Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ύφεση... με τσουχτερό κρύο
  • [02] Επισκέψεις Αρχιεπισκόπου σε ''Στέγες Γερόντων''
  • [03] Ταλαιπωρία στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα
  • [04] Ελληνες ερευνητές έλυσαν γονιδιακό ''γρίφο''
  • [05] Οι αντικαταστάτες των Δίδυμων Πύργων

    [01] Ύφεση... με τσουχτερό κρύο

    20/12/2002 10:36:00 μμ

    Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια τους θυελλώδεις ανέμους αλλά και τις πολικές θερμοκρασίες πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η Αττική βρέθηκε σε λευκό κλοιό, ενώ χιόνι έπεσε ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στο Νευροκόπι, ο υδράργυρος έπεσε στους - 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, παρέμειναν τα πλοία λόγω των θυελλωδών ανέμων στα πελάγη. Ύφεση της κακοκαιρίας, αναμένεται από απόψε.

    Ανοιξε ο δρόμος στην Πάρνηθα

    Αποκλεισμένα από τα χιόνια βρίσκονται 15 χωριά στην Εύβοια.

    Από την πυκνή χιονόπτωση έκλεισε ο δρόμος από τη Στενή στη Χιλιαδού με αποτέλεσμα το νησί να κοπεί στα δύο.

    Υφεση της κακοκαιρίας σε όλην την χώρα, αναμένεται από απόψε, οι χαμηλές θερμοκρασίες ωστόσο θα διατηρηθούν..

    Στην Πάρνηθα ο δρόμος έκλεισε από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ το πρωί οι οδηγοί χρειάζονταν αντιολισθητικές αλυσίδες για να μετακινηθούν από τη Μαλακάσα προς τον Αγιο Μερκούριο, από το Καπανδρίτι προς τον Κάλαμο και από την Πεντέλη προς το Διόνυσο και τη Ν. Μάκρη.

    Πάντως αυτήν την ώρα η κυκλοφορία εκτός απο την Πάρνηθα διεξάγεται ομαλά, όμως οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, λόγω του παγετού.

    Προσοχή στον παγετό!

    Νωρίτερα, στη Βόρεια Ελλάδα, ο υδράργυρος έδειξε αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν.

    Στη Φλώρινα, αλλά και στην Κοζάνη ο υδράργυρος κατέβηκε στους -6 βαθμούς, ενώ -4 είχε η Καστοριά και 1 βαθμό η Θεσσαλονίκη.

    Στο οδικό δίκτο Ωραιόκαστρου και στο Χορτιάτη, καθώς επίσης και σε ορεινά χωριά του νομού Θεσσαλονίκης σχηματίστηκαν ''παγίδες'' πάγου και ήταν απαραίτητες οι αντιολησθητικές αλυσίδες.

    Παγετός, σχηματίστηκε και σε μεγάλα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου ολόκληρης της Μακεδονίας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες.

    Οι οδηγοί που θα μετακινηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα τη δημιουργία παγετού

    [02] Επισκέψεις Αρχιεπισκόπου σε ''Στέγες Γερόντων''

    20/12/2002 8:02:00 μμ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, επισκέφθηκε σήμερα τη Στέγη Κατάκοιτων Γερόντων του Ιερού Ναού Αγίου Αιμιλιανού Λόφου Σκουζέ, καθώς και τη Στέγη Γερόντων του ναού του Αγίου Θεράποντα Ζωγράφου. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του ο κ. Χριστόδουλος, αναφέρθηκε "στις υψηλού επιπέδου και ποιότητας υπηρεσίες που παρέχονται, με αγάπη και στοργή, στους πάσχοντες ηλικιωμένους από το επιστημονικό προσωπικό και τις εθελόντριες της Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών". Η Στέγη Κατάκοιτων Γερόντων χαρακτηρίστηκε από τον Aρχιεπίσκοπο ως "πρωτοποριακό ίδρυμα που δραστηριοποιείται σε έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς προνοίας, προσφέροντας φιλοξενία σε 47 άτομα της τρίτης ηλικίας".

    Σε ατμόσφαιρα οικογενειακή

    Ο κ. Χριστόδουλος συνεχάρη το νοσηλευτικό και εθελοντικό προσωπικό που όπως είπε "εμπνέεται από την αγάπη του Χριστού" και επισήμανε την ανάγκη συνεχούς καλλιέργειας του εθελοντισμού. "Η κοινωνίας μας-πρόσθεσε-η οποία σταδιακά χάνει την ανθρωπιά και την ελπίδα και ολισθαίνει προς τον ωφελιμισμό και τον εγωκεντρισμό, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, τους εθελοντές."

