Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπους: Στην τελική ευθεία η επίθεση στο Ιράκ
  • [02] Γκάλοπ δίνει προβάδισμα στον Τ. Παπαδόπουλου
  • [03] Χριστοδουλάκης: Στόχος της ΕΕ η πραγματική σύγκλιση
  • [04] Τουρκία: Αίσιο τέλος είχε η ομηρία σε αεροδρόμιο
  • [05] Εκπληκτική νίκη της Δανιηλίδου στο 11ο Gaz de France
  • [06] Ψάχνουν τις απαντήσεις για το Κολούμπια
  • [07] Το άρωμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2004

    [01] Μπους: Στην τελική ευθεία η επίθεση στο Ιράκ

    7/2/2003 11:40:00 μμ

    Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι πλέον η επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Σαντάμ Χουσεΐν ότι "το παιχνίδι τελείωσε", ενώ σε δηλώσεις του αργότερα, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει ν' αποφασίσει γρήγορα καθώς η απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας ''μιλάει από μόνη της''. Για πόλεμο ημερών ή εβδομάδων κάνει λόγο ο Αμερικανός υπ. Αμυνας, ενώ πυρετώδεις είναι οι πολεμικές ετοιμασίες. Την ίδια ώρα οι κ.κ. Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι μεταβαίνουν στη Βαγδάτη. Εντείνει η διεθνής Κοινότητα τις προσπάθειες για αποφυγή του πολέμου.

    Στενεύουν τα περιθώρια

    ''Η παρτίδα τελείωσε. Ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε μια τελευταία ευκαιρία και την απέρριψε. Ο Ιρακινός δικτάτορας έκανε την επιλογή του, τώρα τα έθνη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να κάνουν τη δική τους'', προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα έβλεπε ευνοϊκά μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον αφοπλισμό του Ιράκ, δείχνει να έχει πάρει τις αποφάσεις του, καθώς όπως υποστήριξε στην ομιλία του, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση μονομερώς εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν επιμείνει στην υποχρέωσή του για την εξουδετέρωση των όπλων μαζικής καταστροφής που έχει η Βαγδάτη.

    Ο Αμερικανός υπ. Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ σε μια προσπάθεια να πείσει τους διστακτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ξεκίνησε περιοδεία στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό τη Ρώμη.

    Ο κ. Ράμσφελντ συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ επισκέφθηκε και την αμερικανική βάση στο Αβιάνο, όπου δήλωσε ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ ''θα διαρκέσει έξι ημέρες, ίσως έξι εβδομάδες, αλλά σίγουρα όχι έξι μήνες''. Ωστόσο, επισήμανε πως ένας ενδεχόμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ ''δεν σημαίνει το τέλος του αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας''.

    Επόμενος σταθμός του κ. Ράμσφελντ το Μόναχο, προκειμένου να παρακολουθήσει διεθνή διάσκεψη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Στην ομιλία του ο Ράμσφελντ θα αναφερθεί στο διεθνή ρόλο του ΝΑΤΟ, στα όπλα μαζικής καταστροφής και στο Ιράκ.

    Το Ιράκ με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καταφεύγουν στην τεχνολογία αιχμής που διαθέτουν για να ''παραποιήσουν'' στοιχεία και να ''εξαπατήσουν'' το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο Ιρακινός υπουργός κάλεσε ''ΗΠΑ και Βρετανία'', να δώσουν τα στοιχεία στους επιθεωρητές ώστε να κάνουν επαλήθευση των ισχυρισμών τους και να υποβάλουν έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Το Σάββατο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, μεταβαίνουν στη Βαγδάτη για να ζητήσουν από το ιρακινό καθεστώς να συνεργαστεί πλήρως ενόψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 14 Φεβρουαρίου, οπότε και θα καταθέσουν την τελική αναφορά τους.

    Διπλωματικές διαβουλεύσεις

    Οι περισσότερες χώρες της διεθνούς κοινότητας εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πόλεμος δεν είναι η μόνη λύση και ζητά να δοθεί ακόμη μια ευκαιρία στην ειρήνη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της ΕΕ, Γιώργος Παπανδρέου και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Μοχάμεντ Μάχερ, τόνισαν από το Κάιρο ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο να βρεθεί λύση. Επίσης, πρόσθεσαν ότι ο Σαντάμ πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως και να δείξει στον κόσμο ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον Γ.Γ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να επιτευχθεί η καταστροφή του ιρακινού οπλοστασίου.

