Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείπνο πρεσβευτή Ισραήλ με εκπρόσωπο Παλαιστίνιας Αρχής
  • [02] Δεξίωση στο Προεδρικό για τις Ενοπλες Δυνάμεις
  • [03] Ευρωπαϊκή ''πρωτιά'' για την Ελλάδα στα τροχαία
  • [04] Ιδιώτης παρουσιάστηκε ως αστυνομικός
  • [05] Οn line δημόσια διαβούλευση για τη βιολογική γεωργία
  • [06] Ενίσχυση τουρισμού για άτομα μειωμένης κινητικότητας
  • [07] Οδηγία φέρνει αλλαγές στα όρια ασφάλισης των ΙΧ
  • [08] Τουρκία:Με διαρροές η ψήφιση πρότασης για αμερικανικές βάσεις
  • [09] Επιτροπή εποπτείας για τον προϋπολογισμό του ''2004''
  • [10] ΑΕΚ-Εφές Πίλσεν: 64-81
  • [11] Ευρωλίγκα: Πολύ κοντά στην πρόκριση ο Ολυμπιακός
  • [12] Ενα μήνα εκτός γηπέδου ο Μπέος
  • [13] Μπάσκετ: Ελαφρύ διάστρεμα ο Ντάριλ Μίντλετον
  • [14] Διέξοδος στη σχιζοφρένεια!
  • [15] ''Διόδια'' μέσω Internet-SMS
  • [16] Έλτον Τζον-Κέβιν Σπέισι μαζί για το ''Ολντ Βικ''

    [01] Δείπνο πρεσβευτή Ισραήλ με εκπρόσωπο Παλαιστίνιας Αρχής

    6/2/2003 11:26:00 μμ

    Μια σπάνια κοινή εμφάνιση υπήρξε το βράδυ της Πέμπτης, του πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα και του εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής στην ελληνική πρωτεύουσα. Ηταν η πρώτη φορά που ο Ισραηλινός πρεσβευτής Νταβίντ Σασόν και ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος Αμπντάλα Αμπντάλα βρέθηκαν δίπλα-δίπλα σε εκδήλωση, που έγινε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Και οι δύο απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα της τρομοκρατίας στο Ιράκ και τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών στο Ισραήλ.

    Και διαξιφισμοί σε χαμηλούς τόνους

    Ο κ. Σασόν τόνισε ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών ''τάσσεται υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, εφόσον ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας σταματήσει''. Είπε, επίσης, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή και ειδικά ο Γιάσερ Αραφάτ έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία στη σύνοδο του Κάμπ Ντέιβιντ το καλοκαίρι του 2000. ''Στον Γιάσερ Αραφάτ προσφέρθηκε γη (97% των κατεχομένων εδαφών) και η μισή Ιερουσαλήμ σε ένα ασημένιο δίσκο, αλλά αρνήθηκε. Ο Γιάσερ Αραφάτ αρνήθηκε και μετά διέταξε μια τρομοκρατική εκστρατεία'', είπε ο Σασόν.

    Τα σχόλια του Ισραηλινού πρεσβευτή αντέκρουσε ο κ. Αμπντάλα, ο οποίος αναφέρθηκε στο στρατιωτικό ιστορικό και στις απόψεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, του μεγάλου νικητή των γενικών εκλογών στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, υπαινισσόμενος εγκλήματα πολέμου και ρατσιστικές απόψεις. Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος τόνισε στο ακροατήριο, που αποτελούνταν από φοιτητές, διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς, ότι ''κανένας οικισμός δεν διαρκεί για πάντα'', ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε την ιδέα μιας ισραηλινής προσφοράς για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους σε ένα πολύ σημαντικό τμήμα της Δυτικής Οχθης ''ως μύθο''. Επίσης, είπε, ότι ένας άλλος ''μύθος'' που προωθείται από την ισραηλινή πλευρά, είναι ότι η παλαιστινιακή εξέγερση μετά το Σεπτέμβριο του 2000, είχε ενορχηστρωθεί εκ των προτέρων, τονίζοντας ότι όλα τα θύματα το μήνα που ακολούθησε μετά την επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν σε ιερό χώρο της Ιερουσαλήμ, ήταν Παλαιστίνιοι ή άραβες Ισραηλινοί.

