Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκαταρκτική εξέταση για αίτια της πτώσης
  • [02] Σε κλοιό χιονιά η χώρα
  • [03] Βουλή: Αδιέξοδο στη συζήτηση για το ασυμβίβαστο
  • [04] Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον Xαλουλάκο
  • [05] Συνάντηση Κώστα Σημίτη με ΣΕΤΕ
  • [06] Αναβάθμιση συνοριακών σταθμών
  • [07] Ανθεί το εμπόριο ''λευκής σάρκας'' στη χώρα μας
  • [08] Π. Μπεγλίτης: Θα ήταν λάθος το ''πάγωμα'' της διεύρυνσης
  • [09] Νέα παράταση του αδιεξόδου στο ΝΑΤΟ
  • [10] Παραπομπή της Β. Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [11] Στη γωνία ...περιμένουν τον Σαρόν
  • [12] Οι Γερμανοί αμφισβητούν σχέσεις Αλ Κάιντα - Βαγδάτης
  • [13] Ξεκινά ο δεύτερος χρόνος δίκης του Μιλόσεβιτς
  • [14] Κόσοβο: Επανεμφάνιση αλβανικών-ακραίων οργανώσεων
  • [15] Λονδίνο: Ενισχύεται ο ''αντιτρομοκρατικός'' στρατός
  • [16] Αυξάνει τα επιτόκια της η Alpha Bank
  • [17] Φόρουμ Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα
  • [18] Η ΑΕΚ δεν. . . θέλει Βασσάρα
  • [19] Διεθνές Ολυμπιακό Συνέδριο Αθλητικών Επιστημών
  • [20] Εργα του Ν. Κυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής
  • [21] Εξοικειωμένοι οι Ελληνες με τις νέες τεχνολογίες
  • [22] Online μεταφραστής μέσω νοημάτων
  • [23] Το internet κερδίζει την τηλεόραση
  • [24] Εσώρουχα 5.000 δολαρίων για τις πέντε υποψήφιες των Όσκαρ
  • [25] Αγρυπνία για τον Μάικλ Τζάκσον

    [01] Προκαταρκτική εξέταση για αίτια της πτώσης

    Τζένη Χαραλαμπίδου 12/2/2003 6:00:00 μμ

    Σε αιφνίδια μηχανική βλάβη οφείλεται, πιθανότατα, η πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Ικαρία, το βράδυ της Δευτέρας. Σε αυτή την εκδοχή καταλήγουν οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες, αν και η οριστική απάντηση, όπως λένε, για τα αίτια της νέας τραγωδίας, θα δοθεί, αφού βρεθεί η άτρακτος του ελικοπτέρου. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων μελών τουπληρώματος παραμένουν άκαρπες ενώ οι άσχημες καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο των δυτών. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες και τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.

    Εξανεμίζονται οι ελπίδες για το πλήρωμα του μοιραίου σκάφους

    Τα ξημερώματα εντοπίστηκε η μία πόρτα του ελικοπτέρου στη θέση Νύφι, κοντά στον Αγ. Κήρυκο.

    Εντοπίστηκαν, επίσης, τρεις πετρελαιοκηλίδες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο και γίνονται έρευνες με τα μηχανήματα των πλοίων για τον εντοπισμό στο βυθό της ατράκτου του ελικοπτέρου, η εξέταση της οποίας αναμένεται να δώσει διαφωτιστικά στοιχεία.

    Μέχρι στιγμής στις έρευνες παίρνουν μέρος ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, δυο ναυαγοσωστικά και σκάφη ιδιωτών ψαράδων.

    Οι βατραχάνθρωποι δεν μπόρεσαν να κάνουν επιτόπιες έρευνες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ και το ελικόπτερο που έκανε έρευνες στην περιοχή έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ικαρίας.

    Πάντως οι έρευνες, τουλάχιστον στην επιφάνεια, θα συνεχιστούν όσο θα το επιτρέπουν οι άνεμοι και η θαλασσοταραχή στην περιοχή.

    Αναστολή όλων των νυκτερινών πτήσεων του ΕΚΑΒ

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η συντριβή του ελικοπτέρου αποδίδεται σε μηχανική βλάβη, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και οι δύο πιλότοι έμπειροι με χιλιάδες ώρες πτήσεως στο ενεργητικό τους.

    Τα ακριβή αίτια της πτώσης διερευνά η ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, που έχει συσταθεί από το υπουργείο Μεταφορών. Μέλη της επιτροπής βρίσκονται από χθες στην Ικαρία ενώ το πόρισμα της αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου έξι μήνες.

    Την αναστολή όλων των νυκτερινών πτήσεων του ΕΚΑΒ ανακοίνωσε επίσημα ο Υπουργός Υγείας. Ο κ. Στεφανής είπε επίσης ότι θα ενισχυθούν τα μέσα αεροδιακομιδής ασθενών από απομακρυσμένες περιοχές, τόσο με τη συμβολή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των πτητικών μέσων που διαθέτει, όσο και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Ήδη τις τελευταίες 48 ώρες έγιναν δύο μεταφορές ασθενών από την Τήνο στην Σύρο, με σκάφη του πολεμικού ναυτικού. Η πυραυλάκατος Τρουπάκης μετέφερε τα ξημερώματα κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ασθενή με έμφραγμα του μυοκαρδίου από την Τήνο στην Σύρο.

    Mορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες

    Δεν έχουν κοπάσει ακόμα οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι κάνουν λόγο για ανεπάρκεια του συστήματος αεροδιακομιδής των ασθενών. Μάλιστα ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΑΒ κατήγγειλε σήμερα στη Γενική συνέλευση του κλάδου ότι το μοιραίο ελικόπτερο είχε παρουσιάσει πρόσφατα πρόβλημα στον κινητήρα και γι΄ αυτό είχε αντικατασταθεί.

    Στη Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αύριο 24ωρη απεργία και πεντάωρη στάση εργασία τη Δευτέρα.

    Ομως, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Χρ. Μπαρκονίκος δημοσιοποίησε έγγγραφο σύμφωνα με το οποίο το συγκεκριμένο ελικόπτερο είχε κάνει δύο αναγκαστικές προσγειώσεις λόγω βλάβης στις 3 Φεβρουαρίου, γεγονός που σαφέστατα δημιουργεί κι άλλα ερωτήματα.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, Ακριβός Τσολάκης εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως και τα τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ που συνετρίβησαν χάθηκαν στη διάρκεια νυχτερινής πτήσης. Ο κ. Τσολάκης τόνισε ότι παρά το γεγονός πως τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ έχουν τη δυνατότητα νυχτερινής πτήσης, οι συνθήκες που επικρατούν τη νύχτα στο Αιγαίο είναι εξαιρετικά δύσκολες και δεν διευκολύνουν τις πτήσεις με ευαίσθητα σκάφη, όπως είναι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα. Ο κ. Τσολάκης δήλωσε ακόμα ότι η επιτροπή είχε συστήσει από τον Οκτώβριο του 2002 να σταματήσουν οι νυχτερινές αεροδιακομιδές με τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, γεγονός που το αποφάσισαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Μεταφορών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων πρόσθεσε επίσης ότι το πόρισμα για τα αίτια συντριβής του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Ανάφη, τον περασμένο Ιούνιο, θα εκδοθεί στο τέλος Απριλίου, αφού προηγουμένως σταλεί στους Ιταλούς για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, καθώς τα ελικόπτερα είναι ιταλικής προέλευσης, ενώ ιταλική είναι και η εταιρεία που έχει αναλάβει το πτητικό έργο των συγκεκριμένων ελικοπτέρων.

    Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΧΕΛ ΙΤΑΛΙΑ, που έχει αναλάβει την συντήρηση των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, το συγκεκριμένο ελικόπτερο είχε παραγματοποιήσει 647 ώρες πτήσης και δεν είχε ιστορικό βλαβών. Η ετερεία στην ανακοίνωση της, υπογραμμίζει ότι το απόγευμα της Δευτέρας το ίδιο ελικόπτερο είχε πραγματοποιήσει αεροδιακομιδή από Μυτιλήνη προς Αθήνα και είχε επιστρέψει στη Μυτιλήνη χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.

    Ο πρόεδρος των πτυχιούχων μηχανικών αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Κλεάνθης Τρατάς δήλωσε ότι διαθέτουμε πολύ καλούς πιλότους, ενώ και τα ελικόπτερα είναι πολύ καλά, και έχουν τη δυνατότητα νυχτερινής πτήσης. Κατά τον πρόεδρο των μηχανικών της Ολυμπιακής, το ερώτημα είναι κατά πόσο εφαρμόζεται πιστά το πρόγραμμα συντήρησης των ελικοπτέρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και κατά πόσο γίνεται σωστή διαχείριση των πτήσεων από την ιταλική εταιρία που έχει αναλάβει το έργο.

    "Τα τελευταία δύο χρόνια θρηνούμε 14 θύματα σε τρία δυστυχήματα, για αυτό πρέπει οι αεροδιακομιδές να γίνονται μόνον για πραγματικά επείγοντα περιστατικά", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Ρέσσος.

    Αναμένονται κυβερνητικές αποφάσεις

    Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε ετέθη θέμα παραίτησής του και τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και να αναλάβει κρατικός φορέας τις αεροδιακομιδές.