    Απαντώντας στους ξένους δημοσιογράφους για τη θέση της Ε.Ε, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη στην υποστήριξη της παρούσας πρωτοβουλίας του ταξιδιού του, καθώς ήταν κοινή απόφαση των ''15''.

    Παράλληλα, τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ ζήτησε ο Πατ Κοξ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του ότι "μπορούμε ν' αφοπλίσουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν χωρίς να κάνουμε πόλεμο".

    Ο Ζακ Σιράκ γνωστοποίησε στον Τζορτζ Μπους ότι ο "στόχος" της Γαλλίας και των ΗΠΑ είναι "κοινός: είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ", ωστόσο επανέλαβε την πεποίθησή του ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στον πόλεμο".

    Πυρετώδεις διαβουλεύσεις διεξάγονται μεταξύ Βρυξελλών, Παρισιού και Βερολίνου, προκειμένου να υιοθετηθεί μια ''κοινή θέση'' σε απάντηση στο αμερικανικό αίτημα για υποστήριξη του ΝΑΤΟ σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    Όπως ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φερχοφστάτ πρόκειται να μελετηθούν αιτήματα σχεδιασμού που αφορούν κυρίως την Τουρκία, ώστε να υπάρξει μια κοινή θέση, η οποία θα οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα.

    Την ίδια ημέρα, λήγει και η προθεσμία που έχει δώσει ο γ.γ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία για να άρουν ή να διατηρήσουν τις ενστάσεις τους.

    Από την άλλη, η Ρωσία, μέσω της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζει την άποψη ότι δεν χρειάζεται νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ εξαρτάται από την αναφορά των επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ που επιστρέφουν στη Βαγδάτη.

    Νέες δυνάμεις των ΗΠΑ στον Περσικό

    Στον Περσικό, οι προετοιμασίες για στρατιωτική επιχείρηση εντείνονται με την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του αμερικανικού στρατού, η οποία είχε παίξει ρόλο-κλειδί στη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων που έγιναν στον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, να μεταβαίνει άμεσα στην περιοχή.

    Από την αρχή της εβδομάδας μετακινούνται ελικόπτερα και μία ομάδα επιμελητειακής υποστήριξης της μεραρχίας στο Τζάκσονβιλ, απ' όπου θα σταλούν στον Περσικό.

    Η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία έχει 23.000 στρατιώτες και 270 ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων και Απάτσι, ενώ η Βρετανία στέλνει 130 αεροσκάφη, το ένα τρίτο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Περίπου 110.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 40 χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες, βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Κόλπου και άλλοι δεκάδες χιλιάδες άνδρες θα έχουν προστεθεί στη δύναμη αυτή μέχρι τα μέσα του μήνα, ενώ έχουν καταπλεύσει ή αναμένονται από μέρα σε μέρα έξι αεροπλανοφόρα.

    Οι ΗΠΑ, πάντως σχεδιάζουν να στείλουν και πέμπτο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο. Οπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, θα δοθεί διαταγή να αποπλεύσει το αεροπλανοφόρο ''Κίτι Χοκ'', μέσα στις επόμενες ημέρες, από το δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και μέσω του Ινδικού Ωκεανού να φτάσει στον Κόλπο. Η μετακίνησή του στον Κόλπο θα προσθέσει άλλα 75 πολεμικά αεροσκάφη στα ήδη υπάρχοντα. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από άλλα πολεμικά πλοία επιφανείας, που διαθέτουν πυραύλους ''Κρουζ''.

    Σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους εκτός από το ''Κίτι Χοκ'', για τον Κόλπο ετοιμάζεται ήδη να πλεύσει και το αεροπλανοφόρο ''Νίμιτς'' που βρίσκεται κοντά στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

    ''Λάθος'' ο φάκελος, λέει η Βρετανία

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατηγορήθηκε σήμερα ότι παίζει τα ίδια παιχνίδια προπαγάνδας με τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς μεγάλο μέρος από φάκελο με ''μυστικές πληροφορίες'' για το Ιράκ που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα σε βρετανική κυβερνητική ιστοσελίδα ανήκουν σε διατριβή Αμερικανού φοιτητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

