Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καλά Χριστούγεννα
  • [02] Σε αναμονή για την απάντηση Κληρίδη
  • [03] Έκλεισε ο ''Manos''
  • [04] Απαγόρευση σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο
  • [05] Επίσκεψη αξιωματικών στο πλοίαρχο του ''Πρεστίζ''
  • [06] Θλιμμένα Χριστούγεννα για τη Βηθλεέμ
  • [07] Χουσεΐν: Το Ιράκ είναι έτοιμο για ''ιερό πόλεμο''
  • [08] Επίθεση σε χριστιανική εκκλησία της Ινδίας
  • [09] Στις ΗΠΑ Κινέζος αντικαθεστωτικός
  • [10] Προσφορά αστέγων της Νέας Υόρκης σε αστυνομικό
  • [11] Αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητά ο Κοστούνιτσα
  • [12] Στην Κύπρο ο Τάκης Λεμονής
  • [13] Χορεύοντας ένα παραμύθι- Ο''Καρυοθραύστης''
  • [14] Σάλος στην Ιαπωνία από πανενέργειες φαρμάκου
  • [15] Ανάπτυξη ανθρώπινων νεφρών σε ποντίκια
  • [16] Ολλανδία: Γιατρός βοήθησε υγιή άνδρα να πεθάνει
  • [17] Πωλείται... ''πόλη-φάντασμα''!
  • [18] Μητέρα εγκαταλείπει το παιδί της για να... πάει διακοπές!

    [01] Καλά Χριστούγεννα

    25/12/2002 4:12:00 μμ

    Σε κλίμα ευλάβειας, χαράς, αγάπης και λαμπρότητας, εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Μηνύματα ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο αλλά και αγωνίας για τα δεινά που συμβαίνουν σε πολλές γωνιές του πλανήτη, έστειλαν οι προκαθήμενοι της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Τα καθιερωμένα γεύματα αγάπης διένημαν ο Ερυθρός Σταυρός και ο Δήμος Αθηναίων στους άπορους συμπολίτες μας. Λευκά Χριστούγεννα προβλέπει η ΕΜΥ. Σε ετοιμότητα παραμένει η Τροχαία για την όσο το δυνατό ασφαλέστερη μετακίνηση των εκδρομέων.

    Μηνύματα αγάπης και ειρήνης

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Βαρθολομαίος

    Με λαμπρότητα ετέλεστη το πρωί της Τετάρτης στον Καθεδρικό ναό της Αθήνας η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία. Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ο οποίος ευχήθηκε σε όλους ειρήνη, χαρά και ευημερία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όλους τους Ορθοδόξους αυτές τις άγιες μέρες να αναλογιστούν τους αδικημένους αυτής της γης και να προσευχηθούν τόσο για τα θύματα όσο και για τους θύτες της αδικίας στον κόσμο.

    Στον πανανθρώπινο πόθο για την αλήθεια αναφέρθηκε ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μίλησε για τη σημασία της θείας ενανθρώπησης και χαρακτήρισε την Εκκλησία εστία θαλπωρής και ελπίδας.

    Αν και φανερά καταβεβλημένος, ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β' στάθηκε πιστός στην παραδοσιακή μεσονύκτια λειτουργία των Καθολικών για τα Χριστούγεννα, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και έκανε έκκληση για διεθνή ειρήνη.

    Ευχές σε ασθενείς και στρατιώτες

    Ευχές για γρήγορη ανάρρωση έδωσε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, ο οποίος βρέθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων κοντά στους αρρώστους στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, το νοσοκομείο Αγιος Σάββας και το Κέντρο Μεθαδόνης.

    Μονάδες και φυλάκια και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης, για να τους μεταφέρει τις ευχές της πολιτικής ηγεσίας. Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαπντωνίου όσοι στρατευμένοι έχουν υπηρεσία το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα πάρουν ολιγοήμερη τιμητική άδεια.

    Την αισιοδοξία του εξέφρασε, μέσω της ΝΕΤ 105,8, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Πιερρουτσάκος, ότι το πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας αστέγων του δήμου θα προχωρήσει και με τη νέα δημοτική αρχή της πόλης.

