Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής
  • [02] Συνάντηση Βενιζέλου-Μπακογιάννη ενόψει Ολυμπιακών
  • [03] Συνάντηση ευρωπαϊκής τρόικας-Τούρκου υπ. Εξωτερικών
  • [04] Χαμηλή η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων καταναλωτών
  • [05] Κατά του ενδεχόμενου πολέμου τα ευρωπαϊκά συνδικάτα
  • [06] Πορτρέτα και απόψεις για την Ευρώπη: Έκθεση φωτογραφίας στις Βρυξέλλες
  • [07] Ιράκ: Ευρώπη δύο απόψεων
  • [08] Σε λευκό κλοίο η Ευρώπη
  • [09] Κίνδυνος για τους Γάλλους πολίτες στην Ακτή Ελεφαντοστού
  • [10] Συλλήψεις Πακιστανών στην Ιταλία
  • [11] Για πρόωρες εκλογές κάνει τώρα λόγο ο Μπερλουσκόνι
  • [12] Εξοδος κινδύνου για ΠΑΟ-ΑΕΚ
  • [13] Μέτρα ασφαλείας για το ντέρμπι ΠΑΟ-ΑΕΚ
  • [14] Παιχνίδια φωτιά στη Β΄Εθνικη
  • [15] Αποκαλύφθηκε... ''καμουφλαρισμένο'' πορτρέτο του Ρέμπραντ!
  • [16] Σύνδεση Γης-Διαστήματος μέσω...internet
  • [17] Μαμά η Κλόντια Σίφερ

    [01] Συζήτηση για τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής

    31/1/2003 6:36:00 μμ

    Η ανάγκη να παραχωρηθεί άμεσα τηλεοπτική και ραδιοφωνική συχνότητα για την απευθείας μετάδοση των εργασιών του Κοινοβουλίου, επισημάνθηκε στη Βουλή. Το θέμα ετέθη με αφορμή σχετική επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας. Με την πρόταση συμφώνησε τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, όσο και ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα και το κανάλι της Βουλής θα εκπέμψει το συντομότερο δυνατόν. Με την ευκαιρία της συζήτησης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε κριτική τόσο στα ιδιωτικά κανάλια όσο και στη δημόσια τηλεόραση για τον τρόπο που μεταδίδουν τις ειδήσεις.

    ''Θα τεθεί σε λειτουργία μόλις ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα''

    Ο κ. Πρωτόπαπας, καθώς και ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη και θα φέρει το σχετικό νομοσχέδιο μόλις γίνει κατορθωτό να εξασφαλιστεί συχνότητα πανελλαδικής εμβέλειας.

    Οι επερωτώντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπενθύμισαν τη συνταγματική επιταγή, αλλά και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του 2001 και του κ. Πρωτόπαπα, ότι η σχετική προετοιμασία θα έχει περατωθεί μέχρι τις αρχές του 2003.

    Το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρατήρησε ότι "την ώρα που η κυβέρνηση ανέχεται κάποιους ιδιώτες να καταλαμβάνουν αυθαίρετα και πειρατικά συχνότητες που αποτελούν δημόσιο αγαθό, στερεί από τη Βουλή τη δυνατότητα της προβολής του κοινοβουλευτικού έργου".

    "Έστω και με καθυστέρηση, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Κάθε καθυστέρηση, είναι ύποπτη, είναι ένοχη" ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Για την ΕΡΤ ειδικότερα ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η κρατική τηλεόραση προβάλλει ότι βολεύει την κυβέρνηση και υποβαθμίζει ή αγνοεί ότι δεν συμφέρει στην κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας απάντησε ότι τα βήματα που έχει κάνει η ΕΡΤ στον τομέα της αξιοπιστίας, της δημοκρατίας και της αποδοχής της πολυφωνίας είναι πράγματι τεράστια και αδικείται αν δεν της αναγνωριστεί αυτή η πρόοδος.

    Αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας του καναλιού της Βουλής ο Απόστολος Κακλαμάνης, σε παρέμβασή του από την έδρα του Προέδρου, δήλωσε ότι συμφωνεί επί της ουσίας με το αίτημα. "Ο ίδιος το έχω θέσει επανειλημμένως. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να προβληθεί με την ψηφιακή τηλεόραση, γιατί αυτή δεν έχει πολλούς συνδρομητές. Έχει ανάγκη συχνοτήτων για αναλογική τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη. Πιστεύω ότι θα υπάρξει το συντομότερο δυνατό λύση" κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, υποστήριξε ότι το καθεστώς των προσωρινών αδειών για την ιδιωτική τηλεόραση "βολεύει ιδιαιτέρως την κυβέρνηση, που κρατά στο χέρι τους επιχειρηματίες που κατέχουν τα μέσα ενημέρωση, αλλά και τους τελευταίους που κάνουν τη δουλειά τους".

    Για λογαριασμό του ΣΥΝ, ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι η πρώτη συχνότητα που θα δοθεί από το ΕΣΡ θα δοθεί κατά προτεραιότητα στη Βουλή.

    Απαντώντας, ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει εμπράκτως αποδείξει ότι εφαρμόζει πλήρως το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, με την εισαγωγή του νόμου για το ασυμβίβαστο των βουλευτών.

    Επί της ουσίας της επερώτησης, ο κ. Πρωτόπαπας, διευκρίνισε ότι έχουν ανακύψει τεχνικά προβλήματα: "Η ΕΡΤ δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή εύκαιρη πανελλαδική συχνότητα και η κυβέρνηση ερευνά τεχνικούς τρόπους και δυνατότητες για να αντικαταστήσει μία από τις συχνότητες της ΕΡΤ.

