση του κοινού.

    ''Πάμε γρήγορα, πάμε φθηνά''

    Βασικό σύνθημα των απεργών οδηγών των ταξί είναι το "Πάμε γρήγορα, πάμε φθηνά", καθώς όπως υποστηρίζουν "το ταξί δεν θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα για να καλυφθούν οι ευθύνες των αρμοδίων για την έλλειψη βασικών υποδομών στην πόλη που δυσχεραίνουν τη μετακίνηση όλων".

    Η απεργία των ταξί αρχίζει στις 5 αύριο το πρωί.

    [03] Πρωτόπαπας: ''Εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές μαζί''

    15/12/2002 2:50:00 μμ

    Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα, εκτιμά ως χρήσιμο να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οι εθνικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, αν και διευκρινίζει ότι το δεύτερο θέμα αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει κινηθεί ως τώρα καμιά σχετική διαδικασία. Τέλος υπογραμμίζει ότι "ο Κώστας Σημίτης απολαμβάνει της εκτίμησης και εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και είναι το μεγάλο όπλο μας για να κερδίσουμε τις εκλογές του 2004 και να συνεχίσουμε την πορεία μας με την πρωθυπουργία του".

    Σχόλιο Ακη Τσοχατζόπουλου

    O Ακης Τσοχατζόπουλος σχολιάζοντας την πιθανότητα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών ταυτοχρόνως, παρατήρησε ότι ''υπάρχει, μία τεχνική δυσκολία. Κατ΄αρχήν οι Ευρωπαϊκές εκλογές δεν μετατίθενται. Επιπλέον, βάσει του Συντάγματος οι εθνικές εκλογές δεν μπορούν να μετατεθούν παρά μόνο σε ένα περιθώριο τριάντα ημερών. Επομένως το θεωρώ τεχνικά ανέφικτο. Εν πάσει περίπτωση, η φυσιολογική εξέλιξη είναι εκλογές μετά το τέλος της θητείας.''

    [04] Διαδήλωση στο Φάληρο εναντίον του τραμ

    15/12/2002 6:09:00 μμ

    Χιλιάδες κάτοικοι του Φαλήρου με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Διονύση Χατζηδάκη και τους οικολόγους διαδήλωσαν σήμερα για τέταρτη συνεχόμενη Κυριακή την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την καταστροφή της πόλης τους με αφορμή τα έργα για το τραμ. Οι Φαληριώτες έκλεισαν προειδοποιητικά για μία ώρα και τις δύο λωρίδες της Ποσειδώνος δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους σε περίπτωση που συνεχιστούν τα έργα της ΤΡΑΜ ΑΕ εις βάρος της πόλης τους.

    [05] Γιορτή της UNISEF για τα παιδιά

    15/12/2002 3:39:00 μμ

    Με τη μεγάλη διαπολιτισμική γιορτή στο κλειστό Γυμναστήριο Μετς, όπου συμμετείχαν περισσότερα των 250 παιδιών διάφορων εθνικοτήτων, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της UNISEF των οποίων βασικό μήνυμα είναι η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η ειρηνική συμβίωση για όλους. Στον σύντομο χαιρετισμό του προς τα παιδιά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Οργάνωσης Λάμπρος Κανελλόπουλος εξήγησε ότι αυτή η εκδήλωση αποτελεί ένδειξη αγάπης για όλα τα παιδιά του κόσμου μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει καμία διαφορά. Γιατί- όπως είπε- πρέπει όλοι να μάθουμε να συμβιώνουμε δίνοντας κάθε δυνατότητα για μια αρμονική κοινή πορεία. Αυτή η συνεργασία και η προστασία, συνέχισε, πρέπει να προωθηθούν με συγκεκριμένες πολιτικές, γιατί όλοι μας έχουμε ανάγκη την αίσθηση ασφάλειας.

    Μια ζεστή γιορτή για όλα τα παιδιά

    Ολα μαζί τα παιδιά από την Αλβανία, το Αφγανιστάν, το Ιρακ, το Ιράν, τις Φιλιππίνες, την Αργεντινή, την Αφρική, την Αν. Ευρώπη κ.α. παιδιά μεταναστών προσφύγων από σχολεία της Αθήνας, παιδιά των φαναριών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, διασκέδασαν με την καρδιά τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς.

