Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή η στάση της Τουρκίας για το Κυπριακό
  • [02] Εύβοια: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών
  • [03] Πέφτει ο υδράργυρος σε ολόκληρη την χώρα
  • [04] Μειωμένη ακόμη η κίνηση στην αγορά
  • [05] Στην κυκλοφορία η παρακαμπτήριος της Πάτρας
  • [06] Συνάντηση Αποστολίδη-Μπούτσκοφσκι
  • [07] ''Ναι'' στο κυνήγι με περιορισμούς
  • [08] Κανονικά τα δρομολόγια στο Ρίο-Αντίρριο
  • [09] Εύβοια: Έρευνες για εντοπισμό λαθρομεταναστών
  • [10] Αναμένοντας την πρώτη έκθεση των επιθεωρητών
  • [11] Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στη Ινδία
  • [12] Ισραήλ: Κατεδάφιση κατοικίας Παλαιστίνιου καμικάζι
  • [13] Βραζιλία: Νέος απολογισμός νεκρών
  • [14] ΗΠΑ: Προσχέδιο αποστολής στρατευμάτων στον Περσικό Κόλπο
  • [15] Κίνα: Σύγκρουση πλοίων με 11 νεκρούς
  • [16] Απαντήσεις Πούτιν μέσω τηλεοπτικής εκπομπής
  • [17] Εντονοι διαξιφισμοί στη Βουλή
  • [18] Εκδοση νέων ομολόγων εξετάζει το υπ. Οικονομίας
  • [19] Σύνταξη χηρείας από το δημόσιο και στους άνδρες
  • [20] Σήμερα η απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών για απεργία
  • [21] Κλειστές οι εφορίες 27, 30 και 31 Δεκεμβρίου
  • [22] Μπάσκετ: Ζάγκρεμπ-ΠΑΟΚ 88-78
  • [23] Ήττα της ΑΕΚ επί της Μπαρτσελόνα

    [01] Σκληρή η στάση της Τουρκίας για το Κυπριακό

    19/12/2002 9:19:00 πμ

    Οι κ.κ. Γκιουλ και Ετσεβίτ

    Υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν τάσσεται η Αγκυρα, ωστόσο χαρακτηρίζει ''απαράδεκτο από νομική και πολιτική άποψη'' το σημείο των συμπερασμάτων της προεδρίας στην Κοπεγχάγη που αφορά την Κύπρο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μή επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη. Την υποστήριξή τους στο σχέδιο Ανάν επανέλαβαν οι υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ και Δανίας, Κόλιν Πάουελ και Περ Στιγκ Μέλερ, τονίζοντας ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Η λύση του Κυπριακού δεν συνδέεται με την ένταξη της Μεγαλονήσου

    Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε ότι η Τουρκία ανέλαβε οποιεσδήποτε δεσμεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα ήταν καλό οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία.

    Τη λύπη του για την αποτυχία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να ανταποκριθεί εγκαίρως στην πρωτοβουλία του Κόφι Ανάν εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας από τις Βρυξέλλες την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, σημείωσε ότι έχει τεθεί και παλαιότερα αυτό το ζήτημα και έχει απορριφθεί από έγκριτους νομικούς κύκλους, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Νομίζω, τόνισε, ότι η ουσιαστική απάντηση είναι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στην απόφαση της Κοπεγχάγης για την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δίνεται μια ξεκάθαρη ευκαιρία στη χώρα για να γίνει μέλος της ΕΕ, η οποία όμως εξαρτάται από τη στάση της ως προς τη συμμόρφωση με τα πολιτικά κριτήρια.

    Την έκπληξή του για την ανακοίνωση της Αγκυρας εξέφρασε από τη Λευκωσία ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Εν τω μεταξύ, ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόϊγκεν, δηλώσεις του οποίου νωρίτερα είχαν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα για την ένταξη της Μεγαλονήσου, προέβη σε διευκρινιστική τοποθέτηση, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατηφόρη.

    Ο κ.Φερχόιγκεν τονίζει ότι, κακώς αποδόθηκε σε εκείνον ότι συνέδεσε την ένταξη της Κύπρου με τη λύση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι το θέμα του δημοψηφίσματος στις δύο κοινότητες δεν αφορά την ένταξη.