    [02] Δεξίωση στο Προεδρικό για τις Ενοπλες Δυνάμεις

    6/2/2003 10:49:00 μμ

    Δεξίωση προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας παρέθεσε το βράδυ της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Στη δεξίωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, σύσσωμη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Ράλλης και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτές και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Πρωθυπουργός, συνομιλώντας με τους ανώτατους αξιωματικούς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας.

    [03] Ευρωπαϊκή ''πρωτιά'' για την Ελλάδα στα τροχαία

    6/2/2003 9:06:00 μμ

    Βραβείο για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων την χρονιά που πέρασε, έλαβε ο διευθυντής Τροχαίας Αττικής κ. Τζέκης στο πλαίσιο ημερίδα για την την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, που οργανωσε η Ενωση Ασφαλιστικων Εταιρειων. Τα θανατηφόρα τροχαία σε σχέση με το 2001 μειώθηκαν κατά 22,7%, ωστόσο αυξήθηκαν οι επικίνδυνες παραβάσεις, ενώ σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Μ. Μιχαλοδημητράκης η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των τροχαίων στην ΕΕ με απώλειες 2.300 ανθρώπων.

    Οι παραβάσεις που καταγράφηκαν παρουσιάστηκαν αυξημένες ως εξής:

    Υπερβολική ταχύτητα (+76,5%), παράβαση κόκκινου (+3,9%), ζώνη ασφαλείας (+179,2%), κράνος (+45,3%), παραβίαση προτεραιότητας (+49,7%), κίνηση σε αντίθετο ρεύμα (+10,1%), αλκοτέστ (+35,7%), αν και ο αριθμός των καταληφθέντων υπό την επήρεια οινοπευματωδών ποτών οδηγών μειώθηκε κατά 7,9%.

    Στην ίδια ημερίδα ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Μ. Μιχαλοδημητράκης ανέφερε τα συμπεράσματα έρευνας που κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση των τροχαίων στην ΕΕ με απώλειες 2.300 ανθρώπων.

    Το 90% των τροχαίων οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα με πρώτη αιτία το αλκοόλ (30% όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 20% για τον ίδιο λόγο) και δεύτερη τη χρήση φαρμάκων (ηρεμιστικών, παραισθησιογόνων, ναρκωτικών).

    [04] Ιδιώτης παρουσιάστηκε ως αστυνομικός

    6/2/2003 8:50:00 μμ

    Ιδιώτης παρουσιάστηκε ως αστυνομικός σε ιδιοκτήτη μπαρ και του ζήτησε να καταθέτει κάθε μήνα στο λογαριασμό του 300 ευρώ προκειμένου να τον ειδοποιεί για αστυνομικούς ελέγχους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υποδιεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων βόρειας Ελλάδας, ο ιδιώτης, τα στοιχεία του οποίου δεν ανακοινώθηκαν, άνοιξε στα τέλη Νοεμβρίου του 2002 λογαριασμό σε υποκατάστημα τραπέζης χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία ταυτότητας. Στη συνέχεια τηλεφώνησε σε ιδιοκτήτη μπαρ που βρίσκεται στη Νέα Παραλία, παρουσιάσθηκε ως αστυνομικός με το όνομα ''Γιώργος'' και ζήτησε αμοιβή για τις ''υπηρεσίες'' του. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, καλούσε την Αμεση Δράση και κατήγγειλε διαταράξεις κοινής ησυχίας από το συγκεκριμένο μπαρ.

    ''Πρώτος'' στην απάτη

    Χρησιμοποιώντας μετά φορητό πομπό που κατείχε παράνομα, άκουγε τις εντολές του κέντρου της Αμεσης Δράσης στα περιπολικά για έλεγχο στο μπαρ και ειδοποιούσε τηλεφωνικά τον ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα όταν κατέφθαναν τα περιπολικά να μην βεβαιώνουν παραβάσεις.

    Με αυτό τον τρόπο ο καταστηματάρχης πείσθηκε ότι επρόκειτο για αστυνομικό και κατέθεσε τον Δεκέμβριο στον λογαριασμό του 300 ευρώ και άλλα τόσα χθες, χωρίς ποτέ να έρθει σε επαφή μαζί του. Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών υποθέσεων συνέλαβαν τελικά χθες τον ιδιώτη την ώρα που έκανε ανάληψη 650 ευρώ ενώ πάνω του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα 2315 ευρώ.

