Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρουσία Στεφανόπουλου ο εορτασμός του Αγ. Χαράλαμπου
  • [02] Σύντομα οι πρώτες διώξεις για τους εκβιασμούς
  • [03] Eνταση στη δίκη του υπαστυνόμου Χαλουλάκου
  • [04] Τρεις κρίσιμες ημερομηνίες για τους αγροτές
  • [05] Σε κωματώδη κατάσταση τέσσερις κρατούμενοι
  • [06] Στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
  • [07] Κυπριακό: Νέα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [08] Εισαγγελική παρέμβαση στην δίωξη κατά Κόκκαλη
  • [09] Δημοσίευμα συνδέει Κόκκαλη με ΣΤΑΖΙ
  • [10] Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ για το Ιρακινό
  • [11] Επιστολή Γερμανίας-Γαλλίας-Βρετανίας προς Σημίτη
  • [12] Οδηγία για τους αιτούντες άσυλο απο Τρίτες Χώρες
  • [13] Διαθρησκευτική συνάντηση στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας
  • [14] Αίτημα Κοξ για Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών της ΕΕ
  • [15] Κάιρο: Καταρρεύσεις πολυκατοικιών- 10 νεκροί
  • [16] Τρένο γεμάτο χημικά εκτροχιάστηκε στο ν. Ιλινόϊς
  • [17] Ανακάλυψη κοιτασμάτων ουρανίου στο Ιράν
  • [18] Αυστραλία: Οι αυτοκτονίες ξεπερνούν τα τροχαία
  • [19] Στη δημοσιότητα το πόρισμα του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
  • [20] Επιβαρυντική η έκθεση για τον Βασσάρα
  • [21] Πλώρη για την δεκάδα του WTA η Δανιηλίδου
  • [22] Προκαταρτική εξέταση για ξυλοδαρμό φιλάθλου
  • [23] Η βυζαντινή καθημερινότητα ταξιδεύει στη Μαδρίτη
  • [24] Αντιμετώπιση χρόνιων νευρολογικών ασθενειών
  • [25] ΕΛΤΑ: Νέα σειρά Ολυμπιακών γραμματοσήμων
  • [26] Ο μακροβιότερος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρίγκαν
  • [27] Πέθανε ο ασυρματιστής του ''Enola Gay''

    [01] Παρουσία Στεφανόπουλου ο εορτασμός του Αγ. Χαράλαμπου

    10/2/2003 7:44:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε σήμερα Δευτέρα με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου του Πύργου Ηλείας Αγίου Χαραλάμπους. Το πρωί ο πρόεδρος παραβρέθηκε στην επίσημη δοξολογία στο ναό της Αγίας Κυριακής. Λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης δεν έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος μετέβη στο δημαρχείο όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Γαβριήλ Λιατσής και οι τοπικές Αρχές. Επίσης ο Κωστής Στεφανόπουλος παρέστη στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία ΟΤΕ του Πύργου και στην εκδήλωση που οργάνωσε ο σύλλογος Γορτυνίων Ηλείας Γρηγόριος ο Ε' .

    Και στην Αρχαία Ολυμπία

    Το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία. Τον πρόεδρο υποδέχθηκε και ξενάγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με το δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννη Σκουλαρίκη.

    Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος, βουλευτές και τοπικοί φορείς.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος επέστρεψε στην Αθήνα.

    [02] Σύντομα οι πρώτες διώξεις για τους εκβιασμούς

    10/2/2003 7:27:00 μμ

    Οι πρώτες ποινικές διώξεις για την υπόθεση των εκβιασμών πρόκειται να ασκηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία που στοιχειοθετούν το αδίκημα της εκβίασης και της απόπειρας εκβίασης. Νέα διάσταση στις έρευνες δίνει η κατάθεση της χήρας του Μιχάλη Βρανόπουλου, Σοφίας Δασκαλάκη, η οποία προσήλθε στον Εισαγγελέα το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κα. Δασκαλάκη κατονόμασε ένα άτομο που εκβίασε την οικογένεια της στο όνομα της 17Ν ενώ δέχθηκε ερωτήσεις για τα δημοσιεύματα κατά Βρανόπουλου που προηγήθηκαν και για την παρουσία του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου στο σημείο της δολοφονίας του συζύγου της.

    Νέες καταθέσεις ιεραρχών

    Μετά τη "βόμβα" για το θέμα των εκβιασμών που σχετίζεται με τη 17Ν από τον μητροπολίτη Ζακύνθου το περασμένο Σάββατο ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε πως κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι εκβιάστηκε το 1985 από τον εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, στο όνομα της 17Ν., έρχονται τώρα νέες αποκαλυπτικές καταθέσεις και άλλων ιεραρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας έχει καλέσει για κατάθεση τρεις ακόμα ιεράρχες για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία ότι έχουν υπάρξει θύματα εκβιαστών.

    Ο κ. Χρυσόστομος κατονομάζει στη συνέντευξη στα "ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου", ως εκβιαστές του και άλλα δύο πρόσωπα- εκτός του Μιχαλόπουλου: τους δημοσιογράφους Διονύση Μακρή και Ζήσιμο Τσουκαλά.

    Ο μητροπολίτης Ζακύνθου ισχυρίζεται ότι έδωσε σε συνεργάτη του κ. Μιχαλόπουλου 30.000 δρχ. με αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες ο εκδότης, μέσα από την εφημερίδα του, να τον εκθειάζει.

    Επίσης, αναφέρεται στην προεκλογική περίοδο για την πλήρωση του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου λέγοντας ότι έγιναν εκβιασμοί σε δημοσιογράφους και εκδότες για να γράψουν υπέρ του τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο. Εξάλλου, ο κ. Χρυσόστομος ερωτηθείς από τηλεοπτικό σταθμό για τη στάση του Αρχιεπισκόπου και αν τα γνωρίζει όλα αυτά, αρνήθηκε να απαντήσει.

    Ταυτόχρονα ο κ. Χρυσόστομος καλεί όσους μητροπολίτες έχουν πέσει θύματα εκβιασμών να βγουν και να μιλήσουν.

    O εκδότης της εφημερίδας "Ελεύθερη Ωρα" Γρηγόρης Μιχαλόπουλος αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση των εκβιασμών και μέσω του δικηγόρου του απειλεί με μηνύσεις.

    [03] Eνταση στη δίκη του υπαστυνόμου Χαλουλάκου

    10/2/2003 6:57:00 μμ

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται για δεύτερη φορά ο απότακτος υπαστυνόμος Θεόδωρος Χαλουλάκος, ο οποίος πριν από τρία χρόνια τραυμάτισε με το υπηρεσιακό του περίστροφο στη σπονδυλική στήλη το 18χρονο τότε μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη. Η δίκη στο Εφετείο άρχισε επεισοδιακά, όταν ο πατέρας του θύματος το οποίο είναι καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, αντίκρισε τον κατηγορούμενο. Η οργή ξεχείλισε για τον πατέρα του μαθητή που κινήθηκε απειλητικά εναντίον του κατηγορουμένου αλλά οι συγγενείς του πρώτου συγκράτησαν τον εκτός εαυτού πατέρα.

    Δριμύ κατηγορώ

    Ο υπαστυνόμος Θεόδωρος Χαλουλάκος κατηγορείται ότι πριν από τρία χρόνια, πυροβόλησε δύο φορές- χωρίς να είναι σε υπηρεσία και φορώντας πολιτικά- εναντίον του αυτοκινήτου όπου επέβαιναν τέσσερις φίλοι, επειδή εκείνοι δεν σταμάτησαν για έλεγχο.

