Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησαν οι καταθέσεις για τους εκβιασμούς
  • [02] Συνέχεια διαβουλεύσεων για το Κυπριακό
  • [03] Μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα
  • [04] Απεργούν σήμερα οι οδηγοί ταξί
  • [05] Βρέθηκαν νεκροί τρεις λαθρομετανάστες
  • [06] Στην Κύπρο η Μπακογιάννη
  • [07] Συναντήσεις Σημίτη με Ρόμπερτσον-Σολάνα
  • [08] Και νέες προσφυγές για τη φέτα από Δανία-Γερμανία
  • [09] Ο Ευρωστρατός στα Σκόπια -Φεύγει η νατοϊκή δύναμη
  • [10] Ρωσική πρωτοβουλία για αποσόβηση πολέμου στο Ιράκ
  • [11] ''Συστηματικοί βιασμοί'' στον πόλεμο της Σιέρα Λεόνε
  • [12] ''Ανεβαίνει'' η δημοτικότητα του Σαρόν
  • [13] Βενεζουέλα: Διπλωματικές πιέσεις για εκτόνωση της κρίσης
  • [14] Κολομβία: Αιματηρή επίθεση ανταρτών σε λεωφορείο
  • [15] Τέξας: Νέα εκτέλεση θανατοποινίτη
  • [16] Νέες συλλήψεις στη Μ. Βρετανία για παιδεραστία
  • [17] Κίνα: Ένας νεκρός από έκρηξη βόμβας σε ξενοδοχείο
  • [18] Ανοιχτή ρίξη Ντέμη - Ψωμιάδη

    [01] Ξεκίνησαν οι καταθέσεις για τους εκβιασμούς

    16/1/2003 8:33:00 πμ

    Στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατέθετε χθες επί τρεις ώρες για την υπόθεση των εκβιασμών στο όνομα της 17Ν, ο επιχειρηματίας Θόδωρος Αγγελόπουλος ο οποίος το καλοκαίρι είχε παραδώσει στην κυβέρνηση απόσπασμα του ημερολογίου του δολοφονηθέντος από την τρομοκρατική οργάνωση, Δημήτρη Αγγελόπουλου. Σήμερα αναμένεται να εξεταστεί από τον εισαγγελέα η Γιάννα Αγγελοπούλου και στη συνέχεια να κληθούν ο Β. Βαρδινογιάννης, ο Αργ. Σαλιαρέλης, ο Γρ. Μιχαλόπουλος, δημοσιογράφοι και όσα πρόσωπα κρίνεται αναγκαίο για τη διαλεύκανση της σκοτεινής υπόθεσης των εκβιασμών.

    Αρνείται ο Μιχαλόπουλος τις κατηγορίες

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, ο κ. Αγγελόπουλος παρέδωσε στον εισαγγελέα και άλλα έγγραφα πλέον των δύο ήδη γνωστών σελίδων από το ημερολόγιο του Δ. Αγγελόπουλου. Ακόμη, περιέχονται επιπρόσθετες αποδείξεις για τα πρόσωπα, αλλά και τις πρακτικές που εφάρμοζαν για να επιτύχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Τα στοιχεία που παρέδωσε στον εισαγγελέα ο επιχειρηματίας φωτογραφίζουν και άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στους εκβιασμούς, ένα από τα οποία υπήρξε υπουργός της χούντας.

    Πάντως, ο κ. Μιχαλόπουλος αρνείται όσα του καταμαρτυρούν και απειλεί με αγωγές και μηνύσεις.

    "Κάθε πολίτης κρίνει πότε και σε ποιες αρχές θα απευθυνθεί," σχολίασαν οι υπουργοί Τύπου και Δικαιοσύνης για την επίδοση στον Πρωθυπουργό από την οικογένεια Αγγελόπουλου του ημερολογίου του δολοφονηθέντος βιομηχάνου.

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος διέψευσε ότι γνώριζε την ύπαρξη οποιωνδήποτε εγγράφων.

    Στη Βουλή, ο Μιλτιάδης Εβερτ κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν υπάρχουν δύο υπηρεσιακά σημειώματα πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης, με τα οποία ζητείται να σταματήσει ο έλεγχος για τον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων σε δύο προκηρύξεις του ΕΛΑ.

