Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νασιάκος: ''Πιάσαμε την κορυφή του ΕΛΑ''
  • [02] Συνεχίζονται οι επαφές Κληρίδη-Ντεκτάς
  • [03] Περιορισμοί οικοδόμησης στη Μύκονο
  • [04] Εγκρίθηκε Διεθνής Σύμβαση για βομβιστικές επιθέσεις
  • [05] Νέα αστική γραμμή σταθμός Κηφισού-αεροδρόμιο
  • [06] Επαφές Σημίτη σήμερα
  • [07] Στην Αίγυπτο ο Ελληνας ΥΠΕΞ
  • [08] Η ''τρόϊκα'' της ΕΕ στην Ουκρανία
  • [09] ΕΕ-Τουρκία συζητούν περί υποδοχής Ιρακινών προσφύγων
  • [10] Μπους: ''Τα παιχνίδι τέλειωσε''
  • [11] Ανησυχίες Ουάσινγκτον για τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [12] Κολομβία: Χάθηκαν τα ίχνη κυβερνητικού αεροσκάφους
  • [13] Χωρίς Χιώτη η ΑΕΚ με Παναθηναϊκό
  • [14] Ηρώδειο 2003: Πενήντα παραστάσεις
  • [15] Οι αφηγηματικές ''δυνάμεις'' Γκορμπατσόφ-Κλίντον

    [01] Νασιάκος: ''Πιάσαμε την κορυφή του ΕΛΑ''

    7/2/2003 11:42:00 πμ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται πλέον όλοι οι συλληφθέντες φερόμενοι ως μέλη του Ε.Λ.Α. Από χθες Πέμπτη μετά την απολογία τους στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, οι Αγγελέτος Κανάς και Χρήστος Τσιγαρίδας, κρατούνται σε κελιά ασφαλείας του Ψυχιατρείου των φυλακών, με την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση Ε.Λ.Α., ενώ σήμερα οδηγήθηκαν στις φυλακές η Ειρήνη Αθανασάκη και ο Κώστας Αγαπίου. Την εκτίμηση ότι ''πιάσαμε την κορυφή του ΕΛΑ'' διατύπωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος.

    Τσιγαρίδας: ''Πολιτική ευθύνη'' χωρίς λόγια

    Σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον του ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου ο Χρήστος Τσιγαρίδας επανέλαβε ότι ήταν μέλος του ΕΛΑ μέχρι περίπου το 1991 οπότε αποχώρησε για προσωπικούς λόγους. Ο κατηγορούμενος δεν αναφέρθηκε πάντως σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια της οργάνωσης και αρνήθηκε να κατονομάσει άλλα μέλη.

    Ο Χρήστος Τσιγαρίδας, που συνελήφθη το πρωί της Τρίτης από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρεται ως ο "Αντριου" του Ε.Λ.Α. και θεωρητικός καθοδηγητής της οργάνωσης, ο οποίος είχε γνώμη και άποψη για την επιλογή των στόχων, καθώς και στην σύνταξη των προκηρύξεων.

    Θέμα ακυρότητας του κατηγορητηρίου θέτουν Αγαπίου-Αθανασάκη

    Στην φήμη που είχε το όνομά του κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από τη δημοσιοποίηση των αρχείων της ΣΤΑΖΙ, αποδίδει ο Κώστας Αγαπίου την εμπλοκή του στην υπόθεση του ΕΛΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή ο Αγαπίου αμφισβητεί το προανακριτικό υλικό και θέτει θέμα ακυρότητας τόσο του κατηγορητηρίου που συντάχθηκε σε βάρος του όσο και της προδικασίας. Ο Αγαπίου υποστηρίζει επίσης, ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του είναι αόριστο αφού δεν αναφέρονται σε αυτό πραγματικά περιστατικά.

    Οπως αναφέρει τα δύο αποτυπώματά του που βρέθηκαν σε ανακοινώσεις της Επαναστατικής Οργάνωσης Χρήστος Κασσίμης με ημερομηνίες Οκτώβριος και Δεκέμβριος 1977 δεν υποστηρίζονται από τεχνική έκθεση. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο οι διωκτικές Αρχές δεν έχουν προσκομίσει τις επίμαχες ανακοινώσεις, δεν έχουν διευκρινίσει που βρέθηκαν και που φυλάσσονταν και επιπλέον δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποιά συγκεκριμένη μέθοδο διερευνήθηκαν και ταυτοποιήθηκαν.

