Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη της ευρωπαϊκής τρόικας στην Τουρκία
  • [02] ''Πέρασε'' το ν/σ περί διεθνούς σύμβασης για τρομοκρατία
  • [03] Απεργούν την Παρασκευή οι υπάλληλοι ΙΚΑ
  • [04] Προχωρά η έρευνα για διαφθορά στο Δημόσιο
  • [05] Ευρωπαϊκή Ημερίδα για το Περιβάλλον
  • [06] ΗΠΑ: Στην ''τελική φάση'' η διαμάχη με το Ιράκ
  • [07] Iσραήλ: Ρευστή η κατάσταση παρά τη νίκη Σαρόν
  • [08] Στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Χεβρώνα
  • [09] Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Καμπότζης-Ταϊλάνδης
  • [10] Εκρηξη σε φαρμακοβιομηχανία στη Β. Καρολίνα
  • [11] Aπό τον Ιούνιο το οικογενειακό επίδομα
  • [12] Internet εν πτήσει!

    [01] Επίσκεψη της ευρωπαϊκής τρόικας στην Τουρκία

    30/1/2003 9:15:00 πμ

    Στην Αγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ευρωπαϊκής τρόικας. Σκοπός της επίσκεψης αυτής είναι οι συνομιλίες της τρόικας με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών χαρακτήρισε την επίσκεψη ως μία ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

    Επαφές και σε διμερές επίπεδο

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η Ελληνική Προεδρία στοχεύει στη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της να ενισχύσει την πορεία αυτή με την αναθεωρημένη εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ και με το αναθεωρημένο οικονομικό πακέτο.

    Όπως σημείωσε o κ. Παπανδρέου θα έχει επαφές και σε διμερές επίπεδο, ενώ υπενθύμισε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

    [02] ''Πέρασε'' το ν/σ περί διεθνούς σύμβασης για τρομοκρατία

    Τζένη Χαραλαμπίδου 30/1/2003 10:30:00 πμ

    Ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το νομοσχέδιο που κυρώνει τη διεθνή σύμβαση για την καταστολή τρομοκρατικών επιθέσεων. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, ενώ ενστάσεις πρόβαλαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίδης και Ζαφειρόπουλος. "Δεν τίθεται θέμα έκδοσης Ελλήνων για αδικήματα που διαπράττουν στην Ελλάδα", διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος. Εν τω μεταξύ, στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την σύλληψη και άλλων μελών της 17Ν καθώς και ατόμων που συμμετείχαν σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες έχουν δράσει στην Ελλάδα (ΕΛΑ, 1η Μάη, Επαναστατικοί Πυρήνες).

    Στοιχεία που οδηγούν σε νέες συλλήψεις

    Το πράσινο φως για τις συλλήψεις αυτές έρχεται μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες και ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Στέλιος Σύρρος δώσει την εντολή. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν μια ακόμα σύλληψη να πραγματοποιείται την Παρασκευή.

    Ονόματα πάντως ορισμένων προσώπων που φέρονται ως τρομοκράτες έχουν ακουστεί εδώ και πολλά χρόνια, αφού υπήρχε εκτενής αναφορά στα περιβόητα αρχεία της ΣΤΑΖΙ. Σε αυτά τα στοιχεία προστίθενται τώρα και αναφορές που έρχονται μέσα από τη νέα πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Στην διάθεση της Αντιτρομοκρατικής υπάρχουν:

    - δακτυλικά αποτύπωμα που βρέθηκαν στις προκηρύξεις του ΕΛΑ,

    - μαρτυρίες ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση

    - και καταθέσεις- τουλάχιστον από τον Σάββα Ξηρό- για δύο ακόμα εναπομείναντα μέλη της 17Ν που διαφεύγουν της σύλληψης. Οι πληροφορίες από κάποιους εκ των ήδη προφυλακισθέντων της 17Ν μιλούν για ένα άτομο με καλλιτεχνική κλίση και ένα με πανεπιστημιακή ιδιότητα, οι οποίοι αν και είναι άγνωστο το πότε θα συλληφθούν, θεωρούνται από τις Αρχές ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση.

    Για τον ΕΛΑ υπάρχουν πληροφορίες για πρόσωπα με κωδικά ονόματα: Μυρτώ, Τζωρτς, Αντριου, Νίκολας, Μιχάλης.