    Στον φάκελο αυτό που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, η βρετανική κυβέρνηση βεβαιώνει ότι η Βαγδάτη διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι τα αποκρύπτει από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Τον φάκελο αυτό μάλιστα χρησιμοποίησε ως αποδείξεις κατά του Ιράκ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ωστόσο το βράδυ της Πέμπτης, ο Γκλεν Ράνγκουάλα, ειδικός για το Ιράκ στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, ο οποίος εξέτασε το φάκελο της Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Channel 4 ότι από 6-16 από τις 19 σελίδες του ''νέου'' βρετανικού φακέλου είχαν αντιγραφεί λέξη προς λέξη από τη διατριβή του Αμερικανού Ιμπραήμ αλ-Μαράσι, μεταπτυχιακού φοιτητή από την Καλιφόρνια. Συμπεριλαμβανομένων ''των γραμματικών και ορθογραφικών λαθών'', συμπλήρωσε ο καθηγητής.

    Η Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχθηκε το λάθος της, ενώ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης οι πληροφορίες που υπάρχουν στον φάκελο και που χρονολογούνται εδώ και 12 χρόνια, καθώς είχαν συλλεγεί λίγο μετά τον πόλεμο του Κόλπου, είναι επίκαιρες.

    Από την πλευρά του, ο Ιμπραήμ αλ-Μαράσι διευκρίνισε ότι είχε δημοσιεύσει την έρευνά του το Σεπτέμβριο του 2002 στην επιθεώρηση Middle East Review of International Affairs.

    Εξοργισμένοι Βρετανοί πολιτικοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Μπλερ για παραπλάνηση της κοινής γνώμης και ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία ολόκληρης της θέσης του κατά του Σαντάμ.

    [02] Γκάλοπ δίνει προβάδισμα στον Τ. Παπαδόπουλου

    7/2/2003 9:41:00 μμ

    Λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει. Με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων προηγείται ο Τάσσος Παπαδόπουλος από τον Γλαύκο Κληρίδη, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού καναλιού MEGA, για τον πρώτο. Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία RAI Consultants με δείγμα 800 ατόμων, μεταξύ 30ης Ιανουαρίου και 5ης Φεβρουαρίου 2003, με τη χρήση κάλπης και με τη μέθοδο της τυχαίας πολυσταδιακής, στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

    To 74% έχει αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσει

    Επίσης, κατέδειξε, ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών προηγείται ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με ποσοστό 48,6% έναντι 40,3% του Γλαύκου Κληρίδη, ενώ άκυρα και λευκά ανέρχονται στο 5,9% και οι αναποφάσιστοι στο 5,2%.

    Στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου καταγράφονται, συγκεκριμένα, τα εξής ποσοστά:

    Τάσσος Παπαδόπουλος 45,9%, Γλαύκος Κληρίδης 33,9%, Αλέκος Μαρκίδης 8,2%, Νίκος Κουτσού 1,8%, άλλος 0,8%, τα λευκά και άκυρα ανέρχονται στο 5,9% και οι αναποφάσιστοι στο 3,5%.

    Σε ερώτηση για τη βεβαιότητα της ψήφου τους, 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσει και δεν θα αλλάξει γνώμη, 9% ότι δεν έχει αποφασίσει και θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή, και από 8% ότι έχει αποφασίσει, αλλά μπορεί να αλλάξει γνώμη και ότι κλίνει υπέρ κάποιας επιλογής αλλά δεν είναι σίγουρος.

    Για πρώτη φορά, δημοσκόπηση καταγράφει την άποψη των πολιτών για τον Ελληνοκύπριο, αλλά και τον Τουρκοκύπριο πολιτικό, τον οποίο εμπιστεύονται περισσότερο για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με τον Γλαύκο Κληρίδη να κατατάσσεται πρώτος μεταξύ των Ελληνοκυπρίων με ποσοστό 39% και τον Ραούφ Ντενκτάς μόλις τέταρτος μεταξύ των Τουρκοκυπρίων με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 4%.

    Αναλυτικά για τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς είναι:

    Γλαύκος Κληρίδης 39%, Τάσσος Παπαδόπουλος 36%, Αλέκος Μαρκίδης 10%, Νίκος Κουτσού 1% και κανέναν 13%.

    Για τους Τουρκοκύπριους:

    κανέναν σε ποσοστό 39% και Μεχμέτ Αλ Ταλάτ 26%, Μουσταφά Ακιντζί 13%, Ντερβίς Έρογλου 7%, Ραούφ Ντενκτάς και Σερντάρ Ντενκτάς από 4%.

