Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτικοί κραδασμοί από την καταψήφιση ασυμβίβαστου
  • [02] Με προσωπικό ασφαλείας σήμερα τα νοσοκομεία
  • [03] Έντονες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό
  • [04] Μέσα Μαΐου οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
  • [05] ''Πρασινίζει'' η μαραθώνια διαδρομή
  • [06] Περισσότερα σύγχρονα νοσοκομεία στο Αιγαίο
  • [07] Εκδήλωση για Ιράκ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • [08] Υπογραφή σύμβασης για νέα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας
  • [09] Τραγικό δυστύχημα στο Κιάτο
  • [10] Βασιλικά ''βερεσέδια''... στο ελληνικό δημόσιο
  • [11] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου για Ιράκ, ΕΕ-Τουρκία
  • [12] Τηλεφωνικές επαφές Σημίτη με Μπλερ-Μπερλουσκόνι για Ιράκ
  • [13] Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου στον ΟΗΕ για το Ιράκ
  • [14] Πρόστιμο για δυστυχισμένους... χοίρους
  • [15] Καλό το επίπεδο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας λένε οι Έλληνες
  • [16] Ομάδα εργασίας για το μέλλον του ευρωπαϊκού μοντέλου
  • [17] Διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες για τη θανάτωση ζώων στο Ζάππειο
  • [18] Ο Μπους προειδοποιεί για σύρραξη με το Ιράκ
  • [19] Νίκη Σαρόν στις εκλογές του Ισραήλ
  • [20] Μόνο με τις ΗΠΑ θα μιλήσει η Πιονγιάνγκ
  • [21] Καμπότζη: Διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Ταϊλάνδης
  • [22] Ολλανδία: Εισαγγελέας-όμηρος στα χέρια ενόπλου
  • [23] Νέες ανακρίσεις για την υπόθεση ''Ρισίν''
  • [24] Διυπουργική για Γ' ΚΠΣ
  • [25] Ευοίωνες οι προβλέψεις για τον τουρισμό το 2003
  • [26] Ο Γρανίτσας νέος πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ
  • [27] Βενιζέλος: Αυστηροί έλεγχοι σε ΠΑΕ και ΚΑΕ
  • [28] Κόντρα Κόκκαλη - Μυτιληναίου
  • [29] Αφγανικά χαρτονομίσματα στα αρχαία ελληνικά!
  • [30] Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2003-2004
  • [31] Βελτιώστε τη μνήμη σας μέχρι και 10%
  • [32] Ηττα Κασπάροφ από τον Deep Junior
  • [33] Τα κινητά ''τυφλώνουν'' τους οδηγούς
  • [34] Η οδοντόβουρτσα, πιο απαραίτητη από Η/Υ-κινητά
  • [35] Ένα ''ντριν''... εκατομμυρίων

    [01] Πολιτικοί κραδασμοί από την καταψήφιση ασυμβίβαστου

    29/1/2003 6:56:00 μμ

    Πολιτικές εντάσεις εξακολουθεί να πυροδοτεί η ρύθμιση για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Η καταψήφιση του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική ομάδα προβλημάτισε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία δηλώνει ότι θα λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των βουλευτών. Ωστόσο, όπως αποσαφήνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, δεν θα επιτρέπει παράθυρα παραβίασης του Συντάγματος. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου ο κ. Σκανδαλίδης είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Εσωτερικών μετέφερε τη δήλωση του Κ. Σημίτη σχετικά με το ασυμβίβαστο, λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να παίξουμε με το Σύνταγμα".

    Κρίσεις και επικρίσεις

    Αναφερόμενος εκτενέστερα στο θέμα του ασυμβίβαστου, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως ''χθες οι βουλευτές ψήφισαν κατά του εαυτού τους", καθώς καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο που έφερε ο ίδιος στη Βουλή θα ισχύσει το απόλυτο ασυμβίβαστο με το οποίο δεν θα προβλέπεται ρύθμιση του συνταξιοδοτικού θέματος ή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των βουλευτών, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, από 1.1.03 ισχύει το ασυμβίβαστο για οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα του βουλευτή με το αξίωμα του βουλευτή.

    Ο κ. Σκανδαλίδης κατέστησε σαφές πως ''δεν προτίθεται να ανοίξει παράθυρα παραβίασης της συνταγματικής διάταξης, ανεξάρτητα αν η Βουλή ψηφίσει ή καταψηφίσει το νομοσχέδιο''. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης ότι θα επαναφέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή και ότι δεν θα γίνει επίορκος του Συντάγματος.

    Είναι η πρώτη φορά, από το καλοκαίρι του 1993, που νομοσχέδιο της κυβέρνησης καταψηφίζεται σε επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε επί της αρχής την Τρίτη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Κατά ψήφισαν η Αντιπολίτευση και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ενώ ''παρών'' δήλωσε ο Στέλιος Παπαθεμελής.

    Για ''θεσμική και πολιτική ασυνέπεια της Κυβέρνησης'', έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: "Η ψηφοφορία αποδεικνύει ότι οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί λειτουργούν. Ο εκτελεστικός νόμος ως προς το ασυμβίβαστο των βουλευτών και τις εξαιρέσεις του έπρεπε να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο ως τις 31/12/2002, σύμφωνα με ρητή μεταβατική διάταξη του Συντάγματος. Αυτήν την ασυνέπεια και αυτήν την επιχείρηση παραπλάνησης της Βουλής καταδίκασε σήμερα κατά πλειοψηφία η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και μάλιστα με τις ψήφους όλης - χωρίς καμμία εξαίρεση-της Αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ."

    Πρωτόπαπας: ''Επικίνδυνη η στάση της Ν.Δ''

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα που έχει δημιουργηθεί για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, κατηγόρησε για ''αοριστολογία και απεραντολογία τους υπευθύνους της ΝΔ, που απαξιώνουν, όπως είπε, το θεσμικό σύστημα και επιδιώκουν την αποδυνάμωση του Συντάγματος''. Ο κ. Πρωτόπαπας μίλησε για ''ανεύθυνη, απαράδεκτη και επικίνδυνη στάση και διερωτήθηκε τι θέλει η ΝΔ, να εφαρμοστεί ή όχι το Σύνταγμα, σέβεται ή όχι το Σύνταγμα, ποία είναι η θέση της για την εφαρμογή του Συντάγματος'';

    Τόνισε επίσης πως ''στο βωμό των εσωτερικών αντιφάσεων που έχει η ΝΔ, ανέχεται την υπονόμευση του Συντάγματος. Αυτό όμως, επισήμανε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και εμείς θα επιμείνουμε στην ψήφιση του νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι ''το θέμα είναι εξόχως πολιτικό'', υπενθύμισε ότι το σχετικό άρθρο ψηφίστηκε από μεγάλο μέρος της ΝΔ και ότι ο κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης υπήρξε ''υπέρμαχος του πλήρους ασυμβιβάστου.

    [02] Με προσωπικό ασφαλείας σήμερα τα νοσοκομεία

    29/1/2003 6:57:00 μμ

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας. Στα εφημερεύοντα νοσοκομεία εξυπηρετήθηκαν όλα τα επείγοντα περιστατικά, ενώ δεν έγιναν τα προγραμματισμένα ραντεβού σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσε στο κέντρο της Αθήνας η πορεία που πραγματοποίησαν πολλοί γιατροί, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και προσωπικό του ΕΚΑΒ από την Πλατεία Μαβίλη προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας. Αντιπροσωπεία των γιατρών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας Δημήτρη Θάνο, με τον οποίο συζήτησε τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων.

    Τα αιτήματα

    Οι γιατροί ζητούν:

    να τους καταβληθεί το επίδομα που παίρνει το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων, να ισχύσει ενιαίο μισθολόγιο να γίνουν άμεσα προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και να παραμείνει η λειτουργία του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι.

    Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έκαναν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε τεχνικό εξοπλισμό, μίλησαν για παλαιότητα των ασθενοφόρων και ζήτησαν άμεσα να δοθούν κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του κέντρου.

    [03] Έντονες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

    29/1/2003 6:06:00 μμ

    Νέα συνάντηση έχουν σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του Αλβάρο Ντε Σότο. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, είχε στην Αγκυρα συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την Λευκωσία συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ντε Σότο δήλωσε ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει τη βούληση για λύση του Κυπριακού και ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι δυνατή μία συμφωνία. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι δεν παρουσίασε στον Ερντογάν χάρτες και πρόσθεσε ότι συζήτησαν το θέμα λεπτομερώς.

    Ντε Σότο: Δεν γνωρίζω αν υπάρχει αναθεωρημένο σχέδιο

    Την Τρίτη ο Αλβαρο Ντε Σότο σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας τόνισε πως ο ίδιος δεν έχει γνώση για την ύπαρξη αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, αλλά "αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν τότε μπορούν να γίνουν κάποιες αλλαγές".

    Σχετικά με την απόφαση των δύο πλευρών να καθορίσουν κοινή σημαία και κοινό εθνικό ύμνο, είπε πως "αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, αλλά ως προετοιμασία για την ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού".

    Σε ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό απάντησε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει μία μόνο τουρκική πολιτική στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Τουρκία διαπίστωσε "προθυμία εκ μέρους της Αγκυρας για μια λύση έως τις 28 Φεβρουαρίου". "Ελπίζω", επισήμανε, "να μην υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση αυτή".

    Κλιμακώνει την αδιαλλαξία του ο Ντενκτάς

    Ναρκοπέδιο χαρακτήρισε την Τρίτη το σχέδιο Ανάν ο Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας ότι πιστεύει πως δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο με τους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να ζουν μαζί. Αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι σε αυτή η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε τις προτάσεις της με τις αλλαγές που επιθυμεί να γίνουν στο σχέδιο Ανάν και επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν έχει υποβάλει ακόμη τις δικές της προτάσεις. Αυτό που πιστεύει, είπε ο Ντενκτάς, είναι ότι ο πρόεδρος Κληρίδης δεν θα θελήσει ποτέ να υπογράψει συμφωνία με την τουρκοκυπριακή πλευρά, γιατί τότε θα χάσει τα οφέλη της νόμιμης κυβέρνησης.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ακόμα ότι ο αγώνας του επικεντρώνεται στη δημιουργία νέας τάξης με τους δύο λαούς, κατά την έκφρασή του, να συνυπάρχουν, αφού, όπως είπε, το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με τις 200.000 Τουρκοκυπρίους, αλλά με τις επόμενες γενιές και με το τουρκικό Εθνος των 65 εκατομμυρίων.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε τέλος πως θα αγωνιστεί για να μην γίνουν οι Τουρκοκύπριοι δούλοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να αλλοιωθεί η υπόσταση της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης.

    Εξάλλου, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις δημοσιεύει την Τετάρτη δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν με τις οποίες επικρίνει την πολιτική Ντενκτας, τον οποίο μάλιστα κατηγορεί ότι προτίμησε διάλογο μέσω των ΜΜΕ και όχι απ' ευθείας με την Τουρκική κυβέρνηση

    Τηλεφωνική επικοινωνία Α. Γκιουλ - Τ. Μπλερ

    Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό ομόλογο του Τόνι Μπλερ.

    Ο Α. Γκιουλ είπε στον Τ. Μπλερ ότι η Τουρκία στηρίζει την διαδικασία απευθείας συνομιλιών στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι οι απόψεις και οι ανησυχίες της τουρκικής πλευράς πρέπει να ληφθούν υπόψη.

