Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοφανή τα νούμερα υποθέσεων διαφθοράς στο δημόσιο
  • [02] Στην Σου Κίι το Βραβείο Ελεύθερου Πνεύματος
  • [03] Το αντιπολεμικό συλλαλητήριο 'αναστατώνει' το BBC
  • [04] Επιτάχυνση του επιχειρησιακού προγράμματος το 2003
  • [05] Καρατζάς: Υγιές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
  • [06] Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου για τον ΟΠΑΠ
  • [07] Νικήτρια η Ελλάδα στον φιλικό με τη Νορβηγία
  • [08] Ποδόσφαιρο-Ελπίδες: Ελλάδα-Νορβηγία 1-1
  • [09] Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Ariane 4
  • [10] Εξιχνιάζοντας τα μυστήρια του σύμπαντος

    [01] Πρωτοφανή τα νούμερα υποθέσεων διαφθοράς στο δημόσιο

    12/2/2003 10:18:00 μμ

    Στη δικαιοσύνη προσέρχονται 2143 υποθέσεις διαφθοράς από υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα της πρωτεύουσας οι οποίοι έχουν παραβιάσει σχεδόν όλο τον ποινικό κώδικα, με χαρακτηριστικά αδικήματα τη δωροδοκία, την υπεξαίρεση, την εκβίαση και την απάτη από παράνομες και νόμιμες πράξεις. Στην εισαγγελία Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών είναι πρωτοφανή τα νούμερα των υποθέσεων για διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων.

    Συγκεκριμένα έχουν σχηματιστεί 597 υποθέσεις παράβασης καθήκοντος, 315 έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων, 140 υποθέσεις για υπεξαίρεση στην υπηρεσία και δεκάδες υποθέσεις δωροδοκίας, πλαστογραφίας και απάτης. Στις υποθέσεις που εκκρεμούν και αναμένεται να εκδικαστούν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων απάτη σε βάρος της ΕΕ και του δημοσίου, παράνομες πράξεις στις πολεοδομίες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, παράβαση καθήκοντος στη νομαρχία Πειραιά, ενώ ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί κατά νομαρχών, δημάρχων και διευθυντών οργανισμών.

    Οι περιοχές Ευρυτανίας, Πρέβεζας και Σάμου δεν έχουν ακόμη απασχολήσει τη δικαιοσύνη με ανάλογες υποθέσεις.

    [02] Στην Σου Κίι το Βραβείο Ελεύθερου Πνεύματος

    12/2/2003 9:05:00 μμ

    Η Αούνγκ Σαν Σου Κίι

    Η Αούνγκ Σαν Σου Κίι, τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης και υπέρμαχος της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη Βιρμανία, θα τιμηθεί από το Φόρουμ της Ελευθερίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον με το φετεινό Ετήσιο Βραβείο Ελεύθερου Πνεύματος "Αλ Νιούχαρθ" για το 2002, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

    Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Φόρουμ Τσαρλς Οβερμπι, η Σαν Σου Κίι θα τιμηθεί με το βραβείο αυτό για το ελεύθερο πνεύμα που τη διακρίνει και το μη βίαιο αγώνα της για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη Βιρμανία, που τελεί υπό στρατιωτική χούντα.

    Για πρώτη φορά απονέμεται σε έναν μόνο άνθρωπο

    Το Βραβείο Ελεύθερου Πνεύματος Αλ Νιούχαρθ, που έχει πάρει το όνομά του από τον ιδρυτή του Φόρουμ της Ελευθερίας, απονέμεται ετησίως σε ανθρώπους της επικαιρότητας που έχουν ξυπνήσει δυνατά αισθήματα στις καρδιές των ανθρώπων, επιδεικνύοντας τη δύναμη του ανθρώπου να ονειρεύεται, να τολμά και να πράττει.

    Φέτος είναι η πρώτη φορά που το βραβείο απονέμεται σε έναν μόνο άνθρωπο.