    Ακόμa, τραγούδησαν και χόρεψαν εθνικούς χορούς, έπαιξαν ομαδικά παιγνίδια κα. Παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η UNISEF την Πέμπτη στην Πλ. Κλαθμώνος όπου θα τοποθετήσει και γιγάντιο κουμπαρά-Γη μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για την οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων της.

    Eπιτυχημένος ο τηλεμαραθώνιος για τα παιδιά-θύματα του AIDS

    Όπως δήλωσε ο κ. Κανελλόπουλος, φανερά ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κοινού στον τηλεμαραθώνιο της Οργάνωσης για τα παιδιά-θύματα του AIDS, το ποσό που συγκεντρώθηκε εκείνη την ημέρα ανερχόταν στις 865000 ευρώ, ενώ αναμένεται να προστεθεί ένα 20% ακόμη.

    O σχετικός λογαριασμός στην Εθνική είναι:169/480020-64.

    [06] Θεσ/κη: Επίθεση με γκαζάκια σε γραφείο του ΚΚΕ

    15/12/2002 3:03:00 μμ

    Επίθεση με γκαζάκια δέχτηκαν, τα ξημερώματα, τα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην Τριανδρία της Θεσσαλονίκης. Οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (τέσσερα γκαζάκια κι ένα δοχείο με εύφλεκτο υγρό που πυροδότησαν με αναπτήρα) στα εξωτερικά της τζαμαρίας των γραφείων, που στεγάζονται την οδό Μεσολογγίου 10 στην Τριανδρία. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 2.45 τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να σπάσουν οι υαλοπίνακες και να προκληθούν υλικές ζημιές στην πρόσοψη των γραφείων.

    Για άνανδρη επίθεση κάνει λόγο το ΚΚΕ

    Με ανακοίνωση της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την "άνανδρη επίθεση", υπογραμμίζοντας ότι "η φωνή του ΚΚΕ ενοχλεί και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2003 λειτουργούν μηχανισμοί στην κατεύθυνση του εκφοβισμού".

    Ανακρίσεις διενεργεί η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

    [07] Καυστικά σχόλια για Ντενκτάς από Αγκυρα-κατεχόμενα

    Τζένη Χαραλαμπίδου 15/12/2002 4:49:00 μμ

    Δριμύτατες επιθέσεις δέχεται ο Ραούφ Ντενκτάς για πρώτη φορά στην 40χρονη παραμονή του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και αυτές ερμηνεύονται ως αξίωση για παραγκωνισμό και απομάκρυνσή του. Οι επιθέσεις προέρχονται τόσο από τα κατεχόμενα, όσο και από την Αγκυρα, όπου ο Ραούφ Ντενκτάς βρίσκεται για λόγους υγείας. Με καυστικά σχόλια για την πολιτική που ακολούθησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο τουρκοκυπριακός και τουρκικός Τύπος θέτουν ανοιχτά ζήτημα απομάκρυνσής του από την ηγεσία.

    Οξύτατη κριτική με τη δύναμη της πένας τους

    Ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, Ικέρ Ισίνσου, σχολιάζει την αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς και γράφει ότι η Κοπεγχάγη ήταν το τέλος της πολιτικής ζωής του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα, προσθέτει ο αρθρογράφος, δεν θα τον κοιτάζει πια με τον φακό που τον έβλεπε πριν από την Κοπεγχάγη και όσοι τον υποστήριζαν θα αποσύρουν την υποστήριξή τους πλέον. Αυτό, γράφει η εφημερίδα, απέδειξε και η αυθόρμητη εκδήλωση των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα υπέρ της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Ντενκτάς μετά την Κοπεγχάγη, δεν έχει θέση στην πολιτική ζωή, αλλά εκτοπίστηκε.

    Ο Σενέρ Λεβέντ, σε άρθρο του στην Αφρίκα επικρίνει τη στάση του Ντενκτάς και απευθυνόμενος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα γράφει ότι "θα ήταν καλύτερα να υπόγραφε και να τον υποδεχθούμε ως ήρωα της ειρήνης στην Κύπρο, παρά να τον έχουμε ακόμα τρία χρόνια στο κεφάλι μας, να χειροκροτήσουμε τον άνθρωπο αυτό που μας κατάστρεψε". "Δεν πιστεύουμε", προσθέτει ο Λεβέντ, "ότι θα φέρει την ειρήνη, τώρα τέλειωσε και το όνειρο της Κοπεγχάγης".