    [02] Συνέχεια διαβουλεύσεων για το Κυπριακό

    16/1/2003 8:25:00 πμ

    Συναντήσεις θα έχουν σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην Αθηνά ο Αμερικανός συντονιστής Τ. Γουέστον και ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο, με επίκεντρο το Κυπριακό. Ο κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει το μεσημέρι στη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον. Νέα συνάντηση θα έχουν αύριο στις 16:00 οι κ.κ. Κληρίδης και Ντενκτάς, οι οποίοι χθες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διαπραγματευθούν στη βάση του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, με στόχο την επίτευξη λύσης ως τις 28 Φεβρουαρίου και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 30 Μαρτίου.

    Απαραίτητη η εποικοδομητική στάση Ντεντκάς

    Τις αντιρρήσεις του ωστόσο για το σχέδιο Ανάν και τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει επανέλαβε ο κατοχικός ηγέτης υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι που το αποδέχονται αποτελούν μειοψηφία.

    Εξάλλου, το καθεστώς Ντενκτάς διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης δύο αντιδιαδηλώσεις, στη Μόρφου και την Αμμόχωστο, αλλά δεν είχαν τη μαζικότητα που ο ίδιος ο Ρ. Ντενκτάς προσδοκούσε. Το καθεστώς Ντενκτάς είχε πάρει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τόσο στο χώρο της συγκέντρωσης όσο και στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Οι κατοχικές δυνάμεις απαγόρευσαν ακόμα και στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στα Κατεχόμενα για να καλύψουν το συλλαλητήριο.

    Την επανέναρξη των συνομιλιών χαιρέτισαν, από το Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ οι οποίοι κάλεσαν τον Ντενκτάς να τηρήσει εποικοδομητική στάση.

    Σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού, η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, με πάγωμα της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα, τόνισε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Οι κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις και δεν μπορούμε να τις αγνοούμε, παρατήρησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, και τάχθηκε κατά των θέσεων Ντενκτάς για δύο κράτη στην Κύπρο.

    [03] Μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα

    16/1/2003 8:56:00 πμ

    Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων το 2002, χάρη στο πρόγραμμα "Καθ' οδόν". Όπως τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα θύματα της ασφάλτου ήταν κατά 260 λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συνεχή και καθημερινή ενημέρωση της ΝΕΤ 105,8 για την κίνηση στους δρόμους.

    [04] Απεργούν σήμερα οι οδηγοί ταξί

    16/1/2003 8:40:00 πμ

    Χωρίς ταξί έως τις 5.00 αύριο τα ξημερώματα θα παραμείνει η Αθηνά λόγω της 24ωρης απεργίας των αυτοκινητιστών, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την αναμόρφωση του κλάδου. Στις 10:00 οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ στην Οδό Μάρνης και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

    [05] Βρέθηκαν νεκροί τρεις λαθρομετανάστες

    16/1/2003 8:51:00 πμ

    Nεκροί σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, στη θέση Περήφανο του Γράμμου, βρέθηκαν οι 3 από τους 4 Αλβανούς λαθρομετανάστες που αγνοούνταν εδώ και ημέρες, στην προσπάθεια τους να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας. Oι έρευνες συνεχίζονται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τον εντοπισμό και του τέταρτου.

    [06] Στην Κύπρο η Μπακογιάννη

    16/1/2003 10:42:00 πμ

    Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα η νέα δήμαρχος Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη καθώς και τον πρόεδρο της Βουλής ενώ θα έχει συναντήσεις και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η δήμαρχος Αθηναίων, η οποία θα παραμείνει στην Κύπρο τρεις μέρες είναι προσκεκλημένη του δημάρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, με τον οποίο θα υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας των δήμων Αθηνών και Λευκωσίας.