    Ο Νιούχαρθ και ο Οβερμπι ταξίδευσαν πρόσφατα στη Βιρμανία και συνάντησαν την Αούνγκ Σαν Σου Κίι για να της ανακοινώσουν ότι επελέγη για το βραβείο. Κατά τη συνάντηση αυτή η Σου Κίι αποδέχθηκε το βραβείο και μίλησε για την ελευθερία και τον συνεχιζόμενο αγώνα της για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα της.

    ''Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τη Βιρμανία έως ότου είναι δυνατό να επιστρέψω ελεύθερα στη χώρα αυτή'', δηλώνει η Αούνγκ Σαν Σου Κίι σε μια από τις σπάνιες μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις που παραχώρησε κατά τη συνάντηση αυτή, εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλει το καθεστώς της Βιρμανίας στους ξένους δημοσιογράφους που επιθυμούν να τη συναντήσουν.

    Η συνέντευξη αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την περασμένη Πέμπτη όταν ανακοινώθηκε η επιλογή της Σου Κίι για το βραβείο και θα παρουσιαστεί εκ νέου στην επίσημη τελετή για την απονομή του, που θα διεξαχθεί στις 20 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον. Καθώς η ίδια δεν μπορεί να παραστεί στην τελετή, το βραβείο θα παραλάβει εκ μέρους της ο γιος της, Αλεξάντερ Αρις, ο οποίος ζει στο εξωτερικό.

    [03] Το αντιπολεμικό συλλαλητήριο 'αναστατώνει' το BBC

    12/2/2003 9:12:00 μμ

    Θέμα λογοκρισίας, εγείρει για τη βρετανική κοινή γνώμη η απόφαση του BBC να απαγορεύσει από τους παρουσιαστές των δελτίων, τους αρχισυντάκτες και κάποιους δημοσιογράφους να μην συμμετάσχουν στην αντιπολεμική διαδήλωση του Σαββάτου. Με email που έστειλε στις 10 Φεβρουαρίου, ο υποδιευθυντής σύνταξης του BBC, Μαρκ Νταμάιζερ, ζητά από μεγάλα ονόματα του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, όπως τους Χιου Εντουαρντς, Φιόνα Μπρους και Αντριου Μαρ, αλλά και όλους όσοι είναι δημοφιλείς στο βρετανικό κοινό να μην παρευρεθούν στο συλλαλητήριο του Χιουντ Πάρκ. Την ίδια αυστηρότητα, δεν επιδεικνύει ωστόσο και απέναντι στους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό και τους οποίους καλεί, σε περίπτωση που παρευρεθούν στο συλλαλητήριο να μην αναφέρουν το μέσο στο οποίο εργάζονται.

    Πηγή:Guardian

    [04] Επιτάχυνση του επιχειρησιακού προγράμματος το 2003

    12/2/2003 10:32:00 μμ

    Στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ''Κοινωνία της πληροφορίας'' μέσω ενός σχεδίου επιτάχυνσης, ενός CRASH προγράμματος για το 2003 αναφέρθηκε σε ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και ο Σύνδεσμος των Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας. Για τη διαμόρφωση του CRASH Προγράμματος 2003 προωθήθηκε μία διαδικασία εντατικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στο πλαίσιο της οποίας οι φορείς πρότειναν έργα που προτίθενται να προκηρύξουν ή και να υλοποιήσουν μέσα στο 2003.

    Προκηρύξεις και υλοποιήσεις έργων

    Οπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης από τη διαδικασία διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου προγράμματος, προέκυψε κατάλογος 162 έργων συνολικού προϋπολογισμού 582 εκατ. ευρώ που αναμένεται να προκηρυχθούν ή και να υλοποιηθούν μέσα στο 2003.

    Εφόσον οι αρμόδιοι φορείς προχωρήσουν την επεξεργασία με ταχύτερους ρυθμούς και τα φέρουν στον επιθυμητό βαθμό ωριμότητας η προτεραιότητα υλοποίησης των έργων μπορεί εγκαίρως να μεταβληθεί.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό για το 2003 και τον πίνακα έργων που καταρτίστηκε από την εφαρμογή της διαδικασίας του CRASH Προγράμματος αναμένεται έως το 2003, τα ενταγμένα για χρηματοδότηση έργα να είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,336 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 47% του συνόλου του προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ οι νέες εντάξεις έργων θα αυξηθούν κατά 77% σε σχέση με το συνολικό προϋπολογισμό των έως σήμερα ενταγμένων έργων.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αθανάσιος Πουλιάδης ζήτησε την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων του Γ' ΚΠΣ, ώστε η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

    Οπως τόνισε το κράτος πρέπει να γίνει μέσα από το Γ' ΚΠΣ και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ''Κοινωνία της Πληροφορίας'' ο κύριος φορέας εφαρμογών πληροφορικής και ψηφιακού περιεχομένου.

