Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαλάει ο καιρός
  • [02] O τίτλος πρέπει να χωρά σε αυτό τον χώρο.
  • [03] Δεξίωση Κ. Στεφανόπουλου στις δικαστικές-πρυτανικές αρχές
  • [04] Περιοδεία Β. Παπανδρέου στην Εγνατία Οδό
  • [05] Καταδίκη συνεργάτη του Κώστα Πάσσαρη
  • [06] Θετικά τα συμπεράσματα της Συνόδου
  • [07] Σταματούν κοινοτικές ενισχύσεις λόγω Διεύρυνσης

    [01] Χαλάει ο καιρός

    24/1/2003 9:56:00 μμ

    Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός και ειδικότερα στις νομαρχίες και τους δήμους της χώρας, όπου σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται από τις επόμενες ώρες ραγδαία επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τη δυτική Ελλάδα και θα επεκταθούν σε Μακεδονία, Θεσσαλία και ενδεχομένως σε ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο.

    Το Σάββατο αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Ιόνιο και ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ έντονες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 10 μποφόρ.

    Εεν τω μεταξύ, σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στη Μυτιλήνη από την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τη Νομαρχία πλημμύρησαν νοικοκυριά στους οικισμούς Περάματος και Αύλωνα και αγροτικές καλλιέργειες κυρίως θερμοκήπια, το 70% από τα οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.

    [02] O τίτλος πρέπει να χωρά σε αυτό τον χώρο.

    24/1/2003 11:14:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Για παράνομη οπλοκατοχή οδηγείται αύριο στον εισαγγελέα ένας 57χρονος, που συνελήφθη λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" όταν βρέθηκε μέσα στη χειραποσκευή του, από τα ειδικά μηχανήματα ένα 22άρι πιστόλι με πέντε φυσίγγια. Πρόκειται για το Δημήτριο Παπατρύφωνα, κάτοικο Δροσιάς, οικονομικό διευθυντή ναυτιλιακής εταιρείας, ο οποίος πήγαινε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη για δουλειές και είχε πάρει μαζί του το πιστόλι, που κατείχε παράνομα. Ο 57χρονος κρατείται στο Τμήμα Ασφαλείας αερολιμένα.

    [03] Δεξίωση Κ. Στεφανόπουλου στις δικαστικές-πρυτανικές αρχές

    24/1/2003 10:03:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Η καθιερωμένη ετήσια δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωσταντίνου Στεφανοπουλου, στις δικαστικές και πρυτανικές αρχές, παρουσία του πρωθυπουργου Κώστα Σημίτη, πραγματοποιήθηκε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο. Το "παρών" έδωσε σύσσωμη η δικαστική και πρυτανική ηγεσία της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπουργοί της κυβέρνησης και Ακαδημαϊκοί.

    Βεβαίως η προσοχή όλων στράφηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Κρουσταλλάκη, στον οποίο Πρόεδρος και πρωθυπουργός ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο του.

    [04] Περιοδεία Β. Παπανδρέου στην Εγνατία Οδό

    24/1/2003 7:54:00 μμ

    Την ικανοποίησή της για την πορεία των έργων στην Εγνατία Οδό, εξέφρασε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα κατά την υλοποίηση του έργου τα οποία αντιμετωπίζονται. Η κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενη από στελέχη της εταιρίας "Εγνατία Οδός" ξεκίνησε την Παρασκευή την τετραήμερη επίσκεψή της στα εργοτάξια της δυτικής Εγνατίας Οδού, για επιθεώρηση των εργασιών. Παράλληλα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επανέλαβε την επιθυμία της κυβέρνησης να κατασκευαστεί το μετρό στη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος του 2003 έτοιμος ο κόμβος της Βέροιας μέχρι τον Πολύμυλο

    Νωρίς το μεσημέρι η κ. Παπανδρέου επισκέφτηκε το τμήμα από τον κόμβο της Βέροιας μέχρι τον Πολύμυλο, το οποίο, όπως δήλωσε, θα είναι έτοιμο μέχρι τέλος του 2003.