    Μιλώντας χθες στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, ο κ. Στεφανής τόνισε ότι θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση, όσο βαθιά κι αν πάει το νυστέρι και εξέφρασε την οδύνη του. Ο κ. Στεφανής τόνισε ότι μετά τα δυο προηγούμενα δυστυχήματα τα ελικόπτερα είχαν εφοδιαστεί με πιο σύγχρονα συστήματα πλοήγησης αλλά αυτό ως φαίνεται δεν κατέστη δυνατόν να αποτρέψει ένα νέο δυστύχημα.

    Ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής τόνισε ότι μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας ζήτησαν από το ΕΚΑΒ να εφαρμόσει τις συστάσεις της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, έτσι ώστε το ΕΚΑΒ να αναστείλει προσωρινά τις νυχτερινές πτήσεις και να αναλάβει εξειδικευμένος διεθνής οργανισμός σε θέματα ασφαλείας πτήσεων την επιχειρησιακή και τεχνική αξιολόγηση του πτητικού του έργου.

    Την επισήμανση πως "η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην θρηνούνται ζωές'', υπογράμμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ. Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε πως όταν λήξει (εντός του έτους) η σύμβαση του ΕΚΑΒ με την ΧΕΛ ΙΤΑΛΙΑ, η οποία ασκεί τον τεχνικό έλεγχο θα επανεξεταστεί το θέμα συνεργασίας. Πρόσθεσε ότι η ΧΕΛ ΙΤΑΛΙΑ είχε επιλεγεί με τη διαδικασία δημοσίου και διεθνούς διαγωνισμού. Αναφορικά με τον τύπο του ελικοπτέρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως ο συγκεκριμένος χρησιμοποιείται από πολλές χώρες για παρόμοιες αποστολές, όμως σημείωσε πως υπάρχουν γεωφυσικές ιδιαιτερότητες από χώρα σε χώρα. Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως στο συγκεκριμένο δυστύχημα υπήρξε και ολοκληρωμένος έλεγχος του ελικοπτέρου και ο κανονισμός ασφάλειας είχε τηρηθεί. Αναφορικά με τις πληροφορίες που μιλούν για προηγούμενες βλάβες στη λειτουργία του ελικοπτέρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως αυτό θα εξεταστεί.

    Ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του τραγικού συμβάντος της πτώσης του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, εξέφρασε την οδύνη του για το συμβάν και δήλωσε τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση του στις οικογένειες των επιβαινόντων στο ελικόπτερο.

    Για πολιτικές ευθύνες κάνει λόγο η Αντιπολίτευση

    Πολιτικές ευθύνες καταλόγισε ο Κώστας Καραμανλής στην κυβέρνηση για την πτώση του τρίτου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, μιλώντας στη συνεδρίαση των Συντονιστών της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής ευθιξίας και εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια και νέων ανθρώπινων ζωών.

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς εάν η πολιτική ευθιξία σημαίνει και παραίτηση του υπουργού Υγείας, είπε ότι μία κυβέρνηση που θέλει να βρίσκεται δίπλα στον Ελληνα πολίτη θα πρέπει να δώσει ως ελάχιστο δείγμα ευθιξίας αυτό που περιμένει ο κάθε πολίτης. Ανακοίνωσε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για το θέμα, ενώ άφησε υπαινιγμούς με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Φραγκλίνου Παπαδέλη, ότι ο ίδιος είχε προτείνει ως υφυπουργός να αναλάβουν τις αεροδιακομιδές ελικόπτερα του Στρατού ή της Αεροπορίας.

    Πολιτικές ευθύνες στο υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση αποδίδει και ο Συνασπισμός.

    Το ΚΚΕ απέδωσε το δυστύχημα στην εγκατάλειψη των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο.

    Ερωτήσεις για το τι ακριβώς συνέβη, ποιος ευθύνεται και τι θα μέρτα θα ληφθούν για να μην χαθούν κι άλλοι άνθρωποι, κατέθεσαν στη Βουλή οι κύριοι Κακλαμάνης, Γιαννόπουλος και Σπηλιόπουλος.

    Με ανακοίνωσή τους οι επτά βουλευτές Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τη βαθύτατη οδύνη τους για το τραγικό συμβάν και παράλληλα τον έντονο προβληματισμό τους για το ''τι άραγε συμβαίνει και σε διάστημα τριών χρόνων έχει χαθεί πολύτιμο προσωπικό, ειδικά εκπαιδευμένο, κυρίως όμως ανθρώπινες ζωές που υπηρετούσαν με αυταπάρνηση στο ΕΚΑΒ''. Επίσης, ζητούν να γίνει διερεύνηση σε βάθος των αιτιών του δυστυχήματος και η έρευνα να οδηγήσει στην άμεση λήψη μέτρων αποτροπής νέου συμβάντος. Τέλος, δηλώνουν ότι ''είναι ανάγκη επιτέλους να εφαρμοστεί ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής θωράκισης του Αιγαίου, ώστε και οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται στους πολίτες των νησιών να είναι υψηλού επιπέδου, αλλά και οι ανάγκες χρήσης των αεροπορικών ιδίως μέσων του ΕΚΑΒ να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι''.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [02] Σε κλοιό χιονιά η χώρα

    Τζένη Χαραλαμπίδου 12/2/2003 5:26:00 μμ

    Σε τρία σημεία έχουν σπάσει τα αναχώματα στον Έβρο με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, στα αρδευτικά κανάλια, στα αντλιοστάσια και σε αγροτικές καλλιέργειες. Την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα χαρακτηρίζει το νομό Εβρου ως πλημμυροπαθή ζητάει ο νομάρχης Ν. Ζαμπουνίδης. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περισσότερες περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας. Στο νομό Φθιώτιδας 24 χωριά είναι αποκλεισμένα. Λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις Εθνικές Οδούς Κορίνθου-Τρίπολης και Τρίπολης-Καλαμάτας αποφασίστηκε να ξεκινήσει το νυχτερινό δρομολόγιο του ΟΣΕ Πειραιάς-Καλαμάτα, που είχε διακοπεί, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ο χιονιάς καιρός θα συνεχισθεί έως την Παρασκευή.

    Σε επιφυλακή στον Εβρο

    Σε δισεκατομμύρια δραχμές υπολογίζονται οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Νομό Έβρου.

    Η κατάσταση χειροτερεύει στον Εβρο. Ήδη σε τρία σημεία έχουν σπάσει τα αναχώματα πράγμα που δεν επιτρέπει στους κατοίκους να ελπίζουν σε ένα ευοίωνο μέλλον για την περιοχή τους.

    Σήμερα η στάθμη του ποταμού βρίσκεται στα 5 μέτρα. Αυτό όμως μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού.

    Με ειδική επιστολή ο νομάρχης του Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης ζήτησε από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, να χαρακτηριστεί ο νομός ως "πλημμυροπαθής".

    Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφτεί το νομό και τις πληγείσες περιοχές.

    Σαρώνει ο χιονιάς τη Β. Ελλάδα

    Στην υπόλοιπη χώρα, οι κάτοικοι κυρίως της Bόρειας Ελλάδας ζουν τα δεινά της κακοκαιρίας.

    Μετ' εμποδίων γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο. Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης συνεργεία τη περιφέρειας με 20 εκχιονιστικά μηχανήματα έριξαν τόνους αλάτι στην περιοχή του Μαρτίνου και των διοδίων της Τραγάνας, όπου σημειωνόταν σποραδική χιονόπτωση.

    Χιονίζει από το μεσημέρι στα ορεινά του λεκανοπεδίου Δράμας και η θερμοκρασία είχε πέσει στους -5 βαθμούς.

    Εξάλλου χιονόνερο έπεσε και σε άλλες περιοχές κυρίως στα ορεινά της βορειοανατολικής Ελλάδας.

    Στο βορειοανατολικό Αιγαίο και το Θρακικό πέλαγος πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί έντασης 8 έως 9 μποφόρ και δεν πραγματοποιούνται τα θαλάσσια δρομολόγια με φέρι-μπόουτ από Καβάλα για Πρίνο και από Κεραμωτή για Λιμένα Θάσου και αντίστροφα.

    Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας και τα υπολιμεναρχεία της περιοχής βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενη μεταφορά τραυματία ή αρρώστου από τη Θάσο στο νοσοκομείο της Καβάλας.

    Σε ορισμένους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους υπάρχουν παγίδες με πάγους και η Τροχαία συνέστησε στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην κάνουν προσπεράσματα όταν δεν υπάρχει ορατότητα, και να μην αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες.

    Στους 60 πόντους το χιόνι σε πολλά χωριά

    Περισσότερα από 20 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στη Φθιώτιδα μετά τις χιονοπτώσεις που κατά τόπους συνεχίστηκαν μέχρι το μεσημέρι. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της δυτικής Φθιώτιδας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, παρά το γεγονός ότι από το πρωί δεκάδες μηχανήματα των Δήμων και της Νομαρχίας δίνουν μάχη να κρατήσουν ανοιχτούς του τους δρόμους.

    Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να παρέμβουν εκχιονιστικά μηχανήματα και να ρίξουν αλάτι για να κρατήσουν ανοιχτό το δίκτυο τόσο στην περιοχή του Μαρτίνου από το 117ο μέχρι το 125ο χλμ όσο και στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων από το 255ο έως το 265ο χλμ.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όσους κινούνται από Λαμία προς Καρπενήσι από το 41ο χλμ έως και την πόλη του Καρπενησίου.