    Σύμμαχος στο χριστουγεννιάτικο σκηνικό ο καιρός

    Στα λευκά αναμένεται να ντυθεί η χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Από σήμερα ο χιονιάς επιστρέφει και φθάνει μέχρι και την Πάρνηθα.

    Ήδη άρχισε από τα δυτικά η επιδείνωση του καιρού, η οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Κύριο χαρακτηριστικό είναι οι βροχές, οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι θυελλώδεις άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας.

    Κανονικά θα διεξαχθούν καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών τα δρομολόγια των φέριμποουτ Ρίου-Αντιρρίου μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, των πλοιάρχων και των αξιωματικών των πλοίων.

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη οι φούρνοι δεν θα λειτουργήσουν.

    [02] Σε αναμονή για την απάντηση Κληρίδη

    25/12/2002 1:57:00 μμ

    Μετά την Πρωτοχρονιά, αφού προηγουμένως συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, θα απαντήσει ο Γλαύκος Κληρίδης στην τελευταία επιστολή του Κόφι Ανάν. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλβαρο Ντε Σότο, θα αρχίσει διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, με στόχο τις διαπραγματεύσεις επί του αναθεωρημένου σχεδίου. Στο μεταξύ, με διαδηλώσεις και απεργία πείνας οι Τουρκοκύπριοι ζητούν από το Ντενκτάς να απομακρυνθεί από την πολιτική και να επιλυθεί το Κυπριακό. Αυξημένες πιθανότητες να επανεκλεγεί, εάν διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Δημοκρατίας, συγκεντρώνει ο Γλαύκος Κληρίδης, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

    Κασουλίδης: Σημαντικές οι κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι θα αρχίσουν εργασίες οι τεχνικές επιτροπές για θέματα νομοθεσίας, η οποία θα χρειαστεί να ισχύσει, εάν συμφωνηθεί λύση, από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της.

    Ο υπουργός είπε εξάλλου ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στο μήνυμα των εκδηλώσεων των Τουρκοκυπρίων. Δεν είναι εύκολο, παρατήρησε, μέσα σε ένα καταπιεστικό καθεστώς να ορθώνει κάποιος τη φωνή του και πρόσθεσε ότι "εμείς έχουμε καθήκον και αυξημένες ευθύνες να πάρουμε τα μηνύματα αυτών των εκδηλώσεων".

    Σε εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, που διαβάστηκε στις Εκκλησίες, εκφράζεται η ευαρέσκεια της Εκκλησίας προς τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ευχή, όπως μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, "βρουν δικαίωση και οι αγώνες του λαού μας".

    Πρώτος στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης ο Κληρίδης

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Αλήθεια", η πρόθεση ψήφου για τις προεδρικές εκλογές, με πιθανούς υποψηφίους τους Γλαύκο Κληρίδη, Τάσο Παπαδόπουλο και Νίκο Κουτσού, δίνει ποσοστό 43,9% στον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναντι 42,5% του προέδρου του ΔΗΚΟ και 4,3% του προέδρου των Νέων Οριζόντων.

    Σε ένα δεύτερο σενάριο με πιθανούς υποψηφίους τους Αλέκο Μαρκίδη, Νίκο Κουτσού και Τάσο Παπαδόπουλο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξασφαλίζει ποσοστό 43,2%, ο Γενικός εισαγγελέας 40,5% και ο κ. Κουτσού 5,3%.

    Εξάλλου, σε ερώτηση ποιος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, ανοίγει αισθητά η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ του Γλαύκου Κληρίδη και του Τάσσου Παπαδόπουλου, με ποσοστά 54,4% και 33,5% αντίστοιχα. Επίσης, το 57% τοις εκατόν των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήταν θετική εξέλιξη εάν ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν και πάλι υποψήφιος.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε κατά την περίοδο 18 έως 21 Δεκεμβρίου με τη μέθοδο της κάλπης και με δείγμα 783 ατόμων.

