Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι κρίσιμες εξελίξεις στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Υπόθεση εκβιασμών: κατάθεση Γ. Αγγελοπούλου
  • [03] Συμφωνία ''15'' για ανάληψη ειρηνευτικής αποστολής στην ΠΓΔΜ
  • [04] Κόε: Εντυπωσιασμένος από το Ολυμπιακό Χωριό

    [01] Οι κρίσιμες εξελίξεις στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ

    27/1/2003 8:36:00 μμ

    "Κρίσιμο" χαρακτήρισε τον επόμενο μήνα, για τις εξελίξεις στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην εισήγησή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε, για τις εξελίξεις στο Ιράκ. "Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, χρειάζονται επιπλέον χρόνο, για να συνεχίσουν τους ελέγχους", τόνισε ο Πρωθυπουργός. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΕΓ, ο κ. Σημίτης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΠΑΣΟΚ παρουσία μελών του ΕΓ και πολλών εργαζομένων στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη.

    Επίσης, ο κ. Σημίτης επισήμανε την αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, για σεβασμό στο ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

    "Η έκδοση των συγκεκριμένων συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ήταν αποτέλεσμα μιας εντατικής προεργασίας της ελληνικης προεδρίας", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Οι εξελίξεις στο ζήτημα του Κυπριακού απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή αυτή την περίοδο και πρόσθεσε ότι είναι ενδεχόμενο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να παρουσιάσει πριν τις 28 Φεβρουαρίου κάποιες νέες σκέψεις.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, χρειάζεται να έχει τη συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας και να πείθει με τη στάση της.

    Σχετικά με την ελληνική προεδρία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξελίσσεται καλά, ενώ αναφέρθηκε και στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

    Στο Συμβούλιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, αναδείχθηκε η πάγια επιδίωξη της ελληνικής προεδρίας ότι η κοινωνική πολιτική πρέπει να αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της Ένωσης μαζί με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.

    Αναφέρθηκε έμμεσα και στις εκδηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο, σημειώνοντας ότι η συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο της Ενωσης μπορεί να συμβαδίσει με διάλογο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς και πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις και οι βίαιες αντιπαραθέσεις μπορούν να αποφευχθούν.

    Γενικά, όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, η προεδρία της Ευρωαπαϊκής Ενωσης έχει εθνικό χαρακτήρα διότι στη διάρκειά της δοκιμάζονται η ικανότητα και η δυνατότητα της χώρας να διαχειριστεί μεγάλες διεθνείς υποθέσεις,αλλά και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης επιτέθηκε κατά της ΝΔ τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταβάλει αγωνιώδη προσπάθεια να καλύψει την έλλειψη θέσεων με συνεχή σκανδαλολογία. Στην ίδια ενότητα της ομιλίας του κ. Σημίτη υπήρξε αναφορά και για τα πρόσφατα φαινόμενα διαφθοράς και εκβιασμών.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως όπου χρειάζεται εξυγίανση προχωρούμε χωρίς δισταγμούς.

    Διαπίστωσε πάντως ότι αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης δημιουργεί αντιδράσεις και αυτό, όπως είπε, φαίνεται και στην πρόσφατη υπόθεση των εκβιασμών. Αλλά, όπως είπε,οι αντιδρασεις αυτές μας αφήνουν αδιάφορους.

    Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, θα προχωρήσει με το έργο της γιατί το έργο αυτό πείθει και θα φαίνεται όλο και περισσότερο μέχρι τις εκλογές τις οποίες προσδιόρισε σε δύο αναφορές του για το 2004.

    Κατηγόρησε, τη Νέα Δημοκρατία ότι υιοθέτησε πρόσφατα μια καινούργια τακτική, καθώς εγκατέλειψε της αναφορές για μακέτες και εικονική πραγματικότητα και προβάλει το στερεότυπο της κακοτεχνίας της κακής ποιότητας των έργων και της μη ικανοποιητικής απορρόφησης των πόρων από το Γ' ΚΠΣ.