    Φάρσα η αποστολή φακέλου με λευκή σκόνη στον Ντε Σότο

    Εν τω μεταξύ, κακόγουστη φάρσα αποδείχθηκε τελικά η αποστολή άσπρης σκόνης στο γραφείο του Αλβαρο ντε Σότο. Η σκόνη στάλθηκε στο κρατικό χημείο για ανάλυση και ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Μπράιαν Κέλι δήλωσε ότι η σκόνη δεν είναι επικίνδυνη.

    Οπως εξήγησε ο κ. Κέλι, "οι εξετάσεις που έγιναν για να εξακριβωθεί τι είναι η ύποπτη άσπρη σκόνη ήταν αρνητικές", εννοώντας ότι δεν πρόκειται για σκόνη άνθρακα ή άλλη επικίνδυνη ουσία.

    Ο φάκελος με τη σκόνη παραλήφθηκε στο γραφείο του κ. Ντε Σότο στις 12.30 μ.μ. από την ιδιαιτέρα γραμματέα του, που τον άνοιξε, με αποτέλεσμα λίγη σκόνη να πέσει πάνω της.

    Ο φάκελος προερχόταν από το εξωτερικό, αλλά δεν ανακοινώθηκε από ποια χώρα. Ο κ. Κέλι δεν ήταν σε θέση σε αυτό το στάδιο να πει κατά πόσο οποιοδήποτε μέλος της ομάδας Ντε Σότο έτυχε ιατρικής περίθαλψης, συνεπεία του σημερινού γεγονότος.

    [04] Μέσα Μαΐου οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

    29/1/2003 12:27:00 μμ

    Μέσα στο δεύτερο 15θήμερο του Μαΐου θα αρχίσουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές των Λυκείων και των ΤΕΕ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου. Κατά 5% θα μειωθούν φέτος οι εισακτέοι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ενώ στα μηχανογραφικά δελτία τα οποία θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα περιλαμβάνονται 19 νέα τμήματα. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Τσουρουπλής διευκρίνισε ότι είναι εξασφαλισμένες οι κτιριακές υποδομές αλλά και η αναγκαία χρηματοδότηση για την λειτουργία τους.

    [05] ''Πρασινίζει'' η μαραθώνια διαδρομή

    29/1/2003 12:12:00 μμ

    Μέσα στο πράσινο θα διεξαχθεί η μαραθώνια διαδρομή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς περίπου 4.000 μεγάλα ελαιόδεντρα θα μεταφυτευθούν κατά μήκος της διαδρομής. Η σχετική μελέτη είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Ειδικών Έργων Αναπλάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας "Ευρωπαϊκή Έκφραση Ανατολική Αττική", με την υποστήριξη της "ΑΘΗΝΑ 2004". Παράλληλα με τα έργα διαπλάτυνσης και ανάπλασης της οδού, από την Παλλήνη ως και την Αφετηρία της Μαραθώνιας Διαδρομής, προβλέπεται και μια σειρά έργα ανάπλασης, εξωραϊσμού και εμπλουτισμού του πρασίνου (πεζοδρόμια, φυτεύσεις, σύστημα άρδευσης).

    Με πρωτοβουλία της "ΑΘΗΝΑ 2004", εξασφαλίστηκαν περίπου 4.000 μεγάλες ελιές από οικόπεδα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στη Ζάκυνθο και την Κρήτη, τα οποία πρόκειται να οικοδομηθούν.

    Τα μεγάλα αυτά δένδρα αντί να ξεριζωθούν και καταστραφούν, είναι δυνατόν, σε σημαντικό αριθμό, να μεταφυτευτούν κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής.

    [06] Περισσότερα σύγχρονα νοσοκομεία στο Αιγαίο

    29/1/2003 5:18:00 μμ

    Το νέο νοσοκομείο της Λήμνου, δυναμικότητας 84 κλινών, εγκαινίασε ο υφυπουργός Υγείας-Πρόνοιας Έκτορας Νασιώκας. Στην ομιλία του, ο κ. Νασιώκας χαρακτήρισε το νέο νοσοκομείο "στολίδι του υγειονομικού συστήματος στο Αιγαίο", τονίζοντας ότι αναβαθμίζει σημαντικά την υγειονομική περίθαλψη στη Λήμνο. Ο Υφυπουργός Υγείας, αναλύοντας το πρόγραμμα επενδύσεων στις κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό που υλοποιείται στο Αιγαίο, υποστήριξε ότι "στο τέλος της προγραμματικής περιόδου όλες οι μονάδες Υγείας στο αρχιπέλαγος θα στεγάζονται σε σύγχρονους χώρους και θα διαθέτουν υπερσύγχρονα μηχανήματα".

    Εκκληση για περισσότερους γιατρούς

    Αναφερόμενος στο προσωπικό του ΕΣΥ στο Αιγαίο, ο κ. Νασιώκας σημείωσε ότι σήμερα υπηρετούν 738 γιατροί και 3.152 νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη άλλων 94 ατόμων που θα καλύψουν θέσεις ιατρικού προσωπικού.

    Ο Υφυπουργός Υγείας εξήγησε ότι "το προσωπικό θα ήταν πολύ περισσότερο εάν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από γιατρούς για την πλήρωση όλων των προκηρυσσόμενων θέσεων σε όλες τις ειδικότητες".

    Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, ο βουλευτής Φραγκλίνος Παπαδέλλης, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Βορείου Αιγαίου Κώστας Στεργιόπουλος, καθώς και οι Αρχές του νησιού.

    Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λήμνου, εκφράζοντας ικανοποίηση για τα εγκαίνια του νοσοκομείου, σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η αξιοποίησή του προϋποθέτει ένα σύγχρονο οργανισμό λειτουργίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, καθώς και τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκαίων εφημεριών των γιατρών.

    [07] Εκδήλωση για Ιράκ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

    29/1/2003 5:09:00 μμ

    Συζήτηση για τις πιθανές επιπτώσεις ενός πολέμου στο Ιράκ πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Στ. Περάκη, του μέλους του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη, του πρέσβη του Ιράκ στην Ελλάδα κ. Φαρούκ, του δημοσιογράφου των "Νέων" κ. Παπαχρήστου και του υφυπουργού Εξωτερικών Αν. Λοβέρδου. Ο Αντρέας Λοβέρδος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η θέση της Ελλάδας δεν είναι υπέρ του πολέμου, και αυτό αποτελεί πάγια θέση της χώρας μας που δεν θεωρεί ότι ο πόλεμος είναι μέσον επίλυσης διαφορών. "Ωστόσο, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του ψηφίσματος 1441 του ΟΗΕ για τον έλεγχο όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα ή τα όπλα μαζικής καταστροφής και ως προς την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος", διευκρίνισε ο Υφυπουργός.

    Επί τάπητος οι συνέπειες ενός πολέμου στο Ιράκ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος προς τον Ιρακινό πρέσβη δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν συμπαθεί το καθεστώς της Βαγδάτης διότι δεν της αρέσουν τα καθεστώτα που δεν στηρίζονται στη Δημοκρατία, αλλά αυτό δεν σημαίνει είπε ότι θα πρέπει να επέμβουμε με πόλεμο. Ο κ. Λοβέρδος εξάλλου επεσήμανε ότι αν συμβεί τελικώς ο πόλεμος στο Ιράκ- πράγμα που δεν ευχόμαστε- θα πρέπει να είμαστε παρόντες στην περιοχή για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του πολέμου, τόσο τις οικονομικές όσο και τις πολιτικές. Θα χαθούν άνθρωποι, είπε, και θα υπάρξουν προβλήματα περίθαλψης, στέγασης, διατροφής κλπ.

    Υπολογίζεται εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ότι 600.000 Ιρακινοί θα αναζητήσουν καταφύγιο στη Συρία, ενώ αν συνεχιστεί ο πόλεμος ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να ανέλθει και σε 1,5 εκατομμύριο.

    Η Ελλάδα πάντως έχει διασφαλίσει 12 εκατ. ευρώ τα οποία θα διαθέσει στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά, ενώ θα καταβάλλει προσπάθειες τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. ως Προεδρία, όσο και στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Εξάλλου ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι η πολιτική Ευρώπη δεν φαίνεται να είναι ενωμένη σε ό, τι αφορά το θέμα του Ιράκ, ωστόσο πρόσθεσε ότι τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Παπανδρέου θα κάνουν και κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο του πολέμου και να κερδίσει η διπλωματία.

    Ο κ. Λοβέρδος σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει καλές σχέσεις με τις δικτατορίες αλλά δεν έχει παράλληλα και την αρμοδιότητα να οργανώνει τις ανατροπές αυτών των καθεστώτων.

    Η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε περισσότερο στις προσπάθειες των λαών για την αποτροπή του πολέμου και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη με τη συμμετοχή των ενεργών πολιτών και επεσήμανε ότι στις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συλλαλητήριο κατά του πολέμου στο Ιράκ στο οποίο θα λάβει μέρος και το ΠΑΣΟΚ.

    Ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Πλασκοβίτης δεν κατάφερε να παραστεί λόγω της παραμονής του στις Βρυξέλλες.

    [08] Υπογραφή σύμβασης για νέα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας

    29/1/2003 3:42:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Με δώδεκα αεροσκάφη μέσης μεταφορικής ικανότητας, τύπου C-27S θα επανδρωθεί η Πολεμική Αεροπορία, μετά την υπογραφή σύμβασης με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin Alenia Tactical Transport Systems (Lmatts). Σύμφωνα με τη σύμβαση υπάρχει το δικαίωμα προαίρεσης για την προμήθεια άλλων τριών αεροσκαφών ομοίου τύπου, ενώ το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 272 εκατομμύρια δολάρια. Τα C-27S θα αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία τον Ιανουάριο του 2005 και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2006.

    Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσφορά της LMATTS, στην οποία κατακυρώθηκε η προμήθεια μετά από διεθνή διαγωνισμό ήταν 526 εκατομμύρια δολάρια και αφορούν την αγορά 15 αεροσκαφών.

    Τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων που θα υλοποιήσει η εταιρεία ανέρχονται σε 232,5 εκατ. δολάρια.

    Στην ΕΑΒ προβλέπεται να ανατεθεί έργο, ύψους 113 εκατ. δολαρίων ως παγκοσμίως μοναδικός κατασκευαστής συγκεκριμένων συγκροτημάτων του αεροσκάφους.

    Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 119,5 εκατ. δολαρίων, θα δοθεί υπό μορφή παροχών τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, εξοπλισμού στην ΕΑΒ και εξοπλισμού στην Πολεμική Αεροπορία.

    Τα C-27S μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό, υλικό και μέσα με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ημέρας και νύχτας και να πραγματοποιούν αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς και μεταφορές ασθενών.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ιταλίας Τόμας Μίλερ και Αγκοστίνο Ματίς.

    [09] Τραγικό δυστύχημα στο Κιάτο

    29/1/2003 1:31:00 μμ

    Τον θάνατο βρήκε ένα 10χρονο αγόρι, όταν στην προσπάθεια του να διασχίσει με ποδήλατο το σιδηροδρομικό σταθμό του Κιάτου την Τρίτη το βράδυ, παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία. Το παιδάκι, αντιμετώπιζε προβλήματα ακοής με αποτέλεσμα να μην ακούσει το ηχητικό προειδοποιητικό σήμα του τρένου.