    Τέλος, αρνητική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά στην έφεση της φερομένης ως μέλος της 17Ν Αγγελικής Σωτηροπούλου, με την οποία ζητούσε να κριθεί παράνομη η ποινή της πενθήμερης στέρησης επικοινωνίας που της είχε επιβάλλει το Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού, με αφορμή δύο συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει σε τηλεοπτικό σταθμό και σε εβδομαδιαίο έντυπο.

    [03] Απεργούν την Παρασκευή οι υπάλληλοι ΙΚΑ

    30/1/2003 10:01:00 πμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για την Παρασκευή οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ ζητώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων. Κατόπιν αυτού το Ιδρυμα ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και των μηνιαίων δόσεων κοινών και οικοδομοτεχνικών επιχειρήσεων στο ΙΚΑ. Στο μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουν οι προμηθευτές των νοσοκομείων, για το εάν θα προχωρήσουν σε εμπάργκο ή όχι, καθώς τα χρέη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Εκτιμάται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, περίπου 270 δισ δραχμές. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έως το τέλος Φεβρουαρίου, οι προμηθευτές θα απαιτήσουν την καταβολή τόκων επί των οφειλομένων, όπως άλλωστε προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

    [04] Προχωρά η έρευνα για διαφθορά στο Δημόσιο

    30/1/2003 9:39:00 πμ

    Με ταχείς ρυθμούς από όλες τις Εισαγγελίες του κράτους συνεχίζεται η προσπάθεια για την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλάκης επιλαμβάνεται άμεσα στις περιπτώσεις που παρατηρούνται καθυστερήσεις σε προανακρίσεις, κ.λπ επί εκκρεμών υποθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εκκρεμούν περί τις 200 υποθέσεις διαφθοράς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά 99 υποθέσεις με κατηγορούμενους δημοσίους υπαλλήλους για αδικήματα περί την υπηρεσία.

    Καταγγελίες σε νοσοκομεία, γιατρούς, δήμους

    Επίσης, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διεξάγονται προκαταρκτικές εξετάσεις σχετικά με τα νοσοκομεία "Παπανικολάου" και "Ιπποκράτειο", με αφορμή καταγγελίες για φακελάκια και ανάλογες προκαταρκτικές εξετάσεις για παρανομίες διενεργούνται για το υποθηκοφυλακείο και την πολεοδομία της περιοχής.

    Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ασκηθεί διώξεις κατά δημάρχων, μελών δημοτικών συμβουλίων, κ.λπ. με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Χωρίς τέτοιες ποινικές υποθέσεις είναι η Εισαγγελία του Καρπενησίου.

    Ακόμα, η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί με άσκηση ποινικών διώξεων και σε άλλη υπόθεση που αφορά τη χορήγηση φαρμάκων από γιατρούς του νοσοκομείου Ρόδου σε τοξικομανείς, τα οποία εκείνοι αναμείγνυαν στη συνέχεια με άλλες ουσίες, μετατρέποντάς τα σε ναρκωτικά από τα οποία επήλθαν και θάνατοι.

    Τέλος, σύντομα θα ξεκινήσει η εξέταση μαρτύρων στην υπόθεση της ΕΤΒΑ Finance, για την οποία ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ζήτησε την συνδρομή του Εισαγγελέα Ε. Κρουσταλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και πρόσφατα έφθαναν στην ανάκριση έγγραφα από την Εισαγγελία για την υπόθεση αυτή.

    [05] Ευρωπαϊκή Ημερίδα για το Περιβάλλον

    30/1/2003 11:34:00 πμ

    Ευρωπαϊκή ημερίδα με θέμα "Αειφόρος Ανάπτυξη-Περιβάλλον-Τοπικές Κοινωνίες" θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου στην Αθήνα με ομιλητές τους υπουργούς Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο, ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου και την Ελληνίδα επίτροπο, Αννα Διαμαντοπούλου. Η Ημερίδα αυτή θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, την EUROMETAUX και την EUROMINES, συλλογικά όργανα των μεταλλευτικών επιχειρήσεων της ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, θα αναφερθεί στους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας αλλά και στα βήματα, που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Πάχτας θα μιλήσει με θέμα ''Μεταλλευτικός Τομέας, η συμβολή στην συνοχή και την Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Η EUROMETAUX, με έδρα τις Βρυξέλλες, εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, ενώ η EUROMINES με έδρα τη βελγική πρωτεύουσα είναι ο επίσημος εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών μεταλλευτικών συνδέσμων και των μεγάλων μεταλλευτικών εταιρειών.

