Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με τον Υπ. Γεωργίας ζητούν οι αγρότες
  • [02] Νέα επιδείνωση του καιρού
  • [03] Στάση εργασίας στα μπλε λεωφορεία
  • [04] Θα επαναλειτουργήσει ο σταθμός ΟΣΕ Ανδραβίδας
  • [05] Συζητήσεις για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
  • [06] Διπλωματική κινητικότητα για το Ιράκ
  • [07] Απειλεί ο Σαρόν
  • [08] Σε ακύρωση οδηγούνται οι εκλογές στο Μαυροβούνιο
  • [09] Στη συμπρωτεύουσα η σύνοδος Υπ. Ανάπτυξης της ΕΕ
  • [10] Συνέδριο-επισκόπηση της ευρωπαϊκής οικονομίας
  • [11] Eλληνο-αμερικανική εμπορική έκθεση στις ΗΠΑ
  • [12] Μητρότητα μετά τα 30, ασπίδα κατά του καρκίνου

    [01] Συνάντηση με τον Υπ. Γεωργίας ζητούν οι αγρότες

    10/2/2003 11:21:00 πμ

    Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας θα επιδιώξουν οι βαμβακοπαραγωγοί από τη Θεσσαλία. Οι αγρότες θέλουν να καταθέσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, σημαντικότερο των οποίων είναι η απορρόφηση όλων των ποσοτήτων βαμβακιού που δεν παρελήφθησαν από τα εκκοκκιστήρια κατά την προβλεπόμενη περίοδο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι τα εκκοκκιστήρια, σύμφωνα και με τον κανονισμό της Ένωσης θα επαναλειτουργήσουν το Μάρτιο για να παραδώσουν την παραγωγή τους οι βαμβακοπαραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν έχουν ακόμα προλάβει. Ο κ. Πρωτόπαπας διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους αγρότες και να εξασφαλίσει καλές τιμές για τα προϊόντα τους με βάση και τον κανονισμό της ΕΕ.

    Ευρεία σύσκεψη των δύο πλευρών στις 17 του μηνός

    Τις τελευταίες ημέρες οι βαμβακοπαραγωγοί στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους απέκλειαν εκ περιτροπής, τέσσερις έως πέντε ώρες τους δρόμους. Το μπλόκο στον Πλατύκαμπο παραμένει διαρκώς κλειστό και η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριους δρόμους.

    Οι αγρότες σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας οι αγρότες σχεδιάζουν να κατευθυνθούν προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα προκειμένου να καταθέσουν επιστολή-καταγγελία, την οποία έχουν ήδη υπογράψει πολλοί αγρότες της περιοχής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στο θέμα του βαμβακιού.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, ο οποίος συναντήθηκε, χθες, με τον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις διερωτήθηκε γιατί οι αγρότες δεν παρέδωσαν το βαμβάκι όταν ήταν ανοικτά για 100 μέρες τα εκκοκιστήρια.

    Πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του υπάρχοντος κανονισμού και αν διαπιστωθεί οτι η εισκόμιση του βαμβακιού δεν έγινε για λόγους ανωτέρας βίας, τότε θα ανοίξουν τα εκκοκιστήρια για την παραγωγή που έχει παραχθεί στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ.

    Οι παραγωγοί όφειλαν να παραδώσουν την παραγωγή τους μέχρι 31/12/2002.

    Πάντως, ευρεία σύσκεψη για το θέμα του βαμβακιού, πάντως, έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 17 Φεβρουαρίου στο υπουργείο με συμμετοχή εκπροσώπων των συνεταιριστικών οργανώσεων και των Νομαρχιών της Θεσσαλίας.

    [02] Νέα επιδείνωση του καιρού

    10/2/2003 9:24:00 πμ

    Μεγάλες ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε τις τελευταίες ημέρες τη χώρα. Στον Έβρο η υποχώρηση δύο αναχωμάτων βύθισε στα νερά δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Στην Εθνική Κορίνθου-Τριπόλεως έγινε νέα καθίζηση βάθους 1,5 μέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω της παλιάς εθνικής οδού, αλλά και εκεί δεν λείπουν τα προβλήματα, καθώς στην περιοχή επικρατεί παγετός. Στην Αρκαδία, πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Παράλληλα νέα κύμα κακοκαιρίας με ισχυρούς ανέμους, χιόνια και τσουχτερό κρύο προβλέπει η EMY.