    Απαιτείται η συστράτευση όλων των δυνάμεων τόνισε ο κ. Πουλιάδης, των φορέων και των θεσμικών οργάνων που διαχειρίζονται και υλοποιούν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αλλά και όλων των κοινωνικών ομάδων.

    Επίσης, ανέφερε ότι για το έργο αυτό, απαιτείται ένα υπουργείο πληροφορικής και τεχνολογίας για να μελετά, συντονίζει, επιβλέπει, υλοποιεί, λειτουργεί, επεκτείνει και αναβαθμίζει την τεχνολογική υποδομή της χώρας μας σε βάθος μιας δεκαετίας.

    [05] Καρατζάς: Υγιές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

    12/2/2003 7:27:00 μμ

    Την αισιοδοξία για τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος εξέφρασε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κατά βάση υγιές, έχει βελτιώσει την επάρκεια του και παρουσιάζει σημαντική συγκέντρωση, καθώς οι πέντε μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι ελέγχουν το 80% της αγοράς, γεγονός που θεωρείται υγιές φαινόμενο. Ταυτόχρονα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν νέες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.

    Οργανική ανάπτυξη της Εθνικής

    Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, επεσήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συγκέντρωσης. "Δεν βλέπω κινδύνους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εφόσον υπάρχει επαγγελματική και σώφρων διαχείριση, όπως υπήρξε την χρονιά που μας πέρασε", είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της εισηγμένης εταιρείας Connection, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση, ο κ. Καρατζάς είπε ότι η αποτυχία της δεν ήταν έκπληξη για την Εθνική και είχε προβλεφθεί δυόμιση χρόνια πριν.

    Ο διοικητής της Εθνικής ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που βρίσκεται στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες. Δεν υπάρχει, είπε, υπερχρέωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο σύνολο τους. Το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις (και νοικοκυριά) που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις είναι γεγονός πραγματικό αλλά και εξυγιαντικό. Και πρόσθεσε ότι η Εθνική Τράπεζα δεν αντιμετωπίζει θέμα αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατ'επεκταση των επισφαλειών.

    Ο κ. Καρατζάς κατέληξε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος συναγερμού, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν υποφέρει από επισφάλειες και κακά δάνεια.

    Αναφερόμενος στην πορεία της Εθνικής Τράπεζας, ανακοίνωσε ότι για το 2003 η τράπεζα αποβλέπει σε οργανική ανάπτυξη που θα προέλθει από τις δραστηριότητες της στη λιανική τραπεζική σε όλες τις μορφές.

    Το 2003 θα λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ το ανανεωμένο private banking και θα προωθηθούν οι τραπεζοασφάλειες. Η συγκράτηση του κόστους θα αποτελέσει και αυτή βασική προτεραιότητα. Ο κ. Καρατζάς αναφέρθηκε εκτενώς στη διεθνή δραστηριότητα της τράπεζας υπογραμμίζοντας ότι δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της στη γεωγραφική περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης και Α. Μεσογείου καθώς και στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα. "Εκεί που έχουμε παρουσία και είμαστε επιτυχημένοι, θα παραμείνουμε" υπογράμμισε ο Θ. Καρατζάς και ανακοίνωσε ότι η τράπεζα σχεδιάζει τον περιορισμό του δικτύου της στη Γερμανία.

    Αναφερόμενος στην έκδοση των λαϊκών ομολόγων, ο διοικητής της Εθνικής υπογράμμισε ότι συμφέρουν τους επενδυτές, καθώς προσφέρουν επιτόκιο πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις τράπεζες, καθώς η έκδοση θα είναι μικρή.