    Κρίσιμες εκλογές

    Η δημοσκόπηση καταγράφει πτώση στο 61% όσων δηλώνουν ότι είναι απόλυτα ή μάλλον ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς του Γλαύκου Κληρίδη στο Κυπριακό (από 79% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη δημοσκόπηση του MEGA το διήμερο 21-22 Δεκεμβρίου), ενώ σταθερό στο 78% (από 79% της προηγούμενης έρευνας) είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Ελλάδας.

    Η έρευνα κατέδειξε, επίσης, ότι:

    -Το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί τις προεδρικές εκλογές πολύ κρίσιμες και 30% αρκετά κρίσιμες

    -Το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν είναι καθόλου πιθανόν να έχουμε λύση του Κυπριακού μέχρι τις 16 Απριλίου 2003

    -Ποσοστό 47% θα έδινε θετική ψήφο στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού και 37% αρνητική (έναντι 43% θετική και 42% αρνητική που είχε καταγραφεί στην τελευταία δημοσκόπηση του MEGA).

    [03] Χριστοδουλάκης: Στόχος της ΕΕ η πραγματική σύγκλιση

    7/2/2003 9:30:00 μμ

    Χάρτα πραγματικής σύγκλισης, στην οποία θα περιγράφονται με σαφήνεια τα μέσα, ώστε η πραγματική σύγκλιση να επιτευχθεί το 2015, καταρτίζει το υπουργείο Οικονομίας, όπως ανέφερε ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: "Οικονομική πολιτική και τις νέες πηγές ανάπτυξης στην Ευρώπη", στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου είναι να επιτύχει η ελληνική Οικονομία ρυθμό ανάπτυξης 4-5% σε ετήσια βάση και η σημερινή Ευρώπη των "15" να αναπτύσσεται με 2%. Στη Χάρτα θα αποτυπώνονται οι στόχοι σε κάθε τομέα και τα εργαλεία επίτευξής τους, ενώ θα ενσωματώνεται η διάσταση της περιφερειακής σύγκλισης στην ελληνική Οικονομία.

    Αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές

    Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα στην αγορά εργασίας και παράλληλα να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα στις διαρθρωτικές αλλαγές.

    Μοχλοί ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, είπε, θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων υποδομών με κεφάλαια από τον ιδιωτικό, αλλά και το δημόσιο τομέα, η αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, η διάχυση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή αλλά και στην παραγωγή, καθώς και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στις διαδικασίες παγκοσμιοποίησης.

    [04] Τουρκία: Αίσιο τέλος είχε η ομηρία σε αεροδρόμιο

    7/2/2003 11:21:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας βρίσκεται ο άνδρας, ο οποίος κρατούσε για δύο ώρες ομήρους δύο μέλη του πληρώματος επιβατικού αεροσκάφους, στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

    Η αστυνομία είχε περικυκλώσει το αεροσκάφος, μέσα στο οποίο ο άγνωστος άνδρας κρατούσε ένα δέμα, το οποίο ισχυριζόταν ότι ήταν βόμβα. Οπως δήλωσε αξιωματούχος της ασφάλειας του αεροδρομίου στο Ρόιτερ, κανένας δεν τραυματίστηκε. Ολοι οι άλλοι επιβαίνοντες είχαν ήδη αποβιβαστεί από το αεροσκάφος, όταν ο άνδρας συνέλαβε ομήρους τα δύο μέλη του πληρώματος, πρόσθεσε. Το αεροσκάφος ήταν ένα Αιρμπας A-310 των τουρκικών αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο από την τουρκική πόλη Μαλάτια στην Κωνσταντινούπολη.

    [05] Εκπληκτική νίκη της Δανιηλίδου στο 11ο Gaz de France

    7/2/2003 7:46:00 μμ

    Μια από τις μεγαλύτερες νίκες της καριέρας της πέτυχε η Λένα Δανιηλίδου επί γαλλικού εδάφους και συγκεκριμένα στο τουρνουά 585.000 δολαρίων που διεξάγεται στο Παρίσι (11ο Gaz de France).

    Η Ελληνίδα τενίστρια, σε αγώνα για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, επικράτησε 6-1, 6-3 της Γιουγκοσλάβας Ελενα Ντόκιτς που είναι Νο-8 στον κόσμο. Η νίκη αυτή, εκτός της πρόκρισης στα ημιτελικά, θα δώσει στη Δανιηλίδου και αρκετούς πόντους στην κατάταξη της WTA, κάτι που πολύ απλά σημαίνει ότι σίγουρα θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την 18η που κατέχει από την προηγούμενη Δευτέρα.