    Προοπτικές υπάρχουν, σύμφωνα με διευκρινίσεις του Τηλέμαχου Χυτήρη, για εξεύρεση διαύλου μέσω δορυφόρου, με ανταλλαγή συχνοτήτων με τη "Φωνή της Αμερικής". Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, ενδεχόμενα οι άδειες που θα δώσει σε λίγο καιρό το ΕΣΡ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, να είναι ολιγότερες κατά μία.

    "Η Βουλή δεν είναι ο πτωχός συγγενής - παρατήρησε λαμβάνοντας το λόγο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. "Αν ήταν ένα ισχυρό διαπλεκόμενο, όπως κάποιο από αυτά που σας ελέγχουν δεν θα του αρνιόσαστε. Η Βουλή πρέπει να πάρει πρώτη την άδεια και όλοι οι άλλοι μετά".

    "Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν έδινε τις συχνότητες, γιατί δεν έδινε και στη Βουλή;" ανταπάντησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Αλέκου Ακριβάκη, ο οποίος παρατήρησε ότι, εάν η αντιπολίτευση επιθυμούσε τόσο πολύ την εισαγωγή προς ψήφιση ενός σχετικού σχεδίου νόμου, θα μπορούσε να το είχε συντάξει η ίδια.

    [02] Συνάντηση Βενιζέλου-Μπακογιάννη ενόψει Ολυμπιακών

    31/1/2003 5:29:00 μμ

    Συνεργασία, η οποία αφορούσε την προετοιμασία της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχαν σήμερα Παρασκευή, στο Δημαρχείο της Αθήνας, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη. Η δήμαρχος Αθηναίων, ζήτησε 30 δισεκατομμύρια δραχμές για έργα υποδομών στην πόλη ενόψει των Ολυμπιακών, ενώ παρέδωσε στον υπουργό Πολιτισμού πλήρη πρόταση με τις αποτιμημένες ανάγκες της Ολυμπιακής προετοιμασίας της Αθήνας. Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε να απαντήσει επί του αιτήματος μετά και τη σύσκεψη που συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός για θέματα προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Γιάννα-Φώφη για καθαριότητα και δημόσια υγεία

    Επίσκεψη στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 πραγματοποίησε σήμερα η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, κα Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη παρέθεσε γεύμα εργασίας στην κα Γεννηματά.

    Κατά τις συνομιλίες, εξετάστηκαν κυρίως τα θέματα δημόσιας υγείας και καθαριότητας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Οργανωτική Επιτροπή αναγνώρισε την καθοριστικής σημασίας συμβολή της υπερνομαρχίας στο τεράστιο εγχείρημα διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [03] Συνάντηση ευρωπαϊκής τρόικας-Τούρκου υπ. Εξωτερικών

    31/1/2003 3:23:00 μμ

    Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Αγκυρα η συνάντηση της "τρόικας'' της ΕΕ, αποτελούμενη από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, τον Ιταλό ομόλογο του, Φράνκο Φρατίνι και τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, Γκίντερ Φερχόιγκεν με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς. Στις συζητήσεις κυριάρχησαν θέματα σχετικά με την αναθεώρηση της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας, τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, το νέο χρηματοδοτικό πακέτο, την πορεία των μεταρρυθμίσεων της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και ζητήματα του διευρυμένου πολιτικού διαλόγου με κυρίαρχο το Κυπριακό. Επιπλέον συζητήθηκε η διευθέτηση των προβλημάτων με την Ελλάδα και βεβαίως η διεθνής κατάσταση με κυρίαρχη την κρίση με το Ιράκ.

    Φρατίνι: Δεν αντιτίθεται το κείμενο των 8 στην κοινή θέση των 15

    Αναφερόμενος στην κρίση με το Ιράκ ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ καλές τις συζητήσεις και τη συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση επισημαίνοντας την ανάγκη να σταλεί από τη διεθνή κοινότητα ''ένα ισχυρό μήνυμα προς την ιρακινή κυβέρνηση'' για να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του εξέφρασε και αυτός την ισχυρή υποστήριξη της χώρας του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ενώ μιλώντας για το Ιράκ επισήμανε ότι ''επιβεβαιώσαμε το στόχο της εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ κάτω από την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Κρίνεται η αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Φρατίνι.

    Απαντώντας σε ερώτηση ''εάν διακυβεύεται και η αξιοπιστία της ΕΕ'' --με αφορμή την κίνηση των οκτώ ευρωπαϊκών χωρών να συντάξουν κοινή επιστολή υποστήριξης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες -- ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι επιβεβαιώνει πλήρως την υποστήριξη της χώρας του στην κοινή θέση των ''15'' που υιοθετήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για να προσθέσει αμέσως μετά ότι το κείμενο των οκτώ Ευρωπαίων ηγετών ''στοχεύει στην περαιτέρω ενοποίηση της θέσης μας'' και δεν βρίσκεται σε αντίθεση με την κοινή θέση των ''15''.

    Παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε τη δήλωση του Ιταλού συναδέλφου του ότι συμφωνεί απολύτως με την κοινή θέση που υιοθέτησαν οι 15 υπουργοί Εξωτερικών, αλλά και την κατηγορηματική του θέση ότι η κίνηση των οκτώ δεν είχε πρόθεση να έρθει σε αντίθεση με την κοινή θέση των ''15''. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η Ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μια κοινή στάση των ευρωπαϊκών χωρών και πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό θα έχει στενή συνεργασία και με την Τουρκία.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς ερωτηθείς σχετικά είπε ότι οι θέσεις της χώρας του για την κρίση με το Ιράκ βρίσκονται πολύ κοντά στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο ο κ. Γιακίς όσο και ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκαν και για τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ρωτήθηκαν για το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ περί ''στρατιωτικής συνδρομής στην περίπτωση που μία σύμμαχος χώρα απειληθεί ή δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα''.