    [06] Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου για τον ΟΠΑΠ

    12/2/2003 11:21:00 μμ

    Νέα πηγή εσόδων αποκτά ο ΟΠΑΠ και κατ' επέκταση ο ελληνικός αθλητισμός. Αθήνα και Λευκωσία υπέγραψαν απόψε συμφωνία, με την οποία ο Οργανισμός θα λειτουργεί στην Κυπριακή Δημοκρατία ως ανώνυμη εταιρεία, γεγονός που του επιτρέπει να μεταφέρει τα κέρδη του στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΑΠ λειτουργεί στην Κύπρο εδώ και τριάντα πέντε χρόνια.

    Οφέλη και για τις δύο πλευρές

    Ιστορική στιγμή χαρακτηρίστηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Λιάνη, η υπογραφή αύτης της διακρατικής συμφωνίας.

    Η συμφωνία αυτή, που προβλέπει τη ζώνη Κύπρου της "ΟΠΑΠ Α.Ε.", η οποία είχε την επιμέλεια των παιχνιδιών στη Μεγαλόνησο, να αντικαταστήσει εταιρία με την επωνυμία "ΟΠΑΠ Α.Ε. ΚΥΠΡΟΣ", υπεγράφη από τον κ. Λιάνη και τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Τάκη Κληρίδη, μέσω αμφίδρομης τηλεοπτικής επικοινωνίας.

    Είναι σημαντικό, ότι η συμφωνία αυτή -με την οποία δίνεται παράλληλα η δυνατότητα μεταφοράς των κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ στην χώρα μας- θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, ενώ θα παίξει παράλληλα αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού.

    "Με κατέχει ένα αίσθημα υπερηφάνειας, όπως και κάθε Ελληνα. Είναι ουσιαστικά η πρώτη διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ως δύο ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θεωρώ ιστορική τη στιγμή της υπογραφής", τόνισε ο κ.Λιάνης, ενώ πρόσθεσε, πως η "ΟΠΑΠ Α.Ε." εξαπλώνεται με επιχειρηματική δράση στη Μεγαλόνησο, κάτι που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ακόμη, ότι έχει ήδη προηγηθεί διακρατική συμφωνία, που υπογράφηκε το Δεκέμβριο και αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ στη συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή, τονίζοντας, ότι όταν είχε θέσει το θέμα της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων στη σύσκεψη των υπουργών στη Λισαβόνα, οι Κύπριοι στάθηκαν αλληλέγγυοι στην Ελλάδα με ένα τρόπο μοναδικό.

    Στο μεταξύ, ο κ.Λιάνης υπογράμμισε, ότι η συμφωνία που είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο αφορά τη συνεργασία περίπου 30 Ομοσπονδιών των δύο χωρών και δίνει τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στη Μεγαλόνησο ξένοι αθλητές για Ολυμπιακή προετοιμασία, δεδομένου ότι οι κλιματολογικές συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές της Ελλάδας.

    Είναι αξιοσημείωτο ακόμη, ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει αθλητές προσφυγικών σωματείων της Κύπρου, από την Καρπασία, κυρίως ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα τύχουν εξαιρετικής φιλοξενίας.

    Και ο κ.Λιάνης κατέληξε με... Σεφέρη: "Μπορεί να λέει ο Σεφέρης ότι την Κύπρο την έταξαν να μας θυμίζει την πατρίδα, αλλά και η Ελλάδα είναι μια άλλη πατρίδα για τους Κύπριους".

    [07] Νικήτρια η Ελλάδα στον φιλικό με τη Νορβηγία

    12/2/2003 10:41:00 μμ

    Χάρη σ' ένα γκολ του Σωτήρη Κυργιάκου από το 26ο λεπτό, η εθνική μας ομάδα νίκησε 1-0 τη Νορβηγία σε φιλικό αγώνα. Η συνάντηση έγινε στο γήπεδο του ΟΦΗ στο Ηράκλειο και εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δύο ομάδων, για τους προσεχείς αγώνες τους στα προκριματικά του EURO 2004.

