Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, λένε οι δημοσκοπήσεις
  • [02] Συνεχίζεται η συζήτηση του Προϋπολογισμού
  • [03] Έφυγε ο Ισπανός ποιητής Χοσέ Χιέρο

    [01] Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, λένε οι δημοσκοπήσεις

    21/12/2002 10:02:00 μμ

    Πρώτος στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κώστας Σημίτης σύμφωνα με δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε η εταιρεία Κάπα Ρισέρτς, στο διάστημα 14 έως 19 Δεκεμβρίου, για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο Κυπριακό και η επιτυχής έκβαση της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη φαίνεται, ότι συνέβαλαν στην άνοδο της δημοτικότητας του Πρωθυπουργού. Βελτιωμένη, όμως, εμφανίζεται συνολικά η εικόνα της κυβέρνησης αφού στην πρόθεση ψήφου, κλείνει κι άλλο η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προηγείται με 5,6% έναντι 6,3% του Σεπτεμβρίου.

    Καταλληλότερος ο Σημίτης

    Συγκεκριμένα αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, η ΝΔ θα συγκέντρωνε το 39,1% έναντι 33,5% του ΠΑΣΟΚ, 5,4% του ΚΚΕ, 3,1% του ΣΥΝ, 2,7% του ΛΑΟΣ και 2% του ΔΗΚΚΙ και 9,4% οι αναποφάσιστοι. Στην ερώτηση ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο Κώστας Σημίτης παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις με 38,9% έναντι 36,8% του Κώστα Καραμανλή. Το κλείσιμο της ψαλίδας δείχνει και δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε η εταιρεία Μέτρον Ανάλυσης, για λογαριασμό της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

    [02] Συνεχίζεται η συζήτηση του Προϋπολογισμού

    21/12/2002 9:31:00 μμ

    Με εκατέρωθεν βολές για "αναξιοπιστία", συνεχίζεται για τέταρτη μέρα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2003. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στις κατηγορίες της περί "δημιουργικής λογιστικής", ενώ η κυβερνητική πλευρά, επισημαίνει ότι η πραγματικότητα διαψεύδει τις αιτιάσεις της ΝΔ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ενέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Στις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρθηκε ο Παπαντωνίου

    Στις μεταρρυθμίσεις, που συντελούνται στον τομέα των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου επισημαίνοντας, ότι μέσα από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της διετίας 2002-2003 εξασφαλίζεται ισχυρή και αξιόπιστη άμυνα, αλλά και πόροι για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

    Οι αλλαγές είναι η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων με την καθιέρωση νέας δομής διοίκησης και τους επαγγελματίες οπλίτες, ο εξορθολογισμός και η μείωση των αμυντικών δαπανών, η μείωση της θητείας και η αποτελεσματική συμβολή στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

    Πληθωρισμό 2,5% για το 2003 βλέπει ο Τσοχατζόπουλος

    "Δεν είναι μόνον οι δείκτες, που πρέπει να πετύχουμε, αλλά και η αίσθηση των πραγμάτων, που πρέπει να καλλιεργήσουμε στη χώρα. Ο κάθε πολίτης, να αναγνωρίσει το δικό του μερίδιο στην πορεία της σύγκλισης", τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος προέβλεψε πληθωρισμό στο 2,5%, αύξηση των επενδύσεων άνω του 10%, διατήρηση ρυθμού ανάπτυξης στο 3,8% και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για το 2003.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, υποσχέθηκε επίσης ότι το προσεχές έτος, θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια ανοίγματος των αγορών υποστηρίζοντας ότι "προτεραιότητά μας, δεν είναι μόνον η μείωση των τιμών, αλλά και η ποιότητα των προϊόντων. Κριτής είναι οι αγορές, για τις οποίες προωθούμε το άνοιγμα με πλήρη συνέπεια. Θέλουμε ανταγωνισμό, ελεύθερες αγορές, ίσες δυνατότητες συμμετοχής για όλους".

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερθείς στην Ελληνική Προεδρία, επεσήμανε ότι "θα σηματοδοτήσει εκ νέου την αρχή μιας νέας περιόδου για τους ευρωπαϊκούς λαούς, με τη συνθήκη προσχώρησης των δέκα νέων μελών" ενώ η ένταξη της Κύπρου, υπήρξε "μία αναμφισβήτητα ελληνική επιτυχία που θα εξασφαλίσει να μιλά ο Ελληνισμός με δύο φωνές, αλλά δείχνει και την αναβαθμισμένη επιτυχία και παρεμβατικότητα της Ελλάδας, δικαιώνοντας μια πολιτική που άρχισε τη δεκαετία του 80. Η ορθή εθνική στρατηγική, όσος χρόνος και αν περάσει, τελικά δικαιώνεται".

    ''Η EXPO 2008 Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης''

    Στη διεκδίκηση της EXPO το 2008, αναφέρθηκε ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, κατά της διάρκεια της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες, που διανοίγονται για τη συμπρωτεύουσα από την ενδεχόμενη ανάληψη της διοργάνωσης: αύξηση κατά 30 χιλιάδες των θέσεων απασχόλησης, έξι εκατομμύρια επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι της διοργάνωσης, ανάπτυξη των υποδομών της πόλη.

    "Τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί η EXPO να αποβεί η Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πασχαλίδης και κάλεσε όλα τα κόμματα σε συστράτευση για την επιτυχία της ανάληψης της διοργάνωσης το 2004.

    Υπογράμμισε επίσης, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία πολλών παγκόσμιων οργανισμών, "η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 25 πιο προηγμένες χώρες του κόσμου. Πολλοί δεν το πιστεύουν αυτό και επιδεικνύουν έλλειμμα αυτοπεποίθησης που δεν πρέπει να αναπαράγουμε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού".

    [03] Έφυγε ο Ισπανός ποιητής Χοσέ Χιέρο

    21/12/2002 7:56:00 μμ

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 χρόνων ο Ισπανός ποιητής και ακαδημαϊκός Χοσέ Χιέρο, εξ αιτίας αναπνευστικών προβλημάτων. Ο Χιέρο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ισπανίας στο χώρο των γραμμάτων. Το 1939 είχε φυλακισθεί επί πέντε χρόνια γιατί παρείχε βοήθεια σε αντιπάλους του Φράνκο.

    Το 1988 είχε τιμηθεί με το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο Θερβάντες για το βιβλίο του "Το Σημειωματάριο της Νέας Υόρκης". Ο Χιέρο, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Λόγου, είχε τιμηθεί το 1953 με το Εθνικό Βραβείο ποίησης, το 1981 με το βραβείο του πρίγκιπα της Αστουρίας, το 1990 με το Εθνικό Βραβείο Γραμμάτων της Ισπανίας και το 1995 με το βραβείο ποίησης Βασίλισσα Σοφία. Στις αρχές του 1940 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο "Η Γη χωρίς εμάς" ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1947, κέρδισε το πρώτο του βραβείο για τη ποιητική συλλογή του "Ευτυχία".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 December 2002 - 21:51:51 UTC