    [10] Βασιλικά ''βερεσέδια''... στο ελληνικό δημόσιο

    29/1/2003 10:40:00 πμ

    Δεν είναι μόνο οι ωραίοι που έχουν χρέη ...αλλά και οι τέως βασιλιάδες. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", τα χρέη του τέως σε εφορία και ΤΕΒΕ, είναι η αιτία που ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, δεν μπορεί να εισπράξει την αποζημίωση που του επιδικάστηκε από το Δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη δήμευση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

    Χρωστούμενα σε ΤΕΒΕ και εφορία

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπάλληλος της εφορίας στον οποίο απευθύνθηκε ο πληροξούσιος δικηγόρος του τέως που μετέβη στη ΔΟΥ Αχαρνών για να εισπράξει το ποσόν που έχει καταβάλει ήδη το υπουργείο Οικονομικών, διαπίστωσε ότι ο πρώην βασιλιάς δεν είχε ποτέ υποβάλει περιοδική και εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

    Παράλληλα ο Κωνσταντίνος, δεν διέθετε ασφαλιστική ενημερότητα από το ΤΕΒΕ στο οποίο είναι ασφαλισμένος από το 1995 οπότε έκανε και έναρξη επαγγέλματος ως «εκμεταλλευτής δασικών εκτάσεων», θεωρώντας βιβλία και δελτίο παροχής υπηρεσιών και όφειλε να καταβάλει εισφορές.

    Μετά την αποκάλυψη των χρεών, ο υπάλληλος έκανε γνωστό στο δικηγόρο του τέως ότι δεν μπορεί να εισπράξει το ποσό της αποζημίωσης εάν πρώτα δεν διευθετήσει τις εκκρεμότητες του με το ελληνικό δημόσιο.

    Ερωτηθείς από την εφημερίδα ο υφυπουργός Oικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, για το θέμα που προέκυψε δήλωσε ότι για τον τέως ισχύει ότι για όλους τους Ελληνες πολίτες και δεν θα γίνει καμία εξαίρεση.

    [11] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου για Ιράκ, ΕΕ-Τουρκία

    29/1/2003 6:36:00 μμ

    Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, η κρίση με το Ιράκ, το Κυπριακό, αλλά και οι σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πολλές φορές ότι υπάρχει δυνατότητα επίλυσης με ειρηνικά μέσα της κρίσης στο Ιράκ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Βαγδάτη. Επίσης δήλωσε ότι είναι πιθανό να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον ως προεδρεύων της ΕΕ για συνομιλίες με τον Λευκό Οίκο.

    Πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας

    Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι είναι αυτονόητος ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υπάρξει δημοκρατία στο Ιράκ.

    Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη ''ενός σοβαρού και ουσιαστικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, ενώ μιλώντας ειδικότερα για την κρίση με το Ιράκ, είπε ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινούς στόχους, όπως η εφαρμογή του ψηφίσματος 1441, αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την εφαρμογή του στόχου αυτού.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε ''πολύ χρήσιμη'' την εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την επικείμενη κατάθεση από την πλευρά των ΗΠΑ συγκεκριμένων στοιχείων που αφορούν τη δράση του Ιράκ στους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ''ώστε με αντικειμενικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα''.

    Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ''εμείς δεν διαθέτουμε στοιχεία για σύνδεση της ''Αλ Κάιντα'' με το Ιράκ'', καθιστώντας ταυτοχρόνως σαφές ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν δέχεται να υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Προεδρία, θεωρώντας ότι υπάρχει δυνατότητα ειρηνικής διευθέτησης θα αναλάβει πρωτοβουλίες βασισμένες σε αυτές τις θέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι επισκέψεις στην Τουρκία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, αναγνώρισε, ότι εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να δράσουν μονομερώς, χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από ορισμένες χώρες υπογραμμίζοντας ότι για την ΕΕ ''είναι σημαντικό να αποφασίσει ο ΟΗΕ''. ''Εάν έρθει αυτή η στιγμή δεν μπορώ να διασφαλίσω ότι θα υπάρξει ομοφωνία'', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, εκφράζοντας την ελπίδα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ''για να γυρίσουμε μια νέα σελίδα στη Μέση Ανατολή".

    Επίσκεψη Παπανδρέου στην Αγκυρα- ευκαιρία για προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας

    Ως μία ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, χαρακτήρισε την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει από αύριο στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος, όπως είπε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοτικής τρόικας θα έχει συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η Ελληνική Προεδρία στοχεύει στη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της να ενισχύσει την πορεία αυτή με την αναθεωρημένη εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ και με το αναθεωρημένο οικονομικό πακέτο. Όπως σημείωσε ο ίδιος θα έχει επαφές και σε διμερές επίπεδο, ενώ υπενθύμισε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

    [12] Τηλεφωνικές επαφές Σημίτη με Μπλερ-Μπερλουσκόνι για Ιράκ

    29/1/2003 4:44:00 μμ

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Ιταλίας κ.κ. Μπλερ και Μπερλουσκόνι αντίστοιχα. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η επικοινωνία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της επικείμενης συνάντησης των δυο πρωθυπουργών με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο κ. Πρωτόπαπας υπενθύμισε τις συνεχείς προσπάθειες της ελληνικής Προεδρίας για την οικοδόμηση μιας κοινής στάσης στην κατεύθυνση της ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος στο Ιράκ, ενώ διέψευσε τα περί συζητήσεων για την πιθανότητα έκτακτης σύγκλησης συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

    Σολάνα: Το κέντρο βάρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Αναφορικά με την πιθανότητα συνάντησης Μπους-Σημίτη, ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως μια τέτοια σκέψη ''είναι απολύτως λογική'' δεν υπάρχει όμως, είπε, κάτι επ' αυτού για να ανακοινώσει ο ίδιος.

    Εξάλλου, με αφορμή το μήνυμα Μπους προς τον αμερικανικό λαό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η προχθεσινή κοινή θέση των 15 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ''αποτελεί ένα μήνυμα ειρήνης προς όλους''. Υπάρχουν, πρόσθεσε, ακόμη όροι και περιθώρια για μια ειρηνική διέξοδο, διανύουμε μια λεπτή περίοδο και η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή στάση για τον αφοπλισμό του Ιράκ''.

    Στο μεταξύ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας Χαβιέρ Σολάνα απηύθυνε έκκληση από τις Βρυξέλλες ''να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να αποφευχθεί η καταστροφή'' που θα σημάνει ένας πόλεμος στο Ιράκ.

    Υπογραμμίζοντας ότι το κέντρο βάρους πρέπει να παραμείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ικανοποίησή για την πρόθεση που εξέφρασε ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Κογκρέσου να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα αποδεικτικά στοιχεία που η Ουάσινγκτον διαθέτει για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    ''Είναι κάτι που οφείλουμε να χαιρετίσουμε'', δήλωσε ο Χαβιέρ Σολάνα στους δημοσιογράφους.

    ''Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να αποφύγουμε έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ. Ο Σαντάμ Χουσέιν πρέπει να συνεργασθεί σύντομα και με αποφασιστικότητα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ'', πρόσθεσε ο Χαβιέρ Σολάνα.

    [13] Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου στον ΟΗΕ για το Ιράκ

    29/1/2003 4:46:00 μμ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να στείλει εννιαμελή αντιπροσωπεία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου για διαβουλεύσεις σχετικά με την ιρακινή κρίση. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν και με τον πρεσβευτή της Γερμανίας, η χώρα του οποίου θα προεδρεύσει τον Φεβρουάριο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, 35 ευρωβουλευτές εξέφρασαν την επιθυμία τους να μεταβούν στη Βαγδάτη στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να εκφράσουν με αυτήν την ενέργεια την αντίθεση τους στον πόλεμο.

    ''Δεν υποστηρίζουμε το ιρακινό καθεστώς''

    Την εν λόγω ανακοίνωσε έκανε η ομάδα των Πρασίνων, λέγοντας ότι οι τριάντα πέντε ευρωβουλευτές, μέλη τριών αριστερών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και μιας ομάδας ευρωσκεπτικιστών, προτίθενται να μεταβούν στο Ιράκ από τις 2 ως τις 5 Φεβρουαρίου.

    Η αντιπροσωπεία σχηματίσθηκε με πρωτοβουλία του Φράνσις Βουρτς (ΕΕΑ, Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) και του Πολ Λανουά (Πράσινοι) και περιλαμβάνει επίσης βουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (σοσιαλδημοκράτες) και του ΕΔΔ (Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Διαφοράς, ευρωσκεπτικιστές), σύμφωνα με τους Πράσινους.

    Ο στόχος των βουλευτών είναι να ''πουν όχι στον πόλεμο'', αλλά η επίσκεψή τους δεν πρέπει ''να ερμηνευθεί ως υποστήριξη προς το σημερινό ιρακινό καθεστώς'', διευκρινίζουν οι Πράσινοι.

    Ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ δήλωσε εξάλλου πως ''τίποτε στην έκθεση Μπλιξ για τον αφοπλισμό του Ιράκ δεν δικαιολογεί μια στρατιωτική επέμβαση''.

    ''Το Ιράκ πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την τελευταία ευκαιρία επίλυσης της κρίσης με ειρηνικά μέσα και να συνεργαστεί πλήρως και χωρίς όρους με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ'', υπογράμμισε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

    [14] Πρόστιμο για δυστυχισμένους... χοίρους

    29/1/2003 4:07:00 μμ

    Έπειτα από απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης, οι Αγγλοι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να διατηρούν τους χοίρους τους ευτυχισμένους, αλλιώς θα αντιμετωπίζουν υψηλό πρόστιμο ως και 2.500 λιρών. Η απόφαση αυτή, που προήλθε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται τώρα νόμος της Βρετανίας, έχει στόχο να κάνει τη ζωή των χοίρων λιγότερο πληκτική ώστε να σταματήσουν να επιτίθενται ο ένας στον άλλο.

    Για να δώσουν χαρά στα ζώα που εκτρέφουν, οι χοιροτρόφοι θα πρέπει να εμπλουτίσουν το περιβάλλον τους, τοποθετώντας στα χοιροστάσια μπάλες ποδοσφαίρου, μεταλλικές αλυσίδες ή σανό.

    Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) δήλωσε πως το παραπάνω μέτρο ενθαρρύνει τους χοίρους να χρησιμοποιούν τη μύτη τους για να ψάχνουν, μία συμπεριφορά σημαντική και αναγκαία γι' αυτούς.

    Οι αγρότες, οι οποίοι προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν οικονομικά από την επιδημία του αφθώδους πυρετού, που είχε ως συνέπεια να θανατωθούν εκατομμύρια ζώων, δήλωσαν πως αδυνατούν να πάρουν στα σοβαρά τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

    Τέτοιες ασυνήθιστες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν την ευκαιρία σε πολλές αγγλικές εφημερίδες να επιδεικνύουν τον ευρωσκεπτικισμό τους περιγελώντας παρόμοιες ντιρεκτίβες.

    [15] Καλό το επίπεδο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας λένε οι Έλληνες

    29/1/2003 11:32:00 πμ

    Ικανοποιημένοι σε ποσοστό 70% είναι σε γενικές γραμμές οι Έλληνες από τις υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, σύμφωνα με έρευνα της Εurostat, για τους τομείς της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, των τηλεπικοινωνιών, τις αστικές συγκοινωνίες και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.Την έρευνα στη χώρα μας διεξήγαγε η εταιρία Market Analysis σε δείγμα 1001 ατόμων κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 2 Σεπτεμβρίου 2002 και 2 Οκτωβρίου 2002.

    Κινητή και σταθερή τηλεφωνία

    Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει πως σε ότι αφορά την κινητή τηλεφωνία, το 65% των χρηστών στην Ελλάδα είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες των εταιριών και μόνο το 19% των χρηστών δεν είναι. Το ίδιο ποσοστό (65%) ικανοποιημένων χρηστών κινητής τηλεφωνίας εμφανίζει και ο μέσος κοινοτικός όρος, ενώ αντίστοιχος αυτών που δεν είναι ικανοποιημένοι είναι 23%.

