Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό
  • [02] Χιονίζει στην Αθήνα
  • [03] Εύβοια: Ακαρπες οι έρευνες για εντοπισμό λαθρομεταναστών
  • [04] Συνάντηση Φωτιάδη-εκπρόσωποι αυτοκινητιστών
  • [05] Παρέμβαση Μπους για κρίση στο Ιράκ
  • [06] Εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα
  • [07] Ταξί: Ακριβότερο το δώρο των Χριστουγέννων
  • [08] Λήγει η προθεσμία σήμερα για τα τέλη κυκλοφορίας
  • [09] Ανετη νίκη για την ΑΕΚ στο κύπελλο Ελλάδας
  • [10] Τα πέναλτι προκαλούν εμφράγματα...
  • [11] Πρώτα στη χρήση ναρκωτικών τα κορίτσια

    [01] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

    20/12/2002 11:29:00 πμ

    Σε νέα φάση μπαίνουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, μετά τις επιστολές που έστειλε χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ προς τους ηγέτες της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σήμερα ο νομικός σύμβουλος του Αλβαρο ντε Σότο θα συναντηθεί με το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη και το σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκιούν για το θέμα της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών. Το θέμα της λειτουργίας αναφέρεται στην επιστολή Ανάν όπου επισημαίνεται ότι οι υποεπιτροπές δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν λόγω της άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς να ορίσει τους εκπροσώπους της.

    Προκαλεί ο Ντεκτάς

    Στις 8 Ιανουαρίου ο απεσταλμένος του γ.γ του ΟΗΕ, θα επισκεφτεί την Αθήνα και την Αγκυρα και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λευκωσία προκειμένου να συντονίσει τις διαπραγματεύσεις.

    Χθες, αίσθηση προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δεν δίστασε να αποκαλέσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, "κυβέρνηση του τρομοκράτη Μακάριου με τα ματωμένα χέρια", σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα.

    Ακόμη, αμφισβήτησε ευθέως το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναφέρεται στην κυρίαρχη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μίλησε για ένταξη της μισής Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Θα τον ξεπεράσει η ιστορία", ήταν η άμεση απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

    Την βεβαιότητα ότι θα υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε. ανεξάρτητα από την κατάληξη του σχεδίου Ανάν, εξέφρασε ο πρέδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ στη σημερινή κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Ευρωπαικών Υποθέσεων της Βουλής και των ελλήνων ευρωβουλευτών.

    Παράλληλα ο κ. Κόξ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα αντιμετωπιστεί από την Ε.Ε. με ειδικές προυποθέσεις και επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δείξει περισσότερη διαφάνεια και εκδημοκρατισμό.

    [02] Χιονίζει στην Αθήνα

    20/12/2002 10:30:00 πμ

    Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει ολόκληρη τη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό τα χιόνια, το τσουχτερό κρύο και τους ισχυρούς ανέμους. Χιονίζει και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πυκνότερη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά του λεκανοπεδίου. Λόγω των ισχυρών ανέμων, που πνέουν στα πελάγη, σε ισχύ εξακολουθεί να είναι η απαγόρευση του απόπλου όλων των πλοίων, από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Στον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μόνο με σκάφη κλειστού τύπου, ενώ τα πορθμεία παραμένουν ανοιχτά εκτός αυτό της Καβάλας-Πρίνου. Ύφεση της κακοκαιρίας αναμένει η ΕΜΥ από το Σάββατο.

    Καλογεράκης: Όλο το δυναμικό εργάζεται για την διάνοιξη των δρόμων

    Ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής Κωνσταντίνος Τζεκης κάνει έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για την μετακίνηση τους στο κέντρο της πόλης. Από το μεσημέρι θα γίνουν παρεμβάσεις στις εξόδους της πόλης για τη διευκόλυνση όσων μετακινηθούν προς την επαρχία.

    Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ηρακλής Καλογεράκης δήλωσε στον σταθμό ΝΕΤ 105,8 ότι όλο το ανθρώπινο δυναμικό των περιφερειών εργάζεται για την διάνοιξη των δρόμων.

    Στην Πάρνηθα κλειστός είναι ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω.

    Με αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων από την πλατεία Παλαιάς Πεντέλης προς Αγιο Πέτρο και Διόνυσο, από τη Νέα Μάκρη προς Διόνυσο, σε όλο το δίκτυο Καπανδριτιου, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών Θηβών, στη νέα εθνική οδό στο ύψος της Μαλακάσας.

    Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

    Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες, σχεδόν, σ' ολόκληρο το ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης, στο δρόμο προς Πανόραμα, Χορτιάτη και Αγιο Βασίλειο και στο οδικό δίκτυο από Θεσσαλονίκη προς Κιλκίς και Σέρρες.

    Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Χαλκιδικής, Πέλλας και Πιερίας διεξάγεται με αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ και στο δρόμο Βέροιας-Κοζάνης (στη θέση Καστανιά), από και προς όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας, σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας και στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Γρεβενών, Κοζάνης και Καστοριάς.