    Η μία σφαίρα διαπέρασε το πορτ μπαγκάζ και σφηνώθηκε στη σπονδυλική στήλη του 18χρονου Σωτήρη Κατσιώτη.

    Αποτέλεσμα ήταν ο νεαρός να καθηλωθεί σε αναπηρική καρέκλα και να είναι αμφίβολο αν θα ξαναπερπατήσει.

    Ο υπαστυνόμος, που έχει αποταχθεί από το Σώμα, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 χρόνια και τέσσερις μήνες κάθειρξη.

    Μέχρι σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος με αναστολή.

    Αλλά και στο παρελθόν, είχε απασχολήσει τη Δικαιοσύνη γιατί είχε πυροβολήσει εναντίον οδηγού ταξί σε κατάσταση μέθης, αλλά και γιατί ήταν υπεύθυνος τροχαίου ατυχήματος όπου τραυματίστηκαν δύο νεαροί.

    [04] Τρεις κρίσιμες ημερομηνίες για τους αγροτές

    10/2/2003 4:21:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, με αντιπροσωπεία αγροτών από τα ''μπλόκα'' της Θεσσαλίας. Τρεις κρίσιμες ημερομηνίες "ορίστηκαν" στην συνάντηση για την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων στη βόρεια Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος των αγροτών, Αθανάσιος Κοκκινούλης δήλωσε "οι απαντήσεις του υπουργού στα τρία αιτήματα των αγροτών κρίνονται ικανοποιητικές. Απομένει να δούμε αν θα εφαρμοστούν". Ενώ, ο Υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρύς τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γίνει δεκτό προς επιδότηση, όλο το βαμβάκι που έχει παραχθεί στα πλαίσια του ΟΣΔΕ, με βάση την ΚΥΑ και τον κανονισμό της ΕΕ. Τρακτέρ φράζουν το δρόμο στα κομβικά σημεία του Πλατύκαμπου και του Αλμυρού.

    Πρωτόπαπας: ''Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους αγρότες''

    Οι τρεις ημερομηνίες είναι:

    Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, θα γίνει σύσκεψη στη Λάρισα, για να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων. Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου θα γίνει μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας, όπου αναμένεται να καθοριστεί ποιές και πόσες ποσότητες βαμβακιού θα γίνουν δεκτές για επιδότηση. Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες η αρμόδια διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ. Η χώρα μας θα ζητήσει την άδεια να ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια κατά τον Κανονισμό, για να παραλάβουν τις ποσότητες βαμβακιού που δεν έχουν παραδοθεί.

    "Αυτή είναι η θέση μας", κατέληξε ο υπουργός Γεωργίας, από τις αρχές του νέου χρόνου, όταν ολοκληρώθηκε η εκκοκκιστική περίοδος.

    Οι αγρότες θέλουν να καταθέσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, σημαντικότερο των οποίων είναι η απορρόφηση όλων των ποσοτήτων βαμβακιού που δεν παρελήφθησαν από τα εκκοκκιστήρια κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα εκκοκκιστήρια, σύμφωνα και με τον κανονισμό της Ένωσης θα επαναλειτουργήσουν το Μάρτιο, για να παραδώσουν την παραγωγή τους οι βαμβακοπαραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν έχουν ακόμα προλάβει.

    Ο κ. Πρωτόπαπας διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους αγρότες και να εξασφαλίσει καλές τιμές για τα προϊόντα τους με βάση και τον κανονισμό της ΕΕ.

    Τις τελευταίες ημέρες οι βαμβακοπαραγωγοί στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους απέκλειαν εκ περιτροπής, τέσσερις έως πέντε ώρες τους δρόμους.

    Το μπλόκο στον Πλατύκαμπο παραμένει διαρκώς κλειστό και η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριους δρόμους.

    Το ίδιο συμβαίνει και με το μπλόκο στον Αλμυρό.

    Οι αγρότες σε περίπτωση που δεν κατάφερναν να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σχεδίαζαν να κατευθυνθούν προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. προκειμένου να καταθέσουν επιστολή-καταγγελία, την οποία έχουν ήδη υπογράψει πολλοί αγρότες της περιοχής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στο θέμα του βαμβακιού.

    Συνάντηση είχε την Κυριακή, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, με τον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις διερωτήθηκε γιατί οι αγρότες δεν παρέδωσαν το βαμβάκι όταν ήταν ανοικτά για 100 μέρες τα εκκοκιστήρια.

    Επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του υπάρχοντος κανονισμού και αν διαπιστωθεί οτι η εισκόμιση του βαμβακιού δεν έγινε για λόγους ανωτέρας βίας, τότε θα ανοίξουν τα εκκοκιστήρια για την παραγωγή που έχει παραχθεί στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ.

    Οι παραγωγοί όφειλαν να παραδώσουν την παραγωγή τους μέχρι 31/12/2002.

    [05] Σε κωματώδη κατάσταση τέσσερις κρατούμενοι

    10/2/2003 6:56:00 μμ

    Σε κωματώδη κατάσταση μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείου κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού τέσσερις κρατούμενοι υπόδικοι για υποθέσεις ναρκωτικών που εκρατούντο στο ψυχιατρείο. Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών οι υπόδικοι-κρατούμενοι, Αχμέτ Νορεντίν, 33 χρόνων, Βασίλης Αβραμίδης, 47 χρόνων, Θεόδωρος Μωραϊτης, 36 χρόνων και ο 38χρονος Βύρωνας Τζερακίδης διέφυγαν τον κίνδυνο, αλλά παρέμειναν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο των φυλακών.

    Εισαγγελική έρευνα

    Το νέο περιστατικό, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και την Αστυνομία ξεκίνησε από υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την διεύθυνση των φυλακών και τον Εισαγγελέα-Επόπτη, Αριστείδη Φραγκιαδάκη, ο οποίος ήδη διέταξε έρευνα στον χώρο του ψυχιατρείου προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος του ναρκωτικού και πώς βρέθηκε στην κατοχή των τεσσάρων υποδίκων.

    [06] Στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

    10/2/2003 6:56:00 μμ

    Στην Αθήνα, για εθιμοτυπική ανταποδοτική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος, έφτασε τετραμελής αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με επικεφαλής τον καρδινάλιο Βάλτερ Κάσπερ. Την Τρίτη, οι Ρωμαιοκαθολικοί πρόκειται να συναντηθούν με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ενώ κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, αναμένεται να συναντηθούν με μέλη Συνοδικών Επιτροπών, εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου, του Συνοδικού Γραφείου Παλλινοστούντων κλπ. Θα επισκεφθούν το Διορθόδοξο Κέντρο Μονής Πεντέλης, τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, άλλα ιδρύματα καθώς και ιστορικά μνημεία των Αθηνών. Η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για τη Ρώμη το απόγευμα της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου.

    [07] Κυπριακό: Νέα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς

    10/2/2003 5:57:00 μμ

    Θέματα επί του σχεδίου Ανάν, τα οποία η Τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί συμαντικά προς συζήτηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου διαψεύδει τις δηλώσεις του Αλέκου Μαρκίδη, ότι μέχρι το τέλος του μήνα τα Ηνωμένα Έθνη θα καταθέσουν νέο αναθεωρημένο σχέδιο για το κυπριακό. Την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες για το θέμα της ασφάλειας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς.