    Σε ότι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, στην Ελλάδα, ικανοποιημένοι εμφανίζονται το 64% των χρηστών και μη ικανοποιημένοι το 31%. Ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 71% και 22% αντίστοιχα.

    Πιο αναλυτικά, από τους μη ικανοποιημένους χρήστες σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, το 65% δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την τιμή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, το 27% δεν είναι ικανοποιημένοι από την πληροφόρηση (λογαριασμοί, συμβόλαια, ενημερωτικά φυλλάδια κλπ) που τους παρέχεται και το 14% δεν είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Τα ποσοστά αυτά είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα μεταξύ των "15", μετά από αυτά που εμφανίζει η Ιταλία με 73%, 35% και 16% αντίστοιχα.

    Υπηρεσία ηλεκτρικής ενέργειας

    Εξ άλλου στον τομέα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην Ελλάδα ικανοποιημένοι δηλώνουν το 66% των καταναλωτών και μη ικανοποιημένοι δηλώνουν το 29%. Οι αντίστοιχοι μέσοι κοινοτικοί όροι είναι 73% και 19%.

    Από τους μη ικανοποιημένους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 61% (περισσότεροι μεταξύ των "15") δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την τιμή της προσφερόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, το 31% (δεύτεροι μετά τους Ιρλανδούς), από τους όρους του συμβολαίου, το 27% (τρίτοι μετά τους Σουηδούς και τους Ιταλούς), από την πληροφόρηση (λογαριασμοί, ενημερωτικά φυλλάδια) που τους παρέχεται, ενώ από την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών δυσαρεστημένοι είναι το 14% και από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών το 13%.

    Υπηρεσία Νερού

    Στον τομέα της παροχής νερού, η έρευνα αναφέρει ότι το 74% των καταναλωτών στην Ελλάδα είναι ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ το 21% δεν είναι ικανοποιημένοι. Τα αντίστοιχα ποσοστά του μέσου κοινοτικού όρου είναι 71% και 18% αντίστοιχα.

    Μεταξύ αυτών που δεν είναι ικανοποιημένοι από την υπηρεσία παροχής νερού στην Ελλάδα, το 22% δεν είναι ικανοποιημένοι από την πληροφόρηση που τους παρέχεται (δεύτεροι μετά τους Ιταλούς), το 13% από την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών (δεύτεροι μετά τους Ιταλούς) και το 11% από την ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας (τρίτοι μετά τους Ιταλούς και τους Πορτογάλους).

    Αστικές συγκοινωνίες και ταχυδρομικές υπηρεσίες

    Σε ότι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες, και σύμφωνα με την έρευνα, το 67% των χρηστών δηλώνουν ικανοποιημένο και το 19% μη ικανοποιημένοι. Τα αντίστοιχα ποσοστά, όσον αφορά το μέσο κοινοτικό όρο είναι 59% και 23%.

    Οι ικανοποιημένοι χρήστες αστικών συγκοινωνιών στην Ελλάδα επισημαίνουν κυρίως τη σχετική πληροφόρηση που τους παρέχεται (ποσοστό ικανοποιημένων 74%) και από την αντίστοιχη υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών (ποσοστό 70%).

    Σχετικά με τη σιδηροδρομική σύνδεση, σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα ικανοποιημένοι εμφανίζονται το 63% των χρηστών και μη ικανοποιημένο το 13%. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 52% και 25% αντίστοιχα.

    Οι μη ικανοποιημένοι χρήστες σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένοι με την τιμή των προσφερόμενων υπηρεσιών σε ποσοστό 55% (δεύτεροι μετά τους κατοίκους του Λουξεμβούργου) και με την αντίστοιχη υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών σε ποσοστό 63% (τρίτοι μετά τους κατοίκους του Λουξεμβούργου και τους Βέλγους).

    Τέλος, σχετικά με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, και σύμφωνα με τη έρευνα, στην Ελλάδα ως ικανοποιημένο δηλώνει το 79% των χρηστών και ως μη-ικανοποιημένο το 11%. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι είναι 74% και 16%

    [16] Ομάδα εργασίας για το μέλλον του ευρωπαϊκού μοντέλου

    29/1/2003 6:40:00 μμ

    Με τη συμμετοχή της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη ξεκίνησαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι εργασίες της ομάδας εργασίας στο πλαίσιο της οποίας διεξάγονται συζητήσεις για το μακροπρόθεσμο μέλλον του ευρωπαϊκού μοντέλου. Στην ανεξάρτητη αυτή ομάδα εργασίας συμμετέχουν προσωπικότητες από τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο της Ευρώπης. Στόχος της ομάδας εργασίας, που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η ανταλλαγή απόψεων πάνω στο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης και η σύνταξη έκθεσης για το θέμα αυτό μέχρι το φθινόπωρο του 2003.

    Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, στην προσπάθεια προσδιορισμού των θεμελιωδών αρχών και κανόνων, οι οποίες συνθέτουν τη βάση για τη συνύπαρξη των Ευρωπαίων πολιτών, των μεταναστών που εγκαθίστανται στον ευρωπαϊκό χώρο και των γειτονικών λαών.

    Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο κάτοχος Νόμπελ λογοτεχνίας, Ζοζέ Σαραμάγκου, ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Στρος Καν, ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλοζ Πέτερλε, η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του Βελγίου, Μάγδα Αλβοέτ, ο πρώην πρόεδρος της "British Petroleum", λόρδος Σάιμον, καθώς και ο πρώην διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Χανς Τιτμάγιερ.

    [17] Διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες για τη θανάτωση ζώων στο Ζάππειο

    29/1/2003 1:00:00 μμ

    Διαδήλωση μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες διοργανώνουν την Πέμπτη διεθνείς φιλοζωϊκές οργανώσεις με αφορμή τις δηλητηριάσεις 18 σκύλων και 40 γάτων στις αρχές του χρόνου στο Ζάππειο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της φιλοζωϊκής οργάνωσης ''Συνεργασία για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα'', οι διοργανωτές θα επιδώσουν ψήφισμα με 46.000 υπογραφές στο οποίο καταγγέλλουν το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι οι δηλητηριάσεις σκύλων και γάτων ''επισκιάζουν την ελληνική προεδρία''. 'Oπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση ανάλογη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στο Λονδίνο.

    ''Δεν αποτελούν τυχαίο γεγονός οι δηλητηριάσεις ζώων στην Ελλάδα''

    Στην ανακοίνωση παρατίθεται ακόμη δήλωση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντεϊβιντ Μάρτιν ο οποίος εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη σκόπιμη και βάρβαρη δηλητηρίαση αθώων ζώων σε κράτος μέλος της ΕΕ.

    Αναφέρει ακόμη ότι θα θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους περίοικους που φρόντιζαν τα ζώα. Ο διευθυντής της φιλοζωϊκής οργάνωσης ''Συνήγορος των ζώων'' Λες Ουάρντ αναφέρει ότι η δηλητηρίαση των ζώων που συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά λίγες μέρες πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα σε μια κατοικημένη από πολλούς πολιτικούς περιοχή δεν είναι τυχαίο γεγονός και οι πράξεις αυτές αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα.

    [18] Ο Μπους προειδοποιεί για σύρραξη με το Ιράκ

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 29/1/2003 12:23:00 μμ

    Σαφή προειδοποίηση για την πιθανότητα πολέμου στο Ιράκ, περιείχε το διάγγελμα του Τζορτζ Μπους προς το αμερικανικό έθνος. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, βλέποντας να αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα του για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δήλωσε, ότι στις 5 Φλεβάρη, θα παρουσιάσει στον ΟΗΕ, νέα στοιχεία για το οπλοστάσιο της Βαγδάτης, καθώς και στοιχεία που τεκμηριώνουν σχέση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, με την Αλ-Κάιντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγγειλε και πακέτο οικονομικών μέτρων για την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.

    Σύνδεση του Σαντάμ με την Αλ-Κάιντα

    Ένα χρόνο μετά την ομιλία του για τον "άξονα του κακού", στην οποία είχε συνδέσει το Ιράκ με το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, ο Αμερικανός πρόεδρος αφιέρωσε ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    "Εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλισθεί για την ασφάλεια του λαού μας και για την ειρήνη στο κόσμο θα ηγηθούμε εκστρατείας για να τον αφοπλίσουμε και να είσαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε" είπε ο πρόεδρος Μπους καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριό του στο Κογκρέσο.

    Ελπίζοντας να ενισχύσει τα επιχειρήματά του για την επικινδυνότητα του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε πως τα στοιχεία από τις μυστικές υπηρεσίες, τις υποκλοπές επικοινωνιών και τις αποκαλύψεις ατόμων που βρίσκονται ήδη στα χέρια των Αμερικανών, τεκμηριώνουν πως ο Σαντάμ υποθάλπει και κρύβει τρομοκράτες, πολλοί εκ των οποίων είναι μέλη της Αλ Κάιντα.

    "Φαντασθείτε εκείνους τους 19 αεροπειρατές οπλισμένους με άλλα όπλα και με άλλα σχέδια, αυτή τη φορά εξοπλισμένοι από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Ενας κτηνώδης δικτάτορας, έχοντας πίσω του μία ιστορία επιθέσεων χωρίς διακρίσεις, με σχέσεις με την τρομοκρατία, διαθέτοντας μεγάλο απόθεμα πόρων, δεν πρέπει να αφεθεί να κυριαρχεί σε μία ευαίσθητη περιοχή και να απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο Τ. Μπους.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι στις 5 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στοιχεία για τα όπλα του Ιράκ και κάλεσε τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν να δεχθεί να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος και θα του παραδώσει στοιχεία για τα ιρακινά προγράμματα μαζικής καταστροφής.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, κλείνοντας τα εσωτερικά μέτωπα, ανήγγειλε μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την ύφεση της οικονομίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις, τα επιχειρηματικά σκάνδαλα, και την πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές.

    Ο Μπους πρότεινε οι φορολογικές μειώσεις που έχουν αποφασισθεί για το 2004 και το 2006 να καταστούν "μόνιμες και ισχύουσες από φέτος" και κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει την κατάργηση της "άδικης" διπλής φορολογίας στα μερίσματα. "Εργασίες δημιουργούνται όταν αυξάνεται η οικονομία. Η οικονομία ευημερεί όταν οι Αμερικανοί έχουν περισσότερα χρήματα για να επενδύσουν", τόνισε ο Μπους.

    Ο αντίκτυπος του διαγγέλματος Μπους, ήταν άμεσος καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά το ποσοστό των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής δράσης για την απομάκρυνση του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν ανήλθε σε 77%. Πριν από την ομιλία Μπους, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 67%.

    Οι πρώτες αντιδράσεις

    Την πρόθεση της Ουάσιγκτον να παρουσιάσει νέα στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρέτησαν Γαλλία Αυστραλία, Ιαπωνία και ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή, να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να αποφευχθεί η καταστροφή, που θα σημάνει ένας πόλεμος στο Ιράκ.

    ''Οι Αμερικανοί προτίθενται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα γεγονότα και στοιχεία που έχουν σχέση με τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες αυτές πρέπει να εξεταστούν με την μεγαλύτερη σχολαστικότητα'', τόνισε Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει ''ότι είναι δυνατό για να αποτραπεί ο πόλεμος''.

