Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη-Κοξ για ελληνική προεδρία
  • [02] Δεν θα απεργήσουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών
  • [03] Μέτρα για κατοικίδια: αναμένονται οι αντιπροτάσεις
  • [04] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας
  • [05] Σύσκεψη για διαφθορά-διαπλοκή στον Αρειο Πάγο
  • [06] Κομφούζιο στο κέντρο της Αθήνας
  • [07] Ιράκ: Απόρριψη της έκθεσης
  • [08] Τουρκία: Tροπολογία-απάντηση στο βέτο Σεζέρ
  • [09] Αγία η Μητέρα Τερέζα από τις 19 Οκτωβρίου
  • [10] Αυστραλία:Σύλληψη άνδρα για κατοχή εκρηκτικών
  • [11] Κολομβία: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη αυτοκινήτου
  • [12] Γαλλία: Σύλληψη Ισλαμιστών
  • [13] Συνέχεια διαξιφισμών στη Βουλή για προϋπολογισμό
  • [14] Έντονα αντιδρά η ΓΣΕΕ στην πρόταση ΣΕΒ
  • [15] Περιορισμένη κίνηση και επάρκεια αγαθών στις αγορές
  • [16] Αλλες δύο αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ χωρίς φιλάθλους
  • [17] Τον Ελαιώνα προτείνει ο Λιάνης στον ΠΑΟ
  • [18] Βρέθηκαν κλεμμένα έργα του Τέρνερ
  • [19] Ανακαλύφθηκε νέος κρατήρας στο διάστημα
  • [20] Ανακύκλωση κινητών
  • [21] Κλείνουν τέσσερις αντιδραστήρες του Κοζλοντούι
  • [22] Οχι πια χυμώδη ''κουνελάκια'' στο Playboy. . .

    [01] Συνάντηση Σημίτη-Κοξ για ελληνική προεδρία

    20/12/2002 12:33:00 μμ

    Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην άτυπη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ και με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Διεύρυνση, οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, έλεγχος της μετανάστευσης και της λαθρομετανάστευσης, προετοιμασία της διακυβερνητικής συνέλευσης για τη νέα δομή της Ευρώπης, κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, κοινή εξωτερική πολιτική και νέα πολιτική για το περιβάλλον, με βάση τα αποτελέσματα του Γιοχάνεσμπουργκ, κατά σειρά οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

    Διεύρυνση και κοινή εξωτερική πολιτική στην κορυφή των προτεραιοτήτων

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διεύρυνσης και να συνταχθούν οι πράξεις προσχώρησης των δέκα νέων μελών της Ενωσης κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, ενώ αναφερόμενος στην κοινή εξωτερική πολιτική, έδωσε έμφαση στα Βαλκάνια, όπου - όπως είπε - συνεχίζουν να κυριαρχούν οι εθνικισμοί, η φτώχεια και η υποανάπτυξη.

    Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να έχει μία φωνή και όχι διαφορετικές προσεγγίσεις, χαρακτηρίζοντας εν τούτοις το όλο ζήτημα ''δύσκολο θέμα''.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο χθεσινό περιστατικό με τους λαθρομετανάστες στην Εύβοια, για να δείξει τη σημασία που δίνει η ελληνικη κυβέρνηση στο θέμα του ελέγχου της λαθρομετανάστευσης. Ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα πρέπει ''η Ευρώπη να έρθει κοντά στον πολίτη, να ξεπεραστούν τα φαινόμενα ανασφάλειας, να δώσουμε ελπίδα ότι χτίζουμε ένα νέο κόσμο σε νέες συνθήκες ειρήνης και ανάπτυξης''.

    Επίσης προανήγγειλε κοινή συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο, θέμα που τέθηκε και από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του, μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι η Τουρκία απέτυχε να παίξει τον εποικοδομητικό ρόλο που έπαιξε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, σε σχέση με το σχέδιο Ανάν.

    [02] Δεν θα απεργήσουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών

    20/12/2002 6:05:00 μμ

    Δεν θα σημειωθούν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της χριστουγεννιάτικης αγοράς, καθώς οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσεως και βυτιοφόρων αποφάσισαν να μην προχωρήσουν τελικά στην επ' αόριστον κινητοποίηση που είχαν προαναγγείλει, διεκδικώντας την ικανοποίηση φορολογικών αιτημάτων τους. Μετά από δίωρη γενική συνέλευση οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, καθώς ικανοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων του κλάδου στη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί αντιπροσωπεία τους με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

    Συνάντηση με οικονομικό επιτελείο κυβέρνησης

    Αν και ο κ. Χριστοδουλάκης δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους για κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998, με την καταβολή 2000 ευρώ για κάθε φορτηγό, τους διαβεβαίωσε ότι η ρύθμιση των υποθέσεων αυτών είναι προαιρετική και η μη προσέλευσή τους στην εφορία δεν θα οδηγεί αναγκαστικά στην διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου.

    Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με δηλώσεις των ιδιοκτητών φορτηγών, πως όσοι από αυτούς έχουν λάβει ειδοποιητήρια της εφορίας για να ρυθμίσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, δεν είναι απαραίτητο να το κάνουν. Το 2003 οι ιδιοκτήτες θα ελέγχονται κανονικά, βάσει των δειγματολογικών ελέγχων του υπουργείου, όπως και οι άλλοι φορολογούμενοι.

    Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποσχέθηκε επίσης ότι θα υπάρξει βελτίωση των διατάξεων που αφορούν στις παραβάσεις που επιφέρουν πρόστιμα. Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις αυτές θα διατυπωθούν με πιο σαφή τρόπο.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των ιδιοκτητών φορτηγών στο πλαίσιο της αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου, που θα γίνει στις αρχές του 2003.

    [03] Μέτρα για κατοικίδια: αναμένονται οι αντιπροτάσεις

    20/12/2002 6:01:00 μμ

    Δεν αποσύρεται το νομοσχέδιο για τα μικρά ζώα, δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης και πρόσθεσε ότι προτείνεται το ετήσιο τέλος να είναι γύρω στα 15 ευρώ (5000 δρχ.) για την κατοχή σκύλου. Το ανάλογο τέλος στις χώρες της ΕΕ είναι 50 και 100 ευρώ. "Περιμένουμε τώρα τις προτάσεις των φιλοζωϊκών οργανώσεων για το ύψος του ανταποδοτικού ετήσιου τέλους που θα εισπράττεται από τους ΟΤΑ", δήλωσε ο κ. Χατζημιχάλης. Ο Υφυπουργός Γεωργίας διευκρίνισε ότι οι διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου παραμένουν ως έχουν, όσον αφορά στις ποινές, τις σημάνεις και τις άλλες ρυθμίσεις. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όλα τα κατοικίδια θα καταγραφούν και θα σημανθούν με ειδικό τατουάζ ή μικροτσίπ.

    Οι υποχρεώσεις μας

    Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός τριών μηνών.

    Το σχέδιο νόμου, που ετοίμασε το υπουργείο Γεωργίας, στοχεύει μεταξύ άλλων στη μείωση του φαινομένου της εγκατάλειψης ζώων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νέου νόμου, όλοι όσοι έχουμε κατοικίδιο υποχρεούμαστε:

    Να δηλώσουμε, να καταγράψουμε και να "σημάνουμε" το σκύλο μας από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Η δήλωση, η καταγραφή και η σήμανση των σκύλων θα πρέπει να γίνεται από κτηνίατρους που ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα. Η δαπάνη της καταγραφής και σήμανσης βαρύνει τον ιδιοκτήτη του σκύλου.

    Να μεριμνούμε για την ετήσια κατ ελάχιστον κτηνιατρική εξέταση του σκύλου ή της γάτας μας και να εφοδιαστούμε με βιβλιάριο υγείας του στο οποίο να αναγράφονται οι γενόμενοι εμβολιασμοί, οι κτηνιατρικές εξετάσεις και πράξεις

    Να μην εγκαταλείπουμε το σκύλο ή τη γάτα μας

    Να μεριμνούμε ώστε να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον με τα περιττώματα του σκύλου μας

    Ευθυνόμαστε για οποιαδήποτε ζημιά ή σωματική βλάβη που προκαλείται από το σκύλο μας σε ανθρώπους ή ζώα.

    Αν έχουμε θηλυκά σκυλιά, θα πρέπει να μεριμνούμε για τη διάθεση των νεογέννητων ζώων σε νέους ιδιοκτήτες. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μεριμνούμε είτε για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης του ζώου είτε για τη στείρωσή του.

    Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε το σκύλο μας ελεύθερο να κάνει βόλτα. Θα πρέπει να παίρνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να είναι αδύνατη η ελεύθερη έξοδος του, σε κοινόχρηστους χώρους

    Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση σκύλων για κυνομαχίες ή άλλες εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να προκληθεί στα ζώα πόνος, αγωνία ή και θάνατος.

    Τα πρόστιμα

    Στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων τα οποία εγκαταλείπονται, θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους από 300-1.500 Ευρώ. Προβλέπεται επίσης και ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μηνών.

    Σε εκείνους που υποβάλλουν τα ζώα τους σε βασανιστήρια, αλλά και για επιθέσεις σκύλων εναντίον ανθρώπων, τα πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 5.000 Ευρώ

    Αυστηρά πρόστιμα προβλέπονται και για όσους ιδιοκτήτες δεν προχωρήσουν στη σήμανση του ζώου από την ηλικία των δύο μηνών και άνω καθώς και αν δεν υπάρχει βιβλιάριο υγείας του ζώου από αρμόδιο κτηνίατρο.

    Η περισυλλογή στα αδέσποτα

    Η ευθύνη για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων περνά στους Δήμους και τις Κοινότητες, τα οποία ορίζουν ειδικά συνεργεία περισυλλογής. Μπορεί ωστόσο να γίνει και από ζωοφιλικά σωματεία.

    Της περισυλλογής θα επακολουθεί στείρωση, εμβολιασμός και εφόσον είναι αναγκαία θεραπεία. Εν συνεχεία θα παραμένουν για υιοθεσία σε ειδικά καταφύγια (κυνοκομεία) ενώ προβλέπεται και η επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον εκτός αστικών περιοχών.

    Τα άτομα του συνεργείου θα πρέπει να διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή δεν πρέπει να προκαλείται άσκοπα πόνος, οδύνη ή αγωνία στα ζώα.

    [04] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

    20/12/2002 4:16:00 μμ

    Κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας μέσω Ίντερνετ εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος άλλων δύο, για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω Ιντερνετ. Οι δράστες, μέσω προσωπικών ιστοσελίδων που είχαν δημιουργήσει στο Ιντερνετ, διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας, εξέθεταν σε δημόσια θέα φωτογραφίες και βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου επωνύμων προσώπων του καλλιτεχνικού χώρου, επιπλέον δε δημοσίευαν αγγελίες για ερωτική συνεύρεση ατόμων.

