Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο εισαγγελέα η Γ. Αγγελοπούλου
  • [02] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κανμπέρα

    [01] Στο εισαγγελέα η Γ. Αγγελοπούλου

    18/1/2003 11:02:00 πμ

    Αποφασισμένη να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο η κυβέρνηση. ''Καμία πτυχή και κανένα θέμα που συνδέεται με την υπόθεση της τρομοκρατίας δεν πρόκειται να μείνει στο σκοτάδι'' δήλωσε μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό χθες ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Σήμερα καταθέτει στον εισαγγελέα η Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ χθες κατέθεσαν οι Αφοί Νίκος και Κυριάκος Μαμιδάκης. Τα δύο αδέλφια υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το θέμα και ότι ποτέ κανένας δεν τους πλησίασε με σκοπό να τους αποσπάσει χρήματα μέσω οποιασδήποτε απειλής. Τη Δευτέρα καταθέτει η Μαριάνα Λάτση.

    Η λίστα μεγαλώνει διαρκώς

    Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και δημοσιογραφικός κόσμος έχουν κάθε συμφέρον να διώξουν σκιές και υποψίες, και να πετάξουν από τους κόλπους τους υπαίτιους, αν αποδειχθεί κάτι από την έρευνα, σημείωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο υπουργός Τύπου επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να διερευνηθεί και να προχωρήσει η υπόθεση.

    Tην ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αρ. Μανωλάκος.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν από τον εισαγγελέα Δημ. Παποαγγελόπουλο οι κύριοι Μιχαλόπουλος και Σαλιαρέλης, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι επιχειρηματίες από τα λεγόμενα "βαριά ονόματα" καθώς και εκπρόσωποι από την οικογένεια Λάτση.

    Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ εντός 20 ημερών.

    Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος επιμένει στην αθωότητα του, ενώ αναπάντητη παραμένει μέχρι τώρα οι καταγγελία του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για απόπειρα δωροδοκίας του. "Κάθε πολίτης κρίνει πότε και σε ποιες Αρχές θα απευθυνθεί," σχολίασαν οι υπουργοί Τύπου και Δικαιοσύνης για την επίδοση στον Πρωθυπουργό από την οικογένεια Αγγελόπουλου του ημερολογίου του δολοφονηθέντος βιομηχάνου.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος διέψευσε ότι γνώριζε την ύπαρξη οποιωνδήποτε εγγράφων.

    Η κατάθεση του Β. Βαρδινογιάννη: ''Δεν γνώριζα τίποτα''

    Στα χέρια των δικαστικών Αρχών έχουν περιέλθει νέα στοιχεία για εκβίαση επιχειρηματιών, από τα οποία προκύπτει εμπλοκή και άλλων προσώπων, πέρα από όσα φέρονται μέχρι στιγμής αναμιγμένα.

    Την Πέμπτη κατέθεσε και ο επιχειρηματίας Β. Βαρδινογιάννης.

    Επί 45 λεπτά κατέθετε το μεσημέρι της Πέμπτης στο γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης.

    Υπενθυμίζεται ότι στο ημερολόγιο του δολοφονηθέντος από την οργάνωση Δημήτρη Αγγελόπουλου, είχε καταγράφει ότι ο εκδότης της εφημερίδας "Ελεύθερη Ώρα" Γρηγόρης Μιχαλόπουλος σε συνάντηση που είχαν το 1985, του είχε πει ότι το όνομα του Βαρδή Βαρδινογιάννη είναι σε λίστα υποψήφιων στόχων της 17Ν, καθώς και ονόματα άλλων επιχειρηματιών.

    "Δεν ενημερώθηκα ποτέ για τυχόν παρουσία του ονόματός μου σε λίστες της 17Ν ή σε σχετική υπόθεση εκβιασμού. Δεν ενημερώθηκα ούτε από τον Δημ. Αγγελόπουλο ούτε από άλλο μέλος της οικογενείας. Πληροφορήθηκα σχετικά με το όνομα μου στη λίστα της 17Ν από τα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες. Κατά καιρούς έχω αντιληφθεί μόνο έμμεσες προσπάθειες να με πλησιάσουν, χωρίς να δοθεί συνέχεια από την πλευρά τους", φέρεται να έχει δηλώσει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ο Βαρδής Βαρδινογιάννης.

    O κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων για τους εκβιασμούς άνοιξε την Τετάρτη με την πολύωρη εξέταση του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, την Τετάρτη, που κατέθεσε στον εισαγγελέα πλήθος αποδεικτικών στοιχείων: εγγράφων, σημειώσεων και κασετών ήχου, το περιεχόμενο των οποίων κρίνεται ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τα πρόσωπα που εμπλέκονται-πέραν του Γρ. Μιχαλόπουλου-στους εκβιασμούς.