    [06] ΗΠΑ: Στην ''τελική φάση'' η διαμάχη με το Ιράκ

    30/1/2003 11:00:00 πμ

    H διένεξη με τη Βαγδάτη εισέρχεται στην ''τελική της φάση'' διαμηνύουν οι ΗΠΑ, που ξεκινούν τον τελικό κύκλο διπλωματικών επαφών σε μια προσπάθεια εξασφάλισης της υποστήριξης των συμμάχων, μόλις λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κ. Πάουελ των νέων ενοχοποιητικών για το Ιράκ αποδείξεων, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ οι ηγέτες οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, εκτός Γερμανίας και Γαλλίας, υπογράφουν κοινή διακήρυξη που δημοσιεύεται στους Times μέσω της οποίας καλούν την Ευρώπη να υποστηρίξει την Ουάσινγκτον στην προσπάθεια της για αφοπλισμό του Ιράκ.

    Ξεκινά διπλωματικές επαφές ο Μπους - Απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ο Σαντάμ

    Ο Κόλιν Πάουελ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της USA Today, θα παρουσιάσει στα Ηνωμένα Εθνη και φωτογραφίες από δορυφόρους, οι οποίες δείχνουν επιχειρήσεις καθαρισμού με εκσκαφείς υπόπτων για φύλαξη πυρηνικών όπλων τοποθεσιών, καθώς επίσης και ρυμουλκούμενα οχήματα με μεγάλους αεραγωγούς στην οροφή τους.

    "Εισερχόμαστε τώρα στην τελική φάση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Μπους στην πόλη Μίσιγκαν την περιοχής Γκράν Ράπιντς, μία ημέρα μετά την ομιλία του για "Κατάσταση της Ενωσης".

    "Κατά την τελική αυτή φάση, αυτό το οποίο θα αποκαλυφθεί είναι ένα παράθυρο στη διπλωματία", από το οποίο ο Τ. Μπους και οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και τον ΟΗΕ, είπε ακόμη ο Φλέισερ.

    Σήμερα ο Μπους θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον Λευκό Οίκο και την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, στο Καμπ Ντέηβιντ, με τον Τόνι Μπλερ για να συζητήσουν θέματα στρατηγικής για τον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, απέρριψε, στο μεταξύ, τα όσα υποστηρίζουν Γαλλία και Γερμανία, ότι το Ιράκ μπορεί να συμμορφωθεί εφόσον συνεχισθούν οι επιθεωρήσεις που γίνονται από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στο οπλοστάσιό του.

    Το βασικό ζήτημα είναι να γνωρίζουμε πότε θα αφοπλισθεί το Ιράκ, διακήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής ''είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει αφοπλισθεί''. ''Εάν οι άλλες χώρες επιλέξουν να μην συνεχίσουν τις πιέσεις στον Σαντάμ Χουσέιν και αν εκείνος συνεχίσει να αγνοεί τη διεθνή κοινότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν μίας συμμαχίας άλλων κρατών που έχουν τη θέληση και θα αφοπλίσουμε τον Σαντάμ Χουσέιν'', ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Μάλιστα, στα όπλα κλήθηκαν 16.000 έφεδροι, ενώ στον Περσικό οι αμερικανικές δυνάμεις εμβολιάζονται μαζικά για άνθρακα. Επιπλέον, το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε την παρουσία ολιγάριθμων αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ οι οποίες, σύμφωνα με ειδικούς, θα εκπαιδεύσουν κουρδικά τμήματα που θα συμπράξουν σε ενδεχόμενη αμερικανική εισβολή.

    Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν εμφανίζεται απτόητος και γελώντας με το πούρο στο χέρι διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου για διασυνδέσεις του Ιράκ με την Αλ Κάιντα, υπογραμμίζοντας ότι "ο Μπους επαναλαμβάνεται τα δυο τελευταία χρόνια, όπως ένας παλιός χαρακωμένος δίσκος".

    Ο Ιρακινός υπουργός Πολιτισμού Χαμάντ Γιουσέφ Χαμάντι σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε πως "ότι και να κάνει, ο Αμερικανός πρόεδρος, αν επιμείνει να διεξάγει έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, θα τον πολεμήσουμε και θα δώσουμε στις ΗΠΑ ένα πολύ αυστηρό μάθημα".