    Σύλληψη μετά από εντατικές έρευνες

    Μετά από συνεννόηση με επικεφαλής του ΟΤΕ ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, πήγαν στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λάρισα, στο Μακρυχώρι Λαρίσης και στο Ακραίφνιο Βοιωτίας, όπου κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους τέσσερις πρώτους δράστες.

    Μετά από έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικού υπολογιστή, δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς επίσης μεγάλος αριθμός CD ROM και δισκετών ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Συλληφθέντες είναι ο Κώστας Αγοραστός, 41 ετών, κάτοικος Νέου Κόσμου, Αθανάσιος Κωστάκης, 43 ετών, κάτοικος Λάρισας, Γεράσιμος Μυλωνάς, 26 ετών, κάτοικος Μακρυχωρίου Λαρίσης, Αλέξανδρος Τσιτούρας, 31 ετών, κάτοικος Μακρυχωρίου Λαρίσης, Αθανάσιος Σιμόπουλος, 22 ετών, κάτοικος Ιωαννίνων, και ο Πέτρος Μακρής, 34 ετών, κάτοικος Ακραιφνίου Βοιωτίας.

    Από τους προαναφερθέντες συνελήφθησαν οι τέσσερις πρώτοι, ενώ δεν κατέστη η σύλληψη των άλλων δύο εντός των ορίων του αυτοφώρου.

    Οι δράστες κερδοσκοπούσαν σε βάρος ανυποψίαστων επισκεπτών των ιστοσελίδων τους, διακόπτοντας την σύνδεσή τους με τον ελληνικό φορέα παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ και συνδέοντάς τους με ροζ γραμμές του εξωτερικού.

    Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς τις ιστοσελίδες των συλληφθέντων είχαν επισκεφθεί 900.000 άτομα, πολλοί από τους οποίους πλήρωσαν υπέρογκους λογαριασμούς στον ΟΤΕ, αφού η χρέωση της διεθνούς κλήσης είναι περίπου 2 ευρώ αντί 2 δραχμών το λεπτό για την κλήση προς το διαδίκτυο.

    Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [05] Σύσκεψη για διαφθορά-διαπλοκή στον Αρειο Πάγο

    20/12/2002 2:48:00 μμ

    Ταύτιση απόψεων υπήρξε μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκη για τα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς, κατά τη συνάντησή που είχαν σήμερα στον Αρειο Πάγο. Ο κ. Κρουσταλλάκης χαρακτήρισε θετική τη συνεργασία που είχε με τον κ. Σκανδαλίδη, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της συνάντησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν ισχύει ότι "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός", στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει πάρα πολύ καλά.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ΕΙσαγγελία-κυβέρνηση

    Ο Εισαγγελέας του Αρειου Πάγου τόνισε επίσης ότι τόσο η εισαγγελία όσο και η κυβέρνηση επιθυμούν την πάταξη του φαινομένου. "Νομίζω ότι δεν λέμε μόνο λόγια. Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε μία πραγματικότητα που όλοι οι Ελληνες θέλουν. Δεν τρέφουμε βέβαια αυταπάτες ότι μπορεί απο τη μία στιγμή στην άλλη να αλλάξει η κοινωνία, αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα τείχος ανάσχεσης σε αυτή τη διαφθορά'', τόνισε ο κ. Κρουσταλλάκης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης από τη πλευρά του επισήμανε ότι με την παρουσία του στον Αρειο Πάγο τιμά την ανεξάρτητη δικαιοσύνη που θα αναλάβει ένα μεγάλο βάρος απο αυτή την υπόθεση, βεβαιώνοντας παράλληλα ότι η πολιτεία είναι αποφασισμένη να φθάσει το μαχαίρι ως το κόκαλο.

    Επίθεση Καραμανλή στη κυβέρνηση για το ίδιο θέμα

    Νωρίτερα, δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής, μετά από σύσκεψη για το ίδιο θέμα στη Ρηγίλλης, επισημαίνοντας ότι τα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής πλήττουν την ποιότητα και την ουσία της Δημοκρατίας αλλά και απομυζούν το εισόδημα των πολιτών.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν προσπαθεί να καταπολεμήσει τα νοσηρά φαινόμενα του δημόσιου βίου, αλλά παρέχει πολιτικό υπόβαθρο φέρνοντας ως παράδειγμα νόμους που έχει προωθήσει η κυβέρνηση για τα δημόσια έργα, για το βασικό μέτοχο στα ΜΜΕ και τους δημοσίους υπαλλήλους.

    [06] Κομφούζιο στο κέντρο της Αθήνας

    20/12/2002 5:06:00 μμ

    Δεν έφτανε το χιονόνερο να δημιουργεί δυσκολίες στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθήνα, μία φωτιά το απόγευμα σε διαμέρισμα στη πλατεία Βάθη ήρθε να προσθέσει περισσότερη ταλαιπωρία για τους οδηγούς. Αυτή την ώρα, άντρες της Τροχαίας έχουν αποκλείσει το οικοδομικό τετράγωνο όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά και προσπαθούν να ρυθμίσουν την κίνηση των αυτοκινήτων με εκτροπές της κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, στο Σύνταγμα περίπου 150 άτομα, επισήμως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 50 παιδιά βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων των Γιατρών του Κόσμου στην Πεντέλη, λόγω παλαιότερων οφειλών. Και στο σημείο αυτό, η κίνηση των οχημάτων γινόταν μετ εμποδίων καθώς οι οδηγοί προσπαθούν να φτάσουν στον προορισμό τους μέσω άλλων δρόμων.