    Ο Αγαπίου φέρεται επίσης να αναφέρθηκε και στις δύο καταθέσεις στη γερμανική γλώσσα που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία και να υποστήριξε ότι δεν αποτελούν στοιχείο ενοχής του καθώς δεν αναφέρουν τίποτε συγκεκριμένο.

    Η Ειρήνη Αθανασάκη από την πλευρά της, υποστήριξε ότι δεν αποδέχεται την κατηγορία εις βάρος της για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α., ενώ κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα το οποίο μεταξύ άλλων θέτει θέμα ακυρότητας της προδικασίας.

    Η Αθανασάκη στο υπόμνημά της υποστηρίζει ότι το αποτύπωμα της που φέρεται να εντοπίσθηκε σε προκηρύξεις της οργάνωσης ''Χρήστος Κασσίμης'' αλλά και σε προκήρυξη της Διεθνιστικής Αλληλεγγύης δεν είναι συγκριτικό, καθώς δεν υπήρξε ποτέ σεσημασμένη και αμφισβητεί το κατά πόσο μπορεί να ταυτοποιήθηκε το αποτύπωμά της.

    Επίσης, δηλώνει ότι στη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της περιλαμβάνονται δύο καταθέσεις στη γερμανική γλώσσα, οι οποίες επισήμως δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί. Πρόκειται για τις καταθέσεις της πρώην συντρόφου του Κάρλο, Μαγκνταλένας Κοπ και ενός Σύρου.

    Σύμφωνα με δηλώσεις των συνηγόρων της, Aρη Κωνσταντάκη και Κατερίνας Ιατροπούλου, η Αθανασάκη σκοπεύει τις επόμενες μέρες να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης.

    Νέα κατάθεση της Κυριακίδου

    Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτική είναι η νέα κατάθεση που έδωσε την Τρίτη στον ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, η Σοφία Κυριακίδου, πρώην σύζυγος του Αγγελέτου Κανά. Η μάρτυρας επανέλαβε ότι ο πρώην σύζυγός της ήταν μέλος του Ε.Λ.Α., ενώ υποστήριξε ότι η Ειρήνη Αθανασάκη ήταν μέλος του λεγόμενου Επαναστατικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

    Η κ. Κυριακίδου φέρεται να μίλησε και για τη νυν σύζυγο του κοινοτάρχη Κιμώλου, κ. Ελένη Βεντούρη, για την οποία τόνισε ότι γνώριζε τις δραστηριότητές του. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι είχε δει την κ. Βεντούρη σε διαμέρισμα της οδού Πάτμου, που φέρεται να χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο ο ΕΛΑ.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Κανάς δεν θα σύναπτε ερωτικό δεσμό με μια γυναίκα, που δεν ταυτιζόταν ιδεολογικά μαζί της.

    Ο Αγγελέτος Κανάς πάντως αρνήθηκε στον εφέτη ανακριτή όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ κλήθηκε να αντικρούσει τις καταθέσεις της πρώην συζύγου του που τον εμπλέκει στην οργάνωση.

    ''1η Μάη'' και ''Επαναστατικοί Πυρήνες'' στο στόχαστρο

    Την ίδια ώρα, στο μεγεθυντικό φακό της Αντιτρομοκρατικής έχουν μπει δυο ακόμα τρομοκρατικές οργανώσεις, η "1η Μάη" και οι "Επαναστατικοί Πυρήνες".

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέσα από καταθέσεις και στοιχεία που έχει συλλέξει η αστυνομία, οι επικεφαλείς των ερευνών γνωρίζουν όχι μόνο τα πρόσωπα που μετείχαν στην κάθε μια από τις οργανώσεις αλλά και τη σύνθεση με την οποία πραγματοποίησαν τα χτυπήματα.

    Αλλωστε εδώ και καιρό έχει διαρρεύσει η πληροφορία ότι τα "τέσσερα Π.", τα άτομα των οποίων το αρχικό γράμμα στο επίθετο είναι κοινό, απαρτίζουν τους Επαναστατικούς Πυρήνες και βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Υπό στενή παρακολούθηση έχουν τεθεί και τα μέλη της 1η Μάη.

