Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα προσαγωγή για συμμετοχή στον ΕΛΑ
  • [02] Σύσταση επιτροπής για προϋπολογισμούς του '2004'
  • [03] Στη Βουλή η διαφθορά στο Δημόσιο
  • [04] Κινητοποιήσεις αγροτών στη Λάρισα
  • [05] Εν αναμονή των ''στοιχείων ενοχής'' του Ιράκ
  • [06] Συνελήφθη για φόνο ο παραγωγός Φιλ Σπέκτορ
  • [07] ΗΠΑ - Βορ. Κορέα: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη
  • [08] Ενταλμα σύλληψης για τον υιό Μιλόσεβιτς
  • [09] ΗΠΑ: Καταγγελίες για βασανισμούς κρατουμένων
  • [10] Ισόβια σε Παλαιστίνιο για την ένοπλη δράση του
  • [11] Στη ''φάκα'' όλοι όσοι δεν δήλωσαν τα σκάφη αναψυχής τους
  • [12] Αυξήσεις οπωροκηπευτικών λόγω κακοκαιρίας
  • [13] Η Μαράια Κάρει τραγουδά για τον Μάικλ Τζόρνταν
  • [14] ΑΕΚ: Συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου
  • [15] Αρχαία ελληνική μουσική σε Καναδά και ΗΠΑ
  • [16] Χώρισε... ο σουλτάνος του Μπρουνέι

    [01] Νέα προσαγωγή για συμμετοχή στον ΕΛΑ

    4/2/2003 9:21:00 πμ

    Ένα ακόμη άτομο προσήχθη σήμερα στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής για ανάκριση σχετικά τις δραστηριότητες τις οποίες φέρεται ότι είχε στον Ε.Λ.Α. Πρόκειται για τον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Τσιγαρίδα 64 ετών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές από πηγές της αστυνομίας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αναφέρεται στα αρχεία της ΣΤΑΖΙ με το κωδικό όνομα "Αντριου" και είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Στο μεταξύ αύριο Τετάρτη θα απολογηθούν οι άλλοι τρεις συλληφθέντες για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α.

    Και δέυτερο άτομο παρακολουθεί η Αντιτρομοκρατική

    Σημειώνεται ότι ο κ. Τσιγαρίδας χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι δεν φοβάται τη σύλληψη γιατί δεν έχει σχέση με αυτό που τον κατηγορούν.

    Η αστυνομία απέκλεισε σήμερα από τις 6 το πρωί το σπίτι του στην οδό Ορίωνος 1, στο Παλαιό Ψυχικό και αφού απομάκρυνε τα συνεργεία των τηλεοπτικών καναλιών, λίγο μετά τις 8 το πρωί τον παρέλαβε αυτοκίνητο της αντιτρομοκρατικής που τον μετέφερε στη Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, όπου ανακρίνεται.

    Ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε ένα ακόμη σπίτι στην περιοχή του Κολωνακίου όπου διαμένει ένα ακόμη άτομο που φέρεται ότι είχε συμμετοχή στον ΕΛΑ. Πρόκειται για τον φερόμενο ως Νίκολας, από τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:

    Ο Αντριου ήταν ιδρυτικό μέλος του ΕΛΑ. Μετά το θάνατο του Χρήστου Κασσίμη ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης μαζί με τους Φιλίπ και Νίκολα. Ηταν ο θεωρητικός της οργάνωσης. Ηταν ο εμπνευστής της συνεργασίας το ΕΛΑ με τον Κάρλος. Λέγεται ότι ο Αντριου μαζί με τον Κασσίμη υπήρξαν οι άνθρωποι που διαφώνησαν με το Γιωτόπουλο με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αποφασίσει τη δημιουργία της 17Ν.

    Οσον αφορά τον Νίκολας, πρόκειται για μέλος της ιστορικής τρόικας του ΕΛΑ και το όνομά του περιλαμβάνεται στις λίστες της ΣΤΑΖΙ. Εκτός από τη δραστηριότητα του στον ΕΛΑ ήταν ο σχεδιαστής της επίθεσης με τηλεχειριζόμενη βόμβα εναντίον του Σαουδάραβα πρέσβη. Ισως το άτομο με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών σε επιθέσεις. Το 1982 βρέθηκε μαζί με τον Φιλίπ στο Βελιγράδι για την παραλαβή όπλων και εκρηκτικών προερχόμενα από τη Βουδαπέστη. Προμηθευτής ήταν ο Κάρλος.

    Στην αλυσίδα των συλλήψεων αναμένεται να προστεθουν μέσα στις επόμενες ημέρες

    ο Μιχάλης: Ο βομβιστής της οργάνωσης, υπεύθυνος για τη δράση του Λαϊκού Επαναστατικού Αγώνα, δηλαδή της οργάνωσης του ΕΛΑ που έδρασε στη θεσ/κη. Βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής ως άμεση προτεραιότητα.

    και η Λένα: Συνδέεται προσωπικά με μέλος του Επαναστατικού συμβουλίου και έχει λάβει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μέρος σε επιθέσεις της οργάνωσης.