    Σε έρευνες στο σπίτι του, το αυτοκίνητό του και το κατάστημά του βρέθηκαν εννέα πομποί, δύο CB και 19 κροτίδες.

    [05] Οn line δημόσια διαβούλευση για τη βιολογική γεωργία

    6/2/2003 9:11:00 μμ

    Την έναρξη διαβουλεύσεων μέσω του Διαδικτύου σχετικά με το μέλλον της βιολογικής γεωργίας, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάθε πολίτης - βασιζόμενος σε ένα έγγραφο εργασίας, που υπάρχει on-line στην ιστοσελίδα της Επιτροπής και στο οποίο αναλύονται οι δυνατότητες κατάρτισης ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης στον τομέα των βιολογικών τροφίμων και της βιολογικής γεωργίας - θα μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η στήριξη της ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας, καθώς και η αυθεντικότητα των βιολογικών τροφίμων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική ή με ποιο τρόπο θα επεκταθεί η χρήση του ευρωπαϊκού λογότυπου για τη βιολογική γεωργία.

    Το έγγραφο εργασίας, το οποίο προτείνει ορισμένες ιδέες για το μελλοντικό αυτό σχέδιο δράσης, έχει επίσης ως στόχο να περιγράψει την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εξετάσει τα εμπόδια στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας.

    Βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν μέσω της διαβούλευσης on-line και κατόπιν συζητήσεων με τα κράτη μέλη και άλλους ενδιαφερόμενους, η Επιτροπή θα επεξεργαστεί προτάσεις για ένα μελλοντικό σχέδιο δράσης πριν από το τέλος του 2003. Τα κυριότερα στοιχεία του εγγράφου εργασίας είναι τα εξής:

    Η ανάπτυξη και διευκόλυνση διαφόρων συστημάτων πώλησης βιολογικών προϊόντων, Η στόχευση της βιολογικής γεωργίας σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, Η ενθάρρυνση της ανταλλαγής τεχνικών πληροφοριών μεταξύ γεωργών, Η διασφάλιση της στήριξης της ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Η διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των βιολογικών τροφίμων, Η επέκταση της χρήσης του λογότυπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Η παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με πρόσθετες απαιτήσεις ελέγχου, όπου υπάρχουν, Η εναρμόνιση των μεθόδων δοκιμών, των διαδικασιών ελέγχου, της εποπτείας και έγκρισης και διασφάλιση της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων του συστήματος ελέγχου, περιλαμβανομένων των κοινοτικών ελέγχων, Η εφαρμογή των ενδεδειγμένων τυποποιημένων διαδικασιών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα προϊόντα τηρούν τόσο τους κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού με τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών, Η σύσταση ενός οργανισμού καθήκον του οποίου θα είναι η παροχή συμβουλών υψηλής ποιότητας, σε ανεξάρτητη και διαφανή βάση, σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής, τις ουσίες κ.λπ. που μπορούν να γίνουν δεκτές χωρίς να παραβιάζονται οι αρχές της βιολογικής γεωργίας, Η συγκέντρωση και δημοσίευση επίσημων στατιστικών στοιχείων για την παραγωγή, την κατανάλωση και το εμπόριο (εξαγωγές και εισαγωγές της ΕΕ) σε τακτικότερη βάση, Η αποτελεσματική χρηματοδότηση των ερευνών που αφορούν τη βιολογική γεωργία από την άποψη της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων και εντατικοποίηση των ερευνών στον τομέα της ανάπτυξης νέων προϊόντων και μεθόδων μεταποίησης και της περιβαλλοντικής αειφορίας της βιολογικής γεωργίας, καθώς και συγκριτικών μελετών μεταξύ βιολογικών και συμβατικών προϊόντων.

    Η Επιτροπή θα υποβάλει το οριστικό σχέδιο δράσης για την βιολογική γεωργία στο τέλος του έτους. Το κοινό μπορεί να κάνει γνωστές τις απόψεις του και τις ιδέες του σχετικά με το θέμα, στο διαδίκτυο, μέχρι τις 16 Μαρτίου 2003.