    Να σημειώσουμε επίσης ότι το βράδυ της Τετάρτης συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου οι επιθεωρητές θα καταθέσουν την τελική τους έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα προηγηθεί συνάντηση του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος και θα του παραδώσει στοιχεία για τα ιρακινά προγράμματα μαζικής καταστροφής.

    Μήνυμα οκτώ ευρωπαϊκών κρατών για ενότητα και στήριξη στην προσπάθεια αφοπλισμού του Ιράκ

    Στο μεταξύ οι ηγέτες οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, εκτός της Γερμανίας και της Γαλλίας, υπογράφουν μια κοινή διακήρυξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Times και στην οποία καλούν την Ευρώπη να υποστηρίξει την Ουάσινγκτον στην προσπάθεια της για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας, της Δανίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας προειδοποιούν στο κείμενο τους ότι στην κρίση αυτή διακυβεύεται η αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Η δύναμη μας βρίσκεται στην ενότητα'' τονίζουν προσθέτοντας ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα επιβεβαίωσε τη στάση του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν τον οποίο κατηγορούν για ''εξαπάτηση και άρνηση να συμμορφωθεί'' με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας.

    Οι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι ο Σαντάμ Χουσέιν και τα όπλα μαζικής καταστροφής συνιστούν πραγματική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. ''Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να επιμείνουμε στην ανάγκη αφοπλισμού του καθεστώτος του. Η αλληλεγγύη, η συνοχή και η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας είναι η καλύτερη ελπίδα μας να το επιτύχουμε αυτό ειρηνικά'' συνεχίζουν.

    ''Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία του διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις του θα γίνονται πλήρως σεβαστές. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα δικτάτορα να παραβιάζει συστηματικά τις αποφάσεις αυτές. Εάν δεν γίνονται σεβαστές το Συμβούλιο Ασφαλείας θα απωλέσει την αξιοπιστία του και η παγκόσμια ειρήνη θα δοκιμαστεί'' αναφέρεται στο κείμενο. ''Εχουμε εμπιστοσύνη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αντιμετωπίσει τις ευθύνες του'' καταλήγουν οι οκτώ ηγέτες.

    Η κοινή διακήρυξη, που ήταν ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αναμένεται ότι θα δημοσιευτεί και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, όπως στην ιταλική ''Ιλ Τζιορνάλε'' του ομίλου Μπερλουσκόνι.

    Εντονη κινητικότητα στη διεθνή κοινότητα

    Η διεθνής κοινότητα πάντως εμφανίζεται συγκρατημένη, καθώς οι περισσότερες χώρες εκφράζουν το προβληματισμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία και Κίνα επιμένουν στο σεβασμό των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζητούν χρονική παράταση για τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ωστόσο ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε αμφιβολίες για την αποφυγή του πολέμου στο Ιράκ. Οι αποφάσεις για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ ''πρέπει να παραμείνουν στα χέρια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ξεκινά την Κυριακή περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ είναι πιθανό να μεταβεί και στη Βαγδάτη. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι είναι αυτονόητος ο στόχος της ΕΕ: να υπάρξει δημοκρατία στο Ιράκ. Επίσης, αντιπροσωπεία 37 ευρωβουλευτών από 5 πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και 14 κράτη μέλη, θα μεταβούν τις επόμενες μέρες στο Ιράκ, με στόχο να υπογραμμιστεί η ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, να δηλωθεί η υποστήριξή τους στο έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ και να τονισθεί η ανάγκη συμμόρφωσης του Ιράκ στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Οι δηλώσεις του προέδρου Μπους για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη θέση μας, ότι πρέπει να υπάρξει παράταση της αποστολής των διεθνών επιθεωρητών στο Ιράκ, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ, κατά την άφιξή του στη Σόφια, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

    Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε ορισμένες χώρες, αλλά κοινή είναι η εκτίμηση ότι το πρόβλημα με το Ιράκ πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο, τόνισε ο κ. Ιβανόφ.

    Την πρόθεση της Ουάσινγκτον να παρουσιάσει νέα στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρέτησαν Γαλλία Αυστραλία, Ιαπωνία και ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή, να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να αποφευχθεί η καταστροφή, που θα σημάνει ένας πόλεμος στο Ιράκ.

    Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι επιτρέπει τη χρήση των βάσεων στο έδαφός της από τους Αμερικανούς.