    Επίσης, προβάλει θέματα διαφάνειας και υπερβολικού κόστους προσπαθώντας να ρίξει σκιές σε όλα όσα γίνονται. Χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία παράταξη της άρνησης σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο χαρακτήρισε παράταξη δημιουργίας.

    Σχετικά με το θέμα της ανασυγκρότησης του κόμματος, θέμα το οποίο αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο της συζήτησης στο ΕΓ, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "θέλουμε ένα κόμμα που διαμορφώνει την κοινωνία, την ωθεί προς την πρόοδο και έχει ρόλο πρωταγωνιστή στις αλλαγές και αναμετράται αποτελεσματικά με κοινωνικές διακρίσεις κατεστημένα συμφέροντα και συντηρητικές νοοτροπίες".

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι το θέμα αυτό έχει συζητηθεί στους κόλπους του κόμματος το οποίο πρέπει σήμερα να βρει πρακτικούς και συγκεκριμένους τρόπους για να ξεπεράσει τις όποιες αδυναμίες έχουν διαπιστωθεί.

    [02] Υπόθεση εκβιασμών: κατάθεση Γ. Αγγελοπούλου

    27/1/2003 10:14:00 μμ

    Προχωράει η έρευνα για την υπόθεση των εκβιασμών και ο κατάλογος των μαρτύρων διευρύνεται αφού πολλοί είναι αυτοί, που και αυτοβούλως πλέον ζητούν να καταθέσουν διατηρώντας την ανωνυμία τους. Δεκατέσσερις μάρτυρες, που η ταυτότητα των περισσοτέρων κρατείται μυστική, έχουν καταθέσει μέχρι τώρα για την υπόθεση αυτή. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ χθες, κατέθεσε και η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία υπέδειξε ως εκβιαστές της δύο εκδότες. Η κατάθεση της κα Αγγελοπούλου, που έγινε γνωστή μόλις σήμερα, εκτιμάται ως πολύ σημαντική, καθώς ο σύζυγος της, Θόδωρος Αγγελόπουλος, βοήθησε να έρθει στο φως αυτή η σκοτεινή υπόθεση.

    Μαρτυρίες - κλειδιά

    Την περασμένη εβδομάδα είχε κληθεί από τον εισαγγελέα ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε ότι έχει πέσει θύμα εκβίασης.

    Εξάλλου, και ο ιδιοκτήτης του Ιατρικού Κέντρου Γ. Αποστολόπουλος που κατέθεσε την προηγούμενη Δευτέρα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν υπήρξε θύμα εκβιασμών απάντησε κατηγορηματικά "όχι".

    Εκτός από τους επιχειρηματίες, ο εισαγγελέας Παπαγγελόπουλος έχει καλέσει έναν χρηματιστή και έναν εκδότη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση των κληρικών που φέρονται να έχουν πέσει εκβιασμού.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και η κατάθεση της Μαριάννας Λάτση, που φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει στοιχεία που θα φωτίσουν την υπόθεση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και η οικογένεια της έχει πέσει θύμα εκβιασμού.

    Τελευταίος θα κληθεί ο εκδότης της εφημερίδας "Ελεύθερη Ωρα" Γρηγόρης Μιχαλόπουλος.

    Το μαχαίρι στο κόκαλο

    Για το θέμα των εκβιασμών αρμόδια πλέον είναι η Δικαιοσύνη, δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα σύγχυσης παρόμοιο με εκείνο κατά την εξάρθρωση της "17Ν".

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει αμείλικτα τη διαφθορά, γι αυτό δημιούργησε το θεσμικό πλαίσιο και τα αναγκαία θεσμικά όργανα, δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος.