    Οι νέες δηλώσεις Φερχόϊγκεν προκάλεσαν την επίθεση του κ. Κατηφόρη εναντίον του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος είχε υποβάλλει σχετικό ερώτημα στον κοινοτικό επίτροπο.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Αλαβάνο για μικροπολιτική εκμετάλλευση και για υποβολή προβοκατόρικων ερωτήσεων, προκειμένου να αμαυρώσει μία μεγάλη εθνική επιτυχία.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει πως σε καμία περίπτωση η λύση δεν συνδέεται με την ένταξη, ενώ από πλευράς ΝΔ ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να δώσει σαφείς εξηγήσεις.

    Συνεχείς οι τουρκικές παραβιάσεις

    Η Τουρκία συνεχίζοντας πάντως τη προκλητική στάση της στο Αιγαίο, προέβη χθες, σε οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε μια παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου, από ισάριθμους σχηματισμούς αεροσκαφών.

    Τα είκοσι τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων πέντε ήταν οπλισμένα, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε πέντε περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    Ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προκλητικές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ επεσήμανε και πάλι την ύπαρξη ασταθούς ισορροπίας μεταξύ της στρατιωτικής και της νέας πολιτικής ηγεσίας στη γείτονα.

    Ο κ. Παπαντωνίου, επισήμανε επίσης τον κίνδυνο ατυχημάτων που εγκυμονεί η επανάληψη αυτών των παραβιάσεων, τονίζοντας ότι πρέπει τόσο οι Ελληνες όσο και οι τούρκοι πιλότοι, να είναι πολύ προσεκτικοί.

    [02] Εύβοια: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών

    19/12/2002 11:47:00 πμ

    Το πτώμα ενός λαθρομετανάστη εντόπισαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος, στις 10.30 το πρωί, πολύ κοντά στις ακτές της βόρειας Εύβοιας, που επέβαινε στο μικρό ταχύπλοο, το οποίο προσάραξε τα ξημερώματα, λόγω εισροής υδάτων, στην ακτή "Κιμάσι", στο Μαντούδι. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, από άνδρες του Λιμενικού Σώματος με περιπολικά σκάφη και με ένα ελικόπτερο, τύπου "Σούπερ Πούμα". Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των 58 διασωθέντων, Αφγανών και Κούρδων ιρακινής καταγωγής, που έπεσαν στη θάλασσα και κολύμπησαν σώοι ως τις ακτές, είπαν ότι υπήρχαν και άλλα άτομα.

    Οι διασωθέντες, στους οποίους περιλαμβάνεται μια γυναίκα, αλλά και οι λαθρέμποροι διακινητές, οδηγήθηκαν και κρατούνται, προσωρινά, σε αγροτικό κτίσμα της περιοχής.

    [03] Πέφτει ο υδράργυρος σε ολόκληρη την χώρα

    19/12/2002 11:17:00 πμ

    Τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις βορειάδες στα πελάγη και χιόνια συνθέτουν την εικόνα του καιρού που άρχισε από τις βορειοδυτικές περιοχές και επεκτείνεται σταδιακά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στα οδικά δίκτυα των νομών Φλωρίνης, Γρεβενών Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας και Τρικάλων στο ύψος της Κατάρας, ενώ χιόνια αναμένονται σήμερα και στην Πάρνηθα. Ο υδράργυρος θα βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Από τα Λιμεναρχεία Πειραιά-Ραφήνας απαγορεύτηκε το πρωί ο απόπλους όλων των σκαφών, που εκτελούν δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα λόγω των σφοδρών ανέμων, που ξεπερνούν τα 9 μποφόρ.

    Συγκεκριμένα μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κίνηση: σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Γρεβενών, στο δρόμο Σερρών προς χιονοδρομικό Λαϊλιάς απο το 18ο χλμ, στο δρόμο απο Σέρρες για Βροντού από το 17ο χλμ, στην Πέλλα απο Αρνισσα για χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας από το 9ο εως το 25ο χλμ, στην Κατάρα,στο δρόμο Γιάννενα-Τρίκαλα από το 74ο εως το 82ο χλμ, στην Ημαθία,στο δρόμο Βέροιας προς το χιονοδρομικό του Σελίου απο το 15ο χλμ, από Νάουσα προς χιονοδρομικό Σελίου απο το 7ο και από Νάουσα για χιονοδρομικό Τρία Πέντε Πηγάδια από το 7ο.

    Από το Σάββατο αναμένεται βελτίωση του καιρού και σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα συνεχιστεί και την Κυριακή.

