Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό: Ανεβάζει τόνους η Αγκυρα
  • [02] Το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας
  • [03] Κακοκαιρία από απόψε σε όλη την Ελλάδα
  • [04] Νέες ανακρίσεις για κατάρρευση πολυκατοικίας από σεισμό
  • [05] ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά στελέχους της Χαμάς
  • [06] Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό
  • [07] Προβάδισμα ΠΑΟ για πρόκριση στο κύπελλο
  • [08] Νίκη του Ολυμπιακού επί της Ούλκερ
  • [09] Μπάσκετ: Νίκη του ΠΑΟ επί της Ζαλγκίρις Κάουνας
  • [10] Νέα μέθοδος θεραπείας καρκίνου του ήπατος

    [01] Κυπριακό: Ανεβάζει τόνους η Αγκυρα

    18/12/2002 11:40:00 μμ

    Υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων τάσσεται τελικά η Αγκυρα παρά το γεγονός ότι ανεβάζει τους τόνους χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις κατά της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου. Ταυτόχρονα εκφράζει την υποστήριξή της στον Ραούφ Ντενκτάς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζεται "απαράδεκτο από νομική και πολιτική άποψη" το σημείο των Συμπερασμάτων της Προεδρίας στην Κοπεγχάγη που αφορά την Κύπρο, ενώ επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Παπανδρέου: '' Η ένταξη της Κύπρου η καλύτερη απάντηση'

    Σχολιάζοντας από τις Βρυξέλλες την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε ότι έχει τεθεί και παλαιότερα αυτό το ζήτημα και έχει απορριφθεί από έγκριτους νομικούς κύκλους, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Νομίζω, τόνισε, ότι η ουσιαστική απάντηση είναι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στην απόφαση της Κοπεγχάγης για την Τουρκία, ο κ.Παπανδρέου είπε ότι δίνεται μια ξεκάθαρη ευκαιρία στη χώρα για να γίνει μέλος της ΕΕ, η οποία όμως εξαρτάται από τη στάση της ως προς τη συμμόρφωση με τα πολιτικά κριτήρια.

    Την έκπληξη του για την ανακοίνωση της Αγκυρας εξέφρασε απο τη Λευκωσία ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Φερχόϊγκεν: ''Η ένταξη δεν σημαίνει λύση''

    Εν τω μεταξύ, ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόϊγκεν, δηλώσεις του οποίου νωρίτερα είχαν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα για την ένταξη της Μεγαλονήσου, προέβη σε διευκρινιστική τοποθέτηση, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατηφόρη.

    Ο κ.Φερχόιγκεν τονίζει ότι, κακώς αποδόθηκε σε εκείνον ότι συνέδεσε την ένταξη της Κύπρου με τη λύση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι το θέμα του δημοψηφίσματος στις δύο κοινότητες δεν αφορά την ένταξη.

    Οι νέες δηλώσεις Φερχόϊγκεν προκάλεσαν την επίθεση του κ.Κατηφόρη εναντίον του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος είχε υποβάλλει σχετικό ερώτημα στον κοινοτικό επίτροπο.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Αλαβάνο για μικροπολιτική εκμετάλλευση και για υποβολή προβοκατόρικων ερωτήσεων, προκειμένου να αμαυρώσει μία μεγάλη εθνική επιτυχία.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει πως σε καμία περίπτωση η λύση δεν συνδέεται με την ένταξη, ενώ από πλευράς ΝΔ ο Θοδωρής Ρουσσόπυλος είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να δώσει σαφείς εξηγήσεις.

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι παραβιάσεις στο Αιγαίο

    Η Τουρκία συνεχίζοντας πάντως τη προκλητική στάση της στο Αιγαίο, προέβη σήμερα σε οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε μια παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου, από ισάριθμους σχηματισμούς αεροσκαφών. Τα είκοσι τουρκικά αεροσκάφη εκ των οποίων πέντε ήταν οπλισμένα, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά ενώ σε πέντε περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    Ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προκλητικές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ επεσήμανε και πάλι την ύπαρξη ασταθούς ισορροπίας μεταξύ της στρατιωτικής και της νέας πολιτικής ηγεσίας στη γείτονα.

    Ο κ. Παπαντωνίου, επισήμανε επίσης τον κίνδυνο ατυχημάτων που εγκυμονεί η επανάληψη αυτών των παραβιάσεων, τονίζοντας ότι πρέπει τόσο οι Ελληνες όσο και οι τούρκοι πιλότοι, να είναι πολύ προσεκτικοί.