    [03] Έκλεισε ο ''Manos''

    25/12/2002 1:54:00 μμ

    Μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη περίμενε αρκετούς Έλληνες που είχαν προγραμματίσει διακοπές με το ταξιδιωτικό γραφείο "Manos". Η εταιρεία, υπό το βάρος των χρεών της, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ το διοικητικό συμβούλιο οδηγήθηκε σε παραίτηση. Ωστόσο όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων, Σπύρος Γκίνης, όσοι βρίσκονται ήδη σε ταξίδι με το συγκεκριμένο γραφείο θα επιστρέψουν κανονικά την προβλεπόμενη ημέρα αφού εισιτήρια και ξενοδοχεία είναι ήδη πληρωμένα, ενώ όσοι έχουν προπληρώσει κάποιο ταξίδι θα τους επιστραφούν τα χρήματα από την ασφαλιστική εταιρεία που έχει αναλάβει το γραφείο.

    [04] Απαγόρευση σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

    25/12/2002 2:30:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν τη διέλευση σε απόσταση μικρότερη των 200 ν.μ. από τις ακτές της χώρας του ελληνικού δεξαμενόπλοιου "Κρήτη Φιλοξενία", συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή οικολογικής καταστροφής, ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "Πρεστίζ" τον περασμένο μήνα ανοιχτά της Ισπανίας. Το πλοίο, το οποίο αναχώρησε από τη Νορβηγία για τη Μεσόγειο μεταφέροντας 42.000 τόνους πετρελαίου, έλαβε τη σχετική ειδοποίηση όταν πέρασε τα Στενά της Μάγχης επειδή διαθέτει μονό τοίχωμα. Τόσο η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑVIN, όσο και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη και υπερβολική τη στάση των γαλλικών αρχών, και επιπλέον εκτός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, θεωρώντας ότι το πλοίο πληρεί τις διεθνείς συμβάσεις και την κοινοτική νομοθεσία αναφορικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    [05] Επίσκεψη αξιωματικών στο πλοίαρχο του ''Πρεστίζ''

    Πηγή: ΑΠΕ 25/12/2002 2:01:00 μμ

    Τον Έλληνα πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου ''Πρεστίζ'', ο οποίος μετά το ναυάγιο ανοιχτά των ισπανικών αρχών κρατείται σε φυλακές της Κορούνια, επισκέπτονται από αύριο μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, με εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Ανωμερίτη. Ηδη, στις αρχές του μηνός ο κ. Ανωμερίτης επικοινώνησε με τον Ισπανό ομόλογό του τόσο για τους όρους κράτησης του πλοιάρχου όσο και για την έκδοση σχετικού πορίσματος από τις ισπανικές αρχές.

    [06] Θλιμμένα Χριστούγεννα για τη Βηθλεέμ

    25/12/2002 3:50:00 μμ

    Ο βροχερός καιρός και η σχεδόν πλήρης απουσία ξένων προσκυνητών έδωσαν τον τόνο στα φετινά Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, που περιγράφονται ως τα χειρότερα της ιστορίας από τους Παλαιστινίους κατοίκους της. Τα ξενοδοχεία παραμένουν άδεια, τα φώτα λιγοστά, και το τοπικό εμπόριο έχει περιοριστεί στο ελάχιστο με αποτέλεσμα να λιμοκτονεί ο πληθυσμός που ζει σε μεγάλο βαθμό από την πώληση ενθυμίων στους τουρίστες. Στο ναό της Γεννήσεως, η θέση του Γιάσερ Αραφάτ παρέμεινε επιδεικτικά κενή καθώς ο ισραηλινός στρατός του απαγόρευσε να παραστεί στη λειτουργία για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στις ηγεσίες, τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών, απευθύνθηκε ο Παλαιστίνιος Ρωμαιοκαθολικός πατριάρχης Μισέλ Σαμπάχ, καλώντας τες να αποχωρήσουν αφού αποδείχτηκαν ανίκανες να φέρουν την ειρήνη.

    Σαμπάχ: Αλλαγή φρουράς και στις δύο πλευρές

    Ο δημοφιλής μεταξύ των Παλαιστινίων Λατίνος Πατριάρχης, τόνισε, από τον καθολικό ναό της Αγίας Αικατερίνης όπου πρωτοστάτησε, ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στα χέρια των Ισραηλινών οι οποίοι συνέτριψαν μεν τον παλαιστινιακό λαό αλλά δεν κατάφεραν να φέρουν την ειρήνη.

    Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τη νύχτα στη Ναμπλούς ένα στέλεχος της οργάνωσης Χαμάς, ενώ συνέλαβε συνολικά 16 Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Όχθη.

    Χθες βράδυ, περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι πέρασαν, για τέταρτη νύχτα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη λωρίδα της Γάζας στη Ράφα, μετά την άρνηση των ισραηλινών αρχών να τους επιτρέψουν να διασχίσουν τα σύνορα, όπως μετέδωσε σήμερα το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, Mena.

    Οι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ήρθαν από την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες και από το εξωτερικό, για να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους στη λωρίδα της Γάζας, απ' όπου κατάγονται.

    Οι αιγυπτιακές αρχές έλαβαν μέτρα για να προφυλάξουν τους Παλαιστινίους από το κύμα ψύχους και τις βροχές που πλήττουν την περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο. Η πόλη της Ράφα βρίσκεται στα σύνορα της λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Τα σύνορα φρουρούνται από αιγυπτιακές δυνάμεις και από τον ισραηλινό στρατό, βάσει των συμφωνιών του Όσλο του 1993.

    [07] Χουσεΐν: Το Ιράκ είναι έτοιμο για ''ιερό πόλεμο''

    25/12/2002 1:12:00 μμ

    Ο ηγέτης του Ιράκ, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες από την ιρακινή κρατική τηλεόραση, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το Ιράκ είναι έτοιμο για "ιερό πόλεμο". Το αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ θα είναι ένα "σοκ" για τις ΗΠΑ, διότι θα αποδείξει πως το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Σαντάμ Χουσεΐν. Στο μεταξύ, πάνω από 100 επιθεωρητές αψήφησαν την ιδιαιτερότητα της σημερινής ημέρας και συνέχισαν τους ελέγχους σε ύποπτες εγκαταστάσεις του Ιράκ. Πληροφορίες για "αυξημένο κίνδυνο" επιθέσεων στην Κένυα και το Τζιμπουτί διαθέτουν οι ΗΠΑ, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία για τις χώρες αυτές της Αφρικής.

    Κάρτες με υπογραφές για ειρήνη δόθηκαν στον Μπλερ

    Ο Ιρακινός ηγέτης πρόσθεσε ότι εάν οι επιθεωρητές όπλων κάνουν σωστά τη δουλειά τους τότε "θα αποδειχθούν τα αμερικανικά ψέματα".

    Υπογράμμισε δε ότι το Ιράκ συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Εθνη παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνεί με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο χορηγεί ευρύτατες αρμοδιότητες στους επιθεωρητές όπλων.

    Την ίδια ώρα, στον καθολικό ναό της Βαγδάτης, 120 Ιρακινοί χριστιανοί και Αμερικανοί ειρηνιστές προσεύχονταν για να μη γίνει πόλεμος, ενώ στο Λονδίνο 7 παιδιά από το Ιράκ παρέδιδαν στην πρωθυπουργική κατοικία κάρτες με χιλιάδες υπογραφές υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου. Οι μικροί Ιρακινοί μαζί με 2 συνομήλικους τους από την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη, ζήτησαν από το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να αναλογιστεί πόσα παιδιά θα σκοτωθούν και θα μείνουν ανάπηρα αν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτεθούν στο Ιράκ.

    ''Ανάκριση'' Ιρακινού επιστήμονα

    Οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη "ανάκριση" Ιρακινού επιστήμονα σε σχέση με το οπλοστάσιο της χώρας.

    Ο Σαμπά Αμπτούλ Αλ-Νουρ χαρακτήρισε τη συνάντηση "φιλική" και πρόσθεσε ότι το Ιράκ δεν έχει να κρύψει τίποτα. Πρόσθεσε δε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ήθελαν η συνάντηση τους να είναι ιδιωτική αλλά ότι ο ίδιος επέμεινε να υπάρχουν και Ιρακινοί αυτόπτες μάρτυρες.