    [07] Ιράκ: Απόρριψη της έκθεσης

    20/12/2002 3:14:00 μμ

    Για ουσιώδη παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του κατηγόρησε το Ιράκ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μετά την χθεσινοβραδινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ιρακινή έκθεση από τον επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ. Τόσο ο Πάουελ όσο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Τζον Νεγκρεπόντε, δήλωσαν ότι η έκθεση έχει σοβαρές παραλείψεις. Σήμερα αναμένεται και η δήλωση του Τζορτζ Μπους που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καταστήσει τη Βαγδάτη υπεύθυνη για την επαπειλούμενη στρατιωτική σύγκρουση.

    Προετοιμασίες πολέμου

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατηγόρησε τον Σαντάμ Χουσείν ότι παίζει κρυφτό με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Ο Τόνι Μπλερ λίγο αργότερα μάλιστα, στο χριστουγενιάτικο μήνυμά του προς τις ένοπλες δυνάμεις ζήτησε από τα βρετανικά στρατεύματα να προετοιμαστούν για πιθανό πόλεμο με το Ιράκ, αλλά διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν οι επιθεωρητές όπλων θα αποφανθούν ότι υπάρχει παραβίαση απο το Ιράκ της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών για αφοπλισμό του.

    Η απειλή πολέμου στο Ιράκ ''παραμένει'' μετά την εξέταση της έκθεσης δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Λαβρόφ για τα οπλικά της συστήματα που παρέδωσε η Βαγδάτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέδωσε σήμερα το Ιντερφάξ.

    Την έκπληξή του για την αμερικανική αντίδραση εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ, πρόσθεσε όμως ότι το Ιράκ ενδέχεται να αναθεωρήσει την έκθεση.

    Πολιτικοί παρατηρητές στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι υπάρχει μια αίσθηση ικανοποίησης στο Λευκό Οίκο για τον αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς έγινε δεκτή η αμερικανική θέση ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Βαγδάτη.

    Ο Λευκός Οίκος αναμένεται τώρα να δώσει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ νέες πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο και να πιέσει για την διοργάνωση συνεντεύξεων με τους ιρακινούς επιστήμονες.

    Για πρώτη φορά μάλιστα οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το Ιράκ ότι προσπάθησε να προμηθευτεί απο την Νιγηρία εμπλουτισμένο ουράνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Η έναρξη πολέμου εναντίον του Ιράκ φαίνεται πάντως απίθανη πριν από την παρέλευση δύο μηνών, χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για να αναπτύξουν αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, όπως δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC βρετανός εμπειρογνώμονας.

    Διαψεύδει το Ιράκ ΗΠΑ-Βρετανία

    Από την πλευρά του, το Ιράκ διέψευσε ότι η έκθεσή του για τα οπλικά του συστήματα αποτελεί ''ουσιώδη παραβίαση'' της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν οποιαδήποτε δικαιολογία για να ανατρέψουν τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν.

    Σήμερα η κυβέρνηση του Ιράκ, απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να αντιμετωπίσει τις ''ψευδείς'' κατηγορίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας που σκοπό έχουν να δικαιολογήσουν έναν πόλεμο κατά της Βαγδάτης.

    [08] Τουρκία: Tροπολογία-απάντηση στο βέτο Σεζέρ

    20/12/2002 6:45:00 μμ

    Μία νέα τροπολογία, η οποία θα επιτρέψει στον ηγέτη του Ταγίπ Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές και να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, κατέθεσε σήμερα το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας. Η τροπολογία σε ένα νόμο περί αμνηστίας, που είχε υιοθετηθεί το 2000, κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, αμέσως μετά την ενέργεια του προέδρου της Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ να θέσει βέτο σε τρεις τροπολογίες του συντάγματος, οι οποίες θα επέτρεπαν στον Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα.

    [09] Αγία η Μητέρα Τερέζα από τις 19 Οκτωβρίου

    20/12/2002 5:57:00 μμ

    Ο αρμόδιος του Βατικανού για τη διαδικασία αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζας ανακοίνωσε πως η αλβανικής καταγωγής μοναχή που πέθανε το Σεπτέμβριο του 1997 σε ηλικία 87 ετών, θα ανακηρυχθεί αγία στις 19 Οκτωβρίου 2003. Ο πατέρας Μπράιαν Κολοντιεζκούκ έκανε αυτήν την ανακοίνωση μέσω της ηλεκτρονικής του διεύθυνσης στο Ιντερνετ, μετά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ αναγνώρισε ως πραγματικό το θαύμα που συντελέστηκε με τη μεσολάβηση της Μητέρας Τερέζας, αναφερόμενος στην πλήρη ίαση νεαρής Ινδής που έπασχε από καρκίνο. Ο Πάπας έδωσε στη δημοσιότητα δύο διατάγματα που επικυρώνουν την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1979.

    [10] Αυστραλία:Σύλληψη άνδρα για κατοχή εκρηκτικών

    20/12/2002 1:08:00 μμ

    Ένας άνδρας συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής της αστυνομίας στα προάστια του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία. Τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν πως ο άνδρας, γεννημένος στη Βόρεια Αφρική, είχε στην κατοχή του 14 μικρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς από νιτρικό αμμώνιο με κομμάτια μετάλλου.