    Το τμήμα είναι συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων, εκ των οποίων 13,6 χλμ είναι σήραγγες διπλής εισόδου και φαραγγογέφυρες μήκους 1,6 χλμ. Το έργο είναι προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

    Η μεγαλύτερη από τις 15 σήραγγες του τμήματος έχει μήκος 2,3 χλμ., η μικρότερη είναι 800 μέτρων και σε όλες προβλέπεται να κατασκευαστούν χώροι βραχείας στάθμευσης, τηλέφωνα κ.α.

    Κύριο χαρακτηριστικό των φαραγγογεφυρών είναι τα ψηλά βάθρα με το μεγαλύτερο στην ονομαζόμενη Γ11 όπου φτάνει τα 94 μέτρα.

    Σε ότι αφορά γενικότερα την Εγνατία Οδό η υπουργός επανέλαβε ότι στις αρχές του 2004 θα είναι έτοιμη η λειτουργική Εγνατία.

    Η κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι λασπολογεί, μιλώντας για υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς των έργων και σημείωσε ότι σε ότι αφορά την Εγνατία Οδό πράγματι το κόστος κατασκευής έχει ανέβει, καθώς, όπως εξήγησε, ο αρχικός σχεδιασμός δεν προέβλεπε την κατασκευή ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου, αλλά και από τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την κατασκευή του έργου.

    Μετρό Θεσσαλονίκης

    Την επιθυμία της κυβέρνησης να κατασκευαστεί το μετρό στη Θεσσαλονίκη επανέλαβε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή της στα εργοτάξια της δυτικής Εγνατίας Οδού.

    Μάλιστα, η κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι περιμένουν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι αν όλα πάνε καλά το φθινόπωρο θα αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του έργου.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα μιλήσει απόψε σε ημερίδα στην Κοζάνη, ενώ αύριο θα επισκεφτεί τα έργα από Κοζάνη έως Αραχθο και από Άραχθο έως Ιωάννινα.

    Την Κυριακή ολοκληρώνεται η περιοδεία της υπουργού, που θα παραστεί σε παρουσιάσεις των έργων που θα γίνουν σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα και θα επισκεφτεί τα έργα που γίνονται στον άξονα Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας.

    [05] Καταδίκη συνεργάτη του Κώστα Πάσσαρη

    24/1/2003 8:04:00 μμ

    Σε κάθειρξη έξι ετών και εννέα μηνών καταδικάστηκε από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας ο Δημήτρης Πολυδωρόπουλος, ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Ιππάρχου στο Νέο Κόσμο, όπου είχε βρει καταφύγιο επί ενάμιση μήνα ο Κώστας Πάσσαρης, μετά την αιματηρή απόδρασή του από το Γενικό Κρατικό στις 31 Ιουλίου 2001. Ο Πολυδωρόπουλος κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της υπόθαλψης εγκληματία, κατοχής όπλων και κατοχής ασυρμάτου. Στη δίκη αναγνώστηκε επιστολή του Πάσσαρη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Πολυδωρόπουλος απλώς τον φιλοξένησε και δεν έχει καμία σχέση με τις δικές του πράξεις. Στο εδώλιο κάθισε και η φίλη του συνεργάτη του Πάσσαρη Μάριο Ραντουγκάν, η Ισιέλα Κάρκου, η οποία αθωώθηκε.

    [06] Θετικά τα συμπεράσματα της Συνόδου

    24/1/2003 11:02:00 μμ

    Ως ιδιαίτερα παραγωγική χαρακτήρισε ο Δημήτρης Ρέππας τη Σύνοδο των Υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών στο Ναύπλιο. Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στο στίγμα, που επιχειρεί να δώσει η ελληνική προεδρία με τους άξονες: πλήρης απασχόληση - κοινωνική συνοχή - ο πολίτης στην πρώτη γραμμή, ενώ μίλησε με φιλική διάθεση στους διαδηλωτές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν "ευχάριστη η μεγάλη συμμετοχή στη διαδήλωση" και συνόψισε τις συζητήσεις των δύο ημερών. Στα ζητήματα της απασχόλησης το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας συμπίπτει με την ανάγκη αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Απασχόλησης (ΕΣΑ). Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για προωθημένη συμφωνία στα ζητήματα των στόχων και των προτεραιοτήτων, ισορροπία ευελιξίας - ασφάλειας, συγχρονισμός ΕΣΑ - μακροοικονομικών πολιτικών κ.λπ.