    Αλυσίδες είναι απαραίτητες και σε όσους κινούνται από Λαμία προς Αμφισσα και Ιτέα τόσο στην περιοχή του Μπράλου όσο και στην περιοχή του 51ου χλμ μετά τη Γραβιά.

    Επίσης αλυσίδες χρειάζονται και στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού από το 12ο χλμ μέχρι το 41ο χλμ.

    Τέλος και σήμερα δεν λειτούργησαν τα σχολεία στην περιοχή της Σπερχειάδας, Μακρακώμης, Υπάτης και Αγίου Γεωργίου αλλά και στην περιοχή της Αμφίκλειας αλλά και των τριών δήμων της περιοχής του Δομοκού όπου μέχρι το μεσημέρι συνεχίζονταν αδιάκοπα η χιονόπτωση.

    Απορία για το τι μέλλει γενέσθαι στην Πελοπόννησο

    Λόγω των θυελλώδών ανέμων απαγορεύτηκε ο απόπλους από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας. Με πλοία κλειστού τύπου γίνονται τα δρομολόγια στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Κλειστή είναι και η πορθμιακή γραμμή Καβάλας Θάσου.

    Βουνό τα προβλήματα για τους οδηγούς που χρησιμοποιούσαν την Εθνική Οδό Τρίπολη-Καλαμάτα. Οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Τσακώνας έκλεισαν το δρόμο. Ακόμα και στην Παλιά Εθνική Οδό το έδαφος έχει υπστεί καθίζηση.

    Αγανάκτηση και απορία για το τι μέλλει γενέσθαι εκφράζουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου.

    Υπό το μηδέν

    To τσουχτερό κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο. Υπό το μηδέν βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας.

    Τους -3 έδειξε το θερμόμετρο στη Φλώρινα και στην Καστοριά.

    Τους -2 έδειξε το θερμόμετρο στην Κοζάνη.

    Έναν βαθμό κάτω από μηδέν έπεσε ο υδράργυρος στην Αλεξανδρούπολη.

    Στο 0 έπεσε το θερμόμετρο στα Τρίκαλα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [03] Βουλή: Αδιέξοδο στη συζήτηση για το ασυμβίβαστο

    12/2/2003 5:41:00 μμ

    Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, διεξήχθη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Επί επτά ώρες σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέκριναν ορισμένες διατάξεις που αφορούν στις εξαιρέσεις στο επαγγελματικό ασυμβίβαστο και ζήτησαν ανάλογες τροποποιήσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ανεβάζοντας έτσι περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης. Δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έξι του ΚΚΕ, τέσσερις του ΣΥΝ και ένας ανεξάρτητος συνυπέγραψαν πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας. Η θυελλώδης συνεδρίαση διεκόπη το απόγευμα ενώ αύριο θα διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου.

    Φραστική αντιπαράθεση Κανέλλη- Βενιζέλου

    Έντονη αντιπαράθεση, επικράτησε νωρίτερα ανάμεσα στη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη και τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλο. Αφορμή αποτέλεσαν οι αιχμές της κ. Κανέλλη προς τον κ. Βενιζέλο ότι όταν ήταν ακόμα ανερχόμενος πολιτικός, πίεσε, όπως ανέφερε, εκδότη και καναλάρχη για να τον προβάλλει. Σε υψηλούς τόνους, εξελίχθηκε και η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, η ΝΔ αναμένεται να υποβάλει αργότερα σήμερα, αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας και στη συνέχεια να αποχωρήσει.

    Νωρίτερα, απαντώντας στην βουλευτή του ΚΚΕ, ο υπουργός Πολιτισμού, χαρακτήρισε αφόρητα αδικαιόλογητες και συκοφαντικές τις αιχμές της κας Κανέλλη.

    Στο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Aγγελος Τζέκης.

    Θυελλώδης και η χθεσινή συνεδρίαση

    Στο μεταξύ, σε υψηλούς τόνους, εξελίχθηκε και η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές κόντρες.

    "Γράμμα κενού περιεχομένου" χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Κώστας Καραμανλής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητά από τη Βουλή να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες.

    "Η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί πλήθος από προβλήματα και ενδέχεται να οδηγήσει σε Βουλή των εξαρτημένων" τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    "Η ρύθμιση αυτή θα γεμίσει το κοινοβούλιο είτε από εύπορους είτε από διαπλεκόμενους που θα τους συντηρούν τα οικονομικά συμφέροντα" υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

    Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε πως οι βουλευτές έχουν απέναντί τους το άρθρο 57 του Συντάγματος και όχι την κυβέρνηση.

    Φραστική αντιπαράθεση σημειώθηκε και ανάμεσα στον κ. Απόστολο Κακλαμάνη και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με αφορμή το χρόνο ομιλίας.

    [04] Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον Xαλουλάκο

    12/2/2003 3:18:00 μμ

    Την ενοχή χωρίς κανένα ελαφρυντικό του πρώην αστυνομικού Αθανάσιου Χαλουλάκου, για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ζήτησε ο εισαγγελέας έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος. Ο Χαλουλάκος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για το σοβαρό τραυματισμό που προξένησε τον Φεβρουάριο του 2000 στον 20χρονο φοιτητή Σωτήρη Κατσιώτη, τον οποίο είχε πυροβολήσει στη σπονδυλική στήλη. Ο φοιτητής επέβαινε με φίλους του σε αυτοκίνητο και δεν είχαν ανταποκριθεί στο σήμα για έλεγχο που τους έκανε ο αστυνομικός.

    Είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση

    Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο Χαλουλάκος που έχει αποπεμφθεί από το Σώμα μετά το περιστατικό, είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση όταν πυροβόλησε, γιατί ''ετρώθη ο εγωισμός του όταν τα παιδιά δεν σταμάτησαν στο σήμα του''.

    Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχε σκοπό να πυροβολήσει τη ρόδα του αυτοκινήτου και όχι κάποιον από τους επιβαίνοντες.

    Σε πρώτο βαθμό ο Χαλουλάκος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών και 3 μηνών.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [05] Συνάντηση Κώστα Σημίτη με ΣΕΤΕ

    12/2/2003 5:54:00 μμ

    Η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είχε σύντομη συνάντηση σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Οι τουριστικοί παράγοντες, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν στον πρωθυπουργό τις απόψεις τους για μια σειρά από ζητήματα του κλάδου τους αλλά και την ανησυχία τους για την πιθανή επίπτωση στον ελληνικό τουρισμό από ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ. Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων μέσω του ΚΠΣ και του σχεδιαζόμενου νέου αναπτυξιακού νόμου, η αποτελεσματικότερη προβολή της Ελλάδας στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού και η πρόταση για δημιουργία ενιαίου Τουριστικού Επιμελητηρίου είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τον ΣΕΤΕ, όπως φάνηκε και από το χθεσινό του συνέδριο στον "Αστέρα" Βουλιαγμένης.

    [06] Αναβάθμιση συνοριακών σταθμών

    12/2/2003 5:19:00 μμ

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αναμόρφωση και αναβάθμιση των Ολυμπιακών Πυλών (Συνοριακοί Σταθμοί Ευζώνων, Προμαχώνα, Κήπων, Κακαβιάς και Νίκης), στο πλαίσιο αναμόρφωσης της τουριστικής εικόνας της χώρας, ιδιαίτερα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, ξεκινούν τον Μάρτιο και θα εκτελεσθούν από την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ), σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ Τ. Χωμενίδης σε συνέντευξη τύπου, η ΕΤΑ σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης (Τομέας Τουρισμού), Εσωτερικών και Πολιτισμού (Ολυμπιακά Εργα), καθώς και τις κατά τόπους Περιφερειακές Αρχές, υλοποιεί τις απαιτούμενες δράσεις, ώστε η Ελλάδα να υποδεχθεί το ορόσημο του 2004 με αναβαθμισμένες, αισθητικά και λειτυργικά, πύλες εισόδου.

    Τριτοκοσμική εικόνα μέχρι σήμερα των συγκεκριμένων μεθοριακών σταθμών

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι η μέχρι σήμερα εικόνα των εν λόγω μεθοριακών σταθμών ήταν τριτοκοσμική και έχρηζε άμεσης αναβάθμισης. Μάλιστα ανέφερε ότι επιλέχτηκε η λύση της αναμόρφωσης και όχι της ανακατασκευής, καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες δεν επαρκούσαν για την έγκαιρη παράδοση του έργου.

    Οι Εύζωνοι είναι η πρώτη Ολυμπιακή Πύλη πού θα υποδεχθεί τον Σεπτέμβριο τους διερχόμενους με τη νέα αναβαθμισμένη της όψη, ενώ μέσα στο 2003 θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Πύλες. Αναφερόμενος στη λειτουργία των αναβαθμισμένων μεθοριακών σταθμών, ο κ. Χωμενίδης έκανε λόγο για ενσωμάτωση και ιδιωτικών επενδύσεων στους Συνοριακούς Σταθμούς, χωρίς όμως να διακυβεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας τους ή να παρενοχλούνται οι Δημόσιες Υπηρεσίες.

    Οι προτεινόμενες, τουριστικού και εμπορικού χαρακτήρα, ιδιωτικές δράσεις, όπως τόνισε, θα δώσουν νέα πνοή στους σταθμούς και θα εισφέρουν πόρους απαραίτητους για τον γενικό εκσυγχρονισμό και την τακτική συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων τους. Στο πλαίσιο της ανάληψης πρωτοβουλίας από ιδιωτικά κεφάλαια, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ πρότεινε εξάλλου και άλλα έργα, όπως αυτό της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, να υλοποιηθούν με τη συνδρομή ιδιωτών.