    Αναφορικά με αυτό το θέμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι οι προετοιμασίες και οι διαβουλεύσεις που γίνονται δεν σημαίνουν ότι οδηγούμαστε αναγκαστικά σε πόλεμο, αλλά ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια ακόμα και αν έχουν μικρές πιθανότητες να υλοποιηθούν. ''Προσβλέπουμε πρώτα απ' όλα στο να λάβει ο Σαντάμ Χουσεϊν το μήνυμα και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας'', τόνισε ο κ. Γιακίς προσθέτοντας ότι σ' αυτό το ζήτημα ''η ΕΕ και η Τουρκία κινούνται σε παράλληλες θέσεις''.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι πάντοτε υπέρ της εφαρμογής του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ --το οποίο όπως σημείωσε ενεργοποιήθηκε και μετά την 11η Σεπτεμβρίου όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν τρομοκρατική επίθεση--είπε ότι υπάρχουν ορισμένα σενάρια τα οποία είναι απίθανο να υλοποιηθούν όπως μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράκ κατά της Τουρκίας στην περίπτωση έναρξης πολέμου ''αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι''. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου στις συζητήσεις που γίνονται στο ΝΑΤΟ γύρω από το θέμα αυτό η Γαλλία και η Γερμανία δεν διαφωνούν επί της αρχής και οι αντιρρήσεις τους εστιάζονται στη χρονική συγκυρία στην οποία τίθεται το θέμα.

    Περί Κυπριακού

    Σε ο,τι αφορά το Κυπριακό και τις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στις δηλώσεις του ότι ''οι λύσεις είναι προς όφελος όχι μόνο των δυο χωρών αλλά και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας".

    Από την πλευρά του ο κ. Γιακίς όταν ρωτήθηκε τι απάντηση δίνει στην πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο χώρες γύρω από την πτυχή της ασφάλειας του σχεδίου Ανάν, είπε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εσωτερικές διαβουλεύσεις στην Τουρκία γύρω από αυτό το θέμα και ότι μόλις αυτό συμβεί θα δώσει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών την κατάλληλη απάντηση.

    Ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επανέλαβε ο Παπανδρέου

    Εξάλλου ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την υποστήριξη της Ελληνικής Προεδρίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και σημείωσε ότι σε συνεργασία με την επόμενη ιταλική προεδρία έχει εκπονηθεί ένα κοινό πρόγραμμα με ορίζοντα το τέλος του 2003.

    Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος κ. Φερχόιγκεν όταν ρωτήθηκε εάν θα συμπεριληφθεί ο ρόλος των στρατιωτικών στην τουρκική πολιτική σκηνή στις συζητήσεις της επιτροπής με την τουρκική κυβέρνηση για τη σύνταξη της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης της Τουρκίας, απάντησε καταφατικά. Υπενθύμισε δε ότι το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί στην έκθεση που συνέταξε τον Οκτώβριο του 2002 η Κομισιόν για την πρόοδο της Τουρκίας.

    [04] Χαμηλή η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων καταναλωτών

    31/1/2003 2:34:00 μμ

    Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων καταναλωτών και η εμπιστοσύνη των Ευρωπαϊων επιχειρηματιών εξασθένησαν τον Ιανουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας, παρέχοντας απογοητευτικές ενδείξεις για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στο τρέχον τρίμηνο. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ σε 25.000 καταναλωτές στις χώρες της ζώνης του ευρώ, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε τον Ιανουάριο στο -17 από -16 το Δεκέμβριο του 2002. Παράλληλα, έρευνα σε ισάριθμες επιχειρήσεις της ευρωζώνης έφερε το σχετικό δείκτη στο -10 από -9 τον προηγούμενο μήνα.

    Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους --που αντιστοιχούν σε άνω του 50% της οικονομίας--καθώς οι εταιρίες προχωρούνε απολύσεις εργαζομένων. Την τελευταία φορά που οι καταναλωτές εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι σε αυτό το βαθμό ήταν το Μάιο του 1997.

    Το ευρώ δεν επηρεάσθηκε ιδιαίτερα από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δύο ερευνών καθώς, στις 14.03 ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα κυμαινόταν στα 1,0817 δολάρια ανά ευρώ έναντι 1,0824 δολαρίων ανά ευρώ πριν την ανακοίνωση.

    [05] Κατά του ενδεχόμενου πολέμου τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

    31/1/2003 3:33:00 μμ

    Με τα προεδρεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και της ΓΣΕΕ συναντήθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη συνάντηση η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αναφορικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση κυριάρχησε το θέμα του επαπειλούμενου πολέμου στον κόλπο και της πρωτοβουλίας των 8 ευρωπαίων ηγετών. Ο γραμματέας των ευρωπαϊκών συνδικάτων Αιμίλιο Καμπάλιο χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την κίνηση των 8, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην πρωτοβουλία των αμερικανικών και βρετανικών συνδικάτων έναντι των επιλογών Μπους.

    [06] Πορτρέτα και απόψεις για την Ευρώπη: Έκθεση φωτογραφίας στις Βρυξέλλες

    31/1/2003 12:19:00 μμ

    Οι Φωτογράφοι Ν. Αποστολόπουλος

    και Ντίμης Αργυρόπουλος

    Μια πρωτοποριακή έκθεση φωτογραφίας, με έργα των καλλιτεχνών Νίκου Αποστολόπουλου, Ντίμη Αργυρόπουλου και Ράνιας Αρκαλάκη, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Υπό τον τίτλο, «Πορτρέτα και Απόψεις για την Ευρώπη» η έκθεση που φιλοξενείται στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου, προβάλλει μέσα από ένα διαφορετικό τρόπο τις απόψεις επωνύμων και απλών Ευρωπαίων πολιτών.