    [07] Συναντήσεις Σημίτη με Ρόμπερτσον-Σολάνα

    16/1/2003 11:16:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο Ιράκ θα συζητηθούν κατά τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον. Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών κ. Παπανδρέου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Παπαντωνίου. Στη συνέχεια, προγραμματίζονται δηλώσεις στον Τύπο και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών θα έχει το απόγευμα και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

    [08] Και νέες προσφυγές για τη φέτα από Δανία-Γερμανία

    16/1/2003 11:11:00 πμ

    Το σίριαλ με την προστασία της ονομασίας της φέτας δεν φαίνεται να τελειώνει. Όπως έγινε γνωστό, στις 23 Δεκεμβρίου 2002 η Δανία και στις 30 Δεκεμβρίου η Γερμανία προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πάλι εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου της Κοινότητας να εντάξει το ελληνικό τυρί στα προστατευόμενα προϊόντα προέλευσης είναι νομικά αβάσιμη.

    Δεν αναστέλλεται η απόφαση

    Ενδιάμεσα προσέφυγαν με το ίδιο αίτημα στο πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και οι γαλακτοβιομηχανίες της Γαλλίας. Στις προσφυγές τους η Δανία και η Γερμανία ισχυρίζονται ότι η φέτα δεν είναι παραδοσιακό προϊόν και εφόσον, όπως υποστηρίζουν, παράγεται και σε άλλες χώρες θα πρέπει να χαρακτηριστεί γενικό προϊόν, δηλαδή με μη προστατευόμενη ονομασία.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση της Κομισιόν στις 14 Οκτωβρίου να εντάξει τη φέτα στον κοινοτικό κανονισμό 1107/96 με τα προστατευόμενα προϊόντα έχει ήδη αρχίσει η πενταετής μεταβατική περίοδος για τους παραγωγούς των άλλων κρατών μελών και τους παραγωγούς, που δεν τηρούν τις προδιαγραφές ώστε να αλλάξουν την ονομασία ή να σταματήσουν την παραγωγή.

    Πάντως σε κάθε περίπτωση η ισχύ της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αναστέλλεται από τη νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [09] Ο Ευρωστρατός στα Σκόπια -Φεύγει η νατοϊκή δύναμη

    16/1/2003 10:30:00 πμ

    Σημαντική πρόοδος για την εγκατάσταση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, του Ευρωστρατού στην ΠΓΔΜ, σημειώθηκε χθες στα Σκόπια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα. Ο κ. Σολάνα εξασφάλισε την σύμφωνη γνώμη των Σκοπίων για την αντικατάσταση της νατοϊκής δύναμης, που εδρεύει στην χώρα, από τον Ευρωστρατό συμπληρώνοντας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες «τεχνητής» φύσεως, μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε για την έναρξη της αποστολής της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, η οποία θα είναι η πρώτη στρατιωτική αποστολή, που αναλαμβάνει εξ΄ ολοκλήρου η Ένωση.

    Ο Χαβιέ Σολάνα διέψευσε, ότι οι ΗΠΑ θέτουν τώρα όρους στο θέμα της παράδοσης της σκυτάλης από το ΝΑΤΟ στην Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης στην ΠΓΔΜ, όπως υποστήριξε η γερμανική εφημερίδα "Ζιντόϊτσε Τσάιτουνγκ".

    Η στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ εγκαταστάθηκε στην ΠΓΔΜ τον Αύγουστο του 2001, μετά την λήξη των συγκρούσεων, που είχαν σημειωθεί μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και την υπογραφή της σχετικής Συμφωνίας της Αχρίδας.

    Ο κ. Σολάνα ανέφερε ακόμη ότι η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις χώρες της περιοχής.

    [10] Ρωσική πρωτοβουλία για αποσόβηση πολέμου στο Ιράκ

    16/1/2003 10:28:00 πμ

    Μεσολαβητική πρωτοβουλία, με στόχο την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση με το Ιράκ, ανέλαβε η Ρωσία, αποστέλλοντας αντιπροσωπεία στη Βαγδάτη. Στο μεταξύ, την παροχή έμμεσης στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ ζήτησαν επίσημα από το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ. Την ίδια ώρα την ''πλήρη αντίθεσή'' τους σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και ''τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της ασφάλειας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας'' της χώρας αυτής εξέφρασαν από την Τύνιδα οι Αραβες υπουργοί Εσωτερικών και Πληροφοριών. Στις 31 Ιανουαρίου, 4 ημέρες μετά την υποβολή της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο, ο Τζορτζ Μπους θα συναντηθεί στο Καμπ Ντέιβιντ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τονι Μπλερ.