    [07] Ανθεί το εμπόριο ''λευκής σάρκας'' στη χώρα μας

    12/2/2003 1:41:00 μμ

    Σε περίπου 20.000 ανέρχονται οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σωματεμπορίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό τονίστηκε σήμερα σε ημερίδα που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική οργάνωση της Εκκλησίας "Αλληλεγγύη" για την παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών και παιδιών. Στο μήνυμά του ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστοδουλος χαρακτήρισε ως τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι στην Ελλάδα που κατάργησε τη δουλεία αιώνες πριν από τον πολιτισμένο κόσμο, τα τελευταία χρόνια γίνεται σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη διακίνηση χιλιάδων γυναικών. Τόνισε επίσης ότι οφείλουμε όλοι, άτομα, φορείς, εκκλησία και πολιτεία να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην ομιλία της η σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη κ. Μπόνι Μίλερ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει δράση σε πολλά επίπεδα και πως η Ελλάδα με την προεδρία της ΕΕ έχει τη δυνατότητα να γίνει σημαντικό παράδειγμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος

    [08] Π. Μπεγλίτης: Θα ήταν λάθος το ''πάγωμα'' της διεύρυνσης

    12/2/2003 4:14:00 μμ

    Η αναβολή της υπογραφής των συνθηκών προσχώρησης των νέων κρατών μελών της Ε.Ε. θα ήταν μεγάλο λάθος, σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης. ''Δεν έχουμε απολύτως καμία τέτοια ενημέρωση, είτε επίσημη είτε ανεπίσημη" είπε χαρακτηριστικά κληθείς να σχολιάσει τη σχετική φημολογία, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα στο εσωτερικό της Ε.Ε δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την πορεία της διεύρυνσης. Αναφερόμενος στο ιρακινό ζήτημα, εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισέλθει σε περίοδο βαθιάς κρίσης, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να διατυπώσει ενιαία άποψη επί του θέματος.

    [09] Νέα παράταση του αδιεξόδου στο ΝΑΤΟ

    Αννίτα Πασχαλινού 12/2/2003 6:13:00 μμ

    Νέα κρίσιμη συνάντηση στην έδρα της συμμαχίας, πιθανότατα θα έχουν αργότερα σήμερα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Στόχος η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο θέμα αμυντικής θωράκισης της Τουρκίας. Αμετακίνητη στις θέσεις της εμφανίζεται η Γαλλία, την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, τάσσεται υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, η οποία δεν θα στρέφεται εναντίον του ΝΑΤΟ. Σε περίοδο βαθιάς κρίσης θα εισέλθει η Ε.Ε. αν δεν υπάρξει συμφωνία εκτιμά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης.

    Το νέο σχέδιο Ρόμπερτσον

    Χωρίς να υπάρξει συμφωνία για συμβιβαστική λύση στην ιρακινή κρίση, ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο που παρουσίασε στους 19 αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ, ο λόρδος Ρόμπερτσον, αναφέρεται στην άμυνα της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με το BBC, στο σχέδιο προβλέπεται η ενίσχυση της τουρκικής άμυνας με πυραύλους Patriot, με αεροσκάφη Awacs και η σύσταση χημικών και βιολογικών μονάδων στην Τουρκία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου βιοχημικού πολέμου.

    Το σχέδιο διαμορφώθηκε μετά από ολονύκτιες τηλεφωνικές επαφές και έχει ως στόχο την άρση του τριπλού βέτο Γερμανίας, Γαλλίας και Βελγίου.

    Σρέντερ: Ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική όχι...εναντίον κάποιου

    Ακαμπτη στις αποφάσεις της εμφανίζεται η Γαλλία.

    Όπως υποστήριξε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών η Γαλλία θα παράσχει πλήρη αλληλεγγύη στην Τουρκία, ωστόσο για το θέμα του Ιράκ, η όποια πολιτική απόφαση θα παρθεί στο πλαίσιο της απόφασης 1441 του ΟΗΕ.

    Υπέρ μίας κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. όχι εναντίον του ΝΑΤΟ, τάχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    "Επιθυμώ να αναπτυχθεί κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας που να μην στρέφεται εναντίον κάποιου" είπε χαρακτηριστικά.

    Η ιρακινή κρίση δεν είναι ένα πρόβλημα επιθεωρητών, αλλά ''βούλησης'' του Ιράκ να αφοπλιστεί τόνισε από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Νωρίτερα, "κακό μήνυμα προς τις μουσουλμανικές χώρες" χαρακτήρισε ο Ισπανός υπουργός Αμυνας, Φεντερίκο Τρίγιο, τη διχογνωμία που επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

    Έκανε επίσης λόγο για γερμανικές προσπάθειες αποκατάστασης της ενότητας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Νωρίτερα, αισιόδοξος ότι στο δεύτερο ψήφισμα που θα υιοθετήσουν τα Ηνωμένα Έθνη θα δοθεί το πράσινο φως για τη χρήση βίας κατά του Ιράκ, εμφανίσθηκε, μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    Βαθιά κρίση στην Ε.Ε. αν δεν επιτευχθεί συμφωνία βλέπει ο Μπεγλίτης

    Την ίδια ώρα, οριστικοποιήθηκε για τη Δευτέρα η έκτακτη σύνοδος των 15 της Ε.Ε., με στόχο μια ενιαία στάση στο ιρακινό, καθώς η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας έγινε ομόφωνα δεκτή.

    Συνεργασία, με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, είχε νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να εξαντληθούν όλα τα μέσα για ειρηνική διευθέτηση της κρίσεως στο Ιράκ, αλλά και να προωθηθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή φωνή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    "Το θέμα του Ιράκ θέτει επί τάπητος τα βήματα τα οποία θα πρέπει να κάνει η Ε.Ε. για την περαιτέρω προώθηση μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής" δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    "Σε περίοδο βαθιάς κρίσης θα εισέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση αδυναμίας να διατυπώσει ενιαία άποψη για το θέμα του Ιράκ" εκτιμά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης.

    Παράλληλα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων ή οπλικών συστημάτων είτε στο Ιράκ είτε στην Τουρκία.

    [10] Παραπομπή της Β. Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    12/2/2003 6:51:00 μμ

    Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραπέμπει η ΙΑΕΑ το θέμα της Βόρειας Κορέας. Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σε σημερινή του απόφαση αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα παραβιάζει τις εγγυήσεις ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και παραπέμπει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωμάτη στη Βιένη. Το 35μελές διοικητικό συμβούλιο της ΙΑΕΑ στην απόφασή του κάνει λόγο για ''μη συμμόρφωση'' της Πιονγιάνγκ, μία διπλωματική ορολογία που παραπέμπει το θέμα στο Συμ βούλιο Ασφαλείας το οποίο έχει την εξουσία να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων. Η Κούβα και η Ρωσία απείχαν απο την ψηφοφορία.

    Η Β. Κορέα ''παραβιάζει τους κανονισμούς του ΟΗΕ''

    Η Βρετανία χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας πως η διεθνής κοινότητας εμφανίζεται με ομοφωνία στο θέμα.

    Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής.

    Νωρίτερα, όμως εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας δήλωσε στο ΒΒC ότι η συνάντηση της ΔΥΑΕ αφήνει αδιάφορη τη χώρα του. "Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η συνάντηση γιατί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν είναι αμερόληπτη. Για παράδειγμα το ψήφισμα εκφράζει μόνο τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Εμείς θέλουμε απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Αυτή είναι η επίσημη θέση μας", είπε ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας, Σον Μαν Σαν.

    Ο υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι κατά τη γνώμη του η επιβολή κυρώσεων θα ήταν αντιπαραγωγική.

    Η Βόρεια Κορέα λέει ότι θα θεωρήσει την επιβολή κυρώσεων ως κήρυξη πολέμου. Τον Δεκέμβριο του 2002 η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην απέλαση από τη χώρα των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, εκτός από την επαναλειτουργία του πυρηνικού προγράμματός της, έχει ανακοινώσει και την αποχώρησή της από τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

    [11] Στη γωνία ...περιμένουν τον Σαρόν

    12/2/2003 6:47:00 μμ

    Η δίωξη για γενοκτονία των Παλαιστινίων θα μπορούσε να ασκηθεί κατά του Αριέλ Σαρόν, αμέσως μόλις εκλείψει η ασυλία του ως Πρωθυπουργού του Ισραήλ, αποφάνθηκε σήμερα το Βελγικό Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με δήλωση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής.

    Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τους επιζώντες των στρατοπέδων Σάμπρα και Σατίλα, να ασκήσουν ένδικα μέσα κατά του τότε Υπουργού Αμυνας Σαρόν, που θεωρείται ο υπεύθυνος για τη σφαγή, το 1982.

    Οι επιζώντες προσέφυγαν κατά της πρωτόδικης απόφασης δικαστηρίου, που είχε απορρίψει τη δίωξη κατά του Σαρόν, επειδή δεν διέμενε στο Βέλγιο. Οι ενάγοντες όμως επικαλέστηκαν βελγικό νόμο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με παγκόσμια εμβέλεια, που επιτρέπει στα δικαστήρια της χώρας να δικάζουν υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας, ανεξαρτήτως του τόπου τέλεσης τους.