    [04] Μειωμένη ακόμη η κίνηση στην αγορά

    19/12/2002 10:08:00 πμ

    Από σήμερα περιμένουν οι έμποροι να ξεκινήσει η εμπορική κίνηση, η οποία θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες και έως τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τους εμπόρους, το 80 έως 90 % των αγορών που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχει πραγματοποιηθεί με πιστωτικές κάρτες. Σε ότι αφορά τη Βαρβάκειο σήμερα ή το αργότερο αύριο πρόκειται να εισαχθούν νωπά οπωρολαχανικά από τη γειτονική Ιταλία, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι τιμές, καθώς σε κάποια προϊόντα η ντόπια παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες λόγω της κακοκαιρίας.

    Η γαλοπούλα κυμαίνεται από 5 έως 6,5 ευρώ στη Βαρβάκειο. Οι τιμές αυτές αναμένεται να μειωθούν τις επόμενες ημέρες. Στον αντίποδα τα σούπερ μάρκετ προσφέρουν εισαγόμενες και κατεψυγμένες γαλοπούλες από 3 έως 4 ευρώ το κιλό.

    Μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές

    Νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος στη ΝΕΤ.

    Ο υπουργός εξήγγειλε και τη δημιουργία νέων εποπτικών αρχών για τις εταιρείες ιδιωτικών ασφαλειών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η περιφερειακή ανάπτυξη μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων.

    [05] Στην κυκλοφορία η παρακαμπτήριος της Πάτρας

    19/12/2002 11:20:00 πμ

    Η νέα περιφερειακή οδός της Πάτρας δίνεται από σήμερα στην κυκλοφορία, ωστόσο, τα εγκαίνιά της που ήταν να πραγματοποιηθούν από τον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να γίνουν, καθώς ο κ. Σημίτης δεν θα μεταβεί στην Πάτρα, λόγω της κακοκαιρίας. Η παρακαμπτήριος της Πάτρας είναι ένα σημαντικό οδικό έργο που ήταν αίτημα των κατοίκων της περιοχής για πάρα πολλά χρόνια. Στο μεταξύ, το οδικό τμήμα που συνδέει, τον εθνικό δρόμο Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας με την πόλη της Πρέβεζας και την υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας-Ακτίου, εγκαινίασε χθες, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και γρήγορη σύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας και της Νότιας Ελλάδας, με την παραλιακή ζώνη των νομών Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το Λιμένα Ηγουμενίτσας.

    Ο νέος δρόμος είναι η συνέχεια του έργου της υποθαλάσσιας ζεύξης Πρέβεζας-Ακτίου και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.

    Με τη νέα οδική αρτηρία αναβαθμίζεται η λειτουργικότητα του άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας και του άξονα Ακτίου-Βόνιτσας-Αμφιλοχίας, ενώ εξυπηρετείται καλύτερα η κίνηση του νέου λιμένα της Ηγουμενίτσας και υποστηρίζεται η τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

    [06] Συνάντηση Αποστολίδη-Μπούτσκοφσκι

    19/12/2002 8:52:00 πμ

    Θέματα που αφορούν την διμερή στρατιωτική και περιφερειακή συνεργασία, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των συνομιλιών του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Λουκά Αποστολίδη και του υπουργού Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, κατά την διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του κ.Αποστολίδη στην ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Αποστολίδης, τόνισε ότι η Ελλάδα, υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία του υπουργείου Aμυνας της ΠΓΔΜ, "2+2", η οποία αφορά το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας, σχετικά με την ενίσχυση των μεταξύ τους προσπαθειών , οι οποίες θα βοηθήσουν τις ενέργειες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

    Ο υπουργός Aμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, χαιρέτισε την ανάληψη της πρωτοβουλίας από την μεριά της Ελλάδας, για συνάντηση εμπειρογνωμόνων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, αναφορικά με την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας.

    Επίσης ο κ. Μπούτσκοφσκι εξέφρασε την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ, να συμμετάσχουν από κοινού με τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας σε στρατιωτικές ασκήσεις, στο πλαίσιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.