    [02] Το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας

    18/12/2002 9:33:00 μμ

    Επίσημη πρεμιέρα της ελληνικής προεδρίας έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες. Στην κατάμεστη αίθουσα Tύπου του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Eξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης παρουσίασαν μετά την Αθήνα και στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Αναφερόμενος στο μήνυμα της ελληνικής προεδρίας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στόχος είναι η προώθηση μιας κοινότητας αξιών που θα αναγνωρίζει το δικαίωμα του πολιτών στην ασφάλεια, τη δημοκρατία και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

    Παπανδρέου:''Το θέμα ένταξης της Κύπρου έχει κλείσει''

    Για τη διεύρυνση, που όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, ενώ στόχος είναι η διασφάλιση του χρονοδιαγράμματος για την ένταξη των 10 χωρών σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, έτσι ώστε στις 16 Απριλίου να υπογραφεί στην Αθήνα η συνθήκη προσχώρησης τους.

    Ειδικότερα για την ένταξη της Κύπρου ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "το θέμα έχει κλείσει" με την απόφαση της Συνόδου Kορυφής και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ώστε να υπάρξει σύντομα λύση στο πολιτικό ζήτημα και να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της Κοπεγχάγης για την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δίνεται μια ξεκάθαρη ευκαιρία στη χώρα αυτή για να γίνει μέλος της ΕΕ, η οποία όμως εξαρτάται από τη στάσή της ως προς τη συμμόρφωσή της με τα πολιτικά κριτήρια.

    Επίσης, υπογράμμισε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, ότι η Κύπρος θα γίνει μέλος της ΕΕ και ότι τόσο η Τουρκία όπως άλλωστε και οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ, διαμορφώνουν μια δυναμική, την οποία θα πρέπει να διατηρήσουμε για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Ακόμη, υπενθύμισε ότι για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της νέας ενισχυμένης προενταξιακής στρατηγικής και ότι έχει τεθεί το 2007 ως ημερομηνία- στόχος για την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στο σήμα της προεδρίας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το χελιδόνι, ως προπομπός της Ανοιξης, συμβολίζει την αναγέννηση, τη νέα εποχή, την ελπίδα και την αισιοδοξία για το κοινό μας μέλλον και ταυτόχρονα εκφράζει το αίτημα για ελευθερία στη διακίνηση ανθρώπων και ιδεών για ειρήνη.

    Γιαννίτσης: Εμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, αναφέρθηκε στις υπόλοιπες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, τονίζοντας ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας για την κοινωνική Ευρώπη σε μια πολιτική και οικονομική συγκυρία με προβλήματα, όπως είναι η οικονομική ύφεση, που διανύουμε, αλλά και ευκαιρίες.

    Ακόμη, η ελληνική προεδρία θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση μιας πολιτικής για τη μετανάστευση, το άσυλο, τον έλεγχο των συνόρων και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Σε ότι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ που αποτελούν μια άλλη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι θα δοθεί έμφαση στις σχέσεις με τη Ρωσία, τα Βαλκάνια, τις τρίτες μεσογειακές χώρες και το Ιράκ.

    Πέμπτη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρία, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννίτσης, θα είναι οι προτάσεις της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης που θα πρέπει να υποβληθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, χαριτολογώντας ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι για να είναι επιτυχής μια προεδρία απαιτούνται τρεις παράγοντες:

    Η καλή προετοιμασία της προεδρίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η ωριμότητα για τη λήψη απόφασης των θεμάτων που συζητούνται, αλλά και η τύχη.

    [03] Κακοκαιρία από απόψε σε όλη την Ελλάδα

    18/12/2002 7:28:00 μμ

    Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από απόψε με βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιόνια, σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Βροχές θα πέσουν αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια, ενώ, μέσα στη νύχτα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Την Παρασκευή χιόνια θα πέσουν στα βουνά γύρω από την Αττική, ενώ ο υδράργυρος θα βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Από το Σάββατο αναμένεται βελτίωση του καιρού και σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα συνεχιστεί και την Κυριακή. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της ΕΜΥ τις ημέρες των Χριστουγέννων θα έχουμε χειμωνιάτικο σκηνικό.

    Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο-Θερμοκηπίου αλλάζουν τις ισορροπίες

    Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στα έτη 2002 και 1998 καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο.