    Για να προχωρήσει όμως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε συλλήψεις θα πρέπει τα ενοχοποιητικά στοιχεία που θα έχει συγκεντρώσει να είναι αρκετά για να στοιχειοθετηθούν απόλυτα οι κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη. "

    Εν τω μεταξύ, καθήκοντα Εισαγγελέα εποπτεύοντος των ανακρίσεων, ανέλαβε ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Κωνσταντίνος Βομπίρης, λόγω φόρτου εργασίας του κ. Καρούτσου, ο οποίος ωστόσο, θα παραμείνει ως αναπληρωτής.

    Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαρροή στον Τύπο των ονομάτων κατηγορουμένων στην υπόθεση του Ε.Λ.Α. πριν συλληφθούν, αλλά και για τη διαρροή προανακριτικού υλικού, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρης Μπάγιας.

    [02] Συνεχίζονται οι επαφές Κληρίδη-Ντεκτάς

    7/2/2003 10:16:00 πμ

    Νέα συνάντηση υπό την παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα έχουν σήμερα Παρασκευή, ο Γλαύκος Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Πρόκειται για την τελευταία συνάντηση πριν από τη μετάβαση του Αλβαρο ντε Σότο στη Νέα Υόρκη, όπου κλήθηκε από το Γενικό Γραμματέα για να τον ενημερώσει για την πορεία των συνομιλιών. Αμέσως μετά τις συνομιλίες ο Αλβαρο ντε Σότο θα αναχωρήσει για την Αγκυρα με συνομιλίες με την Τουρκική Κυβέρνηση και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

    Θεωρείται βέβαιο ότι σκοπός της μετάβασης του Αλβαρο ντε Σότο στην Αγκυρα είναι να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Τουρκίας για συμμετοχή της σε συνομιλίες με την Ελλάδα προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ασφάλειας και του αριθμού των στρατευμάτων των δύο χωρών που θα σταθμεύουν στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εγγυήσεων με βάση τη συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προτείνει παραμονή στην Κύπρο δυόμισι έως επτά χιλιάδων στρατιωτών, από κάθε χώρα.

    Λόγω της απουσίας του Αλβαρο ντε Σότο δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθορισμένες συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς της ερχόμενης Δευτέρας και της ερχόμενης Τετάρτης και έτσι οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

    [03] Περιορισμοί οικοδόμησης στη Μύκονο

    7/2/2003 9:20:00 πμ

    Ασφυκτικούς περιορισμούς οικοδόμησης στις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών περιοχές της Μυκόνου και στη γύρω από αυτήν νησίδες θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το νησί βρίσκεται σε δραματικά οριακό επίπεδο κορεσμού από το 1993. Το Ε' τμήμα του ΣτΕ κατά την επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έκανε 23 συνολικά ουσιαστικές παρατηρήσεις για την προστασία της Μυκόνου. Μεταξύ αυτών ζητά να καθορίζεται η αρτιότητα των οικοπέδων για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στα 10 στρέμματα, το μέγιστο δε ύψος των ξενοδοχείων να καθοριστεί στα 7,5 μέτρα και ο αριθμούς των ορόφων στους 2. Επίσης επισημαίνει ότι δεν επιτρέπονται τα κάμπινγκ, καθώς και η κατασκευή αναψυκτηρίων σε απόσταση 100 μέτρων από τον αιγιαλό. Στις δε γεωργικές περιοχές, ζητά να απαγορευθεί ρητά η κατασκευή κατοικιών, ενώ στις νησίδες που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Μυκόνου απαγορεύει τη δόμηση

    [04] Εγκρίθηκε Διεθνής Σύμβαση για βομβιστικές επιθέσεις

    7/2/2003 9:13:00 πμ

    Κυρώθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, η Διεθνής Σύμβαση για την καταστολή τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων. Εναντίον της σύμβασης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, καθώς και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Καψής και Παντελής Κρητικός. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, η σύμβαση αποσκοπεί στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών επιθέσεων μέσω εκρηκτικών ή άλλων φονικών μηχανισμών και την καταπολέμηση και τιμωρία των δραστών τους.

    Ο παριστάμενος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος τόνισε ότι η σύμβαση κινείται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας μέσα από διαδικασίες διεθνούς συνεργασίας.

    Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των βουλευτών (σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μιλούν μόνο όσοι έχουν αντιρρήσεις) είπε ότι σέβεται τους προβληματισμούς για την ισχύ των ΗΠΑ και σε ποιες εκτροπές αυθαιρεσίας ενδεχομένως να κινηθεί.

    Ο καλύτερος όμως δρόμος για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα είναι να ενδυναμωθούν τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα που λειτουργούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου είπε ο κ. Μαλέσιος.

    Ο κ. Μαλέσιος είπε επίσης ότι η χώρα μας έχει αναπτύξει ένα σταθερό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας "και ευτυχώς είχαμε την ανακούφιση από το φαινόμενο αυτό με την εξάρθρωση της '17Ν' και τις τελευταίες ημέρες της ηγεσίας τουλάχιστον του "ΕΛΑ".

    Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος είχε πει ότι η τρομοκρατία χρησιμοποιείται για να ξεκινούν πόλεμοι, όπως τώρα κατά του Ιράκ ενώ ο εισηγητής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης είπε ότι η σύμβαση εκπονήθηκε στον ΟΗΕ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

    "Δεν μπορούν να ενταχθούν στη σύμβαση αυτή όλα τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, που χρησιμοποιούν όλες τις μορφές πάλης; Τι πρέπει να κάνουν οι Παλαιστίνιοι; Να κάθονται να τους σφάζουν οι Ισραηλίτες;" αναρωτήθηκε ο κ. Σκυλλάκος

    Η βουλευτής Α Αθηνών του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη ζήτησε να μάθει πόσες άλλες χώρες έχουν κυρώσει τη σύμβαση, ενώ αμφισβήτησε τη δήλωση του υφυπουργού ότι η σύμβαση δεν σχετίζεται με τη συνδικαλιστική δράση.

    Ο κ. Καψής είπε ότι θα ψήφιζε τη σύμβαση εάν η κυβέρνηση τον διαβεβαίωνε ότι θα εφαρμοστεί ο κανόνας της αμοιβαιότητας: "Εγώ δέχομαι να εκδώσουμε τον Κουφοντίνα εάν μας εκδώσουν τον κ. Κίσιγκερ".

    "Η σύμβαση είναι συνέχεια εκείνης που αφορούσε στην ετεροδικία", είπε ο κ. Κρητικός. Δήλωσε μάλιστα ότι θα καταψηφίζει όλες τις συμβάσεις που η υπερδύναμη εισάγει αυτόν τον τελευταίο καιρό.

    Τέλος, ο βουλευτής Β Αθηνών του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης είπε ότι η σύμβαση ανοίγει τεράστιες ρωγμές στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

    Απαντώντας ο κ. Μαλέσιος είπε ότι η σύμβαση εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις που κάποιοι διακινούν, βάζουν ή μεταφέρουν εκρητικούς μηχανισμούς και διαβεβαίωσε ότι καμιά δημοκρατική ελληνική κυβέρνηση δεν θα γίνει η χώρα υποτελής στις ΗΠΑ.

    [05] Νέα αστική γραμμή σταθμός Κηφισού-αεροδρόμιο

    7/2/2003 8:21:00 πμ

    Τίθεται από το πρωί της Παρασκευής σε λειτουργία η νέα λεωφορειακή γραμμή εξπρές Ε-93 που θα συνδέει το σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Κηφισού με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η λεωφορειακή γραμμή θα κινείται κατά κύριο λόγο στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στην Αττική Οδό, θα λειτουργεί όλο το 24ωρο και η αφετηρία της θα βρίσκεται εντός του χώρου του υπεραστικού σταθμού Κηφισού. Για τη χρήση της ισχύει το ημερήσιο εισιτήριο των 2,90 ευρώ.

    [06] Επαφές Σημίτη σήμερα

    7/2/2003 8:21:00 πμ

    Η αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, θα βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης η οποία θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Κώστα Στεφανή, του υφυπουργού Εκτορα Νασιώκα, του υπουργού Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα και του υποδιοικητή του ΙΚΑ. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα δεχτεί τη δήμαρχο Αθηναίων Μπακογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Μπακογιάννη θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση οικονομικούς πόρους, για την ανάπλαση της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [07] Στην Αίγυπτο ο Ελληνας ΥΠΕΞ

    7/2/2003 11:14:00 πμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα έχει σήμερα στο Κάιρο συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέτ Μάχερ με κύριο θέμα την ιρακινή κρίση. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και για τα μέσα επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Αίγυπτο εγγράφεται στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, που τον έχει ήδη οδηγήσει στην Ιορδανία, τη Συρία και το Λίβανο.

    Ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

    Ο κ. Παπανδρέου έφθασε στο Κάιρο απο τη Νέα Υόρκη όπου παρακολούθησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την παρουσίαση απο τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ πληροφοριών για την κατοχή απο το Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής.

    [08] Η ''τρόϊκα'' της ΕΕ στην Ουκρανία

    7/2/2003 10:14:00 πμ

    Στο Κίεβο βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ για τις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου ΕΕ - σε επίπεδο "τρόικας"- και Ουκρανίας,που πραγματοποιείται στην ουκρανική πρωτεύουσα. Κατά την παραμονή του στο Κίεβο,ο κ. Γιαννίτσης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ουκρανίας Λεονίτ Κουτσμα.

    Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ουκρανία, η Διεύρυνση της ΕΕ,θέματα σχετικά με την Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης,την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας και την εφαρμογή της κοινής στρατηγικής για την Ουκρανία.

    Επίσης, θα συζητηθεί η συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ στους τομείς καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ στα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται το Ιρακινό, το Μεσανατολικό, η Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

    [09] ΕΕ-Τουρκία συζητούν περί υποδοχής Ιρακινών προσφύγων

    7/2/2003 11:14:00 πμ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να βοηθήσει την Αγκυρα να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο κύμα προσφύγων στη νοτιοανατολική Τουρκία, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Πάτεν. ''Δεν υποθέτουμε το χειρότερο. Ελπίζουμε ακόμα ότι θα υπάρξει ειρηνική λύση...αλλά εάν συμβεί το χειρότερο θέλουμε να έχουμε συμμετοχή στις προσπάθειες αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών συνεπειών'', δήλωσε ο Πάτεν. Σύμφωνα με τον Πάτεν, μέχρι στιγμής δεν έχουν προβλεφθεί κονδύλια για ενδεχόμενη βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία, αλλά τόνισε ότι η βοήθεια θα δοθεί μέσω της Ερυθράς Ημισελίνου, μη κυβερνητικών οργανώσεων και κυβερνητικών υπηρεσιών.

    Ο Πάτεν δήλωσε εξάλλου ότι η Τουρκία σημειώνει πρόοδο όσον αφορά τη νομοθεσία και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαραίτητες για να μπορέσει να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι ένας πόλεμος στο Ιράκ δεν θα επιφέρει καθυστέρηση στην πορεία των μεταρρυθμίσεων.

    ''Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν και ελπίζω ότι η κρίση δεν θα τα επηρεάσει'', τόνισε ο Πάτεν.

    [10] Μπους: ''Τα παιχνίδι τέλειωσε''

    7/2/2003 11:48:00 πμ

    Το παιγνίδι με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν τελείωσε, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, καθώς η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται πυρετωδώς για την τελική αναμέτρηση με το Ιράκ στέλνοντας μια αερομεταφερόμενη μεραρχία στον Κόλπο. Την ίδια ώρα, οι Χανς Μπλίξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι μεταβαίνουν αύριο στη Βαγδάτη για να απευθύνουν ουσιαστικά τελεσίγραφο προς τη Βαγδάτη να συνεργαστεί πλήρως με τη διεθνή κοινότητα πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 14ης Φεβρουαρίου όπου θα καταθέσουν την τελική αναφορά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Επέμβαση με ή χωρίς δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ

    ''Η παρτίδα τελείωσε. Ο Σαντάμ Χουσέιν είχε μια τελευταία ευκαιρία και την απέρριψε. Ο Ιρακινός δικτάτορας έκανε την επιλογή του, τώρα τα έθνη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να κάνουν τη δική τους'', προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα έβλεπε ευνοϊκά μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον αφοπλισμό του Ιράκ, δείχνει να έχει πάρει τις αποφάσεις του καθώς όπως υποστήριξε στην ομιλία του, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση μονομερώς εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν επιμείνει στην υποχρέωσή του για την εξουδετέρωση των όπλων μαζικής καταστροφής που έχει το Ιράκ.

    Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να πείσει τους διστακτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, που εναντιώνονται στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έφτασε σήμερα στην Ρώμη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη.