    [06] Ενίσχυση τουρισμού για άτομα μειωμένης κινητικότητας

    6/2/2003 8:09:00 μμ

    Προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό για άτομα μειωμένης κινητικότητας, καταβάλλει από κοινού ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Την ελληνική έκδοση "Για μια Ευρώπη προσβάσιμη σε τουρίστες με αναπηρία" της ευρωπαϊκής επιτροπής, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Γιάννης Πατέλης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2004, στην Αττική θα υπάρξει ο απαραίτητος αριθμός κλινών και για τα άτομα με αναπηρίες.

    Ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια στα ξενοδοχεία

    Με στόχο την υπεράσπιση του τουρισμού ως κοινωνικού δικαιώματος για όλους, το υπουργείο Ανάπτυξης, αναμένεται να ανακοινώσει την υποχρεωτική κατασκευή ενός προσβάσιμου από άτομα με αναπηρίες δωματίου-πιλότου για την επιδότηση ενός ξενοδοχείου τριών αστέρων και άνω.

    Η τουριστική αγορά για άτομα με αναπηρία αποτελεί ένα εξειδικευμένο αλλά ανερχόμενο τμήμα της τουριστικής κίνησης διεθνώς. Συνολικά τα άτομα αυτά υπολογίζονται σε 37 εκατ. στην Ευρώπη και 610 εκατ. σε όλο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με στοιχεία από ελέγχους του ΕΟΤ, από τα ξενοδοχεία της Αττικής μόνο 15 διαθέτουν εγκαταστάσεις για ΑΜΚ, καθώς μέχρι το 1987 η νομοθεσία δεν τα υποχρέωνε να έχουν κάνει σχετικές επενδύσεις. Μετά το 1987 και μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το Μάρτιο 2002, υποχρεούντο να έχουν εγκατατάσεις για ΑΜΚ τα ξενοδοχεία πολυτελείας, πρώτης, καθώς και δεύτερης και τρίτης κατηγορίας άνω των 40 κλινών.

    Επειδή όμως τα περισσότερα καταλύματα της Αττικής κτίσθηκαν πριν το 1987, δεν είχε γίνει η ανάλογη πρόβλεψη. Μετά το ΠΔ 43/2002 όλα τα νέα ξενοδοχεία, καθώς και αυτά που καταθέτουν κάνουν ανακαίνιση ή επέκταση, πρέπει να έχουν εγκαταστάσεις για ΑΜΚ. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία σχετικών εγκαταστάσεων και σε άλλους χώρους (μουσεία, οργανωμένες, πλαζ, εστιατόρια κλπ).

    [07] Οδηγία φέρνει αλλαγές στα όρια ασφάλισης των ΙΧ

    6/2/2003 8:04:00 μμ

    Η αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων ασφάλισης που προβλέπεται στην πέμπτη οδηγία της ΕΕ, εάν τελικά εγκριθεί, θα επιφέρει υπέρμετρη αύξηση στα ασφάλιστρα των οχημάτων. Αυτό επισημάνθηκε σε ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Το σχέδιο της οδηγίας προβλέπει ένα εκατομμύριο ευρώ αποζημίωση για σωματικές βλάβες ανά θύμα και 500.000 ευρώ για υλικές ζημιές ανά ατύχημα, ανεξαρτήτως αριθμού θυμάτων. Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη, που σήμερα αποζημιώνουν με ένα συνολικό ποσό ευθύνης ανά ατύχημα τις 600.000 ευρώ.

    Αντιδρούν οι ασφαλιστικές στην 5η Οδηγία

    Οι ασφαλιστές μέσω της ελληνικής Προεδρίας προσπαθούν έντονα να πείσουν την Επιτροπή ΕΕ για τις δυσκολίες εφαρμογής μιας τέτοιας ρύθμισης.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης αντιπροτείνει ως ποσό το 1.800.000 ευρώ ανά ατύχημα, διακρινόμενο σε 1.300.000 για σωματικές βλάβες και 500.000 για υλικές ζημιές, αλλά οι υπηρεσίες της Επιτροπής το κρίνουν ως απαράδεκτα χαμηλό ποσό το οποίο ούτε καν συζητούν.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο αυτοκινήτων ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλίσεων Αυτοκινήτων και Αστικής Ευθύνης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας Κώστας Μπερτζιάς τόνισε ότι από τα στοιχεία του 2002 προκύπτει ότι πέρυσι η αύξηση ασφαλίστρων για αστική ευθύνη έφτασε το 15% ενώ φέτος η εκτίμηση είναι ότι δεν ξεπεράσει το 6,5%. Αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία τριετίας (1999-2001) του κλάδου απ'όπου προκύπτει 205 εκατ. ευρώ έλλειμμα και αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων κατά 25%. Η επιβάρυνση του Επικουρικού Ταμείου εξαιτίας των ανασφάλιστων οχημάτων ανέρχεται σε 50-55 δισ. δρχ. την οποία καλούνται να καλύψουν οι ασφαλισμένοι.