    Μία νέα γλώσσα επικοινωνίας

    Η Ράνια Αρκαλάκη

    Η έκθεση "Πορτρέτα και Απόψεις για την Ευρώπη" μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή, Γιάννη Σουλαδάκη.

    Το project του Euronem χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό και αναμένεται, μετά τις Βρυξέλλες, θα μεταφερθεί στην Ιταλία, όπου θα είναι η επόμενη προεδρία.

    Τα έργα των τριών φωτογράφων πλαισιώνονται από μικρά κείμενα που αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των προσώπων που συμμετείχαν.

    Ποιοι φωτογραφήθηκαν

    Ανάμεσα στα 61 πρόσωπα που φωτογραφήθηκαν και μεταφέρουν τις απόψεις τους είναι οι:

    Romano Prodi πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Gunter Verheugen (Επίτροπος για τη Διεύρυνση) Michel Rocard (πρώην Γάλλος πρωθυπουργός) Margot Wallstrom (Επίτροπος για το Περιβάλλον) Viviane Reding (Επίτροπος για τον Πολιτισμό)

    Από τους Έλληνες φωτογραφήκαν η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Κοντογιώργης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο Γιάννης Κουκιάδης, ο Κώστας Χατζιδάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Χρήστος Παπουτσής, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ζυλ Ντασέν, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Takis.

    [07] Ιράκ: Ευρώπη δύο απόψεων

    31/1/2003 6:03:00 μμ

    Στην Ευρώπη συνεχίζονται οι αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων για την κοινή διακήρυξη 8 Ευρωπαίων ηγετών που τάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ στο Ιρακινό, ενώ και η Σλοβενία τάχθηκε σήμερα υπέρ των 8. Η Κομισιόν πήρε αποστάσεις, τονίζοντας πως δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική της Ευρώπης. "Ο τρόπος που ενήργησαν οι 8 δείχνει έλλειμμα συνεννόησης και ενημέρωσης" δήλωσε ο Κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι δεν βοηθά την Ευρώπη για να έχει δυνατή φωνή στον κόσμο. Στην Ουάσιγκτον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σημερινή συνάντηση του προέδρου Μπους με τον Τόνι Μπλερ.

    Αντιδρά η Αθήνα στην επιστολή

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η ενέργεια αυτή έγινε χωρίς να υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση και έδειξε ότι υπήρξε έλλειψη πληροφόρησης. Η ελληνική προεδρία, υπογράμμισε, έχει καθήκον και υποχρέωση να διοργανώνει τον διάλογο στην ΕΕ, για να υπάρξει μια κοινή θέση στο θέμα της ιρακινής κρίσης και στην κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής με σκοπό το ξεπέρασμα των αντιθέσεων.

    Ερωτηθείς αν η ελληνική προεδρία εξετάζει το ενδεχόμενο έκτακτης συνόδου κορυφής, τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε έκτακτη σύνοδο εξαιτίας ενός γράμματος, αυτό θα γίνει, σημείωσε, όταν το επιβάλλουν οι εξελίξεις προκειμένου να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις.

    Κατ' εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο διπλωματικός του σύμβουλος Θόδωρος Σωτηρόπουλος επικοινώνησε χθες με τους ομολόγους του των πρωθυπουργών της ΕΕ και τους ενημέρωσε για το θέμα που δημιουργήθηκε απο την κοινή πρωτοβουλία των ''8'' και την αντίδραση της Ελληνικής Προεδρίας.

    Οι εκπρόσωποι των εννέα χωρών (που δεν συνυπέγραψαν το κείμενο) δήλωσαν πως υποστηρίζουν απολύτως τη θέση της ελληνικής Προεδρίας, όπως αυτή διατυπώθηκε και από τη δήλωση του κ. Κώστα Σημίτη.

    Οι εκπρόσωποι των ''πέντε'' (Βρετανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Δανίας) δήλωσαν πως η συνυπογραφή τους στο επίμαχο κείμενο αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ και ότι εξακολουθούν να στηρίζουν την απόφαση της περασμένης Δευτέρας του Συμβουλίου Γενικών Ύποθέσεων. Οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών αναγνώρισαν ακόμη οτι ασχέτως των προθέσεών τους δημιουργήθηκε πρόβλημα στην ΕΕ και συμφώνησαν οτι για να μην δημιουργηθεί μείζον ρήγμα στην ΕΕ πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να υπάρξει ένα συγκερασμός απόψεων.

    ''Ο δρόμος για την κοινή εξωτερική πολιτική είναι δύσβατος και μακρύς'', τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας και εξέφρασε την άποψη πως η προχθεσινή ενέργεια δεν θα έχει παρενέργειες στην ολοκλήρωση της Διεύρυνσης.

    Η πρωτοβουλία των 8 δεν βρήκε αντίθετες μόνο τις πολιτικές ηγεσίες των υπολοίπων χωρών μελών, την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο προσκρούει ακόμη και στις διαθέσεις της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Δημοσκόπηση που διενήργησε τις τελευταίες ημέρες εταιρία συνεργαζόμενη με την Κομισιόν σε 30 ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι το 82% των ευρωπαίων δεν επιθυμεί επίθεση στο Ιράκ.

    Συνάναντηση Μπους-Μπλερ για το Ιράκ

    Εν τω μεταξύ, διαφοροποιούνται οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων. Ο καγκελάριος Σρέντερ τόνισε ότι "για ορισμένους ο πόλεμος δεν είναι εσχάτη λύση, αλλά φυσιολογικό μέσο", ενώ η Γαλλία προσπάθησε να υποβαθμίσει την επιστολή των "8".