    Η Βαγδάτη οφείλει, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, να αποδείξει πως συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ειδάλλως θα υποχρεωθεί να το πράξει δια της βίας, προειδοποίησε ο Καναδάς.

    [07] Iσραήλ: Ρευστή η κατάσταση παρά τη νίκη Σαρόν

    30/1/2003 10:42:00 πμ

    Νέες εξελίξεις αναμένεται να δρομολογήσει η παρέμβαση του Προέδρου του Ισραήλ και η έκκληση που απηύθυνε στον ηγέτη του εργατικού κόμματος Αμραμ Μίτζνα για αποδοχή της πρότασης συμμετοχής σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η παρέμβαση του προέδρου Κατσάβ ήρθε σε μια χρονική στιγμή όπου ήδη είχαν ξεκινήσει παρασκηνιακά οι συζητήσεις στο εργατικό κόμμα για να ασκηθούν πιέσεις από μερίδα στελεχών, ώστε ο κ. Μίτζνα, να διαφοροποιήσει τη θέση του ή αλλιώς να κατανοήσει ότι λίαν συντόμως θα αμφισβητηθεί. Μέχρι στιγμής, ο ηγέτης του εργατικού κόμματος δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, ωστόσο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βρίσκεται στην πλέον δύσκολη θέση από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του.

    Προβληματισμοί για νικητή αλλά και ηττημένους

    Το γεγονός πως το ποσοστό που συγκέντρωσε το εργατικό κόμμα στις εκλογές της Τρίτης είναι το χειρότερο που υπήρξε από το 1949 προκάλεσε έντονο προβληματισμό και ασχέτως από το τι είχε δηλώσει προεκλογικά ο αρχηγός του κόμματος για μη συμμετοχή του σε κυβέρνηση του Σαρόν, ένα μεγάλο μέρος βουλευτών του, κατέστησαν σαφές ότι δυσανασχετούν με την απόφαση για παραμονή στην αντιπολίτευση.

    Τα πράγματα όμως δεν είναι αισιόδοξα ούτε για το νικητή των εκλογών αυτών αφού το να σχηματίσει ο Σαρόν μια κυβέρνηση με τα θρησκευτικά και ακροδεξιά κόμματα του δημιουργεί προβλήματα τα οποία είναι πέρα των προσδοκιών του. Καταρχάς το Σινούι κόμμα που κατέλαβε την τρίτη θέση σε αυτές τις εκλογές, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που θα φιλοξενεί στους κόλπους της, τα ορθόδοξα θρησκευτικά κόμματα.

    Ήδη από την Τρίτη το βράδυ και ο κ. Λαπίντ-ηγέτης του Σινούι-ζήτησε από το Μίτζνα να απομακρυνθεί από τις δηλώσεις του παρελθόντος και να σχηματίσουν τα τρία κόμματα (Λικούντ-Εργατικό-Σινούι) μια κυβέρνηση η οποία θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα πολιτών. Η ίδια επιθυμία φέρεται να διακατέχει και τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες κατανοεί πως εφόσον συνεργαστεί μόνο με ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στην πλειοψηφία των πολιτών αφού τα κόμματα αυτά δεν τους αντιπροσωπεύουν.

    Το περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης για το Σαρόν είναι 30 ημέρες και όπως βεβαίως διαφαίνεται τις μελλοντικές εξελίξεις θα ορίσει και θα κατευθύνει ο δεύτερος των εκλογών δηλαδή το εργατικό κόμμα.

    [08] Στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Χεβρώνα

    30/1/2003 9:59:00 πμ

    Ευρεία επιχείρηση στη Χεβρώνα πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός με τεθωρακισμένα και δυνάμεις πεζικού για τη σύλληψη Παλαιστινίων μαχητών. Οπως δήλωσαν αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, περίπου 20 τεθωρακισμένα οχήματα και εκσκαφείς αναπτύχθηκαν στην πόλη αυτή όπου ο στρατός έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ερευνούν όλα τα σπίτια για να συλλάβουν καταζητούμενους Παλαιστίνιους μαχητές.

    Συλλήψεις Παλαιστινίων τη νύχτα

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η επιχείρηση αυτή, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, αποτελεί απάντηση σε μια σειρά επιθέσεων κατά των Ισραηλινών στη Χεβρώνα και τα περίχωρά της, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 22 Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους.

    Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές έχει αναλάβει κυρίως η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Εζεντίν Αλ-Κάσαμ.