    Ο Yφυπουργός Εθνικής Aμυνας της Ελλάδας, θα μεταβεί σήμερα στην πόλη Αρατσίνοβο, όπου θα παραστεί στην τελετή παράδοσης των έργων ανακατασκευής του δημοτικού σχολείου της πόλης και του κλειστού γυμναστηρίου, τα οποία κατά την διάρκεια των περσινών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ και των Αλβανών ανταρτών της χώρας, υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές και ανακατασκευάστηκαν με την χρηματοδότηση και μέριμνα του υπουργείου Εθνικής Aμυνας της Ελλάδας.

    Ακολούθως θα συναντηθεί στα Σκόπια με τον υφυπουργό Aμυνας της ΠΓΔΜ, Ρίζβα Σουλεϊμάνι, τον πρόεδρο της επιτροπής Aμυνας της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τίτο Πέτκοφσκι και θα ολοκληρώσει την επίσκεψη του στην ΠΓΔΜ, με συνάντηση που θα έχει με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χώρας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

    [07] ''Ναι'' στο κυνήγι με περιορισμούς

    19/12/2002 10:44:00 πμ

    Νέα απόφαση για το κυνήγι υπογράφηκε χθες και από σήμερα θα μπορούν πάλι να ασκήσουν ''το σπορ'' τους, οι περίπου 300.000 κυνηγοί της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης, επιβάλλονται νέοι περιορισμοί στα είδη που μπορούν να θηρεύσουν οι κυνηγοί. Ο κ. Χατζημιχάλης δήλωσε ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι σύμφωνες με μελέτες που προβλέπουν τα δεκαήμερα αποδημίας και έχουν συντάξει οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαντώντας σε ερώτηση για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα αδέσποτα ζώα, ο κ. Χατζημιχάλης είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    [08] Κανονικά τα δρομολόγια στο Ρίο-Αντίρριο

    19/12/2002 8:37:00 πμ

    Ανέστειλε προσωρινά τις δίωρες στάσεις εργασίας που είχε αποφασίσει το Σωματείο Αξιωματικών των οχηματαγωγών Ρίου-Αντιρρίου, μετά τις ενέργειες της περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας για επίλυση του προβλήματος των θέσεων αγκυροβολίας των σκαφών. Ως εκ τούτου τα δρομολόγια των πορθμείων θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά οι αξιωματικοί θα ανακοινώσουν τυχόν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση.

    [09] Εύβοια: Έρευνες για εντοπισμό λαθρομεταναστών

    19/12/2002 10:09:00 πμ

    Σαράντα λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν τα ξημερώματα στην περιοχή Ακτή ''Κυμάσι'' Μαντουδίου της βόρειας Εύβοιας, ενώ γίνονται εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό άλλων δέκα που μέχρι στιγμής αγνοούνται. Σύμφωνα με τους 39 άνδρες και μια γυναίκα, Αφγανοί και Κούρδοι ιρακινής καταγωγής, έφτασαν στις ακτές της βόρειας Εύβοιας με δεκάμετρο ταχύπλοο σκάφος, που όμως παρουσίασε εισροή υδάτων και προσάραξε λίγα μόλις μέτρα από την ακτή, ενώ οι επιβαίνοντας το εγκατέλειψαν πέφτοντας στη θάλασσα. Στις έρευνες παίρνουν μέρος ένα Super Pumma, σκάφος του ΛΣ και αλιευτικά.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των σαράντα που κρατούνται σε αποθήκη της περιοχής, ανάμεσά στους δέκα αγνοούμενους ήταν και οι διακινητές τους.

    [10] Αναμένοντας την πρώτη έκθεση των επιθεωρητών

    19/12/2002 11:11:00 πμ

    Την πρώτη επίσημη έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόοδο των επιθεωρήσεων στο Ιρακινό οπλοστάσιο, πρόκειται να υποβάλει το απόγευμα ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να ανακοινώσει ότι το Ιράκ παραβιάζει την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποκάλυψη του εξοπλιστικού προγράμματός του. Την ίδια στιγμή, δύο κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσαν ότι επιθυμούν να δουν ολοκληρωμένα τα έγγραφα που υπέβαλλε το Ιράκ πριν βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

    Πάουελ: Παραλείψεις και κενά

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε, θα παραδώσουν σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη την απάντηση της Ουάσινγκτον στην ιρακινή έκθεση, την οποία θεωρούν ελλιπή. Ο Κόλιν Πάουελ, έκανε λόγο για κενά, παραλείψεις και προβλήματα στα έγγραφα και στοιχεία που παρέδωσε το Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    Ο Βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς του ιρακινού καθεστώτος ότι δεν διαθέτει πλέον όπλα μαζικής καταστροφής.

    Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές της αμερικανικής τακτικής επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ και οι Βρετανία θα έπρεπε να αφήσουν πρώτα τον Μπλιξ να υποβάλει την αναφορά του και μόνον κατόπιν να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους.

    Φαρούκ Αλ Σάρα: Αδικος ένας πόλεμος κατά του Ιράκ

    Την ολοκληρωμένη και όχι την αποσπασματική εκδοχή της έκθεσης Ιράκ, την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι ΗΠΑ, ζητούν να δουν δύο κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν προχωρήσουν σε συμπεράσματα.

    Μιλώντας στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ Αλ Σάρα, προειδοποίησε ότι τυχόν πόλεμος κατά του Ιράκ θα είναι άδικος και καθόλου απαραίτητος, προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό: "Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν πάρει και τις 12.000 σελίδες των εγγράφων, όμως έδωσαν στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE μόνο 5.000 σελίδες. Πού πήγαν οι άλλες 7.000 σελίδες;'' διερωτήθηκε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών.

    [11] Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στη Ινδία

    19/12/2002 10:21:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν μετά τη διαρροή αερίου, που προκάλεσε έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών υλών στο κρατίδιο Αντρα Πραντές της νότιας Ινδίας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. ''Προσπαθούμε να εξετάσουμε τί συνέβη ακριβώς αλλά φαίνεται πως αιτία στάθηκε μια διαρροή που προκάλεσε χημική αντίδραση και έκρηξη'', δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας της περιοχής Μεντάκ στο Γαλλικό Πρακτορείο. H έκρηξη σημειώθηκε σε χημικό εργοστάσιο της εταιρίας ''Everest Organics'', στην περιοχή Σαντασόπετ, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του κρατιδίου, Χαϊντεραμπάντ.

    [12] Ισραήλ: Κατεδάφιση κατοικίας Παλαιστίνιου καμικάζι

    19/12/2002 9:36:00 πμ

    Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε κατά τη διάρκεια της νύχτας την κατοικία ενός Παλαιστίνιου "καμικάζι" στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκάρεμ, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές. Πρόκειται για την κατοικία του μέλους της Φατάχ, Σιρχάν Σιρχάν που είχε επιτεθεί με αυτόματο όπλο στο κιμπούτζ Μέτζερ, στο βόρειο Ισραήλ στις 10 Νοεμβρίου σκοτώνοντας πέντε Ισραηλινούς, ανάμεσά τους και μια μητέρα με τα δυό μικρά παιδιά της.

    "Το σπίτι του τρομοκράτη Σιρχάν Σιρχάν της Φατάχ, κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της υποδομής των τρομοκρατών", ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

    Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη και ο πατέρας του Σιρχάν Σιρχάν. Την ευθύνη για την επίθεση στο εβραϊκό κιμπούτζ είχε αναλάβει η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα.

    Ο Σιρχάν Σιρχάν έχασε τη ζωή του μετά την επίθεση από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών.

    Το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα περίπου 100 σπίτια Παλαιστινίων που έχουν εμπλεκεί σε αντι-ισραηλινές επιθέσεις.

    [13] Βραζιλία: Νέος απολογισμός νεκρών

    19/12/2002 9:33:00 πμ

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 14 αγνοούνται μετά τη βύθιση πλοίου στον ποταμό Πάρα της βόρειας Βραζιλίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του λιμεναρχείου του Μπέλεμ, στην Πολιτεία Πάρα. Το πλοίο ''Louis XV'' είχε αποπλεύσει την περασμένη Πέμπτη από το Μαναούς, την πρωτεύουσας της Πολιτείας Αμαζόνας, με προορισμό το Μπέλεμ, αλλά βυθίστηκε χθες κοντά στο λιμάνι της Βίλα ντου Κόντε. Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες, οι οποίοι κατέφυγαν σε ένα νησάκι κοντά στο σημείο του ναυαγίου, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι το πλοίο μετέφερε πολύ περισσότερους επιβάτες από τους 150 που ήταν η χωρητικότητα του, αφού οι διασωθέντες μόνο ανέρχονται στους 315. Επιπλέον, στα μισά της διαδρομής είχε παραλάβει και ένα φορτίο πολλών τόνων καλαμποκιού. Τη νύχτα της Τρίτης οι λιμενικές αρχές έλαβαν ένα τηλεφώνημα από έναν επιβάτη που ζητούσε βοήθεια επειδή το πλοίο είχε πάρει επικίνδυνη κλίση.