    Η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα υπέγραφε την επιστολή αλλά δεν το έκανε για χάρη της ενιαίας ευρωπαϊκής φωνής. Έντονες αντιδράσεις από την τσεχική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός της οποίας δεν υπέγραψε το κείμενο και ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον πρόεδρο Χάβελ ότι ενέργησε προσωπικά χωρίς να εκφράζει επίσημη άποψη.

    Χθες, ο πρόεδρος Μπους έπλεξε το εγκώμιο των οκτώ ευρωπαίων ηγετών που υπέγραψαν τη διακήρυξη στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε παραδοσιακά πιστός φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Σήμερα, θα δεχτεί τον Τόνι Μπλερ με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει τα επόμενα βήματα στην ιρακινή κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γενικές Συνομοσπονδίες Εργατών της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών τάχθηκαν χθες από κοινού κατά της στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το πρακτορείο Reuters μεταξύ 20 εμπειρογνωμόνων σε θέματα άμυνας και Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ είναι πολύ πιθανόν να ηγηθούν μιας εισβολής στο Ιράκ μέσα στους επόμενους δύο μήνες και ο πόλεμος να έχει τελειώσει ως το τέλος Ιουνίου. Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, έδειξε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει ισχυρές πιθανότητες να εξασφαλίσει μια νέα απόφαση του ΟΗΕ που να υιοθετεί ρητά μια εισβολή, παρά τις επιφυλάξεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

    Να καταθέσουν οι ΗΠΑ τα στοιχεία τους ζητά το Ιράκ

    Το Ιράκ πάντως με επιστολή που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι και απευθύνεται προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν άμεσα υπόψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ οποιαδήποτε απόδειξη διαθέτουν, όπως ισχυρίζονται, για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο ιρακινό οπλοστάσιο.

    Παράλληλα, στην ίδια επιστολή εφιστάται η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να προσκομίσουν πλαστά αποδεικτικά στοιχεία, προκειμένου να δικαιολογήσουν μία στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ, ενώ αρνείται να δεχθεί αναγνωριστικές πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2 των Ηνωμένων Εθνών διότι, δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλειά του.

    Ο Ιρακινός στρατηγός αναγνώρισε πάντως ότι οι αρμόδιες επιτροπές επιθεωρητών του ΟΗΕ έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα αναγνωριστικά U2 που φέρουν τα εμβλήματα του Οργανισμού, σύμφωνα με την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Ο Μπλιξ διαψεύδει τον Μπους

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ από την πλευρά του διέψευσε σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Νιου Γιορκ Τάιμς'' τις κατηγόριες που διατύπωσε η Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράκ, βεβαιώνοντας δεν στηρίζονται σε καμιά ανακάλυψη της ομάδας των επιθεωρητών στο ιρακινό έδαφος. "Πιστεύω ότι θα ήταν τρομερό αν όλα αυτά τελείωναν με τη χρήση στρατιωτικής βίας και εύχομαι η διαδικασία του αφοπλισμού να συνεχιστεί με ειρηνικό τρόπο μέσω των επιθεωρήσεων", δήλωσε ο Μπλιξ.

    Ο Μπλιξ διέψευσε επίσης ότι το ιρακινό καθεστώς συνδέεται με την Αλ Κάιντα, όπως πιστεύει ο Αμερικανός πρόεδρος, και το ότι οι επιθεωρητές ανακάλυψαν πως η Βαγδάτη έχει παράνομες εγκαταστάσεις σε μυστικές τοποθεσίες, όπως ισχυρίστηκε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Τέλος ο Χανς Μπλιξ αμφισβήτησε τη θεωρία του Αμερικανού προέδρου σύμφωνα με την οποία ο πόλεμος μπορεί να εμποδίσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα.

    [08] Σε λευκό κλοίο η Ευρώπη

    31/1/2003 6:39:00 μμ

    Κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Ευρώπη με κύρια χαρακτηριστικά τους σφοδρούς ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι οδικές και οι αεροπορικές συγκοινωνίες σε αρκετές περιοχές της Γερμανίας της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης, που έχει γίνει η αιτία να σημειωθούν πολλά τροχαία δυστυχήματα.

    Εντονες χιονοπτώσεις σε Γερμανία-Βρετανία

    Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη στην Βαυαρία, στη νότια Γερμανία, όπου πολλοί οδηγοί διανυκτέρευσαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, αφού οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι από το χιόνι. Τα αεροδρόμια του Αμβούργου, του Μονάχου, της Στουτγάρδης και του Ντύσελντορφ αντιμετώπισαν προβλήματα, ενώ τα τρία αεροδρόμια του Βερολίνου έκλεισαν για τρεις ώρες εξαιτίας απεργίας των εργαζομένων. Περίπου εκατό πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού ματαιώθηκαν. Στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος περίπου 450 από τους συνολικά 1.650 εργαζόμενους στα αεροδρόμια.

    Ισχυροί άνεμοι, χιόνι και παγωμένοι δρόμοι συνθέτουν το σκηνικό και στη Βρετανία, ακόμη και μέσα στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στις οδικές, αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Χθες το βράδυ στη νοτιανατολική Αγγλία επικράτησε χάος, ανέφεραν οι βρετανικές αρχές.

    Το αεροδρόμιο του Στάνστιντ, βορειανατολικά του Λονδίνου, που έκλεισε χθες το βράδυ για λόγους ασφαλείας, επρόκειτο να ανοίξει σήμερα το πρωί, ενώ ορισμένες πτήσεις ακυρώθηκαν από τα δύο μεγάλα αεροδρόμια του Χίθροου και του Γκάτγουικ. Χιλιάδες οδηγοί αποκλείστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους χθες το βράδυ, ενώ τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα δημιούργησαν σήμερα μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία.