    [08] Επίθεση σε χριστιανική εκκλησία της Ινδίας

    25/12/2002 2:48:00 μμ

    Ένας ιερέας και 14 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας σε χριστιανική εκκλησία στην Δυτική Βεγγάλη. Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 50 οπλισμένοι άντρες μπήκαν στην εκκλησία, οι οποίοι πέταξαν βόμβες και πυροβόλησαν όταν ο αρχιερέας προσπάθησε να αντισταθεί. Περισσότεροι από 1.000 πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για την ολονύκτια λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση της βίαιων επιθέσεων εναντίον των χριστιανών στην Ινδία, που αποτελούν μόλις το 2% του πληθυσμού.

    [09] Στις ΗΠΑ Κινέζος αντικαθεστωτικός

    25/12/2002 1:40:00 μμ

    Ενας από τους παλαιότερους Κινέζους αντικαθεστωτικούς μετέβει στις ΗΠΑ μετά την απελευθέρωση του χθες από τις κινεζικές αρχές. Ο 59χρονος Ξου Γουένλι είχε συλληφθεί πρώτη φορά το 1979, καθώς ήταν ένας από αυτούς που είχαν οργανώσει τον ''Τοίχο της δημοκρατίας'' το 1979 στο Πεκίνο, και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη, πριν απελευθερωθεί το 1993. Το Δεκέμβριο του 1998, ο Ξου Γουένλι είχε και πάλι καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για ''προσβολή της κρατικής ασφάλειας'' αφού συμμετείχε στην ίδρυση του -απαγορευμένου- Κινεζικού Δημοκρατικού Κόμματος.

    Σοβαρά προβλήματα υγείας

    Εκπρόσωποι οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις για την απελευθέρωση του κινέζου αντικαθεστωτικού.

    Ο Αμερικανός Τζον Καμ, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές προέβησαν στην απελευθέρωση εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ο κρατούμενος. Ο βετεράνος αντιφρονών υποφέρει από ηπατίτιδα Β'. Ο Τζον Καμ πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κίνας για βελτίωση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ.

    Η απελευθέρωση συμπίπτει, επίσης, χρονικά με την άφιξη του Αμερικανού διπλωμάτη, Λορν Κρέινερ, ο οποίος πρόκειται να παραδώσει στις κινεζικές αρχές ένα κατάλογο με τα ονόματα 298 ανθρώπων, τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί πολιτικούς κρατουμένους.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC.

    [10] Προσφορά αστέγων της Νέας Υόρκης σε αστυνομικό

    25/12/2002 1:31:00 μμ

    Μια ομάδα αστέγων της Νέας Υόρκης συνέλεξε 3.000 δολάρια σαν χριστουγεννιάτικο δώρο για έναν αστυνομικό που είχε αρνηθεί να συλλάβει έναν από αυτούς. Ο αστυνομικός, Εντουάρτνο Ντελακρούζ, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα καθώς αρνήθηκε να εκτελέσει διαταγή και να συλλάβει έναν άστεγο που διέμενε παράνομα σε ένα γκαράζ αυτοκινήτων. Ο Ντελακρούζ, που είναι παντρεμένος με πέντε παιδιά, αρνήθηκε να προχωρήσει στη σύλληψη λέγοντας ότι ο άστεγος δεν είχε πουθενά αλλού να μείνει. Περισσότεροι από 30 άστεγοι από διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης μάζεψαν τα χρήματα ζητιανεύοντας από περαστικούς και πουλώντας μπουκάλια και κονσέρβες για ανακύκλωση. Μερικοί από αυτούς πρόσφεραν ακόμα και τα χρήματα από τα επιδόματα τους.

    Πηγή: BBC GREEK

    [11] Αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητά ο Κοστούνιτσα

    25/12/2002 1:13:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ζήτησε την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Σερβία και στο Μαυροβούνιου μετά τη διαδοχική ακύρωση τριών εκλογικών αναμετρήσεων, δύο στη Σερβία και μία στο Μαυροβούνιο, επειδή το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων δεν ξεπέρασε το 50%. ''Με τους παλαιούς νόμους, κληρονομιά των παλαιών καιρών, τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν'', δήλωσε ο Κοστούνιτσα ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της Σερβίας αφού δύο φορές οι εκλογές ακυρώθηκαν λόγω του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής.