    [14] ΗΠΑ: Προσχέδιο αποστολής στρατευμάτων στον Περσικό Κόλπο

    19/12/2002 8:36:00 πμ

    "Ειδοποίηση" στάλθηκε στην στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ ότι πρέπει να ανακοινώσει σε 50.000 στρατιώτες ότι ενδέχεται να σταλούν στον Περσικό Κόλπο στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η Ουάσινγκτον ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή για μια πιθανή επέμβαση στο Ιράκ. Όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν έχει λάβει την τελική απόφαση για το προσχέδιο αποστολής των στρατευμάτων. Στην περιοχή κοντά στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 15.000 πεζοναύτες και άνδρες του στρατού ξηράς, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους ανήκουν στο Nαυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία.

    ''Γίνεται μια προκαταρκτική ενημέρωση'' στους στρατιώτες, είπε ένας από αυτούς, προσθέτοντας ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία και ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση όσον αφορά τις επιθεωρήσεις για όπλα μαζικής κασταστροφής στο Ιράκ.

    Οι ΗΠΑ διαθέτουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, περίπου 60.000 στρατιώτες.

    [15] Κίνα: Σύγκρουση πλοίων με 11 νεκρούς

    19/12/2002 8:30:00 πμ

    Εντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 29 αγνοούνται όταν συγκρούστηκαν ένα φορτηγό πλοίο με ένα επιβατηγό μέσα σε πυκνή ομίχλη, σε ποταμό της νοτιοδυτικής Κίνας. Μεταξύ των νεκρών και των αγνοούμενων περιλαμβάνονται και 18 δάσκαλοι οι οποίοι πήγαιναν στη δουλειά τους, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ''Νέα Κίνα''. Το δυστύχημα έγινε χθες στον ποταμό Γιανγκτσέ, κοντά στην πόλη Τσονγκίνγκ. Από τους 38 επιβάτες και τα εννέα μέλη του πληρώματος του επιβατηγού σώθηκαν οι επτά. Οι αρχές ερευνούν τα αίτια της σύγκρουσης.

    ''Ελπίζουμε το καλύτερο για όσους αγνοούνται ακόμη, όμως η τύχη τους είναι πραγματικά αβέβαιη'' δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας ναυτικής ασφάλειας της Κίνας, Γουάνγκ Σιανγκντόνγκ.

    [16] Απαντήσεις Πούτιν μέσω τηλεοπτικής εκπομπής

    19/12/2002 10:01:00 πμ

    Μέσω της τηλεόρασης πρόκειται να απαντήσει σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ερωτήματα που του έχουν διατυπώσει οι συμπατριώτες του για την πορεία της χώρας, όπως μετέδωσε το πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης. Η εκπομπή, η οποία πρόκειται να αρχίσει στις 11.00 (ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κρατήσει δύο ώρες, θα μεταδοθεί απευθείας από τα δύο κανάλια της ρωσικής τηλεόρασης και το ραδιόφωνο. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου τονίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 1.300.000 ερωτήματα με επιστολές και μέσω του διαδικτύου, με επίκεντρο τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Από την άνοδό του στην εξουσία τον Μάρτιο του 2000, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες για να δείξει ότι είναι ένας "πρόεδρος κοντά στο λαό", κάτι που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το έχει καταφέρει, καθώς η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου έχει φτάσει στο 80%.

    [17] Εντονοι διαξιφισμοί στη Βουλή

    19/12/2002 9:37:00 πμ

    Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2003. Χθες, ανέβηκαν οι τόνοι, μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη και του εισηγητή της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου. Ο κ. Χριστοδουλάκης απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ, ο οποίος είχε επικαλεστεί δηλώσεις του κοινοτικού επίτροπου Πέδρο Σόλμπες για την πορεία της οικονομίας, είπε ότι πρόκειται για ασύστολα ψεύδη, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι ο διεθνής οίκος "Μούντις" την επόμενη ημέρα αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

    Αντιπαράθεση Χριστοδουλάκη-Παναγιωτόπουλου

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι πρόκειται για ανυπόστατα και ανεδαφικά στοιχεία περί της πορείας της ελληνικής οικονομίας και σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

    Ο υπουργός Οικονομίας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για πρόχειρες λαϊκίστικες προτάσεις που αν εφαρμοστούν το εισόδημα όλων θα είναι ελάχιστο και κανενός εγγυημένο.