    Υπερχείλιση του Εβρου σε δύο σημεία

    Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν χθες στον Έβρο, εξαιτίας της υποχώρησης δύο αναχωμάτων στις περιοχές Τυχερού και Πετάλου Φερών.

    Η στάθμη του ποταμού παρουσίαζε αυξομειώσεις τα τελευταία 24ωρα και όπως αποδείχθηκε, τα αναχώματα δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την ορμή των νερών του ποταμού.

    Σε ότι αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων, ενώ εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης έκτασης καταστροφών, από το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται.

    Πλημμύρες σημειώθηκαν και στην περιοχή του βόρειου Έβρου (Λάβαρα, Αμόριο, Διδυμότειχο) κυρίως από υπερχείλιση τοπικών χειμάρρων, ενώ το Σάββατο από τα νερά απειλήθηκαν και οι οικισμοί Λαγυνών, Κορνοφωλιάς και Λυκόφης.

    Μεγάλης όμως έκτασης πλημμύρες σημειώθηκαν και στη δυτική Θράκη, από την υποχώρηση τριών αναχωμάτων στην τουρκική όχθη.

    Η εκτόνωση του ποταμού Έβρου προς την πλευρά της Τουρκίας, απέτρεψε μεγαλύτερης έκτασης πλημμύρες στη χώρα μας.

    Η στάθμη του ποταμού Έβρου, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο σταθμό μέτρησης Πυθίου, είχε σταθεροποιηθεί στα 5,65 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 5,80 μέτρα.

    Συνεργεία της διεύθυνσης υδραυλικών υπηρεσιών της νομαρχίας συνεχίζουν να επιθεωρούν τα αναχώματα σε όλο το μήκος του ποταμού Εβρου όπου χρειαστεί να επέμβουν.

    Καθιζήσεων συνέχεια στην Εθνική Οδό

    Η Εθνική οδός Τριπόλεως-Κορίνθου βουλιάζει τις τελευταίες δύο μέρες όλο και περισσότερο.

    Την Κυριακή η περαιτέρω καθίζηση του εδάφους προκάλεσε και κατολίσθηση.

    Σύμφωνα με τους κατοίκους το πρόβλημα στο σημείο αυτό, στο 123ο χιλιόμετρο, δεν είναι καινούριο. Η κατάσταση όμως επιδεινώθηκε μετά και τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις.

    Συνεργεία ειδικών μελετών πήραν δείγματα του υπεδάφους, ενώ προσπαθούν να διαπιστώσουν αν και κατά πόσον το ρέμα που περνάει ακριβώς από κάτω επηρεάζει τη σύνθεσή του.

    Η βλάβη αναμένεται να αποκατασταθεί σε λίγες εβδομάδες, μέχρι τότε η κυκλοφορία των οχημάτων, που έχει διακοπεί από το Σάββατο εκτρέπεται μέσω Νεμέας προς την Παλαιά Εθνική οδό.

    Ειδικοί γεωλόγοι προτείνουν λύσεις, αλλά θα πρέπει πρώτα να σταματήσει η εξέλιξη του φαινομένου για να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης δήλωσε το πρωί στη ΝΕΤ 105,8 ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Αντώνης Ματσίγκος.

    Καταστροφές και κακοκαιρία

    Πολλά είναι τα προβλήματα που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το Σαββατοκύριακο τη νοτιο-ανατολική Ελλάδα.

    Στην Κρήτη από τη σφοδρή κακοκαιρία υπέστη καθίζηση τμήμα του δρόμου στην παλιά εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίας Γαλήνης, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης το βράδυ της Παρασκευής στο Ηράκλειο, κατέρρευσε παλιός τοίχος με αποτέλεσμα να καταπλακώσει δύο αυτοκίνητα, προκαλώντας στα οχήματα σοβαρές υλικές ζημιές.

    Στο μεταξύ χιόνι έχει καλύψει ορεινές περιοχές της Κρήτης χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα. Συνεργεία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων εργάζονται ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί αλλά οι οδηγοί πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

    Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, επικράτησαν πολικές θερμοκρασίες. Το θερμόμετρο στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας και στα 17 χωριά και οικισμούς της ίδιας περιοχής κατέβηκε στους -12 βαθμούς τις πρωινές ώρες, ενώ τα χιόνια που είχαν πέσει τις προηγούμενες μέρες στο βουνό Ορβηλος μετατράπηκαν σε πάγο.