    Η ελληνοκυρπιακή πλευρά διαψεύδει περί τρίτου σχεδίου

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν γνωρίζει οτιδήποτε για υποβολή τρίτου αναθεωρημένου εγγράφου, δήλωσε κ. Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Νωρίτερα, ο Αλέκος Μαρκίδης είχε δηλώσει ότι πυκνώνουν οι πληροφορίες πως ο διεθνής παράγοντας κινείται για κατάθεση τρίτου σχεδίου, εντός του Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι το νέο σχέδιο θα είναι δεσμευτικό και σε ορισμένα σημεία δυσμενέστερο από τα προηγούμενα.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε, εξ άλλου, ότι δεν έχει καμιά πληροφόρηση για νέο σχέδιο.

    Εν τω μεταξύ, στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει απόψε ο Αλβάρο Ντε Σότο προκειμένου να ενημερώσει τον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την πορεία των συνομιλιών.

    Την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες για το θέμα της ασφάλειας

    Την επόμενη εβδομάδα, στις 17η Φεβρουαρίου, θα συναντηθούν αντιπροσωπείες της Ελλάδος και της Τουρκίας για να συζητήσουν τα θέματα ασφαλείας που αφορούν την Κύπρο, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Γιασάρ Γιακίς, στο πρακτορείο "Ανατολή".

    Ο κ. Γιακίς, που είχε το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου, διευκρίνισε ότι η Τουρκία ζητά οι συναντήσεις να γίνουν στην Αγκυρα, ενώ η Ελλάδα θέλει να γίνουν στην Αθήνα επειδή είναι απασχολημένη με την προεδρία της Ε.Ε.

    Παράλληλα, ο κ. Γιακίς ενημερώθηκε από τον κ. Παπανδρέου και για τις συνομιλίες που θα έχει με τους υπουργούς εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου για το θέμα του ΝΑΤΟ .

    Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας τόνισε πως οι συζητήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων δεν πρόκειται να μετατρέψουν το κυπριακό σε ένα ελληνοτουρκικό θέμα, καθώς θα γίνουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με συγκεκριμένο θέμα

    [08] Εισαγγελική παρέμβαση στην δίωξη κατά Κόκκαλη

    10/2/2003 4:15:00 μμ

    Τη συσχέτιση των έγγραφων που δημοσιεύει η εφημερίδα "Καθημερινή" για τον Σωκράτη Κόκκαλη, σχετικά με την υπόθεση της ποινικής δίωξης σε βάρος του, ζητά με επείγον έγγραφό του προς τον 4ο τακτικό ανακριτή, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλάκης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Κόκκαλης φέρεται να παρέχει την δεκαετία του '80, με κωδικό όνομα, πληροφορίες για τα διαδραματιζόμενα στην χώρα μας, αλλά και για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, στην ανατολικογερμανική Στάζι. Ο κ. Κρουσταλάκης ζητά, επίσης, να προχωρήσει όσο πιο σύντομα γίνεται η επίμαχη ανάκριση.

    Για ψευδή έγγραφα κάνει λόγο ο Κόκκαλης

    Οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο της ποινικής δίωξης που έχει ήδη ασκηθεί, έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής.

    Το πρωί, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ζήτησε να πάει η υπόθεση στον Εισαγγελέα και εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη.

    Απαντώντας στα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ο κ. Κόκκαλης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα έγγραφα είναι ψευδή και τελείως ξένα προς το πρόσωπο του, γεγονός το οποίο υπογραμμίζεται με τρόπο αδιαμφισβήτητο στην έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής του Γερμανικού Κοινοβουλίου, ενώ κάνει λόγο για επιχείρηση λάσπης με στόχο τον εκβιασμό της Δικαιοσύνης.

    [09] Δημοσίευμα συνδέει Κόκκαλη με ΣΤΑΖΙ

    9/2/2003 5:14:00 μμ

    Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής" εμφανίζει τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη ως κατάσκοπο της περιβόητης μυστικής Υπηρεσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας ΣΤΑΖΙ.

    Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο επιχειρηματίας είχε πλούσια δράση τη δεκαετία του ΄80 και έχοντας την κωδική ονομασία "Κρόκους", κάρφωνε στις μυστικές Υπηρεσίες ακόμα και επιφανείς πολιτικούς της εποχής (Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκη, Γ. Αρσένη, Κ. Λαλιώτη, Γ. Χαραλαμπόπουλο, Γ. Μπούτο, Α. Ανδριανόπουλο κ.α).

    Αποκαλύπτοντας η εφημερίδα τα ηλεκτρονικά αρχεία της ΣΤΑΖΙ, παρουσιάζει τα κατά καιρούς ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσε ο επιχειρηματίας για να πουλήσει απόρρητες πληροφορίες στις μυστικές Υπηρεσίες. Η "Καθημερινή της Κυριακής" αποκαλύπτει μάλιστα λίστα και καυτές αναφορές του "Κρόκους", στις οποίες έδινε σημαντικές πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά.

    Το δημοσίευμα τελειώνει με την φράση ότι τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ που κάποιοι τα περιφρονούσαν μέχρι να γίνουν οι πρώτες συλλήψεις για τον Ε.Λ.Α. ξανάρχονται πάλι στο προσκήνιο και σοκάρουν για τη σύνδεση της διαβόητης μυστικής Υπηρεσίας με επιφανείς, σήμερα, Ελληνες.

    [10] Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ για το Ιρακινό

    10/2/2003 7:15:00 μμ

    Έκτακτη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 Φεβρουαρίου, αφού προηγηθεί την ίδια ημέρα άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών των "15", αποφάσισε η Ελληνική Προεδρία. Τη σχετική απόφαση, για την συλλογική αξιολόγηση της κατάστασης στο Ιράκ, προκειμένου να αναζητηθεί κοινή στάση της ΕΕ, έλαβε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε σύσκεψη με τον υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Στη Σύνοδο θα συζητηθεί η πρόταση του ΟΗΕ για παράταση των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου. Επί του θέματος ο κ. Σημίτης επικοινώνησε με τους ηγέτες της Γερμανίας και Βελγίου.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Βάλντνερ

    Την κρίση στο Ιράκ και άλλα θέματα που αφορούν την ΕΕ, συζήτησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου με την Αυστριακή ομόλογό του Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, που βρίσκεται στην Αθήνα.

    Στη συνομιλία τους κυριάρχησε η ανταλλαγή εκτιμήσεων μετά την περιοδεία της κ. Βάλντνερ στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, και του κ. Παπανδρέου σε Ιορδανία, Συρία, Λίβανο και Αίγυπτο.

    "Στη χώρα μας η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της αποφυγής του πολέμου. Είναι σημαντικό να μείνει η ΕΕ ενωμένη και ισχυρή, με μία κοινή στάση. Σε όλες τις αραβικές χώρες που επισκέφθηκα πλανάται ο φόβος της αποσταθεροποίησης", δήλωσε η κ. Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

    Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τα γαλλογερμανικά σχέδια, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι "η Αθήνα βρίσκεται σε επαφή με το Παρίσι και το Βερολίνο και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για συνολική πρωτοβουλία αλλά για κάποιες προτάσεις που μπορεί να φέρουν θετικά αποτελέσματα, όπως η πρόταση για αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών του ΟΗΕ".