    Αυξημένη επαγρύπνηση

    "Το ακριβές κίνητρο του δεν είναι ακόμα γνωστό και πρέπει να ερευνήσουμε όλους τους πιθανούς λόγους που είχε στην κατοχή του εκρηκτικούς μηχανισμούς, είτε αυτοί είναι θρησκευτικοί είτε πολιτικοί ή ιδεολογικοί. Αλλά τώρα είναι πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά", δήλωσε ο Dave Madden, εκπρόσωπος της αστυνομίας

    Επίσης, πρόσθεσε ότι "αν οι μηχανισμοί είχαν πυροδοτηθεί σε κλειστή περιοχή, ενδεχομένως να υπήρχαν θύματα".

    Μετά την βομβιστική επίθεση στο Μπαλί τον Οκτώβριο, εντείνονται οι επιδρομές της αυστραλιανής αστυνομίας.

    Από την επίθεση σκοτώθηκαν 190 άτομα, 90 από τους οποίους ήταν Αυστραλοί.

    Η αστυνομία της Αυστραλίας έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να επαγρυπνούν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, κατά τη διάρκεια των οποίων χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στο κέντρο του Σίδνεϊ για να γιορτάσουν.

    [11] Κολομβία: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη αυτοκινήτου

    20/12/2002 6:33:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα, όταν παγιδευμένο αυτοκινήτο εξερράγη στην πόλη Κουκούτα, 600 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μπογκοτά. Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο αστυνομικοί. Οι άλλοι δύο νεκροί είναι ένας πολίτης και ένας αντάρτης, που πιθανολογείται ότι ήταν μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN). Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι, τοπική ώρα, στην περιοχή Μπελέν και έγινε η αιτία να υποστούν σοβαρές ζημιές παρακείμενα κτίρια.

    [12] Γαλλία: Σύλληψη Ισλαμιστών

    20/12/2002 1:55:00 μμ

    Τέσσερις ύποπτους Ισλαμιστές συνέλαβε αυτή την εβδομάδα η γαλλική αστυνομία κατά τη διάρκεια επιδρομής κοντά στο Παρίσι, η οποία ανακάλυψε μηχανισμούς κατασκευής βομβών. Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Αλγεριανός ακτιβιστής, Merouane Benhamed, ο οποίος έλαβε μέρος και στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία. Δύο από τους υπόπτους ομολόγησαν πως είχαν εκπαιδευτεί στο Pankisi Gorge της Γεωργίας και είχαν συναντηθεί με Τσετσένους στρατηγούς.

    Τα ευρήματα της αστυνομίας

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι τα υλικά που βρέθηκαν ήταν για μία ή περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο άμεσο μέλλον", υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: "Όλοι οι κρατούμενοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον ιερό πόλεμο (τζιχάντ)".

    Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε επίσης πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι οποίες ανέφεραν πως την Πέμπτη έγιναν δύο ξεχωριστές επιδρομές στο βόρειο προάστιο La Courneuve του Παρισιού.

    Η γαλλική αστυνομία ανακάλυψε μηχανισμούς που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πυροκροτητές και οξύ, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή εκρηκτικών.

    Σε ένα διαμέρισμα μάλιστα οι αστυνομικοί βρήκαν δύο άδεια δοχεία γκαζιού, ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις ανταρτών από την Αλγερία που συγκλόνισαν τη Γαλλία τη δεκαετία του 1990.

    [13] Συνέχεια διαξιφισμών στη Βουλή για προϋπολογισμό

    20/12/2002 7:33:00 μμ

    Τρίτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2003 στην Ολομέλεια της Βουλής και σε σημείο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν και σήμερα η αξιοπιστία του. Στις αιτιάσεις βουλευτών της ΝΔ περί ''ανειλικρινούς'' προϋπολογισμού και ''κυβερνητικών λογιστικών αλχημειών'' βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απάντησαν ότι αν έπαιρνε κανείς στα σοβαρά τα όσα λέγονται για την οικονομία από την Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν θα γίνονταν επενδύσεις στην Ελλάδα. Τα κόμματα της Αριστεράς χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό συντηρητικό και αντικοινωνικό.

    Ανεργία, αγροτικά, Ο.Α, 2004 και ανισότητες επί τάπητος

    Βουλευτές από όλα τα κόμματα που πήραν σήμερα το λόγο αναφέρθηκαν επίσης, στα προβλήματα και τις ανισότητες στις περιφέρειες της χώρας καθώς και στα αγροτικά προβλήματα και την ανεργία.

    Έμφαση στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας έδωσε ο Υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής και στην Ολυμπιάδα και την Ολυμπιακή προετοιμασία ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Αναζητούνται τρόποι τόνωσης του εισοδήματος των καταθετών

    Εν τω μεταξύ ανοικτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα το ενδεχόμενο αναζήτησης τρόπων τόνωσης του εισοδήματος των καταθετών, εάν οι τράπεζες δεν αναθεωρήσουν την πολιτική των επιτοκίων καταθέσεων.

    Το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί θετικά από τις Τράπεζες είπε ο κ. Πρωτόπαπας προσθέτοντας ότι, αν αυτό δεν γίνει η κυβέρνηση θα εξετάσει με προσοχή ποια μέτρα μπορούν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών. Το θέμα προέκυψε από αναφορά χθες στη βουλή του Νίκου Χριστοδουλάκη

    [14] Έντονα αντιδρά η ΓΣΕΕ στην πρόταση ΣΕΒ

    20/12/2002 5:44:00 μμ

    Για αποσύνδεση των μισθών από τον πληθωρισμό, έκανε λόγο χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Επιεικώς απαράδεκτη, χαρακτήρισε την πρόταση, στη ΝΕΤ105.8, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο. Βεβιασμένη και ανεπίκαιρη δεδομένης της συζήτησης του προϋπολογισμού χαρακτήρισε την παρέμβαση του ΣΕΒ, επί των μισθολογικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Χρ. Πρωτόπαπας: Βεβιασμένη η πρόταση του ΣΕΒ

    Τα ημερομίσθια και οι μισθοί ασφαλείας, αποτελούν βασική κατάκτηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

    Αυτό υπογραμμίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Συνομοσπονδία, τονίζοντας ότι θα συνεχίζει να διεκδικεί αυξήσεις που θα αναπληρώνουν τις απώλειες εισοδήματος από τον πληθυσμό.