    Αύριο απολογούνται Κανάς, Αγαπίου, Αθανασάκη - Καταθέσεις μαρτύρων τους ''έκαψαν''

    Οσον αφορά στους άλλους τρεις συλληφθέντες για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α., του πρώην κοινοτάρχη Κιμώλου Αγγελέτο Κανά, του 56χρονου πολιτικού μηχανικού Κώστα Αγαπίου και της 49χρονης ιδιωτικής υπαλλήλου Ειρήνης Αθανασάκη, εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Συγκεκριμένα η Αθανασάκη θα απολογηθεί ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου στις 9 το πρωί, ο Αγγελέτος Κανάς στις 12 το μεσημέρι και ο Αγαπίου στις 2 μ.μ.

    Οι τρεις συλληφθέντες, φέρονται να ταυτοποιούνται με τα ψευδώνυμα:

    "Τζωρτζ"- Κανάς: Ηταν ο ειδικός στην προμήθεια εκρηκτικών και την κατασκευή των βομβών. Υπήρξε μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου του ΕΛΑ το οποίο είχε την ευθύνη για την επιλογή και τον σχεδιασμό των επιθέσεων καθώς και τη συγγραφή των προκηρύξεων. Ηταν από τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τον Κάρλος, εκπαιδεύτηκε στο αντάρτικο πόλεων στο Λίβανο και ανέλαβε την προμήθεια οπλισμού και εκρηκτικών. Το όνομά του βρέθηκε στο αρχείο της ΣΤΑΖΙ και σε βάρος του υπάρχουν ομολογίες μαρτύρων. Πιθανή η συνεργασία του και με τη 17Ν.

    "Φιλίπ" και "Τζιάνι"- Αγαπίου: Μέλος του Επαναστατικού συμβουλίου της οργάνωσης. Υπεύθυνος για τις σχέσεις του Ε.Λ.Α. με τον Κάρλος. Εκπαιδεύτηκε στο Λίβανο μαζί με τον Τζόρτζ και τον αναγνωρίζει και η σύντροφος του Κάρλος Μαγκνταλένα Κοπ. Ηταν ο οργανωτικός υπεύθυνος με κορυφαίο ρόλο στην διαδρομή του Ε.Λ.Α. Στην δράση του και τις ικανότητές του αναφέρεται στις σημειώσεις του ημερολογίου του ο συνεργάτης του Κάρλος Γιοχάνες Βαινριχ.

    και "Μυρτώ"- Αθανασάκη: Υπεύθυνη για τις δύο γιάφκες του Ε.Λ.Α. Συμμετείχε στην προετοιμασία των επιθέσεων και στην συγγραφή των προκηρύξεων. Ηταν η γυναίκα που τηλεφωνούσε στα ΜΜΕ για να ενημερώσει για την ανάληψη ευθύνης και την προειδοποίηση επικείμενης έκρηξης.

    Και οι τρεις πάντως αρνούνται τις κατηγορίες. Στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα μαρτυρίες σε βάρος τους και για αποτυπώματά τους σε προκηρύξεις.

    Ειδικότερα ο Αγγελέτος Κανάς αρνείται ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση της τρομοκρατίας και επιρρίπτει ευθύνες για την εμπλοκή του ονόματος, στην πρώην σύζυγό του Σοφία Κυριακίδου.

    Πράγματι, η πρώην σύζυγος του ήταν αυτή που δήλωσε στις Αρχές ότι είδε με τα ίδια της τα μάτια τον πρώην πλέον κοινοτάρχη να κατασκευάζει βόμβα, μαζί με άλλο άτομο. Οι ισχυρισμοί της Κανά έχουν διασταυρωθεί και επιβεβαιωθεί και από άλλες καταθέσεις προσώπων που γνώριζαν πολύ καλά τους εμπλεκόμενους. Στη δικογραφία επίσης φέρεται να υπάρχει και μαρτυρική κατάθεση σύμφωνα με την οποία ο Κανάς είχε νοικιάσει με άλλο ονοματεπώνυμο διαμέρισμα στην Αθήνα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως γιάφκα της οργάνωσης.

    Το κουβάρι όμως άρχισε να ξετυλίγεται μετά την μαρτυρία της χήρας του ιδρυτή του Ε.Λ.Α, ο οποίος είχε το κωδικό όνομα "παππούς", και έχει πεθάνει εδώ και χρόνια. Η γυναίκα αυτή, μετά από εκβιασμούς που δεχόταν από τα μέλη του ΕΛΑ, προσήλθε εκούσια στις Αρχές πριν καν αρχίσουν οι συλλήψεις της 17Ν, για να δώσει στοιχεία σχετικά με τον Ε.Λ.Α, φέρεται να έχει πει λεπτομέρειες που "καίνε" πολλούς. Οι μαρτυρίες της οδήγησαν στις πρώτες τρεις συλλήψεις και όλα δείχνουν ότι σε αυτά πρώτα από όλα θα στηριχτεί η όλη εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Οι Κανάς, Αγαπίου και Αθανασάκη συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Κυριακής και οι συλλήψεις αυτές θεωρούνται οι αρχή τους τέλους για την πολύχρονη δράση του Ε.Λ.Α.