    Οι αποφάσεις για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ ''πρέπει να παραμείνουν στα χέρια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ σχολιάζοντας την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Ειρηνευτική πρωτοβουλία αναλαμβάνουν 35 ευρωβουλευτές από 11 χώρες που μεταβαίνουν την Κυριακή στη Βαγδάτη, ενώ την ίδια ημέρα αρχίζει περιοδεία στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης επανέλαβε την ελληνική θέση ότι μπορεί να υπάρξει διπλωματική λύση. "Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να κηρύξουν πόλεμο στο Ιράκ, αλλά χρειάζονται και την σύμφωνη γνώμη της διεθνούς κοινότητας", τόνισε, προσθέτοντας πάντως ότι τα πράγματα στην ΕΕ είναι δύσκολα γιατί εμφανίζεται διαιρεμένη.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο Τόνι Μπλερ και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι δύο άντρες αναφέρθηκαν στο θέμα της κρίσης στο Ιράκ. Ο κ. Γκιουλ τόνισε στον Βρετανό Πρωθυπουργό την σημασία που αποδίδει στην διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών να εξασφαλίσει ότι το Ιράκ εφαρμόζει πλήρως την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό.

    Συμμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για στάθμευση στρατευμάτων

    Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι σε περίπτωση πολέμου η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να επιτρέψει τη διάβαση προς το Ιράκ και τη στάθμευση 20,000 αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός της.

    Η συμφωνία, που πρέπει να κυρωθεί και από το τουρκικό κοινοβούλιο, θα επιτρέψει στο αμερικανικό Πεντάγωνο να διατηρήσει κι ένα δεύτερο μέτωπο κατά του Ιράκ, εάν κι όποτε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους διατάξει την επίθεση.

    Με τη δημιουργία δευτέρου μετώπου οι Αμερικανοί στρατηγοί αποσκοπούν στην ταχεία κατάληψη του Κουρδιστάν και των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ, προκειμένου να ξεκινήσουν την επίθεσή τους κατά του Τικρίτ, γεννέτειρας πόλης του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η συμφωνία αυτή πάντως έρχεται σε μια στιγμή που όπως η ρωσική εφημερίδα "Αρκουμέντι ι Φάκτι" αποκαλύπτει ότι η πιθανότερη ημέρα για επίθεση κατά του Ιράκ είναι η νύχτα της 7ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το σενάριο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θέλει να προλάβει και να αποτρέψει μια πιθανή συναίνεση Μόσχας και Παρισιού κατά του πολέμου. Ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί το Παρίσι στις 9 Φεβρουαρίου.

    [19] Νίκη Σαρόν στις εκλογές του Ισραήλ

    29/1/2003 7:20:00 μμ

    Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή δεξιών, ακροδεξιών και θρησκευτικών κομμάτων, θα προσπαθήσει να σχηματίσει ο Αριέλ Σαρόν, μετά τη νίκη του στις εκλογές χθες Τρίτη στο Ισραήλ. Το Λικούντ το κόμμα του κ. Σαρόν, αναμένεται να κερδίσει 32-36 έδρες και το Εργατικό Κόμμα 25 βουλευτές. Τις άλλες έδρες του κοινοβουλίου, μοιράζονται το κεντροδεξιό λαϊκό κόμμα Σινουί με 14 έως 17 έδρες και το θρησκευτικό κόμμα Σας με 9 έως 13 βουλευτές.

    Επιφυλακτικοί οι Παλαιστίνιοι

    ''Θα απευθυνθώ σε όλα τα σιωνιστικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας '', δήλωσε ο Σαρόν σε χιλιάδες οπαδούς του Λικούντ που επευφημούσαν τη νίκη του κόμματος στις εκλογές.

    Ο Σαρόν χαιρέτισε την ''ιστορική αυτή νίκη'', διαβεβαιώνοντας τους οπαδούς του πως και η νέα του κυβέρνηση ''θα συνεχίσει πάνω στις ίδιες αρχές με αυτές που βασίσθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας''.

    Επίσης υπογράμμισε πως η πολιτική του θα βασισθεί στο σχέδιο που παρουσίασε και προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, υπό την προϋπόθεση πως θα ''σταματήσει αμέσως η τρομοκρατία''. Σύμφωνα με τον Σαρόν το σχέδιο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Ο Σαρόν τόνισε επίσης πως συγχωρεί ''όσους του επετέθησαν με συκοφαντίες'', αναφερόμενος στις κατηγορίες του Εργατικού Κόμματος, που τον χαρακτήρισε ''νονό'' όσον αφορά μία σειρά από υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς που βάρυναν τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

    "Τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο, η ειρηνευτική διαδικασία θα παγώσει και η κατάσταση θα χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο", σχολίασε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

    Συγχαρητήρια Σολάνα για εκλογή Σαρόν

    Ο ύπατος έκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, συνεχάρη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν για τη νίκη του κόμματός του Λικούντ στις γενικές εκλογές, ταυτόχρονα δέ τον κάλεσε να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ικανής να προωθήσει την ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους.

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την ιρακινή κρίση ο Χαβιέ Σολάνα τόνισε οτι συγχαίρει τον Σαρόν για την εκλογική νίκη του ''όμοια της οποίας δεν έκανε ποτέ στο παρελθόν''.

    Στο όνομα της ΕΕ, ο Σολάνα ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει τον πόλεμο με τους Παλαιστίνιους και να φροντίσει ώστε η νέα κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθεί ''να εργαστεί υπέρ της μόνιμης ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή''.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Σαρόν διαθέτει όλα τα ''ατού'' και έχει περιβληθεί με το κύρος, λόγω επανεκλογής, που θα του επιτρέψουν ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης συνασπισμού να εργαστεί στην κατεύθυνση της ειρήνης.

    Τέλος δεν παρέλειψε να εκφράσει την έκπληξή του μπροστά στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, το χαμηλότερο στην ισραηλινή ιστορία.

    [20] Μόνο με τις ΗΠΑ θα μιλήσει η Πιονγιάνγκ

    29/1/2003 9:26:00 πμ

    Χωρίς να έχει συναντηθεί με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της κομμουνιστικής χώρας, επιστρέφει στη Σεούλ ο απεσταλμένος του νοτιοκορεάτη προέδρου. Τα νοτιοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως αντί του ηγέτη Ιλ, ο απεσταλμένος συναντήθηκε την Τρίτη με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο του δήλωσε πως η πυρηνική κρίση μπορεί να λυθεί μόνο με απ' ευθείας συνομιλίες μεταξύ Β. Κορέας και ΗΠΑ. Στο ζήτημα όμως αναφέρθηκε κατά το διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος και ο πρόεδρος Μπους καλώντας την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Επίσης επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και χαρακτήρισε το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ ως δυναστικό, το οποίο αναγκάζει τον λαό του να ζει στο φόβο και την πείνα.

    ''Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς''

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανενός είδους εκβιασμό και πως θα συνεργασθεί με τις χώρες της περιοχής για μία ειρηνική λύση της κρίσης. Προειδοποίησε δε τη Βόρειο Κορέα πως ''τα πυρηνικά όπλα δεν θα της φέρουν παρά την απομόνωση, την οικονομική αποτελμάτωση και την συνέχεια των δυσχερειών''.

    Ο κ.Μπους δήλωσε πως τα ''εκτός νόμου καθεστώτα'', τα οποία ''επιθυμούν να κατέχουν πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα'' αποτελούν τον ''πιο μεγάλο κίνδυνο που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ και όλος ο κόσμος''.

    ''Οι διαφορετικές απειλές απαιτούν διαφορετικές στρατηγικές'', τόνισε ο Μπους, αναφέροντας διακεκριμένα τις περιπτώσεις του Ιράκ, του Ιράν, και της Βορείου Κορέας

    Συμφωνία αποστολής διπλωματών της ΕΕ

    Τη Δευτέρα συμφωνία για την αποστολή υψηλόβαθμης διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Βόρεια Κορέα επιτεύχθηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Επικεφαλής της αποστολής είναι πιθανόν να τεθούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    Η ιδέα είναι ότι η ΕΕ οφείλει να προσπαθήσει να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο (στην επίλυση της κρίσης) ...και να επιτύχει την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις ενεχόμενες πλευρές'', δήλωσε διπλωματική πηγή. ''Οι υπουργοί εξουσιοδότησαν την ελληνική προεδρία να προετοιμάσει μία επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα'', δήλωσε άλλη πηγή.

    [21] Καμπότζη: Διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Ταϊλάνδης

    29/1/2003 6:01:00 μμ

    Περίπου 1.000 διαδηλωτές επιτέθηκαν σήμερα εναντίον της πρεσβείας της Ταϊλάνδης στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, βάζοντας φωτιά στους δύο ορόφους του κτιρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις που αποδόθηκαν μάλλον κατά λάθος σε Ταϊλανδή ηθοποιό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ηθοποιός δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί στην Καμπότζη παρά μόνον εάν επιστραφεί στη χώρα της ο ηλικίας 800 ετών ναός Ανγκορ-Βατ, το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο της Καμπότζης. Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα απείλησε ότι θα στείλει κομμάντος στην Πνομ Πενχ και προειδοποίησε ότι το στρατιωτικό πλήγμα της Ταϊλάνδης δεν θα αργήσει εάν οι αρχές της Καμπότζης δεν μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

    Εθνικές διαστάσεις παίρνει το ζήτημα

    Εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι ο πρεσβευτής της χώρας στην Καμπότζη και το προσωπικό της πρεσβείας είναι ασφαλείς στο σπίτι του στρατιωτικού ακολούθου της Ταϊλάνδης στην Πνομ Πενχ.

    Αφού έκαψε τη σημαία της Ταϊλάνδης και φώναξε συνθήματα κατά της γειτονικής χώρας, το πλήθος των διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της πρεσβείας. Περίπου 50 διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στη μάντρα και πέταξαν πέτρες στο εσωτερικό με αποτέλεσμα να σπάσουν τουλάχιστον τέσσερα τζάμια, πριν βάλουν φωτιά.

    Ισχυρή αστυνομική δύναμη επενέβη για να τους διαλύσει. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ενώ προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν βρίσκονταν άνθρωποι στο εσωτερικό του κτιρίου.

    Η δημοφιλής Ταϊλανδή ηθοποιός, Σουάνα Κόνινγκ, αρνήθηκε τις δηλώσεις που της αποδόθηκαν: ''Δεν έδωσα ποτέ συνέντευξη για την Καμπότζη. Δεν έχω προκατάληψη κατά της Καμπότζης ή του λαού της'', αναφέρει σε δηλώσεις της που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bangok Post.

    Η υπόθεση πήρε εθνικές διαστάσεις και, όπως έγινε γνωστό, οι ταϊλανδικές παραγωγές αποσύρθηκαν από τα τηλεοπτικά προγράμματα στην Καμπότζη.

    [22] Ολλανδία: Εισαγγελέας-όμηρος στα χέρια ενόπλου

    29/1/2003 5:31:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σε δικαστήριο του Αρνεμ στη νότια Ολλανδία, καθώς, νωρίτερα, ένοπλος είχε συλλάβει όμηρο τον εισαγγελέα. Το κτίριο είχε από νωρίς εκκενωθεί και η γύρω περιοχή αποκλειστεί. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο ένοπλος άνδρας ήταν κατηγορούμενος αλλά κατόρθωσε να εξουδετερώσει το φρουρό του παίρνοντάς του το όπλο. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν τραυματίες

    [23] Νέες ανακρίσεις για την υπόθεση ''Ρισίν''

    29/1/2003 9:15:00 πμ

    Οι έρευνες των ανδρών της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, συνεχίζονται για την πλήρη εξάρθρωση του δικτύου που είχε στη διάθεση του ποσότητες του θανατηφόρου τοξικού δηλητηρίου Ρισίν. Για την υπόθεση ανακρίνεται και πέμπτος Αλγερινός, ο οποίος συνελήφθη στις 22 Ιανουαρίου, με την κατηγορία της "συνωμοσίας για ανάπτυξη και παρασκευή χημικού όπλου".