    Από την πλευρά του, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, χαρακτήρισε βεβιασμένη, την πρόταση ΣΕΒ για παρέμβαση επί των μισθολογικών καταστάσεων και υπογράμμισε ότι για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις ενώ για αυτούς του δημοσίου θα υπάρξει διάλογος με τις ενώσεις δημοσίων υπαλλήλων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υπάρχουσα Εθνική Γενική Συλλογική, Σύμβαση Εργασίας δεν υπάρχει πρόβλεψη ρήτρας προστασίας από τον πληθωρισμό για το 2003.

    [15] Περιορισμένη κίνηση και επάρκεια αγαθών στις αγορές

    20/12/2002 5:34:00 μμ

    Πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και η κίνηση της αγοράς εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Οι καταναλωτές αναμένεται να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους από τη Δευτέρα. Ωστόσο, στην αγορά υπάρχει επάρκεια αγαθών και οι τιμές τους είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Φρένο, εν τω μεταξύ, επιδιώκουν να βάλουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών στις ανατιμήσεις, που προγραμματίζονται από το νέο έτος. Στις αγορές της Θεσσαλονίκης βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Τη Βαρβάκειο αγορά επισκέφτηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου και ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ικανοποίηση Τσοχατζόπουλου για την εικόνα στις αγορές

    Στην ικανοποιητική πορεία των τιμών και την επάρκεια των προϊόντων, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Aκης Τσοχατζόπουλος, που επισκέφθηκε σήμερα αγορές της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με καταστηματάρχες και καταναλωτές, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλοποίηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά.

    Οι τιμές είναι καλύτερες και πιο χαμηλές από πέρυσι και υπάρχει μεγάλη επάρκεια αγαθών, λόγω συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, που απέδωσε ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, που το πρωί επισκέφθηκε τη Βαρβάκειο Αγορά.

    Εκεί, βρέθηκε και ο ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης, που σημείωσε ότι η αγορά λειτουργεί ικανοποιητικά και τα προϊόντα είναι πολλά και καλά.

    "Οι τιμές θα ήταν καλύτερες, αν η κυβερνητική πολιτική δεν τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό", υποστήριξε ο κ. Αλογοσκούφης, που συνέστησε στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους, ώστε να εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές τιμές.

    [16] Αλλες δύο αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ χωρίς φιλάθλους

    20/12/2002 7:40:00 μμ

    Ακριβά φαίνεται ότι πληρώνει ο ΠΑΟΚ την απαράδεκτη συμπεριφορά των φιλάθλων του. Δεν έφτανε η ποινή πέντε αγωνιστικών που εκτίει ήδη η ομάδα για τα επεισόδια με τον Ολυμπιακό, ήρθε και η νέα απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ, που την "εξορίζει" με άλλες δύο αγωνιστικές, για τα επεισόδια στον αγώνα με τον Αρη, στο Χαριλάου. Στον δικέφαλο του βορά επιβλήθηκε μία αγωνιστική, αλλά η ποινή διπλασιάζεται, επειδή είναι ήδη υπότροπος, παράλληλα τιμωρήθηκε και με πρόστιμο 6.000 ευρώ. Ο ΠΑΟΚ έχει δικαίωμα προσφυγής στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ. Ο Αρης τιμωρήθηκε με πρόστιμο 14.000 ευρώ για τα επεισόδια οπαδών του στον ίδιο αγώνα.

    [17] Τον Ελαιώνα προτείνει ο Λιάνης στον ΠΑΟ

    20/12/2002 3:47:00 μμ

    Ο Ελαιώνας είναι η καλύτερη λύση σχετικά με το πρόβλημα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, όπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, σε συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, σε περίπτωση που η ομάδα δεν δεχτεί την λύση αυτή, ο κ. Λιάνης υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται στο γήπεδο της Λεωφόρου, το οποίο και θα ανακατασκευαστεί. Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Αθλητισμού χαρακτήρισε θλιβερό το φαινόμενο των άδειων από κόσμο γηπέδων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει γίνει σοβαρός διάλογος μεταξύ Πολιτείας, ομάδων, κοινής γνώμης και ΜΜΕ για αυτό το θέμα.

    Πρωτοβουλίες Λιάνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Ο κ. Λιάνης εξέφρασε την διαφωνία του στην τηλεοπτική μετάδοση σχεδόν όλων των αγώνων της Α' Εθνικής , ενώ επανέλαβε ότι εάν χρειαστεί θα συνδέσει το όνομά του με υποβιβασμούς ομάδων.

    Επίσης, ανέφερε, ότι σε λίγες ημέρες ο υπουργός Πολιτισμού θα ανακοινώσει τα ονόματα όσων συγκροτούν τις Επιτροπές Επαγγελματικού Αθλητισμού και ντόπινγκ.

    Σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο κ. Λιάνης επισήμανε ότι θα πρέπει να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί και από τη νέα χρονιά θα κάνει σχετικές κινήσεις.