    Σε διεθνείς φιλικούς αγώνες που έγιναν σήμερα, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ελλάς-Νορβηγία 1-0

    Κίνα-Βραζιλία 0-0

    Γεωργία-Μολδαβία 2-2

    Λιβύη-Καναδάς 2-4

    Κροατία-Πολωνία 0-0

    Κύπρος-Ρωσία 0-1

    Βουλγαρία-Ουγγαρία Διεκόπη

    Λετονία-Λιθουανία 2-1

    Τυνησία-Σουηδία 1-0

    Αλγερία-Βέλγιο 1-3

    Ισραήλ-Αρμενία 2-0

    Ρουμανία-Σλοβακία 2-1

    Αίγυπτος-Δανία 1-4

    [08] Ποδόσφαιρο-Ελπίδες: Ελλάδα-Νορβηγία 1-1

    12/2/2003 5:54:00 μμ

    Ισοπαλία 1-1 παραχώρησε η εθνική μας ομάδα των ελπίδων, στο φιλικό που έγινε σήμερα στο Ρέθυμνο με αντίπαλο την Νορβηγία. Σ' έναν κάκιστο αγωνιστικό χώρο, εξαιτίας της βροχόπτωσης, οι νεαροί διεθνείς μας δημιούργησαν και έχασαν αρκετές ευκαιρίες, κυρίως με τους Παπαδόπουλο, Σαλπιγγίδη και Αμανατίδη. Ομως οι Νορβηγοί ήταν αυτοί που σκόραραν, καθώς στο 68ο λεπτό, ο Ερνελντ Χολμ της Αλεσουντ, είδε τον Κλέοπα Γιάννου εκτός θέσης και με δυνατό σουτ από περίπου 30 μέτρα, άνοιξε το σκορ. Ομως οι παίκτες του Στέλιου Μανωλά βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να αντιδράσουν και δέκα λεπτά αργότερα, έφτασαν στην ισοφάριση. Ηταν το 78ο λεπτό, όταν ο Γιάννης Χρυσάφης του ΟΦΗ πέρασε την μπάλα στον Παπαδόπουλο, ο οποίος με έξοχη προσπάθεια πλάσαρε τον Νορβηγό τερματοφύλακα και διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

    [09] Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Ariane 4

    12/2/2003 8:15:00 μμ

    Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα δεν επέτρεψαν τελικά στον ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 4 να πραγματοποιήσει την τελευταία πτήση του στο διάστημα. Αυτή η εκτόξευση θα αποτελούσε την 116η για τον Ariane 4, ο οποίος κατόπιν θα περνούσε στην ιστορία, αφήνοντας το διαστημικό πεδίο δράσης στο «νεαρό γίγαντα» Ariane 5. Η απόφαση για την αναβολή του ταξιδιού ελήφθη μόλις επτά ώρες πριν την απογείωση του, που ήταν προγραμματισμένη για τα ξημερώματα της 12ης Φεβρουαρίου, από το Κούρου της Γαλλικής Γουιάνας. Η νέα ημερομηνία εκτόξευσης αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, μόλις οι καιρικές συνθήκες κριθούν κατάλληλες.

    Προβληματισμός για τον ''αντικαταστάτη'' Ariane 5

    Η δουλειά του «βετεράνου» πλέον Ariane 4, από το 1988, που προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία, είναι να μεταφέρει και να θέτει σε τροχιά εμπορικούς δορυφόρους. Το τελευταίο φορτίο που θα μεταφέρει είναι ο δορυφόρος τηλεπικοινωνιών Intelsat 907.

    Η εν λόγω πτήση υποτίθεται ότι θα λάμβανε χώρα με πανηγυρικό τρόπο. Μολαταύτα η πρόσφατη τραγική κατάληξη του Columbia, που έχει ρίξει βαριά τη σκιά της στο ζήτημα «εξερεύνηση του διαστήματος», επέβαλε έναν πιο διακριτικό χειρισμό του θέματος.