    [03] Συμφωνία ''15'' για ανάληψη ειρηνευτικής αποστολής στην ΠΓΔΜ

    27/1/2003 8:40:00 μμ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναλάβουν από το Μάρτιο την ειρηνευτική αποστολή στην ΠΓΔΜ, την πρώτη επιχείρηση της Ε.Ε. για τη διαχείριση στρατιωτικών κρίσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση διπλωματικών πηγών. Ο πρόεδρος της Π.Γ.Δ.Μ. Μπόρις Τράϊκοφκσι είχε επισήμως ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από την Ε.Ε. να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ και να αναλάβει την ειρηνευτική αποστολή η δική της δύναμη ταχείας επέμβασης.

    Καθήκοντα από τον Μάρτιο

    Αυτή η ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη που θα αποτελείται από 450 άντρες θα αναλάβει τα καθήκοντά της το Μάρτιο.

    Σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών των "15", η Ε.Ε. θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ τη διοίκηση της δύναμης να αναλάβει ο ναύαρχος Ράινερ Φιστ, υποδιοικητής σήμερα των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και έδρα τον επιχειρήσεων να οριστεί το γενικό επιτελείο των συμμαχικών δυνάμεων στο Μονς του Βελγίου.

    [04] Κόε: Εντυπωσιασμένος από το Ολυμπιακό Χωριό

    27/1/2003 8:07:00 μμ

    ''Οι Έλληνες δείχνουν στο Λονδίνο το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο'', είναι ο τίτλος στο άρθρο του Βρετανού χρυσού ολυμπιονίκη, Σεμπάστιαν Κόε, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ''Ντέιλι Τέλεγκραφ''. "Η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού είναι εντυπωσιακή", εξέφρασε ο κ. Κόε. Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα και τις βασικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Tο Ολυμπιακό Χωριό θα γίνει μια νέα πόλη

    ''Όταν το θέαμα των Αγώνων θα τελειώσει'', γράφει ο Σεμπάστιαν Κόε ''το Ολυμπιακό Χωριό θα γίνει μια νέα πόλη, το σπίτι για 10.000 άτομα και για κοινωνικά αδύνατες οικογένειες της Αθήνας. Όταν οι αθλητές θα φύγουν από τα κρεβάτια της φυσιοθεραπείας και από τις πισίνες υδατοθεραπείας, ο χώρος θα γίνει ένα σύγχρονο νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, μαζί με σχολείο, θέατρο και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις''.

    Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης συνάντησε και συνομίλησε στην Αθήνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ''Αθήνα 2004'', Γιάννη Σπανουδάκη και με τον εντεταλμένο σύμβουλο, Σπύρο Καπράλο.

    Επίσης, ο κ. Κόε αναφέρθηκε στη συμβολή της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", Γιάννας Αγγελοπούλου, στην ολυμπιακή προετοιμασία της Αθήνας.

    ''Μετά την επιτυχία της Αθήνας στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004, οι πολιτικοί πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να τη διοργανώσουν χωρίς την Γιάννα Αγγελοπούλου. Δεν μπόρεσαν. Τα έργα έμειναν στάσιμα, δημιουργήθηκαν εσωτερικές διαφωνίες, και υψηλά ιστάμενα στελέχη της ΔΟΕ είχαν αρχίσει να συζητούν για εναλλακτική λύση, τη μεταφορά των Αγώνων σε άλλη πόλη", επεσήμανε ο κ. Κόε.

    Ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόε στο άρθρο του καλεί τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και την κυβέρνησή του να εγκρίνουν την υποψηφιότητα του Λονδίνου για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2012.

    ''Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα δημιουργήσει μια νέα γενιά αθλητών και προπονητών. Θα αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων στη χώρα μας. Θα δώσει στα παιδιά στις υποβαθμισμενες περιοχές νέους στόχους, νέα πρότυπα και εναλλακτικές λύσεις στο έγκλημα και στα ναρκωτικά'', καταλήγει στο άρθρο του ο Σεμπάστιαν Κόε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 27 January 2003 - 21:53:16 UTC