    [12] Οι Γερμανοί αμφισβητούν σχέσεις Αλ Κάιντα - Βαγδάτης

    12/2/2003 7:13:00 μμ

    Ρήξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, προκαλεί τώρα και το ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αρχικά, οι γερμανικές αρχές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για γνήσιο μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα, αργότερα, ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι παρά την αυθεντικότητα του μηνύματος, δεν μπορεί να υπάρξει άμεση συσχέτιση του δικτύου της Αλ Κάιντα με τη Βαγδάτη και το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

    Αρνείται τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα η Βαγδάτη

    Σε ένα νέο ηχογραφημένο μήνυμα του, το οποίο μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, καλεί όλους τους μουσουλμάνους να επιτεθούν κατά των ΗΠΑ και των διαβολικών συμμάχων τους.

    Οι ΗΠΑ έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αυθεντικό το μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν και να το συνδέσουν με τις εξελίξεις στο Ιράκ, κάνοντας λόγο για ντε φάκτο δεσμούς που συνδέουν την Αλ Κάιντα με τον Σαντάμ Χουσείν.

    Για προφανή συμμαχία ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Καίντα και το Ιράκ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ.

    Τους ισχυρισμούς των Αμερικανών, διαψεύδει η Βαγδάτη.

    [13] Ξεκινά ο δεύτερος χρόνος δίκης του Μιλόσεβιτς

    12/2/2003 3:04:00 μμ

    Η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εισήλθε την Τετάρτη στο δεύτερο χρόνο διεξαγωγής της με την εξέταση ενός σημαντικού μάρτυρα, του Αλεξάνταρ Βασίλιεβιτς, πρώην διοικητή της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του γιουγκοσλαβικού στρατού (KOS). O πρώην επικεφαλής της KOS, που άρχισε να καταθέτει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης την περασμένη εβδομάδα, υπογράμμισε εκ νέου την άμεση σύνδεση του καθεστώτος του Βελιγραδίου με την εξέγερση των Σέρβων της Κροατίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

    Κατάθεση ''μυημένου μάρτυρα''

    Όπως ανέφερε ο Βασίλιεβιτς, αξιωματούχοι του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών είχαν οργανώσει και εκπαιδεύσει παραστρατιωτικές ομάδες για να πολεμήσουν στην Κροατία, στο πλευρό των Σέρβων της Κροατίας και εναντίον του κροατικού στρατού.

    Ο Βασίλιεβιτς είναι ένας από τους λεγόμενους ''μυημένους'' μάρτυρες. Οι μάρτυρες αυτοί, που είναι περίπου 20 συνολικά, υποτίθεται ότι είχαν, λόγω του αξιώματός τους, μια προνομιακή γνώση της λειτουργίας του καθεστώτος του Βελιγραδίου και της ευθύνης του Μιλόσεβιτς στον πόλεμο.

    Ο πρώην αρχηγός του γιουγκοσλαβικού κράτους, ηλικίας 61 ετών, δικάζεται από τις 12 Φεβρουαρίου του 2002 για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις τρεις μεγάλες συρράξεις που κατακερμάτισαν την πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990: το Κόσοβο, την Κροατία και τη Βοσνία. Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται επίσης για γενοκτονία στον πόλεμο της Βοσνίας.

    Έπειτα από μια πρώτη φάση που αναφερόταν στο φάκελο του Κοσόβου, το ΔΠΔ άνοιξε το Σεπτέμβριο το κεφάλαιο του πολέμου της Κροατίας, ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να εξετάσει τον πόλεμο της Βοσνίας.

    Η εισαγγελία θα πρέπει να ολοκληρώσει την παρουσίαση του φακέλου της στις 16 Μαΐου. Στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος θα πρέπει να παρουσιάσει την υπεράσπισή του καλώντας τους μάρτυρές του. Η δίκη δεν αναμένεται να τελειώσει πριν από τα τέλη του 2004.

    [14] Κόσοβο: Επανεμφάνιση αλβανικών-ακραίων οργανώσεων

    12/2/2003 2:48:00 μμ

    Κλίμα έντασης επικρατεί στη νότια Σερβία τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη εφτά Αλβανών στην κατοχή των οποίων βρέθηκε παράνομος οπλισμός. Ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις Αλβανών, που είχαν διαλυθεί μετά τις συγκρούσεις την άνοιξη του 2001, επανεμφανίστηκαν και απειλούν ότι θα αναλάβουν ένοπλη δράση. O αρχηγός του επιτελείου της διεθνούς αστυνομικής δύναμης στο Κόσοβο, Ρόμπερτ Πέντλοου ενημέρωσε τη σερβική κυβέρνηση ότι στις πόλεις Γκνίλανε και Κόσοβσκα Καμέμνιτσα συγκεντρώνονται ομάδες ένοπλων νεαρών με σκοπό να εισβάλουν στη νότια Σερβία. H πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) ισχυρίζεται ωστόσο ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για επαναδραστηριοποίηση του αποκαλούμενου Αλβανικού Εθνικού Στρατού.

    Τι γράφει ο Τύπος

    Τα ΜΜΕ στο Κόσοβο παρουσιάζουν εκτενή ρεπορτάζ τις τελευταίες ημέρες για το θέμα. Η έγκυρη εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" αναφέρει ότι σε χωριά του Κοσόβου έκαναν την εμφάνιση τους ένοπλοι Αλβανοί οι οποίοι κυκλοφορούν κυρίως τη νύχτα και κάνουν έλεγχο σε αυτοκίνητα που κινούνται σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

    Το πρακτορείο ειδήσεων "Κοσόβα" μετέδωσε την Τρίτη δήλωση στελέχους του "Αλβανικού Εθνικού Μετώπου" (νεοσύστατη οργάνωση που συντονίζει τη δράση όλων των εξτρεμιστικών οργανώσεων των Αλβανών στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας) σύμφωνα με την οποία ο ένοπλος αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ενοποίηση όλων των περιοχών που κατοικούνται από Αλβανούς.

    Η εφημερίδα "Εποκα ε ρε" που εκδίδεται στην Πρίστινα μεταφέρει δήλωση του Βίγκαν Γκραντίτσα που παρουσιάζεται ως ηγετικό στέλεχος του "Αλβανικού Εθνικού Στρατού" και αναφέρει ότι ο ΑΕΣ δρα σε όλες τις αλβανικές περιοχές που σφετερίζονται οι Σέρβοι, Μακεδόνες, Μαυροβούνιοι και Έλληνες ορθόδοξοι.

    Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νέμποϊσα Τσόβιτς, που είναι υπεύθυνος για θέματα Κοσόβου και νότιας Σερβίας, σχολιάζοντας της απειλές των Αλβανών εξτρεμιστών δήλωσε ότι η Σερβία δεν επιθυμεί νέες ένοπλες συγκρούσεις προειδοποίησε ωστόσο ότι "δυνάμεις ασφάλειας της χώρας, προκειμένου να προστατέψουν τους πολίτες, έλαβαν μέτρα για να αποτραπεί η είσοδος τρομοκρατών από το Κόσοβο".

    Αύξηση διαφθοράς διαπιστώνει η CIA στα Βαλκάνια

    Αύξηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς στα Βαλκάνια διαπίστωσε κατά τη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της Γερουσίας, ο διευθυντής της CΙΑ, Τζορτζ Τένετ, ενώ έκανε λόγο για σταδιακή καθυστέρηση στις διαδικασίες εκδημοκρατισμού και απελευθέρωσης των οικονομιών των βαλκανικών χωρών. Πάντως εκτίμησε ότι δεν διαφαίνεται η προοπτική επανάληψης του φαινομένου των "εθνικών εκκαθαρίσεων".

    Επίσης αφού επισήμανε ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις συμβάλλουν στην σταθεροποίηση ων Βαλκανίων, τόνισε ότι μειώνεται το επίπεδο της υποστήριξης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Προειδοποίησε,δε ότι ο υπάρχει κίνδυνος να χάσει ο υπόλοιπος κόσμος το ενδιαφέρον του για τα Βαλκάνια με αποτέλεσμα να σημειωθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

    [15] Λονδίνο: Ενισχύεται ο ''αντιτρομοκρατικός'' στρατός

    12/2/2003 1:42:00 μμ

    Τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικές δυνάμεις, έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο Χίθροου, στο Λονδίνο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την εκδήλωση επίθεσης με πύραυλο εναντίον αεροπλάνου. Τετρακόσιοι πενήντα στρατιώτες και χίλιοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί τόσο στο αεροδρόμιο, όσο και σε άλλες περιοχές του Λονδίνου. Η Βρετανική κυβέρνηση και η αστυνομία, έχουν αρνηθεί να αποκαλύψουν σε ποιες συγκεκριμένες απειλές, οφείλεται η λήψη των έκτακτων μέτρων ασφαλείας.

    Η μεγαλύτερη κινητοποίηση ασφαλείας στο Χίθροου

    Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας και πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο κάνουν λόγο για απειλή επίθεσης με πύραυλο εναντίον αεροπλάνου, κατά το πρότυπο της επίθεσης εναντίον ισραηλινού αεροσκάφους την ώρα που απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της Μομπάσα στην Κένυα τον περασμένο Νοέμβριο.

