Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κατάσταση πολιορκίας λόγω βαρυχειμωνιάς
  • [02] Νέα δρομολόγια InterCity ΕΧPRΕSS
  • [03] Διαδήλωση αγροτών στην Κέρκυρα για αποζημιώσεις
  • [04] Στον τόπο κατοικίας τους θα ψηφίζουν οι ετεροδημότες
  • [05] Επιστολή Χριστόδουλου σε Κ. Σημίτη
  • [06] Κρατικά πτυχία γλωσσομάθειας
  • [07] Ο πολιτικός σχεδιασμός στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ
  • [08] Οικονομία της Γνώσης: Μία νέα πραγματικότητα
  • [09] Προτάσεις αναθεώρησης ΚΑΠ παρουσιάζει ο Φίσλερ
  • [10] Κρίση στο Ιράκ: Χρόνος στη διπλωματία
  • [11] Ιταλία: Βυθίστηκε ουκρανικό πλοίο
  • [12] Βία ενόψει ισραηλινών εκλογών
  • [13] Κύπρος: Κακοκαιρία πλήττει περιοχές της Λεμεσού
  • [14] Σύγκρουση τρένων στη Γαλλία- δύο νεκροί
  • [15] Νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο
  • [16] Οικογενειακό επίδομα σε συνταξιούχους ΙΚΑ
  • [17] Δυσαρέσκεια Λιάνη για πιέσεις πριν τον αγώνα ΠΑΟ-ΠΑΟΚ
  • [18] Στο Νο19 της παγκόσμιας κατάταξης η Δανιηλίδου
  • [19] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής
  • [20] Οκτώ μεγάλοι χορηγοί των Ολυμπιακών 2004 σε δείπνο
  • [21] Η αποστολή της Εθνικής για το φιλικό με Κύπρο
  • [22] Παραολυμπιακοί: Συνεργασία Διεθνών Επιτροπών
  • [23] Στην Αθήνα Θάνου-Κεντέρης-Θεοδωρίδης
  • [24] ''Vetri di Murano'': Η γυάλινη ιστορία του Μουράνο
  • [25] Επικίνδυνα καλλυντικά
  • [26] Λογοκρισία; Τώρα και στο Internet
  • [27] Κασπάροφ εναντίον Deep Junior: σημειώσατε ένα
  • [28] Γυναικείο περιοδικό μόδας στο Ιράν

    [01] Σε κατάσταση πολιορκίας λόγω βαρυχειμωνιάς

    27/1/2003 7:16:00 μμ

    Έντονα καιρικά φαινόμενα εντοπίζονται σε Πελοπόννησο-Κυκλάδες-Κρήτη- Δωδεκάνησα. Στην καταγραφή των ζημιών από την κακοκαιρία, προχωρούν τα συνεργεία των Νομαρχιών. Στο χωριό Αφέτες του Πηλίου, οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις και έξι οικογένειες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στον Ωρωπό και Μαραθώνα, όπου έχουν πλημμυρίσει δεκάδες σπίτια. Εκτεταμένες καταστροφές σε Καρδίτσα-Αρκαδία-Λασίθι-Ιεράπετρα.Λόγω θυελλωδών ανέμων, τα νερά της θάλασσας κατέκλυσαν το λιμάνι του Ρεθύμνου.Η κακοκαιρία θα εξασθενήσει από τη νύχτα, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

    Σοβαρά προβλήματα

    Στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων βρέθηκε για μία ακόμη φορά το βράδυ της Δευτέρας το λιμάνι του Ρεθύμνου.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων, τα νερά της θάλασσας κατέκλυσαν το λιμάνι και το χώρο στάθμευσης του Λιμενικού Ταμείου.

    Τα νερά έφθασαν μέχρι την παραλιακή λεωφόρο Αρκαδίου και η Τροχαία έκλεισε το δρόμο ώστε να μη διέρχονται αυτοκίνητα. Στο χώρο στάθμευσης του Λιμενικού Ταμείου βρίσκονται πέντε ΙΧ αυτοκίνητα που έχουν καλυφθεί με νερό μέχρι τη μέση. Πιθανολογείται ότι τα ΙΧ ανήκουν σε επιβάτες που θα ταξιδέψουν με το πλοίο της γραμμής προς τον Πειραιά όταν επιτραπεί ο απόπλους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι πλημμυροπαθείς.

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στην περιοχή του Ωρωπού με απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής.

    Ήδη, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών, μετά τα προβλήματα που δημιούργησαν οι καταρρακτώδεις βροχές των προηγούμενων ημερών.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύψος του νερού έφτασε και το ενάμιση μέτρο γεμίζοντας τα σπίτια με λάσπη, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε 250 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια, υπόγεια, καταστήματα.

    Αργά το απόγευμα της Κυριακής, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή οδό, που συνδέει τον Ωρωπό με το Δήλεσι και το Χαλκούτσι.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων εντάσεως 9 έως 10 μποφόρ ξεριζώθηκαν δένδρα στην Αττική, ενώ δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

    Επίσης, δεν λειτουργούν οι πορθμειακές γραμμές Καβάλας-Θάσου, Καβάλας-Πρίνου, Πρίνου-Κεραμωτής, Ωρωπού-Ερέτριας, Αρκίτσας-Αιδηψού, και Αιγίου-Αγίου Νικολάου.

    Τον σεβασμό του στο πρόβλημα του κάθε πολίτη που προκάλεσε η πρόσφατη θεομηνία, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να εξεταστεί η κατάσταση ''με ψυχραιμία''.

    Ως προς την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως αυτή ήταν ''πολύ καλή'' και σημείωσε πως αρκετά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, οφείλονται σε πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα (όπως είναι το μπάζωμα των ρεμάτων). ''Είναι σαφές πως όποιος δεν σέβεται τη φύση, η φύση τον εκδικείται''.

    Καταστροφές σε Πελοπόννησο και Θεσσαλία

    Σοβαρά προβληματα κυρίως στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, δημιούργησε η χθεσινή κακοκαιρία στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

    Στο νομό Αρκαδίας προβλήματα δημιουργήθηκαν στους δήμους βόρειας Κυνουρίας, που υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων πλημμύρισαν, δρόμοι αποκλείστηκαν από κατολισθήσεις και περίπου επτά άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Στο δήμο Κορίνθου και σε πέντε δημοτικά διαμερίσματα δημιουργήθηκαν πλημμύρες από υπερχείλιση χειμάρρου.

    Τα φαινόμενα όμως αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ήταν σε πλήρη ετοιμότητα, αφού υπήρχε προειδοποιητικό έγγραφο στα χέρια τους από την Παρασκευή.

    Στο νομό Αργολίδας και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα των Ιρίων που πλημμύρισαν σπίτια, αποθήκες και καταστράφηκαν καλλιέργειες χωρίς όμως να κινδυνέψουν άνθρωποι.

    Στο νομό Λακωνίας δημιουργήθηκε πανικός, όταν άργα το βράδυ της Κυριακής, άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού Ευρώτα.

    Στο νομό Μεσσηνίας εκτός από τις πλημμύρες στο οδικό δίκτυο, πυκνό χιόνι έπεσε στον Ταΰγετο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν για λίγη ώρα περίπου 45 εκδρομείς σε λεωφορείο.

    Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε άμεσα, αφού καθαρίστηκε το οδόστρωμα και οι εκδρομείς επέστρεψαν.

    Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η βροχή έχει σταματήσει, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού είναι οι ισχυροί βοριάδες και η χαμηλή θερμοκρασία, αλλά στην Τρίπολη επικρατεί και ηλιοφάνεια.

    Συνεργεία όλων των νομαρχιών βρίσκονται από το πρωί στις πληγείσες περιοχές, καταγράφουν τις ζημιές, ενώ συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών ολοκληρώνουν το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Στην Καρδίτσα, τεράστιες καταστροφές υπέστησαν οι καλλιέργειες στους δήμους Παμίσσου, Σελανών, Αρνης, και Παλαμά.

    "Ελεγχόμενη", χαρακτήρισε την κατάσταση, ο Νομάρχης, Βασίλης Αναγνωστόπουλος.

    Μεγάλες είναι και οι καταστροφές σε καλλιέργειες, στην περιοχή της Φαρκαδόνας στα Τρικαλα.

    Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο ορεινό δίκτυο της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα στους Νομούς Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας Καστοριάς, Πέλλας και Τρικάλων.

