Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Ιγκόρ Ιβανόφ στην Αθήνα
  • [02] Συνομιλίες Κωνσταντόπουλου στο Πόρτο Αλέγκρε
  • [03] Τα φώτα στο Ναύπλιο!
  • [04] Πόλεμος δηλώσεων πριν τη στρατιωτική δράση
  • [05] Προεδρικές εκλογές αύριο στην Τσεχία
  • [06] Βραβείο στην Ντόλλη Γουλανδρή
  • [07] Κολομβία: Ακρως επικίνδυνη για δημοσιογράφους

    [01] Επαφές Ιγκόρ Ιβανόφ στην Αθήνα

    23/1/2003 9:42:00 μμ

    Σειρά επαφών με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε στην Αθήνα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ. Στο επίκεντρο των συναντήσεων του βρέθηκαν, το Ιρακινό ζήτημα, η τρομοκρατία, η ευρύτερη κατάσταση στα Βαλκάνια, αλλά και οι σχέσεις Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμπτωση απόψεων σε Ιρακινό και Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι υπάρχουν ακόμη πολιτικά περιθώρια για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ εξέφρασαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Ρώσος ομόλογός του, ο οποίος μάλιστα τόνισε την ανάγκη συνέχισης της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε και στο Κυπριακό όπου ο κ. Ιβανόφ, συμφώνησε να υπάρξει συντονισμός ενεργειών για τη ρύθμιση του θέματος.

    Πέρα από το Ιρακινό και το Κυπριακό, στην ατζέντα των θεμάτων που συζήτησαν οι δυο υπουργοί βρέθηκαν το Κυπριακό, η κατάσταση που επικρατεί στη Μ. Ανατολή αλλά και οι σχέσεις Ρωσίας Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας

    Νωρίτερα, ο κ. Ιβανόφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και το πρωί με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Οι δυο άντρες διαπίστωσαν εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

    Την ευχή όλα τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας να "ενεργήσουν σταθερά, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε πολεμικός σχεδιασμός" εξέφρασε ο Απόστολος Κακλαμάνης.

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός έκανε λόγο για "πολιτικά και διπλωματικά" αποθέματα που θα επιτρέψουν την πολιτική επίλυση του προβλήματος.

    Παράλληλα, εξήρε τη θετική συμβολή της ελληνικής προεδρίας για την περαιτέρω σύσφιξη και αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας.

    Στο πλαίσιο των επαφών του στην Αθήνα, ο Ρώσος υπουργός συναντήθηκε και με τον αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή.

    [02] Συνομιλίες Κωνσταντόπουλου στο Πόρτο Αλέγκρε

    23/1/2003 8:51:00 μμ

    Συνάντηση μιας ώρας με τον γερουσιαστή της Βραζιλίας και στενό συνεργάτη του προέδρου Λούλα, Αλοΐζιο Μερκαντάντε, είχε ο πρόεδρος του Συνασπισμού στο Πόρτο Αλέγκρε. Μετά τη συνάντηση ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η κρίση του νεοφιλευθερισμού και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές αποτελούν πρόκληση για όλα τα κόμματα και όλες τις χώρες, ότι απαιτείται διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και σημείωσε πως στη Βραζιλία των μεγάλων αντιθέσεων και ανισοτήτων συντελείται ένα πολιτικό εγχείρημα ιστορικής σημασίας για όλους. Ο κ. Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε και με τον βουλευτή Σουσάρα Κόνι του Κομουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας που συνεργάστηκε με τον Λούλα και μετέχει στην κυβέρνηση της χώρας.

    [03] Τα φώτα στο Ναύπλιο!