    Στη Φθιώτιδα υπερχείλισε ο Σπερχειός και οι τέσσερις γέφυρες του ποταμού υπέστησαν σημαντικές ζημιές.

    Στην Αρκαδία προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές και πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Βροχές καταιγίδες και έντονες χιονοπτώσεις ήταν και είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού που επικρατεί στην περιοχή. Πάντως, η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο γίνεται κανονικά από Τρίπολη - Καλαμάτα.

    Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο χρειάζονται αλυσίδες, ενώ χιόνι υπάρχει και στο κέντρο της Τρίπολης και συνεπώς οι οδηγοί και οι πεζοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

    Στους άλλους νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία, εκτός από την ορεινή Κορινθία (Γκούρα, Τρίκαλα κλπ) όπου τα αυτοκίνητα χρειάζονται αλυσίδες.

    Η ΕΜΥ προβλέπει:

    Βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις προβλέπονται από το απόγευμα σε όλη την χώρα.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και από το βράδυ πού ισχυροί με τάση ενίσχυσης.

    Από 2 έως 7 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα, από μείον 2 έως 4 στην Θεσσαλονίκη.

    [03] Στάση εργασίας στα μπλε λεωφορεία

    10/2/2003 11:30:00 πμ

    Χωρίς μπλε λεωφορεία για πέντε ώρες το Λεκανοπέδιο Αττικής. Συγκεκριμένα από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΑ, λόγω της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του κλάδου. Στο μεταξύ, αλλαγές θα ισχύσουν από σήμερα και σε ορισμένες γραμμές τρόλεϊ, καθώς επεκτείνεται η διαδρομή της γραμμής 15 ''Ζάππειο-Ελευθερίου Βενιζέλου'' μέχρι την περιοχή Πετραλώνων, ενώ καταργούνται οι γραμμές τρόλεϊ 22 και 23 που κάλυπταν τη διαδρομή από Πετράλωνα ως Ομόνοια.

    [04] Θα επαναλειτουργήσει ο σταθμός ΟΣΕ Ανδραβίδας

    10/2/2003 8:31:00 πμ

    Ο σταθμός του ΟΣΕ στην Ανδραβίδα θα λειτουργήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα και δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής. Όπως ανέφερε ο Υπουργός στη ΝΕΤ 105,8 FM προωθείται η λύση της πρακτόρευσης, που θα αναλάβει είτε κάποιο άτομο της τοπικής κοινωνίας, είτε κάποιος υπάλληλος του ΟΣΕ. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος σταθμός κρίθηκε ότι είχε ελάχιστη κίνηση και το προσωπικό του μετατέθηκε σε άλλους κοντινούς σταθμούς. Χαρακτηριστικά όπως είπε, ο Υπουργός, το 2000 ο σταθμός έκοψε εισιτήρια αξίας 12.000 ευρώ τη στιγμή που τα έξοδα μισθοδοσίας ανέρχονται στα 150.000 ευρώ.

    [05] Συζητήσεις για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    10/2/2003 10:31:00 πμ

    Το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής των "15" για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ, μελετά η Ελληνική Προεδρία. Το αίτημα διατύπωσε με επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, στην οποία υπογραμμίζει ότι οι "15" θα πρέπει να επιδείξουν ηγετικό ρόλο και αποφασιστικότητα προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα σε μια περίοδο, που δοκιμάζονται η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα. Το θέμα αυτό καθώς και οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει η Ελληνική Προεδρία, θα απασχολήσουν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Ζητούμενο η εξεύρεση κοινής θέσης

    Αναλυτικά, στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Κοξ τονίζει ότι ''σε στιγμές διεθνούς έντασης και αυξημένης ανησυχίας της κοινής γνώμης σχετικά με τις προοπτικές πολέμου στο Ιράκ οι λαοί της Ευρώπης αναμένουν μία αποφασιστική, συνεκτική και ομόψυχη ευρωπαϊκή προσπάθεια από το ύψιστο πολιτικό επίπεδο που θα εξασφαλίζει τον σεβασμό για τα Ηνωμένη Έθνη, την πολυμερή διαδικασία, καθώς επίσης και μια τελευταία προσπάθεια να πεισθεί ο Σαντάμ Χουσέϊν και το καθεστώς στο Ιράκ για την απόλυτη ανάγκη πλήρους συμμόρφωσής του με την θέληση της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτή εκφράζεται ομόφωνα στο ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών''.