    Ο κ. Μπερτζιάς ανέφερε ότι την δωδεκαετία που έχει περάσει έχουν κλείσει περισσότερες από 40 ασφαλιστικές εταιρίες και έτσι καταδεικνύεται ότι ο κλάδος διέρχεται κρίση και ανέφερε ότι η 5η Οδηγία θα προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση ασφαλίστρων, αλλά το ποσοστό δεν μπορεί να υπολογιστεί.

    Οσον αφορά το ύψος των ασφαλίστρων ανέφερε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι το όριο του πληθωρισμού γενικά αλλά ιδίως των επιμέρους κλάδων της οικονομίας, διότι, όπως είπε, το νοσοκομειακό κόστος αυξήθηκε 12% και οι υλικές ζημιές 4,4% το 2002. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι τα ασφάλιστρα στη χώρα μας είναι 40-45% χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού.

    Οσον αφορά το μέτρο του φιλικού διακανονισμού γνωστοποιήθηκε ότι το 20% των ατυχημάτων με υλικές ζημιές ρυθμίζεται μέσω αυτής της διαδικασίας. Πέρυσι αξιοποίησαν τις δυνατότητές του 70.000 οδηγοί.

    Τέλος αναφέρεται η πρόταση της Επιτροπής ΕΕ ώστε η υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων να καλύπτει και τις σωματικές βλάβες που υφίστανται πεζοί και ποδηλάτες σε περίπτωση τροχαίου ανεξαρτήτως της υπαιτιότητας του οδηγού, η οποία όμως έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις διότι καθιερώνει αντικειμενική ευθύνη υπέρ των πεζών και ποδηλάτων που εμπλέκονται στο ατύχημα.

    [08] Τουρκία:Με διαρροές η ψήφιση πρότασης για αμερικανικές βάσεις

    6/2/2003 8:00:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Σε δύσκολη θέση βρέθηκε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για άδεια εισόδου σε πολυπληθή ομάδα Αμερικανών στρατιωτών για τα έργα εκσυγχρονισμού που πρόκειται να γίνουν στις βάσεις, εν όψει της επιχείρησης εναντίον του Ιράκ. Αφορμή στάθηκε η απουσία 54 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, εκ των οποίων μόνο οι 13 ήταν "δικαιολογημένοι", αφού απουσίαζαν στη Μέκκα και ήταν δύσκολο για να περάσει η εν λόγω πρόταση. Παρόλα αυτά, η πρόταση πέρασε, καθώς 308 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 193 κατά, ενώ υπήρξαν και 9 αποχές. Η διαδικασία της συζήτησης και της ψηφοφορίας ήταν μυστική.

    Πληροφορίες του CNN Turk για παραίτηση βουλευτή

    Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκύπτει ότι αν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαθέτει 362 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 176, ενώ υπάρχουν και 8 ανεξάρτητοι, 17 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καταψήφισαν την πρόταση.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι οι διαρροές αυτές υπήρξαν στη θεωρούμενη ως "πιο ακίνδυνη" για το κυβερνών κόμμα ψηφοφορία, αφού σχετιζόταν απλώς με τα έργα στις βάσεις. Συνεπώς η ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα για τη δεύτερη ψηφοφορία, αυτήν που θα αφορά την άδεια ανάπτυξης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία και θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ, στις 18 Φεβρουαρίου.

    Τέλος, πέρα από τις "διαρροές" στη ψηφοφορία, πρέπει να υπογραμμιστεί και η πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ότι επίκειται η παραίτηση του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Γκιοκσέλ Κιουτσούκαλι, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι θα παραιτηθεί από το κόμμα του σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η εν λόγω πρόταση.