    [02] Νέα δρομολόγια InterCity ΕΧPRΕSS

    27/1/2003 6:54:00 μμ

    Εναλλακτικές λύσεις σε ό,τι αφορά το χρόνο, το κόστος, αλλά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, παρέχει ο ΟΣΕ, στο δρομολόγια της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη, με τα τρένα InterCity EXPRESS, που άρχισαν ήδη τη λειτουργία τους από τις 18 Ιανουαρίου 2003. Η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη μειώνεται εως μισή ώρα, ενώ το εισιτήριο αυξήθηκε κατά 27%.

    Βερελής: ''Στα τέλη του 2003 θα παραδοθούν τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου''

    Συγκεκριμένα, από τις 18 Ιανουαρίου εγκαινιάστηκαν, δύο νέα δρομολόγια InterCity ΕΧPRΕSS.

    Το πρώτο δρομολόγιο πραγματοποιεί δύο δρομολόγια την ημέρα και καλύπτει τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη και αντίστροφα σε χρόνο 4 ώρες και 57 λεπτά, με δύο ενδιάμεσες στάσεις σε Λαμία και Λάρισα.

    Το άλλο θα εκτελεί πέντε δρομολόγια την ημέρα σε χρόνο 5 ώρες και 14 λεπτά, με τέσσερις ενδιάμεσες στάσεις, σε Λαμία, Λάρισα, Κατερίνη και Πλατύ.

    Τα υπόλοιπα τρένα InterCity θα πραγματοποιούν εννέα δρομολόγια την ημέρα και καλύπτουν τη διαδρομή σε 5 ώρες και 29 λεπτά με εννέα ενδιάμεσες στάσεις.

    Στους επιβάτες της Α' θέσης των InterCity EXPRESS θα προσφέρονται πρόσθετες υπηρεσίες, όπως ρόφημα με συνοδευτικά που θα σερβίρονται στη θέση των επιβατών, εφημερίδες και δωρεάν μεταφορά των αποσκευών τους, που θα παραδίδουν στο αρμόδιο γραφείο.

    Σε ό,τι αφορά το κόστος στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, από 46,20 και 33 ευρώ που είναι σήμερα για την Α' και Β' θέση, αντίστοιχα του απλού InterCity, ο επιβάτης που θα επιλέξει το InterCity EXPRESS, με χρόνο 4,57 ώρες θα πληρώσει 59,30 και 45,20 για Α' και Β' θέση, ενώ για το InterCity EXPRESS με χρόνο 5,14 ώρες το κόστος είναι 52,80 και 39,10 αντίστοιχα.

    Το εντυπωσιακό στα δρομολόγια αυτά είναι ότι τηρούν με ακρίβεια τις ώρες άφιξης και αναχώρησης από τους σταθμούς, ενώ παράλληλα τηρούν υψηλά στάνταρντς ασφαλείας.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής παρέστη σε εκδήλωση που έγινε στο σταθμό Λαρίσης του ΟΣΕ, με αφορμή την άφιξη ενός από τα InterCity EXPRESS.

    Ο κ. Βερελής ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, όταν θα παραδοθούν κάποια τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου που κατασκευάζονται, ο χρόνος της διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα μειωθεί κατά περίπου 25 λεπτά, ενώ μέχρι το 2008 η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι 3 ώρες και 40 λεπτά.

    Στην περίπτωση αυτή το τρένο θα διεκδικήσει δυναμικά ένα μεγάλο μερίδιο της επιβατικής κίνησης των αεροπλάνων, καθώς θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του το χρόνο από και προς τα αεροδρόμια, αλλά και το κόστος του ταξιδιού.

    [03] Διαδήλωση αγροτών στην Κέρκυρα για αποζημιώσεις

    27/1/2003 5:31:00 μμ

    Εκατοντάδες Κερκυραίοι αγρότες παρουσία πολλών δημάρχων και του νομάρχη Κερκύρας διαδήλωσαν σήμερα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, απαιτώντας την καταβολή αποζημιώσεων λόγω της μεγάλης καταστροφής που έχει υποστεί ο ελαιόκαρπος. Οι αρχικές εκτιμήσεις για την φετινή σοδειά ήταν 30.000 τόνοι περίπου, όμως λόγω της καθυστέρησης έναρξης της δακοκτονίας, αλλά και των συνεχών βροχοπτώσεων η σοδειά δεν έχει ξεπεράσει τις 18.000 τόνους. Το πρόβλημα όμως, δεν σταματά εκεί.

    Ζητούν την άμεση επέμβαση του Υπουργού Γεωργίας

    Οι βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν στις 15 Αυγούστου, και συνεχίστηκαν μέχρι προχθές και συχνά με μεγάλη ένταση, βοήθησαν στην ανάπτυξη του γλοιοσπορίου, μιας από τις βασικές ασθένειες της ελιάς που έχει ως αποτέλεσμα το παραγόμενο ελαιόλαδο να χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη οξύτητα.

    Όπως μάλιστα δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας (ΕΑΣΚ), Γιώργο Μάνδυλας, το ελαιόλαδο που παράγεται τελευταία ξεπερνά τους 25 βαθμούς, με τιμή πώλησης από 50-150 δρχ. το κιλό.

    Έτσι, το ΔΣ της ΕΑΣΚ, με ανοικτή επιστολή του προς τον υπουργό Γεωργίας, Γιώργο Δρυ, ζητά να μεριμνήσει προσωπικά για την αποζημίωση των αγροτών.

    [04] Στον τόπο κατοικίας τους θα ψηφίζουν οι ετεροδημότες

    27/1/2003 4:48:00 μμ

    Σε ειδικά εκλογικά κέντρα, στον τόπο διαμονής τους, θα ψηφίζουν στο εξής οι ετεροδημότες. Σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και θα συζητηθεί σε διακομματική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, προβλέπεται πως όσοι διατηρούν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε άλλον νομό από εκείνον στον οποίο διαμένουν, θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους σε ειδικά εκλογικά κέντρα (αμιγή ή μεικτά), τα οποία θα συσταθούν στις έδρες των νομών, με εξαίρεση τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στα μεικτά εκλογικά κέντρα, ωστόσο, θα πρέπει οι εγγεγραμμένοι να είναι τουλάχιστον 40 άτομα από κάθε βασική εκλογική περιφέρεια, προκειμένου να διατηρηθεί η μυστικότητα της ψήφου.

    Kατόπιν υποβολής αίτησης

    Όσοι ετεροδημότες επιθυμούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους οφείλουν να υποβάλουν έντυπη αίτηση στον δήμαρχο ή στον πρόεδρο της κοινότητας της περιφέρειας διαμονής τους με τα εξής στοιχεία:

    - Τον ειδικό εκλογικό αριθμό,

    - τα στοιχεία ταυτότητάς τους,

    - τον τόπο διαμονής τους,

    - και τον αριθμό μητρώου τους.

    Οι αιτήσεις για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών υποβάλλονται σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

    [05] Επιστολή Χριστόδουλου σε Κ. Σημίτη

    27/1/2003 6:44:00 μμ

    Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε από την Ελλάδα. Στην επιστολή ο αρχιεπίσκοπος εύχεται στον κ. Σημίτη προσωπικώς και σε όλα τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσουν με επιτυχία το δύσκολο αλλά και τιμητικό, όπως αναφέρει, έργο του συντονισμού των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ταυτοχρόνως, η Εκκλησία εκφράζει την πεποίθησή της ότι ''ελληνική προεδρία δύναται και πρέπει να αφήσει τη δική της διακριτή σφραγίδα στο εξάμηνο τούτο''. Αυτό που ζητεί ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος με την επιστολή του είναι να δοθεί μεγαλύτερος σεβασμός στις χριστιανικές καταβολές της Ευρώπης καθώς και έμφαση στη μεγαλύτερη διάδοση των κλασικών κειμένων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Ευρώπης.

    Θρησκεία, οικογένεια, γενετική και ελληνισμός στην επιστολή

    Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος ζητεί τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας, εκφράζει την ανησυχία του για τις επικίνδυνες προεκτάσεις της γενετικής, καθώς και για τη δράση των παραθρησκειών στην Ευρώπη.

    Αλλα θέματα που θίγει ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του είναι ο διαφαινόμενος κίνδυνος της ανόδου ακραίων τάσεων και ολοκληρωτικών ιδεολογιών, ενώ παίρνει θέση υπέρ της επανένωσης των οικογενειών των μεταναστών οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ.