    Ο κ. Παπανδρέου συνέστησε να υπάρξει προσοχή μέχρις ότου γίνουν γνωστές οι εκτιμήσεις της έκθεσης των Επιθεωρητών Μπλιξ και Μπαραντέι την ερχόμενη Παρασκευή.

    "Περιμένουμε όλοι να είναι εκεί και να συμφωνήσουν όλοι. Έχουμε κάποιες ιδέες μετά τις πρόσφατες άτυπες διαβουλεύσεις", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τους επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ κ.κ Μπλιξ και Μπαραντέϊ.

    "Υπάρχει κάποιο φως, καθώς ο Σαντάμ αρχίζει να κατανοεί το μήνυμα", πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν υπάρχει γαλλογερμανική πρόταση, αλλά γίνονται συζητήσεις στον ΟΗΕ για αύξηση του αριθμού των ελεγκτών, θέμα το οποίο θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής.

    Σημίτης: ''Υπάρχουν πολλές απόψεις''

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικοινώνησε για το θέμα τηλεφωνικώς με όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, ενώ υπέρ της ελληνικής πρωτοβουλίας τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ρομάν Πρόντι.

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου ο κ. Μπλίξ, θα εκθέσει την πρόοδο των ερευνών για το Ιράκ και για την εφαρμογή απόφασης για τον αποκλεισμό και την καταστροφή των όπλων.

    "Υπάρχουν πολλές απόψεις", είπε ο κ. Σημίτης.

    Η Ελληνική Προεδρία θεωρεί επιβεβλημένο να γίνει μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ και να εξετάσει την κατάσταση τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες και νωρίτερα να γίνει μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών για να προετοιμάσουν τη συνάντηση αυτή.

    "Εμείς, θα κάνουμε μια προσπάθεια η Ευρώπη να μιλήσει με μια φωνή γιατί είναι ανάγκη να υπάρξει μια γραμμή. Ελπίζω πως τη Δευτέρα θα γίνει αυτό", επισήμανε ο κ. Σημίτης.

    Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε το πρωί με τον κ. Σρέντερ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν είναι βέβαιο πως την Παρασκευή θα υπάρξει μια γαλλογερμανική πρόταση.

    Κυρίαρχη άποψη είπε ο κ. Σημίτης είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί η εισήγηση του κ. Μπλίξ και μετά θα παρθούν αποφάσεις.

    Τις καλές σχέσεις των δυο χωρών διαπίστωσαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της ελβετικής Συνομοσπονδίας Πασκάλ Μπουσπέν κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει η Ελβετία με την ΕΕ και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δυο θέματα στις φορολογικές ρυθμίσεις αλλά και στην εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπουσπέν είπε ότι προσβλέπει στην Ελληνική Προεδρία για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ.

    Γαλλία η Γερμανία και το Βέλγιο άσκησαν βέτο στο θέμα της αμυντικής θωράκισης της Τουρκίας σε μία ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ. Η συνεδρίαση της Συμμαχίας βρίσκεται σε εξέλιξη με αντικείμενο το περιβόητο άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ.

    [11] Επιστολή Γερμανίας-Γαλλίας-Βρετανίας προς Σημίτη

    10/2/2003 12:28:00 μμ

    Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστα Σημίτη, έστειλαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Στην επιστολή τους θέτουν το μείζον θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο η ελληνική προεδρία το έχει ήδη θέσει ως πρωτεύουσα προτεραιότητα.

    "Μας ενδιαφέρει μια Ευρώπη ανταγωνιστική, μια Ευρώπη με ισχυρή ανάπτυξη, μια Ευρώπη με ενιαία πολιτική για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας σχολιάζοντας την επιστολή.

    "Κάθε παρέμβαση, κάθε βοήθεια, κάθε συμβολή στον τομέα αυτό είναι θεμιτή, αλλά η προετοιμασία μας προχωρεί και προχωρεί αποτελεσματικά" κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας, επισημαίνοντας ότι η πρόοδος των αποφάσεων της Λισσαβόνας είναι προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας.

    Στην επιστολή τους οι κ.κ. Σιράκ, Σρέντερ και Μπλερ, επισημαίνουν στην επιστολή τους την ανάγκη να διαφυλαχθεί και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Ειδικότερα για το θέμα της ανταγωνιστικότητας τονίζουν ότι "όταν παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να διατηρήσει τη θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαστήριο ρυθμιστικών πειραματισμών οι οποίο αυξάνουν το κόστος ή το βάρος στην εργοδοσία".

    [12] Οδηγία για τους αιτούντες άσυλο απο Τρίτες Χώρες

    10/2/2003 12:43:00 μμ

    Τη θέσπιση ελαχίστων προτύπων για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη της ΕΕ υιοθέτησαν οι ''15''. Η Οδηγία εφαρμόζεται σε όλους τους υπηκόους Τρίτων χωρών και τους ανιθαγενείς που υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου στα σύνορα ή το έδαφος κρατών-μελών, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά ότι τους επιτρέπεται να παραμείνουν στο έδαφος ως αιτούντες άσυλο. Τα ίδια ισχύουν και για τα μέλη της οικογενείας τους, εφόσον καλύπτονται από αυτήν την αίτηση ασύλου.

    Για τη βελτίωση των συνθηκών των υπηκόων Τρίτων χωρών θεσπίστηκαν, μεταξύ άλλων και τα εξής:

    - Τα κράτη μέλη ενημερώνουν τους αιτούντες άσυλο, μέσα σε εύλογη προθεσμία η οποία δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες από την υποβολή της αίτησης ασύλου στην αρμόδια αρχή, τουλάχιστον για τις τυχόν παροχές που προβλέπονται και για τις υποχρεώσεις προς τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται σε σχέση με τις συνθήκες υποδοχής.(παράγραφος 1)

    - Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι αιτούντες άσυλο ενημερώνονται για τις οργανώσεις ή τις ομάδες προσώπων που παρέχουν ειδική νομική βοήθεια και για τις οργανώσεις οι οποίες δύναται να συνδράμουν ή να ενημερώνουν τους αιτούντες άσυλο για τις υπάρχουσες συνθήκες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    - Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν οτι η κατά την παράγραφο 1 ενημέρωση παρέχεται γραπτώς και, εφόσον είναι δυνατόν, σε γλώσσα που ευλόγως εικάζεται ότι κατανοούν οι αιτούντες άσυλο. Κατά περίπτωση, η ενημέρωση αυτή μπορεί να παρέχεται και προφορικώς.

    - Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι, εντός τριών ημερών από την υποβολή αίτησης ασύλου στην αρμόδια αρχή, χορηγείται στον αιτούντα άσυλο έγγραφο το οποίο εκδίδεται στο όνομά του/της και το οποίο πιστοποιεί οτι πρόκειται για αιτούντα άσυλο ή οτι του/της επιτρέπεται να παραμείνει στο έδαφος του κράτους μέλους επί όσο διάστημα εκκρεμεί ή εξετάζεται η αίτησή του/της.

    - Αν το πρόσωπο αυτό δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στο σύνολο ή σε τμήμα του εδάφους του κράτους μέλους, το έγγραφο πιστοποιεί επίσης το γεγονός αυτό. Οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κυκλοφορούν ελευθερα στο έδαφος του κράτους μέλους υποδοχής ή στην περιοχή την οποία τους ορίζει αυτό το κράτος μέλος. Η οριζόμενη περιοχή δεν θίγει την αναπαλλοτρίωτη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής και αφήνει αρκετά περιθώρια για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε όλα τα πλεονεκτήματα στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας.

    - Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίζουν σχετικά με τη διαμονή του αιτούντος άσυλο, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, δημόσιας τάξης, ή οταν είναι αναγκαίο, για την ταχεία επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση της αίτησής του/της.

    - Τα κράτη μέλη μπορούν, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, παραδείγματος χάριν εάν το επιτάσσει η νομοθεσία ή η δημόσια τάξη, να περιορίζουν τον αιτούντα άσυλο σε συγκεκριμένο τόπο, σύμφωνα με το εθνικό τους δίκαιο.

    Οι "15" πρέπει να προσαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία στην Κοινοτική Οδηγία, το αργότερο έως τις 6 Φεβρουαρίου 2005.

    [13] Διαθρησκευτική συνάντηση στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας

    10/2/2003 7:06:00 μμ

    Στις 29 και 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη συνάντηση θρησκευτικών ηγετών και εκπροσώπων των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών (Χριστιανισμού, Ιουδαϊσμού και Ισλάμ) με θέμα: "Ο διαθρησκειακός διάλογος ως προϋποθέσεις του πολιτισμού των πολιτισμών". Η συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Είναι η δεύτερη αναλόγου περιεχομένου συνάντηση που διοργανώνεται μετά από αυτή των Βρυξελλών (Δεκέμβριος 2001).

    Ο διαθρησκευτικός διάλογος, το κυριότερο μέσον επικοινωνίας

    Οπως επισημαίνεται στο σχετικό ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του υπουργείου Πολιτισμού.

    Στο ίδιο ανακοινωθέν, σημειώνεται μεταξύ άλλων: "Ο διαθρησκειακός διάλογος, αποτελεί το κυριότερο μέσον επικοινωνίας και καταλλαγής μεταξύ των λαών με διαφορετικάς, πολιτικάς, θρησκευτικάς και κοινωνικάς παραδόσεις. Εις μίαν δε εποχήν, ως η σημερινή, καθ΄ήν η συνεργασία και η συνύπαρξις είναι έτι περισσότερον αναγκαία, η από κοινού μελέτη των προβλημάτων και η προώθησις της συνεργασίας μεταξύ Χριστιανών, Ιουδαίων και Μουσουλμάνων είναι απαραίτητος και επιβεβλημένη".

    [14] Αίτημα Κοξ για Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών της ΕΕ

    9/2/2003 2:42:00 μμ

    Αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής διατύπωσε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ. Στο κείμενο της επιστολής ο κ. Κοξ υπογραμμίζει ότι οι "15" θα πρέπει να επιδείξουν ηγετικό ρόλο και αποφασιστικότητα προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα σε μια περίοδο, που δοκιμάζονται η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα.

    Ζητούμενο η εξεύρεση κοινής θέσης

    Αναλυτικά, στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Κοξ τονίζει ότι ''σε στιγμές διεθνούς έντασης και αυξημένης ανησυχίας της κοινής γνώμης σχετικά με τις προοπτικές πολέμου στο Ιράκ οι λαοί της Ευρώπης αναμένουν μία αποφασιστική, συνεκτική και ομόψυχη ευρωπαϊκή προσπάθεια από το ύψιστο πολιτικό επίπεδο που θα εξασφαλίζει τον σεβασμό για τα Ηνωμένη Έθνη, την πολυμερή διαδικασία, καθώς επίσης και μια τελευταία προσπάθεια να πεισθεί ο Σαντάμ Χουσέϊν και το καθεστώς στο Ιράκ για την απόλυτη ανάγκη πλήρους συμμόρφωσής του με την θέληση της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτή εκφράζεται ομόφωνα στο ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών''.

    Σύμφωνα ακόμη με τον κ. Κοξ ''λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του θέματος και ενόψει της επικείμενης δεύτερης έκθεσης των Επιθεωρητών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" θα πρέπει να υποστηριχθεί πλήρως το αίτημα που απευθύνεται προς την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ να συγκαλέσει μια Ειδική Διάσκεψη Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών προκειμένου να επιδειχθεί ο ηγετικός τους ρόλος και η αποφασιστικότητά τους να επιλύσουν το πρόβλημα σε μια περίοδο όπου δοκιμάζονται η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα''.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει επίσης στη γραπτή δήλωσή του ότι ''τη στιγμή κατά την οποία η Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης δημοσιεύει το πρώτο ουσιαστικό σχέδιο των συζητήσεών της, η σημερινή άσκηση των εξωτερικών σχέσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει το δραματικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ μεγάλων προσδοκιών, μετρίων δυνατοτήτων και απολύτως μειωμένης πολιτικής βούλησης''.

    Αναφέρει ακόμη ότι ''χωρίς τη βούληση να δράσουμε με συνέπεια και με συναίνεση, καμία συνταγματική ή θεσμική εξέλιξη δεν θα μπορέσει να εμφυσήσει μία πιο δυναμική και αποτελεσματική σε παγκόσμιο επίπεδο ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική" επισημαίνοντας ότι "θεσμοί χωρίς πολιτική βούληση είναι δοχεία χωρίς περιεχόμενο''.

    Παράλληλα, ο κ. Κοξ σημειώνει ότι ''τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ακόμα και σε αυτό το πολύ προχωρημένο στάδιο της ιρακινής κρίσης, για να βρεθεί μία κοινή θέση και να ασκηθεί η ευρωπαϊκή επιρροή εκεί που χρειάζεται, στο πλαίσιο δηλαδή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών''.

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει χαρακτηριστικά ότι "είναι καιρός για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δράσουν μαζί: Είναι το λιγότερο που περιμένουν οι ευρωπαϊκοί λαοί''.

    [15] Κάιρο: Καταρρεύσεις πολυκατοικιών- 10 νεκροί

    10/2/2003 7:37:00 μμ

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίσθηκαν σε καταρρεύσεις πολυκατοικιών σε λαϊκές συνοικίες του Καΐρου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο Ντουρίγια Ιμπραήμ Ντεσούκι και ο γιος του, ο Μουστάφα, ηλικίας 10 χρόνων, έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το τριώροφο σπίτι τους τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της κυβερνητικής εφημερίδας "Αλ Αχράμ".

    Οι θανατηφόρες καταρρεύσεις κτηρίων, συχνό φαινόμενο στην Αίγυπτο

    Εξάλλου οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίσθηκαν την Παρασκευή από τη μερική κατάρρευση της πολυκατοικίας τους έπειτα από έκρηξη πυροτεχνημάτων αποθηκευμένων σε εργαστήριο στο ισόγειο του κτηρίου, στο Μενσιέτ Νάσερ (ανατολικό Κάιρο), έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. Ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου Σάγιεντ Κουράνι, 48 χρόνων, και δύο εργάτες είναι μεταξύ των νεκρών.

    Οι θανατηφόρες καταρρεύσεις πολυκατοικιών είναι συχνές στην Αίγυπτο για πολλούς λόγους. Πολλές συνοικίες οικοδομήθηκαν χωρίς έγκριση και χωρίς να τηρηθούν οι οικοδομικοί κανονισμοί ενώ αλλού οι ιδιοκτήτες, αποθαρρυμένοι από το ενοικιοστάσιο που έχει καταστήσει συμβολικά τα μισθώματα για τα διαμερίσματά τους, αρνούνται να συντηρήσουν τις πολυκατοικίες.