    Χωρίς να επιβεβαιώσει την πληροφορία για τη σημερινή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, εκπρόσωπός του δήλωσε ότι πέντε Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην περιοχή της Χεβρώνας.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, συνελήφθησαν ακόμα 13 Παλαιστίνιοι αργά τη νύχτα, από τους οποίους οχτώ στη Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης και πέντε κοντά στη Τζενίν, βορείως της Νάμπλους.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν εξάλλου ότι Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν δυο μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με την Φατάχ, σε προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκάρεμ. Ο ένας από τους τραυματίες συνελήφθη κατά την μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ενώ ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει.

    [09] Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Καμπότζης-Ταϊλάνδης

    30/1/2003 8:48:00 πμ

    Σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη στην Καμπότζη. Πολλοί εξοργισμένοι Καμποτζιανοί διαδήλωσαν την Τετάρτη καίγοντας ταϊλανδέζικες σημαίες, ενώ τη νύχτα συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ταϊλάνδης, την οποία και κατέστρεψαν. Αλλοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα στους δρόμους και κατέστρεψαν καταστήματα Ταϊλανδών και άλλων ξένων υπηκόων. Ενας εργαζόμενος σε ξενοδοχείο ταϊλανδικής ιδιοκτησίας στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμα, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το θύμα ήταν Ταϊλανδός ή Καμποτζιανός, όπως είπε ο στρατηγός Βιτσίτ Γιαθίπ. Οι αστυνομικές αρχές της Καμπότζης δεν έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός αυτό.

    Αφορμή δηλώσεις Ταϊλανδέζας ηθοποιού

    Η Σουβάνα Κόνιινγκ

    Εκατοντάδες τρομοκρατημένοι Ταϊλανδοί εγκατέλειψαν την Πνομ Πενχ με τη βοήθεια τεσσάρων στρατιωτικών αεροσκαφών που έφτασαν για το σκοπό αυτό από την Μπανγκόκ, μετά τις ταραχές στις οποίες πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς η πρεσβεία της Ταϊλάνδης και πολλά καταστήματα. Περίπου 50 άτομα σκαρφάλωσαν στον τοίχο της περιβόλου και έσπασαν με πέτρες τα παράθυρα του κτιρίου προτού ξεσπάσει η πυρκαγιά.

    Στην Μπανγκόκ διαδηλωτές έκαψαν σημαίες της Καμπότζης σε αντίποινα για τα βίαια επεισόδια, για τα οποία αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε μια δημοφιλής Ταϊλανδέζα ηθοποιός ότι ο ναός Ανγκορ Βατ, το εθνικό σύμβολο της Καμπότζης, ανήκει στην Ταϊλάνδη. Η ηθοποιός, Σουβάνα ''Κομπ'' Κόνιινγκ αρνείται ότι είπε κάτι τέτοιο.

    Ανακαλέστηκε ο Ταϊλανδός πρέσβης

    Η πρεσβεία της Ταϊλάνδης

    Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν, επέρριψε τις ευθύνες σε μια μικρή ομάδα εξτρεμιστών και είπε ότι οι βιαιότητες τραυμάτισαν τις σχέσεις της χώρας του με την Ταϊλάνδη. Ο Χουν Σεν χαρακτήρισε τη βία ''πολύ λυπηρή'' και κάλεσε τους κατοίκους να σταματήσουν τις ταραχές.

    Λόγω της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναβάτρα ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας του στην Πνομ Πενχ και ότι θα ζητήσει από τον πρεσβευτή της Καμπότζης να εγκαταλείψει την Μπανγκόκ.

    [10] Εκρηξη σε φαρμακοβιομηχανία στη Β. Καρολίνα

    30/1/2003 8:33:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν από έκρηξη και πυρκαγιά στη φαρμακοβιομηχανία West Pharmaceutical, στο Κίνστον της Βόρειας Καρολίνας. Στο εργοστάσιο, που τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από έκρηξη, πιστεύεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι περίπου 10 άνθρωποι. Η φωτιά πάντως έχει τεθεί υπό έλεγχο. Δεκάδες πυροσβέστες έδιναν μάχη επί ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία. Από την ισχυρότατη έκρηξη στο εργοστάσιο προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια σε ακτίνα 800 μέτρων. Πάντως διαψεύσθηκαν οι πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει αρχικά, ότι η έκρηξη προκλήθηκε από τη συντριβή ενός αεροπλάνου πάνω στη φαρμακοβιομηχανία.