    Και βεβαιώνει τέλος τον Κ. Σημίτη ότι η Εκκλησία συμπαρίσταται στην ελληνική κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της χώρας όσον αφορά ''τον αγώνα για την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ χωρίς επιβαρυντικές δεσμεύσεις για την ελευθερία και την ευημερία των αδελφών μας Ελλήνων της Μεγαλονήσου''.

    [06] Κρατικά πτυχία γλωσσομάθειας

    27/1/2003 1:45:00 μμ

    Κρατικά πτυχία γλωσσομάθειας για τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ιταλικά θα χορηγούνται από φέτος σε Έλληνες και αλλοδαπούς μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους που ζουν μόνιμα στη χώρα μας. «Τα πτυχία αυτό, θα πιστοποιούν τις γνώσεις ξένων γλωσσών και θα αξιοποιούνται για την πρόσληψη και την εξέλιξη στις υπηρεσίες του Δημοσίου» δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Γκεσούλης.

    Εξέταστρα με συμβολικό χαρακτήρα

    Πέρα από τους Έλληνες ενδιαφερόμενους στις εξετάσεις αυτές θα μπορούν να πάρουν μέρος και αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας.

    Τα πτυχία θα αναγνωρίζονται κατά τη διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο και θα παρέχονται από την ελληνική πολιτεία χωρίς κερδοσκοπικό κίνητρο.

    Θα επιχορηγούνται από το κράτος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα εξέταστρα θα έχουν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα.

    Οι πρώτες εξετάσεις θα γίνουν τον Απρίλιο σε Ιταλικά και Γερμανικά ενώ τον Σεπτέμβριο θα λάβουν χώρα οι εξετάσεις πιστοποίησης σε Αγγλικά και Γαλλικά.

    Θα είναι γραπτές αλλά και προφορικές και θα γίνονται κατά το πρότυπο διεξαγωγής των Πανελληνίων εξετάσεων.

    Πληροφορίες για την ύλη αλλά και τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής θα δοθούν σύντομα από το υπουργείο Παιδείας.

    [07] Ο πολιτικός σχεδιασμός στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ

    27/1/2003 1:14:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, η ανανέωση του και ο πολιτικός σχεδιασμός δράσης μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, που συνεδριάζει σήμερα στις 7 το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναμένεται να κάνει μια εφ' όλης της ύλης ενημέρωση για την Ελληνική Προεδρία, το Ιράκ, τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    [08] Οικονομία της Γνώσης: Μία νέα πραγματικότητα

    27/1/2003 1:18:00 μμ

    Στην Οικονομία της Γνώσης, τη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που δημιουργούν η παγκοσμιοποίηση και η πρόοδος της τεχνολογίας ήταν αφιερωμένη η ημερίδα της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2003.

    Ψηφιακό χάσμα μεταξύ αναπτυγμένων- αναπτυσσόμενων χωρών

    Ο όρος Οικονομία της Γνώσης αντανακλά την αυξανόμενη αναγνώριση του ρόλου της γνώσης στην οικονομική ανάπτυξη. Η ικανότητα για δημιουργία, διανομή και αξιοποίηση της γνώσης και της πληροφορίας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, εξελισσόμενη στον σπουδαιότερο παράγοντα που τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αλλά και για τις βιομηχανίες, η ανταγωνιστικότητα συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τον τρόπο που αξιοποιούν τους δικούς τους διαθέσιμους πόρους σε δεξιότητες και παραγωγικότητα ή και τους πόρους άλλων οργανισμών, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία.

    Το φαινόμενο είναι ορατό κυρίως στις οικονομίες του ΟΟΣΑ, οι οποίες εμφανίζονται περισσότερο εξαρτημένες από ότι στο παρελθόν από την παραγωγή, διανομή και χρήση της Γνώσης. Στους τομείς της μεταποίησης αλλά και των υπηρεσιών που συνδέονται με τις υψηλές τεχνολογίες, όπως οι υπολογιστές, τα ηλεκτρονικά, η αεροναυπηγική και το λογισμικό, παρατηρείται ταχύτερη αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης. Παράλληλα, όμως εμφανίζεται να έχει αυξηθεί και η διάχυση σε παγκόσμιο επίπεδο των αγαθών και υπηρεσιών, των επενδύσεων, των ατόμων και των ιδεών από τις χώρες του ΟΟΣΑ.

    Ωστόσο, στο σημείο αυτό εντοπίζονται και οι παράγοντες που οδηγούν στη δημιουργία του ψηφιακού χάσματος ανάμεσα στις περισσότερο και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Ειδικότερα, η προοπτική της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής διοχετεύει ολοένα και μεγαλύτερες επενδύσεις στα αγαθά και τις υπηρεσίας υψηλής τεχνολογίας.

    Σαν αποτέλεσμα, στις ανεπτυγμένες χώρες αναλογεί μόλις το 15% του πληθυσμού της Γης ενώ σε αυτές αντιστοιχεί περίπου το 90% των παγκόσμιων δαπανών για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και το 80% των χρηστών του Ιντερνετ. Στο πλαίσιο αυτού του φαύλου κύκλου, λιγότερες ξένες επενδύσεις θα διοχετεύονται στις χώρες που στηρίζονται λιγότερο στην υψηλή τεχνολογία, ενώ είναι εκείνες που τις χρειάζονται περισσότερο.

    Οικονομία της Γνώσης και διεθνείς εξελίξεις

    Στην παρουσίασή του στο πλαίσιο της ημερίδας, ο Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του George Washington University, Νίκος Βονόρτας, παρουσίασε το περιεχόμενο και τα βασικά χαρακτηριστικά της Οικονομίας της Γνώσης και στις διεθνείς εξελίξεις.

    Αναφερόμενος στην στρατηγική της Λισαβόνας που προωθεί την ανάπτυξη της Οικονομίας της Γνώσης στην Ευρώπη, υπογράμμισε την ανάγκη, όχι για υποστήριξη συγκεκριμένων βιομηχανιών, αλλά για άνοιγμα της γνώσης και της καινοτομίας. Επιπλέον τόνισε την σημασία που έχει στη νέα κοινωνία η επένδυση στη γνώση όχι μόνον από τις χώρες, αλλά και από τις επιχειρήσεις.

    Από την πλευρά του, ο Ειδικός Γραμματέας για την ''ΚτΠ'' Γιάννης Καλογήρου, αναφέρθηκε στη σημασία της ψηφιακής σύγκλισης στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας για πραγματική σύγκλιση καθώς και στην πορεία υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας και του σχεδίου δράσης eEurope 2006.

    [09] Προτάσεις αναθεώρησης ΚΑΠ παρουσιάζει ο Φίσλερ

    27/1/2003 1:52:00 μμ

    Τις προτάσεις του για την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής παρουσιάζει τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας ο κοινοτικός επίτροπος Φρανς Φίσλερ. Σύμφωνα με αυτές από το 2007 θα επέλθει σταδιακή περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων κατά 1% ετησίως και για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2013. Από τις περικοπές εξαιρούνται μικροκαλλιεργητές, όπως η πλειοψηφία των Ελλήνων, οι οποίοι λαμβάνουν κοινοτικές επιδοτήσεις μικρότερες των 5000 Ευρώ για κάθε καλλιέργεια

    [10] Κρίση στο Ιράκ: Χρόνος στη διπλωματία

    27/1/2003 6:33:00 μμ

    Το Ιράκ συνεργάστηκε καλά με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ προσφέροντάς τους πρόσβαση στους χώρους που έπρεπε να ελεγχθούν, δήλωσε ο Χάνς Μπλιξ, επικεφαλής της αποστολής των επιθεωρητών ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Κ. Ανάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσει περισσότερο χρόνο στους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Για ανάγκη περισσότερου χρόνου μίλησαν ο Ρώσος πρόεδρος και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους. "Οι ΗΠΑ θα δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής" δήλωσε ο Κ. Πάουελ.

    Μπλιξ: Το Ιράκ έχει παρασκευάσει περισσότερα βιολογικά όπλα από όσα έχει δηλώσει

    ''Το Ιράκ συνολικά συνεργάστηκε αρκετά καλά με τους επιθεωρητές. Επετράπη η πρόσβαση σε όλους τους χώρους που θέλαμε να επιθεωρήσουμε'', τόνισε ο Μπλίξ.

    Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η έκθεση του Ιράκ για τα όπλα του μαζικής καταστροφής ''δεν περιλαμβάνει τίποτα νέο''.

    Ο κ. Μπλίξ σημείωσε ότι το Ιράκ δεν αποδέχτηκε το αίτημα των επιθεωρητών του ΟΗΕ σε ό, τι αφορά τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2 για τη λήψη αεροφωτογραφιών.

    Στη συνέχεια ο κ. Μπλίξ ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το Ιράκ έχει παρασκευάσει περισσότερα βιολογικά όπλα με τον βάκιλο του άνθρακα από όσα έχει δηλώσει.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ''στη διάρκεια των επιθεωρήσεων του δεν εντοπίστηκε καμία απαγορευμένη πυρηνική δραστηριότητα'' από την πλευρά του Ιράκ. Ωστόσο επισήμανε ότι το Ιράκ θα πρέπει να διευκρινίσει ορισμένα στοιχεία του προ του 1991 πυρηνικού του προγράμματος.

    Τα στοιχεία των Βρετανών- η στάση της Τουρκίας

    Αποδεικτικά στοιχεία για το παράνομο οπλοστάσιο του Ιράκ έχει και η Βρετανία, η οποία υποστηρίζει ότι η Βαγδάτη έχει απαγορευμένα χημικά βιολογικά όπλα και πυραύλους. Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, σε πολλές περιπτώσεις, οι επιθεωρητές έχουν πέσει θύματα κατασκοπείας από τους Ιρακινούς, οι οποίοι δεν διστάζουν ακόμα και να παγιδεύσουν τα δωμάτια όπου διαμένουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αλλά και να σκηνοθετήσουν τροχαία δυστυχήματα, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσβαση τους σε "απαγορευμένες περιοχές". Επιπλέον, οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι οι Ιρακινοί επιστήμονες, απειλούνται με θάνατο αλλά και απαγωγές μελών των οικογενειών τους σε περίπτωση που δεχθούν να συνεργασθούν με τους επιθεωρητές.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, λίγο πριν παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή τους για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ οι επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Μπλερ οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου 25 λεπτά και "συμφώνησαν στην ανάγκη το Ιράκ να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του απέναντι στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους συνεργασίας του με τους επιθεωρητές όπλων".

    Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υποκρισία "καθώς το Ιράκ έχει ήδη υψώσει λευκή σημαία" όπως είπε. Ωστόσο, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η Αγκυρα συμφώνησε καταρχήν να επιτρέψει τη διέλευση 20.000 Αμερικανών από τα τουρκικά σύνορα με το Ιράκ έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων. Τη συμφωνία πάντως πρέπει να επικυρώσει η τουρκική βουλή. Από το πρωί, εξάλλου, μεγάλες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις οργανώνονται σε πολλές αραβικές χώρες.

    Πάουελ: ''Οι χειρότεροι φόβοι μας για το Ιράκ επιβεβαιώθηκαν''

    ''Οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν'' σε σχέση με το Ιράκ, αλλά οι ΗΠΑ θα λάβουν απόφαση ύστερα από διαβουλεύσεις με αξιωματούχους άλλων χωρών'', δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα "Le Monde".

    "Εχουμε πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες που μας δείχνουν ότι οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να τις δώσουμε στη δημοσιότητα σε μια εβδομάδα, εάν αυτό είναι εφικτό'', τόνισε ο Πάουελ στη συνέντευξη που έδωσε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, σε οκτώ ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η Le Monde.

    Σύμφωνα με τον Πάουελ, ''όλα αυτά δεν μπορούν να διαρκούν αιωνίως''. ''Είμαστε στην τελική φάση''.

    Σχετικά με μια παράταση του χρόνου των επιθεωρητών στο Ιράκ, ο Πάουελ δήλωσε ότι "ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι θα ήταν μια καλή ιδέα. Μπορώ να σας πω ότι εάν οι επιθεωρητές το ζητήσουν στην έκθεσή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα τους ακούσουμε. Την Τετάρτη, θα γίνει συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας".

    Αναφερόμενος σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Ρωσία που επιθυμούν νέα συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πάουελ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θέλει να δεσμευτεί σε μια δεύτερη απόφαση: διατηρούμε το δικαίωμα να ζητήσουμε μια δεύτερη απόφαση, αλλά επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να καταφύγουμε σε μονομερή ενέργεια με δεδομένες τις μέχρι τώρα παραβιάσεις και με όσες ακολουθήσουν''.

    ''Εάν μπορούσαμε να έχουμε μια απόφαση που θα έκανε λόγο για χρήση "όλων των απαραίτητων μέσων", θα ήταν πιο εύκολο για ορισμένες χώρες να συμπλεύσουν με τις ΗΠΑ. Ομως αυτή δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση. Στην περίπτωση που ενεργούσαμε χωρίς δεύτερη απόφαση, δεν θα ήμαστε μόνοι μας'', πρόσθεσε ο Πάουελ.

    Ανάν: ''Οι ειδικοί για τα οπλικά συστήματα πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο''

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσει περισσότερο χρόνο στους επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ για να κάνουν τη δουλειά τους και τόνισε πως πιστεύει ότι το Συμβούλιο θα το κάνει.

    ''Αν όντως χρειάζονται χρόνο, πρέπει να τον έχουν για να κάνουν τη δουλειά τους'', δήλωσε ο Αναν από την Νέα Υόρκη.

    Οι ειδικοί για τα οπλικά συστήματα πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους, είπε ο Αναν και διευκρίνισε: ''Δεν εννοώ απεριόριστο''.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε πως περιμένει από την ιρακινή ηγεσία να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές.

    ''Περιμένουμε μεγαλύτερη δέσμευση και ελπίζω πως οι Ιρακινοί θα κάνουν ότι τους έχουν ζητήσει οι επιθεωρητές'', τόνισε ο Αναν.

    [11] Ιταλία: Βυθίστηκε ουκρανικό πλοίο

    27/1/2003 5:16:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ουκρανικό πλοίο που μετέφερε 3.100 τόνους αστρίου, ορυκτού που δεν μολύνει το περιβάλλον και χρησιμοποιείται στην βιομηχανία γυαλιού, βυθίστηκε κατά την διάρκεια της νύχτας στην Αδριατική, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο λιμάνι της Ανκόνας. Τα μέλη του πληρώματος, συνολικά 13 άνδρες και μια γυναίκα από την Ουκρανία, περισυνελέγησαν και βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Το μήκους 118 μέτρων ''Nicole'', που είχε ναυπηγηθεί το 1966, υπο σημαία Μπελίσε (Κεντρική Αμερική) είχε αποπλεύσει απο την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία

    Αξιωματούχοι της ακτοφυλακής ανέφεραν ότι βυθίστηκε μετά απο εισροή υδάτων, σε απόσταση δύο μιλίων από τις ιταλικές ακτές και απέκλεισαν το ενδεχόμενο οικολογικής καταστροφής.

    Οικολόγοι εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο ρύπανσης των ιταλικών ακτών απο μία πιθανή διαρροή καυσίμων.

    [12] Βία ενόψει ισραηλινών εκλογών

    27/1/2003 2:37:00 μμ

    Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ ενόψει των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται την Τρίτη. Τα μεσάνυχτα επιβλήθηκε 48ωρος αποκλεισμός όλων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, ενώ μόλις μια μέρα πριν τα ισραηλινά πυρά είχαν αφήσει 12 Παλαιστίνιους νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας. Εν τω μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα έληξε η διάσκεψη 12 Παλαιστινιακών παρατάξεων στην Αίγυπτο με θέμα τον τερματισμό των επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων.

    Αποκλεισμός κατεχόμενων εδαφών

    Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σε όλη τη χώρα, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που διεξάγονται την Τρίτη.

    Τα μεσάνυχτα οι ισραηλινές δυνάμεις επέβαλαν αποκλεισμό όλων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, που θα διαρκέσει για το προσεχές 48ωρο. Στις πόλεις της Δυτικής Όχθης, επιβλήθηκε μάλιστα αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας των Παλαιστινίων.

    Την ίδια ώρα--σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο--Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία στο Ισραήλ.