    [16] Τρένο γεμάτο χημικά εκτροχιάστηκε στο ν. Ιλινόϊς

    10/2/2003 6:52:00 μμ

    Τρένο που μετέφερε χημικές ουσίες, εκτροχιάστηκε στο νότιο Ιλινόϊς. Αμέσως σήμανε συναγερμός και όπως διαπιστώθηκε, μέρος του επικίνδυνου φορτίου διέρρευσε στην ατμόσφαιρα. Πάντως, από τις μετρήσεις που έγιναν στη γειτονική πόλη Ταμαρόα, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία. Δεκαέξι από τα 100 βαγόνια της αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Τρία από αυτά υπέστησαν ρωγμές στα τοιχώματά τους, με αποτέλεσμα να εκλυθεί στην ατμόσφαιρα απροσδιόριστη ποσότητα από τα χημικά που μετέφεραν και τυλίχτηκαν στις φλόγες.

    Κόκκινος συναγερμός για τα επικίνδυνα χημικά

    Αμέσως σήμανε συναγερμός, στην πόλη Ταμαρόα, που βρίσκεται στο νότιο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών και διατάχθηκε η εκκένωσή της σε απόσταση ενός μιλίου από το ατύχημα.

    Οι 800 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε πρόχειρα καταλύματα, όπου θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.

    Από το σημείο του ατυχήματος απομακρύνθηκαν άμεσα και τα δύο μέλη του πληρώματος, χωρίς να γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας τους, ή αν μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους σε κοντινό νοσοκομείο.

    Και αυτό γιατί το χλωριούχο βινύλιο, η φορμαλδεΰδη και το υδροχλωρικό οξύ τα οποία μετέφερε η αμαξοστοιχία, μπορούν να αποβούν θανατηφόρα, αν η συγκέντρωσή τους είναι υψηλή. Προς το παρόν τα αποτελέσματα του έλεγχου στο νερό και το έδαφος δεν έχουν βγει, αλλά οι μετρήσεις στον αέρα έδειξαν πως δεν υπάρχει μόλυνση.

    Παράλληλα, οι Αρχές εστιάζουν τις προσπάθειές τους και στην απομάκρυνση-με πολύ μεγάλη προσοχή-των βαγονιών, καθώς το καθένα μεταφέρει περίπου 10 τόνους χημικά.

    [17] Ανακάλυψη κοιτασμάτων ουρανίου στο Ιράν

    10/2/2003 12:02:00 μμ

    Κοιτάσματα ουρανίου ανακαλύφθηκαν στο Ιράν όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Χαταμί, τα οποία πρόκειταιν να εκμεταλευθούν για να κατασκευάσουν τις δικές τους ραδιενεργής ράβδους για την παραγωγή ενέργειας. Ο κ. Χαταμί δήλωσε πως το πυρηνικό πρόγραμμα θα έχει ειρηνικούς σκοπούς και ο ίδιος υποσχέθηκε πως θα συνεργασθεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

    Τα κοιτάσματα εντοπίσθηκαν στο Γιαζντ, στο κεντρικό Ιράν και οι σταθμοί παραγωγής θα βρίσκονται στις παρακείμενες πόλεις Ισφαχάν και Κασάν.

    Επιθεωρήσεις από την ΙΑΕΑ

    Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ θα μεταβούν σε δύο εβδομάδες σε άλλες δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, στο Αράκ για τον εμπλουτισμό ουρανίου και τον αντιδραστήρα βαρέως ύδατος στο Νατάνζ.

    Η Ουάσινγκτον υποπτεύεται ότι στις δύο αυτές εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    [18] Αυστραλία: Οι αυτοκτονίες ξεπερνούν τα τροχαία

    10/2/2003 7:42:00 μμ

    Ο αριθμός των αυτοχείρων, στην Αυστραλία, είναι κατά πολύ υψηλότερος εκείνων που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτές τις μέρες η αυτοκτονία εξακολουθεί να είναι ο υπ' αριθμόν 1 δολοφόνος των νέων της Αυστραλίας. Πιο συγκεκριμένα το 2001 οι αυτοκτονίες ανήλθαν σε 2.454, ενώ για την ίδια περίοδο ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων ήταν 1.736.

    Μέτρα για την πρόληψη αυτοκτονιών

    Ο καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, προτρέπει τις κυβερνήσεις να διπλασιάσουν τα μέτρα για την πρόληψη αυτοκτονιών, ακριβώς όπως έκαναν και με τα τροχαία.

    Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των αντρών που βάζουν τέλος στη ζωή τους είναι πολύ υψηλότερο από κείνο των γυναικών.

    Ατομα μεταξύ 25 και 44 χρόνων αποτελούσαν το 47% του συνόλου των αυτοκτονιών το 2001.

    [19] Στη δημοσιότητα το πόρισμα του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

    10/2/2003 4:49:00 μμ

    Την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πόρισμα που παρέδωσε την Δευτέρα στον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη. Παράλληλα, στο πόρισμα αναγνωρίζεται η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Στόχος η περαιτέρω μείωση του δημόσιο χρέους

    Μετά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε σημαντικά τα 2002, ενώ για το 2003 ο στόχος είναι να μειωθεί κατά τέσσερις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο παίζει ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο που ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης ακόμη και κάτω του 1%.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι και θα εξακολουθήσει να είναι ισορροπημένη, χωρίς ακρότητες και απότομες δημοσιονομικές προσαρμογές, αλλά με αίσθημα ευθύνης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ανάπτυξη, να προωθείται η απασχόληση και να προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

    Όσον αφορά στην πορεία του πληθωρισμού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τον Ιανουάριο μειώθηκε αισθητά, παρά τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

    Ωστόσο, ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις αρνητικές συνέπειες τις οποίες θα έχει ένας ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ στην ελληνική οικονομία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

    Όπως ανέφερε, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κόστος παραγωγής.

    Το γεγονός πάντως ότι μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, δημιουργεί μια καλύτερη θέση άμυνας για την ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες, επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    [20] Επιβαρυντική η έκθεση για τον Βασσάρα

    10/2/2003 5:10:00 μμ

    Στο... σκαμνί της πειθαρχικής επιτροπής αναμένεται να καθίσει ο Κύρος Βασσάρας για τα λανθασμένα σφυρίγματα του στο χθεσινό ντέρμπι της Λεωφόρου, Παναθηναϊκού-ΑΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του παρατηρητή διαιτησίας, Γιάννη Παπαπέτρου είναι επιβαρυντική για τον μουντιαλικό διαιτητή, κυρίως για τις φάσεις του 27ου λεπτού όταν δεν υπέδειξε πέναλτι σε ανατροπή του Λυμπερόπουλου από τον Κατσουράνη και για τη φάση του 71ου, όταν υπέδειξε την εσχάτη των ποινών σε μάρκαρισμα του Κόλκα από τον Γεωργέα, μαρκάρισμα που έγινε έξω από την περιοχή της ΑΕΚ.

    [21] Πλώρη για την δεκάδα του WTA η Δανιηλίδου

    10/2/2003 3:33:00 μμ

    Όλο και πιο κοντά στην πρώτη δεκάδα του WTA βρίσκεται η Λένα Δανιηλίδου, που σκαρφάλωσε στην 16η θέση, μετά το τουρνουά Gaz de France, που διεξήχθη στο Παρίσι. Η Ελληνίδα τενίστρια έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Αμερικανίδα Σερένα Γουίλιαμς, με 2-0 σετ. Επόμενος σταθμός της Δανιηλίδου θα είναι το Όπεν του Ντουμπάι στις 17 Φεβρουαρίου, στο οποίο θα είναι Νο-8 του κυρίως ταμπλό. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Σερένα Γουίλιμας με 7.273 βαθμούς και την ακολουθεί η αδερφή της, Βένους Ουίλιαμς με 5.089 βαθμούς.