    Αρχικά, θα καλέσει εκπροσώπους από όλα τα πολιτικά κόμματα για να συνεργαστούν και όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια νέα αντίληψη.

    Επίσης, το υφυπουργείο Αθλητισμού ετοιμάζει εγχειρίδιο μαζί με το υπουργείο Παιδείας για τα παιδιά της πέμπτης και έκτης Δημοτικού για τον αθλητισμό.

    Το ΠΙΚΠΑ Βούλας θα επισκεφτεί αύριο ο κ. Λιάνης μαζί με Ολυμπιονίκες, όπου θα μοιράσει δώρα στα παιδιά. Την Κυριακή θα βρεθεί στις παιδικές φυλακές Αυλώνας.

    [18] Βρέθηκαν κλεμμένα έργα του Τέρνερ

    20/12/2002 3:05:00 μμ

    Εντοπίστηκαν δύο από τους σπουδαιότερους πίνακες του Αγγλου ζωγράφου Τέρνερ, που είχαν κλαπεί από την Γκαλερί Τέιτ του Λονδίνου πριν από οχτώ χρόνια. Οι πίνακες του 19ου αιώνα, που είχαν ασφαλιστεί για 24 εκατομμύρια βρετανικές λίρες, εκλάπησαν κατά τη διάρκεια μίας έκθεσης στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Οι πίνακες βρέθηκαν άθικτοι, αλλά λείπει η κορνίζα τους. Πρόκειται για τα έργα "Shade and Darkness" και "Light and Colour"", τα οποία θα εκτεθούν στο κοινό στις 8 Ιανουαρίου.

    Με το βλέμμα στην επανάκτηση και του τρίτου έργου

    Στην πραγματικότητα το έργο "Shade and Darkness" βρέθηκε τον Ιούλιο του 2000, αλλά κρατήθηκε μυστικό προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες για την εύρεση των άλλων δύο έργων. Το δεύτερο έργο "Light and Colour" βρέθηκε τη Δευτέρα.

    Οι διευθυντές, πάντως, της διάσημης Γκαλερί διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά για την επανάκτηση των δύο έργων, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες να βρουν και το τρίτο έργο του Γερμανού καλλιτέχνη Caspar David Friedrich που εκλάπη μαζί με τα έργα του Τέρνερ.

    "Αυτοί οι πίνακες είναι από τα πιο σημαντικά έργα του Τέρνερ και έχουν αναφορές στις θεωρίες του Γκαίτε για τα χρώματα", δήλωσε ο διευθυντής της Γκαλερί Τέιτ, Sir Nicholas Serota.

    [19] Ανακαλύφθηκε νέος κρατήρας στο διάστημα

    20/12/2002 2:52:00 μμ

    Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν στη Σελήνη το μόνο γνωστό κρατήρα της στην καταγεγραμμένη ιστορία. Το 1953 σημειώθηκε στη Σελήνη μία λάμψη που ήταν ορατή και οι αστρονόμοι θεώρησαν πως ήταν αποτέλεσμα ενός μικρού αστεροειδή. Τα τηλεσκόπια της εποχής δεν ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να εντοπίσουν τον κρατήρα. Τώρα όμως οι λεπτομερείς φωτογραφίες της Σελήνης που τραβήχτηκαν από ένα διαστημόπλοιο σε τροχιά, έδειξαν πως υπάρχει ένας μικρός, λαμπερός, γαλάζιος, καινούριος κρατήρας στην ίδια θέση, όπου παρατηρήθηκε η λάμψη. Οι αστρονόμοι πιστεύουν πως νέοι μικροί κρατήρες δημιουργούνται στη Σελήνη κάθε λίγες δεκαετίες, αλλά αυτός είναι ο πρώτος που βρέθηκε.

    Ο νέος κρατήρας θα δώσει πολλές πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες

    Η εύρεση του νέου κρατήρα προσφέρει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μελετήσουν το υπέδαφος της Σελήνης, προτού αυτό υποστεί αλλαγές από την έκθεση στην ατμόσφαιρα του διαστήματος.

    Το 1953 ο ερασιτέχνης αστρονόμος Leon Stuart, φωτογράφησε τη λάμψη και αυτή η φωτογραφία ήταν η μοναδική μέχρι σήμερα απόδειξη ενός σώματος σε μέγεθος αστεροειδή στην επιφάνεια της Σελήνης.

    Οι επιστήμονες Dr Bonnie Buratti από τη ΝΑΣΑ και ο Dr Lane Johnson από το πανεπιστήμιο Pomona της Καλιφόρνια εξέτασαν προσεκτικά τη φωτογραφία του Stuart και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το αντικείμενο που χτύπησε τη Σελήνη και προκάλεσε τον κρατήρα βρισκόταν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων.

    Οι ειδικού υπολογίζουν, επίσης, πως η ενέργεια που απελευθερώθηκε λόγω της έκρηξης ήταν περίπου 35 φορές πιο ισχυρή από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Αν χτυπούσε τη Γη, θα είχε προκαλέσει την καταστροφή μιας μεγάλης μητροπολιτικής πόλης.

    [20] Ανακύκλωση κινητών

    20/12/2002 1:57:00 μμ

    Οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων συμφώνησαν να κατασκευάσουν τα τηλέφωνά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε μέχρι το 2005 να γίνει πιο εύκολη η ανακύκλωσή τους. Η συμφωνία αυτή πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που διοργάνωσε το Περιβαλλοντολογικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Θέμα του συνεδρίου ήταν οι τρόποι μείωσης των συνεχώς αυξανόμενων ηλεκτρονικών αποβλήτων.