    Βασικοί αντίπαλοι στις εκλογές της Τρίτης είναι ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Σαρόν και ο ηγέτης του εργατικού κόμματος Αμρα Μίτζνα. Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις φέρουν τον Αριέλ Σαρόν να προηγείται, ενώ τόσο οι πολιτικοί του αντίπαλοι όσο και η Παλαιστινιακή ηγεσία, καταγγέλλουν πως διέταξε την τελευταία πολύνεκρη εισβολή στη Γάζα για να κερδίσει τις ψήφους της τελευταίας στιγμής. Οι αναποφάσιστοι αναμένεται να ξεπεράσουν το 20% την ώρα που το κόμμα των εβραίων εποίκων μποϋκοτάρει τις εκλογές.

    Δώδεκα νεκροί από Ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα

    Τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν το πρωί της Κυριακής από την πόλη της Γάζας στην οποία εξελίχθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας η σημαντικότερη επιχείρησή τους από την δημιουργία, το 1994, της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε παλαιστινιακή νοσοκομειακή πηγή, τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 64 τραυματίστηκαν, έξι σοβαρά, κατά την διάρκεια της επιχείρησης αυτής. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε ακόμη τρία κτίρια και τουλάχιστον τέσσερις επιχειρήσεις.

    Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ δικαιολόγησε προς τον κρατικό ισραηλινό ραδιοσταθμό την επιχείρηση εξηγώντας ότι έγινε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση στόχος ήταν η περιοχή Μπείτ Χανούν,στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από την οποία πύραυλοι Κασαμ είχαν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ και στην δεύτερη φάση υποδομές τρομοκρατών στην Γάζα όπου κατασκευάζονται οι πύραυλοι, ανέφερε.

    Ρουκέτες του τύπου αυτού εκτοξεύθηκαν την Παρασκευή από την Μπείτ Χανούν, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, κατά της πόλης Σντερότ, στην έρημο Νεγκέβ (νότιο Ισραήλ

    [13] Κύπρος: Κακοκαιρία πλήττει περιοχές της Λεμεσού

    27/1/2003 7:26:00 μμ

    Πολύ μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε σε περιοχές της Λεμεσού ο πρωινός ανεμοστρόβιλος. Τουλάχιστον πενήντα κατοικίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές σε βαθμό που κατέστησαν ακατοίκητες, ενώ σε πολλά καταστήματα προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές. Ένας σαραντάχρονος άνδρας έχασε τη ζωή του και 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δέκα σοβαρά. Ο ανεμοστρόβιλος έπληξε λίγο μετά τις εννέα την περιοχή της Ομόνοιας, κοντά στο λιμάνι της Λεμεσού, με αποτέλεσμα να ανατραπούν αυτοκίνητα και να ξεριζωθούν δέντρα. Προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και προθήκες καταστημάτων. Δυο ώρες αργότερα δεύτερος ανεμοστρόβιλος έπληξε και πάλι τη Λεμεσό προκαλώντας νέες καταστροφές, ενώ σε πολλές συνοικίες σημειώθηκε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Επί ποδός οι Αρχές

    Συνεργεία της Αρχής Ηλεκτρισμού, οι υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού και η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκονται επί ποδός για παροχή βοήθειας. Καταρρακτώδεις βροχές έπεσαν και στη Λάρνακα και την Πάφο, ενώ στο κέντρο της Λευκωσίας έπεσε χαλάζι. Στα Περβόλια και το Κίτι, κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε θερμοκήπια και σπίτια, ενώ έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι τηλεπικοινωνίες.

    Η Επαρχιακή Διοίκηση και ο Δήμος Λεμεσού αποφάσισαν να στεγάσουν σε ξενοδοχεία και άλλους διαθέσιμους χώρους περίπου πενήντα οικογένειες τα σπίτια των οποίων έχουν καταστραφεί από τον ανεμοστρόβιλο. Αποφασίστηκε επίσης η αστυνομία να περιπολεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως στις πληγείσες περιοχές για διαφύλαξη των επιχειρήσεων και υποστατικών που έχουν καταστραφεί.

    Κλιμάκια των αρμόδιων υπουργείων επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι η κακοκαιρία που πλήττει την Κύπρο θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα, οπότε ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Ενας σαραντάχρονος άνδρας έχασε τη ζωή του απο τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο που έπληξε τη Λεμεσό.

    Ο Αντρέας Παύλου, από τα Πολεμίδια, προάστιο της Λεμεσού βρήκε το απόγευμα της Δευτέρας, τραγικό θάνατο στην προσπάθειά του, να επιδιορθώσει τη στέγη καθαριστηρίου το οποίο υπέστη ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο.

    Στην προσπάθειά του αυτή έπεσε από ύψος δέκα μέτρων και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου και απεβίωσε λίγη ώρα αργότερα.

    [14] Σύγκρουση τρένων στη Γαλλία- δύο νεκροί

    27/1/2003 6:02:00 μμ

    Δύο τρένα συγκρούσθηκαν τη Δευτέρα (11.00 ώρα Γαλλίας) στο τούνελ του Ταντ, στη νοτιο-ανατολική Γαλλία, ανάμεσα στο Φοντάν και το Σεν Νταλμά, κοντά στα ιταλικά σύνορα. Σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στην δημοσιότητα η χωροφυλακή, δύο άτομα σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ σε κατάσταση σοκ βρίσκονται περίπου 100 από τους επιβάτες. Δεν έχει μέχρι στιγμής διευκρινιστεί ο λόγος για τον οποίο τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή κινούμενα με αντίθετη κατεύθυνση.

    Στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή με αντίθετη φορά

    Η σιδηροδρομική επικοινωνία μεταξύ της Νίκαιας και της ιταλικής πόλης Κουνέο έχει προς το παρόν διακοπεί.

    Τα δύο τρένα εξυπηρετούσαν την γραμμή μεταξύ της Νίκαιας (Γαλλία) και της πόλης Κουνέο (Ιταλία) και όταν σημειώθηκε το δυστύχημα για άγνωστο λόγο εκινούντο στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή με αντίθετη φορά.

    [15] Νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/1/2003 3:23:00 μμ

    Σε εφαρμογή τίθεται το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο. Μετά την εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών σε εφαρμογή του νέου νόμου για τους διορισμούς, δίδεται το πράσινο φως στους φορείς να προχωρήσουν σε προκηρύξεις θέσεων, χωρίς όρια ηλικίας. Οι μόνιμοι υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται με μόρια και με κριτήρια τους τίτλους σπουδών, την εμπειρία, τη γνώση ξένης γλώσσας, ενώ ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ περιορίζεται στους διοικητικούς υπαλλήλους. Ενισχυμένο είναι το κριτήριο της εντοπιότητας για την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων, όπου επίσης λαμβάνονται υπόψιν ο χρόνος ανεργίας, τα ανήλικα τέκνα και η πολυτεκνία, η ηλικία και η εμπειρία

    [16] Οικογενειακό επίδομα σε συνταξιούχους ΙΚΑ

    27/1/2003 11:55:00 πμ

    Ανοιξε ο δρόμος για την αναδρομική χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος σε χιλιάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ με απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου. Το δικαστήριο υποχρεώνει το Ίδρυμα να καταβάλει το επίδομα και στους δύο συζύγους αναδρομικά για πέντε έτη. "Μόνο με νομοθέτηση θα τροποποιήσουμε τον κανονισμό", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο γενικός διευθυντής Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ Χρήστος Καλιαντέρης.

    [17] Δυσαρέσκεια Λιάνη για πιέσεις πριν τον αγώνα ΠΑΟ-ΠΑΟΚ

    27/1/2003 3:46:00 μμ

    Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις πιέσεις που δέχτηκε πριν από τον αγώνα ΠΑΟ-ΠΑΟΚ και οι οποίες έφτασαν μέχρι και σε εκβιασμό, για το πολύκροτο θέμα της μη μετακίνησης οπαδών του δικεφάλου στην Αθήνα, εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού. Αιχμές άφησε ο κ. Λιάνης, κατά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά και της Αστυνομίας, ενώ "φωτογράφησε" για τις πιέσεις που δέχθηκε τον Αγγελο Φιλιππίδη. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και θα αρχίσει έρευνα για τα ποινικά μητρώα των παραγόντων, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού. Για το θέμα του Πανιωνίου, ο κ. Λιάνης δήλωσε ότι η ΠΑΕ είναι παράνομη, γιατί δεν ακολούθησε σύννομα το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

    Η απάντηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

    Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στις δηλώσεις που έκανε το πρωί ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης και σύμφωνα με τις οποίες, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την πίεση που δέχθηκε πριν το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ, προκειμένου να μην κατέβουν στην Αθήνα φίλαθλοι των φιλοξενούμενων.