    Σύμφωνα ακόμη με τον κ. Κοξ ''λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του θέματος και ενόψει της επικείμενης δεύτερης έκθεσης των Επιθεωρητών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" θα πρέπει να υποστηριχθεί πλήρως το αίτημα που απευθύνεται προς την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ να συγκαλέσει μια Ειδική Διάσκεψη Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών προκειμένου να επιδειχθεί ο ηγετικός τους ρόλος και η αποφασιστικότητά τους να επιλύσουν το πρόβλημα σε μια περίοδο όπου δοκιμάζονται η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα''.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει επίσης στη γραπτή δήλωσή του ότι ''τη στιγμή κατά την οποία η Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης δημοσιεύει το πρώτο ουσιαστικό σχέδιο των συζητήσεών της, η σημερινή άσκηση των εξωτερικών σχέσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει το δραματικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ μεγάλων προσδοκιών, μετρίων δυνατοτήτων και απολύτως μειωμένης πολιτικής βούλησης''.

    Αναφέρει ακόμη ότι ''χωρίς τη βούληση να δράσουμε με συνέπεια και με συναίνεση, καμία συνταγματική ή θεσμική εξέλιξη δεν θα μπορέσει να εμφυσήσει μία πιο δυναμική και αποτελεσματική σε παγκόσμιο επίπεδο ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική" επισημαίνοντας ότι "θεσμοί χωρίς πολιτική βούληση είναι δοχεία χωρίς περιεχόμενο''.

    Παράλληλα, ο κ. Κοξ σημειώνει ότι ''τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ακόμα και σε αυτό το πολύ προχωρημένο στάδιο της ιρακινής κρίσης, για να βρεθεί μία κοινή θέση και να ασκηθεί η ευρωπαϊκή επιρροή εκεί που χρειάζεται, στο πλαίσιο δηλαδή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών''.

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει χαρακτηριστικά ότι "είναι καιρός για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δράσουν μαζί: Είναι το λιγότερο που περιμένουν οι ευρωπαϊκοί λαοί''.

    [06] Διπλωματική κινητικότητα για το Ιράκ

    10/2/2003 11:03:00 πμ

    Εβδομάδα διαβουλεύσεων αυτή που ξεκινά, για την αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ. Την Παρασκευή η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ συνεδριάζει σήμερα το ΝΑΤΟ. Γαλλία και Βέλγιο άσκησαν βέτο στην αμερικανική πρόταση. Η Ελληνική Προεδρία εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής των "15", θέμα το οποίο θα εξεταστεί σήμερα στη συνάντηση Σημίτη-Παπανδρέου. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας επιμένει στην αποπομπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποφασίσει τα επόμενα βήματα στη μεταπολεμική εποχή στο Ιράκ.

    Βέλγιο και Γαλλία άσκησαν βέτο, συνεδριάζει το ΝΑΤΟ

    Νέος κύκλος διπλωματικών κινήσεων έχει ξεκινήσει προκειμένου μέχρι την Παρασκευή να υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις στην κρίση στο Ιράκ.

    Το ΝΑΤΟ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των 19 χωρών- μελών του στις Βρυξέλλες για τις 11.30 ώρα Ελλάδος, έπειτα από το βέτο που προέβαλαν η Γαλλία και το Βέλγιο στο αμερικανικό αίτημα για την ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας ενόψει πολεμικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ, ανακοίνωσε επίσημη πηγή στην έδρα της Συμμαχίας. ''Οι Βέλγοι μόλις έσπασαν τη σιωπή τους'', ανακοίνωσε πηγή της Συμμαχίας λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του γαλλικού βέτο.

    Τα κράτη- μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας είχαν προθεσμία μέχρι τις 11.00 ώρα Ελλάδος για να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους.

    Η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο θεωρούν ότι οι πολεμικές προετοιμασίες, ακόμη και υπό τη μορφή της αμυντικής θωράκισης της Τουρκίας, θα υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της ιρακινής κρίσης.