    Κατά την επίσκεψη του στη Στέγη Προνοίας Γερόντων, στην οποία φιλοξενούνται 30 ηλικιωμένοι, ο κ. Χριστόδουλος, έκανε λόγο για την ποιότητα πολιτισμού, που εκπορεύεται από τα ιδρύματα της Εκκλησίας, σημειώνοντας ιδιαίτερα το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί σε αυτά, το οποίο, όπως είπε, είναι αυτό που απουσιάζει από τις ζωές των ηλικιωμένων, τις περισσότερες φορές.

    Ο κ. Χριστόδουλος, ευχήθηκε "Χρόνια Πολλά", προσέφερε δώρα ενώ οι ηλικιωμένοι έψαλλαν τα κάλαντα.

    [03] Ταλαιπωρία στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα

    20/12/2002 9:05:00 μμ

    Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας από φωτιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα της πλατείας Βάθη και συγκέντρωση προσφύγων, στην πλατεία Συντάγματος. Στη Βάθη, αντρες της τροχαίας, απέκλεισαν το οικοδομικό τετράγωνο όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά και προσπάθησαν να ρυθμίσουν την κίνηση των αυτοκινήτων με εκτροπές της κυκλοφορίας. Την ίδια ώρα, περίπου 150 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 50 παιδιά, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων των Γιατρών του Κόσμου στην Πεντέλη, λόγω παλαιότερων οφειλών.

    [04] Ελληνες ερευνητές έλυσαν γονιδιακό ''γρίφο''

    20/12/2002 11:24:00 μμ

    Απάντηση σε ένα επιστημονικό πρόβλημα που εξετάζεται εδώ και δύο δεκαετίες έδωσαν δύο Έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στην Κρήτη. Στον τρόπο λειτουργίας του "μηχανισμού" που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ απομακρυσμένων περιοχών του DNA, προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να αποκωδικοποιηθούν τα γονίδια ανώτερων οργανισμών, όπως του ανθρώπου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Παντελή Χατζή, μεταπτυχιακό φοιτητή και τον Γιάννη Ταλιανίδη, ερευνητή και δημοσιεύεται στο διεθνές περιοδικό Molecular Cell.

    Πως γίνεται το μοίρασμα των ''ρόλων'' στο ''θέατρο'' της ανάπτυξης;

    Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά για την κατανόηση της ζωής ερωτήματα είναι η διαλεύκανση της ολοκληρωμένης διαδικασίας, η οποία επιτρέπει την διαφοροποιημένη λειτουργία των κυττάρων ενός οργανισμού.

    Είναι γνωστό ότι όλοι ξεκινάμε τη ζωή μας σαν ένα μόνο κύτταρο (το γονιμοποιημένο ωάριο) και καταλήγουμε να έχουμε μερικά τρισεκατομμύρια κύτταρα που ανήκουν σε 200 περίπου διαφορετικούς τύπους (επιδερμικά, νευρικά, μυϊκά, του συκωτιού κ.α.).

    Η έρευνα έχει δείξει ότι στη διαδικασία της κυτταρικής διαφοροποίησης κυρίαρχο ρόλο παίζει η επιλεκτική, για κάθε τύπο κυττάρου, αποκωδικοποίηση μέρους μόνο από τα 30.000 περίπου γονίδιά μας, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα πάνω στο τεράστιο σε μήκος μόριο του DNA. Το ερώτημα λοιπόν μετατίθεται στο τι είναι εκείνο που επιτρέπει την επιλεκτική ενεργοποίηση των γονιδίων.

    Μέρος της απάντησης βρίσκεται σε άλλες περιοχές του DNA, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το να επικοινωνούν με ειδικές για κάθε κυτταρικό τύπο πρωτεΐνες, που με τη σειρά τους είναι υπεύθυνες για την αποκωδικοποίηση μιας ομάδας γονιδίων.

    Ο διαπιστωμένος αυτός ρόλος των συγκεκριμένων περιοχών του DNA δημιούργησε όμως ένα πρόβλημα που παρέμενε άλυτο για δύο περίπου δεκαετίες. Πρόκειται για το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές οι περιοχές αυτές βρίσκονται πολύ μακριά (για τα μοριακά γεωγραφικά δεδομένα) από τα γονίδια που ρυθμίζουν και επομένως ετίθετο το ερώτημα του πως επιτυγχάνεται η μεταξύ τους επικοινωνία.