    Η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει ως εξής: "Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού αγνοεί την επισήμως διατυπωμένη άποψη της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την παρουσία φιλάθλων του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου. Δε θέλουμε, επίσης, να πιστέψουμε ότι όλος αυτός ο θόρυβος δημιουργείται εξαιτίας της πρωτιάς που εδώ και λίγες μέρες απολαμβάνει ο Παναθηναϊκός. Ο Παναθηναϊκός έχει μάθει να σέβεται τους θεσμούς και το κράτος όντας, σε κάθε περίπτωση, προσηλωμένος στην αρχή της ''ίσης μεταχείρισης''.

    Δηλώσεις Υφυπουργού Αθλητισμού

    "Είναι εξοργιστικά τα όσα γίνονται. Λυπάμαι για τους ανθρώπους που διοικούν τα μεγάλα σωματεία. Εχουν αντιληφθεί στραβά τι συμβαίνει στον ελληνικό αθλητισμό. Εχουμε φτάσει στο απόλυτο κενό. Να μην πιστεύουμε, ότι θα κριθεί η νίκη στον αγωνιστικό χώρο, αλλά από την παρουσία οπαδών", τόνισε ο κ.Λιάνης, ενώ επεσήμανε αμέσως μετά: "Είναι η τελευταία φορά που γίνονται παρεμβάσεις από προέδρους. Ούτε φίλαθλος δεν θα δεχόταν αυτά που άκουσα εγώ. Δέχθηκα πιέσεις μέχρι και εκβιασμούς. Η συμπεριφορά, όμως, έχει και κάποια όρια".

    Όταν ζητήθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού να κατονομάσει αυτούς που, όπως είπε, τον εκβίασαν, "φωτογράφησε" τον Αγγελο Φιλιππίδη, λέγοντας: "ο Γιάννης Βαρδινογιάννης μου τηλεφώνησε και ήταν πράος και εξαιρετικά ευγενής, όπως πάντα. Ανώτερος παράγοντας".

    Ακολούθησαν οι αιχμές του κ. Λιάνη κατά των "πρασίνων": "Με ξενίζει η στάση του Παναθηναϊκού, αλλά και άλλων ΠΑΕ. Ο ΠΑΟΚ ζήτησε νόμιμα εισιτήρια κι ο Παναθηναϊκός έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να μην πάρει ο δικέφαλος εισιτήρια. Πως ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να τιθασεύσει όλο τον κόσμο στον αγώνα με την Φενέρμπαχτσε και δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο με τον ΠΑΟΚ; Ποια ήταν η διαφορά; Δεν ήθελαν τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας στο γήπεδο. Δεν τιμά μια μεγάλη ομάδα αυτό το γεγονός. Σε τι τρέλα έχουμε φτάσει".

    Αμέσως μετά ο κ. Λιάνης έστειλε το "μήνυμα" σε όποιον παράγοντα τον πιέσει ή τον εκβιάσει: "Μην διανοηθεί κανείς να μου ξαναμιλήσει έτσι. Θα πάει στον αθλητικό δικαστή".

    Όσον αφορά στην θέση του για το θέμα της μετακίνησης ή όχι οπαδών, διευκρίνισε ο κ.Λιάνης: "Είμαι υπέρ της μετακίνησης οπαδών. Γιατί, όμως, την σχετική απόφαση πρέπει να την παίρνει ο υφυπουργός Αθλητισμού; Θα εισηγηθώ στον κ.Βενιζέλο την απόφαση αυτή να την παίρνει η ΕΠΑΕ σε συνεργασία με την Αστυνομία και την ΔΕΚΑΒ. Τι είμαι εγώ; Πόντιος Πιλάτος ή Σολομώντας;".

    Για τις εξελίξεις στην ΠΑΕ ΑΕΚ, τόνισε ότι "ήταν σωστή η ενέργεια της παραίτησης της διοίκησης του Ψωμιάδη. Το θέμα αυτό, όμως, δεν έχει κλείσει ακόμη. Παράλληλα, χαίρομαι για την επάνοδο του Ντέμη Νικολαϊδη. Μου την είχε ανακοινώσει τηλεφωνικά ο ίδιος. Τώρα πλέον είναι δίπλα στην ομάδα του, ενώ ο Μπάγεβιτς "τραβάει" τους "κεραυνούς".

    Ακόμη, ο κ. Λιάνης αναφέρθηκε και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού την οποία θα παρουσιάσει, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, την Τετάρτη.

    Όσον αφορά στο θέμα Καραϊσκάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού ξεκαθάρισε: "Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή. Εχουν υπογράψει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η ΔΕΣΟΠ. Δεν παραχωρείται στην ΕΟΕ έκταση στον Ιππόδρομο. Το θέμα αυτό είναι τελειωμένο. Δεν πέφτει λόγος στην ΕΟΕ. Ζητά κάτι που δεν δίνεται. Υπάρχουν άλλα ανταλλάγματα".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    [18] Στο Νο19 της παγκόσμιας κατάταξης η Δανιηλίδου

    27/1/2003 7:42:00 μμ

    Ένα ακόμα βήμα προς στην παγκόσμια κατάταξη έκανε η Ελληνίδα τενίστρια Λένα Δανιηλίδου, μετά την ολοκλήρωση του Αυστραλιανού Οπεν. Η Ελληνίδα τενίστρια ανέβηκε μία ακόμα θέση και έφτασε στο Νο19, ξεπερνώντας την Γαλλίδα Ναταλί Ντεσί, την οποία εξάλλου κέρδισε στη Μελβούρνη στον τρίτο γύρο, πριν αποκλειστεί από τη Σερένα Ουίλιαμς. Η 20χρονη Δανιηλίδου θα ανέβει σύντομα άλλη μία θέση, αφού στο Νο18 βρίσκεται η Ελβετίδα Μαρτίνα Χίνγκις, η οποία αυτόν τον καιρό απέχει από τους αγωνιστικούς χώρους λόγω τραυματισμού. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης παραμένει φυσικά η Σερένα Ουίλιαμς, θριαμβεύτρια και στη Μελβούρνη, ακολουθούμενη από την αδελφή της Βίνους. Στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται οι δύο Βελγίδες, Κιμ Κλάιστερς και Ζιστίν Ενίν.

    [19] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής

    27/1/2003 7:30:00 μμ

    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής Ευάγγελος Μυτηλιναίος δήλωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, πως παραιτείται από την προεδρία της ομάδας, απογοητευμένος από την έλλειψη ισονομίας στο ελληνικό πρωτάθλημα αφήνοντας πίσω του διοίκηση δικής του επιλογής, της οποίας θα καλύπτει όλα τα τρέχοντα έξοδα και τις δαπάνες της ομάδας. "Φεύγω από την προεδρία, αλλά δεν φεύγω από τον Ηρακλή" ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Μυτηλιναίου, που χειροκροτήθηκε για την τοποθέτηση του αυτή από δεκάδες οπαδούς, παράγοντες και δημοσιογράφους.

    [20] Οκτώ μεγάλοι χορηγοί των Ολυμπιακών 2004 σε δείπνο

    27/1/2003 5:29:00 μμ

    Χωρίς αυτούς δύσκολα οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα. Είναι ένας θεσμός άρρηκτα συνδεδεμένος με το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Οι χορηγοί αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο κάθε οργανωτικής επιτροπής. Στην Αθήνα οκτώ χορηγοί, μεταξύ αυτών και η ΕΡΤ, στηρίζουν την προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής. Με στόχο τη γνωριμία και την ανταλλαγή απόψεων το μεσημέρι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση πραγματοποίησε γεύμα γνωριμίας με τους υπόλοιπους εθνικούς χορηγούς, σε κεντρικό αθηναϊκό εστιατόριο.

    Ποιοι είναι οι οκτώ χορηγοί

    Οι οκτώ μεγάλοι χορηγοί πάντοτε στο πλευρό της οργανωτικής επιτροπής "Αθήνα 2004" δεσμεύονται για την δική τους ουσιαστική συμβολή με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Σκοπός; Πετυχημένη διοργάνωση από όλες τις πλευρές το 2004.

