Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποιήσεις Ευρωπαίων πιλότων
  • [02] Διπλωματική κινητικότητα στην Αθήνα για το Ιρακινό
  • [03] Ντ' Εστέν: Ομοσπονδιακή η ΕΕ σε 50 χρόνια
  • [04] Λοβέρδος: Στόχος η αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας
  • [05] Στην Αθήνα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ
  • [06] Κίνα : Υπερδύναμη και στο Internet

    [01] Κινητοποιήσεις Ευρωπαίων πιλότων

    20/1/2003 8:23:00 μμ

    Προβλήματα στις πτήσεις της Αλ Ιτάλια από και προς την Αθήνα θα υπάρξουν αύριο, καθώς οι πιλότοι της ιταλικής εταιρείας πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της πανευρωπαϊκής ένωσης πιλότων, που αντιδρά σε προωθούμενη κοινοτική οδηγία του ευρωκοινοβουλίου για την ασφάλεια των πτήσεων. Οι Έλληνες πιλότοι, όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πιλότοι, θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την επόμενη εβδομάδα.

    [02] Διπλωματική κινητικότητα στην Αθήνα για το Ιρακινό

    20/1/2003 11:16:00 μμ

    Στην Αθήνα βρίσκονται ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Αλ Μπαραντέι, για να ενημερώσουν την ελληνική Προεδρία σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Ιρακινό ζήτημα. "Δεν λέμε ότι το Ιράκ δεν έχει όπλα μαζικής καταστροφής, δεν είμαστε όμως σίγουροι", τόνισε ο Χανς Μπλιξ, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Γιώργο Παπανδρέου, Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Μπορεί να αποφευχθεί ο πόλεμος", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Πρόοδος και εκκρεμότητες

    Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Χανς Μπλις έκανε λόγο για πρόοδο σε πρακτικά ζητήματα, αλλά και για εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίστανται από πλευράς Ιρακινών. Επίσης, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει λάβει ακόμα τη συναίνεση της Βαγδάτης για τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροπλάνων και υπογράμμισε ότι το Ιράκ έχει θέσει μια σειρά όρων οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί.

    "Θα πρέπει να μας δώσουν πληροφορίες ή να μας πουν πού να βρούμε τις πληροφορίες" είπε ο επικεφαλής των επιθεωρητών, αναφερόμενος στα όπλα μαζικής καταστροφής και χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την πρόταση της Κύπρου να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της ως βάση για συνεντεύξεις με ιρακινούς επιστήμονες.

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί αλλά και ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. "Θέλουμε να διασφαλίσουμε, όμως, ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχουν αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής" πρόσθεσε ο ίδιος.

    Γ. Παπανδρέου: ''Ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί''

    Την εκτίμηση ότι μπορεί να αποφευχθεί ο πόλεμος εφόσον οι Ιρακινοί αποδείξουν ότι δεν κρύβουν όπλα μαζικής καταστροφής εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών και εξήρε το έργο των επιθεωρητών, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή και συνεργασία για το θέμα του Ιράκ με την Τουρκία.

    "Η Κοινότητα θέλει ειρήνη στον Περσικό Κόλπο" δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι απαιτείται νέα απόφαση του ΟΗΕ για μια επίθεση κατά του Ιράκ.

    Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, δύο με πέντε Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις αραβικές χώρες, με πρώτο σταθμό τη Δαμασκό και θα ακολουθήσουν το Ριάντ, το Αμμάν και το Κάιρο.

    Το πρωί της Τρίτης, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

    [03] Ντ' Εστέν: Ομοσπονδιακή η ΕΕ σε 50 χρόνια

    20/1/2003 9:39:00 μμ

    Στο μοντέλο μιας Ευρώπης που θα εδράζεται στο ομοσπονδιακό πρότυπο, όχι όμως πριν περάσει μισός ή ένας αιώνας από την ''ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης'', αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνει ομοσπονδία, αυτό θα συμβεί μακροπρόθεσμα και χάρη στη ''προοδευτική εμφάνιση'' στο θεσμικό επίπεδο την οποία θα κάνουν ''οι αρμοδιότητες που υφίστανται σε μία Ομοσπονδία, όπως το ενιαίο νόμισμα, κοινή εξωτερική πολιτική, ομοσπονδιακή δικαιοσύνη και βέβαια κοινή άμυνα'', επισήμανε ο ντ' Εστέν, παρεμβαίνοντας, σήμερα, στις εργασίες της Συνέλευσης.