    Εν τω μεταξύ, άδεια βρέθηκαν τρία διαμερίσματα στην Αθήνα, στα Κάτω Πατήσια, στον Αγιο Παντελεήμονα και στο Παγκράτι, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούσαν γιάφκες της οργάνωσης και, σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν νοικιαστεί, με ψεύτικα ονόματα, από τον Αγγελέτο Κανά και μία γυναίκα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων.

    Τέρμα στην ανεύθυνη ονοματολογία ζητά η κυβέρνηση

    Να σταματήσει η ανεύθυνη αναφορά σε ονόματα, σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας, ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ατομα που αναφέρθηκαν από μέσα μαζικής ενημέρωσης ως ενεχόμενα σε τρομοκρατική δραστηριότητα διαψεύδουν κάθε ανάμειξή τους στην υπόθεση. Επίσης, ο κ. Πρωτόπαπας συνέστησε και υπομονή, με δεδομένο ότι η έρευνα των διωκτικών Αρχών έχει προχωρήσει σε αποφασιστικό σημείο και τόνισε ότι η προσπάθεια που γίνεται δεν προσφέρεται για σώου.

    Αν προκύψει ότι η δράση της οργάνωσης έχει σταματήσει το 1995, τότε τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, υποστήριξε, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 FM, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, επικαλούμενος διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου, αντέτεινε πως η διακοπή της δράσης του ΕΛΑ δεν σημαίνει παραγραφή.

    Ως ενεργή οργάνωση θεωρούν οι διωκτικές Αρχές τον ΕΛΑ, τα φερόμενα ως μέλη του οποίου διώκονται με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2000 για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το γεγονός ότι η οργάνωση δεν εξέδωσε ποτέ προκήρυξη που να γνωστοποιεί τη διάλυσή της, επιτρέπει στον εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση σε βαθμό κακουργήματος και όχι πλημμελήματος όπως ήταν πριν το 2000.

    [02] Σύσταση επιτροπής για προϋπολογισμούς του '2004'

    4/2/2003 9:57:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η συγκρότηση ομάδας που θα αναλάβει την συνολική παρακολούθηση του έργου και των επί μέρους προϋπολογισμών της Οργανωτικής Επιτροπής, αποφασίστηκε, στην σύσκεψη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με την παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου και των υπουργών Οικονομίας-Πολιτισμού. Στόχος της ομάδας είναι ο καλύτερος έλεγχος του συνολικού κόστους των Αγώνων. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε πρόοδος στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και δυσκολίες λόγω της διεθνούς πιεστικής συγκυρίας. Συνάντηση θα έχει στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Η διεθνής συγκυρία δυσκολεύει το έργο των Ο.Α.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πώς βρισκόμαστε στο τελευταίο 18μηνο και ενώ η Ολυμπιακή προετοιμασία πάει πάρα πολύ καλά, η διεθνής συγκυρία δυσκολεύει το έργο.

    Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η Ομάδα Παρακολούθησης Έργου να ελέγχει την εξέλιξη του συνόλου του προϋπολογισμού, κάτι που δεν σημαίνει πώς οι δύο προϋπολογισμοί, κυβέρνησης και οργανωτικής επιτροπής, θα χάσουν την αυτοτέλειά τους.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, άλλος ένας λόγος ήταν και η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ποιος θα εκταμιεύσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να παραδοθούν ολοκληρωμένες οι αθλητικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να γίνουν οι αγώνες με αρτιότητα, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τη ΔΟΕ.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης τόνισε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ώστε να υπάρξει τόσο καλύτερος έλεγχος, όσο και καλύτερη διαχείριση, ενώ μιλώντας πριν από λίγο στη ΝΕΤ 105,8 ανέφερε ότι τα επιπλέον χρήματα για έργα και ανάγκες μόνιμου χαρακτήρα θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ εκείνα που μετά τους Ολυμπιακούς θα ξηλωθούν θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2004.

    Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι υποδομές και επενδύσεις για όλη τη χώρα, μέτρα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και είναι προίκα για τον ελληνικό λαό.

    Ο υψηλότερος προϋπολογισμός ασφάλειας

    Η πρόεδρος του "ΑΘΗΝΑ 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου σε συνέντευξή της στους "Washington Times" εξαίρει τη συμβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στο γεφύρωμα των διαφορών μεταξύ λαών και εθνών και στην ανάδειξη του ανθρωπίνου πνεύματος και των επιτευγμάτων.

    Επίσης, η κ. Αγγελοπούλου τονίζει ότι η Ελλάδα θα δαπανήσει άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές και εξοπλισμό ασφάλειας για τους Αγώνες του 2004, ποσό που αποτελεί τον υψηλότερο προϋπολογισμό ασφάλειας στην Ολυμπιακή ιστορία.

    Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι μολονότι υπάρχει σημαντική πρόοδος για τη βελτίωση της ασφάλειας, πρέπει να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε.

    Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι η στρατηγική ασφάλειας του "ΑΘΗΝΑ 2004" καθοδηγείται από τον υπεύθυνο ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, Πίτερ Ράιαν.