    23/1/2003 9:26:00 μμ

    Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο, όπου θα συζητηθούν τα κρίσιμα θέματα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού, στρέφονται πλέον σήμερα κι αύριο τα φώτα της δημοσιότητας. Το ενδιαφέρον πολλαπλασιάζεται από το γεγονός ότι παράλληλα με τη σύνοδο, η ιστορική πόλη της Αργολίδας θα δεχθεί και περίπου 10.000 χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα. ''Ελπίζουμε να διαδηλώσουν με τρόπο δημοκρατικό και υπεύθυνο οι πολίτες" δήλωσε από το Ναύπλιο ο Υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, και σημείωσε ότι είναι δικαιολογημένο το ενδιαφέρον των πολιτών"

    ''Κοινωνική Ευρώπη με πλήρη απασχόληση''

    Για το στόχο μιας κοινωνικής Ευρώπης με πλήρη απασχόληση και κοινωνική συνοχή, μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, κατά την έναρξη της άτυπου συνόδου των υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Ναύπλιο, την Πέμπτη στη συνεδρίαση της τρόικας και των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων.

    Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Απασχόλησης (ΕΣΑ) και τον καλύτερο συντονισμό της με την οικονομική πολιτική των χωρών-μελών. Σε αυτά τα πλαίσια πρότεινε προς συζήτηση με τους εταίρους μια σειρά ζητήματα: επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, ενίσχυση επιχειρηματικότητας, καταπολέμηση παραοικονομίας, ένταξη μεταναστών, σύνδεση κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης, μείωση περιφερειακών ανισοτήτων.

    Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και δύο αγκάθια: οι πολιτικές ενεργούς γήρανσης μέσω της επιμήκυνσης του εργάσιμου βίου και η επιδίωξη μιας νέας ισορροπίας στην αγορά εργασίας με μεγαλύτερη ασφάλεια για τον εργαζόμενο αλλά και πιο ευέλικτες επιχειρήσεις.

    Ο κ. Ρέππας έθεσε επίσης το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, στην κατεύθυνση του Λάακεν: ''επάρκεια-βιωσιμότητα-εκσυγχρονισμός''. Με το συντονισμό, είπε, των συστημάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης, των συντάξεων, της υγείας και το ''να κάνουμε την εργασία πιο συμφέρουσα'' (make work pay) θα επιδιωχθεί η πιο ισόρροπη προσέγγιση μεταξύ των στόχων της Λισαβόνας και της κοινωνικής προστασίας.

    Η ανεργία το σοβαρότερο πρόβλημα

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε την ανεργία ως ''το σοβαρότερο πρόβλημα της μεταπολεμικής ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης ως το κυρίαρχο στοίχημα της ευρωπαϊκής οικονομίας στη δεκαετία 2000-2010.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τάχθηκε κατά των πολιτικών περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, κάνοντας λόγο για ''ζούγκλα'' που διαμορφώνεται μέσα από διαρκείς παρανομίες. Ο κ. Πολυζωγόπουλος πρότεινε στροφή της οικονομικής πολιτικής και ζήτησε πραγματική βελτίωση αποδοχών των εργαζομένων.

    Σχετικά με το ασφαλιστικό, ζήτησε την εφαρμογή της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αποφεύγοντας αναφορές σε πρόσθετα μέτρα. Ο κ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε να αποτραπεί η πολεμική σύρραξη στο Ιράκ και κατέληξε την ομιλία του στο αίτημα επανατοποθέτησης της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής και της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής.

    ''Να συνεχιστούν με σθένος οι οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα απασχόλησης'' ζήτησε με την ομιλία της η επίτροπος κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Η επίτροπος πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Παράλληλα, πρότεινε, ''πρέπει να κατοχυρώσουμε τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα απέναντι στα φαινόμενα γήρανσης του πληθυσμού και την ανάγκη εξάλειψης των ανισοτήτων λόγω φύλου.

    Επίσης, η κ. Διαμαντοπούλου πρότεινε τη διοργάνωση τριμερούς κοινωνικής συνόδου κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ως εργαλείο θεσμοθέτησης του κοινωνικού διαλόγου, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Η κ. Διαμαντοπούλου περιέλαβε στην ομιλία της αναφορά στις ''πολιτικές παράτασης του επαγγελματικού βίου'' και ζήτησε τοπικές περιφερειακές στρατηγικές απασχόλησης.