    [12] Στην Κύπρο ο Τάκης Λεμονής

    25/12/2002 3:09:00 μμ

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο προπονητής Τάκης Λεμονής προκειμένου να συζητήσει την πιθανότητα συνεργασίας του με το ΑΠΟΕΛ, μετά την αιφνίδια φυγή του Ευγένιου Γκέραρντ. Ο πρόεδρος της εταιρείας ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη εξέφρασε την πικρία της διοίκησης για τη συμπεριφορά του κ. Γκέραρντ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά το ανακοίνωσε στη διοίκηση του ΑΠΟΕΛ. Η αποχώρηση του Γκέραρντ έχει προκαλέσει οργή ανάμεσα στους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, που είναι πρώτο στο πρωτάθλημα. Ενδεικτικό της οργής είναι τα μηνύματα που στέλλονται από εκατοντάδες οργισμένους οπαδούς στην ιστοσελίδα της ομάδας, μερικά από τα οποία είναι υβριστικά. Αν ναυαγήσει η περίπτωση Τάκη Λεμονή, το ΑΠΟΕΛ θα στραφεί στον Ιβιτσα Όσιμ, στον οποίο έχει γίνει επίσης κρούση.

    [13] Χορεύοντας ένα παραμύθι- Ο''Καρυοθραύστης''

    25/12/2002 3:33:00 μμ

    Πολλοί είναι αυτοί που έχουν συνδυάσει το μπαλέτο "Καρυοθραύστης" του Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι με την εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η πρεμιέρα του κλασικού αριστουργήματος στην Εθνική Λυρική Σκηνή έχει προγραμματιστεί για τις 25 Δεκεμβρίου. Την εξαιρετική παραγωγή υπογράφει ο Γάλλος χορογράφος, Πιέρ Λακότ. Η ιστορία του "Καρυοθραύστη" βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Χόφμαν "Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικιών", που διασκεύασε ο Αλέξανδρος Δουμάς και χορογράφησε ο Μάριους Πετιπά. Τη μουσική συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι, μετά από παραγγελία του θεάτρου Imperial Ballet της Αγίας Πετρούπολης.

    Ο "Καρυοθραύστης" δημιουργήθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Παρά το γεγονός ότι διασκευάστηκε αρκετές φορές, διότι το λιμπρέτο του θεωρήθηκε ιδιαίτερα υπερβατικό και εξωπραγματικό, παρέμεινε ένα από τα πιο γνωστά έργα του κλασικού χορευτικού ρεπερτορίου.

    Μια χριστουγεννιάτικη βραδιά του 19ου αιώνα η ηρωίδα, Κλάρα, παίρνει δώρο από τον νονό της Drosselmeyer μια κούκλα-καρυοθραύστη. Oταν οι καλεσμένοι φεύγουν και μένει μόνη της αποκοιμιέται και χάνεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει και γίνεται τεράστιο.

    Μια μάχη με τεράστια ποντίκια, ο Καρυοθραύστης που ζωντανεύει, το χιονισμένο δάσος, παιχνίδια και κούκλες που χορεύουν γεμίζουν το όνειρο της Κλάρας που ξετυλίγεται στην δεύτερη πράξη. Στο τέλος του έργου ο παραμυθένιος κόσμος αρχίζει σιγά-σιγά να σβήνει. Η Κλάρα ξυπνάει. Στα χέρια της κρατάει τον καρυοθραύστη και αναρωτιέται τι πραγματικά έζησε και τι ονειρεύτηκε.

    Χορεύουν οι Αλίνα Στεργιανού, Μαρία Μηλιοπούλου, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Στράτος Παπανούσης, Γιώργος Βαρβαριώτης και άλλοι.

    [14] Σάλος στην Ιαπωνία από πανενέργειες φαρμάκου

    25/12/2002 3:03:00 μμ

    Εκατόν είκοσι τέσσερα άτομα πέθαναν στην Ιαπωνία τους τελευταίους μήνες από τις παρενέργειες ενός φαρμάκου για τον καρκίνο του πνεύμονα, το οποίο πωλείται από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca. Οι δεκάδες θάνατοι έχουν προκαλέσει δημόσια διαμάχη για την ευθύνη του υπουργείου Υγείας, το οποίο επέτρεψε την κυκλοφορία του φαρμάκου μόλις πέντε μήνες μετά την υποβολή της αίτησης πώλησής του, ενώ οι ιαπωνικές αρχές είναι γνωστές για τις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούν.