    Ο 30χρονος Μουλούντ Μπουχράμα, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, έχει παραβιάσει το πρώτο άρθρο της Νομοθεσίας περί Εγκλημάτων του 1977.

    Στις αρχές του έτους η Σκότλαντ Γιάρντ, συνέλαβε για την υπόθεση Ρισίν, σε διαμέρισμα του Βόρειου Λονδίνου έξι άνδρες και μία γυναίκα η οποία εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερη.

    Το Ρισίν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τοξικά δηλητήρια ενώ ακόμα και μία μικρή δόση του μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.

    Οι βρετανικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις μετά από αλλεπάληλες προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς το Λονδίνο υποστηρίζει τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [24] Διυπουργική για Γ' ΚΠΣ

    29/1/2003 2:05:00 μμ

    Τα προβλήματα που σχετίζονται με την προώθηση ορισμένων προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ και τα οποία εμφανίζουν καθυστερήσεις εξετάσθηκαν στο πλαίσιο πολύωρης διυπουργικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό. Εξερχόμενος, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι η πορεία των έργων είναι καλή, οι ρυθμοί εξασφαλίζουν την απορρόφηση των πόρων σε επίπεδα καλύτερα από τους ετήσιους στόχους. "Δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ", σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Αισιοδοξία Βερελή για την πορεία των χρηματοδοτήσεων

    Σε θετική τροχιά κινούνται οι χρηματοδοτήσεις για τα μη σιδηροδρομικά έργα, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για την πορεία του Γ' ΚΠΣ. Ο κ. Βερελής τόνισε ότι οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξελίσσονται ικανοποιητικά και οι χρηματοδοτήσεις για τα μη σιδηροδρομικά έργα έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ξεκινούν.

    Σε ό,τι αφορά τα σιδηροδρομικά έργα, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι σε καλή φάση και αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει η τελική συζήτηση σε για τον προαστιακό σιδηρόδρομο καθώς και τα άλλα σιδηροδρομικά έργα, μέσα στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο.

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Βερελής και για τα παλιά σιδηροδρομικά έργα της περιόδου 1993-97 στα οποία υπήρξαν προβλήματα καθυστερήσεων και υπερβάσεων. Για τα εν λόγω έργα σημείωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία ελέγχου, προσθέτοντας ότι πριν τον Ιούνιο θα υπάρξει κατάληξη.

    Εξάλλου για τα έργα που εκτελούνται σήμερα- μετά το 1998- τα οποία μάλιστα υπερβαίνουν τα 60, τόνισε ότι αυτά περικλείουν υπερβάσεις που συνολικά δεν υπερβαίνουν το 1,4%. Η εν λόγω εξέλιξη, υπογράμμισε, αποτελεί μία θετική δυνατότητα για την ομαλή συνέχεια των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Β. Παπανδρέου: ''Τα έργα προχωρούν πολύ καλά''

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Β. Παπανδρέου σημείωσε ότι τα προγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρούν πάρα πολύ καλά και έκανε λόγο για προβλήματα που αφορούν την εξεύρεση πόρων, τονίζοντας ότι στη συνολική αναθεώρηση που θα γίνει στο τέλος του 2003 θα διευθετηθεί και αυτό το θέμα.

    Αναφορικά με τις τελευταίες καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων η υπουργός ανέφερε ότι μαζί με το υπουργείο Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί καταγραφή όλων των ζημιών, προκειμένου να καταγραφούν τα απαραίτητα έργα που χρειάζονται να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα.

    [25] Ευοίωνες οι προβλέψεις για τον τουρισμό το 2003

    29/1/2003 5:17:00 μμ

    Οι φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, φαίνεται ότι δεν πτόησαν τους διεθνείς ταξιδιώτες, τη χρονιά που μας πέρασε. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, επίπεδα ρεκόρ άγγιξαν τα ταξίδια το 2002,με τις διεθνείς αφίξεις να σπάνε το φράγμα των 700 εκατομμυρίων ατόμων. Εντούτοις, όπως προκύπτει, από την ίδια έκθεση, οι ταξιδιώτες προτίμησαν να μην απομακρυνθούν από τις χώρες τους, συντόμευσαν τα ταξίδια τους και ξόδεψαν λιγότερα χρήματα από το 2001. Στο μεταξύ, σε απολογισμό για τουριστικής κίνησης της περασμένης χρονιάς προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας το 2002 ως επιτυχημένο. Επικαλούμενος στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, υπογράμμισε ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό την προηγούμενη χρονιά αυξήθηκαν κατά 1%, γεγονός που αντισταθμίζει την πτώση κατά 1% στις αφίξεις των τουριστών.

    Καθοριστικός ο ρόλος του Ιράκ για την πορεία της τρέχουσας χρονιάς

    Ανέφερε επίσης ότι παρατηρήθηκε μείωση των πτήσεων τσάρτερ τη χρονιά που πέρασε κατά 1,5%, ενώ αντίθετα σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων στους τουριστικούς λιμένες κατά 8,5%.

    Για τη νέα χρονιά που ''τρέχει'', όπως είπε, αστάθμητοι παράγοντες, συνδεόμενοι κυρίως με τις εξελίξεις στο Ιράκ, είναι αυτοί που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης καθιστώντας προς το παρόν αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη.

    Το εν λόγω θέμα θα τεθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού στις 7 Φεβρουαρίου, που θα έχει ως βασικό θέμα τον συντονισμό της ελληνικής τουριστικής αγοράς, ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες επιπτώσεις υπάρξουν.

    Σε επίπεδο εξάλλου Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, όπως ανέφερε, θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την υιοθέτηση κοινής στάσης και πολιτικής των κρατών-μελών για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού τουρισμού.

    Επιχειρωντας, τέλος, έναν απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της τουριστικής περιουσίας του ΕΟΤ από την θυγατρική του ΕΤΑ ΑΕ, το συνολικό ύψος των εγγυημένων ιδιωτικών επενδύσεων θα φθάσει τα 465 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ιδιωτικό επενδυτικό πρόγραμμα τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας που έχει εκπονηθεί στη χώρα από τη δεκαετία του '60.

    Γαλλία: Ο ελκυστικότερος προορισμός

    Επιστρέφοντας στην έκθεση που προαναφέραμε πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των διεθνών αφίξεων, σημείωσε αύξηση της τάξης του 3,1% σε σχέση με το 2001, με τη Γαλλία να παραμένει ο ελκυστικότερος προορισμός για τους διεθνείς ταξιδιώτες, αφού εκεί σημειώθηκαν αφίξεις 76,7 εκατομμυρίων ατόμων.

    Την ίδια ώρα, η Ασία και ο Ειρηνικός εκτόπισαν τις ΗΠΑ από την δεύτερη θέση.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι πολλοί απέφυγαν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο και προτίμησαν το αυτοκίνητο.

    Επιτακτική η ανάγκη διεθνούς συνεργασίας

    Την αισιοδοξία για τις προοπτικές του διεθνούς τουρισμού, μέσα στο 2003, εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Φρανσέσκο Φρανσιάλι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας.

    Παρόλα αυτά όπως τονίζει υπάρχουν και πολλά που πρέπει να γίνουν.

    "Το σημαντικότερο είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του καταναλωτή" αναφέρεται σε γραπτή δήλωσή του.

    Πηγή: International Herald Tribune, ΑΠΕ

    [26] Ο Γρανίτσας νέος πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ

    29/1/2003 5:46:00 μμ

    Νέα διοίκηση με επικεφαλής τον πρόεδρο της ερασιτεχνικής Γιάννη Γρανίτσα απέκτησε από σήμερα Τετάρτη η ΠΑΕ ΑΕΚ, μετά από απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ ήταν το φαβορί, παρόλο που είχε μπει στο ''παιχνίδι'' και ο Κώστας Βουτσόπουλος. Ο πρώην πρόεδρος της Ερασιτεχνικής (εκτός από τα 17 μέλη της παράταξης Γρανίτσα) θα είναι μέλος του Δ.Σ., όπως επίσης και ο κ. Αναταλιοτάκης. Εξάλλου η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασε και το πόρισμα των ελέγχων στην ΠΑΕ- ΑΕΚ, σύμφωνα με το οποίο ο Μάκης Ψωμιάδης δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί την ομάδα στην ΕΠΑΕ.

    Φορολογικές και ποινικές παραβάσεις της διοίκησης Ψωμιάδη

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, από την πλευρά του, ανακοινώνοντας το πόρισμα του ελέγχου που έκανε στην ΠΑΕ ΑΕΚ το Ελεγκτικό Συμβούλιο, υπογράμμισε, πως προκύπτουν σοβαρές φορολογικές και ποινικές παραβάσεις της διοίκησης του Μάκη Ψωμιάδη και τόνισε, πως εάν ο συγκεκριμένος παράγοντας εκπροσωπήσει την ΠΑΕ στο μέλλον, τότε οι "κιτρινόμαυροι" θα αποβληθούν από το πρωτάθλημα.

    Ο Γιάννης Γρανίτσας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο έργο της νέας διοίκησης και στον Κώστα Βουτσόπουλο. "Θα ξεκινήσουμε την ενημέρωση των μετόχων από αύριο κιόλας, ενώ από σήμερα θα προσπαθήσουμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας για το καλό της ομάδας. Δεν βλέπω τι μπορεί να προσφέρει ο κ. Βουτσόπουλος στην ΑΕΚ, αλλά υποχωρήσαμε γιατί η εκδίκαση πήγαινε για αναβολή, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την ΑΕΚ".

    Η προσωρινή διοίκηση θα πρέπει να πραγματοποιήσει επείγον οικονομικό έλεγχο και να έχει αντικατασταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2003.

    Την Παρασκευή η έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ για τον Τσάρτα

    Εν τω μεταξύ, η ΠΑΕ ΑΕΚ κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, έφεση κατά της απόφασης της ΕΕΟΔΕΠ, σύμφωνα με την οποία ο Βασίλης Τσάρτας μένει ελεύθερος. Οπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία, η έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ, θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στις 2.30 το μεσημέρι.

    [27] Βενιζέλος: Αυστηροί έλεγχοι σε ΠΑΕ και ΚΑΕ

    29/1/2003 5:06:00 μμ

    Aμεσoυς και αυστηρούς ελέγχους στις ΠΑΕ και στις ΚΑΕ με στόχο την κάθαρση σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού παρουσιάζοντας την νέα Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 30 Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στις ΠΑΕ και προειδοποίησε ότι όσες δεν πληρούν τους όρους δεν θα παραμείνουν στο τρέχον πρωτάθλημα. Επίσης, είπε, ότι εντός 15 ημερών θα πρέπει να ελεχθούν τα πόθεν έσχες των προέδρων, των μετόχων, των εκπροσώπων στην ΕΠΑΕ και των μελών των ΔΣ των ομάδων, ενώ θα πρέπει οι ΠΑΕ να καταθέσουν και εγγυητική επιστολή, η οποία θα αντιστοιχεί στο 10% του προϋπολογισμού.

    Επίσης, η ΕΕΑ θα επιλέξει εξειδικευμένες εταιρείες, διεθνείς οίκους κατά προτίμηση, οι οποίοι θα εξετάσουν τα βιβλία των ΠΑΕ της Α' Εθνικής αρχικά, της Β' και Γ' στη συνέχεια και των ΚΑΕ αργότερα.