    Οπως επισημαίνει ο Οργανισμός, εννέα από τα δέκα πιο θερμά έτη από το 1860 ήταν της δεκαετίας του '90, γεγονός που επιβεβαιώνει τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Στη χώρα μας τα φαινόμενα μπορεί να είναι έντονα, αλλά σε καμιά περίπτωση ακραία, όπως συμβαίνει στην Αμερική, όπου το φαινόμενο Ελ Νίνιο ξαναχτυπά. Μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το φαινόμενο θα εξαπλωθεί την Ανοιξη περισσότερο στις νότιες και δυτικές πολιτείες με βροχή, ενώ δεν θα λείψει η ξηρασία στο κέντρο και οι παγοθύελλες στα ανατολικά.

    [04] Νέες ανακρίσεις για κατάρρευση πολυκατοικίας από σεισμό

    18/12/2002 8:11:00 μμ

    Νέο κύκλο ανακρίσεων για την υπόθεση της κατάρρευσης της πολυκατοικίας της οδού Ψυχάρη στη Μεταμόρφωση, όπου βρήκαν το θάνατο 16 άνθρωποι στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 διατάσσει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών.

    Με το βούλευμα κρίνεται ότι η ημερομηνία παραγραφής των αξιόποινων πράξεων αρχίζει από την ημέρα επέλευσης του ζημιογόνου αποτελέσματος και όχι από την ημέρα κατασκευής του κτίσματος. Επίσης, διατάσσεται να κληθούν εκ νέου σε απολογία ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Καραγιάννης και ο εργολάβος Γ. Καλογερόπουλος για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και της σωματικής βλάβης κατά συρροή, καθώς κρίνεται ότι σε βάρος τους προκύπτουν αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής. Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε αποφανθεί ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν λόγω παραγραφής των αδικημάτων τους

    [05] ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά στελέχους της Χαμάς

    18/12/2002 8:00:00 μμ

    Αξιωματικοί των ΗΠΑ σχεδιάζουν να απαγγείλουν κατηγορίες εις βάρος ενός υψηλά ιστάμενου στελέχους της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, της συζύγου του και σε πέντε υπαλλήλους μιας εταιρείας υπολογιστών στο Τέξας, για την παραβίαση νόμου που απαγορεύει τις οικονομικές συναλλαγές με τρομοκράτες. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι κατηγορίες θα βαρύνουν τον Μουσά Αμπού Μαρτζούκ, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης που δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ, τη γυναίκα του, τον αντιπρόεδρο της εταιρείας INFOCOM Corp, και τα τέσσερα αδέλφια του, τα οποία εργάζονται στην ίδια εταιρεία. Αξιωματούχοι λένε ότι οι κατηγορίες αφορούν παράνομες εξαγωγές, ψευδείς εκθέσεις, συνωμοσία και "ξέπλυμα" χρήματος. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γκασάν Ελασί, υπήρξε επίσης πρόεδρος του οργανισμού "Holy Land Foundation for Relief and Development", το μεγαλύτερο μουσουλμανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στις ΗΠΑ, το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έκλεισε το 2001, αφού κατηγορήθηκε για ανάμειξη με τρομοκρατικές ενέργειες.

    [06] Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό

    18/12/2002 10:50:00 μμ

    Με σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη και του εισηγητή της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2003 που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Χριστοδουλάκης απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ, που είχε επικαλεστεί δηλώσεις του κοινοτικού επίτροπου Πέδρο Σόλμπες για την πορεία της οικονομίας, είπε ότι πρόκειται για ασύστολα ψεύδη, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι ο διεθνής οίκος Μούντις την επόμενη ημέρα αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

    Χριστοδουλάκης: ''Ανυπόστατα τα στοίχεια για την ελληνική οικονομία''

    Πρόκειται, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, για ανυπόστατα και ανεδαφικά στοιχεία περί της πορείας της ελληνικής οικονομίας και σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είπε ότι πρόκειται για πρόχειρες λαϊκίστικες προτάσεις που αν εφαρμοστούν το εισόδημα όλων θα είναι ελάχιστο και κανενός εγγυημένο.

    Απαντώντας κ. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι ο κ. Χριστοδουλάκης, έσπευσε απόψε - λόγω κεκτημένης ταχύτητας - να αλλοιώσει και να διαστρέψει τα όσα επικαλέσθηκε.

    "Υπογράμμισα ότι οι κ.κ. Πρόντι και Σόλμπες, τόνισαν ότι τα κριτήρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας (δημόσιο χρέος, ελλείμματα κλπ) θα γίνουν αυστηρότερα. Γεγονός, που ο Διεθνής τύπος ερμήνευσε σαν "καμπανάκι κινδύνου" για οικονομίες, όπως της Ελλάδας και της Ιταλίας οι οποίες παρουσιάζουν υψηλό δημόσιο χρέος. Για το λόγο αυτό ο κ. Χριστοδουλάκης καλό θα ήταν πρώτα να ακούει με προσοχή τα όσα λέγονται", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Μαντέλης: ''Αναπτυξιακός ο προυπολογσμός''

    Νωρίτερα ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας Αν. Μαντέλης τόνισε ότι, "παρά τη δυσμενή διεθνή κατάσταση ο προϋπολογισμός του 2003 χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και τη διευρυνόμενη κοινωνική συνοχή".