    [03] Στη Βουλή η διαφθορά στο Δημόσιο

    4/2/2003 9:54:00 πμ

    Με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, διεξάγεται στη Βουλή, συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα θέματα της διαφθοράς στο Δημόσιο.''Κάποιοι καταφεύγουν στο υβρεολόγιο για να αντιμετωπίσουν την έρευνα που γίνεται, είτε για τους εκβιασμούς, είτε και για άλλες παράνομες πράξεις'' δήλωσε χθες αναφερόμενος στις επικρίσεις που διατυπώνονται κατά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Χρ. Πρωτόπαπας: Μας ενδιαφέρει να αποκαλυφθεί η παρανομία

    Ο κ. Πρωτόπαπας αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος και να καταλογιστούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    ''θα προχωρήσουμε γιατί αυτή είναι η δουλειά μας και ως εκ τούτου δεν μας ενδιαφέρουν, ούτε οι ύβρεις που εκτοξεύονται από ορισμένους, ούτε και η επίκληση πολιτικών σκοπιμοτήτων που για εμάς δεν υπάρχουν''.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι προχωρά η έρευνα για να αντιμετωπιστεί η παρανομία, τα κυκλώματα των εκβιαστών, τα προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια ζωή.

    ''Εμείς προωθούμε πρώτοι αυτή την έρευνα και φυσικά δεν μας ενδιαφέρει, που πολιτικά ανήκει ο καθένας, μας ενδιαφέρει να αποκαλυφθεί η παρανομία'', κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [04] Κινητοποιήσεις αγροτών στη Λάρισα

    4/2/2003 8:39:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Συλλαλητήριο στην πλατεία Αγιάς στη Λάρισα πραγματοποιούν σήμερα οι αγρότες του νομού Λαρίσης, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων από την καταστροφή των καλλιεργειών τους κατά τον περσινό παγετό. Εξάλλου, σε χτεσινή παναγροτική σύσκεψη στον Τύρναβο, αποφασίστηκε η μαζική συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σάββατο στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου.

    Διαμαρτυρία έξω απο την AGROTICA

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα τριακόσιοι περίπου αγρότες, που έφθασαν στη Θεσσαλονίκη από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη χωρίς τρακτέρ, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στην είσοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

    Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή τη διεθνή έκθεση AGROTICA και οργανώθηκε από την προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Η συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίηση υπήρξε μικρή, καθώς από την εκδήλωση είχαν αποστασιοποιηθεί η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΣΥΔΑΣΕ.

    Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο συνδικαλιστής των αγροτών Βαγγέλης Μπούτας και το μέλος της Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Σωκράτης Γαβαλάς, ενώ παραβρέθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Πατάκης.

    Οι ομιλητές κάλεσαν τον αγροτικό κόσμο να παλέψει την αντιαγροτική, όπως χαρακτήρισαν την πολιτική της κυβέρνησης. Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν ραντεβού για την επικείμενη σύνοδο κορυφής των υπουργών Γεωργίας στην Κέρκυρα προκειμένου να διαδηλώσουν και εκεί τα αιτήματά τους.

    [05] Εν αναμονή των ''στοιχείων ενοχής'' του Ιράκ

    4/2/2003 10:44:00 πμ

    Κρίσιμη η αυριανή ημέρα για την κρίση στο Ιράκ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, θα παρουσιάσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα ενοχοποιητικά, για τη Βαγδάτη, στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία είναι δορυφορικές φωτογραφίες και υποκλαπείσες συνομιλίες ανάμεσα σε Ιρακινούς αξιωματούχους που αναφέρονται στο πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής. Συνομιλίες στις οποίες θα κυριαρχήσει το ζήτημα του Ιράκ θα έχουν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Ζ. Σιράκ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τ. Μπλερ.

    Αποδείξεις για ύπαρξη βιολογικών όπλων θα καταθέσουν οι ΗΠΑ - Αμφισβητεί την εγκυρότητα τους το Ιράκ

    Αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως ο Πάουελ, πιθανώς να καταθέσει φωτογραφίες από τοποθεσίες που πιστεύεται πως αποτελούν κινητά εργαστήρια βιολογικών όπλων.

    Αλλη επίσημη πηγή τόνισε πως ο Πάουελ πέρασε μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας εξετάζοντας τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που πρόκειται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 17.30, ώρα Ελλάδος. Η ομιλία του θα καλυφθεί τηλεοπτικά.

    Ο Πάουελ αναμένεται να φθάσει σήμερα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με ορισμένους από τους υπουργούς Εξωτερικών που θα παρίστανται στην αυριανή του παρουσίαση των στοιχείων για το Ιράκ.

    "Ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία" για το γεγονός ότι το Ιράκ δεν συνεργάζεται με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών ισχυρίζεται ότι διαθέτει και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

    Πάντως, ο πόλεμος δηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει ανάμεσα σε Ιρακινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους για τη γνησιότητα των στοιχείων που θα δώσουν οι ΗΠΑ.

    Μιλώντας στο BBC, ο Iρακινός στρατηγός Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν, υποστήριξε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει στοιχεία που θα αποτελούνται από ''κατασκευασμένες φωτογραφίες από δορυφόρους και αεροσκάφη''.

    Της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα προεδρεύσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, η χώρα του οποίου ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντος κράτους για το Φεβρουάριο.