    Απαντώντας κ. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομίας έσπευσε - λόγω κεκτημένης ταχύτητας - να αλλοιώσει και να διαστρέψει τα όσα επικαλέσθηκε.

    "Υπογράμμισα ότι οι κύριοι Πρόντι και Σόλμπες, τόνισαν ότι τα κριτήρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας (δημόσιο χρέος, ελλείμματα κλπ) θα γίνουν αυστηρότερα.

    Γεγονός, που ο Διεθνής τύπος ερμήνευσε σαν "καμπανάκι κινδύνου" για οικονομίες, όπως της Ελλάδας και της Ιταλίας οι οποίες παρουσιάζουν υψηλό δημόσιο χρέος.

    Για το λόγο αυτό ο κ. Χριστοδουλάκης καλό θα ήταν πρώτα να ακούει με προσοχή τα όσα λέγονται", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Ο προϋπολογισμός χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και τη διευρυνόμενη κοινωνική συνοχή

    Ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας Τάσος Μαντέλης τόνισε ότι, "παρά τη δυσμενή διεθνή κατάσταση ο προϋπολογισμός του 2003 χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και τη διευρυνόμενη κοινωνική συνοχή".

    Σε όλες τις κρίσιμες πολιτικές και οικονομικές επιλογές της, συνέχισε ο κ. Μαντέλης, "η κυβέρνηση πέτυχε πλήρως τους στόχους της, όχι περιστασιακά ή στιγμιαία, αλλά με διάρκεια, σταθερότητα και συνέχεια" και ως παραδείγματα έφερε το ρυθμό ανάπτυξης, που αυξήθηκε από το -0,6% στο +3,8%, τον πληθωρισμό που μειώθηκε από το 14,2% στο 2,5% και το έλλειμμα που μειώθηκε από το 13,6% στο 0,9%.

    Οι γενικοί εισηγητές του ΚΚΕ και του Συνασπισμού έκαναν λόγο για αναξιόπιστο, πλασματικό και αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

    [18] Εκδοση νέων ομολόγων εξετάζει το υπ. Οικονομίας

    19/12/2002 10:19:00 πμ

    Την έκδοση αποταμιευτικών ομολόγων, ετήσιας διάρκειας, που θα είναι αφορολόγητα και θα προσφέρουν εξαιρετικά ελκυστική απόδοση, φέρεται να εξετάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάθεση των ομολόγων θα γίνεται απ ευθείας στο κοινό από τις οικονομικές εφορίες, καθώς και από το Ταμιευτήριο.

    Η ανακοίνωση του μέτρου αναμένεται να γίνει σήμερα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

    [19] Σύνταξη χηρείας από το δημόσιο και στους άνδρες

    19/12/2002 11:37:00 πμ

    Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη χορήγηση σύνταξης χηρείας στους συζύγους δεν απαιτείται αυτοί να είναι άποροι ή ανάπηροι, όπως προβλέπει ο κανονισμός συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, οι επιζώντες σύζυγοι γυναικών δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να ζητήσουν τη χορήγηση σύνταξης ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και μάλιστα αυτή να χορηγηθεί αναδρομικά για τρία έτη. Να σημειωθεί ότι σχετική πρόβλεψη υπάρχει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα όπου υπάρχει συνταξιοδοτική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    [20] Σήμερα η απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών για απεργία

    19/12/2002 10:24:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς τις ημέρες των εορτών αναμένεται να σημειωθούν εάν τελικά οι ιδιοκτήτες φορτηγών εθνικών και διεθνών μεταφορών και μεταφοράς καυσίμων ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους από τα ξημερώματα του ερχόμενου Σαββάτου, όπως έχουν ήδη προειδοποιήσει. Οι εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών φορτηγών, θα έχουν συνάντηση σήμερα με τον υφυπουργό Οικονομίας Απόστολο Φωτιάδη, από το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει εάν θα πραγματοποιήσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους. Βασικό αίτημα των ιδιοκτητών φορτηγών είναι η θέσπιση ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων.