    Σε όλες τις κρίσιμες πολιτικές και οικονομικές επιλογές της, συνέχισε ο κ. Μαντέλης, "η κυβέρνηση πέτυχε πλήρως τους στόχους της, όχι περιστασιακά ή στιγμιαία, αλλά με διάρκεια, σταθερότητα και συνέχεια" και ως παραδείγματα έφερε το ρυθμό ανάπτυξης, που αυξήθηκε από το -0,6% στο +3,8%, τον πληθωρισμό που μειώθηκε από το 14,2% στο 2,5% και το έλλειμμα που μειώθηκε από το 13,6% στο 0,9%.

    Ο κ. Μαντέλης επετέθη στη ΝΔ για τον τρόπο με τον οποίο συγκρίνει τα στοιχεία της διακυβέρνησης Καραμανλή - Μητσοτάκη με τα αντίστοιχα στοιχεία επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία του ΟΟΣΑ βάσει των οποίων "οι επιδόσεις στην ελληνική οικονομία ήταν αξιοσημείωτες".

    Για τη φορολογική μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση είπε ότι έχει έντονα αναδιανεμητικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, με μέτρα όπως η μείωση των βαρών των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, η καθιέρωση ευρέων φορολογικών απαλλαγών, η κατάργηση των κριτηρίων διαβίωσης αυτοκινήτου και ιδιοκατοίκησης κλπ.

    Τέλος, ο κ. Μαντέλης αντέκρουσε όσους χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό ως αντιαναπτυξιακό ή προεκλογικό καθώς, όπως είπε, θεμελιώνει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη, δίδει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην κοινωνική ασφάλιση και ότι δεν δίνει μεγαλύτερες αυξήσεις στο δημόσιο τομέα από όσες αντέχει η οικονομία.

    Απορρίπτει η αντιπολίτευση

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό πλαστό, αντιαναπτυξιακό, ανειλικρινή που δεν προωθεί την κοινωνική σύγκλιση η οποία όπως είπε με τους ρυθμούς της κυβέρνησης θα επιτευχθεί σε 80 χρόνια. Η πολιτική Σημίτη, υποστήριξε, εντείνει τις περιφερειακές ανισότητες, οδηγεί τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση και ερημώνει την περιφέρεια.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, ξεδίπλωσε στην ομιλία του, το σύνολο των επιχειρημάτων που έχει επικαλεστεί κατά καιρούς η αξιωματική αντιπολίτευση, προτάσσοντας τις "κίτρινες κάρτες" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ολυμπιακή, το ασφαλιστικό σύστημα, τον ΟΑΕΔ και το δημόσιο χρέος.

    Τέλος, για τις φοροαπαλλαγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι έχουν πενιχρά αποτελέσματα. Επαίνεσε το κυβερνητικό μέτρο της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στη μεταβίβαση των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι "αποτελεί ακραία κοινωνική αδικία να περιορίζετε μόνον στις επιχειρήσεις".

    Για το ΚΚΕ ο εισηγητής του Αγγελος Τζέκης είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι σταθερά προσανατολισμένος στην υλοποίηση μιας περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας.

    Ο εισηγητής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός παρά το άρμα προεκλογικών παροχών που τον διαπερνά, έχει βαθιά αντικοινωνικά χαρακτηριστικά και δεν διαθέτει αναπτυξιακή πνοή.

    Η σημερινή συνεδρίαση θα διαρκέσει μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα και θα συνεχιστεί αύριο.

    [07] Προβάδισμα ΠΑΟ για πρόκριση στο κύπελλο

    18/12/2002 9:35:00 μμ

    Σημαντικό βήμα για την πρόκριση του στα προημιτελικά της διοργάνωσης του κυπέλλου έκανε σήμερα ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Σέρτζιο Μαρκαριάν, αν και με πολλές αλλαγές επικράτησε εκτός έδρας του Ακράτητου με 1-0. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Ολισαντέμπε στο 46΄.