    [03] Εύβοια: Ακαρπες οι έρευνες για εντοπισμό λαθρομεταναστών

    20/12/2002 9:52:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών αγνοουμένων λαθρομεταναστών, μετά τη χθεσινή προσάραξη δύο δουλεμπορικών σκαφών στα οποία επέβαιναν και βρίσκονταν στις περιοχές Μαντούδι και Χιλιαδού Ευβοίας. Κάθε προσπάθεια τόσο από θάλασσα όσο και από στεριά γίνεται με υπεράνθρωπες προσπάθειες, καθώς στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ μέχρι στιγμής το ''Super Puma'' βρίσκεται καθηλωμένο στο έδαφος λόγω των ισχυρών ανέμων και της πυκνής χιονόπτωσης. Σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό, τέσσερις έχασαν τη ζωή τους.

    Εν τω μεταξύ, τρεις Έλληνες αναζητούνται για την παράνομη μεταφορά των λαθρομεταναστών στο Μαντούδι της Εύβοιας, οι οποίοι ότι ήταν μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού σκάφους, όπως προέκυψε από την προανάκριση.

    Οι 98 συνολικά λαθρομετανάστων των δύο χθεσινών αποβάσεων φιλοξενούνται σε δημόσια κτίρια του Μαντουδίου και της Χιλιαδούς.

    [04] Συνάντηση Φωτιάδη-εκπρόσωποι αυτοκινητιστών

    20/12/2002 9:33:00 πμ

    Προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς τις ημέρες των εορτών αναμένεται να σημειωθούν εάν τελικά οι ιδιοκτήτες φορτηγών εθνικών και διεθνών μεταφορών και μεταφοράς καυσίμων ακινητοποιήσουν τα οχήματα τους από τα ξημερώματα του ερχόμενου Σαββάτου, όπως έχουν ήδη προειδοποιήσει. Οι εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών φορτηγών, θα έχουν συνάντηση σήμερα με τον υφυπουργό Οικονομίας Απόστολο Φωτιάδη, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει εάν θα πραγματοποιήσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους. Βασικό αίτημα των ιδιοκτητών φορτηγών είναι η θέσπιση ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων.

    [05] Παρέμβαση Μπους για κρίση στο Ιράκ

    20/12/2002 11:34:00 πμ

    Σήμερα αναμένεται να διατυπώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τα πρώτα του σχόλια για το θέμα του ιρακινού οπλοστασίου. Χθες πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το Ιράκ ότι ψεύδεται αναφορικά με διακήρυξη των όπλων που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Βαγδάτη έχει παραβιάσει τις ουσιώδεις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Παραλείψεις στην εκθεση του Ιράκ

    Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως ότι οι παραλείψεις στο κείμενο της διακήρυξης δείχνουν ότι η Βαγδάτη "θα χάσει την τελευταία της ευκαιρία" να αποφύγει την στρατιωτική επέμβαση. Όσο για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν, ο Πάουελ τόνισε ότι "πρόκειται για έναν κατάλογο με ανακυκλωμένες πληροφορίες και ανεπίτρεπτες παραλείψεις." Ανάλογη δήλωση είχε προηγηθεί και από τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως οι επιθεωρητές θα συνεχίσουν τη δουλειά στο Ιράκ, αλλά προειδοποίησε τη Βαγδάτη ότι πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Το ψήφισμα 1441 προβλέπει σοβαρές συνέπειες για το Ιράκ, αν δε συμμορφωθεί με τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Σαλμάνε, απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Παόυελ ως "αβάσιμους". "Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι ο ιρακινός κατάλογος είναι πλήρης και περιεκτικός", δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα λεγόμενα του θα επαληθευθούν από τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων που διεξάγονται στο Ιράκ.

    Ο Λευκός Οίκος πάντως αναμένεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό άλλωστε ζητά και ο επικεφαλής των επιθεωρήσεων, Χανς Μπλιξ, ο οποίος σήμερα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν του έχουν δώσει ακόμα επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες, όπου -όπως πιστεύουν- ο Χουσεΐν φυλάσσει τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Σύμφωνα με τον Κόλιν Πάουελ, τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να εξετάζουν τον κατάλογο του Ιράκ, θα καλέσουν σε συνέντευξη τους ιρακινούς επιστήμονες έξω από τα σύνορα της χώρας τους και θα εντείνουν τις επιθεωρήσεις των όπλων στο Ιράκ.

    [06] Εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα

    20/12/2002 8:56:00 πμ

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίσθηκαν καθώς ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή Ντεϊρ ελ Μπάλαχ, στη Λωρίδα της Γάζας. Δέκα άρματα μάχης και δύο εκσκαφείς εισέβαλαν τα μεσάνυχτα στην περιοχή Ντεϊρ ελ Μπάλαχ, με την κάλυψη δύο ελικοπτέρων. Στόχος της εισβολής των Ισραηλινών είναι η σύλληψη ενός μέλους της Φάταχ, όπως αναφέρουν παλαιστινιακές πηγές, καθώς οι στρατιώτες περικύκλωσαν την κατοικία του και τον κάλεσαν να παραδωθεί.