    ''Πολιορκημένο'' το Ναύπλιο

    Στο Ναύπλιο, όπου αναμένονται περίπου 10.000 διαδηλωτές, βρίσκονται περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι από την Αθήνα και οι υπόλοιποι από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, στα μέτρα συμμετέχουν 26 διμοιρίες ΜΑΤ, ΥΜΕΤ κλπ, 100 τροχονόμοι, ισχυρές δυνάμεις της Ασφάλειας, ΕΚΑΜ, πυροτεχνουργοί με εκπαιδευμένα σκυλιά και άλλοι πεντακόσιοι αστυνομικοί για τα μέτρα τάξης.

    Ο χώρος γύρω από το ξενοδοχείο είναι αποκλεισμένος όλες τις ώρες, ενώ και το ιστορικό κέντρο της πόλης αστυνομοκρατείται.

    Την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί τέσσερις συγκεντρώσεις στο Ναύπλιο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την πραγματοποίηση κοινής ειρηνικής πορείας.

    Η Αστυνομία δεν θα απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, ωστόσο αν χρειαστεί οποιαδήποτε επέμβασή της, αυτή θα αποφασιστεί επιτόπου και ανάλογα με τις συνθήκες.

    [04] Πόλεμος δηλώσεων πριν τη στρατιωτική δράση

    Αννίτα Πασχαλινού 23/1/2003 11:44:00 μμ

    Πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται σε μια στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος. "Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δράσουν μόνες τους κατά του Ιράκ" δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης χωρίς δεύτερη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. "Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για επίθεση κατά του Ιράκ" δήλωσε από την Αθήνα, ο Ιγκόρ Ιβάνοφ.

    Τα ισχυρά διπλωματικά μέτωπα

    Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζορτζ Μπους, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε κλειδί των εξελίξεων την 27η Ιανουαρίου, ημερομηνία που ο Χανς Μπλιξ, θα παραδώσει το πόρισμα για τις επιθεωρήσεις που έγιναν επί ιρακινού εδάφους.

    Από την Αθήνα όπου βρέθηκε για επαφές, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, δήλωσε ότι δεν συντρέχει σοβαρός λόγος για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ και εξέφρασε την ελπίδα ότι καμία χώρα δε θα κινηθεί εκτός των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Παρά τη ρωσική θέση, ο Κόλιν Πάουελ, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να επιτεθούν εναντίον του Ιράκ, σε περίπτωση που θιγούν τα συμφέροντα τους.

    Παρόλα αυτά, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την αμερικανική θέση θα συμφωνήσουν και άλλες χώρες.

    Από την πλευρά τους τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ όσο και ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, διακήρυξαν την κατηγορηματική αντίθεση τους σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, σε μία "επίδειξη σύμπνοιας" του γαλλογερμανικού άξονα.

    "Γαλλία και Γερμανία δημιουργούν προβλήματα και αντιπροσωπεύουν τη γηραιά Ευρώπη" δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Την ίδια ώρα και σε μία σπάνια παρέμβαση η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της για τις στρατιωτικές προετοιμασίες στον περσικό κόλπο.

    "Συνιστούμε την επίλυση του ιρακινού ζητήματος δια της πολιτικής και διπλωματικής οδού' δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Εξι μουσουλμανικές χώρες ζητούν από τον Σαντάμ να συνεργασθεί

    "Το Ιράκ θα πρέπει να συμβαδίσει πιο ενεργά με τις αποφάσεις του ΟΗΕ ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολέμου και θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους επιθεωρητές".

    Αυτό αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος περιφερειακής διάσκεψης που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν της Συρίας της Ιορδανίας της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

    Η διάσκεψη διοργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης.

    Τι μέλλει γενέσθαι

    Τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας

    Ποια όμως θα είναι η τελική θέση που θα κρατήσουν οι ισχυροί, τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία είναι πέρα από τις ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία και έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτου;

    Γαλλία

    Το ενδεχόμενο υποβολής βέτο, άφησε χθες να πλανάται στην ατμόσφαιρα ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ. "Οφείλουμε να πράξουμε τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουμε τον πόλεμο" είπε χαρακτηριστικά

    Βρετανία

    Παρά τις αντιδράσεις ακόμα και της ίδιας του της κυβέρνησης ο Τόνι Μπλερ, έχει κατ επανάληψη εκφράσει στο παρελθόν ότι θα στηρίξει στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, ακόμα και χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, αν κάποιο από τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας, ασκήσει χωρίς λόγο βέτο.