    [09] Επιτροπή εποπτείας για τον προϋπολογισμό του ''2004''

    5/2/2003 7:53:00 μμ

    Σαρανταπεντάλεπτη συνάντηση είχε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου. Με ανακοίνωσή του, ο κ. Σημίτης, αφού επισήμανε την αυτοτέλεια και την ευθύνη κάθε φορέα και της Οργανωτικής Επιτροπής, ανακοίνωσε την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής στο πλαίσιο της διυπουργικής, που θα υπολογίζει το κόστος και την εξοικονόμηση πόρων για τις Ολυμπιακές κατασκευές που απομένουν. Κύκλοι του "Αθήνα 2004" αρκέστηκαν να πουν ότι η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού καλύπτει πλήρως τον Οργανισμό.

    ''Θα επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος και καλύτερη διαχείριση''

    Η συγκρότηση ομάδας που θα αναλάβει την συνολική παρακολούθηση του έργου και των επί μέρους προϋπολογισμών της Οργανωτικής Επιτροπής, αποφασίστηκε, στην σύσκεψη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με την παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου και των υπουργών Οικονομίας-Πολιτισμού. Στόχος της ομάδας είναι ο καλύτερος έλεγχος του συνολικού κόστους των Αγώνων.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η Ομάδα Παρακολούθησης Έργου θα ελέγχει την εξέλιξη του συνόλου του προϋπολογισμού, κάτι που δεν σημαίνει πώς οι δύο προϋπολογισμοί, κυβέρνησης και οργανωτικής επιτροπής, θα χάσουν την αυτοτέλειά τους.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές άλλος ένας λόγος ήταν και η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ποιος θα εκταμιεύσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να παραδοθούν ολοκληρωμένες οι αθλητικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να γίνουν οι αγώνες με αρτιότητα, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τη ΔΟΕ.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης τόνισε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ώστε να υπάρξει τόσο καλύτερος έλεγχος, όσο και καλύτερη διαχείριση, ενώ μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ανέφερε ότι τα επιπλέον χρήματα για έργα και ανάγκες μόνιμου χαρακτήρα θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ εκείνα που μετά τους Ολυμπιακούς θα "ξηλωθούν", θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2004.

    Ο κ. Πρωτόπαπας εξήγησε ότι ο καλούμενος να πληρώσει είναι λογικό να θέλει να παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς καθώς είναι χρήματα του ελληνικού λαού και είναι αυτονόητο ότι πρεπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο έλεγχος θα αφορά τα πρόσθετα χρήματα που θα δοθούν για τα λεγόμενα overlays, καθώς για τους προηγούμενους προϋπολογισμούς έχει ήδη γίνει έλεγχος.

    Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να αποφασισθεί επέκταση του ωραρίου μόνο για δύο μήνες που θα κορυφωθεί η αγοραστική κίνηση λόγω των αγώνων.

    [10] ΑΕΚ-Εφές Πίλσεν: 64-81

    6/2/2003 10:46:00 μμ

    Ακόμη μία ήττα γνώρισε η ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα. Σε αγώνα για την 13η ημέρα του Α΄ ομίλου που έγινε στο κλειστό των Ανω Λιοσίων, οι πρωταθλητές έχασαν 81-64 από την Εφές Πίλσεν, η οποία έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αντίθετα, η ΑΕΚ είναι, βάσει αποτελεσμάτων, η χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης, με μόλις μία νίκη (επί της Εφές στην Τουρκία) σε 13 παιχνίδια.

    Τα δεκάλεπτα: 21-12, 39-40, 57-58, 64-81

    [11] Ευρωλίγκα: Πολύ κοντά στην πρόκριση ο Ολυμπιακός

    6/2/2003 10:42:00 μμ

    Το πιο αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στους "16" της Ευρωλίγκα πραγματοποίησε απόψε ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Σλόμπονταν Σούμποτιτς επικράτησε μετά από συγκλονιστικό παιχνίδι στον Κορυδαλλό της Ρεάλ με 71-68 (ημίχρονο 31-39) σε αγώνα για τη 13η ημέρα του Γ΄ ομίλου και πλέον μόνο με ήττα στη Μπολόνια από τη Βίρτους και συνδυασμό αποτελεσμάτων θα μείνει εκτός δεύτερης φάσης.

    Τα δεκάλεπτα: 15-17, 31-39, 50-47, 71-68.

    Λεπτό προς λεπτό

    Η πρώτη περίοδος ήταν ισορροπημένη, όμως στη συνέχεια οι γηπεδούχοι εμφάνισαν σοβαρά αμυντικά προβλήματα και αργές επιστροφές. Το αποτέλεσμα ήταν οι Μαδριλένοι να πάρουν τα ηνία του αγώνα, καθώς είχαν κατορθώσει παράλληλα να περιορίσουν αισθητά τη δραστηριότητα του Μορίς Εβανς.