    Μετά από πολύ προσεκτικά πειράματα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας έδειξαν ότι οι πρωτεΐνες που συγκεντρώνονται στις ρυθμιστικές αυτές περιοχές χρησιμοποιούν το DNA σαν σιδηροδρομική ράγα, πάνω στην οποία κινούνται και κατευθύνονται προς τα γονίδια των οποίων την ενεργοποίηση θα επιτύχουν.

    Σύμφωνα με τα ερευνητικά αυτά αποτελέσματα αντιλαμβανόμαστε ότι το εκπληκτικό μόριο του DNA δεν αποτελεί μόνο το υλικό των γονιδίων και των ρυθμιστικών τους περιοχών αλλά προσφέρει και την γραμμή της επικοινωνίας τους.

    Πηγή Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας

    [05] Οι αντικαταστάτες των Δίδυμων Πύργων

    Αννίτα Πασχαλινού 20/12/2002 9:32:00 μμ

    Οι Δίδυμοι Πύργοι και τα γεγονότα της 11ης Δεκεμβρίου θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη όλων των κατοίκων της Γης. Ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, οι οποίοι προσπαθούν, μέσα από τα σχέδια και τις μακέτες των εκλεκτότερων αρχιτεκτόνων του πλανήτη, να αποκαταστήσουν το αίσθημα του γοήτρου και της χαμένης τους υπερηφάνειας, στέλνοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα σε όλους εμάς.

    Τα επτά νέα σχέδια

    Επτά νέα σχέδια για τα κτίρια που θα αντικαταστήσουν τα δίδυμα της Νέας Υόρκης, παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες στους Νεοουρκέζους πολίτες, οι οποίοι φαίνονται ιδιαίτερα επιλεκτικοί στις προτιμήσεις τους.

    Πριν από πέντε μήνες απέρριψαν και τα έξι σχέδια που είχαν υποβληθεί από μεγάλα διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία επειδή έκριναν ότι στερούνταν έμπνευσης.

    Τα νέα σχέδια φέρουν την υπογραφή αρχιτεκτονικών γραφείων από την Ευρώπη, την Ασία αλλά και τις ΗΠΑ. Τα υποψήφια κτίρια, έχουν εντελώς διαφορετικό design από τα προηγούμενα έξι. Για ένα από αυτά, υπάρχει η πρόβλεψη να αποτελέσει το υψηλότερο κτίριο όλου του κόσμου.

    Η μακέτα, όμως που φέρεται ότι θα τέρπει, περισσότερο τους Νεοουρκέζους είναι αυτή που δε θα ξεχνά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και θα διατηρεί στο κέντρο του κτιρίου τα αποτυπώματα των Δίδυμων Πύργων, μέσα από την κατασκευή ενός ηρώου εις μνήμην των πεσόντων.

    Skidmore Owings and Merrill group

    Εννέα κτίρια, το ανώτατο μέχρι 80 ορόφους, είναι η πρόταση του γραφείου Skidmore Owings and Merrill group

    Think Team

    Πηγή έμνευσης για την αρχιτεκτονική ομάδα Think Team, ο Πύργος του Αίφελ.

    Προτείνουν δυο κούφιους, πύργους από ατσάλι, οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους.

    Foster και συνεργάτες

    " Δυο Πύργοι, οι οποίοι φιλιούνται και αγγίζει ο ένας τον άλλον, γίνονται ένας". Η ιδέα ανήκει στον Βρετανό αρχιτέκτονα Λόρδο Φόστερ, ο οποίος υπόσχεται ότι το κτίριο που προτείνει θα είναι το υψηλότερο, το πιο ασφαλές. Θα είναι επίσης φιλικό προς το περιβάλλον.

    Ρίτσαρντ Μέιερ και Συνεργάτες

    " Μια σειρά πύργων, που θα σχηματίζουν το γράμμα L του λατινικού αλφάβητου" είναι η πρόταση του γραφείου Ρίτσαρντ Μέιερ και Συνεργάτες

    United Architects

    Πέντε πύργοι, οι οποίοι θα βρίσκονται γύρω από ένα ηρώο εις μνήμην όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Η πρόταση ανήκει στο γραφείο United Architects.

    Studio Libeskind

    Με έναν κεντρικό πύργο, ύψους 1.776 ποδιών και πολλούς άλλους από ατσάλι οι οποίοι θα τον περιβάλλουν, διεκδικεί την πρώτη θέση, το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Libeskind.

    Peterson Littenberg

    Δυο Δίδυμοι Πύργοι με ένα μεγάλο πάρκο στη μέση, εις μνήμην των νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου, είναι η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου Peterson Littenberg.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 December 2002 - 21:53:47 UTC