    Έμμεση στρατιωτική βοήθεια ζητούν από το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ

    Με στόχο ''την εξεύρεση πολιτικής και διπλωματικής λύσης'' και την αποτροπή του πολέμου, ρωσική αντιπροσωπεία επισκέπτεται τη Βαγδάτη, για συνομιλίες με αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης. Η ρωσική κυβέρνηση, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράκ, ανέλαβε την μεσολαβητική πρωτοβουλία στέλνοντας στη Βαγδάτη αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σαλτάνοφ.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο μόνιμος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ υπέβαλε πρόσφατα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο έναν κατάλογο με τον τρόπο με τον οποίον θα μπορούσαν τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν έμμεσα τις πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. ''Υπάρχουν διάφορα πράγματα, όπως η προστασία των δυνάμεων και κάποια άλλα, περιλαμβανομένων των αεροσκαφών AWACS, τα οποία είναι υπό εξέταση'', πρόσθεσε.

    Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι μεταξύ των θεμάτων που έχουν τεθεί είναι η επίδειξη αλληλεγγύης στην Τουρκία, με την ανάπτυξη αεροσκαφών AWACS και συστοιχιών πυραύλων Πάτριοτ, για να προστατευθεί η χώρα από το ενδεχόμενο αντιποίνων από τους Ιρακινούς.

    ''Ο πρόεδρος Μπους δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για την προσφυγή στη βία κατά του Ιράκ, αλλά κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνο για να σχεδιαστεί, και όπως κάνουμε σχέδια με επιμέρους χώρες, θα πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία σχεδιασμού με το ΝΑΤΟ'', τόνισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

    Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, μετέβη στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις προόδους των επιθεωρήσεων. Ο Μπλιξ προειδοποίησε το Ιράκ ότι πρέπει να αποδείξει ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής για να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός πολέμου. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί έναν πόλεμο, ωστόσο, ακόμη και στους κόλπους της κοινότητας υπάρχουν αντίθετες τάσεις.

    Συνάντηση Μπους-Μπλερ στο Καμπ Ντέιβιντ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, παρά τις επικρίσεις που δέχεται στη χώρα του για την υποστήριξη που παρέχει στην αμερικανική πολιτική εναντίον του Ιράκ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στο Καμπ Ντέιβιντ, στις 31 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η συνάντηση στο προεδρικό θέρετρο ορίσθηκε τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση που αναμένεται ότι θα υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι επιθεωρητές του ιρακινού οπλοστασίου. Από την έκθεση αυτή εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε κάποιο βαθμό η απόφαση του προέδρου Μπους για το εάν θα δώσει εντολή για στρατιωτική επίθεση κατά της Βαγδάτης.

    ''Οι δύο ηγέτες πιστεύουν ότι είναι καλή ευκαιρία να συναντηθούν για να συζητήσουν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων το Ιράκ και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Σιν Μακόρμακ. Χαρακτήρισε δε τη Βρετανία ως ''έναν από τους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής, ισχυρό και πολύτιμο εταίρο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και στην προσπάθεια για εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ''.

    Αμερικανικά κατασκοπευτικά προσφέρουν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που ερευνούν το ιρακινό οπλοστάσιο να τους διαθέσουν αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη για να τους βοηθήσουν στο έργο τους, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Η πρόταση έγινε μεν αποδεκτή αλλά τονίστηκε ο κίνδυνος κατάρριψης των αεροσκαφών από την ιρακινή αεράμυνα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Οι Αμερικανοί έθεσαν στη διάθεση των επιθεωρητών ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου U-2 και ένα μη επανδρωμένο αναγνωριστικό Predator για να τους βοηθήσουν στο έργο της αναζήτησης των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, πτέραρχος Ρίτσαρντ Μάγιερς.

    ''Συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν ένα αεροσκάφος U-2, που θα πραγματοποιεί πτήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είμαστε έτοιμοι να τους το διαθέσουμε'', τόνισε ο Μάγιερς και πρόσθεσε ότι οι επιθεωρητές συζητούν το θέμα με το ιρακινό καθεστώς.