    Στη Νέα Υόρκη φθάνει απόψε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου για να λάβει μέρος στην αυριανή ενημέρωση του Αμερικανού ομολόγου του. Εκτός από συναντήσεις που θα έχει με ομολόγους του ευρωπαϊκών χωρών-μελών του Συμβουλίου, πιθανόν ο κ. Παπανδρέου να έχει κατι ιδίαν συναντήσεις με τον κ. Πάουελ, καθώς και με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Ανάν.

    Εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες

    Στο μεταξύ, και τρίτο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το USS Abraham Lincoln κατέπλευσε το Σαββατοκύριακο στη Θάλασσα του Ομάν, ενόψει ενδεχόμενης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ.

    Στην περιοχή βρίσκονται επίσης τα αεροπλανοφόρα USS Constellation, που ναυλοχεί στον Κόλπο και USS Harry S. Truman στην ανατολική Μεσόγειο. Ενα τέταρτο αεροπλανοφόρο, το USS Theodore Roosevelt, αναμένεται στη Μεσόγειο εντός της εβδομάδας.

    Την ίδια ώρα σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων τύπου Πάτριοτ προχωρά στο Ισραήλ στο πλαίσιο κοινών αμερικανο-ισραηλινών γυμνασίων. Τα γυμνάσια έχουν χαρακτηριστεί "ασκήσεις ρουτίνας" και πραγματοποιούνται στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ.

    Στη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Κόλπο το 1991 ,το Ιράκ είχε εκτοξεύσει 39 πυραύλους Σκούντ εναντιον του Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ισραηλινοί και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι.

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν στο BBC ότι οι πρώτες ημέρες της εκστρατείας θα αφιερωθούν στις προσπάθειες να προκληθεί ένα ρήγμα ανάμεσα στην ιρακινή ηγεσία και το στρατό της χώρας.

    Σύμφωνα με τα σχέδια του Πενταγώνου, μικρές και ευέλικτες ομάδες του αμερικανικού στρατού θα επιχειρήσουν να καταλάβουν θέσεις-κλειδιά στο Ιράκ. Σε αυτές τις θέσεις θα φθάσουν αργότερα μεραρχίες του αμερικανικού πεζικού.

    Πιέσεις Μπλερ προς Σιράκ

    Συνομιλίες στις οποίες θα κυριαρχήσει το ζήτημα του Ιράκ θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

    Ο κ. Μπλερ, ο οποίος είχε την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, θα προσπαθήσει να πείσει τον κ.Σιράκ να υποστηρίξει την ιδέα για ένα δεύτερο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα προέβλεπε τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράκ.

    Η Γαλλία, που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα, έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και επιθυμεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν τις έρευνες τους στο Ιράκ.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων προειδοποίησε ότι ο κόσμος εισέρχεται πια ''στην τελική φάση της δωδεκαετίας αφοπλισμού του Ιράκ''.

    Ο Μπλερ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο ΟΗΕ θα υιοθετήσει μία δεύτερη απόφαση που να δίνει το πράσινο φως για την προσφυγή στη στρατιωτική βία, εάν το Ιράκ συνεχίσει να μη συνεργάζεται πλήρως με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    [06] Συνελήφθη για φόνο ο παραγωγός Φιλ Σπέκτορ

    4/2/2003 10:10:00 πμ

    Δίωξη για φόνο ασκήθηκε κατά του θρυλικού Αμερικανού παραγωγού δίσκων, Φιλ Σπέκτορ, μετά την ανακάλυψη του πτώματος γυναίκας στην έπαυλη του στο Λος Αντζελες, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Ο 62χρονος παραγωγός συνελήφθη στις 5 το πρωί της Τρίτης, στο σπίτι του όπου ανακαλύφθηκε το πτώμα λευκής γυναίκας. Η ταυτότητα του θύματος θα αποκαλυφθεί αφού η αστυνομία ενημερώσει τους συγγενείς της. Η αστυνομία απέκλεισε την έπαυλη των 10 δωματίων.

    Η υπερπολυτελή έπαυλη

    στο Λος Aντζελες

    Οι γείτονες είπαν στους δημοσιογράφους ότι δεν είχαν δει τον πολυεκατομμυριούχο, που κατά τα φαινόμενα ζούσε μόνος του, εδώ και αρκετό καιρό.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε ότι ο δικηγόρος Μάρβιν Μίτσελσον, φίλος του Φιλ Σπέκτορ, δήλωσε πως ο παραγωγός δίσκων εργαζόταν στο γύρισμα ταινίας για τη ζωή του.

    Ο κ. Σπέκτορ έγινε διάσημος ως παραγωγός των συγκροτημάτων, Μπητλς και Ρονέτ, αλλά και της Τίνα Τέρνερ.

    Θεωρείται πρωτοπόρος στην παραγωγή μουσικής ροκ και έγινε γνωστός για την τεχνική του που ονομάσθηκε "τοίχος ήχων" και βασιζόταν στην πλούσια ενορχήστρωση και χορωδία.

    Την τεχνική αυτή υιοθέτησαν πολλά γνωστά συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960, όπως οι Κρύσταλς στο τραγούδι τους "Da Doo Ron Ron".