    Κίνα

    Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να επικεντρωθούν στον έλεγχο για όπλα μαζικής καταστροφής και όχι στην στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν. Επίσημα η Κίνα δεν είναι υπέρ ενός πολέμου κατά του ιράκ. Παρόλα αυτά, στην ψηφοφορία στο συμβούλιο ασφαλείας διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μάλλον θα απόσχει της ψηφοφορίας και δεν θα προβάλει βέτο.

    Ρωσία

    Η Ρωσία έχει κατ επανάληψη τονίσει ότι είναι υπέρ της στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ μόνο αν η Βαγδάτη εμποδίσει το έργο των επιθεωρητών. Για την ώρα πάντως εκτιμά ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγο για την κήρυξη πολέμου. Ως μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας έχει δικαίωμα άσκησης βέτο.

    [05] Προεδρικές εκλογές αύριο στην Τσεχία

    23/1/2003 7:41:00 μμ

    Το ύπατο αξίωμα της χώρας τους, εκείνο του προέδρου της Τσέχικης Δημοκρατίας, διεκδικούν αύριο, στο πλαίσιο της εκλογής που γίνεται από τα δύο σώματα της Κοινοβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης, τη Βουλή και τη Γερουσία - δύο πρώην πρωθυπουργοί της, ο Σοσιαλδημοκράτης Μίλος Ζέμαν και ο Συντηρητικός Βάτσλαβ Κλάους.

    Βουλή και Γερουσία αποφασίζουν

    Μετά την αποτυχία εκλογής προέδρου κατά τον πρώτο γύρο την περασμένη εβδομάδα, Βουλή και Γερουσία συνέρχονται στην Πράγα για να εκλέξουν το διάδοχο του μέχρι τώρα προέδρου της Τσεχίας, του 66χρονου Βάτσλαβ Χάβελ, ο οποίος, μετά δύο πενταετείς θητείες ως πρόεδρός της - και νωρίτερα, από το 1989, ως το 1992 ως πρόεδρος της τότε ενιαίας Τσεχοσλοβακίας - δεν μπορεί να είναι πλέον υποψήφιος και η θητεία του λήγει στις 2 Φεβρουαρίου.

    Την υποψηφιότητα του κ. Ζέμαν για το προεδρικό αξίωμα αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της το περασμένο Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, παρά τις κάποιες αντιρρήσεις του αρχηγού του και πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Σπίντλα, ο οποίος φέρεται να ανησυχεί πως ο προκάτοχός του στην αρχηγία του κόμματος και στην πρωθυπουργία, θα συμπεριφέρεται ως "υπερπρωθυπουργός" σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο κ. Ζέμαν μπορεί να υπολογίζει με τις ψήφους των περισσότερων βουλευτών και γερουσιαστών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπως επίσης με εκείνες του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και τις περισσότερες του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, μικρού Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος του υπουργού Εξωτερικών Τσίριλ Σβόμποντα.

    Από την άλλη πλευρά, θεωρείται βέβαιο πως ο κ. Κλάους θα εξασφαλίσει όλες τις ψήφους των βουλευτών και γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, του οποίου είναι τώρα επίτιμος πρόεδρος και το είχε οδηγήσει στην εξουσία από το 1993 μέχρι το 1997 όταν ανατράπηκε εξαιτίας μιας υπόθεσης δωροδοκίας, ενώ δεν αποκλείεται να ψηφιστεί και από μερίδα του μικρού τρίτου συγκυβερνώντος κόμματος "Ενωση της Ελευθερίας", και ακόμη και από μεμονωμένους βουλευτές και γερουσιαστές των Σοσιαλδημοκρατών που αντιδρούν στην υποψηφιότητα του Μίλος Ζέμαν.