    Στο ''αγκίστρι'' κι άλλα πρόσωπα στην υπόθεση των εκβιασμών

    Επίσης, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκη επισκέφθηκαν την Πέμπτη ο επικεφαλής των ερευνών για την τρομοκρατία, εισαγγελέας Εφετών, κ. Διώτης και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Μπάγιας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση Κρουσταλλάκη-Διώτη και Μπάγια αναφέρθηκε ότι σε έρευνα που έκανε για την υπόθεση του σημειώματος του Δημήτρη Αγγελόπουλου ο κ. Διώτης, δεν προέκυψε σύνδεση των δραστών εκβιασμών με την οργάνωση ''17Ν''.

    Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελικές Αρχές κρίνουν ότι στην υπόθεση των εκβιασμών εμπλέκονται ως δράστες και άλλα πρόσωπα που μάλιστα φέρονται να σχετίζονται με τη δημοσιογραφία.

    Συνεχίζονται οι έρευνες για το θέμα της τρομοκρατίας

    Αίτηση προς την Εισαγγελία Εφετών προκειμένου να της αποδοθούν κατασχεθέντα αντικείμενα υπέβαλε η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Μαρί Τερέζ Πεϊνό.

    Η Πεϊνό ζητά την απόδοση αντικειμένων που είχαν κατασχέσει οι διωκτικές αρχές από το σπίτι της στο Βύρωνα αμέσως μετά τη σύλληψη του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, τον περασμένο Ιούλιο.

    Ο Κώστας Σημίτης που είχε συνάντηση σήμερα με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ρωτήθηκε σχετικά με την επόμενη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και αν αυτό θα αποτελεί προάγγελο συλλήψεων.

    Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση αυτή, αρκούμενος σε ένα απλό χαμόγελο.

    Εν τω μεταξύ, επιλέχτησαν, από τις ολομέλειες τους οι επίλεκτοι δικαστές και εισαγγελείς, από τους οποίους μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα κληρωθούν οι τακτικοί και αναπληρωματικοί δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι στις 3 Μαρτίου θα δικάσουν τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της 17Ν.

    Την ίδια ώρα ο Γ. Σερίφης με δηλώσεις του καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων για την 17Ν στις φυλακές Κορυδαλλού. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ανεξάρτητα από το κλίμα των ημερών συνεχίζει τις έρευνες για την τρομοκρατία και οι συλλήψεις που αναμένονται να γίνουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Ερώτηση βουλευτών ΝΔ προς Kώστα Σημίτη

    Για το θέμα της εκβίασης επιχειρηματιών στο όνομα της 17Ν κατέθεσαν ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό βουλευτές της ΝΔ (Απ. Ανδρεουλάκος, Ν. Κατσαρός, Αν. Νεράντζης, Χρ. Μαρκογιαννάκης και Χρ. Ζώης).

    Οι βουλευτές ρωτούν τον κ. Σημίτη "εάν και πότε παρέλαβε από το ζεύγος Αγγελοπούλου αντίγραφο αποσπασμάτων από το προσωπικό ημερολόγιο του Δημ. Αγγελοπούλου".

    Επιπλέον, ρωτούν "γιατί επί ενός εξαμήνου αδράνησε να κινηθεί η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή Αθηνών".

    [02] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κανμπέρα

    18/1/2003 11:09:00 πμ

    Δεκάδες σπίτια καίγονται στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Κανμπέρα, καθώς η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Πάρκο Ναμάτζι δυτικά της πόλης μεταφέρθηκε από τους ανέμους στα δυτικά προάστια της πόλης, ενώ η στάχτη και ο καπνός έχουν φθάσει μέχρι το κέντρο της Κανμπέρας. Τριάκοσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, ενώ έχουν ήδη καεί πενήντα έως εκατό κατοικίες. Οι αρχές έχουν κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη.

    Οι κάτοικοι καλούνται να συγκεντρώσουν νερό για να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που προκαλούνται από ιπτάμενες φλεγόμενες στάχτες.

    Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί στις περισσότερες περιοχές της πόλης.

    Η μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων τριάντα ετών πλήττει την Αυστραλία και συνδυαζόμενη με θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Περισσότεροι από 2.000 εθελοντές πυροσβέστες με τη βοήθεια του στρατού προσπαθούν εδώ και μία εβδομάδα να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά στην Βικτόρια.

    Πυρκαγιές που έχουν κατακαύσει τεράστιες εκτάσεις εξακολουθούν να απειλούν τα ορεινά θέρετρα Φολς Κρικ, Μάουντ Μπάφαλο και Μάουντ Χόταμ, ενώ πυρκαγιές κατακαίουν δάση στα προάστια του Σίδνεϊ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 January 2003 - 9:53:25 UTC