    Πάντως, η αναβολή αυτή έρχεται στη χειρότερη στιγμή για το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρακτορείο (Esa) και την Arianespace, τις εταιρίες που βρίσκονται πίσω από το όλο εγχείρημα. Κι αυτό διότι ο αντικαταστάτης Ariane 5 δείχνει να δυσκολεύεται να επωμιστεί το βάρος των προσδοκιών των εμπνευστών του, κάνοντας τη Lockheed Martin και την Boeing, τις βασικές ανταγωνίστριες εταιρίες στη διαστημική βιομηχανία να «τρίβουν τα χέρια τους».

    Οπως και να χει η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία, δεν έχει άλλη επιλογή από το να εναποθέσει τις ελπίδες της στον «νεαρό και άπειρο», Ariane 5, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει τους ολοένα και μεγαλύτερους εμπορικούς δορυφόρους, με μικρότερο κόστος, καθιστώντας την Ευρώπη κυρίαρχη στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας. Η Esa έχει επενδύσει δέκα χρόνια δουλειάς και επτά δισεκατομμύρια στο όλο εγχείρημα.

    Μέχρι σήμερα ο Ariane 5 μετρά 14 εκτοξεύσεις, εκ των οποίων δύο πύραυλοι εξερράγησαν στο αέρα, ενώ άλλοι δύο έθεσαν τους δορυφόρους σε λανθασμένη τροχιά. Η τελευταία αποτυχία σημειώθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, όταν μια «βαρέων-βαρών» έκδοση του Ariane 5, παρεξέκλινε της πορείας του και χρειάστηκε να καταστραφεί μόλις λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση.

    Ο προβληματισμός που δημιουργήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί χρονικά και «κυνήγι κομητών» από το μη επανδρωμένο εξερευνητικό σκάφος Rosetta.

    [10] Εξιχνιάζοντας τα μυστήρια του σύμπαντος

    12/2/2003 7:58:00 μμ

    Δώδεκα μήνες χρειάστηκε το σκάφος Microwave Anisotropy Probe (MAP) της NASA για να δημιουργήσει το πρώτο λεπτομερές "πορτραίτο" του σύμπαντος όπως ήταν μόλις 380.000 χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Βεβαίως, πολλά ακόμα αγνοούμε, αλλά το πρώτο πορτραίτο του Σύμπαντος είναι πλέον γεγονός. Ποια είναι η ηλικία του σύμπαντος; Πώς δημιουργήθηκαν τα αστέρια; Πότε σχηματίστηκαν οι γαλαξίες; Οι απαντήσεις βρίσκονται σε μια φωτογραφία ανυπολόγιστης αξίας καθώς οι επιστήμονες ελπίζουν ότι βρίσκονται πλέον πιο κοντά στην δημιουργία ενός ακριβούς μοντέλου της κοσμολογικής εξέλιξης, που θα τους προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την αρχή αλλά και για το τέλος του σύμπαντος.

    Aλμα προόδου για τους αστρονόμους

    Το μάτι του ρομποτικού διαστημικού σκάφους κοίταξε πίσω στην αυγή του χρόνου, δηλ. 380.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν δεν υπήρχαν αστέρια, γαλαξίες, παρά μόνο μικρές διακυμάνσεις στην κοσμική ακτινοβολία.

    Εν αρχή ήταν απειροελάχιστες διαφορές στη θερμοκρασία. Θερμά σημεία και ψυχρά σημεία, που αποτέλεσαν την απαρχή της μάζας. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τα αστέρια δημιουργήθηκαν 200 εκατομμύρια χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη. Πολύ νωρίτερα από όσο υπολογιζόταν μέχρι τώρα.

    Και η ηλικία του σύμπαντος; 13,7 δισεκατομμύρια έτη.

    Επίσης προκύπτει ότι το σύμπαν αποτελείται από 4% συνηθισμένη ύλη, 23% σκοτεινή ύλη άγνωστων λοιπών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων, καθώς και από 73% σκοτεινή ενέργεια, η οποία κατά τους κοσμολόγους, είναι η μυστηριώδης εκείνη δύναμη που προκαλεί την διαστολή του.

    Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις, υποστηρίζει η ΝΑΣΑ, ένα ακόμα άλμα προόδου για τους αστρονόμους, που προσπαθούν να εξιχνιάσουν τα μυστήρια του σύμπαντος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 February 2003 - 21:52:47 UTC