    Σημειώνεται, ότι εάν καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν εξέφραζε αντιρρήσεις, η Συμμαχία θα ενίσχυε την Τουρκία με αεροπλάνα AWACS, συστοιχίες πυραύλων Patriot και ειδικές μονάδες για την αντιμετώπιση χημικού και βιολογικού πολέμου.

    Δεν υπάρχει πληροφορία για το αν η Γερμανία εξέφρασε επίσης αντιρρήσεις. Ωστόσο το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι είναι πιθανόν το Βερολίνο να συνταχθεί με την πλειοψηφία των χωρών -μελών της Συμμαχίας.

    Η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να προτείνουν από κοινού ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο αφορά στην ενίσχυση της ομάδας των επιθεωρητων και την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών του ΟΗΕ που θα εγγυηθούν τον αφοπλισμό του Ιράκ. Το ειρηνευτικό σχέδιο υποστηρίζει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο Βερολίνο. Οι δυο ηγέτες τόνισαν ότι συμφωνούν με Κίνα και Γαλλία στην ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο πρωτοβουλίας, βασισμένο στις ιδέες, τις οποίες είχαν διατυπώσει οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Γιόσκα Φίσερ.

    Σήμερα ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Παρίσι.

    Ο επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου (INC), Αχμάντ Χαλαμπί χαρακτήρισε το γαλλογερμανικό σχέδιο ''αστεία ιδέα'', που είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

    Η ελληνική προεδρία από την άλλη, εξετάζει την πρόταση του Πατ Κοξ για σύκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση που έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Πρόοδο διαπίστωσαν στον τομέα της συνεργασίας του Ιράκ για τον αφοπλισμό του, οι επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι κατά την 36ωρη αποστολή τους στη Βαγδάτη. Οι δύο αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι έγιναν μάρτυρες της αρχής μιας πλήρους συνεργασίας.

    Οι ιρακινές αρχές έχουν αρχίσει να υιοθετούν μια πιο σοβαρή στάση στο θέμα του αφοπλισμού, δήλωσαν οι κ.κ. Μπλιξ και Μπαραντέι, οι οποίοι την ερχόμενη Παρασκευή θα καταθέσουν νέα έκθεση στον ΟΗΕ.

    Ο σύμβουλος του Ιρακινού προέδρου, στρατηγός Αμέρ Αλ Σάαντι επιβεβαίωσε ότι το θέμα των πτήσεων πάνω από το Ιράκ των κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2, τις οποίες αξιώνει ο ΟΗΕ είναι πιθανό να επιλυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ακόμη και πριν από την υποβολή της επόμενης έκθεσης των επιθεωρητών στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ράμσφελντ: Πρωταρχική επιλογή η αποπομπή του Σαντάμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", τονίζει ότι η αποπομπή του Σαντάμ Χουσεΐν είναι η πρωταρχική επιλογή, επισημαίνοντας πως το Ιράκ θα πρέπει να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητά του και ότι δεν θα κοπεί σε κομμάτια, έπειτα από έναν πιθανό πόλεμο με τις ΗΠΑ για να αφοπλιστεί.

    Θα επιτρέψουμε στο Ιράκ να οργανώσει μια λύση καθαρά ιρακινή κατά τον ίδιο τρόπο που και το Αφγανιστάν βρήκε μια αφγανική λύση, τόνισε ο κ. Ραμσφελντ, προσθέτοντας πως το Ιράκ θα πρέπει να αποποιηθεί τα όπλα μαζικής καταστροφής και να σταματήσει τις απειλές κατά των γειτόνων του.

    Σε άλλη συνέντευξή του, στη βρετανική εφημερίδα "The Times" ο κ. Ράμσφελντ προειδοποιεί ότι η άρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου να προσφέρουν επιπλέον στρατιωτικά μέσα για να υποστηρίξουν την Τουρκία ενόψει ενός πολέμου στο Ιράκ, θα αποτελούσε ''ντροπή'', η οποία θα είχε ''επιπτώσεις''.

    ''Θα αποτελέσει ένα αναπάντεχο, και δυσάρεστο γεγονός, το οποίο, όπως υποπτεύομαι, θα έχει επιπτώσεις για κάποιον καιρό'', προειδοποιεί ο Ράμσφελντ.