    Λαϊκή ψηφοφορία και ισχυρή εκτελεστική εξουσία

    "Μπορεί να φανταστεί κανένας ότι μέσα σε μία 50ετία θα επιβληθεί στην ΕΕ ένα νέο, ομοσπονδιακό σύστημα'', στο πλαίσιο του οποίου ''ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκλεγμένος με λαϊκή ψηφοφορία, θα συγκαλεί περιοδικά τα Συμβούλια των Υπουργών με τη συμμετοχή των αρμόδιων Επιτρόπων, τα οποία θα έχουν στο μεταξύ αποκτήσει ομοσπονδιακές αρμοδιότητες, σε συνεννόηση μάλιστα και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Βρυξελλών, ο οποίος θα εκλέγεται πλέον από τους ευρωβουλευτές'', προέβλεψε επίσης ο κ. ντ' Εστέν.

    Όμως μέχρι να παρέλθει η 50ετία, ένα μίγμα ''θεσμών ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας'' μοιάζει ''πολύ πλησιέστερο στις αρχικές βασικές έννοιες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης'', πρόσθεσε ο ίδιος.

    "Στο ομοσπονδιακό μοντέλο υπάρχει ισχυρή εκτελεστική εξουσία, που διαχειρίζεται τις αρχές της θεσμικής κυριαρχίας της ΕΕ, δηλαδή της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας, της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης, του ευρώ, της μακροικονομικής πολιτικής της ΕΕ'', υπενθύμισε ο αξιωματούχος.

    "Αντιθέτως, σήμερα ισχύει περίπου η αντίστροφη εικόνα, δηλαδή η κυριαρχία αυτή υλοποιείται κυρίως μέσω των αντίστοιχων πολιτικών των μελών της ΕΕ'', τόνισε ο κ. ντ' Εστέν.

    Πριν το τέλος του Ιουνίου, η Συνέλευση αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του Συντάγματος της διευρυμένης ΕΕ, το οποίο θα γίνει αντικείμενο μελέτης στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που αναμένεται να συγκληθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.

    [04] Λοβέρδος: Στόχος η αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας

    20/1/2003 10:15:00 μμ

    Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρώτη στην προσφορά αναπτυξιακής βοήθειας σε παγκόσμιο επίπεδο τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες τις ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας στην Επιτροπή Ανάπτυξης και Συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες. Βασικός στόχος είναι η προώθηση των αποφάσεων της Βαρκελώνης και του Μοντερέι, προκειμένου να επιτευχθεί η δέσμευση της ΕΕ για αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας στο 0,39% του ΑΕΠ.

    Επίσης, η ελληνική προεδρία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του αδέσμευτου χαρακτήρα της αναπτυξιακής βοήθειας με την εξάλειψη σειράς εξαρτήσεων που προκύπτουν κατά την προώθηση της.

    Σε ότι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, η ελληνική προεδρία το βλέπει σε άμεση σχέση με τη προσφορά βοήθειας προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών με σκοπό την ανάπτυξη των κρατών αυτών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην πηγή του.

    Εξάλλου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, θέματα που αποτελούν προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι οι σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, με έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα, η προώθηση των σχέσεων της ΕΕ και των χωρών Καραϊβικής και Ειρηνικού, ιδιαίτερα όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Κοτονού, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ.

    Τέλος, αναφερόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Αναπτυξιακής Συνεργασίας το οποίο θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι επιδίωξη της ελληνικής προεδρίας θα είναι η ουσιαστική ενημέρωση των 10 νέων κρατών μελών της ΕΕ, σχετικά με τις δράσεις της ΕΕ στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τα κράτη μέλη.

    [05] Στην Αθήνα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

    20/1/2003 11:08:00 μμ

    Διπλωματική κινητικότητα με επίκεντρο το Ιρακινό ζήτημα στην Αθήνα. Με τον Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Χανς Μπλιξ έκανε λόγο για πρόοδο σε πρακτικά ζητήματα, αλλά και για εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίστανται από πλευράς Ιρακινών. Όπως ανέφερε, ακόμα δεν έχουν συζητηθεί θέματα που είχαν τεθεί στο παρελθόν, όπως αυτό της καταστροφής των όπλων μαζικής καταστροφής. Νωρίτερα, σε συμφωνία 10 σημείων που θα διευκολύνει τον έλεγχο του ιρακινού οπλοστασίου κατέληξαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και το Ιράκ.

    Δηλώσεις Μπλιξ

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ τόνισε μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου, προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: "Δεν λέμε ότι το Ιράκ δεν έχει όπλα μαζικής καταστροφής, δεν είμαστε όμως σίγουροι".

    Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Χανς Μπλις ανέφερε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει λάβει ακόμα, τη συναίνεση της Βαγδάτης για τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροπλάνων και υπογράμμισε ότι το Ιράκ έχει θέσει μια σειρά όρων οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί.

    "Θα πρέπει να μας δώσουν πληροφορίες ή να μας πουν που να βρούμε τις πληροφορίες", είπε ο επικεφαλής των επιθεωρητών, αναφερόμενος στα όπλα μαζικής καταστροφής και χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την πρόταση της Κύπρου να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της ως βάση για συνεντεύξεις με ιρακινούς επιστήμονες.

    Πίστωση χρόνου για το θέμα του Ιράκ ζητούν Κίνα και Γερμανία

    Εκκληση στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του σε ότι αφορά το θέμα του Ιράκ, απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Να δοθεί περισσότερος χρόνος για επιθεωρήσεις στο ιρακινό οπλοστάσιο, πέραν της προθεσμίας της 27ης Ιανουαρίου, ζήτησε η Κίνα, ωστόσο η Βρετανία ανακοίνωσε την αποστολή στον Περσικό Κόλπο 26.000 στρατιωτών και 120 αρμάτων μάχης για μια πιθανή επέμβαση στο Ιράκ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε ότι τίποτε δεν δικαιολογεί μία στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράκ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "αν ο πόλεμος είναι το μοναδικό μέσον για να βγούμε από αυτή την κρίση, τότε βρισκόμαστε σε αδιέξοδο".

    Η κρίση στο Ιράκ "είναι μία δοκιμασία" και "το διακύβευμα είναι τεράστιο", κατέληξε ο ντε Βιλπέν, αφού προηγουμένως τόνισε ότι "σήμερα πρέπει να είναι κανείς ικανός να αναλάβει το ρίσκο της ειρήνης, της οικοδόμησης της ειρήνης, διότι, ενίοτε, αυτό απαιτεί περισσότερα από τον πόλεμο".

    "Το Ιράκ συνεργάζεται εκεί και βρισκόμαστε σε καλή κατεύθυνση" δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση 1441 του ΟΗΕ θα υλοποιηθεί χωρίς στρατιωτική δράση.

    "Η απόφαση για έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ, θα ληφθεί χωρίς να χρειαστεί να περάσουν μήνες", προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ραμσφέλντ, τονίζοντας ότι στο θέμα του Ιράκ, αντίθετα με τη Βόρεια Κορέα έχουν εξαντληθεί οι επιλογές.

    Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας πρότεινε να δοθεί αμνηστία στο Σαντάμ Χουσεϊν και άλλους αξιωματούχους, εάν δεχθούν να εγκαταλείψουν την εξουσία και να ζήσουν στην εξορία.

    Συμφωνία ΟΗΕ-Ιράκ

    Νωρίτερα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και το Ιράκ κατέληξαν σε συμφωνία 10 σημείων η οποία θα διευκολύνει τον έλεγχο του ιρακινού οπλοστασίου.

    Η συμφωνία προβλέπει πρόσβαση των επιθεωρητών σε όλους τους τόπους, περιλαμβανομένων των ιδιωτικών κατοικιών, καθώς και την ενθάρρυνση των ιρακινών επιστημόνων να έχουν κατ' ιδίαν, χωρίς την παρουσία ιρακινών αξιωματούχων, συνομιλίες με τους επιθεωρητές.

    Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη σύσταση ομάδας η οποία θα ερευνήσει το θέμα των χημικών κεφαλών που ενδεχομένως κατέχει το Ιράκ.

    Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο δήλωσε σήμερα από τη Νέα Υόρκη ότι ''δεν εντυπωσιάστηκε'' από τη δέσμευση του Ιράκ να συνεργαστεί με τους ειδικούς επιθεωρητές για τον αφοπλισμό του.

    [06] Κίνα : Υπερδύναμη και στο Internet

    20/1/2003 7:31:00 μμ

    Αλματώδη ανάπτυξη γνωρίζει το Internet στην Κίνα. Παρά τους περιορισμούς που θέτει η κυβέρνηση στη χρήση του μέσου, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε sites ειδησεογραφικού περιεχομένου και οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι χρήστες του Internet αυξήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο του 2002 κατά 13.3 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το κέντρο πληροφόρησης σε θέματα διαδικτύου της Κίνας, μόνο το μήνα Δεκέμβριο, οι χρήστες του Internet, ξεπέρασαν τα 59 εκατομμύρια, γεγονός που αναδεικνύει την Κίνα, δεύτερη χώρα στον κόσμο, σε χρήση του Internet, μετά τις ΗΠΑ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 January 2003 - 21:53:36 UTC