    Ευοίωνες οι προοπτικές, λέει ο Ρέππας

    Το ζητούμενο της συμφωνίας για μετρήσιμους στόχους και δείκτες τέθηκε στη συζήτηση αλλά τελικά δεν αποφασίστηκε. "Εχει προοπτικές", υπογράμμισε ο κ. Ρέππας. Στο ζήτημα της κοινωνικής προστασίας προχώρησε η συζήτηση για τις συντάξεις, ισόρροπη αντιμετώπιση επάρκειας - βιωσιμότητα - προσαρμογής και τις ανάγκης να συμπεριληφθούν στα κείμενα του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος οι βασικές αρχές κοινωνικής προστασίας, αλλά και συμφωνίας για τα "εργαλεία" και τις μεθόδους προώθησής τους.

    Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία για την ενίσχυση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η Ελληνική Προεδρία, κατέληξε, έχει ευοίωνες προοπτικές και στο τέλος του εξαμήνου ο απολογισμός θα είναι θετικός.

    Στο ίδιο μήκος κύματος η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για αξιοθαύμαστη σύγκλιση με δεδομένο το βαθμό δυσκολίας των προβλημάτων. Η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι υπήρξε συναίνεση στη συζήτηση για την απασχόληση.

    Αντίθετα στο ζήτημα της ευαισθητοποίησης των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, η συζήτηση άνοιξε επί Ελληνικής Προεδρίας, ένας σημαντικός αριθμός χωρών συμφώνησε, αλλά η απόφαση παραπέμφθηκε "κάπου βαθιά στο μέλλον".

    Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε "κόκκινο" το ζήτημα των δαπανών υγείας, προβλέποντας σύντομα την ανοδική τους έκρηξη, την οποία απέδωσε στο δημογραφικό.

    Τα συμπεράσματα της Συνόδου

    Το ζήτημα της ενοποίησης των πολιτικών κοινωνικής προστασίας σε ένα "ενιαίο ευρωπαϊκό κοινωνικό χώρο", ζήτημα στο οποίο φάνηκε να επενδύουν τόσο ο κ. Ρέππας, όσο και η κ. Διαμαντοπούλου, αποδείχθηκε μάλλον περίπλοκο.

    Το κείμενο των συμπερασμάτων της συζήτησης είναι ενδεικτικό: "Το Ατυπο Συμβούλιο αναγνωρίζει κατ' αρχήν την ανάγκη για απλούστευση, συμπληρωματικότητα και συνεκτικότητα των τεσσάρων συνιστωσών της κοινωνικής προστασίας. Το ζήτημα της ενσωμάτωσης τους σε μια ενιαία διαδικασία - πλαισίου για την κοινωνική προστασία, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω, στη βάση των ειδικότερων χαρακτηριστικών των επιμέρους συνιστωσών και των εθνικών προσεγγίσεων με πλήρη σεβασμό στην αρχή της επικουρικότητας...''.

    Είναι επίσης χαρακτηριστική η έμφαση, που δίνουν τα συμπεράσματα στην "ανοιχτή μέθοδο συντονισμού" δηλαδή στη διατύπωση των γενικών κατευθύνσεων για την ΕΕ, αλλά τη συγκεκριμένη εφαρμογή πολιτικών με βάση τα κριτήρια και τις επιλογές σε εθνικό επίπεδο.

    Για το ζήτημα των συντάξεων η Σύνοδος αναγνωρίζει "την αλληλεξάρτηση μεταξύ των τριών στόχων, δηλαδή της επάρκειας, της βιωσιμότητας και της προσαρμογής των συστημάτων σε νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα επιμέρους συνιστώσες του προβλήματος είναι απίθανο να αποδειχθούν αποτελεσματικές...".