    Τα σχέδια των ΗΠΑ για την μεταπολεμική εποχή στο Ιράκ

    Η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους σε θέματα εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, μιλώντας για τα επόμενα βήματα στην μεταπολεμική εποχή στο Ιράκ, δήλωσε ότι αυτά προβλέπουν μία νέα κυβέρνηση, μία βοήθεια σε τρόφιμα και στον τομέα της υγείας, και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    Η κ. Ράις ερωτηθείσα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τόνισε πάντως ότι το σχέδιο αυτό δεν θα φθάνει στο εύρος της αποστρατικοποίησης της Ιαπωνίας από τον στρατηγό Μακ Αρθουρ μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. "Δεν θεωρώ πως το μοντέλο Μακ Αρθουρ θα ήταν πραγματικά μία ταιριαστή αναλογία", τόνισε η Ράις.

    Πάντως η ίδια διαβεβαίωσε πως στην περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αρκεσθούν στην αντικατάσταση του Σαντάμ Χουσεΐν με κάποιον άλλο δικτάτορα.

    Μετά τη λήξη των εχθροπραξιών οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τον πληθυσμό του Ιράκ για να εγκαθιδρύσει μία αντιπροσωπευτική πολιτική διοίκηση, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από την επιρροή του παρόντος καθεστώτος και ικανή να διοικήσει τη χώρα.

    Χωρίς να αναφέρει ονόματα, η Ράις πρόσθεσε πως "οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να εντοπίσουν πρόσωπα, που κάτω από το παρόν ολοκληρωτικό καθεστώς χαίρουν ακόμη την εκτίμηση του λαού και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διακυβέρνησή του".

    Στις ΗΠΑ ο Αυστραλός πρωθυπουργός

    Εν τω μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο, Τζορζ Μπους και το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, γύρω από την κρίση στο Ιράκ. Ο κ. Χάουαρντ, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η "στρατιωτική λύση" που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία.

    "Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το Ιράκ θα δεχτεί αυτή την ειρηνευτική δύναμη στο έδαφός του" είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν νομίζει πως, ουσιαστικά, έχει αλλάξει η στάση της Βαγδάτης και έναντι των επιθεωρητών.

    [07] Απειλεί ο Σαρόν

    10/2/2003 10:06:00 πμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας αξιωματούχο της στρατιωτικής πτέρυγας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. Πρόκειται για τον 25χρονο Ιμάντ Μάμπρουκ, που κατεζητείτο από το Ισραήλ, και ο οποίος στην προσπάθεια του να διαφύγει της σύλληψης, πυροβολήθηκε από τους στρατιώτες ενώ ήταν άοπλος σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο. Στο μεταξύ ο Αριέλ Σαρόν έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα της νέας ισραηλινής κυβέρνησης την απομάκρυνση του "αρχηγού των τρομοκρατών" Γιάσερ Αραφάτ ενώ υποσχέθηκε να θέσει τέλος στην "παλαιστινιακή τρομοκρατία". Οι δηλώσεις Σαρόν ήρθαν αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που έλαβε από τον Πρόεδρο του Ισραήλ.

    Επαφές με Παλαιστινίους

    Εξάλλου επιβεβαιώθηκε, ότι ο Αριέλ Σαρόν είχε τις πρώτες του άμεσες επαφές με ανώτατους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο. Συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής βουλής, Αχμέντ Κορέι, την Τετάρτη, όπως επιβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές.

    Αυτές οι κινήσεις του Σαρόν είναι ενδεικτικές των προσπαθειών, που καταβάλει για να κερδίσει τη στήριξη του Εργατικού κόμματος, του οποίου ο αρχηγός Αμράμ Μίτζνα έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου με την παλαιστινιακή πλευρά.

    Από τη στιγμή, που ο Αριέλ Σαρόν ανήλθε για πρώτη φορά στην πρωθυπουργία του Ισραήλ, πριν από δύο χρόνια, αρνείται να συναντηθεί με τον ηγέτη των Παλαιστινίων. Την Κυριακή, κατηγόρησε και πάλι τον Γιασέρ Αραφάτ για υποκίνηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων και ζήτησε την απομάκρυνση του από την εξουσία.

    Επιδιώκει κυβέρνηση συνασπισμού με Εργατικούς

    "Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο. Τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και εναντίον του αρχηγού της, του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής", υποστήριξε ο Σαρόν.