    Τα άχρηστα τηλέφωνα

    Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι εκτυπωτές, τα κινητά τηλέφωνα και τα άλλα ηλεκτρονικά αγαθά συχνά πετιούνται, καθώς έχουν συγκεκριμένη διάρκειας ζωής.

    Η ανακύκλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να αποδειχθεί μία αρκετά προσοδοφόρος εταιρεία. Υλικά, όπως χρυσός, χαλκός και άλλα πολύτιμα μέταλλα μπορούν να ανακτηθούν από κάθε τεχνικό μέρος του εξοπλισμού.

    Το πρόβλημα είναι πως για την κατασκευή αυτών των προϊόντων χρησιμοποιούνται υπερσύγχρονα μείγματα μετάλλων και πλαστικών. Η ανάκτηση των πολύτιμων μετάλλων μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς άλλα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, και ο υδράργυρος, που επίσης χρησιμοποιούνται, είναι τοξικά.

    Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν περίπου το 1% με 2% των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Η ανακύκλωση των κινητών ισχύει από το 1997, αλλά οι άνθρωποι διστάζουν να ανακυκλώσουν τα παλιά τους τηλέφωνα, επειδή πιστεύουν πως αξίζουν κάτι.

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 380 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι γνωστό όμως πόσα από αυτά είναι άχρηστα.

    Οι κατασκευαστές πιστεύουν πως το σημαντικότερο είναι να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ανακυκλώνουν τα κινητά τους, αντί να τα κρατάνε χωρίς να τα χρησιμοποιούν.

    [21] Κλείνουν τέσσερις αντιδραστήρες του Κοζλοντούι

    20/12/2002 3:19:00 μμ

    Το οριστικό κλείσιμο των δύο παλαιότερων μονάδων ενός πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία, μετά από πολλά χρόνια έντονης ανησυχίας για τα θέματα ασφάλειας και ισχυρών πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του Κοζλοντούι θα κλείσουν, παρά τις διαμαρτυρίες του λόμπι πυρηνικών και των αντίθετων κομμάτων, που υποστηρίζουν πως οι αντιδραστήρες είναι απαραίτητοι για την οικονομία της χώρας.

    Οριστικό κλείσιμο για θέματα ασφαλείας

    Μία σειρά ατυχημάτων στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα για την ασφάλεια του εργοστασίου. Οι ανησυχίες αυτές επικεντρώνονταν στο γεγονός ότι οι αντιδραστήρες είχαν γίνει εύθραυστοι και ότι δεν υπήρχε κάποιο κτίριο που θα μπορούσε να αναχαιτίσει ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα.

    Οι πυρηνικοί Μηχανικοί της Βουλγαρίας, όμως, υποστηρίζουν ότι οι επισκευές, που γίνονται με τη βοήθεια μηχανικών από το εξωτερικό και η κατάλληλη επίβλεψη έχουν λύσει όλα τα ζητήματα της ασφάλειας. Επισημαίνουν επίσης πως η Βουλγαρία έχει ανάγκη αυτούς τους αντιδραστήρες τόσο για εσωτερική χρήση όσο και για εξαγωγές.

    Στην σκιά των πιέσεων της Ε.Ε

    Η χώρα, όμως, θέλει εναγωνίως να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας από τους όρους ένταξής της είναι να κλείσει τους τέσσερις αντιδραστήρες μέχρι το 2007.

    Έτσι, οι δύο πρώτοι αντιδραστήρες θα κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ οι υπόλοιποι θα σταματήσουν τη λειτουργία τους μέχρι το 2006.

    [22] Οχι πια χυμώδη ''κουνελάκια'' στο Playboy. . .

    20/12/2002 3:12:00 μμ

    Μέχρι τώρα οι καλλονές που κοσμούσαν το εξώφυλλο του 'Playboy'', του πιο διάσημου ανδρικού περιοδικού σε όλο τον κόσμο, ήταν χυμώδεις με γεμάτες καμπύλες και οι αναλογίες τους θύμιζαν σχήμα κλεψύδρας. Τον τελευταίο καιρό, όμως, φαίνεται ότι αυτό έχει αλλάξει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης", τα "κουνελάκια" του "Playboy" τα τελευταία χρόνια αποκτούν ολοένα και πιο "αγορίστικη" εμφάνιση: μικρό στήθος, στενοί γοφοί και πολύ αδύνατη σιλουέτα.

    Με πιο αρσενικοθήλυκα χαρακτηριστικά

    Ερευνητές από την Αυστρία και τον Καναδά ανέλυσαν τις αναλογίες σώματος των μοιραίων "θηλυκών" που φωτογραφήθηκαν για λογαριασμό του περιοδικού στα 577 συνεχή τεύχη του, από το ξεκίνημά του το 1953 έως το τεύχος του Δεκεμβρίου του 2001. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ενώ το βάρος των μοντέλων παρέμεινε σταθερό, οι αναλογίες του στήθους και των γοφών μίκρυναν, ενώ, παράλληλα, αυξήθηκε η περίμετρος της μέσης.

    Ο κλασικός τύπος, λοιπόν, της σέξι γυναίκας που προσέλκυε τους αναγνώστες του περιοδικού και απεικονίστηκε κατά τη δεκαετία του 1950 στο πρόσωπο της Μέριλιν Μονρόε, δίνει τώρα σιγά-σιγά τη θέση του σε λεπτότερα φωτομοντέλα με πιο αρσενικοθήλυκα χαρακτηριστικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 December 2002 - 17:54:25 UTC