    Ετσι, η Ρεάλ πήρε για πρώτη φορά σημαντική διαφορά στο 17΄ (34-26) και έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη 39-31, ενώ δευτερόλεπτα πριν τη λήξη είχε φτάσει και στο +10.

    Οι "Ερυθρόλευκοι" έφταναν στο. . . χείλος του γκρεμού και το γεγονός αυτό (μαζί με τις φωνές του Σούμποτιτς) μάλλον τους αφύπνισε. Η άμυνα βελτιώθηκε, ο Χαρίσης έδωσε γρήγορο ρυθμό, ενώ ο Ντε Μάρκο Τζόνσον (ο μόνος "ζεστός" παίκτης του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος) συνέχισε να ηγείται της επίθεσης.

    Κάπως έτσι, οι Πειραιώτες ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση και προηγήθηκαν 44-43 στο 25΄. Οι φιλοξενούμενοι βρήκαν ανέλπιστες λύσεις από τον "ρολίστα" Σονσέκα και έμειναν κοντά στο σκορ. Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό ήταν η κακή μέρα του Εβανς που, σε συνδυασμό με την κούραση του Τζόνσον, επέτρεψε στη Ρεάλ να προηγηθεί 60-58. Ο Nέναντ Μάρκοβιτς πήρε σε εκείνο το σημείο την. . . .μπαγκέτα και με καθοριστικούς πόντους χάρισε στον Ολυμπιακό τη νίκη με 71-68. Χρειάστηκε βέβαια, όταν η διαφορά ήταν στους δύο πόντους, να κάνουν δύο βιαστικές και άστοχες επιλογές οι Ισπανοί (τρίποντο Βικτοριάνο, ραβέρσα Μούμπρου μετά από το επιθετικό ριμπάουντ), για να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα με 1/2 βολές ο Τζόνσον.

    [12] Ενα μήνα εκτός γηπέδου ο Μπέος

    6/2/2003 10:56:00 μμ

    Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Πανιώνιος, Αχιλλέας Μπέος, τιμωρήθηκε με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για ένα μήνα και πρόστιμο 1.000 ευρώ, με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ, για τα όσα είχε πει στον προπονητή της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, μετά τον αγώνα των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα. Στο μεταξύ, "καμπάνα" έπεσε και από την διοίκηση της ΠΑΕ Πανιώνιος στον Βαγγέλη Μάντζιο. Συγκεκριμένα, ο 20χρονος επιθετικός τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1.000 ευρώ με αναστολή, επειδή σημείωσε για δεύτερη φορά γκολ με το χέρι. Η πρώτη ήταν στον αγώνα με τον Ιωνικό στη Νεάπολη και η δεύτερη στο χθεσινό παιχνίδι κυπέλλου με την ΑΕΚ.

    [13] Μπάσκετ: Ελαφρύ διάστρεμα ο Ντάριλ Μίντλετον

    6/2/2003 8:52:00 μμ

    Ελαφρύ είναι τελικά το διάστρεμα που υπέστη ο Ντάριλ Μίντλετον στο χθεσινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μάλαγα για την Ευρωλίγκα. Ο Αμερικανός σέντερ αποχώρησε κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου και αρχικώς εκφράστηκαν φόβοι ότι μπορεί να χάσει το Κυριακάτικο ντέρμπι με τον Αρη στο Αλεξάνδρειο. Ο έμπειρος παίκτης στάθηκε τυχερός, το ίδιο βέβαια και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που μπορεί να υπολογίζει για το δύσκολο παιχνίδι των "πρασίνων" στη Θεσσαλονίκη.

    Αντίθετα, αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή του Αριελ ΜακΝτόναλντ, που συνεχίζει να υποφέρει από αιμάτωμα στους προσαγωγούς.

    Ο Αμερικανός γκαρντ, που δεν ταξίδεψε στην Ισπανία, θα υποβληθεί την Παρασκευή, σε νέες εξετάσεις από τις οποίες θα κριθεί η συμμετοχή του στην αναμέτρηση με τον Αρη.