    [07] Ταξί: Ακριβότερο το δώρο των Χριστουγέννων

    20/12/2002 9:35:00 πμ

    Ακριβότερο κατά 80 λεπτά του ευρώ, δηλαδή 273 δραχμές, θα είναι από σήμερα η μίσθωση των ταξί, καθώς ισχύει το δώρο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής, οι χρήστες των ταξί θα καταβάλουν δώρο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2003.

    [08] Λήγει η προθεσμία σήμερα για τα τέλη κυκλοφορίας

    20/12/2002 9:18:00 πμ

    Τελευταία ημέρα σήμερα για την προμήθεια από τις τράπεζες, του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. Από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι το τέλος του μήνα, τα σήματα θα μπορούν να τα προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι μόνο από τις εφορίες. Στο μεταξύ κλειστές θα παραμείνουν οι εφορίες στις 27, 30 και 31 Δεκεμβρίου. Τη σχετική απόφαση έλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ, η οποία ζητεί την ανάκληση των αποσπάσεων υπαλλήλων που αποφάσισε το υπηρεσιακό συμβούλιο στις αρχές του μήνα.

    [09] Ανετη νίκη για την ΑΕΚ στο κύπελλο Ελλάδας

    20/12/2002 12:12:00 πμ

    Χωρίς καν να "ιδρώσει" η ΑΕΚ νίκησε 2-0 τον Απόλλωνα Αθηνών στη Νέα Φιλαδέλφεια και ουσιαστικά ξεκαθάρισε την υπόθεση πρόκριση στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδας. Τα γκολ της "Ενωσης", που αγωνίστηκε με αναπληρωματικούς, πέτυχαν οι Ναλιτζής (35') και Σεντένο (43'), ενώ η ρεβάνς θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου. Στον άλλο αγώνα της χθεσινής ημέρας, ο ΟΦΗ κατάφερε να πάρει πολύτιμη ισοπαλία (0-0) από τον ΠΑΟΚ, μέσα στην Τούμπα. Έτσι, η πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, θα κριθεί στον επαναληπτικό, που θα γίνει στο Ηράκλειο.

    [10] Τα πέναλτι προκαλούν εμφράγματα...

    20/12/2002 8:46:00 πμ

    "Tα πέναλτι κάνουν την καρδιά να σταματά", σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Μπέρμιγχαμ μελέτησαν τους αγώνες της ομάδας της Εθνικής Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1998 και ανακάλυψαν πως τα εμφράγματα αυξήθηκαν κατά 25% όταν η Αγγλία έχασε από την Αργεντινή στη διαδικασία των πέναλτι.

    Πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία των πέναλτι

    ''Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν την άποψη ότι τα εμφράγματα είναι πιθανό να προκαλούνται από συναισθηματική πίεση και απογοήτευση, για παράδειγμα όταν βλέπει κανείς την ομάδα του να χάνει ένα σημαντικό αγώνα και ειδικά στα πέναλτι'', επισημαίνεται στην επιθεώρηση.

    Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όσοι παρακολούθησαν αυτή την αναμέτρηση, καθώς και άλλες ανάμεσα στις δύο ομάδες, αισθάνθηκαν μεγάλη πίεση πριν από την έναρξη, αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

    Μελέτησαν τις εισαγωγές σε νοσοκομεία από εμφράγματα, καρδιακές προσβολές, αυτοτραυματισμούς και τραυματισμούς σε τροχαία τις ημέρες που έπαιζε η Εθνική Αγγλίας και πέντε ημέρες έπειτα από κάθε αγώνα.

    Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο με έμφραγμα ήταν αυξημένος κατά 25% στις 30 Ιουνίου 1998, ημέρα του αγώνα, και τις επόμενες δύο ημέρες. Και φυσικά οι περισσότερες εισαγωγές αφορούσαν άντρες και όχι γυναίκες.

    Οι βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως για το συμφέρον της δημόσιας υγείας πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία των πέναλτι.

    [11] Πρώτα στη χρήση ναρκωτικών τα κορίτσια

    20/12/2002 10:00:00 πμ

    Αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των νεαρών κοριτσιών, που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερος από αυτόν των αρρένων συμμαθητών τους. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, το ποσοστό των μαθητριών ηλικίας από 14 έως 17 χρόνων που έχει δοκιμάσει σκληρά ναρκωτικά ανέρχεται στο 14%. Το αντίστοιχο ποσοστό στα αγόρια είναι μόλις 9%.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας

    Τα αποτελέσματα της έρευνας εξέπληξαν τους ειδικούς, οι οποίοι μέχρι τώρα πίστευαν ότι τα αγόρια είναι αυτά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Τα αγόρια άλλωστε έχουν σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα και γι' αυτό το λόγο είναι δυσκολότερο να σταματήσουν τη χρήση των ναρκωτικών.

    Αναφερόμενη στην έρευνα αυτή, η εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας της Αυστραλίας, που ασχολείται με τα προβλήματα, που δημιουργεί το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, τόνισε ότι όλα πλέον δείχνουν ότι τα κορίτσια έχουν αρχίσει να μιμούνται τα αγόρια της ηλικίας τους αναφορικά με τη στάση τους σε αυτά τα θέματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 December 2002 - 9:54:21 UTC