    Το κόμμα Λικούντ, του οποίου ηγείται ο κ. Σαρόν, αναδείχθηκε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Τώρα ο Αριέλ Σαρόν έχει στη διάθεση του έξι εβδομάδες για να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση συνασπισμού.

    Πάντως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κόμμα των Εργατικών, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Λικούντ, εκτός εάν ο Αριέλ Σαρόν διατάξει την εκκένωση των εβραϊκών καταυλισμών και κάνει σημαντικές αλλαγές στον κρατικό προϋπολογισμό. Εναλλακτική λύση για τον κ. Σαρόν παραμένουν τα ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα.

    [08] Σε ακύρωση οδηγούνται οι εκλογές στο Μαυροβούνιο

    10/2/2003 8:19:00 πμ

    Η μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες οδηγεί σε ακύρωση και τις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, για την ανάδειξη προέδρου στο Μαυροβούνιο. Η συμμετοχή έφθασε στο 47,1%, δηλαδή δεν ξεπέρασε το απαραίτητο 50% για να θεωρηθούν έγκυρες οι εκλογές, όπως ανακοίνωσαν οι ανεξάρτητοι οργανισμοί παρακολούθησης της εκλογικής διαδικασίας, από το Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα, αντίστοιχα.

    Ετσι επτά εβδομάδες μετά την αποτυχημένη πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Μαυροβουνίου, ο δεύτερος γύρος ακυρώνεται και αναμένεται να ορισθεί νέα ημερομηνία για τρίτη προσπάθεια ανάδειξης προέδρου.

    Σημειώνεται ότι το ποσοστό της συμμετοχής στις σημερινές εκλογές ήταν ακόμη πιο χαμηλό και από εκείνο του πρώτου γύρου, στις 22 Δεκεμβρίου, όταν είχε ψηφίσει το 45,9% των Μαυροβούνιων εκλογέων.

    [09] Στη συμπρωτεύουσα η σύνοδος Υπ. Ανάπτυξης της ΕΕ

    10/2/2003 10:51:00 πμ

    Η σύνοδος των υπουργών Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Οι εργασίες της συνόδου θα γίνουν στις αίθουσες Β' και Γ' του λιμανιού και θα έχουν ως αντικείμενο την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλος το σχέδιο αυτό πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας το οποίο και θα ετοιμάσει εισήγηση προς την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

    Την προηγούμενη της συνόδου των υπουργών Ανάπτυξης, δηλαδή την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από την ελληνική προεδρία και την Κομισιόν ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα "Το επιχειρηματικό μέλλον της Ευρώπης".

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι στόχος του συνεδρίου είναι η διερεύνηση καταλληλότερων πολιτικών που θα δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

    Εξάλλου, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στις δραστηριότητες των Ελληνικών Πετρελαίων είπε ότι τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα είναι εντυπωσιακά. Πρόσθεσε δε πως τα ΕΛ.ΠΕ. με τις επενδύσεις του στα Βαλκάνια έχουν καταστεί "παίκτης" στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    [10] Συνέδριο-επισκόπηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

    10/2/2003 10:03:00 πμ

    Στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να καταστεί πιό ανταγωνιστική και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε συνέδριο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Ο κ. Παπαδήμος υπεραμύνθηκε της ασκούμενης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογραμμίζοντας ότι έχει τελικά επιτευχθεί η σταθερότητα τιμών. Την περίοδο 1999-2002 ο πληθωρισμός κινείται οριακά πάνω από 2% σε μια περίοδο με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

    Προβληματισμός, αλλά και προτάσεις

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας από τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στο επίπεδο τιμών (πληθωρισμός) στα επιμέρους κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

    Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι οι αναπτυξιακοί ρυθμοί στην Ευρωζώνη θα παρουσιάσουν άνοδο από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και υπογράμμισε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης που παρατηρείται δεν οφείλεται σε μακροοικονομικούς λόγους αλλά κυρίως σε λόγους που συνδέονται με την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τις λογιστικές πρακτικές που εφαρμόζονται κλπ.