    [08] Νίκη του Ολυμπιακού επί της Ούλκερ

    18/12/2002 9:26:00 μμ

    Ο Ολυμπιακός πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη νίκη του στην Ευρωλίγκα, καθώς επιβλήθηκε μέσα στο "Αμπντί Ιμπεκτσί" της Κωνσταντινούπολης της Ούλκερ με 82-65 (ημίχρονο 43-33), σε αγώνα για την 9η ημέρα. Μάλιστα, οι "ερυθρόολευκοι" κάλυψαν και το -6 του πρώτου αγώνα κι έτσι έχουν, πλέον, πολλές πιθανότητες για τη δεύτερη θέση του Γ' ομίλου.

    [09] Μπάσκετ: Νίκη του ΠΑΟ επί της Ζαλγκίρις Κάουνας

    18/12/2002 10:54:00 μμ

    Αν και αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες απ΄ ό,τι περίμενε, ο Παναθηναϊκός επικράτησε απόψε στο κλειστό του Σπόρτιγκ της Ζαλγκίρις Κάουνας με 98-84 (ημίχρονο 42-41) σε αγώνα για την 9η ημέρα της ευρωλίγκα. Ετσι, οι πρωταθλητές Ευρώπης παραμένουν στο κυνήγι της πρώτης θέσης στον Β΄ Ομιλος της διοργάνωσης.

    [10] Νέα μέθοδος θεραπείας καρκίνου του ήπατος

    18/12/2002 9:03:00 μμ

    Ιταλοί επιστήμονες εφάρμοσαν μια νέα μέθοδο θεραπείας καρκίνου του ήπατος, αφαιρώντας το όργανο από το σώμα, προχωρώντας στην ακτινοβολία και επανατοποθετώντας το μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ο 48χρονος ασθενής που είναι ο πρώτος, στον οποίο εφαρμόστηκε αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος στο νοσοκομείο Σαν Ματέο στην Πάβια, δεν έχει εμφανίσει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας ένα χρόνο μετά την επέμβαση που διήρκεσε 21 ώρες. Ο άντρας αυτός είχε περισσότερους από 14 όγκους στο ήπαρ.

    Δίνει ελπίδες η ''Ταορμίνα''

    "Η εκτός σώματος θεραπεία παρέχει τη δυνατότητα στους γιατρούς να δίνουν μεγαλύτερες δόσεις ακτινοβολίας σε διασκορπισμένους όγκους, χωρίς να επηρεάζει τα άλλα όργανα'', επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό ''New Scientist''.

    Ο χειρουργός Αρις Ζόντα και ο φυσικός Τάτσιο Πινέλι από το Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας, που συντόνισαν την όλη διαδικασία, περιμένουν έγκριση για να εφαρμόσουν τη μέθοδό τους και σε άλλους έξι καρκινοπαθείς. Ο πρώτος ασθενής είχε αρχικά εμφανίσει καρκίνο στο παχύ έντερο και αργότερα στο ήπαρ. Ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε στη χημειοθεραπεία και οι όγκοι ήταν τόσο διασκορπισμένοι που η συμβατική ακτινοβολία θα κατέστρεφε το ήπαρ.

    Οι δύο επιστήμονες αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη θεραπεία με νετρόνιο του βορίου, η οποία εφαρμόζεται από το 1987, αλλά είναι γνωστή από την δεκαετία του '50.

    Στη θεραπεία αυτή χορηγείται στον ασθενή σε ενέσιμη μορφή ένα υγρό που περιέχει άτομα βορίου και μετά χρησιμοποιείται μια χαμηλής έντασης ακτίνα νετρονίων που διασπά το βόριο με αποτέλεσμα να σκοτώνονται τα καρκινικά κύτταρα. Ομως στη θεραπεία αυτή απαιτείται και η ίδια δόση νετρονίων για να καλύψει όλο το όργανο και υπάρχει περίπτωση τα οστά να εμποδίσουν την ακτίνα να φτάσει στο σωστό σημείο, για το λόγο αυτό οι χειρουργοί αφαιρούν το όργανο και μετά το επανατοποθετούν.

    ''Αφαιρώντας το όργανο, μπορούμε να χορηγήσουμε μια μεγαλύτερη και ομοιόμορφη δόση, κάτι που δεν είναι δυνατόν να γινει όταν το ήπαρ βρίσκεται μέσα στο σώμα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τον ασθενή'', τονίζει ο Πινέλι στο περιοδικό.

    Η επιτυχημένη αυτή μέθοδος, που ονομάζεται "Ταορμίνα", δίνει ελπίδες σε πολλούς καρκινοπαθείς, όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο σε ασθενείς που ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε ένα μόνο όργανο και είναι αρκετά δυνατοί ώστε να αντέξουν την πολύωρη χειρουργική επέμβαση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 December 2002 - 22:05:46 UTC