    Ο γνωστός παραγωγός μουσικής ποπ και ροκ, κέρδισε 2 βραβεία Γκράμι.

    Πηγή: BBC Greek

    [07] ΗΠΑ - Βορ. Κορέα: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

    Αννίτα Πασχαλινού 4/2/2003 10:01:00 πμ

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη επίθεση της Βορείου Κορέας, σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ. Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52, μαχητικά F-16 και πολεμικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή, αν και επίσημα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλτν Ράμσφελντ, δεν έχει διατάξει κάτι τέτοιο. "Οι ΗΠΑ ακολουθούν διαβολική πολιτική εναντίον της Β. Κορέας και αποβλέπουν στην κυριαρχία όλης της κορεατικής χερσόνησου" αναφέρει σήμερα σχόλιο εφημερίδας φιλικά προσκείμενης στο κυβερνών κόμμα της χώρας. Την ίδια ώρα, πιέσεις προς το καθεστώς της Πιονγάνγκ, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς επιταγές για το πυρηνικό της οπλοστάσιο ασκεί η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

    12η Φεβρουαρίου: Ημέρα κρίσης για τη Β. Κορέα

    Όπως δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ελ Μπαραντέι, στις 12 Φεβρουαρίου, η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει το κατά πόσο θα αναφέρει το θέμα της Πιονγάνγκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Οι προσπάθειες για επίλυση του θέματος της Βορείου Κορέας έχουν εξαντληθεί δήλωσε ο Ελ Μπάραντεϊ, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι σε περίπτωση που αναφερθεί το θέμα της Πιονγάνγκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δε σημαίνει ότι θα της επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις ή θα κινηθεί πολεμικά εναντίον της η διεθνής κοινότητα. "

    "Πιστεύω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα επιδιώξει μια ειρηνική διευθέτηση του θέματος" είπε χαρακτηριστικά.

    [08] Ενταλμα σύλληψης για τον υιό Μιλόσεβιτς

    4/2/2003 11:01:00 πμ

    Ο Μάρκο Μιλόσεβιτς

    Το περιφερειακό δικαστήριο της πόλης Ποζάρεβατς έκρινε προφυλακιστέο τον υιό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς Μάρκο και οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του. Ο Μάρκο Μιλόσεβιτς κατηγορείται για την απαγωγή και κακοποίηση του Ζόραν Μιλοβάνοβιτς μέλους της οργάνωσης νεολαίας "Αντίσταση" που αγωνιζόταν, με ειρηνικά μέσα, κατά του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Το Μάρτιο του 2000 ο Μάρκο Μιλόσεβιτς και άντρες της προσωπικής του ασφάλειας απήγαγαν τον Μιλοβάνοβιτς τον ξυλοκόπησαν βάναυσα, ενώ ο ίδιος κρατώντας αλυσοπρίονο απειλούσε ότι θα τον τεμαχίσει, εάν δεν αποκαλύψει τα ονόματα των μελών της οργάνωσης και τους χρηματοδότες της οργάνωσης αυτής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2000 που κατέρρευσε το καθεστώς Μιλόσεβιτς ο Μάρκο εγκατέλειψε τη Γιουγκοσλαβία και μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο σε πια χώρα αναζήτησε καταφύγιο, φήμες τον θέλουν να βρίσκεται στην Κίνα ή τη Ρωσία.

    [09] ΗΠΑ: Καταγγελίες για βασανισμούς κρατουμένων

    4/2/2003 9:03:00 πμ

    H οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαντήσουν στις κατηγορίες, που διατυπώθηκαν εναντίον της, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα μέλη της Αλ Κάιντα που κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια για να ''μιλήσουν''. Σύμφωνα με την επιστολή της οργάνωσης προς τον Κόλιν Πάουελ, η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αναφέρεται σε ένα άρθρο της "Ουάσινγκτον Ποστ" που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και επικαλείται δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους ότι ορισμένοι ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ή κακομεταχείρηση στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές στο Αφγανιστάν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε ''γελοίες'' τις κατηγορίες αυτές.

    Σε εκκρεμότητα οι τύχες των φυλακισμένων στο Γκουαντάναμο

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν στη ναυτική τους βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα 620 αιχμαλώτους από 40 χώρες, τους οποίους συνέλαβαν στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει παραπέμψει τις υποθέσεις αυτές σε στρατοδικεία, αλλά το υπουργείο Αμυνας δηλώνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκδίκασή τους.

    Στο επίμαχο άρθρο της 26ης Δεκεμβρίου 2002, η "Ουάσινγκτον Ποστ", επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, έγραψε ότι από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 έχουν συλληφθεί και κρατούνται περίπου 3.000 ύποπτοι για συμμετοχή ή υποστήριξη στην Αλ Κάιντα σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ύποπτοι αυτοί συνελήφθησαν και κρατούνται με την αρωγή των αμερικανικών υπηρεσιών σε χώρες γνωστές για τη βάρβαρη συμπεριφορά τους απέναντι σε όσους συλλαμβάνουν.