    Εξάλλου, εκπρόσωπος της συντεχνίας Τουρκσέν κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι κατέστησε όμηρο την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Ο Πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ, δήλωσε ότι ο Ντενκτάς δεν μπορεί πλέον να παίρνει σωστές αποφάσεις και ότι πρέπει να καθαιρεθεί από τη θέση του.

    Με ''σκληρούς τίτλους'' σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος

    Ο Ερτάν Γκιουβέν, σε άρθρο του στη Ραντικάλ της Τουρκίας γράφει ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης της Τουρκίας επέστρεψε από την Κοπεγχάγη παίρνοντας το μάθημα ότι αν θέλει λύση στην Κύπρο, δεν αρκεί η καλή θέληση αλλά πρέπει να πεισθούν γι αυτό και οι στρατιωτικοί και η πολιτική γραφειοκρατία.

    Ο Ερτουγρούλ Εσκοτ, γράφοντας στη Χουριέτ σχολιάζει το πανό που κρατούσε ο Τουρκοκύπριος νέος στη προχθεσινή διαδήλωση που έγραφε "Εγώ δεν είμαι Τούρκος ούτε και Έλληνας, εγώ είμαι Κύπριος" και προσθέτει: "Αν ήμουνα στη θέση του νεαρού που διερωτάται ποιος με εμπόδισε να μπω σ' αυτόν τον όμορφο κόσμο (την Ευρώπη), θα έλεγα η Τουρκία και ο Ντενκτάς". Επίσης παραλληλίζει τον εαυτό του με το νεαρό και προσθέτει: "Εγώ γιατί δεν μπόρεσα να μπω σ' αυτόν τον όμορφο κόσμο λόγω της βόρειας Κύπρου και του Ντενκτάς".

    [08] Πέθανε ο ''σκληρός'' των Τσετσένων ανταρτών

    15/12/2002 2:53:00 μμ

    Ο Σαλμάν Ραντούγεφ, ένας από τους γνωστότερους και σκληρότερους ηγέτες των Τσετσένων ανταρτών, πέθανε σε φυλακή της Ρωσίας, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του ρωσικού σωφρονιστικού συστήματος στο Ιτάρ-Τας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ραντούγεφ πέθανε πριν 24 ώρες. Τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, αλλά αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα αίτια του θανάτου του διερευνώνται.

    Ο ''ανάλγητος'' της Ρωσίας

    Ο Ραντούγεφ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στην περιοχή του Περμ, δυτικά των Ουραλίων, μετά τη σύλληψή του από ομοσπονδιακά στρατεύματα στην Τσετσενία και την καταδίκη του τον Σεπτέμβριο του 2001, για δολοφονίες και συλλήψεις ομήρων.

    Ο Ραντούγεφ ηλικίας 35 ετών, ηγήθηκε επίθεσης στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν το 1996, συλλαμβάνοντας ως ομήρους εκατοντάδες ανθρώπους σε νοσοκομείο της περιοχής, πολλούς από τους οποίους χρησιμοποίησε ως ανθρώπινες ασπίδες. Στην επίθεση εκείνη που επικρίθηκε διεθνώς και του έδωσε τη φήμη του ανάλγητου, σκοτώθηκαν 78 άνθρωποι.

    Ο Ντουντάγεφ συνελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο του 2000 στην Τσετσενία και δικάστηκε στο Νταγκεστάν.

    Ηταν ο σημαντικότερος Τσετσένος αντάρτης που είχε πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

    [09] Μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας

    15/12/2002 12:01:00 μμ

    Στη Βενεζουέλα εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Καράκας για να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Χούγκο Τσάβεζ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης προερχόμενοι από πολλές περιοχές της χώρας. Ορισμένοι ανταποκριτές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο. Τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Τσάβεζ, οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας.

    Εκδηλη δυσαρέσκεια των πολιτών- άρνηση Τσάβεζ να παραιτηθεί

    Ο Χούγκο Τσάβεζ αρνείται να παραιτηθεί μολονότι συνεχίζεται η πανεθνική απεργία που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες.