    Το υπουργείο συνέστησε μια επιτροπή ιατρικών εμπειρογνωμόνων σε σκοπό να δοκιμαστούν περισσότερο τα αμφισβητούμενα χάπια, τα οποία διατίθενται μόνον στην Ιαπωνία και πωλούνται με την επωνυμία Iressa.

    Στις 15 Οκτωβρίου, η AstraZeneca KK, ιαπωνική θυγατρική του βρετανικού κολοσσού, προειδοποίησε τους γιατρούς να είναι αυστηρότεροι όταν συστήνουν το εν λόγω φάρμακο. Προτίμησε πάντως να συνεχίσει την κυκλοφορία του στην αγορά, απευθυνόμενη σε ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα, σε προχωρημένο στάδιο, για τους οποίους ούτε η ακτινοβολία ούτε η χημειοθεραπεία είχαν αποδώσει.

    [15] Ανάπτυξη ανθρώπινων νεφρών σε ποντίκια

    25/12/2002 2:57:00 μμ

    Ισραηλινοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν με επιτυχία ανθρώπινους νεφρούς σε ποντίκια, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί στο μέλλον να βρεθεί λύση στο πρόβλημα χιλιάδων νεφροπαθών σε όλο τον κόσμο, που χρειάζονται μεταμόσχευση. Πολλοί είναι εκείνοι που πεθαίνουν πριν βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Γιαΐρ Ράισνερ από το Ινστιτούτο Επιστημών Βάισμαν, ανακοίνωσαν πως μεταμόσχευσαν βλαστοκύτταρα νεφρών από ανθρώπινα έμβρυα και έμβρυα χοίρων σε ποντίκια.

    Οι νεφροί που δημιουργήθηκαν έφτασαν στο μέγεθος των νεφρών ποντικιών και λειτουργούν κανονικά, δηλαδή φιλτράρουν το αίμα και παράγουν ούρα, σύμφωνα με άρθρο της ιατρικής επιθεώρησης ''Nature''.

    Οι επιστήμονες διευκρίνισαν επίσης πως χρησιμοποίησαν κύτταρα από διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του εμβρύου και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτά που παράγουν τα πιό υγιή νεφρά είναι εκείνα που προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα ηλικίας επτά ως οκτώ εβδομάδων και από έμβρυα χοίρων τεσσάρων εβδομάδων.

    [16] Ολλανδία: Γιατρός βοήθησε υγιή άνδρα να πεθάνει

    25/12/2002 12:08:00 μμ

    Μία διαφορετική υπόθεση ευθανασίας εκδικάστηκε χθες από το Ολλανδικό Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς ο Dr Philip Sutorius κατηγορείται ότι βοήθησε ένα 86χρονο υγιή άνδρα να πεθάνει, επειδή δεν ήθελε να ζήσει περισσότερο. Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον Απρίλιο την ευθανασία με αυστηρές προϋποθέσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως και στην πρώτη δίκη που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, αποφάνθηκε πως το γεγονός ότι κάποιος "κουράστηκε να ζει" δεν αποτελεί προϋπόθεση ευθανασίας, σύμφωνα με το ολλανδικό δίκαιο και έκρινε ένοχο το γιατρό.

    Το νομικό πλαίσιο

    Ευθανασία μπορούν να ζητήσουν μόνο όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια στα τελευταία στάδια και έχουν πλήρη πνευματική διαύγεια. Οι γιατροί επίσης πρέπει να λάβουν και δεύτερη γνώμη από ένα συνάδελφό τους, ως προς την πραγματοποίηση της ευθανασίας.

    Το γειτονικό Βέλγιο, το οποίο το Σεπτέμβριο έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία, αποδέχεται ως αιτία τα ψυχολογικά προβλήματα.

    [17] Πωλείται... ''πόλη-φάντασμα''!