    [10] Ισόβια σε Παλαιστίνιο για την ένοπλη δράση του

    4/2/2003 10:53:00 πμ

    Σε ισόβια κάθειρξη, καταδίκασε το ισραηλινό στρατοδικείο έναν Παλαιστίνιο, για σειρά επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών, σε μία από τις οποίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σκοτώθηκε, ο πατέρας Γερμανός, ελληνοορθόδοξος ηγούμενος της Μονής, του Αγίου Γεωργίου, στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης. Ο 22χρονος Ισμαήλ Χοσέιν Ρντέιντε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ανήκει σε οργάνωση που διατηρεί δεσμούς με τη Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο ίδιος δηλώνει, ότι άνοιξε πυρ εναντίον αυτοκινήτων επειδή ήθελε να εκδικηθεί για το θάνατο ενός βρέφους σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί εναντίον παλαιστινιακής περιοχής.

    [11] Στη ''φάκα'' όλοι όσοι δεν δήλωσαν τα σκάφη αναψυχής τους

    4/2/2003 10:18:00 πμ

    Έξι στους δέκα φορολογούμενους που αγόρασαν σκάφος αναψυχής το 2001, δεν δήλωσαν τη δαπάνη αγοράς σκάφους στη φορολογική τους δήλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, 6.212 φορολογούμενοι που απέκτησαν σκάφος αναψυχής το 2001, υπέπεσαν στην παράβαση αυτή σε σύνολο 11.711 φορολογούμενων που απέκτησαν σκάφος το ίδιο έτος. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν σε διασταυρώσεις που γίνονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος TAXISNET, στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και στα στοιχεία που αφορούν στις νηολογήσεις και μεταβιβάσεις σκαφών.

    Ειδικότερα, 2.154 φορολογούμενοι δήλωσαν την απόκτηση σκάφους, αλλά δεν δήλωσαν τη δαπάνη αγοράς σκάφους στη φορολογική τους δήλωση.

    Επίσης, 2.158 δεν δήλωσαν ότι απέκτησαν σκάφος.

    Ακόμη, για άλλους 1900 φορολογούμενους δεν κατέστη εφικτό να διασταυρωθούν τα σχετικά στοιχεία, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι δήλωσαν το σκάφος τους στην εφορία, λόγω ελλιπών ή λανθασμένων στοιχείων που υπήρχαν στις φορολογικές δηλώσεις.

    Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και από τους ελέγχους που έκανε η εφορία το 2000 και το 1999.

    [12] Αυξήσεις οπωροκηπευτικών λόγω κακοκαιρίας

    4/2/2003 8:52:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αυξήσεις μέχρι 39,04% σημειώνονται σε ορισμένα οπωροκηπευτικά από τις αρχές του έτους. Η κακοκαιρία διατηρεί ψηλά τις τιμές σε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε πιπεριές (39,04%), μελιτζάνες φλάσκες (24,57%), κρεμμύδια ξερά (22,69%), ραδίκια ιταλικά (32,67%), σπανάκι (21,09%) και μανταρίνια (30,67%). Σε εννέα προϊόντα πάντως σημειώθηκαν το ίδιο διάστημα μειώσεις από το σύνολο 26 οπωροκηπευτικών στη λίστα ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα μειώσεις υπάρχουν σε πιπεριές μακριές γλυκές

    (-27,70%), λεμόνια (-14,86%), μήλα (-2%), λάχανα (-5,80%), κουνουπίδια (-2,76%), καρότα (-1,90%) και αγγουράκια (-7,08%).

    [13] Η Μαράια Κάρει τραγουδά για τον Μάικλ Τζόρνταν

    4/2/2003 11:15:00 πμ

    Η διάσημη τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ θα τραγουδήσει προς τιμήν του Μάικλ Τζόρνταν, στο ημίχρονο του Ολ Σταρ Γκέιμ του ΝΒΑ, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Ατλάντα. Η ποπ σταρ με τη βελούδινη φωνή δέχθηκε την πρόταση να αποχαιρετήσει με τον τρόπο αυτό τον αξεπέραστο "Air", ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει. Κι αυτή η φορά πιθανότατα θα είναι κι η τελευταία...

    Κάρεϊ: ''Είναι ένας αληθινός ήρωας και θέλω να τον τιμήσω''

    "Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία, που προσέφερε πάρα πολλά στο μπάσκετ αλλά και στον κόσμο του θεάματος. Είναι ένας αληθινός ήρωας και θέλω να τον τιμήσω", δήλωσε η Μαράια Κάρεϊ, που την Κυριακή θα ερμηνεύσει το "Hero", μια μπαλάντα της δεκαετίας του 1980, που έγινε μεγάλη επιτυχία δύο δεκαετίες αργότερα, όταν ερμηνεύθηκε εις μνήμην των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσεις στις ΗΠΑ, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

    Επίσης, στο ρεπερτόριο της Κάρει στο ημίχρονο του Ολ Σταρ, θα υπάρχουν και δύο τραγούδια από το καινούριο της αλμπουμ, με τίτλο "Charmbracelet".