    Μιλώντας στο συνέδριο ο επίτροπος για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα της ΕΕ Πέδρο Σόλμπες υπογράμμιεσε ότι διανύουμε μια περίοδο εκτεταμένης χαμηλής ανάπτυξης. Την περίοδο 2001-2003 ο ρυθμός ανάπτυξης κυμαίνεται στο 1,25% ανέφερε. Υπεραμύνθηκε των αρχών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που εξασφαλίζουν ομαλότητα στην οικονομικές εξελίξεις όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο καθηγητής του MIT Ρόμπερτ Σόλοου επισήμανε ότι απαιτείται βελτίωση παραγωγικότητας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των ιδιωτικών επενδύσεων, υπογραμμίζοντας όμως ότι τα νέα από το μέτωπο αυτό δεν είναι αισιόδοξα. Και αυτό οφείλεται όπως είπε στην έλλειψη των επιχειρηματιών στις επιδόσεις της μακροοικονομικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ.

    Ο κ. Σόλοου ανέφερε επίσης ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην βελτίωση των πολιτικών απασχόλησης, κλειδί για τη γενικότερη επιτυχία της οικονομικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [11] Eλληνο-αμερικανική εμπορική έκθεση στις ΗΠΑ

    10/2/2003 10:33:00 πμ

    Το Σάββατο και την Κυριακή 5 και 6 Απριλίου 2003 διοργανώνεται η 12η ελληνο-αμερικανική έκθεση Hermes Expo International στον εκθεσιακό χώρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Trump Marina στο Atlantic City του New Jersey των ΗΠΑ. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Hermes Expo International και την εφημερίδα Hellenic News of America από το 1992. Κύριος στόχος της είναι η σύναψη εμπορο-οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής με έμφαση στην προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου στην αμερικανική αγορά μέσω των 2,5 εκατ. ομογενών στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δικτύωση Ελλήνων και Κυπρίων επιχειρηματιών με επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο.

    Η έκθεση σκοπεύει, μεταξύ άλλων, στην προβολή της ελληνικής περιφέρειας και των ακριτικών νησιών και της Κύπρου στους τομείς πολιτισμού, τουρισμού, προϊόντων, υπηρεσιών και τεχνολογίας.

    Στη φετινή έκθεση θα δοθεί και πάλι ιδιαίτερη προτεραιότητα στην προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στην προσπάθεια ενημέρωσης του εθελοντισμού, όπως επίσης στην προβολή των ελληνικών και κυπριακών προϊόντων, περιλαμβανομένων του ελληνικού κοσμήματος και της χειροτεχνίας.

    Επιπλέον θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις οικονομικής διασύνδεσης και συνεργασίας του Δήμου της Θεσσαλονίκης με την πόλη της Φιλαδέλφειας ΗΠΑ, αποτέλεσμα επανειλημμένων συμμετοχών του Δήμου Θεσσαλονίκης στην έκθεση Ερμής.

    Χορηγοί της έκθεσης είναι κυβερνητικοί φορείς, υπουργεία, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, ΟΤΑ, οργανισμοί δημόσιου τομέα και επιχειρήσεις.

    [12] Μητρότητα μετά τα 30, ασπίδα κατά του καρκίνου

    10/2/2003 11:03:00 πμ

    Ευχάριστα νέα για τις γυναίκες που γίνονται μητέρες μετά το τριακοστό έτος της ηλικίας τους, ανακοίνωσαν Αυστραλοί επιστήμονες. Σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου του Κουίνσλαντ (Queensland Institute Medical Research) οι μητέρες που αποκτούν το τελευταίο τους παιδί μετά τα τριάντα τους μειώνουν δραστικά τις πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο της μήτρας.

    Μειώνονται στο μισό οι πιθανότητες για καρκίνο της μήτρας

    Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που έκανε την έρευνα, Δρ. Ντέϊβιντ Πάρντι, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως όσα περισσότερα παιδιά αποκτά μια γυναίκα, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο της μήτρας.

    "Αυτό που προέκυψε από τη συγκεκριμένη έρευνά μας, είναι πως όχι μόνο τα πολλά παιδιά αλλά, κυρίως, η ηλικία που φέρνει στον κόσμο μια γυναίκα το τελευταίο παιδί της είναι αυτό που μειώνει τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου" είπε ο Αυστραλός επιστήμονας προσθέτοντας ότι μια γυναίκα που γεννά μετά τα τριάντα της μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο της μήτρας σε σύγκριση με μια γυναίκα που γίνεται μητέρα στα 25 της χρόνια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 February 2003 - 10:24:44 UTC