    Μια εκλογική νίκη του κ. Ζέμαν θα ενίσχυε τη θέση των οπαδών του στο συνέδριο των Τσέχων Σοσιαλδημοκρατών τον ερχόμενο Μάρτιο, σε βάρος του σημερινού αρχηγού και πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Σπίντλα, ο οποίος μπορεί μεν και μετά το συνέδριο να παρέμενε στην αρχηγία τους, ουσιαστικός όμως ηγέτης τους θα ήταν και πάλι ο Μίλος Ζέμαν.

    Στη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και τώρα υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα, υπήρξαν διαμετρικά αντίθετοι στην πολιτική τους, ο μεν Βάτσλαβ Κλάους ως ένθερμος υποστηρικτής της απόλυτης οικονομίας της αγοράς, ο δε Μίλος Ζέμαν ως υπέρμαχος του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, αλλά και πάντα με σαφείς θέσεις κατά των ναζιστικών υπολλειμμάτων στις γειτονικές Γερμανία και Αυστρία, κάτι που φαίνεται να προσελκύει τώρα υπέρ του τις ψήφους του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Στην περίπτωση δημιουργίας κενού στο ύπατο αξίωμα της χώρας και μέχρι τη ψήφιση νόμου για την εκλογή προέδρου από το εκλογικό σώμα, καθήκοντα προέδρου ασκούν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής.

    [06] Βραβείο στην Ντόλλη Γουλανδρή

    23/1/2003 9:34:00 μμ

    Η Ντόλλη Γουλανδρή και ο διευθυντής του ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας Τζούλιο Μολισάνι, βραβεύτηκαν την Πέμπτη από τον πολιτιστικό οργανισμό ''Αναξίλαος'', του Ρέντζιο της Καλαβρίας για τη συνεισφορά τους στην ανάδειξη και διάδοση του πολιτισμού και των δύο χωρών. Συγκινημένη η Ντόλλη Γουλανδρή, πρόεδρος του Ιδρύματος Γουλανδρή-Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρέλαβε το βραβείο, ένα μετάλλιο με χαραγμένο τον Αγιο Γεώργιο, πολιούχο του Ρέτζιο και μίλησε για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Προσεχώς δύο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Η Ντόλλη Γουλανδρή ανέφερε ότι οι παλιοί δεσμοί του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας, θα γίνουν ακόμη στενότεροι ενόψει δύο μεγάλων εκθέσεων του Μουσείου, που προετοιμάζονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Η πρώτη, με αντικείμενα από 90 μουσεία, που αναδεικνύουν τις στενές εμπορικές και πνευματικές σχέσεις των χωρών της Μεσογείου από το 1600-600 π.Χ. και η άλλη, σε δύο χρόνια με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σε συνεργασία με τις ιταλικές διευθύνσεις αρχαιοτήτων και θέμα τον αθλητισμό και το πνεύμα του Ολυμπισμού στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου, έκθεση για τις ανάγκες της οποίας θα μεταφερθούν πολλά αγάλματα, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος έφηβος του Ακράγαντα.

    [07] Κολομβία: Ακρως επικίνδυνη για δημοσιογράφους

    23/1/2003 11:01:00 μμ

    Εκατόν δέκα τέσσερις εκπρόσωποι του Τύπου, σκοτώθηκαν από το 1989 μέχρι και σήμερα στην Κολομβία, γεγονός που αναδεικνύει την χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής ως την πιο επικίνδυνη στον κόσμο για τους δημοσιογράφους. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα αξιωματούχος της Διαμερικανικής Ένωσης Τύπου, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας Αλβάρο Ουρίμπε να αναλάβει άμεση και αποτελεσματική δράση για τον περιορισμό του φαινομένου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η πλειοψηφία των δολοφόνων των δημοσιογράφων παραμένουν ατιμώρητοι στην Κολομβία, καθώς μπορούν πολύ εύκολα να παραγραφούν εγκλήματα που έχουν γίνει εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 January 2003 - 21:51:48 UTC