    Οκτώ μεγάλα, καταξιωμένα ονόματα στην Ελλάδα (κι όχι μόνο) είναι χορηγοί των Αγώνων:

    ΔΕΛΤΑ ΦΑΓΕ ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ ΧΙΟΥΝΤΑΪ ΕΛΤΑ ΟΤΕ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΕΡΤ

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι εκπρόσωποι των εταιριών αυτών συζήτησαν με επίκεντρο την πορεία της Ολυμπιακής Προετοιμασίας, ενώ αντάλλαξαν και απόψεις σχετικά με τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων τους, σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από το μεγάλο ραντεβού.

    Το χορηγικό πρόγραμμα της Οργανωτικής Επιτροπής έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Τα έσοδα για την Αθήνα 2004 από τις χορηγίες ανέρχεται στα 226 εκ. ευρώ.

    [21] Η αποστολή της Εθνικής για το φιλικό με Κύπρο

    27/1/2003 5:12:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις που πραγματοποίησαν την Κυριακή, ο Νίκος Λυμπερόπουλος στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ και ο Δημήτρης Ναλιτζής στο παιχνίδι με το Αιγάλεω, "ανάγκασαν" τον Οτο Ρεχάγκελ να τους συμπεριλάβει στην αποστολή, για το μεθαυριανό (17.30) φιλικό αγώνα με την Κύπρο, που θα γίνει στην Λάρνακα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, μετά από σχετικό αίτημα της ΠΑΕ ΑΕΚ, απέκλεισε της αποστολής τον Ντέμη Νικολαϊδη.

    Η αποστολή που θα ταξιδέψει στην Μεγαλόνησο, αποτελείται από τους Αγρίτη (Αιγάλεω), Αντζα, Βενετίδη, Γιαννακόπουλο, Πατσατζόγλου, Χούτο (Ολυμπιακός), Βάλλα (Ξάνθη), Γεωργιάδη, Καφέ (ΠΑΟΚ), Γκούμα, Καραγκούνη, Λυμπερόπουλο, Κωνσταντινίδη, Κυργιάκο, Μπασινά, Νικοπολίδη, Σεϊταρίδη, Φύσσα (Παναθηναϊκός), Τσάρτα, Ναλιτζή (ΑΕΚ).

    [22] Παραολυμπιακοί: Συνεργασία Διεθνών Επιτροπών

    27/1/2003 4:11:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Υπεγράφη το πρωί της Δευτέρας πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), της Ευρωπαϊκής Παραολυμπιακής Επιτροπής (EPC) και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες (EDF), παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου. Το πρωτόκολλο αυτό έχει ως στόχο την ανάπτυξη μιας στενής συνεργασίας μεταξύ των τριών μερών.

    Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, είναι ένα αθλητικό κίνημα

    Το πρωτόκολλο αυτό έχει ως στόχο την ανάπτυξη μιας στενής συνεργασίας μεταξύ των τριών μερών. Η συνεργασία αυτή στηρίζεται στις εξής δράσεις:

    Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και υποστήριξη των δραστηριοτήτων που κάνουν ορατές τις ικανότητες των ατόμων με αναπηρίες Εξασφάλιση της προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρίες Υποστήριξη όλων των δραστηριοτήτων προκειμένου να πετύχουν την ένταξη πολιτών-αθλητών με αναπηρίες στην κοινωνία και στον αθλητισμό Αξιοποίηση της ευκαιρίας των Παραολυμπιακών Αγώνων και των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων και των άλλων Προγραμμάτων της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Παραολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη ως κοινό και ενιαίο πλαίσιο αναφοράς Υποστήριξη της συνεργασίας όλων των Ευρωπαϊκών μελών και των τριών εταίρων σε εθνικό επίπεδο, ανταλλαγή ειδικών γνώσεων σχετικά με πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα για άτομα με πολλαπλές αναπηρίες και για γυναίκες με αναπηρίες Δημιουργία συντονιστικής επιτροπής για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσεων ειδικά όσον αφορά στο 2003, το Ευρωπαϊκό έτος Ατόμων με Αναπηρίες και στο 2004, Ευρωπαϊκό Έτος Εκπαίδευσης διαμέσου Αθλητισμού.

    "Όπως γνωρίζετε το 2003 έχει ανακηρυχθεί επισήμως ως Ευρωπαϊκό Έτος των Ατόμων με Αναπηρίες. Χθες έγινε η επίσημη τελετή έναρξης των εκδηλώσεων του 2003, την ευθύνη του συντονισμού λόγω του ίδιου του αντικειμένου την έχει βεβαίως το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Το Υπουργείο Πολιτισμού όμως εμπλέκεται ενεργότατα, διαδραματίζει έναν κεντρικό και καθοριστικό ρόλο, γιατί το έτος 2003 συμπίπτει με την τελευταία φάση της προετοιμασίας των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, που όπως έχουμε τονίσει είναι γεγονός ισότιμο και ηθικά είναι ακόμη σπουδαιότερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004'', τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Φιλ Κρέϊβεν, τόνισε ότι "αισθάνθηκα την ανάγκη να ζητωκραυγάσω όταν άκουσα αυτά που ειπώθηκαν για τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη. Και ταυτόχρονα, αισθάνθηκα την ανάγκη να μην ζητωκραυγάσω, όταν άκουσα ότι το θέμα των μαρμάρων εξακολουθεί να εκκρεμεί. Πραγματικά αισθανόμαστε την Αθήνα σαν το σπίτι μας και ότι σήμερα εδώ είναι μια πολύ σπουδαία μέρα. Πρέπει να πω, ότι η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, είναι ένα αθλητικό κίνημα και έτσι, ως κίνημα, πρέπει να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία. Θα πρέπει να επαναλάβω, αυτά που είχε πει ο Νέλσον Μαντέλα. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες προβάλλουν τους αθλητές και επίσης είναι ευκαιρία για πολύ μεγάλες και σημαντικές γιορτές. Κάτι άλλο που είναι σοβαρό, είναι ότι μένει μια κληρονομιά στις πόλεις, μετά τους Αγώνες αυτούς και επίσης αλλάζει ολόκληρη η στάση των πολιτών. Πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Αθήνα το 2004".

    [23] Στην Αθήνα Θάνου-Κεντέρης-Θεοδωρίδης

    27/1/2003 4:05:00 μμ

    Επέστρεψαν στην Αθήνα μετά από προετοιμασία τριών εβδομάδων στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, οι Ολυμπιονίκες, Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου και ο πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο, Γιώργος Θεοδωρίδης. Οι τρεις σπρίντερ που καθοδηγούνται προπονητικά από τον Χρήστο Τζέκο, θα συνεχίσουν την προετοιμασία τους, στη χώρα μας ενόψει των επερχόμενων αγωνιστικών εκδηλώσεων.

    [24] ''Vetri di Murano'': Η γυάλινη ιστορία του Μουράνο

    27/1/2003 2:44:00 μμ

    Βάζα, ποτήρια, διακοσμητικά αντικείμενα από γυαλί, προiόντα που πήραν σχήμα μέσα στα εργαστήρια του Μουράνο κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, απέκτησαν, έστω προσωρινά, στέγη στο Μουσείο Λαλαούνη. Πρόκειται για την έκθεση "Vetri di Murano", που ξεδιπλώνει την εξελικτική πορεία στο ιταλικό design του γυαλιού που μεταβλήθηκε διατηρώντας, ωστόσο, τους κλασικούς κανόνες μίας εκλεπτυσμένης παραδοσιακής τέχνης. Το αντικείμενο από γυαλί θεωρήθηκε πάντα τέχνη, design, πάθος, πειθαρχία, ζωντανό μέρος μίας ζωής αφιερωμένης στη δουλειά.

    Η πρωτοβουλία αυτή, που διοργανώνεται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών με τη συνεργασία του Ιδρύματος Sartirana Arte, πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων που το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας προκήρυξε για το "Έτος Ιταλικού Design στον Κόσμο" και της ελληνικής Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και ήδη έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον του κοινού.

    Η έκθεση, θα λειτουργήσει μέχρι τις 30 Μαρτίου 2003 (Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη 9.00-21.00, Κυριακή 11.00-16.00 και τις υπόλοιπες ημέρες -εκτός Τρίτης- 9.00-16.00), στο Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη (Καρυατιδών και Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη).