    Χιόνισε ακόμη και στην Μαγιόρκα

    Η Γαλλία γνωρίζει τις τελευταίες ώρες, μία από τις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις των πέντε τελευταίων ετών με αποτέλεσμα τα προβλήματα στην κυκλοφορία να είναι τεράστια. Η δυτική Γαλλία είναι αυτή που δοκιμάζεται περισσότερο από τα χιόνια με αποτέλεσμα τα σύνορα με την Ισπανία, στα νοτιοδυτικά της χώρας να κλείσουν. Από αύριο το βράδυ αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, μετά από μία πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων, σήμερα.

    Από τα χιόνια έχουν καλυφθεί μεγάλες περιοχές της Ισπανίας και πάνω απο 200 χωριά στα βόρεια της χώρας είναι απομονωμένα. Τουλάχιστον εκατό δρόμοι έχουν αποκλειστεί, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δεκάδες χωριά και πολλοί μαθητές δεν μπόρεσαν να μεταβούν στα σχολεία τους. Χιόνισε ακόμη και στην Μαγιόρκα. Τα χιονοδρομικά κέντρα παρέμειναν κλειστά και ορισμένα σπίτια στην Ανδόρα εκκενώθηκαν επειδή υπάρχουν φόβοι για χιονοστιβάδες.

    [09] Κίνδυνος για τους Γάλλους πολίτες στην Ακτή Ελεφαντοστού

    31/1/2003 4:10:00 μμ

    Την αποχώρηση τους από την Ακτή Ελεφαντοστού ζήτησε από τους πολίτες της η γαλλική κυβέρνηση, λόγω των ταραχών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πρώην γαλλική αποικία της δυτικής Αφρικής. Περισσότερα από χίλια άτομα πετώντας πέτρες, πολιορκούν το αεροδρόμιο του Αμπιτζάν προκειμένου να εμποδίσουν την άφιξη του νέου πρωθυπουργού της Ακτής Ελεφαντοστού, Σεϊντού Ντιαρά. Δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού μαζί με γαλλικές, είχαν αναπτυχθεί με τεθωρακισμένα οχήματα εναντίον των διαδηλωτών. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματικό ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από πέτρα που εκτοξεύτηκε από τους διαδηλωτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν σαν στόχο τους και τους Γάλλους πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    Κατά της ειρηνευτικής συμφωνίας οι διαδηλωτές

    Η σημερινή διαδήλωση στην κύρια πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού ήταν η μεγαλύτερη από όσες έχουν γίνει εδώ και τέσσερις ημέρες που ξεκίνησαν οι πρώτες ταραχές.

    Τα βίαια επεισόδια προκάλεσε η είδηση για την ειρηνευτική συμφωνία που επετεύχθη στη Γαλλία σε μια προσπάθεια τερματισμού του τετράμηνου πολέμου που έχει στοιχίσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Κατά τους διαδηλωτές ο πρόεδρος Λοράν Γκμπάγκμπο εξαναγκάσθηκε να βάλει την υπογραφή του στο κείμενο της συμφωνίας.

    Σήμερα πραγματοποιείται στο Ντακάρ της Σενεγάλης συνάντηση κορυφής των Δυτικοαφρικανών ηγετών, στη διάρκεια της οποίας θα εκτεθούν οι απόψεις των ανταρτών της Ακτής Ελεφαντοστού αλλά και της κυβέρνησης με στόχο τη διάσωση της ειρηνευτικής συμφωνίας.

    [10] Συλλήψεις Πακιστανών στην Ιταλία

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2003 3:51:00 μμ

    Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν 28 Πακιστανούς στην Νάπολη στις αρχές της εβδομάδας, μετά την ανακάλυψη στο διαμέρισμά τους εκρηκτικών, χαρτών και διαφόρων εγγράφων. Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα με ιταλικές δικαστικές πηγές. Οι άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι λαθρομετανάστες, συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης κατά την διάρκεια ενός συνηθισμένου αστυνομικού ελέγχου. Ορισμένα από τα έγγραφα που βρέθηκαν ήταν στα αραβικά.

    Μπαράζ συλλήψεων σε ολόκληρη των Ευρώπη

    Το πρακτορείο ANSA μετέδωσε χωρίς να επικαλείται κάποιες πηγές, ότι ''μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και λεπτομερείς χάρτες της Νάπολης'' με σημαδεμένες πολλές περιοχές της κατασχέθηκαν απο την αστυνομία. Να σημειωθεί ότι στη Νάπολη της νότιας Ιταλίας εδρεύει το αρχηγείο της διοίκησης του ΝΑΤΟ για την Νότια Ευρώπη.

    Από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 που έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, περισσότερα από 110 άτομα συνελήφθησαν στην Ιταλία ως ύποπτα για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα περισσότερα αφέθηκαν ελεύθερα ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

    Γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενα τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, πως 20 Αφγανοί ''τρομοκράτες κομάντος'' ταξιδεύουν με πλαστά πακιστανικά διαβατήρια στη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Τσεχία.

    Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν στην Ισπανία 16 άτομα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι συνδέονταν με το δίκτυο Αλ Κάϊντα.

    [11] Για πρόωρες εκλογές κάνει τώρα λόγο ο Μπερλουσκόνι

    31/1/2003 3:42:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι ''θα απευθυνθεί στο εκλογικό σώμα'' και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν κριθεί ένοχος για διαφθορά κατά την επικείμενη δίκη του στο Μιλάνο, γράφουν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι ''δεν θα διστάσει να προσφύγει στις κάλπες'', αν ''προκύψει μία κατάσταση παρόμοια με αυτήν του 1994''.