    Στη Ρώμη, ο Ράμσφελντ θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να του εκφράσει την ικανοποίηση της Ουάσινγκτον για την υποστήριξη της Ιταλίας στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ.

    Στη συνέχεια, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας θα μεταβεί στο Μόναχο για να παρακολουθήσει διεθνή διάσκεψη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Στην ομιλία του ο Ράμσφελντ θα αναφερθεί στο διεθνή ρόλο του ΝΑΤΟ, στα όπλα μαζικής καταστροφής και στο Ιράκ.

    Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης

    Παρόλα αυτά τα μέλη κλειδιά του Συμβουλίου Ασφαλείας, (Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, που έχουν δικαίωμα βέτο) και η προεδρεύων αυτό το μήνα Γερμανία δεν πείθονται από τα επιχειρήματα Μπους, εκτιμώντας ότι οι επιθεωρητές πρέπει να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το έργο τους.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, εμμένοντας στη θέση του για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, είχε χθες Πέμπτη τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους οποίους τόνισε ότι ο πόλεμος είναι δυνατόν να αποτραπεί.

    Μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ, τόνισε ότι η περαιτέρω δράση κατά του Ιράκ θα εξαρτηθεί από την αναφορά των επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ που επιστρέφουν αύριο στη Βαγδάτη, εκτιμώντας ότι ''στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Χθες ωστόσο, τόσο ο Χανς Μπλιξ όσο και ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσαν τη Βαγδάτη ''να αλλάξει δραστικά στάση και να συνεργαστεί πλήρως με τα Ηνωμένα Εθνη καθώς οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες''.

    Τo Iράκ δέχτηκε πάντως ένα από τα βασικά αιτήματα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ κι επέτρεψε έτσι για πρώτη φορά σε έναν επιστήμονά του να μιλήσει στους επιθεωρητές τελείως μόνος του. Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών που χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή ''καλό σημάδι'', πρόκειται για έναν βιολόγο που δέχτηκε οικειοθελώς ν' απαντήσει στις ερωτήσεις των επιθεωρητών.

    Νέες δυνάμεις των ΗΠΑ στον Περσικό

    Στον Περσικό, οι προετοιμασίες για στρατιωτική επιχείρηση εντείνονται με την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του αμερικανικού στρατού, η οποία είχε παίξει ρόλο-κλειδί στη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων που έγιναν στον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, να μεταβαίνει άμεσα στην περιοχή, καθώς χθες υπεγράφη η εντολή για την ανάπτυξη της δύναμης.

    Από την αρχή της εβδομάδας μετακινούνται ελικόπτερα και μία ομάδα επιμελητειακής υποστήριξης της μεραρχίας στο Τζάκσονβιλ, απ΄όπου θα σταλούν στον Περσικό. Η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία έχει 23.000 στρατιώτες και 270 ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων και Απάτσι,ενώ η Βρετανία στέλνει 130 αεροσκάφη, το ένα τρίτο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Περίπου 110.000 αμερικανοί στρατιώτες και 40 χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες, βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Κόλπου και άλλοι δεκάδες χιλιάδες άνδρες θα έχουν προστεθεί στη δύναμη αυτή μέχρι τα μέσα του μήνα, ενώ έχουν καταπλεύσει ή αναμένονται από μέρα σε μέρα έξι αεροπλανοφόρα.

    [11] Ανησυχίες Ουάσινγκτον για τρομοκρατικές επιθέσεις

    7/2/2003 10:00:00 πμ

    Προειδοποίηση που εφιστά την προσοχή των αμερικανών πολιτών ανά το κόσμο για τρομοκρατική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το δίκτυο της "Αλ Κάιντα", απεύθυνε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ωστόσο στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάποιος συγκεκριμένος λόγος που επέβαλε την έκδοση μιας τέτοιας προειδοποίησης και δεν γίνεται επίσης καμία αναφορά κατά του Ιράκ. Η ανακοίνωση είναι η πρώτη που "διανέμεται" διεθνώς μετά τις 20 Νοεμβρίου 2002.