    ''Η κατάσταση συναγερμού αφορά ολόκληρο το Λονδίνο. Αυτό που βλέπετε στο Χίθροου δεν είναι παρά το πιο ορατό μέρος των εκτάκτων μέτρων. Δεν θα τα κάναμε όλα αυτά εάν δεν ήταν απαραίτητα. Είναι αναγκαία για την ασφάλεια των Λονδρέζων και των ανθρώπων που επισκέπτονται την πόλη'', δήλωσε ο σερ Τζον Στίβενς, αρχηγός της Σκότλαντ Γιάρντ, στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

    Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στο Ουίνδσορ, μία από τις κατοικίες της βασίλισσας Ελισάβετ.

    Φορτηγά της αστυνομίας έχουν σταθμεύσει και κατά μήκος του δρόμου που διασχίζει το πάρκο του Ουΐνδσορ, ενώ έχει απαγορευθεί η στάθμευση σε πάρκινγκ της περιοχής και σε παρακείμενους δρόμους.

    Σύμφωνα με δηλώσεις αιωματούχων της κυβέρνησης και της Σκότλαντ Γιάρντ, τα μέτρα ασφαλείας συνδέονται με ανησυχίες για την εκδήλωση επίθεσης της Αλ Κάιντα, κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής του Αΐντ ελ Κεμπίρ.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας στο Χίθροου εδώ και εννέα χρόνια, όταν ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός στρατός είχε εκτοξεύσει δύο βλήματα όλμου, που δεν εξερράγησαν, εναντίον μίας από τις πίστες του αεροδρομίου.

    Ο πνευματικός ηγέτης του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος Αλ-Μουχατζίρουν, ο Όμαρ Μπάκρι Μοχάμεντ, προειδοποίησε τη Τρίτη, την Βρετανία για ενδεχόμενες επιθέσεις οπαδών της οργάνωσης Αλ-Κάιντα.

    ''Θα ήμουν επιφυλακτικός. Υπάρχει κόσμος στη Βρετανία που συμπαθεί την Αλ-Κάιντα και αυτός ο κόσμος πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να ανταπαντήσει στις επιθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης που προετοιμάζεται για έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, δήλωσε ο Μοχάμεντ.

    Στη Λισσαβόνα, τα μέτρα ασφαλείας στη βρετανική πρεσβεία, καθώς και η προσωπική ασφάλεια του Βρετανού πρεσβευτή έχουν ενισχυθεί, μετέδωσε την Τρίτη, το πορτογαλικό πρακτορείο Lusa.

    Το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, πρόσθεσε ότι αυτά τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί από την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της θέσης της Βρετανίας που τάσσεται υπέρ μιας ένοπλης σύρραξης στο Ιράκ.

    [16] Αυξάνει τα επιτόκια της η Alpha Bank

    12/2/2003 6:34:00 μμ

    Αμηχανία και προβληματισμό στον τραπεζικό κόσμο και τους δανειολήπτες προκάλεσε η αιφνιδιαστική κίνηση της Alpha Bank να αυξήσει τα επιτόκια σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μέχρι και δύο ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι αυξάνει το σταθερό επιτόκια στεγαστικών δανείων για το πρώτο έτος από 3,90% σε 4,90%. Το κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικού δανείου αυξάνεται στο 6% από 5,60%. Το επιτόκιο του ανοικτού προσωπικού δανείου αυξάνεται από 11,75% σε 12,50%, του προσωπικού δανείου από 11,50% σε 12,25% και του καταναλωτικού δανείου από 9,50% σε 10,70%. Στις πιστωτικές κάρτες το επιτόκιο της Alpha Bank Visa και Alpha Bank Mastercard αυξάνεται από 14,50% σε 15,75%.

    Ετσι, οι άλλες τράπεζες αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να ανακοινώσουν τα νέα τους αυξημένα επιτόκια στις χορηγήσεις που θα είναι υψηλότερα μέχρι και δύο ποσοστιαίες μονάδες από τα σημερινά επίπεδα, ενώ θα αφήσουν τα επιτόκια καταθέσεων αμετάβλητα.

    Επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός

    Την ίδια στιγμή η Alpha Bank διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων σε επίπεδα που δημιουργούν αρνητικές αποδόσεις στους καταθέτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμιευτήριο της Alpha Bank για υπόλοιπο άνω των 200.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο μόλις 1,25%, όταν ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έτρεχε με ρυθμούς 3,1% ενώ για τον Φεβρουάριο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ενδέχεται να σημειώσει άνοδο.

    Η αύξηση των επιτοκίων στην στεγαστική και καταναλωτική πίστη από τη μία και η μείωση των καταθετικών επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα από την άλλη, δημιουργούν αρνητικές αποδόσεις στους αποταμιευτές, ενώ εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

    Επίσης, αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις εξόφλησης στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, ενώ ταυτόχρονα το ''ρευστό'' που εισέρχεται στο ταμείο του οικογενειακού προϋπολογισμού από τις καταθέσεις είναι απογοητευτικό. Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις οι επενδυτές όχι μόνον δεν έχουν αποδόσεις, αλλά έχουν σημαντικές ζημιές από τις τοποθετήσεις που έχουν κάνει σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια.

    Εντός της επόμενης εβδομάδας οι κινήσεις των άλλων τραπεζών

    Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τράπεζα να ακολουθήσει την κίνηση της Alpha Bank, αν και όπως είπε "στην Εθνική Τράπεζα δεν έχουμε κάνει σκέψεις για μεταβολές επιτοκίων". Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο ανταγωνισμός είναι ''οδηγός'' για τέτοιου είδους αποφάσεις και ειδικά στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι σκληρός.

    Ο άλλος "οδηγός", είπε ο κ. Καρατζάς, είναι οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε. Ο διοικητής της Εθνικής τόνισε πάντως ότι δεν τον ανησυχούν ούτε τον φοβίζουν οι μικρές μεταβολές στο πλαίσιο ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

    Το κρίσιμο θέμα, ανέφερε, είναι να διατηρήσουμε το σταθερό αυτό μακροοικονομικό περιβάλλον σε επίπεδο Ε.Ε.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εμπορικής Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι θα εξεταστούν οι κινήσεις της Alpha Bank καθώς αποτελεί υπολογίσιμη ανταγωνίστρια δύναμη.

    [17] Φόρουμ Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα

    12/2/2003 6:20:00 μμ

    Το πρώτο Φόρουμ Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Φεβρουαρίου στο Γκάζι στο πολιτιστικό Κέντρο Τεχνούπολη, το οποίο συνδιοργανώνουν η Γαλλική Πρεσβεία και ο Δήμος Αθηναίων. Το Φόρουμ είναι καρπός συνεργασίας ανάμεσα στη Γαλλία που έχει μεγάλη παράδοση στον τομέα της εργασίας και της εκπαίδευσης και την Ελλάδα, η οποία στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ ξεκίνησε μια δραστήρια πολιτική σε θέματα απασχόλησης. Στόχος των δύο οργανωτών είναι να μπορέσουν να αναπτυχθούν διάφορες δράσεις υπέρ της απασχόλησης.

    Συνεργασία Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών

    Οι επισκέπτες του Φόρουμ θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν εκπαιδευτές, συμβούλους, πολιτικούς και διοικητικούς υπευθύνους, καθώς επίσης και επιχειρηματίες. Παράλληλα, στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες εκείνων που αναζητούν εργασία. Περίπου είκοσι γαλλικές και ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες και έτοιμες να προβούν σε προσλήψεις.

    Το Φόρουμ θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

    [18] Η ΑΕΚ δεν. . . θέλει Βασσάρα

    12/2/2003 5:23:00 μμ

    Την εξαίρεση του Κύρου Βασσάρα από τα παιχνίδια της ομάδας, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Νίκος Στράτος, λίγο πριν την διαδικασία για την ανάδειξη των διαιτητών ενόψει της 19ης αγωνιστικής. Ο έμπειρος παράγοντας συζήτησε το θέμα με τον Μάλαμα Τεβεκέλη -που εκτελούσε χρέη προέδρου της αρμόδιας επιτροπής, λόγω απουσίας του Γιώργου Μπίκα- και ζήτησε ακόμη την παραδειγματική τιμωρία του Βασσάρα για την απόδοση του στο αθηναϊκό ντέρμπι, αλλά και την εξαίρεση από τους αγώνες της ΑΕΚ, όλων των βοηθών που ανήκουν στον σύνδεσμο Θεσσαλονίκης.

    [19] Διεθνές Ολυμπιακό Συνέδριο Αθλητικών Επιστημών

    Πηγή: ΑΠΕ 12/2/2003 12:55:00 μμ

    Το 7ο Διεθνές Ολυμπιακό Συνέδριο Αθλητικών Επιστημών της ΔΟΕ, με θέμα "Η Φυσική, Διατροφική και Ψυχολογική Φροντίδα του Αθλητή στον 21ο αιώνα", διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004", σε συνεργασία με την Ιατρική Επιτροπή της ΔΟΕ, από τις 7 έως 11 Οκτωβρίου 2003, στο ξενοδοχείο HILTON. Στο συνέδριο, αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 1.500 σύνεδροι, η πλειονότητα των οποίων θα είναι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, όπως, ορθοπεδικοί, αθλητίατροι, φυσίατροι, καρδιολόγοι, ψυχολόγοι. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη σε προπονητές όλων των αθλημάτων καθώς και σε φοιτητές της Ιατρικής και των ΤΕΦΑΑ.

    Στην Επιστημονική Επιτροπή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις περιλήψεις των εισηγήσεών τους.

    Η παρουσίαση κατά το συνέδριο μπορεί να γίνει προφορικά, με βίντεο ή με ποστερ.