    [25] Επικίνδυνα καλλυντικά

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/1/2003 6:02:00 μμ

    Για επικίνδυνα καλλυντικά που πιθανόν να κυκλοφορούν και στη χώρα μας προειδοποιεί ο αρμόδιος επίτροπος υγείας της ΕΕ Ντέιβιντ Μπερν, με επιστολή του προς τα yπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας. Δεκατρεις κρέμες προσώπου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για λεύκανση από στίγματα όπως οι πανάδες, θεωρούνται επικίνδυνες γιατί περιέχουν το συστατικό υδροκυνόνη, η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί με κοινοτική νομοθεσία. Τα συγκεκριμένα προϊόντα κατασχέθηκαν ήδη στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τα καλλυντικά αυτά δεν διακινούνται μέσω των φαρμακείων, ωστόσο δεν αποκλείεται να κυκλοφορούν με άλλους τρόπους.

    [26] Λογοκρισία; Τώρα και στο Internet

    27/1/2003 2:12:00 μμ

    Οι περιπτώσεις λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, συνεχίζονται. Το παράδειγμα της Μαλαισιανής κυβέρνησης η οποία έθεσε εκτός λειτουργίας ένα site επειδή όπως διακωμωδούσε το έργο της, ακολουθεί και η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν, η οποία αποφάσισε να κλείσει κάποιους δικτυακούς τόπους που την κατηγορούσαν για διαφθορά. Σύμφωνα με το Associated Press, τα sites δεν κατηγορούν μόνο για διαφθορά το κυβερνών κόμμα, αλλά προβλέπουν και την παραίτηση του προέδρου της χώρας, λόγω προβλημάτων υγείας.

    Το περιστατικό της Μαλαισίας

    Η είδηση ωστόσο, διαψεύδεται από το υπουργείο Επικοινωνίας της χώρας.

    Μόλις πριν από πέντε μέρες η κυβέρνηση της Μαλαισίας έθεσε εκτός λειτουργίας το δικτυακό τόπο Malaysiakini.com, επειδή δημοσίευσε γράμμα που διακωμωδούσε το έργο της.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το site φιλοξένησε περιεχόμενο που έβλαπτε τη χώρα και ως εκ τούτου θα έπρεπε να σταματήσει η λειτουργία του.

    Το γράμμα, ασκούσε έντονη κριτική στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι μειονότητες στη χώρα και έκανε λόγο για κυβερνητικές τακτικές που θυμίζουν τους Κου Κλουξ Κλαν.

    Το site επανήλθε σε λειτουργία, λίγες ώρες μετά το προσωρινό κλείσιμο του, αλλά με πολύ λιγότερο περιεχόμενο.

    [27] Κασπάροφ εναντίον Deep Junior: σημειώσατε ένα

    27/1/2003 12:51:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στο σκάκι, ο Ρώσος Γιούρι Κασπάροφ, κέρδισε την Κυριακή στη Νέα Υόρκη την πρώτη παρτίδα από τις συνολικά έξι αναμετρήσεις του αγώνα "Ανθρωπος έναντι Μηχανής" με το πρόγραμμα-πρωταθλητής του ηλεκτρονικού υπολογιστή Deep Junior. Δημιουργία μίας ομάδας ισραηλινών προγραμματιστών και ικανό να επεξεργάζεται περίπου 3 εκατομμύρια θέσεις το δευτερόλεπτο, το πρόγραμμα Ντιπ Τζούνιορ "παραδέχθηκε την ήττα του" έπειτα από 27 κινήσεις και περίπου 3 ώρες και 40 λεπτά παιχνιδιού.

    Ο ''Ανθρωπος'' παίρνει την εκδίκηση του...

    Η νέα αναμέτρηση ανθρώπου και υπολογιστή θα πραγματοποιηθεί σε έξι φάσεις μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, στις αίθουσες μίας πολυτελούς λέσχης στη Νέα Υόρκη. Η δέυτερη αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

    "Ο Γιούρι έπαιξε κυριαρχικό, πολύ ανοιχτό και επιθετικό παιχνίδι, όπως ο Κασπάροφ που όλοι μας γνωρίζουμε καλά", δήλωσε ο Αμερικανός μαίτρ του σκακιού Μορίς Ασλεϊ, που σχολιάζει για τους τηλεθεατές τη μεγάλη αναμέτρηση.

    Διώχνοντας από πάνω του την προηγούμενη αποτυχία του έναντι του υπολογιστή Deep Blue της ΙΒΜ το 1997, ο Κασπάροφ εγκατέλειψε την προσεκτική "αντι-κομπιούτερ" στρατηγική που είχε υιοθετήσει τότε για μία πιό ριψοκίνδυνη τακτική, που όπως φαίνεται έφερε καρπούς.

    Απέναντί του το μηχάνημα επέλεξε να αντιπαραθέσει την Σλαβική Αμυνα στην πρώτη κίνηση του Κασπάροφ, που ήταν να προωθήσει κατά δύο τετράγωνα τη βασίλισσά του.

    |Στη 17η κίνηση ο Deep Junior χρειάσθηκε να παραχωρήσει έναν πολύτιμο πύργο για έναν αξιωματικό, κι ο Κασπάροφ άδραξε την ευκαιρία να μετατοπίσει τα πιόνια του και να κυριαρχήσει στο κέντρο της σκακιέρας και να εξασφαλίσει τον βασιλιά του στο άκρο της.

    Οταν ο Κασπάροφ εξεβίασε μία ανταλλαγή βασιλισσών στην 26η κίνηση, οι ελπίδες του μηχανήματος εξανεμίσθηκαν και στην επόμενη κίνηση οι προγραμματιστές παραιτήθηκαν της παρτίδας για λογαριασμό του μηχανήματος.

    Το Deep Junior είναι ο πρωταθλητής των αγώνων σκακιού υπολογιστών, κερδίζοντας το 2002 στο Μάαστριχτ τα υπόλοιπα 18 προγράμματα.

    [28] Γυναικείο περιοδικό μόδας στο Ιράν

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2003 3:40:00 μμ

    Σε μια χώρα όπου οι γυναίκες επιβάλλεται να εμφανίζονται ντυμένες με σκουρόχρωμα και άκομψα πανωφόρια και το κεφάλι τους καλυμμένο με καντήλες, η μόδα μάλλον δεν έχει πολλές πιθανότητες να προσελκύσει ενδιαφέρον. Κι όμως υπάρχουν δείγματα μιας σταδιακής εξασθένισης των κοινωνικών περιορισμών, που ισχύουν στο Ιράν από το 1979, που επικράτησε η ισλαμική επανάσταση. Ένδειξη το πρώτο γυναικείο περιοδικό μόδας που εμφανίσθηκε στα περίπτερα. Με μια έκρηξη λαμπερών χρωμάτων και πρωτοποριακά σχέδια επηρεασμένα όμως από τα παραδοσιακά κοστούμια των Περσών κυκλοφόρησε το 15νθήμερο περιοδικό με τον τίτλο ''Λότους''.

    Μια ψυχολογική φρεσκάδα και ένα νέο πνεύμα στις γυναίκες

    ''Στις γυναίκες αρέσει η κομψότητα και οι Ιρανές δεν αποτελούν εξαίρεση'', δήλωσε η Μάχλα Ζαμανί, ιρανή σχεδιάστρια μόδας η οποία εκδίδει το περιοδικό και σχεδίασε τα ρούχα που κοσμούν τις σελίδες του περιοδικού.

    '' Χρησιμοποίησα πολλά όμορφα χρώματα στα σχέδια μου για να δώσω μια ψυχολογική φρεσκάδα και ένα νέο πνεύμα στις γυναίκες'', η Ζαμανί είναι πρώην διευθύντρια τραπέζης που έχει σπουδάσει και σχεδιάστρια μόδας στην Αγγλία.

    Η Ζαμανί στράφηκε από τον τραπεζικό κλάδο στη μόδα πριν από μια δεκαετία και ήδη έχει δημιουργήσει καινοτομίες στη ζωή των Ιρανών επιδεικνύοντας τα σχέδια της σε μια σειρά επιδείξεων μόδας στην Τεχεράνη. Ωστόσο η ίδια δηλώνει ότι αυτοί που φοβούνται ότι η σταδιακή μετάβαση στη μόδα θα έχει συνέπειες στα ηθικά πρότυπα δεν πρέπει να ανησυχούν.

    '' Έχω εκσυγχρονίσει τα σχέδιά μου πάνω όμως σε παραδοσιακά ενδύματα για να δείξω ότι οι γυναίκες μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση τους χωρίς να προδίδουν τους ισλαμικούς κανόνες'', τονίζει η Ζαμανί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 27 January 2003 - 17:52:33 UTC