    [12] Κολομβία: Χάθηκαν τα ίχνη κυβερνητικού αεροσκάφους

    7/2/2003 9:52:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αγνοείται η τύχη του υπουργού Εργασίας και Υγείας της Κολομβίας και άλλων τεσσάρων ατόμων που επέβαιναν σε ένα μικρό αεροσκάφος, το οποίο εξαφανίσθηκε από τις οθόνες των ραντάρ καθώς πετούσε πάνω από τις Ανδεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δωσει μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Κολομβίας, το αεροπλάνο χάθηκε καθώς πετούσε πάνω από μία οροσειρά, όπου δρουν ομάδες ακροαριστερών ανταρτών.

    [13] Χωρίς Χιώτη η ΑΕΚ με Παναθηναϊκό

    7/2/2003 9:11:00 πμ

    Ράγισμα στα πλευρά είναι η διάγνωση για τον τραυματισμό του Διονύση Χιώτη, κατά την διάρκεια του χθεσινού αγώνα κυπέλλου της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο. Ετσι, εκτός απροόπτου, ο νεαρός τερματοφύλακας, που αποτελεί μία από τις σταθερότερες μονάδες της Ενωσης, δεν θα μπορέσει να ενισχύσει την ομάδα του στο αθηναϊκό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, που θα γίνει την Κυριακή στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αντικαταστάτης του Χιώτη κάτω από τα δοκάρια, θα είναι ο Χρυσόστομος Μιχαηλίδης, ενώ στον πάγκο θα καθήσει πιθανότατα, ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος.

    [14] Ηρώδειο 2003: Πενήντα παραστάσεις

    7/2/2003 10:12:00 πμ

    Πενήντα παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Φεστιβάλ Αθηνών από τις 2 Ιουνίου έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2003, στο Ηρώδειο, καθώς και πέντε εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που θα ανεβούν στο αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο. Το Φεστιβάλ Αθηνών θα είναι σε θέση έως την άνοιξη να ανακοινώσει τις εκδηλώσεις, που ετοιμάζει στο Ηρώδειο για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών, Περικλής Κούκος.

    Το κόστος ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ

    "Σχεδιάζουμε για φέτος ένα δυναμικό πρόγραμμα για το Ηρώδειο που περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα μεγάλων ερμηνευτών, συμφωνικές ορχήστρες, κλασικά και μοντέρνα θεατρικά σχήματα, χορό, όπερα, καλύπτοντας όλους τους άξονες του Φεστιβάλ", δήλωσε ο κ. Κούκος.

    Το 80% των παραστάσεων είναι προτάσεις του Φεστιβάλ, προς τα καλλιτεχνικά σχήματα που έρχονται, παραγωγές δικές του και το συνολικό κόστος και των 50 ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ, όσο περίπου και της περσινής περιόδου.

    Το κοινό του Ηρωδείου θα απολαύσει φέτος:

    Τη Τζέσι Νόρμαν σε οπερατικές άριες και τραγούδια των Ντιουκ Ελινγκτον και Τζορτζ Γκέρσουιν. Τον θρύλο της παντομίμας Μαρσέλ Μαρσό στα πλαίσια μιας καλοκαιρινής του αποχαιρετηστήριας περιοδείας, με την οποία θα κλείσει μια καριέρα 50 ετών. Τον Ζούμπιν Μέτα επικεφαλής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ. Την Εθνική ορχήστρα Γαλλίας Κουρτ Μαζούρ. Τους μύθους της ροκ Ιαν Αντερσον και Τζεθρο Ταλ. Τον Μoρίς Ζαρ τα μπαλέτα του Μόντε Κάρλο που θα χορέψουν την Σταχτοπούτα, παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον ''Δον Κιχώτη'' του Μίνκους και Σαμψών και Δαλιδά του Σαιν Σανς. Και το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας.

    Επίσης, στη σκηνή του Ηρωδείου, το κοινό θα απολαύσει τον Αύγουστο:

    Tην Μήδεια του Μποστ, εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία και τη Λήδα Πρωτοψάλτη στον ομωνυμο ρόλο ''Οι Αθλιοι'' του Ουγκό από το ΔΗΠΕΘΕ Κέκρυρας Ο ''Κατα Φαντασίαν Ασθενής'' του Μολιέρου, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Οι ''Σφήκες'' του Αριστοφάνη, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά, σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου.