    Η αίτηση και η περίληψη της εισήγησης μπορεί να υποβληθεί ως την 1η Απριλίου 2003.

    Οι ενδιαφερόμενοι που θα λάβουν μέρος, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως και τις 25 Μαΐου 2003 με μειωμένο χρηματικό αντίτιμο.

    Mετά την παρέλευση όμως της ημερομηνίας αυτής το κόστος συμμετοχής θα είναι υψηλότερο.

    Η περίληψη πρέπει να αναφέρεται σε πρωτότυπη εργασία, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ξανά και πρέπει να υποβάλλεται στα αγγλικά.

    Παράλληλα με το Συνέδριο θα λειτουργήσει και έκθεση εταιριών παραγωγής και εμπορίας συναφών προς το θέμα προϊόντων και υπηρεσιών.

    Τις ημέρες του συνεδρίου, ειδικά για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, θα οργανωθεί κύκλος ενημέρωσης για τις ιατρικές υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Για κάθε πρόσθετη πληροφορία, όπως και για την αίτησης συμμετοχής στο Συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική σελίδα www.iocworldcongress.com.

    [20] Εργα του Ν. Κυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής

    12/2/2003 6:13:00 μμ

    Τραγούδια και συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού από το θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο, θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Στην παράσταση, που τιτλοφορείται ''Κηποθέατρο'', συμμετέχουν η Μαρία Φαραντούρη, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Δώρος Δημοσθένους και 12χρονος Νικόλα Φλόκι, από την Αλβανία. Στην παράσταση παίρνουν επίσης μέρος το φωνητικό σύνολο ''Καμέα Κουαρτέτο'', από τη Βουλγαρία, η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, η συμφωνική ορχήστρα νέων του ωδείου ''Φίλιππος Νάκας'' και το μουσικό συγκρότημα ''Γύρω-Γύρω''.

    [21] Εξοικειωμένοι οι Ελληνες με τις νέες τεχνολογίες

    12/2/2003 5:31:00 μμ

    Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν το 2002 στην Ελλάδα το internet, οι ηλεκτρονικές υπολογιστές και η κινητή τηλεφωνία, όπως προκύπτει από την Εθνική Ερευνα για τις Νέες Τεχνολογίες και την Κοινωνία της Πληροφορίας 2002'', που πραγματοποίησε η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τρεις Ελληνες χρησιμοποιούν τους Η/Υ, ένας στους πέντε το internet, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφορά στον γενικό πληθυσμό της χώρας, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ''Κοινωνία της Πληροφορίας'' και υλοποιήθηκε από την εταιρία VPRC.

    Αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό χρηστών

    Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ποσοστό χρηστών του internet αυξήθηκε στο 19,3% του πληθυσμού, αύξηση δέκα σχεδόν ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 2001. Το ποσοστό των χρηστών Η/Υ που κάνει και χρήση internet, αυξήθηκε στο 67% το 2002 έναντι 50% το 2001. Το 2,2% των χρηστών κινητού τηλεφώνου χρησιμοποιεί και υπηρεσίες WAP (το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μικρότερο της μονάδας το 2001).

    Οι Ελληνες ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς: Τρεις στους δέκα Ελληνες ενδιαφέρονται για πληροφορίες γεωγραφικής θέσης μέσω συστήματος GPS, τρεις στους δεκατρείς για αποστολή και λήψη φωτογραφιών και ήχου (EMS) και υπηρεσίες εικονοτηλεδιάσκεψης, δύο στους έντεκα Ελληνες για σύνδεση με Η/Υ σε ταχύτητες GPRS, ενώ δύο στους δώδεκα Ελληνες για σύνδεση με Η/Υ σε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες.

    Ηλεκτρονικούς υπολογιστές και internet χρησιμοποιεί περισσότερο η ηλικιακή κατηγορία 15-24 χρόνων σε σχέση με τις άλλες. Το 2002 έξι στους δέκα νέους της κατηγορίας αυτής χρησιμοποιεί Η/Υ, ενώ πέντε στους έντεκα χρησιμοποιούν internet. Για τους φοιτητές τα αντίστοιχα ποσοστά είναι οκτώ στους δέκα και έξι στους έντεκα. Δύο στα δεκατρία παιδιά ηλικίας 5-9 ετών χρησιμοποιούν H/Y, ενώ πέντε στα έντεκα παιδιά, ηλικίας 10-14 ετών χρησιμοποιούν Η/Υ και τέσσερα στα έντεκα χρησιμοποιούν internet.

    Σημαντικές διαφορές μεταξύ των κοινωνικών ομάδων

    Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη χρήση του internet στην Ελλάδα μεταξύ των διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού, ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος, το επίπεδο εκπαίδευσης, το μέγεθος της επιχείρησης κλπ., καθώς επίσης περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

    Το επίπεδο εκπαίδευσης αποτελεί βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την χρήση Η/Υ και internet.

    Δύο στα δέκα άτομα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τέσσερα στα δέκα άτομα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι χρήστες του internet. Επίσης δύο στα δεκαπέντε άτομα που εργάζονται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν internet το 2002, έναντι ενός στα δεκαεπτά άτομα το 2001.

    Οι χρήστες Η/Υ και internet στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές παρουσίασαν υψηλούς ρυθμούς αύξησης έναντι του 2001 μειώνοντας το χάσμα με τις αστικές περιοχές. Εξαίρεση στις παραπάνω τάσεις αποτελεί η αύξηση του ψηφιακού χάσματος κατά φύλο.

    Την περασμένη χρονιά, τρεις στους δώδεκα άντρες χρησιμοποιούσαν internet στην Ελλάδα, ενώ για τις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό είναι δύο στις δεκατέσσερις.

    Τρεις στους έντεκα Ελληνες δηλώνουν ως κυριότερο λόγο χρήσης Η/Υ τη διασκέδαση / ψυχαγωγία / ηλεκτρονικά, τρεις στους δώδεκα την εργασία, και τρεις τους δεκατέσσερις χρήστες το internet, και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

    Από αυτούς που χρησιμοποιούν Η/Υ κυρίως για εργασία, οι τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι τους χρησιμοποιούν για να εργάζονται και στο σπίτι, ενώ μόνο ο ένας στους δέκα δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το internet, για να στείλει την εργασία που κάνει στο σπίτι σε άλλο χώρο εργασίας, σε συνεργάτες ή σε πελάτες.

    Ο ένας στους δύο κάνει καθημερινή χρήση.

    Ο μέσος όρος ωρών χρήσης Η/Υ την εβδομάδα στο σύνολο των χρηστών ανέρχεται σε 14,2 ώρες. Εξι στους 10 χρήστες Η/Υ έμαθε να τους χρησιμοποιεί με δική του πρωτοβουλία, ενώ τρεις στους δέκα δήλωσαν ότι έμαθαν στο σχολείο/ πανεπιστήμιο.

    Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των χρηστών που έμαθε Η/Υ σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με έξοδα του εργοδότη (ένας στους 21 χρήστες), ενώ ακόμα χαμηλότερο είναι το ποσοστό των χρηστών που έμαθε μέσω κάποιου προγράμματος κατάρτισης - ΟΑΕΔ, ΚΕΚ, κλπ. (ένας στους 67 χρήστες).

    Δύο στους δέκα χρήστες δηλώνουν ως κυριότερο λόγο χρήσης το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ενώ το ίδιο περίπου ποσοστό δηλώνει ως κύριο λόγο την αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες ή ψυχαγωγία.

    Δύο στους δεκαπέντε δηλώνουν κύριο λόγο χρήσης την ενημέρωση (νέα, καιρό, αθλητικά). Ενας στους 62 δηλώνει ως κύριο λόγο χρήσης τις αγορές προϊόντων/υπηρεσιών, ενώ στα ίδια επίπεδα βρίσκονται και μια σειρά άλλων εφαρμογών (π.χ. τραπεζικές συναλλαγές, χρήση υπηρεσιών Δημοσίου κ.α).

    Ολο και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά ενδιαφέρονται για το internet

    Από τους Ελληνες που χρησιμοποιούν internet, τρεις στους έντεκα κάνει καθημερινή χρήση.

    Ο μέσος όρος χρήσης internet, την εβδομάδα, στο σύνολο των χρηστών, ανέρχεται σε 6,3 ώρες.

    Οι έξι στους δέκα Ελληνες που δεν χρησιμοποιούν Η/Υ, δηλώνουν ως κύριο λόγο ότι δεν το χρειάζονται ή ότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ τρεις στους δέκα απαντούν ότι δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με Η/Υ.

    Βασικός ανασταλτικός παράγοντας χρήσης Η/Υ δεν φαίνεται να είναι κάποιου είδους τεχνοφοβία ή θέμα κόστους, αλλά είναι κυρίως θέμα άγνοιας ή έλλειψης κατάλληλων εφαρμογών που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ευρύ κοινό, που αποτελείται κυρίως από αυτές τις ομάδες που πληθυσμού που δεν συμμετέχουν στη χρήση των νέων τεχνολογιών σήμερα.

    Από τους Ελληνες που χρησιμοποιούν Η/Υ αλλά όχι internet, οι τρεις στους δέκα απάντησαν ως κύριο λόγο μη χρήσης την έλλειψη σύνδεσης στο internet.

    Πέντε στους δέκα ανέφεραν είτε ότι δεν το χρειάζονται, είτε ότι δεν τους ενδιαφέρει, είτε ότι δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το internet.