    [21] Κλειστές οι εφορίες 27, 30 και 31 Δεκεμβρίου

    19/12/2002 9:08:00 πμ

    Κλειστές θα παραμείνουν οι εφορίες στις 27, 30 και 31 Δεκεμβρίου. Αυτό αποφασίστηκε χθες στη συνεδρίαση του γενικού συνεδρίου της ΠΟΕ-ΔΟΥ με αίτημα την ανάκληση των αποσπάσεων υπαλλήλων. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις, προσανατολίζονται μετά τις γιορτές, στις 17, 18 και 19 Ιανουαρίου και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, διεκδικώντας την επίλυση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Χθες πραγματοποίησαν πεντάωρη στάση εργασίας, ενώ ο Υφυπουργός Εσωτερικών, με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία τους, τους παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

    [22] Μπάσκετ: Ζάγκρεμπ-ΠΑΟΚ 88-78

    19/12/2002 10:11:00 πμ

    Με ήττα ολοκλήρωσε ο ΠΑΟΚ τις υποχρεώσεις του στον Δ' όμιλο της Νότιας Περιφέρειας στο Τσάμπιονς Καπ. Η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς ηττήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της Πυλαίας, από την κροατική ΚΚ Ζάγκρεμπ με 88-78. O αγώνας δεν είχε κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς ο "Δικέφαλος" είχε εξασφαλίσει την δεύτερη θέση στον όμιλo του και την πρόκριση στην επόμενη φάση. Τα δεκάλεπτα: 17-24, 38-43, 58-60, 78-88.

    Η πρώτη περίοδος βρήκε τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 22-17, ωστόσο στη συνέχεια ο κροατικός σύλλογος εκμεταλλεύθηκε τα αμυντικά προβλήματα του ΠΑΟΚ και προηγήθηκε με διψήφια διαφορά (23-35). Ο "Δικέφαλος", αντέδρασε και με ένα σερί 13-2, μείωσε σε 37-36.

    Το ημίχρονο έληξε με 43-38 υπέρ της ΚΚ Ζάγκρεμπ, η οποία κατάφερνε να διατηρεί το προβάδισμα στο σκορ.

    Στην επανάληψη, η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 48-47, καθοδηγούμενη επιθετικά από τον Κόμματο (15π.).

    Από εκεί και πέρα, καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να "χτίσει" μια αξιόλογη διαφορά (το σκορ ήταν 62-62 στο 32' και 73-73 στο 37'), ωστόσο η ΚΚ Ζάγκρεμπ εκμεταλλεύθηκε τις δύο τεχνικές ποινές που δέχθηκε ο Σκοτ και τα λάθη του ΠΑΟΚ, για να φτάσει στη νίκη και το +10 (88-78).

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΠΑΟΚ: Μιλισάβλιεβιτς 11, Βασιλειάδης 11, Χρήστου 8, Βασιλόπουλος 2, Κόμματος 20, Αλέξις 13, Σκοτ 13.

    ΚΚ ΖΑΓΚΡΕΜΠ: Γκάρμα Γ. 8, Μαρίνοβιτς 3, Μιλίκοβιτς 24, Μόριτς 8, Πέχαρ 5, Πέριντσιτς 11, Τόμας Ιβ. 22, Τόμας Μ. 5, Βίντατσακ 2.

    [23] Ήττα της ΑΕΚ επί της Μπαρτσελόνα

    19/12/2002 9:40:00 πμ

    Την όγδοη ήττα της σε εννέα αγώνες για τον Α' όμιλο της Ευρωλίγκα, γνώρισε χθες η ΑΕΚ. Οι πρωταθλητές, που ουσιαστικά έχουν ήδη αποχαιρετήσει τη διοργάνωση, έχασαν με 68-54 από τη Μπαρτσελόνα και παραμένουν στην τελευταία θέση του ομίλου. Τα δεκάλεπτα: 19-15, 31-30, 49-43, 68-54

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ροντρίγκεθ 2, Φούτσκα 4, Φέμερλινγκ 4, Μποντιρόγκα 15 (1), Ναβάρο 6 (1), Ντουένιας 12, Γιασικεβίτσιους 6 (1), Ντε λα Φουέντε 8, Βαρεχάο 11 (1)

    ΑΕΚ: Μπλάκνεϊ 2, Ζήσης 4, Ταπούτος 3, Χατζής 2, Ντικούδης 13 (1), Αντιτς 5, Μπετς 13, Κακιούζης 10, Γεστρατίγεβιτς 2


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 December 2002 - 9:56:36 UTC