    Συναυλία αφιερωμένη στις ''διαδρομές'' του Γιάννη Ρίτσου

    Τον Σεπτέμβριο, οι θεατές θα απολαύσουν:

    Το εντυπωσιακό μοντέρνο αμερικανικό συγκρότημα Philobus Τον ''Βιολιστή στη στέγη'', σε σκηνοθεσία Αττίλα Λαγκ Μια αμερικανική προσέγγιση της τραγωδίας του Οιδίποδα με έγχρωμους ηθοποιούς Την ορχήστρα των χρωμάτων πλαισιωμένη με οπτικά εφφέ (όπως είχε συμβεί πέρσι με την ΚΟΑ) Το ιστορικό μπαλέτο Κλαβιγκο της Εθνικής όπερας του Παρισιού, ηλικίας 3,5 αιώνων Την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας Κουρτ Μαζούρ Και την όπερα ''Ερωφίλη'' του Νίκου Μαμαγκάκη, σε παγκόσμια πρώτη, με τη Σαβίνα Γιαννάτου στον ομώνυμο ρόλο.

    Η ενότητα του προγράμματος Ελληνική δημιουργία, Έλληνες δημιουργοί περιλαμβάνει αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, με τον Γιώργο Νταλάρα, σε τραγούδα από τη ''Μικρά Ασία'' και τον ''Βυζαντινό Εσπερινό'' του Α. Καλδάρα, ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι με το ανέκδοτο μέρος της μελοποιημένης ''Αμοργού'' του Γκάτσου σε πρώτη εκτέλεση με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, αφηγητή τον Βασίλη Παπαβασιλείου και στο δεύτερο μέρος η Έλλη Παπασπαλά και ο Μανώλη Λυδάκης στον ''Μεγάλο Ερωτικό''.

    Μια συναυλία αφιερωμένη στις ''διαδρομές'' του Γιάννη Ρίτσου, στην Ελλάδα με ποιήματά του μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη (Επιτάφειος, Ρωμιοσύνη, Λιανοτράγουδα) και μια παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων σε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, στην οποία συμμετέχει και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

    [15] Οι αφηγηματικές ''δυνάμεις'' Γκορμπατσόφ-Κλίντον

    7/2/2003 9:17:00 πμ

    Δύο ηγέτες που κρατούσαν την τύχη του Κόσμου στα χέρια τους, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Μπιλ Κλίντον, θα συνεργασθούν στη νέα ηχογράφηση του έργου του Σεργκέι Προκόφιεφ ''Ο Πέτρος και ο Λύκος''. Η διάσημη ιταλίδα ηθοποιός Σοφία Λόρεν, θα βοηθήσει τους δύο πολιτικούς να αφηγηθούν το μουσικό παραμύθι, το οποίο χρησιμοποιείται επί χρόνια στα σχολεία όλου του κόσμου για να εισάγει τα παιδιά στη γνώση των οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας.

    Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, θα ενώσει τις ''αφηγηματικές'' δυνάμεις του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, υπό την καθοδήγηση του διευθυντή ορχήστρας Κεντ Νάγκανο και τα όργανα των μουσικών της Εθνικής Οπερας της Ρωσίας.

    '' Καλέσαμε να συνεργασθούν μαζί μας μεγάλοι πολιτικοί οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την ικανότητα να επικοινωνούν'', δήλωσε ο Νάγκανο.

    Οι Γκορμπατσόφ, Κλίντον και Λόρεν θα παρουσιάσουν και ένα νέο κομμάτι στο παραμύθι του Προκόφιεφ ''Ο Πέτρος και ο Λύκος'', το οποίο αφηγείται την ίδια ιστορία αλλά απο την πλευρά του λύκου.

    ''Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε την ιστορία και από την πλευρά του λύκου'', πρόσθεσε ο Νάγκανο.

    Ο Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την περιβαλλοντική αντιμετώπιση του θέματος και πρόσθεσε ότι τα χρήματα που θα εισπράξει ως αμοιβή θα τα παραχωρήσει στον ''Διεθνή Πράσινο Σταυρό'' τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση που ίδρυσε το 1993.

    Ο Κλίντον θα διαθέσει τα χρήματα από την αμοιβή του για το ''Διεθνές Ταμείο για το AIDS'' όπου είναι πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής.

    Η Λόρεν και ο Κλίντον ηχογράφησαν το δικό τους κομμάτι το Δεκέμβριο στη Γενεύη και ο Γκορμπατσόφ θα ηχογραφήσει το δικό του μέρος στα Αγγλικά την ερχόμενη Δευτέρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 February 2003 - 10:26:40 UTC