    Στο θέμα αυτό οι χρήστες Η/Υ που δεν χρησιμοποιούν internet, φαίνεται να παρουσιάζουν παρόμοια στάση με αυτή των μη χρηστών Η/Υ.

    Ομως η παραπάνω κατηγορία διαφοροποιείται σημαντικά από τους μη χρήστες Η/Υ στο ότι οι δέκα στους έντεκα εξεδήλωσαν θετική προδιάθεση στη παρουσίαση εναλλακτικών κινήτρων που θα τους ωθούσε στη χρήση internet.

    Ενας στους δέκα δήλωσε ως κύριο λόγο τη χρήση e-mail, ενώ περίπου τρεις στους δέκα δήλωσαν ως λόγο την ενημέρωση ή την αναζήτηση πληροφοριών.

    Από τα νοικοκυριά που δεν κατέχουν Η/Υ σήμερα, ένα στα δώδεκα εξεδήλωσε την πρόθεση απόκτησης Η/Υ μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Από τα νοικοκυριά που δεν έχουν σύνδεση internet, ένα στα δέκα εξεδήλωσε την πρόθεση απόκτησης σύνδεσης internet, μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

    Τα ελληνικά νοικοκυριά συνδέονται στο internet, σήμερα σχεδόν αποκλειστικά μέσω τηλεφωνικής επιλογής (dial-up): Το 78,4% συνδέεται με απλή τηλεφωνική σύνδεση και ένα 19,4% με σύνδεση ISDN.

    Τα νοικοκυριά που δηλώνουν ευρυζωνική πρόσβαση (ADSL) είναι μόλις 0,7%. Το 53% των νοικοκυριών που έχουν σύνδεση internet, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται αρκετά έως πολύ για σύνδεση σε ταχύτητες μεγαλύτερες του ISDN.

    [22] Online μεταφραστής μέσω νοημάτων

    12/2/2003 12:29:00 μμ

    Μια νέα υπηρεσία θα επιτρέπει σε όσους έχουν προβλήματα ακοής, να επικοινωνούν online, μέσω νοημάτων, με έναν ειδικό μεταφραστή, παρουσίασε ο Αμερικανικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών ΑΤ&amp;Τ. Απαραίτητη θα είναι μια ιστοκάμερα webcam και υψηλή ταχύτητα σύνδεση στο διαδίκτυο. Ο μεταφραστής αναμεταδίδει το μήνυμα στον ακούοντα συνομιλητή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

    Ευκολότερη και ακριβής η νέα υπηρεσία

    Η νέα υπηρεσία θα προστεθεί στην παραδοσιακή Υπηρεσία Κειμενοτηλεφώνου (Text Telephone Service), η οποία επιτρέπει σε όσους έχουν προβλήματα ακοής να στέλνουν γραπτά μηνύματα στον χειριστή, ο οποίος με τη σειρά του τα διαβάζει στο συνομιλητή.

    Ευκολότερη και ακριβής είναι η νέα Υπηρεσία Αναμετάδοσης Εικόνας, από την προηγούμενη.

    Ο υπάλληλος της ΑΤ&amp;Τ Μίτσελ Λέβι είναι κωφός και σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Wired, είπε ότι η νέα υπηρεσία είναι πιο φυσική, γρηγορότερη και δεν αφήνει χρονικά κενά.

    Πηγές:

    http://www.att.com/

    http://www.signlanguage.org/

    http://www.consumer.att.com/relay/

    [23] Το internet κερδίζει την τηλεόραση

    12/2/2003 12:44:00 μμ

    Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο φαίνεται πως προτιμούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, από το να περνούν την ώρα τους βλέποντας τηλεόραση. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, το διαδίκτυο αντικαθιστά με ταχείς ρυθμούς την τηλεόραση, ως το πρωταρχικό μέσο για ψυχαγωγία και πληροφόρηση και μάλιστα με τρόπο ταυτόσημο εκείνου, όταν η τηλεόραση αντικατέστησε το ραδιόφωνο. Στη μελέτη σημειώνεται ότι οι χρήστες του διαδικτύου βλέπουν κατά μέσο όρο 4,8 λιγότερες ώρες, από ότι οι μη χρήστες.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η μείωση των ωρών τηλεθέασης αυξάνεται, όσο οι χρήστες αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία στη διαδικτυακή περιήγηση.

    Οι "βετεράνοι" του διαδικτύου βλέπουν περίπου 5,8 λιγότερες ώρες τηλεόραση από ότι οι μη χρήστες.

    Επίσης, από τη μελέτη βρέθηκε πως περισσότεροι από το 70% των πολιτών των ΗΠΑ ξοδεύουν κατά μέσο όρο 11,1 ώρες on line την εβδομάδα, από 9,8 ώρες το περασμένο έτος για να ελέγχουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, να διαβάσουν ειδήσεις και να αναζητήσουν πληροφορίες για τη δουλειά ή το σχολείο.

    Την ίδια ώρα, η μείωση της τηλεθέασης μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου πέφτει από 12,3 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα στις 11,2 ώρες.

    Πηγή: ICT Weekly / VNUnet UK / San Jose Mercury News

    [24] Εσώρουχα 5.000 δολαρίων για τις πέντε υποψήφιες των Όσκαρ

    12/2/2003 2:17:00 μμ

    Οι πέντε υποψήφιες ηθοποιοί για το Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου έχουν ήδη εξασφαλίσει ότι δεν θα φύγουν από τη λαμπρή τελετή της απονομής των αμερικανικών βραβείων κινηματογράφου με άδεια χέρια, όποια κι αν είναι η νικήτρια. Ένα σύνολο εσωρούχων διακοσμημένο με διαμάντια είναι το δώρο που θα λάβει η καθεμιά τους, όπως ανακοίνωσε μεγάλη αμερικανική εταιρία εσωρούχων. Η αυστραλή Νικόλ Κίντμαν (Οι Ωρες), η Ρενέ Ζελβέγκερ (Σικάγο) καθώς και οι αντίπαλές τους, η Τζούλιαν Μουρ (Far from Heaven), η Νταϊάν Λέιν (Η Απιστη) και η Σάλμα Χάγεκ (Φρίντα) θα λάβουν το σύνολο εσωρούχων, που φτιάχτηκε στο μέγεθος της καθεμιάς του οποίου η αξία υπολογίζεται σε 5.000 δολάρια.

    Πολυτελή δώρα για τους σταρ της 23ης Μαρτίου

    Κάθε στηθόδεσμος θα συνοδεύεται με ένα βραχιόλι διακοσμημένο με δύο διαμάντια 0,25 καρατίων και πάνω στο οποίο θα υπάρχουν τα αρχικά των ονομάτων τους. Το σετ εσωρούχων εγκαινιάζει την περίοδο των πολυτελών δώρων που προσφέρονται κατά παράδοση στη διάρκεια της ''περιόδου'' των Όσκαρ.

    Μεταξύ των άλλων δώρων, οι συγκεκριμένες ηθοποιοί θα λάβουν μια επιταγή ύψους 15.000 δολαρίων για κέντρο αισθητικής μεγάλης αμερικανικής εταιρίας καλλυντικών, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν, συντροφιά με φιλικό τους πρόσωπο, μια εβδομάδα πριν από την απονομή των Όσκαρ στις 23 Μαρτίου. Θα λάβουν επίσης κινητά τηλέφωνα και τηλεφωνικές κάρτες προπληρωμένες για να επικοινωνούν με τους οικείους τους.

    [25] Αγρυπνία για τον Μάικλ Τζάκσον

    12/2/2003 2:16:00 μμ

    Ολονυκτία για να προσευχηθούν για τον άλλοτε βασιλιά της ποπ σκοπεύουν να οργανώσουν μέλη οργάνωσης νεολαίας στο Λος Αντζελες που εκφράζουν φόβους ότι ο Μάικλ Τζάκσον θα αυτοκτονήσει μετά το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από τη βρετανική τηλεόραση για τον..."ιδιότυπο" τρόπο ζωής του. Περίπου 200 έφηβοι θα παραστούν στην αγρυπνία που θα γίνει στο αστέρι του Τζάκσον στη Λεωφόρο Χόλιγουντ, ευελπιστώντας να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ανά την υφήλιο, ώστε να προσευχηθεί για τον αποτραβηγμένο από τη δημοσιότητα σταρ της ποπ, μετά τις αποκαλύψεις ότι κοιμάται με μικρά αγόρια, δήλωσε ο Αλεξ Πόι, διευθυντής της ''Right Way Youth Activities''.

    ''Στα όρια της αυτοκτονίας ο Τζάκσον'' λέει ο Πόι

    ''Eίμαστε πεπεισμένοι ότι είναι στα όρια της αυτοκτονίας τώρα. Αφού παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ και είδαμε την κατάσταση ... τα ίδια τα παιδιά με ενθάρρυναν. Μου είπαν: Το μόνο πράγμα που είναι να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε, κύριε Πόι'' δήλωσε ο διευθυντής της ''Right Way Youth Activities''

    Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών με αποκλειστικές συνεντεύξεις του Τζάκσον στο Βρετανό δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ, όπου πέρασε οκτώ μήνες με τον ''οχυρωμένο'' τραγουδιστή, είχε πολύ μεγάλη τηλεθέαση κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς 25 εκατομμύρια άνθρωποι άνοιξαν τους δείκτες τους για να το παρακολουθήσουν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 February 2003 - 17:54:35 UTC