    Παρά τη σημασία του αγώνα πάντως, ο Ομπράντοβιτς δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει τη συμμετοχή του παίκτη αν αυτός δεν έχει ξεπεράσει οριστικά το πρόβλημα.

    [14] Διέξοδος στη σχιζοφρένεια!

    6/2/2003 8:00:00 μμ

    "Παράθυρο" στη ζωή για τους ασθενείς με σχιζοφρένεια και σχιζοσυναισθηματικές διαταραχές ανοίγεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης που αξιολόγησε ποτέ τη δράση ενός φαρμάκου στη μείωση του κινδύνου αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Πρόκειται για την μελέτη International Suicide Prevention Trial (InterSePT), μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη μελέτη που άρχισε το 1998, προκειμένου να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα δύο αντιψυχωσικών ουσιών, της κλοζαπίνης (Leponex) και της ολανζαπίνης, στη μείωση του κινδύνου αυτοκτονικής συμπεριφοράς σε ασθενείς με σχιζοφρένεια και σχιζοσυναισθηματικές διαταραχές.

    Κλοζαπίνη εναντίον αυτοκτονίας

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η ουσία κλοζαπίνη (Leponex) μείωσε τον κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας και την εισαγωγή σε νοσοκομείο ώστε να προληφθεί η αυτοκτονία κατά 26% περίπου, σε σύγκριση με την ολανζαπίνη.

    Μάλιστα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α., ο γνωστός σε όλους F.D.A., ενέκρινε πρόσφατα την κλοζαπίνη (Leponex) στη θεραπευτική αντιμετώπιση της αυτοκτονικής συμπεριφοράς σε ασθενείς με σχιζοφρένεια και σχιζοσυναισθηματικές διαταραχές που διατρέχουν χρόνιο κίνδυνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται φαρμακευτικό σκεύασμα με αυτή την ένδειξη. Σύμφωνα με τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, η σχιζοφρένεια προσβάλλει 24 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

    Η αυτοκτονία αποτελεί την πρώτη αιτία προώρου θανάτου μεταξύ των σχιζοφρενικών ασθενών. Συνολικά, οι ασθενείς αυτοί έχουν 40% πιθανότητα να επιχειρήσουν αυτοκτονία και 10% να ολοκληρώσουν το εγχείρημα αυτό. Η αυτοκτονική συμπεριφορά περιλαμβάνει συμπτώματα που κυμαίνονται από αυτοκτονικές σκέψεις και τάσεις έως την απόπειρα αυτοκτονίας.

    [15] ''Διόδια'' μέσω Internet-SMS

    6/2/2003 8:11:00 μμ

    Μια online υπηρεσία στους οδηγούς, προσφέρει η Αρχή Μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας, στους Λονδρέζους, καθώς ετοιμάζονται να πληρώσουν από τις 17 Φεβρουαρίου, 5 λίρες (8 ευρώ) την ημέρα, για να διασχίζουν το κέντρο της πόλης. H ιστοσελίδα cclondon.com ενημερώνει πως θα γίνεται η επιβολή των διοδίων (μείωση κυκλοφορίας), ενεργοποιεί τη δυνατότητα πληρωμών μέσω διαδικτύου, αλλά και μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS). Η πληρωμή των διοδίων γίνεται ευκολότερη, το κατά πόσο θα βοηθήσει... θα δείξει.

    Πηγή: Poynter Institute, https://www.cclondon.com/

    [16] Έλτον Τζον-Κέβιν Σπέισι μαζί για το ''Ολντ Βικ''

    6/2/2003 7:52:00 μμ

    Ο γνωστός σταρ του Χόλιγουντ Κέβιν Σπέισι και ο θρυλικός τραγουδιστής της ποπ Έλτον Τζον, ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να διασώσουν ένα από τα διασημότερα και παλαιότερα θέατρα του Λονδίνου το περίφημο "Ολντ Βικ". Οι δύο καλλιτέχνες πραγματοποίησαν μια λαμπρή εμφάνιση σε μια συναυλία και συγκέντρωσαν 500.000 λίρες, ποσό που θα διαθέσουν για την ανακαίνιση του ιστορικού θεάτρου, η στέγη του οποίου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Ο Ελτον Τζον είναι πρόεδρος του ταμείου για το θέατρο "Ολντ Βικ", ενώ πρόσφατα ο Κέβιν Σπέισι ορίσθηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 February 2003 - 22:17:57 UTC