    ''Είναι ενδιαφέρον να δούμε αν το ιρακινό καθεστώς θα στείλει επιστολή στον Χανς Μπλίξ που θα του λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με την πτήση του U-2 στο κεντρικό Ιράκ, επειδή καταρρίπτουμε τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη'' τόνισε ο Αμερικανός πτέραρχος.

    Πώληση στρατιωτικών ελικοπτέρων στην Τουρκία

    Η αμερικανική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την πώληση στρατιωτικών ελικοπτέρων στην Τουρκία στο πλαίσιο ενός πακέτου βοηθείας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που έχει ως στόχο την εξασφάλιση υποστήριξης στην περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, όπως ανέφεραν πηγές του Κογκρέσου.

    Η αμερικανική Τράπεζα Εισαγωγών-Εξαγωγών αναμένεται σήμερα να υποστηρίξει τη χορήγηση δανείου ύψους 324 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά οκτώ ελικοπτέρων Seahawk S-70B και έξι Blakc Hawk UH-60 της εταιρείας Σικόρσκι. Η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αναμένεται ότι θα αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου πακέτου βοηθείας προς την Τουρκία, που μπορεί να αγγίξει έως και τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, με σκοπό να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από έναν πόλεμο με το Ιράκ.

    [11] ''Συστηματικοί βιασμοί'' στον πόλεμο της Σιέρα Λεόνε

    16/1/2003 11:28:00 πμ

    "Όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στον 10ετή πόλεμο της Σιέρα Λεόνε είχαν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα", σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την έκθεση της Human Rights Watch, χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια έπεσαν θύμα βιασμού, πολλές φορές ομαδικού. Βιασμοί διεπράχθησαν τόσο από τις οργανώσεις ανταρτών όσο και από τις κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και από τις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις. Η έκθεση της οργάνωσης στηρίχθηκε σε εκατοντάδες συνεντεύξεις θυμάτων, αυτόπων μαρτύρων και αξιωματούχων.

    Παραβιάσεις δικαιωμάτων

    "Εχουμε καταγράψει απίστευτες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των γυναικών στη Σιέρα Λεόνε", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Πίτερ Τακιραμπούντε.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες σεξουαλικές κακοποιήσεις έλαβαν χώρα από τις διάφορες οργανώσεις ανταρτών. Ωστόσο, η έκθεση καταγράφει και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεπράχθησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς και από τους στρατιώτες των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από τη Γουϊνέα, τη Νιγηρία, την Ουκρανία και το Μπαγκλαντές.

    Τουλάχιστον 30.000 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της διένεξης, η οποία διήρκεσε από το 1991 μέχρι το 2001.

    Πηγή: BBC GREEK

    [12] ''Ανεβαίνει'' η δημοτικότητα του Σαρόν

    16/1/2003 10:55:00 πμ

    Αυξάνει και πάλι το προβάδισμά του έναντι των Εργατικών ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ενόψει των εκλογών της 28ης Ιανουαρίου, παρά τα σκάνδαλα για τα οποία κατηγορείται, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σήμερα τα ξημερώματα δύο σπίτια Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, ενώ ένας ένοπλος Παλαιστίνιος που είχε διεισδύσει σε εβραϊκό οικισμό εποίκων συνελήφθη.

    Αυξάνει τη δύναμή του το Λικούντ

    Η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Χααρέτζ" δείχνει ότι το Λικούντ θα αποσπάσει 30 έδρες σε σύνολο 120 στη νέα Βουλή, από 27 που του έδινε προηγούμενη δημοσκόπηση στις 9 Ιανουαρίου. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι κοινοβουλευτική δύναμη των Εργατικών θα μειωθεί από 25 στις 20 έδρες.

    Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην "Μααρίβ", το Λικούντ θα αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη στη βουλή σε 32 έδρες, ενώ οι Εργατικοί θα πέσουν για πρώτη φορά κάτω από τις 20 έδρες εκλέγοντας μόνο 19 βουλευτές.