    Αναλυτικά η κατάταξη του WTA

    1. Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 7273

    2. Βένους Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 5089

    3. Κιμ Κλάιστερς (Βέλγιο) 3763

    4.Τζάστιν Χένιν-Χάρντεν (Βέλγιο) 3350

    5. Ντανιέλα Χαντούτσοβα (Σλοβακία) 2835

    6. Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 2805

    7. Τζένιφερ Καπριάτι (ΗΠΑ) 2790

    8. Λίντσεϊ Ντάβενπορτ (ΗΠΑ) 2534

    9. Μόνικα Σέλες (ΗΠΑ) 2364

    10. Ελενα Ντόκιτς (Γιουγκοσλαβία) 2353

    11. Αναστάσια Μίσκινα (Ρωσία) 2150

    12. Τσάντα Ρούμπιν (ΗΠΑ) 2127

    13. Πάτι Σνάιντερ (Ελβετία) 1787

    14. Μαγκνταλένα Μαλέεβα (Βουλγαρία) 1658

    15.Ανα Σμάσνοβα-Πιστολέσι (Ισραήλ) 1536

    16. Λένα Δανιηλίδου 1528

    [22] Προκαταρτική εξέταση για ξυλοδαρμό φιλάθλου

    10/2/2003 3:45:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τον ξυλοδαρμό, το απόγευμα της Κυριακής, νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ, απο άνδρες των ΜΑΤ, διέταξε ο κ. Σωτήρης Μπάγιας, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ο κ. Μπάγιας ανέθεσε την διενέργεια της έρευνας στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αθανάσιο Ψαράκη, με την εντολή να διαπιστώσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων. "Ευελπιστώ ότι η έρευνα που διεξάγεται θα αποδώσει ευθύνες σε όσους συμπεριφέρθηκαν με τέτοια βαρβαρότητα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, που εξέφρασε την κατηγορηματική καταδίκη του για το επεισόδιο.

    [23] Η βυζαντινή καθημερινότητα ταξιδεύει στη Μαδρίτη

    10/2/2003 11:52:00 πμ

    Στις κατάμεστες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μαδρίτης, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Πέτρος Αγγελάκης, και ο Ισπανός υφυπουργός Πολιτισμού, Luis Alberto de Cuenca, εγκαινίασαν την έκθεση ''Όψεις της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο'', στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Η έκθεση περιλαμβάνει 138 αντικείμενα μέσω των οποίων αναδεικνύονται οι πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της αυτοκρατορίας, καθώς και του ιδιωτικού βίου των Βυζαντινών, από τον 3ο έως τον 17ο αιώνα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαρτίου 2003 και στη συνέχεια θα παρουσιασθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λισσαβόνας, από τις 4 Απριλίου 2003 έως τις 8 Ιουνίου 2003.

    Μια ενδιαφέρουσα έκθεση υπογραμμίζει την πολιτιστική ελληνοϊσπανική συνεργασία

    Τα έργα τα οποία προέρχονται από ελληνικά μουσεία, εντάσσονται σε 4 θεματικές ενότητες:

    Δραστηριότητες στη θάλασσα Προσκυνηματικά ταξίδια και ψυχαγωγία Δραστηριότητες στην πόλη και την ύπαιθρο Η ζωή στο σπίτι

    Στις τρεις πρώτες ενότητες παρουσιάζονται όψεις της καθημερινής ζωής των Βυζαντινών που αφορούν δραστηριότητες όπως το εμπόριο, η αλιεία, αλλά και η ιδιόμορφη καθημερινότητα των ναυτικών, στα προσκυνηματικά ταξίδια, παρακολουθούμε τα πανηγύρια και τα θεάματα, ενώ όσον αφορά τη ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο, δίνεται μια εικόνα των βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και του εμπορίου, καθώς και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι.

    Στην τελευταία ενότητα σκιαγραφείται η ζωή των Βυζαντινών μέσα στον κατεξοχήν ιδιωτικό τους χώρο, το σπίτι. Παρουσιάζονται αντικείμενα που ανήκαν στον εξοπλισμό του σπιτιού, αντικείμενα ένδυσης και καλλωπισμού, αντικείμενα σχετικά με το γάμο και την ιδιωτική λατρεία. Τα πολύτιμα αντικείμενα καλλωπισμού αποτελούν δείγματα υψηλής τέχνης, ενώ τα πήλινα σκεύη, ως είδη καθημερινής χρήσης, είναι αντιπροσωπευτικά των τάσεων της βυζαντινής κεραμικής.

    Η έκθεση, που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Μαδρίτη και τη Λισσαβόνα θα συνοδεύεται από κατάλογο στην ισπανική και την πορτογαλική γλώσσα αντίστοιχα.

    Στη σύντομη τελετή, κατά την οποίαν παρευρέθηκε επίσης και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας Ramon de Miguel, τόσο ο Ισπανός υφυπουργός Πολιτισμού όσο και ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισαν την ελληνοϊσπανική συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού που έκανε δυνατή την παρουσίαση της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης.

    [24] Αντιμετώπιση χρόνιων νευρολογικών ασθενειών

    10/2/2003 12:42:00 μμ

    Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της άνοιας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με το τελικό συμπέρασμα του Συνεδρίου που οργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο η Ελληνική Εταιρεία για την Αναβάθμιση Ποιότητας Ζωής των Πασχόντων από Χρόνιες Νευρολογικές Ασθένειες. Ενα άλλο επίσης βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου είναι ότι από τον χώρο της βασικής έρευνας εξάγονται όλο και περισσότερες διαπιστώσεις για τους παθογενετικούς μηχανισμούς των νοσημάτων αυτών, επάνω στις οποίες θα στηριχθεί η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη θεραπεία και ευεργετική συμβολή για τον πάσχοντα.

    Εισηγήσεις καθηγητών

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι εισηγήσεις των διεθνούς φήμης νευρολόγων που πήραν μέρος ήταν υψηλού επιπέδου.

    Οι εργασίες ξεκίνησαν με τη διάλεξη του Αυστριακού καθηγητή Φραντς Γκέρστενμπραντ, ο οποίος μίλησε για την ποιότητα ζωής του ασθενούς, που βρίσκεται σε κατάσταση αποφλοιώσεως του εγκεφάλου και εγκλεισμού. Ο καθηγητής, ο οποίος ήταν από τους πρώτους νευρολόγους που περιέγραψαν το σύνδρομο αυτό, άφησε πολλές ελπίδες για την δυνατότητα βελτίωσης των πασχόντων και για την -κάτω από κατάλληλες συνθήκες- επανένταξη τους στο λειτουργικό τρόπο ζωής.

    Ο Ιταλός καθηγητής Ετζιο Τζιακομπίνι και ο Τούρκος Μουράτ Εμρέ αναφέρθηκαν στις θεραπευτικές δυνατότητες που υπάρχουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στην άνοια που συνοδεύεται από φαινόμενα νόσου του Πάρκινσον. Οι δυο ερευνητές έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξία της αντιχοληνεστερασικής αγωγής για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και στις δυο αυτές μορφές της άνοιας.