    Την επόμενη εβδομάδα όλες οι διοικήσεις θα προσέρχονται ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, προκειμένου τα μέλη τους να εξεταστούν για τυχόν κολλήματα που εμποδίζουν τη συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια.

    Οταν ο υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε εάν πρόκειται να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία για τα χρέη των ΠΑΕ θα ευθύνονται τα πρόσωπα που τα προκαλούν, υπογράμμισε: "Οι ΠΑΕ είναι Ανώνυμες Εταιρείες. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το νόμο για τις Α.Ε. Οταν υπάρχουν, όμως, ποινικά αδικήματα και προκύπτουν ευθύνες προσώπων, οι ευθύνες βαρύνουν τα πρόσωπα".

    Αναφερόμενος στην ΕΠΟ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, ότι θα διαταχθεί αμέσως συμπληρωματικός έλεγχος στην ΕΠΟ και το πόρισμα αυτό θα σταλεί αμέσως στον εισαγγελέα.

    Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, διευκρίνισε ότι ο κ. Γιώργος Λιάνης ουδέποτε μίλησε για ''εκβιασμό'' αλλά για έντονες πιέσεις, επισημαίνοντας πως το θέμα αυτό έχει κλείσει. Παράλληλα, επανέλαβε την ''έντονη και αποτελεσματική προσπάθεια της κυβέρνησης για εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου''.

    [28] Κόντρα Κόκκαλη - Μυτιληναίου

    29/1/2003 12:24:00 πμ

    Δήλωση-απάντηση από τον Σωκράτη Κόκκαλη σε όσα είπε τη Δευτέρα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος παραιτούμενος από την Προεδρία του Ηρακλή. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ζητά παρέμβαση της Δικαιοσύνης και τονίζει χαρακτηριστικά. " Τέτοιου είδους θρασύδειλες προκλήσεις από ευκαιριακούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες όπως ο κ. Μυτιληναίος, που προσβάλουν ένα ιστορικό σωματείο όπως ο Ηρακλής αλλά και ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες".

    Η απάντηση της ΠΑΕ Ηρακλής

    Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΠΟ στην οποία αναφέρεται ότι: "Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν πρόκειται να ανοίξει διάλογο με κανέναν ούτε να υπερασπιστεί το αυτονόητο, τη μεγάλη δηλαδή πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διαιτησία".

    Το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΕ Ηρακλής απαντώντας στον Σωκράτη Κόκκαλη και τη ΕΠΟ, αναφέροντας πως "τον σχολιασμό των δηλώσεων του κ. Μυτιληναίου για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τις απαντήσεις των κυρίων Κόκκαλη και Γκαγκάτση αφήνει η διοίκηση της ΠΑΕ στην κρίση της κοινής γνώμης".

    [29] Αφγανικά χαρτονομίσματα στα αρχαία ελληνικά!

    Αννίτα Πασχαλινού 29/1/2003 12:58:00 μμ

    Επιγραφή "Βασιλέως Αλεξάνδρου"

    Στη δεδομένη εκτίμηση που τρέφει ο Αφγανικός λαός, για την Ελλάδα και τους Έλληνες έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα γεγονός που αποδεικνύει τα φιλελληνικά τους αισθήματα. Μετά τη θριαμβευτική είσοδο των στρατευμάτων της Βορείου Συμμαχίας στην Καμπούλ, υπό τους μαγικούς ήχους του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η Αφγανική Κεντρική Τράπεζα, εξέδωσε στην κυκλοφορία, χαρτονομίσματα των 2 και των 50 Αφγάνι, τα οποία απεικονίζουν παράσταση των ελληνιστικών χρόνων και συνοδεύονται από επιγραφή γραμμένη στα αρχαία ελληνικά.

    Σφραγίδα ασφάλειας

    Νόμισμα των 50 Αφγάνι

    Στην επιγραφή η οποία παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν και συγκεκριμένα στο στρατηλάτη, Μέγα Αλέξανδρο, αναγράφεται "Βασιλέως Μεγάλου Ευκρατίλου".

    Η παράσταση, η οποία συνιστά τη σφραγίδα ασφαλείας της κρατικής τράπεζας του Αφγανιστάν, άρχισε να χρησιμοποιείται από την επίσημη τράπεζα του κράτους, μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

    Στη βάση της η σφραγίδα, έχει δυο κέρατα της Αμάλθειας και δυο Μακεδόνες ιππείς.

    Κέρματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Το νόμισμα της Ολυμπιάδας

    Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι Αφγανοί εκδηλώνουν την αγάπη τους για την ελληνική ιστορία.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 1999, επί εποχής Ταλιμπάν, εκδόθηκαν κέρματα των 50 Αφγάνι προς τιμήν της επικείμενης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, παρά το γεγονός ότι τελικά, η χώρα δεν έλαβε μέρος στους Αγώνες.

    Τα κέρματα, κατασκευάστηκαν από μία εταιρεία στην Ευρώπη καθώς, επί καθεστώτος Ταλιμπάν, η οικονομία ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση και τα μόνα χρήματα που έβγαιναν σε κυκλοφορία ήταν σε μορφή χαρτονομίσματος.

    Οι Καλάς και η Ινδό-ελληνική δραχμή

    Η ινδο-ελληνική δραχμή

    Περίτρανη απόδειξη των επιρροών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην ευρύτερη περιοχή του Αφγανιστάν και η περίφημη Ινδο-ελληνική δραχμή, ένα νόμισμα που κυκλοφόρησε περίπου 300 χρόνια μετά το θάνατο του Μακεδόνα στρατηλάτη.

    Το νόμισμα είχε από την μια μεριά παράσταση του βασιλιά Ερμάου και από την άλλη του Δία. Το βασίλειο του Ερμάου, περιελάμβανε τη σημερινή Καμπούλ και Κανταχάρ.

    Την ίδια ώρα, περήφανοι για την καταγωγή τους, δηλώνουν και οι Καλάς, οι οποίοι ζουν στο Βορειοδυτικό Αφγανιστάν και θεωρούν τους εαυτούς τους γνήσιους απόγονους του Μακεδόνα στρατηλάτη.

    Οι Καλάς, ξανθοί και με γαλάζια μάτια, οι περισσότεροι, διατηρουν ήθη και έθιμα που παρομοιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τα μακεδονικά.

    [30] Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2003-2004

    29/1/2003 2:49:00 μμ

    Με εννέα εκθέσεις αρχαιολογικού και εικαστικού ενδιαφέροντος, πολλές μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις για το 2003, αλλά και συναντήσεις λογοτεχνικού ενδιαφέροντος και ειδικά πολιτιστικά γεγονότα - από τον χώρο της τεχνολογίας και του ψηφιακού πολιτισμού - το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, για την χρονική περίοδο 2003-2004 είναι έτοιμο. Έτοιμο να ταξιδέψει από την Αθήνα, σε άλλες πόλεις του εσωτερικού της χώρας, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού, από τη Νέα Υόρκη μέχρι και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση ''Έξι ευρωπαίοι γλύπτες συνομιλούν με τον άνθρωπο'' για το 2004 που προετοιμάζεται με τη συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης. Η έκθεση επιχειρεί μια διαδρομή στην ανθρωποκεντρική γλυπτική του 19ου και 20ου αιώνα, με επίκεντρο τα έργα έξι γλυπτών, όπως Τζιακομέτι, Μούρ, Ροντέν, Μπουρντέλ, Βρανκούζι και Μaillol.

    Χώρος έκφρασης για όλες τις μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας

    Από τις εκδηλώσεις του 2003 επιλέγουμε τις ακόλουθες:

    Δήλος, Μουσική παράσταση με τον συνθέτη Νικολά Πιοβάνι, να παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα το νέο του έργο με κεντρικό θέμα το ελληνικό φως.

    Η Συνεργασία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, με το American Ballet Theater και τον Κώστα Γαβρά που θα παρουσιάζει, στη Νέα Υόρκη, ένα πρόγραμμα με τίτλο ''Όλα γύρω είναι φως''.

    Από τον χώρο της λογοτεχνίας, σημειώνουμε ένα αφιέρωμα στο έργο του Καβάφη με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατο του. Το αφιέρωμα θα ταξιδέψει συμβολικά, από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, στην Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2003.

    Στον ίδιο χώρο, ξεχωρίζει το Global Novel, μια εκδοτική πρωτοβουλία για τη συγγραφή συλλογικού μυθιστορήματος από 9 ξένους επιφανείς συγγραφείς από όλον τον κόσμο που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα και έναν Έλληνα, που θα ορίσουν από κοινού το θέμα του μυθιστορήματος. Το μυθιστόρημα θα δημοσιεύεται καθημερινά στο διαδίκτυο και τον Τύπο.

    Ανάμεσα στις εννέα εκθέσεις ιδιαίτερη θέση έχει αυτή των ''Κοστουμιών του Εθνικού Θεάτρου'' με ενδυματολογικές συνθέσεις σημαντικών Ελλήνων δημιουργών.

    Ένας ακόμα Έλληνας διεθνώς αναγνωρισμένος, ο Νίκος Καζαντζάκης αποτελεί το θέμα του αφιερώματος, στην Κρήτη, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2004.Κινητή έκθεση θα περιοδεύσει σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2003, σημειώνουμε τον Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής ''Εφήμερες κατασκευές στην πόλη της Αθήνας". Ο διαγωνισμός συνοδεύεται από μεγάλη έκθεση 470 έργων.

    Και ο Κινηματογράφος δεν έμεινε εκτός προγράμματος. Με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται αφιέρωμα με κινηματογραφικά έργα, εμπνευσμένα απο την ελληνική μυθολογία.

    Το πρώτο μέρος το 2003 αφορά τις πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο, και το δεύτερο μέρος την Ανοιξη του 2004, Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο, Μπολόνια.

    Επίσης, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα σε συνεργασία με το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον αθλητισμό, διάρκειας, μιας εβδομάδας. Πλαισιώνεται από έκθεση φωτογραφιών και αφισών με θέμα τα σπορ, στην 7η τέχνη.

    Στην ενότητα "Ψηφιακός Πολιτισμός" παρουσιάζεται διεθνής διαγωνισμός: Η Τέχνη στο Διαδίκτυο, που απευθύνεται σε νέους δημιουργούς, (επαγγελματίες, ερασιτέχνες και φοιτητές) και θα πραγματοποιηθεί με χρήση αποκλειστικά του διαδικτύου. Θα ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2003 με την τελετή απονομής βραβείων από κριτική επιτροπή, ενώ βραβεία θα δοθούν και από το κοινό που θα ψηφίζει στο διαδίκτυο. Τα έργα θα δημιουργηθούν με τη χρήση διαδικτυακών τεχνολογιών και θα αφορούν ταινίες πλοκής ή τεκμηρίωσης με τη μέθοδο της συμπίεσης, κινούμενα σχέδια, ψηφιακές φωτογραφίες, ψηφιακά έργα τέχνης και μουσικές συνθέσεις με τη βοήθεια υπολογιστή.

    Ανάμεσα στην κατηγορία Μεγάλα Προγράμματα ξεχωρίζουμε την "Αγορά". Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 68 πόλεις και ιστορικούς τόπους της Ελληνικής επικράτειας με στόχο την ενεργοποίηση του τοπικού επαγγελματικού και ερασιτεχνικού καλλιτεχνικού δυναμικού κάθε περιοχής αλλά και την παρουσίαση ειδικά σχεδιασμένων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

    Στην παρουσίαση έγινε και απολογισμός του προγράμματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2002, που ο υπουργός χαρακτήρισε ως χρήσιμο σταθμό για να εκτιμηθεί η απήχηση των πολιτιστικών γεγονότων. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 48 προγράμματα εκδηλώσεων που παρακολουθήσαν συνολικά 600.000 άτομα.