    25/12/2002 12:06:00 μμ

    Αν ψάχνετε δωμάτια σε ξενοδοχεία για να περάσετε τις γιορτές των Χριστουγέννων και όλα είναι κλειστά, ίσως θα έπρεπε επισκεφθείτε μία πόλη-φάντασμα. Και όχι μόνο να πάτε, αλλά να την αγοράσετε κιόλας! Η κτηματομεσιτική εταιρεία "Russ Lyon Realty Co" προσφέρει μία πόλη φάντασμα στο Πλάγιας του Νέου Μεξικού, μαζί με τη θέα των γύρω βουνών σε έκταση 4.450 εκταρίων, με 259 μονοκατοικίες, 25 διαμερίσματα, κέντρο εκπαίδευσης και αναψυχής, συμπεριλαμβανομένης αίθουσας με έξι λωρίδες για μπόουλινγκ.

    Τσουχτερή τιμή

    Όπως όλες οι πόλεις, έτσι και αυτή διαθέτει δικό της ταχυδρομείο, τράπεζα, πυροσβεστική υπηρεσία, ιατρικό κέντρο και ασθενοφόρο, δύο εκκλησίες, μια αρένα για αγώνες που διοργανώνονται για καουμπόιδες και ένα μικρό αεροδρόμιο.

    Πρόκειται για μία μοναδική αγορά, με πολλές δυνατότητες αξιοποίησης, αλλά και για λίγους, καθώς η τιμή ανέρχεται στα 3,2 εκατομμύρια δολάρια.

    Η πόλη Πλάγιας "ζούσε" από την εταιρεία "Phelps Dodge Corp" και εγκαταλείφθηκε σχεδόν όλη το Σεπτέμβριο του 1999, όταν η εταιρία σφράγισε το χυτήριο χαλκού που λειτουργούσε, 16 περίπου χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

    [18] Μητέρα εγκαταλείπει το παιδί της για να... πάει διακοπές!

    25/12/2002 12:03:00 μμ

    Μόνο του άφησε μία μητέρα τον 11χρονο γιο της, όταν ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, επειδή είχε ξεχάσει το διαβατήριό του. Η ίδια, αφού έστειλε το παιδί στο σπίτι, έφυγε με την υπόλοιπη οικογένεια για χριστουγεννιάτικες διακοπές τριών εβδομάδων στα Κανάρια νησιά, όπως έγινε σήμερα γνωστό από την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 33χρονη μητέρα, η οποία διαμένει στο Νιου Μιλς του Ντέρμπισαϊρ, εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, χωρίς το διαβατήριο του 11χρονου γιου της.

    Η τύχη του παιδιού

    Μπροστά στο ενδεχόμενο να ματαιωθεί το ταξίδι της, η γυναίκα έδωσε στο γιο της τα κλειδιά του σπιτιού, τον διαβεβαίωσε ότι ο καταψύκτης ήταν γεμάτος κατεψυγμένες πίτσες και στη συνέχεια αναχώρησε με το αεροπλάνο για τρεις εβδομάδες διακοπών με το σύζυγό της και το δεύτερο, μικρότερο παιδί της.

    Το παιδί περιμάζεψαν οι γείτονες της οικογένειας, όταν το είδαν να κατεβαίνει μόνο του από το ταξί και στη συνέχεια κάλεσαν την αστυνομία. Η μητέρα υποχρεώθηκε να επιστρέψει εσπευσμένα από τις διακοπές της και να εμφανιστεί στην αστυνομία, ενώ ο πατέρας και το άλλο παιδί έμειναν στη Φουερτεβεντούρα. Μετά το τέλος της ανάκρισης, η μητέρα αφέθηκε ελεύθερη.

    Ο 11χρονος θα περάσει τα Χριστούγεννα με ανάδοχη οικογένεια. "Ετοιμαζόμαστε να οργανώσουμε κάτι για να δει τη μητέρα του τα Χριστούγεννα, αλλά θα παραμείνει με την ανάδοχη οικογένεια μέχρι να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι συνέβη", δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας του Μάτλοκ, στην κεντρική Αγγλία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 December 2002 - 17:51:33 UTC