    Στα ημιτελικά, η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια, θ' αντιμετωπίσει την Αμερικανίδα Σερένα Ουίλιαμς (Νο-1 στον κόσμο), η οποία νίκησε την Σλοβάκα Τζανέτ Χουσάροβα (Νο-35).

    [06] Ψάχνουν τις απαντήσεις για το Κολούμπια

    7/2/2003 7:53:00 μμ

    Οι υπεύθυνοι της ΝΑΣΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά τη θεωρία, ότι το Κολούμπια υπέστη σοβαρή βλάβη από το κομμάτι μονωτικού υλικού, που χτύπησε το φτερό του κατά την απογείωση του. Ομως, την ίδια ώρα, σημαντικές ζημιές στο Κολούμπια δείχνουν εικόνες των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κρίσιμα επίσης, στοιχεία για τη διερεύνηση του φοβερού δυστυχήματος αποτελούν τα συντρίμμια του διαστημικού σκάφους, που βρίσκονται διασκορπισμένα σε ολόκληρο το Ανατολικό Τέξας. Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει αναπάντητο το ερώτημα "τί προκάλεσε την τραγωδία με τους επτά νεκρούς". Πάντως, όπως επανέλαβε η διεύθυνση της ΝΑΣΑ, "το ταξίδι στο διάστημα θα συνεχιστεί".

    Ενα βίντεο δείχνει μεγάλες ζημιές στο αριστερό φτερό

    Σημαντικές ζημιές στο αριστερό φτερό του Κολούμπια δείχνουν εικόνες που ελήφθησαν από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ κατά την επιστροφή του διαστημικού λεωφορείου στην ατμόσφαιρα το περασμένο Σάββατο, περίπου ένα λεπτό προτού διαλυθεί, όπως μετέδωσαν σήμερα Παρασκευή τα αμερικανικά ΜΜΕ.

    Οι εικόνες αυτές που ελήφθησαν από κάμερες υψηλής ακρίβειας δείχνουν ότι το άκρο του αριστερού φτερού είναι σπασμένο στο ύψος του συνδέσμου με τον σκελετό του διαστημικού λεωφορείου, σύμφωνα με την σελίδα στο Ιντερνετ της εξειδικευμένης επιθεώρησης Aviation Week and Space Technology.

    Οι εικόνες αυτές ελήφθησαν περίπου 60 δευτερόλεπτα προτού διαλυθεί το Κολούμπια πάνω από το Τέξας.

    Το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, περιοριζόμενο στην ανακοίνωση ότι ''οι εικόνες αυτές βρίσκονται στα χέρια των ερευνητών''.

    [07] Το άρωμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2004

    7/2/2003 8:33:00 μμ

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα έχουν εκτός από χρώμα και ελληνικό άρωμα. Η Οργανωτική Επιτροπή πρόσθεσε στα άλλα ολυμπιακά προϊόντα και τέσσερα αρώματα, δύο για άνδρες και δύο για γυναίκες. Τα τέσσερα αυτά αρώματα αποτελούν την αρωματική σειρά "Ολύμπικ Σπίριτ" που φέρει ως διακριτικό σήμα τον κότινο, το έμβλημα των Αγώνων της Αθήνας. Δημιουργός είναι η εταιρεία "Σαράντης", επίσημος αδειούχος της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Με όνομα βαρύ σαν ιστορία. . .

    Τέσσερα τα αρώματα της σειράς Ολύμπικ Σπίριτ, τέσσερις και οι Ολυμπιακές αξίες.

    Με συμβολικές ονομασίες- "Συμμετοχή ", "Εύ αγωνίζεσθαι", "Γιορτή" και "Κληρονομιά "- τα Ολυμπιακά ονόματα κυκλοφορούν σε κομψές, μεταλλικές αναμνηστικές θήκες.

    Δημιουργός τους είναι ο Ηλίας Ερμενίδης.

    Στην παρουσίαση του αρώματος που έγινε σήμερα Παρασκευή συμμετείχαν η Κατερίνα Θάνου και ο Αιμίλιος Παπαθανασίου.

    Τα προϊόντα διατίθενται στα ολυμπιακά καταστήματα, στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την χώρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 February 2003 - 22:04:50 UTC