    [31] Βελτιώστε τη μνήμη σας μέχρι και 10%

    29/1/2003 3:16:00 μμ

    Οι επιστήμονες πιστεύουν πως βρήκαν έναν νέο τρόπο για να βελτιώσουν τη μνήμη μας μέχρι και +10%. Οι ερευνητές στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που καλείται νευροανάδραση (neurofeedback) για να εκπαιδεύσουν ανθρώπους να θυμούνται με μεγαλύτερη διαύγεια. Η τεχνική λειτουργεί με το να επιδεικνύονται στους ανθρώπους τα κύματα που παράγει ο εγκέφαλός τους σε μια οθόνη υπολογιστή και ακολούθως, να τους διδάσκουν πώς να τα ελέγχουν.

    Η νέα τεχνική στην υπηρεσία των ασθενών με έλλειψη προσοχής

    Οι γιατροί πιστεύουν ότι μια μέρα, αυτή η τεχνική θα χρησιμοποιείται για να θεραπεύονται άνθρωποι με έλλειψη προσοχής, διαταραχή υπερδραστηριότητας, επιληψία, και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

    Η δραστηριότητα του εγκεφάλου παρακολουθείται μέσω αισθητήρων που προσκολλώνται στο δέρμα του κεφαλιού.

    Ο ασθενής μπορεί να δει τα κύματα του εγκεφάλου σε μια οθόνη. Μετά, διδάσκονται πώς να ελέγχουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, και να τη διορθώνουν ή να τη σταθεροποιούν.

    Πηγή: Infonomics ICT Weekly / BBC News

    [32] Ηττα Κασπάροφ από τον Deep Junior

    Τζένη Χαραλαμπίδου 29/1/2003 7:37:00 μμ

    Στον τρίτο αγώνα τους, ο παγκόσμιος Ρώσος πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροφ δεν τα κατάφερε και υποχρεώθηκε σε ήττα, μετά από δύο παιχνίδια που είχαν λήξει θετικά γι' αυτόν. Στις 26/1 ο Κασπάροφ είχε νικήσει τον Deep Junior, τον αήττητο επί δύο χρόνια ηλεκτρονικό σκακιστή και δύο μέρες αργότερα οι δύο αντίπαλοι ήρθαν ισοπαλία στον αγώνα. Σήμερα Τετάρτη ο υπερυπολογιστής "στρίμωξε" για τα καλά τον διάσημο σκακιστή και μετά από μια πολύωρη και δυνατή παρτίδα, η νίκη για το Deep Junior ήταν γεγονός. Το Deep Junior είναι ο πρωταθλητής των αγώνων σκακιού υπολογιστών, κερδίζοντας σε τουρνουά στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, το 2002 άλλα 18 προγράμματα.

    Ριψοκίνδυνος ο Κασπάροφ

    Με αυτόν τον αγώνα "μαύρων-άσπρων" ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της σκακιστικής "μάχης" των έξι παρτίδων Κασπάροφ εναντίον Deep Junior.

    Ο 39χρονος Κασπάροφ θα πληρωθεί 500.000 δολάρια από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αναμέτρησης που θα ολοκληρωθεί στις 7 Φεβρουαρίου.

    Εάν κερδίσει, η Ομοσπονδία θα καταβάλει επιπλέον 300.000 δολάρια.

    Ο Κασπάροφ ηττήθηκε το 1997 από το Deep Blue, τον υπερυπολογιστή της IBM που μπορούσε να υπολογίσει το αποτέλεσμα 200 εκατομμυρίων κινήσεων το δευτερόλεπτο.

    Αποστασιοποιημένος από την τότε αποτυχία του, ο Κασπάροφ σε αυτή την μάχη εγκατέλειψε την προσεκτική στρατηγική που είχε υιοθετήσει εκείνη την περίοδο για μία πιο ριψοκίνδυνη τακτική, που όπως φαίνεται έφερε καρπούς, καθώς όπως φαίνεται έχει πολλές πιθανότητες να νικήσει τον υπολογιστή.

    [33] Τα κινητά ''τυφλώνουν'' τους οδηγούς

    Aννα Κούρτη 29/1/2003 12:15:00 μμ

    Μια νέα έρευνα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα που διεξήχθη σε 20 εθελοντές, αναφέρει ότι τα κινητά τηλέφωνα τυφλώνουν τους οδηγούς, ενώ η χρήση "hands free" τους αποσπά την προσοχή από το τιμόνι. Ο ερευνητής Ντέιβιντ Στράιερ και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τους εθελοντές να μπουν σε έναν εξομοιωτή οδήγησης. Κατά την εικονική οδήγηση οι εθελοντές χρησιμοποιούσαν μερικές φορές κινητό τηλέφωνο, ενώ οι επιστήμονες κατέγραφαν τα αντανακλαστικά τους και την οδηγική συμπεριφορά τους.

    Η χρήση κινητού τετραπλασιάζει τα ατυχήματα

    Όταν οι οδηγοί μιλούσαν στο κινητό τηλέφωνο, παρουσίαζαν πολύ πιο αργές αντιδράσεις. Δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν γρήγορα σε αναπάντεχα γεγονότα, όπως βλάβη αυτοκινήτου, αλλαγή σηματοδότη, κ.λ.π, αναφέρει η έρευνα.

    Ένα δεύτερο πείραμα, πραγματοποίησαν οι ερευνητές, για να διαπιστώσουν για ποιους λόγους η χρήση κινητού, έχει τέτοια σημαντική επίδραση στην ικανότητα οδήγησης.

    Χρησιμοποίησαν έναν ανιχνευτή όρασης, ο οποίος τους επέτρεπε να δουν τι ακριβώς κοιτάζει ο οδηγός όταν οδηγεί.

    Ανακάλυψαν ότι όταν οι οδηγοί μιλούσαν στο κινητό, δεν θυμούνταν τι κοιτούσαν, όπως τις πινακίδες στους δρόμου, τα άλλα αυτοκίνητα, τους σηματοδότες, ακόμη και εαν ήταν μπροστά τους.

    Η περιφερική τους όραση ήταν δεν λειτουργούσε. Ακόμη και αν κοιτούσαν κάτι, ουσιαστικά τη στιγμή που μιλούσαν στο κινητό δεν έβλεπα.

    Ακόμη, οι εθελοντές δεν παρουσίασαν το ίδιο πρόβλημα όταν άκουγαν μουσική ή συνομιλούσαν με άλλους επιβάτες στο αυτοκίνητο.

    Τα νέα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν άλλα παρόμοια παλαιοτέρων ερευνών, με σημαντικότερη αυτή που δημοσιεύθηκε το 1997, στο έντυπο "New England Journal of Medicine", η οποία είχε δείξει ότι ο συνδυασμός της οδήγησης με χρήση κινητού τηλεφώνου, τετραπλασιάζει τις πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα.

    Οι νομοθετικές προσπάθειες που στρέφονται προς την κατεύθυνση της επιβολής χρήσης της συσκευής "hands free", για όλους τους οδηγούς, δημιουργούν "πλασματική" αίσθηση ασφάλειας, αφού ουσιαστικά οι συσκευές αυτές δεν προσφέρουν συγκέντρωση, παρά μόνο απροσεξία και κίνδυνο.

    Η έρευνα θα δημοσιευθεί στο "Experimental Psychology", στο τεύχος Μαρτίου.

    [34] Η οδοντόβουρτσα, πιο απαραίτητη από Η/Υ-κινητά

    29/1/2003 3:14:00 μμ

    Πολλοί νομίζουν ότι τα κινητά, οι υπολογιστές και τα σχετικά τεχνολογικά καλούδια είναι τα πιο επιθυμητά αντικείμενα για τους Αμερικανούς. Ωστόσο, νέοι και ενήλικες στις ΗΠΑ συμφωνούν πως η. . . οδοντόβουρτσα είναι εκείνο το αντικείμενο που επινόησε ο άνθρωπος και που χωρίς αυτό δεν μπορούν να ζήσουν. Κάθε χρόνο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης εκδίδει έναν "Κατάλογο Εφευρέσεων", στον οποίο καταγράφονται οι αντιλήψεις των Αμερικανών για τις εφευρέσεις και τις καινοτομίες. Αυτό που βρήκαν είναι ότι τα προωθημένα τεχνολογικά προϊόντα υπολείπονται σε σημασία προϊόντων όπως η οδοντόβουρτσα, η οποία αναπτύχθηκε τον 15ο αιώνα.

    Tελευταίος ο φούρνος μικροκυμάτων

    Στην έρευνα, οι Αμερικανοί ρωτήθηκαν να επιλέξουν την εφεύρεση, που χωρίς αυτήν δεν μπορούν να ζήσουν.

    Είχαν πέντε επιλογές: οδοντόβουρτσα, αυτοκίνητο, υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και του φούρνος μικροκυμάτων. τα αποτελέσματα της έρευνας έδωσαν την πρωτιά στην οδοντόβουρτσα ενώ έφεραν στην τελευταία θέση τον φούρνος μικροκυμάτων

    Η οδοντόβουρτσα υπερίσχυσε σαφώς στις προτιμήσεις των εφήβων (34%) και των ενηλίκων (42%) και πήρε την πρώτη θέση.

    Το αυτοκίνητο κατετάγη δεύτερο στις προτιμήσεις (έφηβοι 31% και ενήλικες 37%.

    Την τρίτη θέση στις καρδιές των Αμερικανών εφήβων κατέλαβε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής με ποσοστό 16%.

    Το κινητό τηλέφωνο επίσης στις προτιμήσεις των εφήβων ήρθε τέταρτο (10%).

    Τέλος, ο φούρνος μικροκυμάτων με ποσοστό 7% έλαβε την τελευταία θέση στις επιλογές των νέων.

    Οι ενήλικες Αμερικανοί έκριναν τις επιλογές "υπολογιστής-φούρνος μικροκυμάτων και κινητό τηλέφωνο" ως ίδιας σημασίας και έδωσαν και στις τρεις αυτές επιλογές το ίδιο ποσσοστό (6%).

    Πηγή: ICT Weekly / MIT News

    [35] Ένα ''ντριν''... εκατομμυρίων

    Aννα Κούρτη 29/1/2003 2:07:00 μμ

    Ένα τηλεφώνημα "εκατομμυρίων", ξύπνησε τον 40χρονο Αυστραλό υπερτυχερό, που μόλις είχε επιστρέψει σπίτι του, από τη νυχτερινή του εργασία. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο υπεύθυνος του πρακτορείου λαχείων τον ενημέρωσε ότι κέρδισε το αστρονομικό ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. "Ο Αυστραλός από τη Μελβούρνη ήταν εξαιρετικά κακόκεφος που τον ξύπνησε το τηλέφωνο", δήλωσε ο υπεύθυνος του πρακτορείου. Ο τυχερός αποκάλυψε ότι έπαιζε το συγκεκριμένο αριθμό επί 9 συνεχή χρόνια.

    '' Αυτό που μπορώ να σκεφτώ ότι θα κάνω με τα χρήματα αυτά είναι να αποπληρώσω το δάνειο με το οποίο είναι υποθηκευμένο το σπίτι μας, τις οφειλές μας στις πιστωτικές κάρτες και να αγοράσω ένα αξιοπρεπές αυτοκίνητο'', δήλωσε ο τυχερός του λαχείου.

    '' Ακόμα και μετά από αυτές τις δαπάνες θα μας μείνουν πάρα πολλά χρήματα αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσω να εργάζομαι'' πρόσθεσε ο ίδιος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 January 2003 - 18:08:34 UTC