Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάσος: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [02] Κατεχόμενα: Κλοιός γύρω από ηγέτες της αντιπολίτευσης
  • [03] Στο Ευρωδικαστήριο τρεις της ''17Ν''
  • [04] Τσετσενία: Σε κρίσιμη κατάσταση 30 τραυματίες
  • [05] Νεκρός 11χρονος Παλαιστίνιος

    [01] Κάσος: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    29/12/2002 10:31:00 πμ

    Τις πληγές που άνοιξε η θεομηνία μετρούν οι κάτοικοι της Κάσου. Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων ημερών έχουν πλημμυρίσει πολλά σπίτια και καταστήματα. Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στο δίκτυο ύδρευσης, στο οδικό δίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες. Τεράστιες είναι οι ζημιές και στις αγροτικές καλλιέργειες. Την ίδια ώρα επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες μέχρι οκτώ μποφόρ στα πελάγη προβλέπει η ΕΜΥ.

    Αποζημιώσεις στους πληγέντες

    Με εντατικούς ρυθμούς εργάζονται πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, η καταγραφή των οποίων αρχίζει σήμερα.

    Στους πληγέντες θα δοθεί επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους, καθώς και αποζημιώσεις ανάλογες με αυτές που χορηγήθηκαν στους πλημμυροπαθείς του Κηφισού, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Εσωτερικών.

    Ραγδαίες βροχοπτώσεις έπληξαν και τη νοτιοδυτική πλευρά της Καρπάθου, όπου σημειώθηκαν μικρές κατολισθήσεις.

    Χαλάει ο καιρός

    Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες μέχρι οκτώ μποφόρ στα πελάγη προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έχουν κλείσει τα πορθμεία Λευκίμης - Ηγουμενίτσας και Αγίας Μαρίνας - Νέας Σκύρας. Ωστόσο, κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και την Ραφήνα.

    [02] Κατεχόμενα: Κλοιός γύρω από ηγέτες της αντιπολίτευσης

    29/12/2002 10:44:00 πμ

    Υπό στενή παρακολούθηση έχουν τεθεί από τις αρχές ασφαλείας του καθεστώτος Ντενκτάς, ηγετικοί παράγοντες της αντιπολίτευσης, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις στα Κατεχόμενα εναντίον της πολιτικής του Tουρκοκύπριου ηγέτη. Μάλιστα, κάποιοι Tουρκοκύπριοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν και απειλές κατά της ζωής τους.

    Αισιόδοξος για τη ''λύση'' ο Ερντογάν

    "Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων θα πάρουν διαστάσεις" εκτίμησε χθες, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις". Τόνισε επίσης, ότι είναι εφικτή η επίτευξη λύσης έως τις 28 Φεβρουαρίου, αρκεί να εγκαταλειφθεί η ρητορική των τελευταίων 40 χρόνων.

    Οι κλιμακούμενες αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων παρά την αίσθηση που έχουν προκαλέσει διεθνώς δεν φαίνεται να κάμπτουν πάντως την αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος χθες από την Αγκυρα δήλωσε ότι εμμένει στο θέμα της κυριαρχίας. Εξαπέλυσε δε επίθεση εναντίον των διοργανωτών του συλλαλητηρίου της Πέμπτης, ενώ έριξε τις ευθύνες για τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων στην τέως πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αγκυρα, Κάρεν Φογκ.

    Υπενθυμίζουμε ότι το συλλαλητήριο της Πέμπτης θεωρείται ως το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στα κατεχόμενα καταμετρώντας πάνω από 30.000 άτομα.

    [03] Στο Ευρωδικαστήριο τρεις της ''17Ν''

    29/12/2002 10:55:00 πμ

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφύγουν, για παραβιάσεις των κανόνων της δίκαιης δίκης, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της ''17 Νοέμβρη'', Παύλος Σερίφης, Ηρακλής Κωστάρης και Κώστας Καρατσώλης, σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα. Στην προσφυγή τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα επικαλούνται, μεταξύ άλλων, την παραπομπή τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αντί του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, την πρόσφατη αλλαγή του τρόπου κλήρωσης των δικαστών και την απαγόρευση της ράδιο-τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης.

    [04] Τσετσενία: Σε κρίσιμη κατάσταση 30 τραυματίες

    29/12/2002 11:25:00 πμ

    Τους 55 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Παρασκευής στην έδρα της φιλορωσικής διοίκησης στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι 30 από τους περίπου 150 τραυματίες. Καταφανή τρομοκρατική επίθεση χαρακτήρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την πολύνεκρη επίθεση, ενώ η ανησυχία μεγαλώνει στη Ρωσία μετά το νέο χτύπημα των Τσετσένων ανταρτών λίγους μήνες μετά την εισβολή τους σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Ρώσοι πολιτικοί συμφώνησαν χθες να ασκήσουν πιέσεις στον πρόεδρο Πούτιν για εκπόνηση κι εφαρμογή ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Τσετσενία.

    Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

    Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μαχάντοφ ανακοίνωσε χθες πως ''κατανοεί'' τους δράστες της χθεσινής πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας στο Γκρόζνι, όμως ''δεν μπορεί να τους υποστηρίξει'', καθώς το Κρεμλίνο δράττεται της ευκαιρίας να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους ενέργειες για να κατηγορήσει τους Τσετσένους αντάρτες ότι διατηρούν δεσμούς με τη διεθνή τρομοκρατία.

    Σε μία "δεύτερη Παλαιστίνη" κινδυνεύει να μετατραπεί η Τσετσενία με τις τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας, τόνισε χθες ο Αχμεντ Ζακάγεφ, εκπρόσωπος του αυτονομιστή προέδρου της καυκάσιας δημοκρατίας Ασλάν Μασχάντοφ. Η επίθεση αυτή "αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως ούτε ο (φιλορώσος κυβερνήτης) Αχμαντ Καντίροφ, ούτε οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση μέσα στη δημοκρατία", τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας ο Ζακάγεφ.

    Η Μόσχα αξιώνει από τη Βρετανία να εκδώσει τον Ζακάγεφ, κατηγορώντας τον για συμμετοχή σε μία σειρά από "τρομοκρατικές πράξεις", οι οποίες στην πλειονότητά τους διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πρώτου πολέμου στην Τσετσενία.

    Τα συλλυπητήρια του για την επίθεση στην έδρα της φιλορωσικής διοίκησης στην Τσετσενία, εξέφρασε στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρόεδρος της Κίνας, Τζιανγκ Ζεμίν. Ο Κινέζος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του "υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ρωσίας να πατάξει τους τρομοκράτες και τους αυτονομιστές στην Τσετσενία". Σημειώνεται ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν συστήσει τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, στον οποίο συμμετέχουν και τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας, με σκοπό την πάταξη των αυτονομιστικών και ισλαμιστικών κινημάτων.

    Υπενθυμίζουμε ότι η επίθεση προκλήθηκε την Παρασκευή, όταν δύο καμικάζι που επέβαιναν σε ένα φορτηγό κι ένα τζιπ με εκρηκτικά τα οδήγησαν στην είσοδο του κυβερνείου και τα πυροδότησαν.

    [05] Νεκρός 11χρονος Παλαιστίνιος

    29/12/2002 11:36:00 πμ

    Ένα 11χρονο αγόρι, ο Αμπντελκαρίμ Σαλάμεχ σκοτώθηκε σήμερα από Ισραηλινούς στρατιώτες την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο του στην Τουλκαρέμ. Ακόμα ένας μικρός Παλαιστίνιος τραυματίσθηκε στα πόδια κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου επεισοδίου από τα Ισραηλινά πυρά. Χθες μία εννιάχρονη Παλαιστίνια σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στον καταυλισμό προσφύγων του Χαν Γιούνες στη νότια Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που βρισκόταν μπροστά στο σπίτι της. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 2. 802 από την έναρξη της Ιντιφάντα, εκ των οποίων οι 2.068 ήταν Παλαιστίνιοι και οι 685 Ισραηλινοί.

    Επίθεση καμικάζι στη Χεβρώνα

    Τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν χθες σε εβραϊκό οικισμό στην Χεβρώνα, όταν Παλαιστίνιος καμικάζι πέταξε χειροβομβίδες σε σπίτι στον εβραϊκό οικισμό Οτνιέλ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Τζιχάντ. Η επίθεση των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά το θάνατο επτά ομοεθνών τους κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Όχθη. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο τοπικός ηγέτης της ισλαμικής Τζιχάντ.

    Εξάλλου, χθες τα ξημερώματα εξερράγη στην Ιερουσαλήμ παγιδευμένο αυτοκίνητο, τραυματίζοντας ελαφρά τον άνδρα που πραγματοποίησε την επίθεση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας, η βόμβα εξερράγη σε αυτοκίνητο που βρισκόταν σε χώρο στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Η απόπειρα πραγματοποιήθηκε στή λεγόμενη "ρωσική συνοικία" της δυτικής Ιερουσαλήμ, η οποία προστατεύεται αυστηρότατα, καθώς εκεί βρίσκονται τα περισσότερα μπαρ, οι ντισκοτέκ και τα εστιατόρια στην πόλη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 29 December 2002 - 9:51:30 UTC