    Την παραίτηση Τσάβεζ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών έχουν ζητήσει πρόσφατα και οι ΗΠΑ.

    Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στη Βενεζουέλα μεταδίδει ότι παρά την εντυπωσιακή πορεία διαμαρτυρίας και την έκδηλη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων, πολλοί εργάτες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πολιτική του πρόεδρου Χούγκο Τσάβεζ.

    [10] Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε ιρακινά εργοστάσια

    15/12/2002 5:54:00 μμ

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη σε εργοστάσιο της ιρακινής αμυντικής βιομηχανίας στα περίχωρα της Βαγδάτης πραγματοποίησε σήμερα ομάδα της διεθνούς υπηρεσίας ατομικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πολλές εγκαταστάσεις της εταιρίας αυτής έχουν σχέση με την κατασκευή κεφαλών των ιρακινών πυραύλων. Τουλάχιστον τέσσερις ομάδες εμπειρογνωμόνων της διεθνούς υπηρεσίας ατομικής ενέργειας και της επιτροπής ελέγχου επαλήθευσης και επιθεώρησης του Ιράκ εγκατέλειψαν το πρωί το αρχηγείο τους στη Βαγδάτη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιθεωρήσεις. Από την πλευρά του, το Ιράκ κάλεσε τον ΟΗΕ να σταματήσει τον ακήρυχτο πόλεμο των αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών, που περιπολούν στη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη νότια χώρα.

    ''Σπάει'' συμφωνία Ιράκ-Ρωσίας για τα πετρέλαια

    Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, σε επιστολή την οποία απέστειλε σήμερα προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, τονίζει ότι τα συμμαχικά αεροπλάνα, που έχουν τη βάση τους στο γειτονικό Κουβέιτ, παραβίασαν τον ιρακινό εναέριο χώρο 1.141 φορές από τις 9 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου.

    Εν τω μεταξύ, η Βαγδάτη αποφάσισε να ''σπάσει'' τη συμφωνία που είχε συνάψει με τη Ρωσία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στο νότιο Ιράκ, ωθούμενη από τη στήριξη που παρέσχε η Μόσχα στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    Ωστόσο, επίσημα το Ιράκ υποστηρίζει ότι κατήγγειλε τη συμφωνία εκμετάλλευσης ενός εκ των σημαντικότερων κοιτασμάτων πετρελαίου, αυτό της Δυτικής Κούρνα-2 στο νότιο Ιράκ, που υπεγράφη το 1997, με το επιχείρημα ότι "η Lukoil δεν έχει κάνει από τότε καμιά εργασία και καμιά επένδυση", όπως είπε ο ιρακινός πρεσβευτής Αμπάς Χαλάφ.

    Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία εξέφρασε επισήμως τη λύπη της για την απόφαση του Ιράκ να καταγγείλει πετρελαϊκό συμβόλαιο και εξέφρασε την ευχή ότι η διαφορά θα λυθεί δια της οδού των διαπραγματεύσεων.

    "Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή τη χειρονομία διαφορετικά παρά μόνον ως αντίθετη με τον φιλικό χαρακτήρα των ρωσο-ιρακινών σχέσεων και με το μέγεθος της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς", αναφέρει το ανακοινωθέν του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [11] Γαλλικές ενισχύσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού

    15/12/2002 12:01:00 μμ

    Γάλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι πρώτες γαλλικές ενισχύσεις έχουν φθάσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι 150 αλεξιπτωτιστές από την Κορσική αφίχθησαν αεροπορικώς στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν. Οι αλεξιπτωτιστές αυτοί θα ενισχύσουν δύναμη 1.000 και πλέον Γάλλων στρατιωτών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

    Με εντολή να παρέμβουν στις συγκρούσεις μεταξύ στρατού-ανταρτών

    Η γαλλική δύναμη έχει την εντολή να παρέμβει στις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ανταρτών, ώστε να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση της χώρας, όπως ανέφερε Γάλλος εκπρόσωπος.

    Τα Ηνωμένη Εθνη προετοιμάζουν σχέδια για τη μεταφορά εκατομμυρίων προσφύγων σε περίπτωση εντατικοποίησης των συγκρούσεων.