    Οι αναλυτές αποδίδουν την αναμενόμενη μείωση της εκλογικής δύναμης των Εργατικών στην άρνησή τους να μετάσχουν σε μιά νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Η δημοσκόπηση της "Χααρέτζ", που έγινε με τη συμμετοχή 840 ψηφοφόρων, έδειξε ότι το 48,6% των Ισραηλινών θεωρεί το Λικούντ και το Εργατικό κόμμα το ίδιο διεφθαρμένα. Το 26,1% πιστεύει ότι το Λικούντ είναι πιο διεφθαρμένο από το Εργατικό κόμμα και το 10,9% εκτιμά ότι η διαφθορά είναι πιο μεγάλη μεταξύ των Εργατικών από ότι στο Λικούντ.

    Κατεδαφίσεις και συλλήψεις

    Στην Καμπατίγια, κοντά στην πόλη Τζενίν, Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν με δυναμίτη το σπίτι του Σάλαχ Ικμελ, μέλους της οργάνωσης Χαμάς που σκοτώθηκε το 2002 στη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Στο Μπέιτ Φάζαρ, κοντά στη Χεβρόνα, στη νότια Δυτική Όχθη, ο στρατός ανατίναξε επίσης το σπίτι του Χάλιλ Μούχμαντ Σλίμανε, ενός Παλαιστίνιου καμικάζι που σκοτώθηκε μαζί με έξι Ισραηλινούς στις 12 Απριλίου του 2002 στην Ιερουσαλήμ.

    Από τον περασμένο Αύγουστο, το Ισραήλ έχει προχωρήσει στην κατεδάφιση περίπου 120 σπιτιών στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο της ''επιχείρησης καταστολής της τρομοκρατίας'' της ισραηλινής κυβέρνησης. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει έντονα την πολιτική αυτή, την οποία χαρακτηρίζουν ''συλλογική τιμωρία''.

    Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τα ξημερώματα ένοπλο Παλαιστίνιο που είχε εισβάλει στον οικισμό Εβραίων εποίκων του Γκους Κατίφ, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. Ο Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον των στρατιωτών δίχως να τους τραυματίσει με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν λίγη ώρα αργότερα μετά από καταδίωξη.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Παλαιστίνιος τραυματίστηκε στο χέρι όταν εξερράγη μια χειροβομβίδα που κρατούσε. Στην κατοχή του βρέθηκαν ακόμη αρκετές χειροβομβίδες και ένα αυτόματο Καλάσνικοφ. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας συνελήφθησαν άλλοι οκτώ καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, τέσσερις στην Καλκίλια, δύο στην Ταλούσα και δύο στην Πάρα.

    [13] Βενεζουέλα: Διπλωματικές πιέσεις για εκτόνωση της κρίσης

    16/1/2003 10:49:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχουν εγκαινιάσει πέντε χώρες για την εξεύρεση λύσης στην κρίση που έχει ξεσπάσει στη Βενεζουέλα εδώ και επτά εβδομάδες. Η ομάδα των "φίλων της Βενεζουέλας", στην οποία ανήκουν η Βραζιλία, η Χιλή, η Ισπανία, το Μεξικό και η Πορτογαλία, αναμένεται να καταθέσει μία πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

    Διαδηλώσεις κατά του Τσάβεζ

    Η απεργία που έχουν κηρύξει οι αντίπαλοι του προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβες, απειλεί να καταστρέψει τη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η χώρα οδηγείται προς την οικονομική καταστροφή, ο κ. Τσάβεζ αρνείται να παραιτηθεί ή να ικανοποιήσει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

    Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν και νέες διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

    Ο πρόεδρος Τσάβες δήλωσε ότι θα απολύσει τους δασκάλους και τους καθηγητές που συμμετείχαν στην απεργία και ότι θα αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο των τραπεζών που είχαν κλείσει.

    Πηγή: BBC GREEK

    [14] Κολομβία: Αιματηρή επίθεση ανταρτών σε λεωφορείο

    16/1/2003 9:19:00 πμ

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σοβαρά χθες όταν αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) της Κολομβίας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον λεωφορείου κοντά στο Σαν Κάρλος. Νεκροί είναι ο οδηγός του λεωφορείου, ο βοηθός του και δύο επιβάτες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί οκτώ ετών. Η επίθεση έγινε όταν ο οδηγός αρνήθηκε να σταματήσει σε ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει οι αντάρτες Μεντεγίν, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντάρτες σκόπευαν να κρατήσουν τους επιβάτες ως ομήρους αλλά τους άφησαν επειδή ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πετούσε στην περιοχή. Οι επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Μεντεγίν, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Η ενέργεια αυτή αποδίδεται στο μέτωπο Κάρλος Αλίριο Μπουιτράγκο, μία από τις πιο επιθετικές ομάδες του ELN, της δεύτερης σε μέγεθος αντάρτικης οργάνωσης της Κολομβίας που αριθμεί περίπου 4.500 άνδρες.