    Η καταγραφή αυτών των αποκλίσεων μπορεί να αποδοθεί στις διαφορές μεταξύ σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών κυβερνήσεων, αλλά και -ίσως κυρίως - στις συνθήκες της ύφεσης και της πιθανότητας του πολέμου, που αυξάνουν τις αβεβαιότητες και περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών.

    Σε αυτό το τοπίο, η ιδιαίτερα μαζική διαδήλωση στο Ναύπλιο, προσθέτει στην εικόνα έναν ακόμα "παίκτη", η σημασία του οποίου δεν μπορεί πλέον να υποτιμάται: το μαζικό κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση έκανε "ποδαρικό" και στην Ελληνική Προεδρία.

    [07] Σταματούν κοινοτικές ενισχύσεις λόγω Διεύρυνσης

    24/1/2003 10:39:00 μμ

    Η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, το νότιο Αιγαίo και ενδεχομένως η Κεντρική Μακεδονία δεν θα λαμβάνουν από το 2007 κοινοτικές ενισχύσεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, από την ενδιάμεση έκθεση, που θα δώσει στη δημοσιότητα την ερχόμενη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον της πολιτικής της Συνοχής της ΕΕ μετά το 2006, οπότε λήγουν οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, που καθορίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου το Μάρτιο του 1999.

    Στο όριο η κεντρική Μακεδονία

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα βασικά συμπεράσματα, που θα συνάγονται από την έκθεση της Επιτροπής, θα αφορούν την αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των περιοχών στη διευρυμένη Ε.Ε αλλά και την "εξωση" ορισμένων περιοχών από τις χρηματοδοτήσεις του Στόχου 1 των Διαρθρωτικών Ταμείων, ο οποίος περιλαμβάνει περιοχές με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75% του κοινοτικού μέσου όρου, στον οποίο μέχρι σήμερα περιλαμβάνεται το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

    Με βάση τις εκτιμήσεις, που έγιναν με στοιχεία της περιόδου 1998 - 2000, από το Στόχο 1 των Διαρθρωτικών Ταμείων της περιόδου 2007 - 2013 θα εξαιρεθούν συνολικά 15 ευρωπαϊκές περιοχές, μεταξύ των οποίων η Αττική, η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού της Ελλάδας.

    Ακόμη η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκεται στα όρια για επιλογή όσον αφορά τη συνέχιση των κοινοτικών ενισχύσεων από το Στόχο 1, καθώς με την ένταξη των νέων χωρών υπολογίζεται ότι το κατά κεφαλήν κοινοτικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 13%.

    Στις περιοχές που θα εξαιρεθούν από το Στόχο 1, περιλαμβάνονται ακόμα η Σαρδηνία, η Μαδέρα της Πορτογαλίας, η Λειψία, η Βαλένθια και τα Κανάρια Νησιά. Η τελική έκθεση και οι προτάσεις της Επιτροπής για το μέλλον της πολιτικής της Συνοχής μετά το 2006 προβλέπεται να παρουσιαστούν στα τέλη του χρόνου και θα βασίζονται σε στοιχεία της περιόδου 1999-2001.

    Ικανοποιημένος ο Μπαρνιέ

    Μισέλ Μπαρνιέ

    Εξάλλου, την ικανοποίησή του για το βαθμό συνεργασίας με τον υπουργό Οικονομίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου ECOFIN Νίκο Χριστοδουλάκη εξέφρασε σε συνάντησή, που είχε με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

    Ο κ. Μπαρνιέ έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα υπουργού τονίζοντας ότι πρόκειται για "έναν πολύ καλό προεδρεύοντα", του οποίου του έργο είναι ιδιαίτερα αξιόλογο. Αναφερόμενος στο θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι όλα εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά σε ό,τι αφορά το Γ ΚΠΣ.

    Υποστήριξε ακόμη ότι για το Β ΚΠΣ διαπιστώνονται κάποια προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιλυθούν σύντομα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 January 2003 - 21:53:25 UTC