    Ο Ισραηλινός καθηγητής Αμός Κόρζιν τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της αγγειακής άνοιας και κατέστησε σαφές ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας, όπως ευρέως θεωρείται, αλλά η αγγειακή άνοια είναι κατά πολύ συχνότερη με αποτέλεσμα λόγω των καλύτερων θεραπευτικών δυνατοτήτων της, η πορεία του ανοϊκού ασθενούς να μην έχει τον τραγικό χαρακτήρα του πάσχοντος από την νόσο του Αλτσχάιμερ.

    Ο Γερμανός καθηγητής Ραλφ Ιλ εισήγαγε νέες νευροψυχολογικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας και ο Ισπανός ομόλογος του Αλμπέρτο Πορτέρα ανέλυσε τους παθολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι αποτελούν βασικούς παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου αυτής.

    Ο Ιταλός καθηγητής Δαβίδ Σίφφερ με πολύ διεξοδικότητα ανέπτυξε τους μηχανισμούς της αποπτώσεως, οι οποίοι οδηγούν στην απώλεια των νευρικών κυττάρων και την εμφάνιση των εκφυλιστικών παθήσεων του Νευρικού Συστήματος.

    Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν επίσης και η διάλεξη του Ιταλού καθηγητή Νικολό Ριτζούτο επί της κληρονομικής μορφής των πολλαπλών αγγειακών επεισοδίων, τα οποία είναι γνωστή διεθνώς ως CADASIL.

    Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Ν. Ρομπάκης και ο Ιάπωνας καθηγητής Τατέσι Ταμπίρα ανέλυσαν με μεγάλη διεξοδικότητα και με εξαιρετικά εποπτικό τρόπο, τους παθογενετικούς μηχανισμούς, οι οποίοι οδηγούν στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Παράλληλα εισήγαγαν διαιτητικά σχήματα, φαρμακευτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις και κοινωνικό τρόπο ζωής, οι οποίοι θα μπορούσαν να ασκήσουν προασπιστικό ρόλο έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του καθηγητή του Α.Π.Θ Σταύρου Μπαλογιάννη, που ανέλυσε τη δυνατότητα αναγέννησης των συνάψεων στη νόσο του Αλτσχάιμερ και υπογράμμισε την αξία της χρησιμοποίησης των νευροτροφινών στην θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.

    Ο Γερμανός καθηγητής Ζίνφριντ Κανόφσκι αναφέρθηκε σε θέματα Βιοηθικής. Συγκεκριμένα μίλησε για το αίσθημα της ευθύνης και του σεβασμού προς τον άνθρωπο και ανέλυσε όλους τους ηθικούς ενδοιασμούς και προβληματισμούς στον τρόπο αντιμετώπισης των πασχόντων από άνοια.

    Η τελευταία διάλεξη δόθηκε από τον Αυστριακό καθηγητή Χανς Λάσμαν για την παθογένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ο ομιλητής υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της αξονικής εκφυλίσεως και της συμμετοχής των κυττάρων του φλοιού των εγκεφαλικών ημισφαιρίων στην όλη εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

    [25] ΕΛΤΑ: Νέα σειρά Ολυμπιακών γραμματοσήμων

    10/2/2003 5:19:00 μμ

    Μια νέα αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων με τον τίτλο ''Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004'' (Όργανα Αθλημάτων), καθώς και ένα φεγιέ με θέμα ''Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004-Μασκώτ των Ολυμπιακών Αγώνων'', κυκλοφορούν την Τρίτη, στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Η σειρά σχεδιάστηκε από το ζωγράφο Κώστα Τσόκλη και παρουσιάζει ιδιαίτερο συλλεκτικό και φιλοτελικό ενδιαφέρον. Μέγας Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι τα ΕΛΤΑ και έχουν εκπονήσει ένα καινοτόμο και φιλόδοξο πρόγραμμα έκδοσης Ολυμπιακών Γραμματοσήμων, με στόχο να προβάλλει και να τιμήσει το Ολυμπιακό πνεύμα και τα Ολυμπιακά ιδεώδη σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Έξι κλάσεις Γραμματοσήμων

    Η νέα Ολυμπιακή Σειρά με θέμα ''Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004'' αποτελείται από έξι κλάσεις Γραμματοσήμων των 0,02-0,05-0,47-0,65- 2,17 &amp; 2,85 ευρώ, συνολικής αξίας 6,21 ευρώ, που απεικονίζουν Όργανα Αθλημάτων (Ελεύθερες Συνθέσεις).

    Το φεγιέ με θέμα τις Μασκώτ των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελείται από δύο ενωμένα γραμματόσημα που απεικονίζουν τον Φοίβο και την Αθηνά, συνολικής αξίας 5,35 ευρώ.

    [26] Ο μακροβιότερος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρίγκαν

    10/2/2003 4:03:00 μμ

    Καταβεβλημένος από το πολύ προχωρημένο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, έκλεισε την περασμένη Πέμπτη, τα 92 του χρόνια με μια μικρή γιορτή στο σπίτι και με σοκολατένια τούρτα. Ο μακροβιότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ενώ πριν από αυτόν μόνο οι πρόεδροι Τζον Ανταμς και Χέρμπερτ Χούβερ έφθασαν στην ηλικία των 90 ετών. Ο Ρίγκαν που πάσχει από αυτή την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου από το 1994, ζει μαζί με τη σύζυγό του Νάνσι, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στην έπαυλη της οικογένειας στο κοσμοπολίτικο προάστιο Μπελ Ερ.

    Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πέρυσι η Νάνσι Ρίγκαν είχε δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας του συζύγου της είχε επιδεινωθεί τόσο πολύ που δεν ήταν πλέον βέβαιη ότι την αναγνώριζε.

    Στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Ρίγκαν που βρίσκεται κοντά στην οικία Ρίγκαν, οι εργαζόμενοι πρόσφεραν τούρτα και ζελέ σε επισκέπτες καθώς το κοινό προσερχόταν για να αφήσει ευχετήριες κάρτες στον πρώην πρόεδρο.

    Ο Ρίγκαν γεννήθηκε στο Ταμπίκο της Πολιτείας Ιλινόις το 1911. Με τη Νάνσι Ντέιβις Ρίγκαν απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

    [27] Πέθανε ο ασυρματιστής του ''Enola Gay''

    10/2/2003 3:51:00 μμ

    O ασυρματιστής του αμερικανικού αεροσκάφους, από το οποίο ερρίφθη, η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, πέθανε σε ηλικία 77 ετών, το περασμένο Σάββατο, σε νοσοκομείο της νότιας Καλιφόρνιας, από επιπλοκές του εμφυσήματος που τον ταλαιπωρούσε. Ο Ρίτσαρντ Νέλσον έστειλε το ιστορικό μήνυμα ''εξαιρετικά αποτελέσματα'' στον πρόεδρο Χάρι Τρούμαν, μετά τη ρίψη και έκρηξη της βόμβας στις 6 Αυγούστου του 1945, πάνω από την πόλη και μεγάλο λιμάνι της Ιαπωνίας, όπου 68.000 άνθρωποι βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

    Ο θάνατός του, αφήνει το ναυτίλο του αεροσκάφους Τεοντόρ Βαν Κιρκ, τον πιλότο Πολ Τίμπετς και τον οπλουργό Μόρις Τζέπσον τα μόνα εν ζωή μέλη από το 12μελές πλήρωμα του ''Enola Gay''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 February 2003 - 18:17:55 UTC