    [12] Α. Τσοχατζόπουλος: Καλή η πορεία της αγοράς

    15/12/2002 4:58:00 μμ

    Αισιόδοξος για μεγαλύτερη πτώση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το Νοέμβριο, εμφανίστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος μετά τα εγκαίνια της Χριστουγεννιάτικης υπαίθριας αγοράς που διοργάνωσε η Ένωση Πωλητών, Εμπόρων και Βιοτεχνών Βόρειας Ελλάδας. Ο Υπουργός Ανάπτυξης από την αγορά της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι "βρισκόμαστε σε περίοδο ομαλοποίησης" και εκτίμησε ότι εάν δεν υπάρξει κακοκαιρία οι πολίτες θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και να γεμίσουν το εορταστικό τραπέζι τους.

    [13] Χριστοδουλάκης: Η Ελλάδα μια μεγαλομεσαία χώρα

    15/12/2002 2:55:00 μμ

    "Στο νέο σχήμα των "25" η Ελλάδα θα γίνει μια μεγαλομεσαία χώρα, με πιο ισχυρή επιρροή στη λειτουργία και την διαδικασία των αποφάσεων" δηλώνει σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος στην διεύρυνση της ΕΕ, που αποφασίσθηκε κατά την Σύνοδο Κορυφής της Κοπενχάγης. "Σε συνδυασμό με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ο ελληνισμός γίνεται πλέον πιο υπολογίσιμη οικονομικά και θεσμικά δύναμη" είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός.

    Στόχοι και μεταρρυθμίσεις του προϋπολογισμού 2003

    Αναφορικά, εξ άλλου, με τους άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2003 υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2003:

    α) κατοχυρώνει δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό

    β) θέτει τρεις μεγάλους στόχους, που είναι:

    η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η περιφερειακή σύγκλιση.

    [14] ''Περίπατος'' του Ολυμπιακού επί του Πανιωνίου

    15/12/2002 7:20:00 μμ

    Την μοναξιά της κορυφής, έστω και προσωρινά, απολαμβάνει ο Ολυμπιακός, που επιβλήθηκε άνετα με 3-0 του Πανιωνίου. Η ομάδα του Κάτανετς με συνοπτικές διαδικασίες στο πρώτο ημίχρονο κατάφερε μέσα σε 10 λεπτά (Τζιοβάνι 12' και Γιανακόπουλος 22'), να πετύχει δύο τέρματα και να καθαρίσει τον αγώνα. Το δεύτερο ημίχρονο είχε, πλέον, τυπικό χαρακτήρα. Ο Αλεξανδρής, που είχε μπει ως αλλαγή, τριπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του στο 82'.

    Στο μηδέν έμειναν Ξάνθη και ΠΑΟ

    Με "λευκή" ισοπαλία έληξε η αναμέτρηση ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Παναθηναϊκό, σε ένα αγώνα που δεν διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες ποιότητας.

    Λίγες ήταν οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν μπροστά στις δύο εστίες.

    Την επανεμφάνισή του με τους "πράσινους" έκανε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, που ωστόσο δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την μετριότητα της υπόλοιπης ομάδας.

    Τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής

    ΟΦΗ-Αιγάλεω 2-2

    Παναχαϊκή-Ακράτητος 2-0

    Καλλιθέα-Γιάννινα 2-2

    Ιωνικός-Προοδευτική 0-1

    Ξάνθη-Παναθηναϊκός 0-0

    Ολυμπιακός-Πανιώνιος 3-0

    Αρης-ΠΑΟΚ Εναρξη 19.00

    Ηρακλής-ΑΕΚ 16/12

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Ολυμπιακός 23

    ΠΑΟΚ (11αγ.) 21

    Παναθηναϊκός 20

    Ηρακλής (11αγ.) 18

    Αρης (11αγ.) 18

    Προοδευτική 17

    Ξάνθη 16

    ΑΕΚ (11αγ.) 15

    Πανιώνιος 15

    Αιγάλεω 13

    ΟΦΗ 11

    Καλλιθέα 11

    Ιωνικός 10

    Ακράτητος 8

    Γιάννινα 7

    Παναχαϊκή 4

    [15] Επιτέλους νίκη για την Παναχαϊκή

    15/12/2002 5:36:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Την πρώτη της νίκη στο φετινό πρωτάθλημα πέτυχε σήμερα η ουραγός Παναχαϊκή. Οι Πατρινοί κέρδισαν με 2-0 τον Ακράτητο, βάζοντας με αυτό τον τρόπο το πρώτο λιθαράκι στην προσπάθεια που κάνουν για να προλάβουν το "τρένο" της παραμονής στην κατηγορία. Τα δύο γκολ της Παναχαϊκής πέτυχε ο Μορίνι στο 51' και στο 56'. Ο Πας Γιάννινα, αν και βρέθηκε δύο φορές μπροστά στο σκορ, δεν κατάφερε να φύγει με τους τρεις βαθμούς της νίκης με αντίπαλο την Καλλιθέα. Ο "Αγιαξ της Ηπείρου" απέσπασε ισοπαλία με 2-2 από την Καλλιθέα, στην επιστροφή του Νίκου Αναστόπουλου, μετά από 40 ημέρες στο "Ελ Πάσο". Τα δύο τέρματα για τα Γιάννενα πέτυχε ο Σάριτς στο 15' και στο 41', ενώ για την Καλλιθέα ο Γκέκας στο 22' και ο Κόλα στο 54'.

    [16] Η Μίλαν επικεφαλής στο καμπιονάτο

    15/12/2002 6:20:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Στην κορυφή του καμπιονάτο, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα του βραδινού ντέρμπι της Γιουβέντους με την Λάτσιο, παρέμεινε η Μίλαν, που επικράτησε με 2-1 εκτός έδρας επί της Κόμο. Δύσκολη νίκη πέτυχε και η Ιντερ που νίκησε στο Μιλάνο την Αταλάντα με 1-0, ενώ μετά από αρκετό καιρό, η Τορίνο πήρε βαθμό, καθώς απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Ουντινέζε. Τέλος, η Ρόμα δείχνει να συνέρχεται αφού νίκησε άνετα την Ρετζίνα με 3-0.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα

    Πιατσέντζα-Κίεβο 0-3

    Μπολόνια-Πάρμα 2-1

    Μπρέσια-Περούτζια 3-1

    Κόμο-Μίλαν 1-2

    Εμπολι-Μόντενα 1-0

    Ιντερ-Αταλάντα 1-0

    Γιουβέντους-Λάτσιο 15/12

    Ρόμα-Ρετζίνα 3-0

    Ουντινέζε-Τορίνο 1-1

    Βαθμολογία

    Μίλαν 32

    Ιντερ 30

    Λάτσιο 28-13αγ

    Γιουβέντους 26-13αγ

    Κιέβο 26

    Μπολόνια 26

    Πάρμα 22

    [17] Δεύτερος ο Κακλαμανάκης στα Μιστράλ

    15/12/2002 4:25:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος Μιστράλ, το οποίο διεξάγεται στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, βρίσκεται πλέον ο Νίκος Κακλαμανάκης. Μετά το τέλος της 9ης ιστιοδρομίας, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης έχει 41 βαθμούς ποινής, καθώς στις δύο τελευταίες ιστιοδρομίες κατέλαβε την όγδοη και την δεύτερη θέση, αντίστοιχα. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Ισραηλινός Γκαλ Φρίντμαν με 32 βαθμούς ποινής, ενώ τρίτος είναι ο Βραζιλιάνος Ρικάρντο Σάντος.

    Οι πρώτοι πέντε της κατάταξης στις μέχρι τώρα ιστιοδρομίες

    ΑΝΔΡΕΣ

    1. Γκαλ Φρίντμαν (Ισραήλ) 32β.π.

    2. Νίκος Κακλαμανάκης 41β.π.

    3. Ρικάρντο Σάντος (Βραζιλία) 51β.π.

    4. Ζουλιέν Μποντέμπ (Γαλλία) 58β.π.

    5. Μάρκος Γκαλβαν (Αργεντινή) 60β.π.

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    1. Μπάρμπαρα Κένταλ (Νέα Ζηλανδία) 19β.π.

    2. Φοστίν Μερέ (Γαλλία) 29β.π.

    3. Λιζ Βιντάλ (Γαλλία) 38,5β.π.

    4. Αλεσάντρα Σενσίνι (Ιταλία) 39β.π.

    5. Νατάσα Στάρτζες (Μ. Βρετανία) 61β.π.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 December 2002 - 17:58:54 UTC