    [14] ΑΕΚ: Συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου

    4/2/2003 10:51:00 πμ

    Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε την Δευτέρα, το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως αυτό διορίστηκε από το Πρωτοδικείο. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και της προσωρινής διοίκησης της ΠΑΕ, Γιάννης Γρανίτσας, έκανε αναλυτική ενημέρωση των μελών της προσωρινής διοίκησης για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ΑΕΚ, τις πηγές δημιουργίας των προβλημάτων της και τις προοπτικές επίλυσής τους. Την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΑΕ θα αναλύσει το νέο διοικητικό συμβούλιο, σε συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (12:00) στην αίθουσα Τύπου του γηπέδου της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    ''Μαζί για ένα καθαρό ποδόσφαιρο''

    Τις υπόλοιπες θέσεις κατέλαβαν: Α' αντιπρόεδρος ο Σωτήριος Γαβριήλ, Β' αντιπρόεδρος ο Πέτρος Λάλος και διευθύνων σύμβουλος ο Ανδρέας Δημητρέλος.

    Στην επιτροπή δημησίων σχέσεων τοποθετήθηκαν οι Κώστας Χαρδαβέλας και Πασχάλης Τσαρούχας, στην οικονομική επιτροπή οι Αγγελος Μπαζιώτης και Ηλίας Κουρουνιώτης και στην επιτροπή διεθνών σχέσεων οι Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και Αναστάσιος Βουλγαράκης.

    Εξάλλου, οι Δημήτριος Καρατζάβελος και Νικόλαος Λαγαρίας αναλαμβάνουν νομικοί σύμβουλοι, με τον τελευταίο (μαζί με τον Στέλιο Σκευοφύλακα) να τοποθετούνται και στην παλαιμάχων και ακαδημιών.

    Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης και η επιστροφή ενός από τους παλαιότερους παράγοντες της ΑΕΚ, του Νίκου Στράτου, που αναλαμβάνει καθήκοντα συνδέσμου μεταξύ του Δ.Σ. και του ποδοσφαιρικού τμήματος.

    Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να ορίσει ορκωτούς λογιστές προκειμένου να ελέγξουν τα οικονομικά της ΠΑΕ, ενώ εξήγγειλε την ανάληψη "σταυροφορίας" από την ΑΕΚ για κάθαρση στο ποδόσφαιρο.

    Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθεί στο άμεσο μέλλον διήμερο συνέδριο με τη συμμετοχή πολιτικών, ποδοσφαιρικών παραγόντων από όλες τις ΠΑΕ και εκπροσώπων της διαιτησίας και των ποδοσφαιριστών, με κεντρικό σύνθημα "μαζί για ένα καθαρό ποδόσφαιρο".

    Τέλος, το Δ.Σ. ξεκαθαρίζει ότι ανακοινώσεις προς τον Τύπο θα γίνονται μόνο από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Γρνίτσα ή από το γραφείο Τύπου.

    [15] Αρχαία ελληνική μουσική σε Καναδά και ΗΠΑ

    4/2/2003 9:00:00 πμ

    Αρχαία ελληνική μουσική θα παρουσιαστεί σε σειρά τριών ρεσιτάλ στη Βοστώνη των ΗΠΑ (Πανεπιστήμιο Βοστώνης), στο Μόντρεαλ (Πανεπιστήμιο Κονκόρντια) και την Οττάβα (Εθνική Πινακοθήκη) του Καναδά στις 4/2-6/2-8/2. Ειδικότερα, ο συνθέτης και τρομπετίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Νίκος Ξανθούλης και ο τρομπετίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Παναγιώτης Στέφος, που έχει δημιουργήσει το μουσικό σύνολο Λύραυλος, με το οποίο έχει παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα δουλειάς, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από πρωτότυπα έργα αρχαίας ελληνικής μουσικής που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.

    Οι δυο μουσικοί θα παρουσιάσουν, τη θεωρία και τα όργανα της αρχαίας ελληνικής μουσικής, που ήταν για πολλά χρόνια αντικείμενο έρευνας και των δύο.

    Τέλος, με την αρχαία ελληνική μουσική, στο Μόντρεαλ και την Οττάβα του Καναδά θα παρουσιαστούν και έργα νέων Ελλήνων συνθετών σε ρεσιτάλ τρομπέτας του Νίκου Ξανθούλη.

    Πρόκειται για έργα των Αντωνίου, Αλεξιάδη, Δροσίτη, Καρμπόνε, Ζώρα, Γυφτάκη και Ξανθούλη.

    [16] Χώρισε... ο σουλτάνος του Μπρουνέι

    Πηγή: ΑΠΕ 4/2/2003 8:55:00 πμ

    O σουλτάνος του Μπρουνέι Χασανάλ Μπολκιάχ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, χώρισε από τη δεύτερη σύζυγό του Μαριάμ Αμπντούλ Αζίζ, η οποία έπειτα από εντολή του, στερήθηκε όλους τους βασιλικούς τίτλους. Μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση έδωσε μόνο την είδηση χωρίς όμως να διευκρινίσει γιατί ο 56χρονος σουλτάνος χώρισε από την κατά δέκα χρόνια νεότερή του πρώην αεροσυνοδό. Φήμες περί διαφωνίας μεταξύ του ζευγαριού κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό στο σουλτανάτο, το οποίο οφείλει την ευημερία του στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1981 και απέκτησε τέσσερα παιδιά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 February 2003 - 10:05:42 UTC