    [15] Τέξας: Νέα εκτέλεση θανατοποινίτη

    16/1/2003 8:53:00 πμ

    Αλλος ένας θανατοποινίτης, ο δεύτερος μέσα σε δύο ημέρες, εκτελέστηκε χθες στο Τέξας, με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμμα. Ο Τζον Μπαλτάζαρ, 30 ετών, είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για το φόνο ενός πεντάχρονου κοριτσιού το 1997 για να εκδικηθεί θείο της που διατηρούσε σχέσεις με τη μητέρα του και φέρεται να την είχε χτυπήσει. Αλλες επτά εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα στο Τέξας. Ο Μπαλτάζαρ ήταν ο 291ος κρατούμενος που εκτελείται από το 1982.

    [16] Νέες συλλήψεις στη Μ. Βρετανία για παιδεραστία

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2003 10:38:00 πμ

    Δύο προσωπικότητες από το χώρο του θεάματος, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος νεαρών αγοριών κατά τη δεκαετία του '70, συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βρετανία, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. Ο Μάθιου Κέλι, 52 ετών, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών, συνελήφθη στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας την ίδια στιγμή που αστυνομικοί συνελάμβαναν στο Εδιμβούργο τον Τομ Πάτον, πρώην μάνατζερ του σκοτσέζικου συγκροτήματος The Bay City Rolllers που ήταν διάσημο στη Βρετανία και στις ΗΠΑ την ίδια δεκαετία.

    ''Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από την αστυνομία του Σάρεϊ σε μια συντονισμένη επιχείρηση μετά από καταγγελίες σε βάρος τους, σύμφωνα με τις οποίες είχαν κακοποιήσει αγόρια ηλικίας μικρότερης των 16 ετών", όπως είπε ένας εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών.

    Και οι δύο πέρασαν τη νύχτα τους σε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα και θα προσαχθούν σήμερα για ανάκριση. Οι συλλήψεις αυτές έγιναν μία ημέρα μετά τη σύλληψη του κιθαρίστα του συγκροτήματος Who, Πιτ Τάουνσεντ, με κατηγορίες σχετικές με παιδική πορνογραφία. Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία πάντως οι δύο χτεσινές συλλήψεις δεν σχετίζονται με την υπόθεση αυτή.

    [17] Κίνα: Ένας νεκρός από έκρηξη βόμβας σε ξενοδοχείο

    16/1/2003 8:42:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης, που πιθανότατα οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, η οποία σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στη βόρεια Κίνα. Η έκρηξη έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο Τζινγκμπιάν, στην επαρχία Σαανσί και είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει μερικώς το κτίριο, από τον πρώτο έως τον τρίτο όροφο, όπως αναφέρει το πρακτορείο ''Νέα Κίνα''. Επίσης, σημειώθηκαν ζημιές και στα γύρω κτίρια. ''Επρόκειτο για αυτοσχέδια βόμβα, κατασκευασμένη από χημικά λιπάσματα'' ανέφερε ένας αστυνομικός της περιοχής. Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι οκτώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και ένας από αυτούς αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του.

    [18] Ανοιχτή ρίξη Ντέμη - Ψωμιάδη

    16/1/2003 10:26:00 πμ

    Μπροστά σε μία υπόθεση, πρωτοφανή στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, βρίσκεται η φίλαθλη κοινή γνώμη, μετά την καταγγελία του διεθνή επιθετικού της ΑΕΚ Ντέμη Νικολαΐδη, ότι την Τρίτη το βράδυ δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του από τον Μάκη Ψωμιάδη. Ο ποδοσφαιριστής απέστειλε εξώδικο στην ΠΑΕ ΑΕΚ ενώ σταμάτησε και τις προπονήσεις, καταγγέλοντας ότι φοβάται για την σωματική του ασφάλεια. "Αθλιο περιστατικό από ανθρώπους που έχουν αναγάγει σε νυχτερινή υπόθεση το χώρο του ποδοσφαίρου", χαρακτήρισε την καταγγελία ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης. Κοινή συνέντευξη τύπου για το θέμα θα δώσουν σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Γιώργος Λιάνης.