    [11] Aπό τον Ιούνιο το οικογενειακό επίδομα

    30/1/2003 11:04:00 πμ

    Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται από το Υπουργείο Οικονομίας η εισοδηματική πολιτική του 2003,από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτουν αυξήσεις που συνολικά θα φτάσουν το 4-4,5% σε μισθούς και το 4,5% σε συντάξεις. Ταυτόχρονα ανοίγει ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για την αναδρομική καταβολή του οικογενειακού επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους.

    Σε τρεις ετήσιες δόσεις

    Στην τελική ευθεία λοιπόν, μπαίνει η καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αναδρομικά θα καταβληθούν μετρητά και σε τρεις ετήσιες δόσεις.

    Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Ιούνιο. Κατά μέσο όρο κάθε δικαιούχος θα λάβει συνολικά περίπου 2950 ευρώ. Τα αναδρομικά αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου του 2000 μέχρι την 1η Ιουλίου του 2002.

    Το θέμα των αναδρομικών θα τεθεί επί τάπητος την ερχόμενη εβδομάδα στη συνάντηση που θα έχει η ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό Οικονομίας.

    Ανεπηρέαστη η εισοδηματική πολιτική από την κρίση στο Ιράκ

    Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται και η εισοδηματική πολιτική για το 2003, οποία σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας δεν θα επηρεαστεί από τις πιθανές αρνητικές συνέπειες ενός πολέμου στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές αυξήσεις σε μισθούς θα φτάσουν και το 4,5%, αν στην αρχική αύξηση 2,5% προστεθούν οι ωριμάνσεις. Όσον αφορά στις συντάξεις οι αυξήσεις θα φτάσουν συνολικά το 4,5%.

    Τις ερχόμενες εβδομάδες ξεκινούν και οι συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2004.

    [12] Internet εν πτήσει!

    Αννίτα Πασχαλινού 30/1/2003 8:26:00 πμ

    Πρόσβαση στο Internet, στα 35.000 πόδια; Τώρα πια ναι, χάρη στην εταιρεία Lufthansa, η οποία πρόσφατα προχώρησε στην πιλοτική παροχή μίας νέας πρωτοποριακής υπηρεσίας για τους πελάτες της. Για τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι τις 15 Απριλίου, οι επιβάτες των πτήσεων Φρανκφούρτη - Ουάσινγκτον και vice versa, θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Internet σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Ακολούθως, μετά τη δοκιμαστική φάση, η εταιρεία θα αφήσει δωρεάν το Internet για τις υπηρεσίες ενημέρωσης και πρόγνωσης καιρού, ενώ θα χρεώνει την πρόσβαση σε άλλα sites του Διαδικτύου κατά 30-35 ευρώ την πτήση.

    Πρωτοποριακή υπηρεσία στην αιχμή της τεχνολογίας

    Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003.

    Οι επιβάτες της πτήσης 418 της Lufthansa, με προορισμό την Ουάσινγκτον, αναχωρούν λίγα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι.

    Το ταξίδι τους, σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών.

    Μιας εποχής, όπου για πρώτη φορά, οι επιβάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον κυβερνοχώρο και να διατηρούν, εν πτήσει επαφή και επικοινωνία με όλους όσοι βρίσκονται στη Γη.

    Το project Flynet

    Το επίδοξο και πολλά υποσχόμενο project, έγινε πραγματικότητα, για την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, μετά από σχετική έρευνα που έκανε πέρσι στους πελάτες της, σύμφωνα με την οποία πολλοί επιβάτες της πρώτης θέσης θα ήταν διατεθειμένοι ακόμα και να επιβαρυνθούν οικονομικά, αν μπορούσαν να έχουν Internet εν πτήσει.

    Μελλοντικά και σε συνεργασία με την Vodafone D2, η Lufthansa θα προσφέρει στους επιβάτες της υπολογιστές με σύνδεση στο Internet, σε 55 αεροπορικές αίθουσες αναμονής.

    Ανάλογες υπηρεσίες θα προσφέρει στους πελάτες της και η British Airways.

    Το πρόγραμμα των βρετανικών αερογραμμών, θα ξεκινήσει πιλοτικά στις πτήσεις Λονδίνου - Νέας Υόρκης, στις 18 Φεβρουαρίου με χρηματική επιβάρυνση ανά άτομο το ποσό των 32 Ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 30 January 2003 - 10:10:34 UTC