    Η πρώτη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κατέρρευσε το 1994 μόλις επτά μήνες από την ανάληψη της εξουσίας, όταν η Λέγκα του Βορρά αποσύρθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω των ανακρίσεων εις βάρος του πρωθυπουργού.

    Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, που είχε προκαλέσει την πτώση της πρώτης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ήταν ο πρώτος που ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών σε περίπτωση καταδίκης του πρωθυπουργού. Ο τελευταίος ωστόσο είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί εάν κριθεί ένοχος.

    Ο Μπερλουσκόνι εξασφάλισε μία νέα πενταετή θητεία στην πρωθυπουργία με σαρωτική νίκη στις εκλογές του 2001.

    [12] Εξοδος κινδύνου για ΠΑΟ-ΑΕΚ

    31/1/2003 3:09:00 μμ

    Με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ να παίζουν την Κυριακή στις καυτές έδρες της Προοδευτικής και των Ιωαννίνων συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής για την 17η ημέρα του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Σέρτζιο Μαρκαριάν θέλει μόνο τη νίκη για να συνεχίσει να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής, αλλά η αποστολή της δεν θα είναι εύκολη. Η Προοδευτική έχει αποδείξει φέτος πως είναι σκληρό καρύδι... Η ΑΕΚ, απαλλαγμένη από το καθεστώς Ψωμιάδη και με νέα διοίκηση, αλλά και τον Βασίλη Τσάρτα ξανά πίσω στη Νέα Φιλαδέλφεια θα παίξει στα Γιάννινα κόντρα στον πάντα αξιόμαχο ΠΑΣ. Με τους γηπεδούχους δεν θα αγωνιστεί βέβαια ο Ξενοφών Γήτας που μεταγράφηκε στον ΠΑΟ, ενώ από την ΑΕΚ θα απουσιάσει ο τραυματίας, Μιχάλης Καψής.

    Ο Ολυμπιακός παίζει στη Νέα Σμύρνη, λόγω ανακατασκευής του χλοοτάπητα της Ριζούπολης, κόντρα στον ΟΦΗ και θέλει μόνο τη νίκη για να παραμείνει σε απόσταση βολής από την κορυφή. Δύσκολη είναι και η αποστολή του ΠΑΟΚ, μολονότι επιστρέφει στο γήπεδο της Τούμπας, καθώς η Ξάνθη έχει αποδείξει πως ειδικά εκτός έδρας είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος και ξέρει να παίρνει θετικά αποτελέσματα. Σημαντικό είναι και το παιχνίδι του Πανιωνίου με τον Αρη, καθώς και οι δύο ομάδες φιλοδοξούν να προλάβουν το τρένο της Ευρώπης και να συμμετάσχουν στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 17:00 (Ανω Λιοσίων) Ακράτητος-Καλλιθέα 17:00 (Νέας Σμύρνης) Ολυμπιακός-ΟΦΗ 19:00 (Τούμπας) ΠΑΟΚ-Ξάνθη

    ΚΥΡΙΑΚΗ 15:00 (Νέας Ευκαρπίας) Ηρακλής-Παναχαϊκή 15:00 (Νέας Σμύρνης) Πανιώνιος-Αρης 17:00 (Αιγάλεω) Αιγάλεω-Ιωνικός 17:00 (Ιωαννίνων) Γιάννινα-ΑΕΚ 19:00 (Νίκαιας) Προοδευτική-Παναθηναϊκός.

    [13] Μέτρα ασφαλείας για το ντέρμπι ΠΑΟ-ΑΕΚ

    31/1/2003 6:53:00 μμ

    Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν για το κρίσιμο ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ, την επόμενη αγωνιστική του πρωταθλήματος, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη που έγινε στα Γραφεία της ΓΑΔΑ. Οι οπαδοί της ΑΕΚ θα βρίσκονται στην θύρα 7, με την "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ, να ζητάει περίπου 2.000 εισιτήρια από τα 13.620 που θα τυπωθούν. Oι θύρες 6 και 8, θα παραμείνουν κλειστές, για λόγους ασφαλείας, ενώ θα γίνονται δύο έλεγχοι από την Αστυνομία στους οπαδούς. Ο πρώτος θα είναι ενώ πλησιάζουν στο γήπεδο και ο δεύτερος κατά την είσοδό τους σε αυτό.

    [14] Παιχνίδια φωτιά στη Β΄Εθνικη

    31/1/2003 3:13:00 μμ

    Δύο σημαντικά παιχνίδια, που ίσως προκαλέσουν ανακατατάξεις στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 17ης ημέρας του πρωταθλήματος της Β' εθνικής κατηγορίας. Η πρωτοπόρος Χαλκηδόνα θα παίξει στην έδρα της κόντρα στον Πανηλειακό, που έχει κάνει άλματα στις τελευταίες αγωνιστικές και μπήκε γερά στη διεκδίκηση της ανόδου. Ο δεύτερος της βαθμολογίας Απόλλωνας Καλαμαριάς θα έχει δύσκολη αποστολή στην Καισαριανή κόντρα στον Εθνικό Αστέρα, που ανέβηκε στην 6η θέση της βαθμολογίας και θέλει τη νίκη για να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 15:00 (Περιστερίου) Ατρόμητος Αθηνών-Παναιγιάλειος 17:00 (Νεάπολης) Χαλκηδόνα-Πανηλειακός

    ΚΥΡΙΑΚΗ 15:00 (Κασσανδρείας) Κασσάνδρα-Φωστήρας 15:00 (Μεσσηνιακού) Καλαμάτα-Πατραϊκός 15:00 (Κέρκυρας) Κέρκυρα-Αθηναϊκός 15:00 (Καισαριανής) Εθνικός Αστέρας-Απόλλων Καλαμαριάς 15:00 (Καβάλας) Καβάλα-Απόλλων Αθηνών 15:00 (Βόλου) Ολυμπιακός Βόλου-Πανσερραϊκός

    [15] Αποκαλύφθηκε... ''καμουφλαρισμένο'' πορτρέτο του Ρέμπραντ!