    Προσφυγή Ντέμη

    Ο Νικολαΐδης χθες το πρωί έκανε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της Φιλοθέης για το γεγονός, ενώ σήμερα αναμένεται να καταθέσει και μήνυση.

    Σύμφωνα με την καταγγελία του, ο διεθνής επιθετικός δέχθηκε την Τρίτη την "επίσκεψη" του Μάκη Ψωμιάδη με την συνοδεία ορισμένων "εύσωμων κυρίων" στα πλαίσια ελέγχου της εξωγηπεδικής ζωής των παικτών. Μετά από έντονο διάλογο, ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ τον απείλησε ευθέως ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί (άγνωστο σε τι) θα "του σπάσουν και τα δύο πόδια".

    Ο Νικολαΐδης μετά τα γεγονότα, δεν παρέστη στη χθεσινή προπόνηση, ενώ σε εξώδικο, που απέστειλε προς την ΠΑΕ ΑΕΚ, τονίζει ότι από εδώ και στο εξής δεν θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της ομάδας, όσο τουλάχιστον στα διοικητικά της ομάδας εμπλέκεται ο Μάκης Ψωμιάδης, εκφράζοντας παράλληλα το φόβο του, ότι κινδυνεύει η προσωπική του ασφάλεια.

    Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, ενώ ο Ντέμης Νικολαίδης φέρεται αποφασισμένος να κάνει και προσφυγή για λύση του συμβολαίου του, όχι για οικονομικές οφειλές, αλλά για ηθική βλάβη.

    Αλλα λέει η ΠΑΕ ΑΕΚ

    Μάκης Ψωμιάδης

    Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΕ ΑΕΚ αναφέρει ότι ο Νικολαΐδης δέχτηκε την επίσκεψη εκπροσώπου της ομάδας, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση του ωραρίου, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της ομάδας.

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ αναφέρει τα εξής: "Ο ποδοσφαιριστής Θεμιστοκλής Νικολαϊδης, κατά τη διάρκεια ελέγχου από τον εκπρόσωπο της ΑΕΚ ΠΑΕ χθες, 14 Ιανουαρίου 2003, ο οποίος ήταν αρχικά τηλεφωνικός περίπου στις 23:00, δεν απαντούσε στις κλήσεις. Ως εκ τούτου, επακολούθησε επίσκεψη του εκπροσώπου της ΑΕΚ στην οικία του και μόνο αυτού, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση του ωραρίου σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό, ενέργεια που έγινε σε όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας. Ο Θεμιστοκλής Νικολαϊδης έξω από την οικία του αντέδρασε ενοχλημένος στον εκπρόσωπο της ΑΕΚ, ο οποίος του εξήγησε ότι είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και, όπως οι συνάδελφοί του, είναι υποχρεωμένος να δεχθεί τον έλεγχο της εκπλήρωσης των συμβατικών έξω-αγωνιστικών του υποχρεώσεων, όπως αντίστοιχα κι η ΑΕΚ ΠΑΕ έχει εκπληρώσει εμπρόθεσμα έως σήμερα όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις (τακτικές κι έκτακτες παροχές) προς αυτόν στο ακέραιο. Στη συνέχεια, σήμερα 15 Ιανουαρίου ο Θεμιστοκλής Νικολαϊδης απέστειλε εξώδικο στην ΑΕΚ απέχοντας αδικαιολόγητα από την προπόνηση της ομάδας, ενέργεια για την οποία θα κληθεί σε απολογία από την διοίκηση".

    Με δηλώσεις του στην ERTonline, ο εκ των ιδρυτών της μεγαλύτερης οργάνωσης φιλάθλων της ΑΕΚ ORIGINAL, Δημήτρης Χατζηχρήστος, τόνισε ότι οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, θα πρέπει να προβληματιστούν και να πάρουν θέση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 January 2003 - 10:00:09 UTC