    Μπέττυ Σαβούρδου 31/1/2003 2:14:00 μμ

    Μετά από έξι χρόνια εργασιών, ομάδα ειδικών αποκάλυψε κάτω από αλλεπάλληλα στρώματα μπογιάς ένα πορτρέτο του Ρέμπραντ που φιλοτέχνησε ο ίδιος και είχε δεχθεί επεμβάσεις ώστε να απεικονίζει ένα Ρώσο ευγενή! Όταν αφαιρέθηκαν ο επιστρώσεις, αποκαλύφθηκε η πρωτότυπη εικόνα, ένα πορτρέτο του Δανού ζωγράφου, με το χαρακτηριστικό στρογγυλό πηγούνι και τα ευγενικά μάτια που κοσμούν και άλλες προσωπογραφίες του.

    ''Ανακύκλωση''... πινάκων!

    Σύμφωνα με το Μουσείο Ρέμπραντ στο Αμστερνταμ, όπου και εκτίθεται προσωρινά το έργο, ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε για πρώτη φορά το 1634, όταν ο Ρέμπραντ ήταν 28 χρονών. Πιθανότατα, πάνω σε αυτόν ζωγράφισε εκ νέου κάποιος μαθητής του, καθώς ο διάσημος ζωγράφος φαίνεται ότι συνήθιζε να... "ανακυκλώνει" έργα του που δεν πωλήθηκαν για να κερδίζει χρήματα! Η εκπρόσωπος του μουσείου Αννα Μπρόλσμα είπε πως ο μαθητής, πρόσθεσε σκουλαρίκια, γενάκι, μακριά μαλλιά μέχρι του ώμους και καπέλο τυπικό των Ρώσων αριστοκρατών της εποχής.

    Καθαρισμοί του πορτρέτου είχαν αρχίσει από το 1935 κιόλας να αποκαλύπτουν τι υπήρχε αρχικά στον πίνακα. Εντούτοις, το τελικό αποτέλεσμα πέτυχε ομάδα ειδικών στην πιστοποιήση γνησιότητας πινάκων του Ρέμπραντ Βαν Ριζν. Η κ. Μπρόλσμα είπε ότι η ομάδα ενήργησε κατόπιν επιθυμίας Γάλλου συλλέκτη το 1995, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Παρά το γεγονός ότι το πορτρέτο όχι μόνο παρέπεμπε ξεκάθαρα στον Ρέμπραντ αλλά έφερε και την υπογραφή του, οι ερευνητές δίσταζαν για την αυθεντικότητά του, καθώς έλειπε η ιδιαίτερη φινέτσα του καλλιτέχνη.

    Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πόσο αξίζει ο πίνακας, διαστάσεων 70,8 επί 55,2 εκ. Ωστόσο, αυτήν την περίοδο πίνακες του διάσημου ζωγράφου πωλούνται πάνω από 30 εκ. λίρες.

    Πηγή: BBC

    [16] Σύνδεση Γης-Διαστήματος μέσω...internet

    31/1/2003 5:34:00 μμ

    Τα διαστημικά οχήματα και οι δορυφόροι της NASA ενδέχεται πολύ γρήγορα να αποκτήσουν τη δική τους ιστοσελίδα. Η εταιρία εργάζεται πυρετωδώς για την υλοποίηση ενός σχεδίου, με σκοπό την ανάκτηση πολύτιμων πληροφοριών από τα διαστημόπλοια της, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά. Για το λόγο αυτό στρέφεται για βοήθεια στην ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων με τη βοήθεια του internet.

    Το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες που βρίσκονται στις διαστημικές αποστολές να χρησιμοποιήσουν ένα συγκεκριμένο browser με το οποίο θα καταγράφουν τις κινήσεις των διαστημικών οχημάτων, ενώ παράλληλα θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και με τα πληρώματα τους.

    Η τεχνολογία διασύνδεσης των διαστημόπλοιων με το διαδίκτυο αυτή την εποχή δοκιμάζεται στο διαστημικό λεωφορείο Columbia, μετατρέποντας το διαστημικό όχημα σε σημείο διασύνδεσης του διαστήματος με το δίκτυο.

    Η NASA εργάζεται πυρετωδώς για τη δημιουργία διόδου πληροφοριών από και προς τα σκάφη της με απώτερο σκοπό να μειώσει τα έξοδα της, αλλά και να κάνει ευκολότερη την χρήση των μη-γήινων πόρων. Η εταιρία χρησιμοποιεί προς το παρόν ένα συνοθύλευμα από πεπαλαιωμένα τεχνικά μέρη καθώς και λογισμικό για να βρίσκεται σε επαφή με τα διαστημόπλοια της και να μεταφέρει δεδομένα.

    [17] Μαμά η Κλόντια Σίφερ

    31/1/2003 12:36:00 μμ

    Σε πελάγη ευτυχίας, πλέει από χθες, η Κλόντια Σίφερ, αφού έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Το διάσημο τοπ μόντελ, γέννησε με καισαρική τομή, λόγω του τραυματισμού που είχε τον περασμένο Νοέμβριο στο πόδι. Στο πλευρό της, από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στην κλινική Πόρτλαντ του Λονδίνου, βρίσκεται ο σύζυγός της, ο Βρετανός παραγωγός, Μάθιου Βον. "Οι γονείς είναι πανευτυχείς για τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, και η μητέρα και το βρέφος είναι πολύ καλά" δήλωσε εκπρόσωπος του ζευγαριού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 31 January 2003 - 18:09:09 UTC